You are on page 1of 15

Indicatori de performanta in resurse umane

Posted on March 5, 2013 by eticsolutions — No Comments ↓

Companiile utilizeaza pe scara larga indicatori si obiective de performanta – la nivel
formal sau informal – in principal in departamentele de vanzari. Evaluarea performantei
angajatilor din departamentele care « nu produc bani » este de cele mai multe ori
neglijata, uitandu-se faptul ca sa nu produci nu inseamna intotdeauna sa nu cheltui.
Identificarea indicatorilor de performanta pentru Departamentul de Resurse Umane si
calibrarea acestora trebuie realizata in functie de mai multi factori:
– Specificul activitatii
– Numar total angajati companie
– Numar angajati in departamentul resurse umane
– Politica de resurse umane
– Politica motivationala si de retentie a personalului
Daca in departamentul de vanzari, stabilirea si urmarirea indeplinirii unor tinte de
vanzari este relativ facila, evaluarea performantei unui angajat in resurse umane este de
multe ori subiectiva si depinde esential de politica generala a companiei.
1) rata de retentie
Definitie: Reprezinta un indicator al succesului politicii de recrutare si exprima numarul
total de angajati care parasesc firma intr-o perioada de timp (de obicei un an) fata de
numarul total de angajti
Unitate de timp: an
Modalitate de calcul: numar de persoane plecate intr-un an/numar total de angajati
Variante de calcul: numar persoane care au plecat din numarul total de persoane
angajate in acel an
Obiectivitatea evaluarii performantei unui angajat din departamentul de resurse umane
in functie de rata de retentie este discutabila si depinde esential de politica de personal
a companiei.
Chiar daca angajatul a identificat corect « persoana potrivita la locul potrivit »,
schimbarea sarcinilor, sau modificarea obiectivelor si indicatorilor de performanta, dese
reorganizari si repozitionari in organigrama pot influenta negativ adaptarea si motivatia
noului angajat.
In orice caz, specialistul in resurse umane trebuie sa identifice corect de la inceput,
tinand cont de factorii pe care ii cunoaste, prin urmare consideram rata de retentie,
corect calibrata, ca un indicator viabil in evaluarea performantei angajatului in resurse
umane.
2) valoare amenzi
Relatia cu autoritatile statului reprezinta un punct extrem de sensibil in conditiile unei

cost mediu recrutare. tradus in: rata de succes. subcontractare. mentinerea unei comunicarii continue si eficiente cu acestia contribuind esential la un climat organizational destins. in care angajatii sunt informati si isi cunosc bine drepturile si obligatiile. oferta salariala inaintata initial este supusa negocierii 5) cost mediu recrutare Definitie: Totalul costurilor determinate de derularea tuturor proiectelor de recrutare intro anumita perioada de timp (anunturi angajare. pentru posturi sensibile din organigrama. Efectuarea corecta si la timp a tuturor raportarilor la stat. Definitie: numar total de reclamatii formale primite in legatura nemijlocita cu activitatea specialistului in resurse umane Unitate de masura: numar reclamatii Modalitate de calcul: insumarea tuturor reclamatiilor formale si primite direct de catre specialistul in resurse umane sau de catre seful ierarhic de la angajatii companiei Eficienta unui specialist in resurse umane trebuie evaluata si din punct de vedere al succesului procesului de recrutare. Unitate de masura: procent Modalitate de calcul: total oferte acceptate/total oferte transmise Alternative de calcul: valoare totala oferte acceptate/valoare totala oferte transmise Modalitatea alternativa de calcul poate fi un indicator mai eficient in cazul in care. mentinerea documentelor specifice in ordine si in conformitate cu prevederile legale in materie. Definitie: valoarea totala a amenzilor/penalitatilor percepute de autoritati in relatie directa cu activitatea specialistului in resurse umane Unitate de masura: RON Modalitate de calcul: valoare totala amenzi primite de companie din culpa directa si nemijlocita a angajatului in resurse umane 3) numar reclamatii interne Activitatea unui specialist in resurse umane poate fi evaluata si din perspectiva angajatilor. etc. alte resurse materiale utilizate) . rata retentie noi angajati. 4) rata de succes Definitie: Reprezinta procentul de oferte de job acceptate intr-o anumita perioada de timp din totalul de oferte de angajare inaintate. procent din salariul angajatului de resurse umane. performanta noi angajati. urmarirea si aplicarea tuturor modificarilor legislative in domeniu reprezinta baza oricarei politici de personal performante. sarcinile si limitele acestora precum si modificarile de obiective si indicatori de performanta.legislatii inconstante. valoarea sau numarul amenzilor primite de la institutiile reglementate in domeniu reprezinta cu siguranta un indicator de performanta extrem de important.

dupa un interval stabilit de timp (de obicei acela dupa care se face evaluarea periodica a personalului) Unitate de masura: procent Modalitate de calcul: scor mediu performanta noi angajati In vederea unei evaluari obiective a performantei. Cu aceste cinci sfaturi simple. rata de retentie a personalului va fi un indicator mult mai important decat costul mediu de recrutare. cere sarcini de serviciu care sunt mai complexe si care cer o responsabilitate mai mare decat pozitia curenta ocupata. nu este indeajuns sa faci munca ce iti este pusa in fata. de regula. se stabilesc. 2. Pentru a avansa . Superiorul tau va lua la cunostiinta ca te poti descurca la un nivel ridicat si cu un volum mare de munca si cand se iveste ocazia. de exemplu. in vreme ce intr-o companie IT.Fa-ti timp pentru studiu! Angajatorii apreciaza calificarea si studiile avansate.vei fi capabil sa cresti in cariera. Prin posibilitatiile actuale de crestere in educatie. 4-5 obiective de performanta. astfel ca. Iti doresti sa ai o cariera infloritoare si incerci mereu sa ai atitudinea potrivita la locul de munca? Afla ce atitudine trebuie sa adopti pentru a avea succes. 1. Scopul nu este doar sa ceri mai mult din acelasi lucru. Definitie: Gradul mediu de indeplinire al obiectivelor si indicatorilor de performanta pentru noii angajati. ia initiativa si fa-ti timp pentru a studia.Doreste-ti mai mult! Daca urmaresti avansarea in cariera. Impune-te prin a cere mai mult. 7) performanta noi angajati Daca specialistul in resurse umane a identificat “omul potrivit la locul potrivit”. obtinerea unei . o parte din performantele acestuia din urma trebuie reflectata in performanta primului. Calibrarea acestora trebuie realizata in functie de factorii mentionati la inceput. costul mediu de recrutare si performanta noilor angajati va avea o pondere mai importanta. se poate calcula alternativ costul mediu per proiect.Unitate de masura: RON Modalitate de calcul: total costuri recrutare intr-o anumita perioada de timp In functie de politica de personal a companiei. fiecare avand un numar egal de indicatori de performanta.vei fi promovata. intr-o companie ce presteaza servicii de merchandising. 6) rata retentie noi angajati Definitie: procentul de angajati care parasesc compania intr-un interval de timp stabilit din numarul total de noi angajati intr-un interval de timp Unitate de masura: procent Modalitate de calcul: numar total noi angajati plecati/numar total noi angajati Intervalul de timp se stabileste de obicei ca fiind un an calendaristic.

ciuda. Ca sa primesti. ceva mare.Imbraca-te ca un om de succes! Un alt mod de a avansa in cariera este sa te imbraci ca si cum promovarea a venit deja. Cel mai important lucru este sa ai intotdeauna un motiv care sa-ti calauzeasca munca. 5.Construieste-ti legaturi puternice! Implicandu-te in organizatii profesionale (prin angajator si prin comunitate) vei putea avansa in cariera prin a da posibilitatea altora de a te cunoaste pe tine si munca ta. pastreaza totul in minte si munceste cu toata puterea ca sa obtii ce iti doresti. care iti va satisface aspiratiile. Prin perseverenta numele tau va iesi la suprafata cand se va ivi ocazia. Fa-ti un timp suplimentar ( inainte de a merge la munca ) pentru a te asigura ca te-ai aranjat impecabil si pantofii sunt lustruiti.Cunoaste momentul potrivit de a merge mai departe! Loialitatea este o trasatura minunata. „Singura cale de a avansa este sa-ti tii privirea fixata asupra stelei tale. ceva maret catre care sa privesti. Sa fii sigura ca nu vei trece neobservata. in scurt timp. Este necesar cateodata sa te detasezi si sa analizesi situatia in care te gasesti in functie de prioritatiile tale. Vei avea imaginea unui om mult mai increzator in fortele proprii si. vei incepe chiar tu sa te simti asa. iar cei din jurul tau te vor propulsa catre postul dorit. Trebuie sa . dar cateodata poate fi un impediment in ceea ce priveste avansarea in cariera. intretinuta. trebuie sa dai.diplome in domeniul tau de activitate nu mai inseamna intreruperi de la munca. suparari si autoacuzare. Vizualizeaza ce vrei sa fii. Aminteste-ti ca atitudinea e la fel de importanta ca si hainele si accesoriile pe care le porti! Respira adanc. Fate remarcat la locul de munca asigurandu-te ca ai o tinura curata. Un mediu nou si persoane noi ar fi exact acel lucru de care aveai nevoie in cariera. un obiectiv inspirator.” Vrei sa fii mai mare decat esti? Vrei sa fii mai mare sau mai nobil? Atunci trebuie sa fii dispus sa renunti la frica.si au trecut cativa ani fara o promovare. 4. tine capul sus. si la moda. Trebuie sa renunti la gandirea negativa pentru a incepe sa gandesti constructiv. spatele drept si umerii catre inapoi. calcata. Angajatorii apreciaza abilitatiile organizatorice si punerea lor in aplicare duc la un loc de munca si o educatie echilibrata 3. ar fi timpul sa mergi mai departe. Daca faci tot ce iti sta in puteri sa avansezi. ceva care iti va stimula ambitia. Trebuie sa iubesti persoana care iti doresti sa fii.

El spune ca. dar iti va da bucuria si satisfactia de a face ceva ce iti place. se cufunda si se impregneaza in subconstient si devine compulsiva. ci asa cum crezi in inima ta. Poti contempla o cariera care nu numai ca iti va aduce recompensa financiara. Esti asa cum gandesti in inima sau in subconstient. actiunea corecta. energia i-ar fi scazut. te poti indragosti de arta. te poti indragosti de lege. Asa vei actiona si asa vei deveni. daca are tendinta de a se incovoia. trebuie sa o intaresti in orice fel. . orice idee la care te gandesti induce si evoca un anumit raspuns emotional. idealurile s-ar fi diluat si intreaga sa viata s-ar fi deteriorat. in cateva luni. este un om care si-a castigat un renume si un loc al sau in lumea afacerilor. si. daca esti intr-o firma de afaceri. pregateste-te sa devii partenerul angajatorului tau. de asemenea deschis. Este o ambitie perfect legitima si a fost realizata de multi oameni care au pornit de la baza scarii ierarhice. siguranta. Atunci cand continui sa faci asta. Daca ambitia ta nu este intrutotul vie. vei obtine pregatirea si experienta necesare pentru altceva la fel de bun sau mai bun. absorbit si captivat si legea subconstientului tau va raspunde. armonia. standardele sale ar fi coborat. Larry este convins ca multe dintre realizarile sale se datoreaza obiceiului dobandit in copilarie de a avea constant grija de sine. in special sub actiunea descurajarii. Te poti indragosti de muzica. le poti da atentia. Atunci. pacea mintii. indiferent daca numele tau apare sau nu deasupra acelei usi.. prin „ridicarea” sa la cel mai inalt nivel. abundenta. ceva care sa ramana in urma ta. asadar esti obligat sa fii. daca nu si-ar fi urmat ambitia. daca este spasmodica. care din copilarie si-a facut un obicei de a-si vedea ambitiile prin intermediul discutiilor cu sine insusi. loialitatea ta. fascinat. fixeaza-ti in minte sa devii directorul-executiv. Larry W. gandul ca ti-ai putea vedea candva numele pe usa societatii in care acum esti doar un simplu functionar iti va da o mare putere de munca. De ex. de a se motiva continuu pentru a face cel mai mare lucru posibil pentru el. devotamentul. Orice s-ar intampla. inspiratia si indrumarea. fericirea. Trebuie sa fii dispus sa renunti la vechi ca sa poti experimenta noul. Poti deveni. Nu este asa cum crezi in capul tau. Te poti opri asupra acestor lucruri. Orice gand. pentru ca aceste idei trebuie sa primeasca emotii ca sa fie simtite ca adevarate.renunti la persoana care esti acum. daca nu s-ar fi indemnat si nu si-ar fi calculat singur pasii. sa faci si sa exprimi lucrul asupra caruia meditezi. ambitia si pregatirea pentru parteneriat vor fi cei mai buni dezvoltatori ai tai. Poti sta sa contempli sanatatea.

Cel de-al 3-lea pas este cel mai important. pentru ca nu stiu ce vreau sa fac. vei munci ca sa ramai informat despre cele mai avansate metode de alinare a suferintelor umane. Daca lucrezi numai pentru binele tau. Cum sa gasesc un domeniu de lucru care sa-mi placa?” Daca asa stau lucrurile. Trebuie sa te asiguri ca lucrul pe care vrei sa-l faci nu contribuie numai la succesul tau. citind aceste cuvinte. Trebuie creata calea pentru un circuit complet. chiar daca restul lumii considera ca ai. Daca iti iubesti munca. sa participi la conventii si sa studiezi in continuare mintea si modurile ei de functionare. ideea ta trebuie sa se impleteasca astfel cu scopul de a binecuvanta sau a servi lumea. nu poti considera vreodata ca ai succes cu ea. pentru ca pui pe primul loc interesul pacientilor. nu este suficient sa iei o diploma si sa o atarni pe perete. Sa presupunem ca alegi ca profesie domeniul chimic. Va trebui sa te concentrezi pe una dintre multele ramuri din domeniu si sa dai specialitatii alese tot timpul si toata atentia ta. nu vei finaliza acest circuit esential. Dorinta ta nu trebuie sa fie una egoista. Ar trebui sa devii profund preocupat de munca ta si sa iti doresti sa o folosesti ca sa fii de folos lumii. Vei vizita alte clinici si vei consulta cele mai recente jurnale stiintifice. o banuiala sau o tendinta spre o anumita directie. Dar ce-ar fi daca. dar scurtcircuitul pe care l-ai generat in . Va veni spre tine limpede si linistit. Daca nu-ti iubesti munca. raspunsul va veni spre tine ca o parere. Cu alte cuvinte. ca o constientizare interioara tacuta. esti manat de o dorinta puternica de a o continua. roaga-te pentru indrumare in felul urmator: „Inteligenta Infinita a subconstientului meu imi va revela adevaratul meu loc in viata. Cu alte cuvinte. Persistand cu incredere si credinta. Daca esti inclinat sa devii psihiatru. cu o atitudine pozitiva si cu dragoste fata de subconstientul tau. te vei surprinde gandind: „Nu pot face acest prim pas.” Repeta aceasta proprozitie in tacere. Trebuie sa aduca un beneficiu umanitatii. Se va intoarce la tine mai mare si plina de binecuvantari. Vei parea ca ai succes.Trei pasi catre succes Primul si cel mai important pas catre succes este sa gasesti un lucru pe care sa adori sa-l faci si apoi sa te apuci sa-l faci. Al 2-lea pas catre succes este acela de a te specializa intr-un domeniu si a munci din greu pentru a excela in el. Vei dori sa tii pasul cu ceea ce se intampla in domeniu. Entuziasmul tau ar trebui sa te faca sa vrei sa stii toate informatiile disponibile din domeniu.

o tanara consultanta financiar. s-a hotarat sa adopte aceasta tehnica a lui Goethe. a citit despre acest lucru. Ia decizii bune Probabil cea mai semnificativa calitate a oamenilor de succes este abilitatea lor de a lua decizii – prompte si corecte – si capacitatea de a implementa acele decizii. Analizand cei 3 pasi catre succes. Isi imagina ca unul dintre prietenii lui sta in fata sa. Aceasta este energia din spatele tuturor pasilor din orice plan de succes. marele poet german. Gandul unit cu sentimentul devine o credinta subiectiva sau o convingere. acela de a face investitii bune pentru clientii ei. Potrivit biografilor din Goethe. Isi foloseste in continuare subconstientul in afaceri si se bucura de un succes enorm in domeniul ei. A inceput sa aiba conversatii imaginare cu un investitor multimilionar pe care il cunostea si care o felicitase odata pentru rationamentul corect in recomandarea unei investitii. In multii ani in care am ascultat barbati si femei care ma rugau sa-i ajut sa depaseasca esecul. Comunicarea interioara a lui Geri si imaginatia controlata au coincis cu scopul ei. urmate de asigurarea ca rezultatul acelor decizii este satisfacator pentru problemele in discutie. Folosirea subconstientului pentru a avansa Johann Wolfgang von Goethe. A transformat aceasta scena imaginara intr-una cat se poate de reala. si-a folosit imaginatia din plin atunci cand a fost confruntat cu incurcaturi si dificultati. nu trebuie sa uiti de puterea ascunsa a fortelor creative din subconstientul tau. Isi imagina ca prietenul sau ii da raspunsurile corecte sau potrivite la intrebarile pe care le acompania cu gesturile sale obisnuite si cu tonalitati diferite ale vocii. Gandul este creativ. am descoperit ca o trasatura comuna a lor era aceea de a lua decizii neglijent. el era obisnuit sa petreaca multe ore. sustinand conversatii imaginare. Atunci cand erau confruntati cu rezolvarea unei probleme..viata ta ar putea sa te duca la limitare sau la boala. . A repetat aceasta conversatie imaginara pana a fixat-o la nivel psihologic ca o forma de credinta in subconstientul ei. Atunci cand Geri P. sa-i vada prosperi din punct de vedere financiar datorita sfaturilor ei intelepte.

pentru ca o pune pe aceasta femeie pe un piedestal. Trebuia sa hotarasca daca sa-si caute sau nu un nou loc de munca. Un competitor ia oferit un post platit ceva mai bine si in care se parea ca exista o buna oportunitate pentru avansare. era confruntat cu o decizie importanta in cariera. Presupunand ca supervizoarea era mai mareata decat Infinitul.pierdeau prea mult timp si erau excesiv de grijulii. care l-a antrenat si l-a ajutat sa dobandeasca abilitatile pe care le avea in munca. era ingrijorat ca prin plecarea la competitor se dovedea incorect fata de actualul angajator. Unul dintre marile daruri pe care Dumnezeu le-a zidit in oameni este liberularbitru – puterea de a analiza problemele. Tommy a fost convins ca a fost vointa lui Dumnezeu ca el sa ramana in companie si ca subconstientul l-a impiedicat sa accepte imediat cealalta oferta. care i-a explicat ca este nedreapta fata de ea insasi. Tommy F. ca o face mai mare decat insasi Infinitul din ea. stiind ca subconstientul va lua decizia corecta. Competitorul dorea un raspuns rapid. dar totusi nu-si putea suferi supervizoarea. in subconstientul ei. realizarea este a mea. A discutat despre acest lucru cu un prieten mai batran si mai intelept. Fii corect cu tine insuti Lisa F. pentru ca sa poata primi promovarea. Era o oferta buna si el avea nevoie de banii in plus. seful sau l-a chemat si i-a spus ca tocmai au incheiat un contract si ca el era responsabil cu acel contract din punct de vedere managerial. prin intermediul puterii Infinitului”. de vreme ce afacerea nu mergea bine. Si. Simtea ca aceasta femeie ii blocheaza accesul spre avansare. avansarea este a mea. erau putine sanse sa primeasca o marire de salariu. si-a mobilizat puterile ca sa-si . odata decizia luata. nu castiga suficienti bani si. Desi ii placea actualul loc de munca. a respins ideea ca supervizoarea trebuie invinovatita pentru esecul ei de a fi promovata. S-a gandit mult si apoi a alungat totul din minte. ea nega puterea Infinitului. credea ca era pregatita pentru promovare si avansare. Lisa a rezolvat lucrurile spunand: „Promovarea este a mea. care este omnipotent si atotputernic. dar Tommy l-a rugat sa astepte un raspuns pana vinerea urmatoare. cu o crestere semnificativa a salariului. Aceasta atitudine nu avea sens. Totusi. Miercuri. In schimb. nu o urmau pana la capat. de a lua decizii legate de solutionarea lor si de punerea lor in practica. In timp.

chimiei si matematicii – si la fel de sigur ca legea gravitatiei. toti cei din jurul tau. Tine-o tot asa si vei ajunge vagabond. afabil si plin de bunacredinta. sa dai ceea ce e mai bun acolo unde esti. Josh nici macar nu a fost luat in calcul. Fii prietenos. legea cresterii si legea atractiei. oricand vreau?” Raspunsul la toate aceste intrebari vine prin invatarea folosirii legii mintii: legea cauzei si a efectului. Era . Secretul este sa iubesti ceea ce faci acum. Dar iti poti imagina. de asemenea. Toate acestea nu sunt neaparat adevarate. ca esti un mare actor. ca ai un mare succes. sa cumpar o masina noua si o casa noua si sa am toti banii de care am nevoie pentru a face ce vreau sa fac. un maistru sau un client. Ken a murit fulgerator. Unii oameni spun ca nu pot inainte. ca un vagabond. Te poti imagina ca lenes. ii lauda adesea munca si spunea adesea ca il va recomanda pe Josh pentru promovarea in locul sau atunci cand se va retrage. un asociat. aceste legi ale mintii tale lucreaza cu aceeasi precizie si exactitate ca legile fizicii. Josh K. Fii constient de adevarata ta valoare si aduna bogatii in mintea ta. De ce? Nimeni de la nivelurile inalte ale conducerii nici macar nu-l cunostea pe Josh. era un muncitor bun. Oamenii intreaba constant: „Cum pot avansa in viata. Vei simti radiatiile bogatiei si avansarii si se va deschide curand o noua usa a oportunitatilor pentru tine. Ceea ce simti atragi si ceea ce iti imaginezi devii. Poti folosi legile mintii ca sa avansezi. Din pacate. seful sau.imbunatateasca munca si atitudinea. Ken. indiferent daca este seful tau. nu pot fi promovati pentru ca lucreaza intr-un loc in care nu exista oportunitati de avansare sau unde salariile sunt stabilite pe baza unor standarde rigide. ceea ce a condus in cele din urma la promovarea ei. Gandeste mare si gandeste bogat si locul tau de munca actual va deveni doar o piatra turnanta spre triumf. sa obtin o crestere de salariu. si compania a adus un inlocuitor din afara ca sa conduca departamentul. sa-mi imbunatatesc conditiile. te poti imagina in fata unui public pe care sa-l faci sa rada sau sa planga. fiind constient de puterea ta de a aduce frumusetea lui Shakespeare ca sa imbogatesti vietile ascultatorilor tai. Fa-te vizibil Nu poti depinde numai de seful tau ierarhic ca sa pomovezi. te poti imagina sarind dintr-un tren in altul. pentru tine si pentru fiecare persoana pe care o intalnesti in cursul unei zile. bun.

absolvisera cele mai bune scoli. Darlene a fost vizibila in ochii vicepresedintelui si a inceput sa urce rapid in fata competitorilor sai. In baza acestei insarcinari. Desi Darlene nu vorbise niciodata cu acest superior si era sigura ca acesta nici nu o cunostea. toti fiind concurenti pentru avansare. nu vor progresa foarte mult. trebuie sa fii vizibil nu numai in ochii sefului. Alegerea ei: vicepresedintele departamentului de marketing din compania sa. Darlene trebuia sa faca ceva ca sa se impuna. i-a oferit lui Bill un post motivant si bine remunerat in noua sa echipa. asemenea lui Josh. Ofera-te voluntar. asemenea lui Darlene. Nu-ti fie teama sa-ti exprimi ideile si sa faci sugestii. Cu 2 ocazii inainte de intalnire. Ajuta-i pe altii punandu-le la dispozitie informatii in doemniile in care activeaza. Valerie P. si-a facut un obicei din a decupa articole din revistele de afaceri si a le trimite colegilor de munca sau managerilor care erau interesati de ele. el s-a intalnit cu Darnele ca sa vorbeasca despre discurs. Participa activ la intalnirile la care iei parte. Fii activ in organizatiile profesionale. Ca sa avansezi in cariera. ci si in ochii managerilor. . si acesta a fost un factor semnificativ pentru avansarea ei in companie. Ca membru al filialei locale a Asociatiei Americane de Marketing. Ia cuvantul. In multe organizatii sunt foarte multi oameni competenti care. Competitorii ei erau cu totii inteligenti si creativi si. a fost de acord sa faca parte din Programul Comitetului. Prima ei insarcinare a fost sa gaseasca un vorbitor pentru intalnirea din aprilie. In departamentul ei mai activau alti tineri specialisti in marketing. 4. Darlene a luat loc langa el si l-a prezentat publicului. Bill M. pentru ca nimeni nu stie cine sunt. Darlene A. totusi l-a invitat. Precautii: Pregateste-te pentru intalnire prin reconsultarea agendei si fii sigur de faptele si ramificatiile oricarei sugestii pe care o vei face.invizibil. Cinci metode pentru a deveni vizibil 1. 3. un manager care isi extindea operatiunile. Preia insarcinarile care ar putea fi evitate de altii. dar i-a spus ca se simte onorat ca a fost invitat. Cateva luni mai tarziu. Din acel moment. 2. Si-a dezvoltat o reputatie de persoana care este atenta la interesele celorlalti. lucra in departamentul de marketing al unei importante companii de produse de consum. s-a oferit sa conduca balul anual de strangere de fonduri al companiei United Way. a vizitat fiecare departament din organizatie si a devenit cunoscut celor mai multi dintre managerii de departament. Nu ocupa locul degeaba. La intalnire. El nu numai ca a acceptat.

Liz Smith. fie in alta parte. care ulterior a devenit presedinte al companiei Avon Products. Succesul inseamna sporirea capacitatilor si a abilitatilor pe toate liniile si in toate directiile. ea a stiut ca a avut dreptate.” La inceputul carierei. pentru a ne elibera fortele interioare. Avansarea in cariera presupune adesea o schimbare a postului. facand lucruri neasteptate si nelasandu-se invinsa de critici. Ea spunea ca toti au crezut-o nebuna. unul dintre directorii executivi ai companiei DuPont. ca sa porneasca la un drum nou. Jumatate dintre colegii ei de la DuPont au crezut ca a facut ceva rau si a fost degradata. Unii lideri din afaceri nu trebuie sa fie fortati ca sa schimbe directia. si ca sa avansezi este nevoie sa gasesti un post nou. cu multe atributii dintr-una dintre diviziile DuPont. atunci cand afacerea a evoluat de la 0 la o cifra de afaceri de 5 miliarde si jumatate de dolari. Sfatul pe care Kullman il da celor care intampina rezistenta atunci cand iau decizii dificile este: „Continua sa te reinventezi. ea parasind o pozitie importanta. a obtinut ceea ce ii trebuia. Cele mai multe publicatii de afaceri sprijina articolele venite de la oamenii din domeniu. in ciuda dubiilor si a negativismului din jurul ei. Schimba directia Exista situatii in care ramai incremenit in postul tau. ceilalti au crezut ca e „doar nebuna”. ca sa creeze pentru companie o noua divizie de produse de siguranta. fie in compania ta. Acesta a parut un mare pas inapoi. datorita intuitiei. Ellen Kullman. se ocupa de brandul Jell-O. al gigantului Kraft Foods. Ei stiu. Scrie un articol. si aceasta vizibilitate nu numai ca se adauga la portofoliul tau. dar ea stia ca are nevoie de experienta in vanzari si in distributia globala si ca. Precautii: Inainte de a trimite un articol despre orice aspect al serviciului curent solicita permisiunea de la autoritatea indreptatita din compania sa.5. Dar. Publicarea unui articol inseamna vizibilitate pentru autor – nu numai in organizatia din care face parte. Promovarea. pentru a evita violarea informatiilor confidentiale si complicatiile legale. banii si contactele pe care ni le facem sunt imaginile si formele fizice ale starilor mentale care le produc. ci te aduca si in atentia managerilor din alte companii si a firmelor de recrutare de personal de top. fara capital si cu numai 30 de angajati. Poate va fi nevoie sa faci cativa pasi inapoi pentru a inainta. ci si in alte organizatii din domeniu. care discuta diferitele aspecte ale muncii lor. care avea legaturi cu un achizitor european. valoarea de a face acest lucru periodic. atunci cand a hotarat sa se transfere la o mica firma americana de import. a parasit un post puternic. .

Viata inseamna a acumula. fie in companie. Nu-ti irosi timpul pe sarcini care nu contribuie la telul tau. voios si deplin” si bogatiile lui Dumnezeu vor curge in mintea ta deschisa si receptiva. care implica mai multa responsabilitate si din care inveti mai multe pentru a-ti folosi timpul intr-un mod eficient. Fii selectiv. te formeaza si te ajuta sa inveti lectiii importante care iti vor fi utile in viitor. inscrie-te la cursuri pe subiectul ales de tine pentru a te imbunatati pe parcursul timpului. Spune: „Ceea ce este bun curge prin mine fara incetare. Alege in primul rand directia in care vrei sa mergi si sa cresti. Scoate-l la o cafea si invata cat poti de mult de la el. fie in alta parte. In orice domeniu ai lucra. . chiar daca inca nu ai abilitatile necesare sa le duci la bun sfarsit. Cauta provocari. Stabileste-ti scopul de a deveni cel mai bun din domeniul tau. Ofera-ti sansa de a esua. Adevarul este ca nu exista nicio reteta definita pentru succes. Participa la conferinte. Daca inca nu esti sigur. Atunci cand construiesti ceva de la 0 castigi o experienta pe care nu o poti obtine in alta parte. asigura-te ca esti bun. incearca sa-l convingi sa devina mentorul tau. citeste carti. neobosit. Cariera este foarte importanta in viata noastra. Lucreaza la un start-up. pentru ca acesta nu te ajuta sa cresti. insa nu toti stim cum sa realizam acest lucru. Unii oameni trec prin cateva incercari pana sa-si dea seama ce cariera vor sa urmeze. apare plictiseala. alta decat foarte multa munca. care iti poate da un feedback clar si care poate vorbi din proprie experienta. cerand detalii despre deciziile pe care le-a facut. Contacteaza pe cineva care este expert la ceea ce faci. De aceea. cel putin o data. Alege sa faci lucruri cu un impact mai mare. si toti incercam sa avansam cat mai repede pentru a ne implini pe plan profesional. Adauga sanatate. Intr-un start-up ai un impact mult mai mare si joci mai multe roluri deodata. nu-ti fie teama sa experimentezi. prin studierea legilor mintii si ale subconstientului. Daca poti. trebuie sa cauti sarcini care te provoaca. intelepciune. si vei avansa mult mai repede. Cand abilitatile tale depasesc nivelul sarcinilor pe care le ai de indeplinit. Esecul pe de alta parte. Cu toate acestea. Vrem sa prindem aripi in cariera si sa ne atingem potentialul maxim cat mai repede. cunoastere si credinta vietii tale. Pune-te intr-o pozitie in care succesul nu e garantat.care puse in aplicare te vor ajuta sa avansezi mai repede si mai usor in cariera. noi avem pentru tine niste sfaturi. Succes! Determina ce ai de oferit. putere.

Ofera-te voluntar din cand in cand. Asigura-te ca poti sa te concentrezi la locul de munca. asa ca fara un cerc social puternic.Fa-ti timp. Înseamna doar că trebuie să te concentrezi asupra a ceea ce faci. Analizeaza ce sarcini sunt importante. si evita multi taskingul. Inconjoara-te cu oamenii potriviti. pentru a fi mai eficient. Chiar daca simti ca nu ai timp. Se spune ca suntem media a celor 5 oameni cu care petrecem cel mai mult timp. cheia e sa te oferi voluntar pentru perioade mici. Trebuie sa fii activ pentru a creste. Dar ce trebuie să faci pentru a te remarca în vederea obţinerii avansării? Aici sunt câteva sfaturi pe care le poţi urma: Serios Fii serios la locul de muncă şi în activitatea ta. Este dovedit că pentru a promova trebuie să ieşi în evidenţă. . sa iti setezi scopuri catre care sa muncesti. In loc sa fii coplesit sau sa te plangi ca nu ai timp. ne incetinim singuri cresterea personala. Nu cauta intotdeauna calea cea mai scurta. care te sustin si de la care ai ce invata pentru a creste mai repede. Trebuie sa ai alaturi oameni optimiti. realizeaza ca poti sa-ti faci timp. automatizeaza-le sau externalizeaza-le. Vei putea si sa cunosti oameni si sa-ti faci prieteni din afara cercului tau. Este o ocazie buna sa castigi experienta in leadership si sa vezi lucrurile din noi perspective. Maximizeaza-ti productivitatea atunci cand lucrezi. Atunci cand lucrezi la ceva important. Nu te blaza. chiar daca drumul e mai lung decat ai sperat. si pe celelalte deleaga-le. in care poti invata multe. focuseaza-te doar pe asta mai mult timp. Nu înseamnă nici să nu îţi facă plăcere munca ta. ambitiosi. Calea lunga este cateodata cea care te formeaza si te pregateste pentru destinatie. asa ca nu inceta niciodata sa te misti in directia in care vrei sa mergi si ai rabdare. Ce înseamnă asta? Să fii serios în activitatea ta nu înseamnă că nu te poţi distra muncind.

Harnic Acesta este unul din sfaturile pentru promovare pe care mulţi nou angajaţi îl găsesc dificil de urmat. Niciunui şef nu îi plac oamenii care nu sunt cu gândul la ceea ce au de făcut. Şefii şi colegii pot observa implicarea ta. demonstrezi o . când te faci plăcut – politicos. Tot trebuie să fii harnic pentru ca rezultatele să apară. să fii politicos şi să-ţi controlezi frustrările şi supărările. În final. Străduie-te să fii una dintre cheile avantajului competitiv pentru şeful şi echipa ta. Când te gândeşti la ceea ce ai de făcut micşorezi riscul de a face greşeli prosteşti. fă din “să fii indispensabil” unul dintre obiectivele tale. Când iei acest sfat pentru a avansa în serios îţi vei creşte şansele să obţii prmovarea. Să fii drăguţ face să devină o plăcere să se lucreze cu tine. Nu este cazul acestui sfat. Orice şiretlic care nu necesită să fii muncitor nu te va face să culegi fructele! Indispensabil Nu e adevărat că nimeni nu e indispensabil în lumea asta? Este corect. Acest sfat necesar pentru a avansa în carieră nu te opreşte de la a te distra la locul de muncă. Plăcut Sfatul de a fii muncitor pentru a te remarca în vederea promovării este foarte dificil de urmat pentru unii. Te întrebi probabil de ce faptul de a te face plăcut îţi măreşte şansele de a promova? Răspunsul este simplu. Vezi că oricât de mult ai munci inteligent şi oricât de multe şiretlicuri ai ştii pentru a munci inteligent. dar să fii capabil în acelaşi timp să-ţi placă ceea ce faci.Fii concentrat şi nu lăsa nimic să-ţi distragă atenţia de la ceea ce trebuie făcut serios şi perfect. Să fii serios la muncă înseamnă să fii concentrat la ceea ce ai de făcut. asta nu te scuteşte să munceşti. Şi să iei iniţiativa să faci ceea ce e în afara responsabilităţii tale. Înseamnă. să realizezi ceea ce trebuie făcut la timp. amuzant şi capabil să-ţi stăpâneşti emoţiile bine. Să fii indispensabil înseamnă să îţi asumi iniţiative. de asemenea. nu ar trebui să existe vreun drum mai simplu de urmat? Să fii muncitor sună probabil foarte dificil pentru mulţi. Iar mulţi se aşteaptă ca un sfat despre avansarea în carieră să vorbească mai mult despre cum să munceşti mai inteligent decât mai mult. Când o să realizezi acest lucru o să devii indispensabil. Dar ar trebui să încerci să devii indispensabil în echipa în care lucrezi. Pentru a obţine avansarea şi a te remarca la locul de muncă. Înseamnă. să fii capabil să reduci nivelul de stres. totodată. Acest sfat ar trebui să fie cel mai uşor de acceptat – să te faci plăcut la locul de muncă.

fă-te Plăcut şi fii Entuziast. munca devine mai uşoară şi mai plăcută. Acest sfat pentru a promova dă roade. încearcă să fii Indispensabil. . deoarece atunci când eşti entuziast în fiecare sarcină pe care o ai de îndeplinit. Lasă acest entuziasm să fie observat de colegii tăi. A te remarca la locul de muncă Pentru a te remarca la locul de muncă adu-ţi aminte să exersezi toate aceste atribute. Entuziasmul nu îţi dă energie doar ţie. Pune pasiune în orice sarcină care îţi este dată spre îndeplinire. ieşi în evidenţă uşor la locul de muncă. Când munceşti de o asemenea manieră. Te vor ajuta să-ţi măreşti şansele de a obţine o promovare. O realizezi cu mai multă exactitate şi viteză.manieră profesională. Acea pasiune este uşor de transferat şi colegilor. Umple pe toată lumea cu energie necesară a munci mai mult pentru obiectivul comun. Fii Serios. Cineva care realizează acest lucru este mai profesionist şi iese în evidenţă mai mult la locul de muncă decât cineva care nu o face. Entuziasm Dacă vrei să obţii avansarea fii entuziast la locul de muncă. Muncitor.