You are on page 1of 14

Ελπ 30 - Θέματα εξετάσεων

Θεματική Ενότητα: ΕΛΠ 30- ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΙ

Μα εγώ ήθελα να το κόψω σύρριζα. Αλλ’ αύτη είναι απόκρισις αρίστη δι’ όσους την εννοούν. Πώς έχει χαρακτηριστεί (από τον Δημ. λες και χύθηκαν όλα τα ρέματα απάνω μου. Ξύπνησε Όφης. είπον εγώ. Και αρχίζει αμέσως ένας σίφουνας.Αλλά τα θαύματα ταύτα υπερβαίνουσιν. Η κατηγορία Β περιλαμβάνει τρεις ερωτήσεις.Έτος 2002-2003 ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Οδηγίες: Η κατηγορία Α περιλαμβάνει έξι ερωτήσεις χωρίς δυνατότητα επιλογής και αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί του τελικού βαθμού της εξέτασης. 1. Για τούτο κατέβηκα εκεί. ένα κακό. δάρθηκε κλωθογυριστά. .Δια του τηλεγράφου. Αν ήταν ν’ αρπάξω ένα κλαδί και να βγω απάνω. από τις οποίες πρέπει να απαντήσετε στις δύο. καλά. και του γάλακτος τους ωκεανούς και τους κυνοκεφάλους ανθρώπους.Δια του τηλεγράφου. ένας χτύπος. Δεν θα μας ειπήτε δια τίνος μαγείας εγίνοντο. Να εντοπίσετε το όνομα του συγγραφέα καθενός από τα ακόλουθα αποσπάσματα: Ι. 5. ΙΙΙ. Τζιόβα) η ελληνική πεζογραφική παραγωγή κατά το διάστημα 1830-1850 και γιατί. είπεν η Καλλιόπη. . Το νερό χόχλασε. Καραγάτσης γ δ ε ΕΡΓΟ Δύσκολες νύχτες Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο Ιερά Οδός Η πριγκιπέσσα Ιζαμπώ Eroica Ποιες σημασίες προσέλαβε κατά καιρούς ο όρος «καρυωτακισμός». Μα και στον ξύπνο να το ήβρισκα. τι εστί και πώς ενεργεί ο Τηλέγραφος. 1 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Άγγελος Σικελιανός Άγγελος Τερζάκης α β 3 4 5 Κοσμάς Πολίτης Μέλπω Αξιώτη Μ. 2. Τι είναι ο «ελεύθερος πλάγιος» (ή «ανεξάρτητος πλάγιος») λόγος. Έκαμα το σταυρό μου. ΙΙ. Να κάνετε τις ορθές αντιστοιχίσεις: 3. το ίδιο έκανε. Να προσδιορίσετε τις τέσσερις ομάδες της επτανησιακής ποίησης και να αναφέρετε δύο εκπροσώπους κάθε ομάδας. θα σας ερωτήσω. απεκρίθη εκείνη. 4. το ηξεύρω. 6. σκότος πήδηξε από την άβυσσο κ’ έχασα όλα τα πάντα. . . Προτείνουμε να ασχοληθείτε με τις ερωτήσεις της κατηγορίας Α για διάστημα όχι μεγαλύτερο της μίας ώρας και να αφιερώσετε τον υπόλοιπο χρόνο της εξέτασης στις ερωτήσεις της κατηγορίας Β. Ήβρα το δέντρο στον ύπνο του. Α. Αν δεν θα εγελάτε δια την αμάθειάνμ ου. και αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του βαθμού. ξάμωσα το τσεκούρι και γκοπ! Του κατάφερα την πρώτη.

σώμα. . τα Χριστούγεννα! κι εκεί που τά ’τρωγα όλο μονάχη.]. την ίδια ώρα. να προσφέρω στην Αμαλία. να της δώκω. μέσα στο στόμα μου την ίδια ουσία [. εγώ δεν είχα φαντασία. προσπαθήστε να κατατάξετε καθένα από αυτά σε κάποια από τις περιόδους εξέλιξης της ποίησής του. 1.» της έλεγα. Σημειώστε με χρονολογική σειρά τα ποιητικά ρεύματα που ακολούθησε η ποίηση του Καβάφη. για μένα θα ’ναι ελεεινά κι άνοστα να τα ροκανίσω μονάχη. μού ’ρχεται η ιδέα. κι ό. «πως πως».. Στη συνέχεια σχολιάστε τα δύο ποιήματα ως προς τη θεματική. Στη συνέχεια αναπτύξτε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καβαφικής ποιητικής τέχνης που εντοπίζετε στα ποιήματα: «Εν τω μηνί Αθύρ» και «Θυμήσου.Ανέκαθεν. την ενδιέφερε...». Μελετήστε το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου «Περίπου βιογραφία» και το απόσπασμα από τον Λοιμό του Αντρέα Φραγκιά. γι’ αυτό και συλλογ΄δεν είχα.τι μου τύχαινε αξιοθαύμαστο: «σ’ ενδιαφέρει αυτό. 2.. μούλειπε. Κι έλαβα πια κι εγώ γλυκά μια φορά! από τον τόπο μου. Β. ας της δώκω.. πάλι να μην της τα δώκω. 3. να τα μοιράσω με κάποιον άλλο. να ’χω μαζί του. και μου το’ αρπούσαν όλα κι επλουτίζανε τις δικές τους. να της δώκω. αν της τα δώκω. τη γλώσσα και τα ιδεολογικά τους χαρακτηριστικά. να μην της δώκω. Αφού διαβάσετε προσεκτικά τα ποιήματα «Αναδυομένη» και «Γιατί βαθιά μου δόξασα» του Άγγελου Σικελιανού. μπορεί να της φανούνε τιποτένια. την τεχνοτροπία. Στη συνέχεια υποστηρίξτε αναλυτικά για ποιους λόγους καθένα από τα δύο κείμενα θα μπορούσε να καταταχθεί στην υπαρξιακή ή στην πολιτική τάση της μεταπολεμικής λογοτεχνίας. με κάποιον άλλο. αιτιολογώντας την απάντησή σας με αναφορές στα ποιήματα.. από μωρό.

. Ι. Τι εννοούμε με τον όρο "ποιήματα ποιητικής". Εξακολουθήσατε.ο.χ. Να εντοπίσετε το όνομα του συγγραφέα καθενός από τα ακόλουθα αποσπάσματα (π. . από τις οποίες πρέπει να απαντήσετε τις δύο. Beaton στην ομάδα του αστικού ρεαλισμού και εξηγήστε συνοπτικά πώς διαφοροποιείται από αυτούς ο Κοσμάς Πολίτης. Α. IV. V. Ια.Και ο Όμηρος τι λέγει περί σιδηροδρόμων. Καβάφης ε Διονύσιος Σολωμός ΙΙ Ποιος θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής της γενιάς του 1880 και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ποίησης του. Είδον όμως τοιαύτην εντομήν έχουσαν εκατόν εβδομήκοντα ποδών βάθος. Η κατηγορία Β περιλαμβάνει τρεις ερωτήσεις. 2β κ.κ. Α.κ.. VI. παρακαλώ. τότε διασχίζεται δι' εντομής άνωθεν. Προτείνουμε να ασχοληθείτε με τις ερωτήσεις της κατηγορίας Α για διάστημα όχι μεγαλύτερο της μίας ώρας και να αφιερώσετε τον υπόλοιπο χρόνο της εξέτασης στις ερωτήσεις της κατηγορίας Β. και αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του βαθμού.): 1. -Όταν ο λόφος δεν είναι υπέρ 60 πόδας υψηλός. 2/Καραγάτσης κ. Ψυχάρης. Αλλ' εις τους ηρωικούς χρόνους. σαν και πρώτα περιμένω 5 Πώς το ρουμπίνι πύρινο ζώνει ψηλά το στέμμα / όμοια στο νου μου ολόγυρα μαζωχτή ξάφνου το αίμα β Μαν. Π. Να κάνετε τις ορθές αντιστοιχίσεις (π. Ασλάνογλου να υπηρετήσω αυτήν την χώρα 2 Ατάραχη σαν ουρανός μ' όλα τα κάλλη πο'χει 3 Η ποίηση καθυστερεί τη μεταμόρφωση / κάνει πιο δύσκολη την καθημερινή μας πράξη 4 .ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ιουνίου 2004 Οδηγίες: Η κατηγορία Α περιλαμβάνει έξι ερωτήσεις συνοπτικής απάντησης (έως πενήντα λέξεις για κάθε ερώτηση) χωρίς δυνατότητα επιλογής και αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί του τελικού βαθμού της εξέτασης. εξακολούθησα εγώ. και εις τον πυθμένα αυτής ανεσκάφησαν όστρακα προκατακλυσμιαία. αντί να διατρυπάται. Όρθιος και μόνος. Αναφέρετε ένα παράδειγμα. Ποιος κριτικός υποστηρίζει ότι οι μεταπολεμικοί ποιητές διαθέτουν "κοινόβια τράπεζα στίχων και μοτίβων". Τι εννοεί με αυτό.. Ηρώτησε η Αγλαΐα. ΙΙΙ.χ. Αναφέρετε τους συγγραφείς που περιλαμβάνει ο R. είπεν η Καλλιόπη. -Μη προσέχετε εις αυτήν.ο. -Ο Όμηρος! Είπον εγώ. ορθούσα την κεφαλήν της. Αναγνωστάκης γ Άγγελος Σικελιανός δ Κ.): ΣΤΙΧΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 1 Όθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα / ενδεδειγμένος για α Ν.

Να διακρίνετε τα πέντε βασικά στάδια της εξέλιξης της ελληνόγλωσσης ποιητικής παραγωγής του Δίον. την αποκήρυξη του Απρίλη (. και διηγήθηκε πώς ο Φάνης. 5. το φορτίον το ευάγκαλον. το απαλόν σώμα της αγνής κόρης. (μέγιστη έκταση απάντησης για τα δύο ερωτήματα: τρεις σελίδες) Ι. γοητεία. και αφού μελετήσετε ταποιήματα «Όλοι μαζί.. Ο Γαρέλας χαμήλωσε τη φωνή του ρίχνοντας λοξές ματιές στις άλλες παρέες. αλλ' ήτο ανακούφισις και αναψυχή. Ο μπαμπάς μ' ενεθάρρυνε. να ξεσκουριάσει το μυαλό της!» της έλεγε.» και «Σταδιοδρομία». 3. Στη συνέχεια. έπιανε τον εξάψαλμο αρχίζοντας από το Λίβανο.Ας τ' αυτά! Είπεν ο παππούς πάλιν. ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο να σπουδάσω Νομικά. το απέδιδε σε χαμηλή ιδιοτέλεια. όστις κατόρθωσε να συλλαβή με τας χείρας του προς στιγμήν εν όνειρον. και γίνεται μια τρύπα μεσ' στην μέση.). έμαθε πως μπήκαν οι δικοί μας στην Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας... πλάνη. κλεισμένος ακόμα στις φυλακές του Μεάντι κοντά στο Κάιρο. Όταν τελειώσαμε το γυμνάσιο.. II. σαν που γυρίζ' η γιαγιά σου η Χατζίδενα την άρμη στην μπακήρα. το οποίον ησθάνθην ποτέ επάνω μου επ' ολίγα λεπτά της άλλως ανωφελούς ζωής μου! Ήτον όνειρον.. Κανείς δεν αρνείται ότι ήταν γυναικάς. Επί πόσον ακόμη θα το ενθυμούμαι εκείνο το αβρόν.2. «Ας' τη μωρέ να πάει κάνα-δυο χρόνια στο πανεπιστήμιο. Σκέψου να μην είχε κανείς άλλον προορισμό στη ζωή του απ' το ν' αναθρέψει τη Μαρία! Β. γύρω. Αναφερθείτε σύντομα στις απόψεις που διατύπωσε ο Τέλλος Αγραςαναφορικά με τον καρυωτακικό ρεαλισμό.. Στο σχολείο ήμουνα πάντα η πρώτη στην έκθεση ιδεών και στην ιστορία. αιτιολογώντας και τεκμηριώνοντας αναλυτικά την επιλογή σας. Στη συνέχεια. γύρω. η αιθέριος εκείνη επαφή! Δεν ήτο βάρος εκείνο. Σολωμού. από όλας τας λυκοφιλίας και τους κυνέρωτας του κόσμου η εκλεκτή. το ίδιον όνειρον του.. Ήμην ο άνθρωπος. ήταν προοδευτικός άνθρωπος. κάπου θα βρίσκεται μέσα στ' αρχεία του κόμματος. που δεν τον κατάλαβε ποτέ. πίστευε στη χειραφέτηση των γυναικών. Αλλ' η μαμά.. σχολιάστε τις αντιλήψεις . αλλά δεν πίστευε στη χειραφέτηση των γυναικών επειδή τ' άρεσαν οι γυναίκες. Αλλ' η μαμά είχε την αντίληψη ότι η θέση των γυναικών είναι στο σπίτι και μοναδικός τους προορισμός ο γάμος κι η ανατροφή των παιδιών τους. . Επέρασες από της θάλασσας τον αφαλό και είδες το νερό που γυρίζει γύρω. 4. κι αφού του έλεγε δυο λόγια τυπικά για το υπουργιλίκι. να μελετήσετε το ποίημα «Η Ξανθούλα» και να το εντάξετε σε κάποιο από αυτά τα στάδια. Και οπόσον διέφερεν από όλας τας ιδιοτελείς περιπτύξεις. κι έστειλε ένα γράμμα με τη ράφτρα του στο μακαρίτη το Ζεύγο. Ποτέ δεν ησθάνθην τον εαυτόν μου ελαφρύτερον ή εφ' όσον εβάσταζον το βάρος εκείνο.

Να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά της ποιητικής της Μέλπως Αξιώτη όπως αυτά διαγράφονται στα αποσπάσματα του μυθιστορήματος Δύσκολες νύχτες και να εντάξετε το έργο αυτό σε μία ή περισσότερες τάσεις της πεζογραφίας της Γενιάς του '30 τεκμηριώνοντας αναλυτικά την επιλογή σας. το ρόλο της ποίησης καιτο ρόλο και τη θέση των ποιητών στην κοινωνία. III. .πουεντοπίζετε σε αυτά σχετικά με την ποιητική δημιουργία.

από μωρό. Τι είναι ο "ελεύθερος πλάγιος" (ή "ανεξάρτητος πλάγιος") λόγος. Μ.ΙΟΥΝΙΟΣ 2003 Α. Δύσκολες νύχτες β. Άγγελος Σικελιανός 2. Και αρχίζει αμέσως ένας σίφουνας. καλά. Ήβρα το δέντρο στον ύπνο μου. Να εντοπίσετε το όνομα του συγγραφέα καθενός από τα ακόλουθα αποσπάσματα: Ι. της . ένας χτύπος. Έκαμα το σταυρό μου. Να προσδιορίσετε τις 4 ομάδεες της επτανησιακής ποίησης και να αναφέρετε 2 εκπροσώπους κάθε ομάδας. Καραγάτσης ΕΡΓΟ: α.Δια του τηλεγράφουν. να κάνετε ορθές αντιστοιχίσεις: ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: 1. απεκρίθη εκείνη. είπον εγώ . Πώς έχει χαρακτηριστεί (από τον Δημ. κι ό. ΙΙΙ. ξάμωσα το τσεκούρι και γκοπ! Του κατάφερα την πρώτη. Για τούτο κατέβηκα εκεί. Μα εγώ ήθελα να το κόψω σύρριζα. Eroica 3. Ιερά Οδός δ. μούλειπε. και του γάλακτος τους ωκεανολυς και τους κυνοκεφάλους ανθρώπους. 5. -Αλλά τα θαύματα ταύτα υπερβαίνουσιν. τι εστί και πώς ενεργεί ο Τηλέγραφος. Δεν θα μας ειπήτε δια τίνος μαγείας εγίνοντο. Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο γ. 4. λες και χύθηκαν όλα τα ρέματα απάνω μου. Αν ήταν ν'αρπάξω ένα κλαδί και να βγω απάνω. το ίδιο έκανε. Ξύπνησε Όφης. Αλλ'αυτή αίνει απόκρισις αρίστη δι'όσους την εννοούν.". Ανέκαθεν. είπεν η καλλιόπη. δάρθηκε κλωθογυριστά.τι μου τύχαινε αξιοθαύμαστο: "σ'ενδιαφέρει αυτό. Η πριγκιπέσσα Ιζαμπώ ε. Αν δεν θα εγελάτε δια την αμάθειάν μου. Κοσμάς Πολίτης 4. το ηξεύρω. Μα και στον ξύπνο να το ήβρισκα. Το νερό χόχλασε. ΙΙ. 1. θα σας ερωτήσω. 2. γι'αυτό και συλλογή δεν είχα. εγώ δεν είχα φαντασία.Δια του τηλεγράφου. Τζιόβα) η ελληνική πεζογραφική παραγωγή κατά το διάστημα 1830-1850 και γιατί. Άγγελος Τερζάκης 3. Μέλπω Αξιώτη 5. Ποιες σημασίες προσέλαβε κατά καιρούς ο όρος "καρυωτακισμός". ένα κακό. 6. . σκότος πήδηξε από την άβυσσο κ'έχασα όλα τα πάντα.

Σημειώστε με χρονολογική σειρά τα ποιητικά ρεύματα που ακολούθησε η ποίηση του Καβάφη. με κάποιον άλλο. πάλι να μην της τα δώκω. μέσα στο στόμα μου την ίδια ουσία [. να της ΄δωκω. την ενδιέφερε.. 1. μού'ρχεται η ιδέα. τα Χριστούγεννα! κι εκεί που τά'τρωγα όλο μονάχη. αν της δώκω. Αφού διαβάσετε προσεκτικά τα ποιήματα "Αναδυομένη" και "Γιατί βαθιά μου δόξασα" του Άγγελου Σικελιανού. ας της δώκω. και μου τ'αρπούσαν όλα κι εμπλουτίζανε τις δικές τους. και τα ιδεολογικά τους χαρακτηριστικά.. να'χω μαζί του.. μπορεί να της φανούνε τιποτένια. 2. τη γλώσσα. να της δώκω. "πως πως"... 3. για μένα θα'ναι ελεεινά κι άνοστα να τα ροκανίσω μονάχη. προσπαθήστε να κατατέξετε καθένα από αυτά σε κάποια από τις περιόδους εξέλιξης της ποίησής του.. Στη συνέχεια αναπτήξτε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καβαφικής ποίητικής τέχνης που εντοπίζετε στα ποιήματα: "Εν τω μηνί Αθύρ" και "Θυμήσου σώμα. την ίδια ώρα. Μελετήστε το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου "Περίπου βιογραφία" και το απόσπασμα από τον Λοιμό του Αντρέα Φραγκιά.].".έλεγα. αιτιολογώντας την απάντησή σας με αναφορές στα ποιήματα. Στη συνέχεια σχολιάστε τα δύο ποιήματα ως προς τη θεματική. Στη συνέχεια υποστηρίξτε αναλυτικά για ποιους λόγους καθένα από τα δύο κείμενα θα μπορούσε να καταταχθεί στην υπαρξιακή ή στην πολιτική τάση της μεταπολεμικής λογοτεχνίας. . να προσφέρω στην Αμαλία. την τεχοτροπία. Κι έλαβα πια κι εγώ γλυκά μια φορά! από τον τόπο μου. να μην της δώκω. Β. να τα μοιράσω με κάποιον άλλο.

3. Εντοπίστε στο κείμενο χαρακτηριστικά γνωρίσματα και κεντρικά ζητήματα της παράδοσης του απομνημονεύματος και σχολιάστε τα αναλυτικά. δίνοντας τα ονόματα συγγραφέων και χαρακτηριστικών έργων. Οι απαντήσεις σας στα δύο ζητούμενα αντιστοιχούν σε ποσοστό 70% επί του τελικού βαθμού της εξέτασης. το έργο του Καρυωτάκη εντάσσεται στη σφαίρα του συμβολισμού. Μελετήστε το εισαγωγικό απόσπασμα απόσπασμα των Απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη. Σημειώστε αν οι παρακάτω προτάσεις είναι σωστές ή λανθασμένες (π. ώρα 9. 4. γ. Η φράση "έργο εν προόδω" αναφέρεται στον τρόπο σύνθεσης των ποιημάτων του Σικελιανού. Οι απαντήσεις σας αντιστοιχούν σε ποσοστό 30% επί του τελικού βαθμού της εξέτασης. Ποιες ήταν οι συνέπειες της εξαγγελίας λογοτεχνικού διαγωνισμού από το περιοδικό Εστία το 1883. Η Επτανησιακή Σχολή καλλιέργησε και άλλα είδη λόγου εκτός από την ποίηση. 1. δ.) α.00-12.χ. Πριν από τις Σάτιρες. στην οποία εντάσσεται γραμματολογικά ο Καρυωτάκης. β. α: σωστό. ε. 1.Τελικές εξετάσεις 17 Ιουνίου 2006. Ο εσωτερικός μονόλογος συνήθως εκφέρεται σε β' πρόσωπο. Σημειώστε τα κύρια χαρακτηριστικά της "Γενιάς του 1920". Να αναφέρετε ποια είναι αυτά τα είδη. Τα μυθιστορήματα "ειρωνικής προοπτικής" είναι λίγα ανάμεσα στους συγγραφείς της γενιάς του '30. ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Απαντήστε σε δύο από τα τρία ερωτήματα. Στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά εντάσσονται συγγραφείς που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1940 και το 1959. στ. Ποιοι άλλοι ποιητές εντάσσονται στη Γενιά του 1920. . Η έκταση της απάντησής σας δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τις πέντε σελίδες. Ποιες ερμηνείες του γνωρίζετε και πώς διαφέρουν μεταξύ τους. 5. Ο Παλαμάς υποτάχθηκε στη γλώσσα του λαού για να την υποτάξει και αυτός με τη σειρά του. Ποιο είναι το κύριο διακριτικό γνώρισμα της τεχνοτροπίας των Ωδών του Κάλβου. β: λάθος κλπ. Η έκταση της απάντησής σας στο σύνολο των ερωτημάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δύο σελίδες.30 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Απαντήστε συνοπτικά σε όλα τα ερωτήματα. 2.

Επιμείνετε στον εντοπισμό και σχολιασμό των αναφορών βάσει των οποίων στοιχειοθετείται. να εντοπίσετε ποια από τα κεντρικά θεματα της σικελιανικής ποίησης εμφανίζονται στο ποίημα και να σχολιάσετε την τεχνοτροπία και τη μορφολογία του. Αφού μελετήσετε το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη "Η τελευταία μέρα". 3. στο συγκεκριμένο ποίημα. Ν.2. . σχολιάστε το ερμηνευτικά λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές παρατηρήσεις του Δ. Αφού μελετήσετε το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού "Στον Ακροκόρινθο". Μαρωνίτη. η σχέση με το ιστορικό παρελθόν και με το ιστορικό παρόν.

H ευτέλεια στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου κατά Μαρωνίτη 3. 4. Αυτά ήταν αποσπάσματα απο τις Δύσκολες νύχτες της Μέλπω Αξιώτη. Οι όροι του εσωτερικού μονόλογου και του ελεύθερου πλάγιου λόγου. 2. θεματολογία. 3. Πότε γράφτηκε το πρώτο πεζογράφημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Δόθηκαν παραδείγματα που έπρεπε να δούμε σε ποιό είχαμε εσωτερικό μονόλογο και σε ποιό ελεύθερο πλάγιο.Τελικές 2006 – 2007 1. κτλ. Αντώνιος Μαρτελάος Ύμνος και Μαρκοράς Γεράσιμος Όρκος Τεχνοτροπία εποχή. Καβάφης το ποίημα Μακρυά και Καρυωτάκης το ποίημα Μόνο Μας ζητούσε να μιλήσουμε για την μνήμη στα δύο αυτά ποιήματα και να αναφερθούμε στην ποιητική των δύο ποιητών καθώς και την τεχνοτροπία. Αντιποίησις αρχής του Αλέξανδρου Κοτζιά Να το αναλύσουμε . 2. Σε τι αναφέρεται. Eroica του Πολίτη. θεματολογία κτλ. Η εκδοτική τύχη του σολωμικού έργου 5. Αργώ του Θεοτοκά Στην επόμενη ώρα τα θέματα ήταν 1. Χαρακτηριστικά της ποίησης του 1920.

σε τι κατηγορία ποίησης υπάγονται και αν κάποιο από τα δύο θα μπορούσε να υπαχθεί και σε κάποια άλλη κατηγορία. Τα αντιθετικά ζεύγη σε Σολωμό και Κάλβο. γ. Η σχέση του Απομνημονεύματος με την Χρονογραφία και την Αυτοβιογραφία. Απόσπασμα από το διήγημα του Παπαδιαμάντη: "Όνειρο στο κύμα". Το ποιήμα του Κακναβάτου: "Φωνή μου ράτσα υψικαμίνου" και του Κατσαρού: "Αντισταθείτε". Η βασική διαφορά μεταξύ της γενιάς των πεζογράφων του 1880 και εκείνης του '30.Επαναληπτικές 2007 1ο μέρος α. γ. δ. . Ανάλυση των ποιημάτων. 2ο μέρος α. β. Να διακρίνουμε τις διαφορετικές πραγματικότητες που παρουσιάζονται στο απόσπασμα. β. ε. Τα χαρακτηριστικά των μεταπολεμικών πεζογράφων του Χτιστάκη και ενός άλλου (δεν θυμάμαι το όνομα). Οι λόγοι που ο Καρωατάκης δεν έγραψε σε καθαρή δημοτική. Σύγκριση μεταξύ του ποίηματος του Παλαμά: "Στην Αγορά" και ενός του Καβάφη (δεν το θυμάμαι).

Πως διαφέρει το σύγχρονο από το μοντέρνο ποίημα. 5. Α) σε ποια ιστορική περίοδο αναφέρεται το ποίημα και ποια η ιδεολογική κοινωνική άποψη του Βαλαωρίτη Β) εξηγήστε την ποιητική του Βαλαωρίτη 2. Το ποίημα του Σικελιανού «Η αυτοκτονία του …. Πότε το 19ο αιώνα το διήγημα αναπτύχθηκε και ποιο γεγονός ήταν η αιτία για την ανάπτυξή του. δεν ξέρω τι τους ζήταγε.Τελικές 2008 Σύντομες ερωτήσεις Α΄μέρος της εξέτασης 1 ώρα 1. Η μενεξεδένια πολιτεία και η Αργώ. Β΄ μέρος της εξέτασης 2 ώρες 1. 4. 3. Πως η πρώτη μεταπολεμική γενιά αντιμετώπισε μείζονες ποιητές της γενιάς του ‘30. Εξηγήστε τις τρεις απόψεις των κριτικών σχετικά με την αποσπασματικότητα στο έργο του Σολωμού. 2.Το ποίημα του Βαλαωρίτη Φωτεινός.μαθητή του Βούδα» και του Καρυωτάκη «Εμβατήριο πένθιμο και κατακόρυφο» να συγκρίνουμε την ποιητική και την κοσμοθεωρία των δύο ποιητών και να μιλήσουμε για την τεχνοτροπία τους. Ποιο το εκδοτικό έργο και η ιδιομορφία του Καβάφη. . 3.

Βενεζης. 5. . η ανατροπη προσδοκιων του αναγνωστη και η αγωνια (σασπενς) ειναι γνωρισματα της γραφης του ''Καρκαβιτσα'' Δεύτερο μέρος 6. 4. ΚαβάφηςΘασίτης.. 3. Πως οριζεται η πρωτη αθηναικη σχολη και ποια η διαφορα της απο την επτανησιακη Ποιο εργο της γενιας του 1880 συνεβαλε καθοριστικα στην αναζωπυρωση του γλωσσικου ζητηματος και γιατι Ποιο κειμενο θεωρειται το μανιφεστο της γενιας του 1930 και γιατι του αποδιδεται αυτος ο χαρακτηρισμος Επεξηγείστε τον ορο 'μυθικη μεθοδος' και αναφερετε ποιος τον διατυπωσε στις παρακάτω προτασεις να αντικαταστησετε τις υπογραμμισμενες λεξεις ή φρασεις ωστε να αποκαταστασθει η ορθοτητα τους (τα βαζω σε εισαγωγικα) α) Φύση και μυθος βρισκονται στο κεντρο της ποιησης του ''Καρυωτακη'' β) η έννοια του τροπου μεικτου γνησιου αφορα το εργο του ''Παλαμα'' γ) Ο ιστορικος καμβας του μυθιστορηματος Αντιποιησις αρχης του Κοτζια αφορα τον ''δευτερο παγκοσμιο πολεμο'' δ) Η αμφισημια..Τελικές 2010 Πρώτο μέρος 1. ανάλυση επί πάντως επιστητού για τους: Λουκης Λαρας. 2.