You are on page 1of 17

Current Affairs Q & A PDF

Current Affairs Questions of November 2015


1. To make the rail sector passenger friendly, Ministry of Railways launched a scheme
for waitlisted passengers named _____.
A. Nirnay
B. Sujhav
C. Vikas
D. Vikalp
2. VirendraNathMisra who passed away recently was a renowned
A. archaeologist
B. criminologist
C. civil engineer
D. ontologist
3. Where is the 16th national women boxing championship held in November?
A. Tripura
B. Odisha
C. West Bengal
D. Assam
4. Which team has won Rugby World Cup 2015 finals held at Twickenham, England?
A. South Africa
B. New Zealand
C. Zimbabwe
D. Columbia
5. Who has been appointed as the Executive Director of Reserve Bank of India?
A. K K Vohra
B. Deepak Singhal
C. R N Sardana
D. Satish Malik
6. Who has been appointed as the Chief Operating Officer(COO) of Federal Bank
headquartered at Kochi?
A. Shyam Srinivasan
B. Shalini Warrier
C. Sangeeta Bajwa
D. Pradeep Tandon
7. With which of the following has MTS India merged?
A. Reliance Communications
Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

1|Page

Current Affairs Q & A PDF


B. Airtel
C. Vodafone India
D. Idea
8. Where is the first International Film Festival for the persons with disabilities is
going to be held on December 1?
A. Assam
B. Delhi
C. Gujarat
D. Himachal Pradesh
9. Who has been appointed as Indias Ambassador to Afganistan?
A. Shyam Srinivasan
B. Manpreet Vohra
C. Amar Sinha
D. Pradeep Tandon
10.Which of the following has bagged the first prize under the Community Service
Announcement category at the Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) Prizes 2015?
A. All India Radio
B. Radio Television Hong Kong
C. Bangladesh Betar
D. Australian Broadcasting Corporation
11.Former Cricketer Tom Graveney passed away recently. He belonged to
A. New Zealand
B. Australia
C. England
D. Zimbabwe
12.Name the author of book titled Interlinking of Indian Rivers.
A. Pavan Choudhary
B. Radha Kant Bharati
C. A B Pandya
D. R D Pradhan
13.Who has been appointed as the senior Vice President of Flipkart?
A. Shyam Srinivasan
B. Manpreet Vohra
C. Amar Sinha
D. Surojit Chatterjee

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

2|Page

Current Affairs Q & A PDF


14.As per the report by Legatum Prosperity Index 2015, what is Indias rank on Global
Prosperity Index?
A. 95
B. 99
C. 102
D. 105
15.Name the Indian shooter who won silver medal at the 13th Asian Shooting
Championship held in Kuwait.
A. Gagan Narang
B. Abhinav Bindra
C. Jitu Rai
D. Vivek Singh
16.Along with PM Narendra Modi, which two Indians got listed in 2015 Forbes
Worlds Most Powerful Person list?
A. Mukesh Ambani and Cyrus Mistry
B. Mukesh Ambani and Lakshmi Mittal
C. Dilip Shanghvi and Lakshmi Mittal
D. Mukesh Ambani and Dilip Shanghvi
17.To enhance cooperation in Tourism sector, with which of the following has Ministry
of Tourism of India signed a Memorandum of Understanding (MoU)?
A. Kyrgyzstan
B. Indonesia
C. Cambodia
D. Colombia
18.Intellectual Rene Girard who passed away recently belonged to
A. Cambodia
B. France
C. Russia
D. Paraguay
19.In November, with which of the following has India signed double taxation treaty
to avoid the double taxation on imports and exports between the countries?
A. Singapore
B. Myanmar
C. Turkmenistan
D. Kazakhstan

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

3|Page

Current Affairs Q & A PDF


20.On which of the following banks has RBI imposed Rs 1 crore penalty for nonadherence to KYC and anti-money laundering guidelines?
A. Laxmi Vilas Bank
B. Dhanlaxmi Bank
C. Union Bank
D. Indian Bank
21.Name the authors of the book titled Rebooting India: Realising a billion
aspirations.
A. Maithili Rao& Viral Shah
B. Jairam Ramesh &Santosh Singh
C. NandanNilekani& Viral Shah
D. JB Kriplani
22.Which company is set to launch pilot internet project in India with Project Loon by
using large balloons?
A. Infosys
B. Microsoft
C. Google
D. Facebook
23.What is the range of Brahmos supersonic land attack cruise missile test fired from
Pokhran test range.
A. 350 km
B. 300 km
C. 400 km
D. 500 km
24.With which of the following has India signed agreements on water resources and
culture in November this year?
A. Sri Lanka
B. Bhutan
C. China
D. Bangladesh
25.Drug maker Cipla has appointed which of the following as an independent director
on its board?
A. Shikha Nanda
B. Madhu Joshi
C. Bhavna Saini
D. Naina Lal Kidwai

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

4|Page

Current Affairs Q & A PDF


26.Name the first cricketer to score 10,000 runs in Ranji Trophy.
A. Mohammad Kaif
B. Rohit Motwani
C. Wasim Jaffer
D. Vijay Dahiya
27.Which of the following team has won 2015 FIFA U-17 World Cup held in Chile?
A. Mexico
B. Mali
C. Nigeria
D. Belgium
28.Virender Mohan passed away recently. He was the former General Manager of
which of the following news agency?
A. Press Trust of India
B. United News of India
C. Free Press of India
D. United Press of India
29.Which of the following is going to acquire Larsen & Turbos (L&T) Kattupalli Port in
Tamil Nadu?
A. Mundra Ports
B. Adani Ports
C. Shikhar Group
D. Tianjin Ports
30.As per Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) what will
be the expected growth of Indian economy in 2015-16 & 2016-17 respectively ?
A.7.2% & 7.4%
B.7.2% & 7.3%
C.7.4% & 7.3%
D.7.3% & 7.4%
31.On which date World Science Day for Peace and Development is observed ?
A.6 November
B.10 November
C.9 November
D.6 November
32.As per Jones Lang LaSalles (JLL) Asia-Pacific City Investment Intensity Index which
Indian city emerged in Top 20 positions ?
A.Mumbai
B.New Delhi
C.Bengaluru
D.Pune
Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

5|Page

Current Affairs Q & A PDF


33.How many Boeing 737 Max 8 Planes has been acquired by Jet Airways ?
A.75
B.86
C.77
D.85
34.India is ranked at which position in World Giving Index ?
A.108
B.106
C.110
D.121
35.What is the name of offshore patrol vessel which has been commissioned by
Defence Minister Manohar Parrikar at Vasco Da Gama ?
A.Vaibhav
B.Sankalp
C.Samar
D.Samarth
36.Which Indian bank is all set to become the first bank to launch mobile wallet
service for feature mobile phone Batua ?
A.HDFC
B.SBI
C.Axis
D.IDBI
37.Kerala has organised Indias first Global Conference on Gender Equality (ICGE -1).
What is the theme for conference ?
A.Re-Thinking Womens Empowerment and Gender Equality
B.Women Empowerment, Gender and Governance
C.Gender, Governance and Inclusion
D.Gender Equality, Inclusion and Women Empowerment
38.Government extends the tenure of which panel by one year to sort out taxation
problem faced by the trade and industry ?
A.R V Easwar Panel
B.AP Shah Panel
C.Dr. Y V. Reddy panel
D.Lahiri Panel
39.India has signed MoU with which country to enhance bilateral air service
cooperation ?
A.Republic of Ireland
B.Republic of Korea
C.Republic of Serbia
Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

6|Page

Current Affairs Q & A PDF


D.Republic of Ethiopia
40.Which IT service major will train British university graduates at its Innovation Labs
and software development centres across India ?
A.TCS
B.Wipro
C.Infosys
D.Accenture
41.Which of the following is Indian-origin barrister who has been appointed as the as a
Circuit Judge in the UK ?
A.Leila Seth
B.Kalyani Kaul
C.Subimal Chandra Roy
D.Frank Moraesw
42.Which two Indian banks are going to list their bonds on the London Stock Exchange
?
A.Axis and ICICI
B.Yes bank and SBI
C.ICICI & SBI
D.HDFC & YES Bank
43.What is the venue for 35th India International Trade Fair (IITF 2015), which is
inaugurated by the Shri Pranab Mukherjee ?
A.Pune
B.Mumbai
C.Kolkata
D.New Delhi
44.What was the venue for 2015 Valletta Summit on Migration ?
A.Mdina
B.Valletta
C.Zabbar
D.Senglea
45.J&K Govt will implement which Act in state which is announced by Minister for
Consumer Affairs and Public distribution ChoudharyZulfkarAli ?
A.Food Safety and Standards Act
B.Food Safety Modernization Act
C.National Food Safety Act
D.Food Safety and Standards Rules

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

7|Page

Current Affairs Q & A PDF


46.Dudhwa National Park (DNP) is situated at which border ?
A.IndiaNepal
B.IndiaPakistan border
C.IndiaSri Lanka border
D.IndiaMyanmar border
47.Warren Mitchell, who passed away recently was related to which field ?
A.Politician
B.Actor
C.Lawyer
D.Writer
48.Which F1 driver stood as runner-up in 2015 Formula One world championship and
won the Brazilian Grand Prix ?
A.Lewis Hamilton
B.SebastianVettel
C.ValtteriBottas
D.NicoRosberg
49.Cerebra Integrated Technologies Ltd (Cerebra) has signed MoU with which of the
following storage server companies ?
A.Nirvanix
B.Parascale
C.Fusion-io
D.Echostreams
50.N-deal Procedures dubbed Civil Nuclear Deal related to uranium, which was
concluded recently was an accord between which two countries ?
A.India and Korea
B.China and Pakistan
C.US and Australia
D.India and Australia
51.Which President did not attented the G20 Antalya summit that was held on 15-16
November 2015 ?
A.DilmaRousseff
B.JoachimGauck
C.Enrique Pea Nieto
D.FrancoisHollande
52.Who is appointed as the National Council of Educational Research and Training
(NCERT) head of Regional Institute of Education (RIE), Bhopal ?
A.Pravin Sinclair
B.HrushikeshSenapaty
C.Mrs. SudeshnaSenpaty
Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

8|Page

Current Affairs Q & A PDF


D.Prof.B.K.Tripathi
53.With which country India has agreed to share militant information and signed Land
Boundary Agreement ?
A.China
B.Myanmar
C.Bangladesh
D.Nepal
54.India has tighten bilateral defence ties with which neighbouring country to
maintain Peace at Line of Actual Control (LAC) ?
A.Bangladesh
B.Sri Lanka
C.Bhutan
D.China
55.Which Indian Minister became the first Indian to be honoured with Disaster Risk
Reduction (DRR) Champion for the Asia Region ?
A.Krishan Pal
B.JayantSinha
C.PiyushGoyal
D.KirenRijiju
56.Which journalist has been honoured with Reporters without Borders Prize (RSF) ?
A.SuchetaDalal
B.PrafulBidwai
C.ZainaErhaim
D.ShereenBhan
57.Apoorva Mehta, an Indian-American among Forbes Richest Entrepreneurs Under 40
is related to which of the following companies ?
A.Blood testing
B.Roivant Sciences
C.Instacart
D.Airbnb
58.Interest equalisation scheme, which is recently approved by Cabinet Committee on
Economic Affairs (CCEA) will benefit which of the following ?
A.Importers
B.StateGovt
C.Exporters
D.PSUs

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

9|Page

Current Affairs Q & A PDF


59.Ministry of Health and Family Welfare will set up National Resource Facility for Biomedical Research (NARF) for quality laboratory animals in which Indian city ?
A.Kolkata
B.Hyderabad
C.Lucknow
D.Bangalore
60.7th edition of Military exercise between India-Russia recently concluded at
Mahajan Field Firing Ranges, Bikaner. Name the excercise.
A.Hand-in-Hand
B.IBSAMAR
C.KONKAN
D.INDRA
61.India has been ranked at which position in World Economic Forum (WEF) Global
gender index ?
A.108
B.126
C.118
D.109
62.Cabinet Committee on Economic Affairs will pay how much production subsidy per
quintal to sugarcane farmers ?
A.Rs 4.75
B.Rs 3.50
C.Rs 4.50
D.Rs 3.75
63.India-Bangladesh electricity network is financed by which lending body under
SASEC Program with $120 million of loan ?
A.International Monetary Fund
B.World Bank
C.Asian Development Bank
D.New Development Bank
64.The Finance Ministry of India has imposed definitive anti-dumping duty on certain
carbon black imports from which countries ?
A.China& Bangladesh
B.Canada& China
C.Russia& Japan
D.China& Russia
65.Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) has appointed
which of the following as President of industry body for 2016 ?
A.HarshavardhanNeotia
Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

10 | P a g e

Current Affairs Q & A PDF


B.JyotsnaSuri
C.AlwynDidar Singh
D.Arbind Prasad
66.Which Indian State received Rs.3, 250 cr special assistance for decongestion of
roads and development that will be funded from Urban Development Fund ?
A.Maharashtra
B.Tamil Nadu
C.Rajasthan
D.New Delhi
67.Who is the Brand Ambassador free Haryana of tuberculosis (TB) campaign ?
A.Aamir Khan
B.Parineetichopra
C.AmitabhBachchan
D.Shahrukh Khan
68.During 52nd Golden Horse Awards which film has clinched five awards in the world
of Chinese language cinema ?
A.Kaili Blues
B.The Assassin
C.Zinnia Flower
D.Mountains May Depart
69.Who has won the Argentinas presidential election which led to ending of 12 years
of leftist rule ?
A.Jorge Altamira
B.HermesBinner
C.RicardoAlfonsn
D.MauricioMacri
70.Which of the following watch maker companies has joined hands with HP to offer a
range of smart watches ?
A.Fastrack
B.Maxima
C.Casio
D.Titan
71.Which of the following Indian economist who was professor at the Institute for
Studies in Industrial Development (ISID) has recently passed away ?
A.PranabBardhan
B.T. N. Srinivasan
C.Girish Mishra
D.T.S. Papola

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

11 | P a g e

Current Affairs Q & A PDF


72.Which FMCG firm has has roped in Bollywood actress Parineeti Chopra to endorse
its new skincare product BoroPlus Cocoa Soft Moisturisinglotion ?
A.BoroPlus
B.Parachute
C.Emami
D.Ponds
73.Who has beeen appointed as the strategic coach for the Indian men team for the
Hockey World League Finals ?
A.ToddMcLellan
B.Paul van
C.MichaelNobbs
D.Roger Van Gent
74.Who released the report titled The Human Cost of Weather Related Disasters ?
A.United Nations Office for Disaster Risk Reduction
B.United Nations Framework Convention on Climate Change
C.United Nations Industrial Development Organization
D.Office for the Coordination of Humanitarian Affairs
75.Union Minister for Social Justice & Empowerment ShriThaawar Chand Gehlot has
announced how many schemes under Sugamya Bharat Abhiyan (Accessible India
Campaign) ?
A.9
B.15
C.10
D.12
76.TelanganaGovt has declared how many mandals in the State as drought-affected
and sought an immediate assistance of Rs.1,000crore from the Centre ?
A.312
B.231
C.132
D.213
77.Which bank has joined hands with Tata-SIA joint venture airline Vistara to launch a
travel credit card ?
A.HDFC
B.Axis
C.ICICI
D.SBI

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

12 | P a g e

Current Affairs Q & A PDF


78.Orange Day campaign has been organised in which Indian State to end violence
against women as stipulated by the UN General Assembly ?
A.Karnataka
B.New Delhi
C.Kerala
D.Tamil Nadu
79.Which city has launched the first metro station in the country to run by only
women staff ?
A.Bengaluru
B.Lucknow
C.Jaipur
D.Mumbai
80.Ola app has appointed which of the following as its chief financial officer ?
A.BhavishAggarwal
B.RajivBansal
C.AnkitBhati
D.SunilKanoria
81.Govt has extended the RuPay Debit Card usage for a claim under an inbuilt accident
insurance cover under PMJDY accounts to how many days ?
A.100 days
B.45 days
C.60 days
D.90 days
82.Marathi film KatyarKaljatGhusali and Bengali film Cinemawala has been
shortlisted for which medal ?
A.Dag Hammarskjld Medal
B.MbayeDiagne Medal
C.Fellini Medal
D.UN Medal
83.Who quit as a brand ambassador for Nike ?
A.RichardVerma
B.RicardoMontaner
C.Serena Williams
D.Sebastian Coe
84.Which country has launched a remote sensing satellite that will focus on
experiments on survey of land, crop yields and disaster relief ?
A.Japan
B.China
C.Russia
Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

13 | P a g e

Current Affairs Q & A PDF


D.Italy
85.Sonic branding worth Rs 30 crore to promote the new brand positioning which
stresses on the digital banking has been launched by which bank ?
A.Axis
B.ICICI
C.IDBI
D.HDFC
86.President Pranab Mukherjee presented which of the following two IAF squadrons
with Presidents Standard ?
A.12 Squadron & 20 Squadron
B.18 Squadron & 22 Squadron
C.12 Squadron & 18 Squadron
D.20 Squadron &18 Squadron
87.Power Pavilion of Ministry of Power has won Gold Award at the India International
Trade fair (IITF) -2015. Where was IITF venuedat ?
A.Mumbai
B.New Delhi
C.Lucknow
D.Kerala
88.Which Indian-origin author has been included in the New York Times 100 Notable
Books of 2015 ?
A.Bipan Chandra
B.Sunjeev Sahota
C.Girish Karnad
D.Priya Parmar
89.Who has won the womens singles title of Macau Open Grand Prix Gold ?
A.ZhaoYunlie
B.PV Sindhu
C.MinatsuMitani
D.SainaNehwal
90.NPCI has granted with in-principle approval to function as the central unit for
Bharat Bill Payment Systems (BBPS) by which of the following ?
A.GOI
B.RBI
C.Finance Ministry
D.SEBI

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

14 | P a g e

Current Affairs Q & A PDF


91.SomSubroto has been appointed as the head of which of the following Dubai based
bank ?
A.Citibank UAE
B.RAKBANK
C.Noor Bank
D.Mashreq bank
92.Navodhan Charitable Foundation has been tied up with which bank in its efforts for
timely detection of cancer ?
A.Axis Bank
B.Canara Bank
C.Yes Bank
D.Union Bank
93.Which State Bank of Indias subsidiary has launched affordable housing loan
scheme for economically weaker sections in the urban centres ?
A.State Bank of Patiala
B.State Bank of Travancore
C.State Bank of Hyderabad
D.State Bank of Mysore
94.Which of the following has been appointed as the new chief of Armys 9 Corps
(Rising Star Corps) ?
A.DeepakKapoor
B.Bikram Singh
C.RajeevTewari
D.AshokAmbre
95.Indian Coast Guard (ICG) has been recenlty commissioned which interceptor boat
along the South Tamil Nadu and Puducherrycoast ?
A.C-421
B.C-422
C.C-417
D.C-430
96.Which of the following has won the the 2015 Delhi Half Marathon in mens category
?
A.ZersenayTadese
B.Nitendra Singh Rawat
C.BirhanuLegese
D.MosinetGeremew
97.Which e-commerce Company has made its maiden entry in the Thomson Reuters
Top 100 global innovators list 2015 ?
A.Flipkart
Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

15 | P a g e

Current Affairs Q & A PDF


B.Snapdeal
C.Oak Street
D.Amazon
98.On which date National Public Service Broadcasting Day observed ?
A.Nov 12
B.Nov 11
C.Nov 14
D.Nov 10
99.Who has won womens singles title of China Open Badminton series 2015 ?
A.Wang Yihan
B.Saina Nehwal
C.Li Xuerui
D.Nozomi Okuhara
100. As per Zoological Survey of India (ZSI), India has identified how many new species
of fauna in the last five years ?
A.773
B.878
C.787
D.778
Answer Keys:
1.D
11.C
21.C
31.B
41.B
51.D
61.A
71.D
81.D
91.D

2.A
12.B
22.C
32.C
42.D
52.B
62.C
72.C
82.C
92.B

3.D
13.D
23.B
33.A
43.D
53.C
63.C
73.D
83.D
93.B

4.B
14.B
24.C
34.B
44.B
54.D
64.D
74.D
84.B
94.D

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

5.B
15.C
25.D
35.D
45.C
55.D
65.A
75.C
85.D
95.B

6.B
16.B
26.C
36.B
46.A
56.C
66.D
76.B
86.B
96.C

7.A
17.D
27.C
37.C
47.B
57.C
67.C
77.B
87.B
97.D

8.B
18.B
28.B
38.D
48.D
58.C
68.B
78.C
88.D
98.A

9.B
19.C
29.B
39.B
49.D
59.B
69.D
79.C
89.B
99.C

10.A
20.B
30.B
40.A
50.D
60.D
70.D
80.B
90.B
100.D

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

16 | P a g e

Current Affairs Q & A PDF


AffairsCloud Specials Check Out Our Pages
Current Affairs Sections

Current Affairs 2015


Current Affairs Today
Current Affairs PDF
Current Affairs Quiz
Current Affairs Mock Test
Study Materials PDF

Subject-Wise Quiz Sections

Reasoning Questions
Quantitative Aptitude Questions
English Questions
Computer Questions

Study Guide Sections

General Aptitude
Reasoning
Letter Writing
Math Tricks
Computer Awareness

GOOD LUCK WITH YOUR EXAMS!!!

Suggestions are welcomed; Contact us any time at Affairscloud@gmail.com &


AffairsCloud1@gmail.com

Follow Us - FB.com/AffairsCloudOfficialPage

Copyright 2015 @ AffairsCloud.Com

17 | P a g e