You are on page 1of 10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

1.Theinsulatingmaterialforacableshouldhave
(a)lowcost
(b)highdielectricstrength
(c)highmechanicalstrength
(d)alloftheabove
Ans:d

2.Whichofthefollowingprotectsacableagainstmechanicalinjury?
(a)Bedding
(b)Sheath
(c)Armouring
(d)Noneoftheabove
Ans:c

3.Whichofthefollowinginsulationisusedincables?
(a)Varnishedcambric
(b)Rubber
(c)Paper
(d)Anyoftheabove
Ans:d

4.Empiretapeis
(a)varnishedcambric
(b)vulcanisedrubber
(c)impregnatedpaper
(d)noneoftheabove
Ans:a

5.Thethicknessofthelayerofinsulationontheconductor,incables,dependsupon
(a)reactivepower
(b)powerfactor
(c)voltage
(d)currentcarryingcapacity
Ans:c

6.Thebeddingonacableconsistsof
(a)hessiancloth
(b)jute
(c)anyoftheabove
data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

1/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

(d)noneoftheabove
Ans:c

7.Theinsulatingmaterialforcablesshould
(a)beacidproof
(b)benoninflammable
(c)benonhygroscopic
(d)haveallaboveproperties
Ans:d

8.Inacableimmediatelyabovemetallicsheath_____isprovided.
(a)earthingconnection
(b)bedding
(c)armouring
(d)noneoftheabove
Ans:b

9.ThecurrentcarryingcapacityofcablesinD.C.ismorethanthatinA.C.mainlydueto
(a)absenceofharmonics
(b)nonexistenceofanystabilitylimit
(c)smallerdielectricloss
(d)absenceofripples
(e)noneoftheabove
Ans:c

10.Incaseofthreecoreflexiblecablethecolouroftheneutralis
(a)blue
(b)black
(c)brown
(d)noneoftheabove
Ans:a

11cablesareusedfor132kVlines.
(a)Hightension
(b)Supertension
(c)Extrahightension
(d)Extrasupervoltage
Ans:d

data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

2/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

12.Conduitpipesarenormallyusedtoprotect_____cables.
(a)unsheathedcables
(b)armoured
(c)PVCsheathedcables
(d)alloftheabove
Ans:a

13.Theminimumdielectricstressinacableisat
(a)armour
(b)bedding
(c)conductorsurface
(d)leadsheath
Ans:d

14.Insinglecorecablesarmouringisnotdoneto
(a)avoidexcessivesheathlosses
(b)makeitflexible
(c)eitheroftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:a

15.Dielectricstrengthofrubberisaround
(a)5kV/mm
(b)15kV/mm
(c)30kV/mm
(d)200kV/mm
Ans:c

16.Lowtensioncablesaregenerallyusedupto
(a)200V
(b)500V
(c)700V
(d)1000V
Ans:d

17.Inacable,themaximumstressunderoperatingconditionsisat
(a)insulationlayer
(b)sheath
(c)armour
(d)conductorsurface
data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

3/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

Ans:d

18.Hightensioncablesaregenerallyusedupto
(a)11kV
(b)33kV
(c)66kV
(d)132kV
Ans:a

19.Thesurgeresistanceofcableis
(a)5ohms
(b)20ohms
(c)50ohms
(d)100ohms
Ans:c

20.PVCstandsfor
(a)polyvinylchloride
(b)postvarnishconductor
(c)pressedandvarnishedcloth
(d)positivevoltageconductor
(e)noneoftheabove
Ans:a

Inthecables,thelocationoffaultisusuallyfoundoutbycomparing
(a)theresistanceoftheconductor
(b)theinductanceofconductors
(c)thecapacitancesofinsulatedconductors
(d)allaboveparameters
Ans:c

22.Incapacitancegradingofcablesweusea______dielectric.
(a)composite
(b)porous
(c)homogeneous
(d)hygroscopic
Ans:a

23.Pressurecablesaregenerallynotusedbeyond
data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

4/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

(a)11kV
(b)33kV
(c)66kV
(d)132kV
Ans:c

24.Thematerialforarmouringoncableisusually
(a)steeltape
(b)galvanisedsteelwire
(c)anyoftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:c

25.Cables,generallyusedbeyond66kVare
(a)oilfilled
(b)S.L.type
(c)belted
(d)armoured
Ans:a

26.Therelativepermittivityofrubberis
(a)between2and3
(b)between5and6
(c)between8and10
(d)between12and14
Ans:a

27.Solidtypecablesareconsideredunreliablebeyond66kVbecause
(a)insulationmaymeltduetohighertemperature
(b)skineffectdominatesontheconductor
(c)ofcoronalossbetweenconductorandsheathmaterial
(d)thereisadangerofbreakdownofinsulationduetothepresenceofvoids
Ans:d

28.Ifthelengthofacableisdoubled,itscapacitance
(a)becomesonefourth
(b)becomesonehalf
(c)becomesdouble
(d)remainsunchanged
Ans:c
data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

5/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

29.Incablesthechargingcurrent
(a)lagsthevoltageby90
(b)leadsthevoltageby90
(c)lagsthevoltageby180
(d)leadsthevoltageby180
Ans:b

30.Acertaincablehasaninsulationofrelativepermittivity4.Iftheinsulationisreplacedbyoneof
relativepermittivity2,thecapacitanceofthecablewillbecome
(a)onehalf
(6)double
(c)fourtimes
(d)noneoftheabove
Ans:a

31.Ifacableofhomogeneousinsulationhasamaximumstressof10kV/mm,thenthedielectric
strengthofinsulationshouldbe
(a)5kV/mm
(b)10kV/mm
(a)15kV/mm
(d)30kV/mm
Ans:b

32.Inthecables,sheathsareusedto
(a)preventthemoisturefromenteringthecable
(b)provideenoughstrength
(e)provideproperinsulation
(d)noneoftheabove
Ans:a

33.Theintersheathsinthecablesareusedto
(a)minimizethestress
(b)avoidtherequirementofgoodinsulation
(c)provideproperstressdistribution
(d)noneoftheabove
Ans:c

34.Theelectrostaticstressinundergroundcablesis
(a)sameattheconductorandthesheath
(b)minimumattheconductorandmaximumatthesheath
data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

6/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

(c)maximumattheconductorandminimumatthesheath
(d)zeroattheconductoraswellasonthesheath
(e)noneoftheabove
Ans:c

35.Thebreakdownofinsulationofthecablecanbeavoidedeconomicallybytheuseof
(a)intersheaths
(b)insulatingmaterialswithdifferentdielectricconstants
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:c

36.Theinsulationofthecabledecreaseswith
(a)theincreaseinlengthoftheinsulation
(b)thedecreaseinthelengthoftheinsulation
(c)either(a)or(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a

37.Acablecarryingalternatingcurrenthas
(a)hysteresislossesonly
(b)hysteresisandleakagelossesonly
(c)hysteresis,leakageandcopperlossesonly
(d)hysteresis,leakage,copperandfrictionlosses
Ans:b

38.Inacablethevoltagestressismaximumat
(a)sheath
(6)insulator
(e)surfaceoftheconductor
(d)coreoftheconductor
Ans:d

39.Capacitancegradingofcableimplies
(a)useofdielectricsofdifferentpermeabilities
(b)gradingaccordingtocapacitanceofcablesperkmlength
(c)cablesusingsingledielectricindifferentconcentrations
(d)capacitancerequiredtobeintroducedatdifferentlengthstocountertheeffectofinductance
(e)noneoftheabove
Ans:a
data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

7/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

40.Undergroundcablesarelaidatsufficientdepth
(a)tominimisetemperaturestresses
(b)toavoidbeingunearthedeasilyduetoremovalofsoil
(c)tominimisetheeffectofshocksandvibrationsduetogassingvehicles,etc.
(d)foralloftheabovereasons
Ans:c

41.Theadvantageofcablesoveroverheadtransmissionlinesis
(a)easymaintenance
(b)lowcost
(c)canbeusedincongestedareas
(d)canbeusedinhighvoltagecircuits
Ans:c

42.Thethicknessofmetallicshieldingoncablesisusually
(a)0.04mm
(b)0.2to0.4mm
(e)3to5mm
(d)40to60mm
Ans:a

43.Cablesfor220kVlinesareinvariably
(a)micainsulated
(b)paperinsulated
(c)compressedoilorcompressedgasinsulated
(d)rubberinsulated
(e)noneoftheabove
Ans:c

44.Isacableistobedesignedforuseon1000kV,whichinsulationwouldyouprefer?
(a)Polyvinylechloride
(b)Vulcanisedrubber
(c)Impregnatedpaper
(d)CompressedSFegas
(e)noneoftheabove
Ans:d

45.Ifapowercableandacommunicationcablearetorunparalleltheminimumdistancebetweenthe
two,toavoidinterference,shouldbe
(a)2cm
data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

8/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

(b)10cm
(c)50cm
(d)400cm
Ans:c

46.Copperasconductorforcablesisusedas
(a)annealed
(b)hardenedandtempered
(c)harddrawn
(d)alloywithchromium
Ans:a

47.Theinsulatingmaterialshouldhave
(a)lowpermittivity
(b)highresistivity
(c)highdielectricstrength
(d)alloftheabove
Ans:d

48.Theadvantageofoilfilledcablesis
(a)moreperfectimpregnation
(b)smalleroverallsize
(c)noionisation,oxidationandformationofvoids
(d)alloftheabove
Ans:d

49.Thedisadvantagewithpaperasinsulatingmaterialis
(a)itishygroscopic
(6)ithashighcapacitance
(c)itisanorganicmaterial
(d)noneoftheabove
Ans:a

50.Thebreakdownvoltageofacabledependson
(a)presenceofmoisture
(b)workingtemperature
(c)timeofapplicationofthevoltage
(d)alloftheabove
Ans:d

data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3A

9/10

7/15/2015

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersEngineeringInterviewQuestions.com

51.Itisdifficulttomaintainoilfilledcables.
(a)Yes
(b)No
Ans:a

51.Incapacitancegradingahomogeneousdielectricisused.
(a)Yes
(b)No
Ans:b

52.Incongestedareaswhereexcavationisexpensiveandinconvenientdrawinsystemoflayingof
undergroundcables
isoftenadopted.
(a)Yes
(b)No
Ans:a

53.Naturalrubberisobtainedfrommilkysapoftropicaltrees.
(a)Yes
(b)No
Ans:a

54.Rubberismostcommonlyusedinsulationincables.
(a)Yes
(b)No
Ans:a

59.Polyethylenehasverypoordielectricandageingproperties.
(a)Yes
(b)No
Ans:b

60.Themetallicsheathmaybemadeofleadorleadalloyorofaluminium.
(a)Yes
(b)No
Ans:b

data:text/htmlcharset=utf8,%3Cp%20style%3D%22margin%3A%200px%200px%201.714285714rem%3B%20padding%3A%200px%3B%20border%3

10/10