You are on page 1of 57

CHIA KHOA CHINH PHUC

IELTS WRITING & SPEAKING

E-Book

E-Book

MỤC LỤC

LỜI GIỚI THIỆU

2

CHƯƠNG 1: IELTS LÀ GÌ?

3

CHƯƠNG 2: BẠN ĐÃ BIẾT RÕ VỀ IELTS WRITING
1.
2.
3.

Thang Điểm Chấm Phần Thi Viết Dựa Vào Tiêu Chí Nào?
Phần Viết Đầu Tiên: Task 1
Phần Viết Thứ Hai: Task 2

5
5
10
13

CHƯƠNG 3: TỔNG HỢP BÀI MẪU WRITING TASK 2 BAND 9.0

19

CHƯƠNG 4: BẠN CÓ THỰC SỰ TỰ TIN VỚI IELTS SPEAKING?
1. Bốn Tiêu Chí Chấm Điểm Speaking!
2. Bốn Điều Lưu Ý Trong Phần Thi Nói IELTS
3. Các Mẫu Trả Lời Chuẩn Phần IELTS Speaking

41
43
45
46

CHƯƠNG 5:
47
MỤC LỤC THAM KHẢO CÁC NGUỒN TÀI LIỆU LUYỆN THI IELTS CHẤT LƯỢNG

E-Book | 1

LỜI GIỚI THIỆU
Xin chào các bạn.
Cám ơn vì đã lựa chọn ALT Test Prep làm bạn đồng hành trên chặng đường chinh
phục kỳ thi IELTS của mình. Với hơn 1.7 triệu bài thi mỗi năm trên toàn cầu, chứng
chỉ IELTS được khẳng định là thước đo trình độ Anh ngữ chính xác được ưa chuộng
và công nhận rộng rãi nhất trên thế giới.
Đối với nhiều thí sinh đang chuẩn bị tham dự kỳ thi IELTS, phần thi Viết và Nói
thường là phần khó khăn nhất. Vì vậy, trong quyển E-book này, ALT Test Prep xin
dành tặng bạn những bí kíp giúp bạn dễ dàng chinh phục 2 phần thi Viết và Nói.
Hy vọng đây sẽ là tài liệu hữu ích đối với tất cả các bạn đang luyện thi IELTS.
Cám ơn các bạn.

E-Book | 2

E-Book

E-Book

CHƯƠNG 1: IELTS LÀ GÌ?
Từ năm 1989, IELTS đã được công nhận là kỳ thi Anh ngữ uy tín đáng tin cậy nhất thế giới. Chứng chỉ IELTS được hơn
6000 cơ sở giáo dục, cơ quan chính phủ và tổ chức chuyên môn tại hơn 135 nước trên thế giới cùng hơn 3000 trường
Đại học và chương trình tại Mỹ công nhận. Năm 2010, số lượng học sinh, sinh viên Việt Nam sử dụng IELTS để nộp hồ sơ
vào các trường Đại học và Cao đẳng tại Mỹ tăng 50%. Năm 2011, với hơn 1.7 triệu bài thi trên toàn cầu, IELTS được
khẳng định là thước đo trình độ Anh ngữ chính xác được ưa chuộng và công nhận rộng rãi nhất trên thế giới.

Để chuẩn bị cho ngày thi IELTS, thí sinh nên đăng ký ít nhất hai tháng trước ngày thi mà mình mong muốn. Lệ phí thi
IELTS hiện tại là 3.500.000 VNĐ chỉ áp dụng cho tất cả các kỳ thi từ nay cho đến tháng 8 năm 2015. Tất cả các ngày thi
từ tháng 9 năm 2015 trở đi sẽ áp dụng lệ phí thi mới là 4,500,000VNĐ. Kỳ thi IELTS sẽ đánh giá bốn kỹ năng Nghe, Nói,
Đọc, Viết trong môi trường học tập hoặc làm việc có sử dụng tiếng Anh là ngôn ngữ chính. Nội dung trong đề thi sát với
các tình huống thực tế ngoài xã hội.

E-Book | 3

E-Book

Nghe

Đọc

Viết

Nói

30 phút nghe
10 phút điền đáp án

60 phút

60 phút

(trước hoặc sau ngày thi chính thức
một tuần)

10-15 phút

Nghe (30 phút): Trong phần này bạn sẽ nghe một đoạn hội thoại hoặc các đoạn radio trên đài và trả
lời câu hỏi liên quan.
Đọc (60 phút): Có ba đoạn văn/bài báo, đa số được rút từ các tạp chí khoa học và nhiệm vụ của bạn
là tìm các thông tin phù hợp với câu hỏi dưới mỗi bài viết.
Viết (60 phút): Bạn phải viết hai bài văn. Phần một thường yêu cầu phân tích, tóm lược nội dung
biểu đồ. Phần hai sẽ viết lên suy nghĩ cá nhân về một quan điểm hay vấn đề trong xã hội.
Nói (10-15 phút): Trong phần thi nói, giám khảo sẽ hỏi bạn các câu hỏi trong ba mục chính: Giới
thiệu bản thân, Trình bày quan điểm cá nhân về một vấn đề cụ thể và phần thứ ba là hội thoại để
khai thác vấn đề đã đề cập ở phần hai.

E-Book | 4

giám khảo sẽ chấm điểm vốn từ vựng (Vocabulary). thí sinh được yêu cầu viết hai bài. giám khảo sẽ căn cứ vào các cách trình bày. Thang Điểm Chấm Phần Thi Viết Dựa Vào Tiêu Chí Nào? Trong IELTS Writing. Điểm của bài thi viết IELTS phụ thuộc vào năng khiếu của mỗi người. Vì vậy. bạn phải dùng nhiều cấu trúc ngữ pháp khác nhau và chuẩn xác. Bạn phải sử dụng được một lượng từ vựng phong phú và phù hợp. ví dụ như nếu bạn được yêu cầu viết 250 từ về ô nhiễm không khí ở thành thị. Bên cạnh đó là ngữ pháp. Cuối cùng. Thời gian quy định cho hai bài viết này là 60 phút. câu văn. 1. E-Book | 5 . đoạn văn phải được sắp xếp và liên kết hợp lý. Đây là một suy nghĩ nhầm lẫn vì kĩ năng viết sẽ được cải thiện nhanh chóng thông qua quá trình “khổ luyện”. giám khảo sẽ xem bài luận của bạn có liên kết và mạch lạc không (Cohesion and Coherence) – ý chính. đầu tiên.E-Book CHƯƠNG 2: BẠN ĐÃ BIẾT RÕ VỀ IELTS WRITING Trong phần thi viết. giám khảo sẽ xem bạn có làm đúng yêu cầu của đề bài không (Cách trả lời câu hỏi). diễn đạt và liên kết ý như thế nào qua đó nhận biết khả năng sử dụng ngôn ngữ của người viết. Khi chấm điểm. Sau đó. Trong đó. Nội dung bài viết không phải là yếu tố quan trọng nhất để dựa vào đó giám khảo cho điểm bài viết của bạn. thang điểm thấp nhất là 1 và cao nhất là 9. thì bạn không nên viết 150 chữ về vấn đề ùn tắc giao thông. bạn cần nắm vững các tiêu chí chấm điểm và ghi nhớ một số lưu ý để có thể ghi điểm cao. trong đó 20 phút được dành ra để phân tích biểu đồ và 40 phút còn lại để viết theo chủ đề. bài đầu tiên là phân tích biểu đồ và bài thứ hai là viết theo chủ đề. Thông thường các thí sinh sẽ mong muốn một số điểm dao động từ 4 đến 7.

làm nổi bật và minh họa các điểm chính rõ ràng và phù hợp Trả lời đầy đủ toàn bộ yêu cầu của đề (Academic) Trình bày cái nhìn tổng quan rõ ràng về xu hướng chính. Trình bày thông tin và ý tưởng một cách logic Có sự mạch lạc kết nối tốt Có khả năng sắp xếp đoạn văn chuyên nghiệp Kiểm soát và sử dụng từ vựng một cách tự nhiên. Trình bày thông tin và ý tưởng một cách logic Có sự mạch lạc kết nối tốt Có khả năng sắp xếp đoạn văn chuyên nghiệp Kiểm soát và sử dụng từ vựng một cách tự nhiên. có thẻ có những sai sót không đáng kể. có thẻ có những sai sót không đáng kể Sử dụng một loạt các cấu trúc với sự linh hoạt và chính xác. tinh tế. có thẻ có những sai sót không đáng kể. trôi chảy Có khả năng sắp xếp đoạn văn chuyên nghiệp Kiểm soát và sử dụng từ vựng một cách tự nhiên. tinh tế. có thẻ có những sai sót không đáng kể Sử dụng một loạt các cấu trúc với sự linh hoạt và chính xác. có thẻ có những sai sót không đáng kể Sử dụng một loạt các cấu trúc với sự linh hoạt và chính xác. sự khác biệt hay theo từng giai đoạn (General Training) Trình bày mục đích rõ ràng giọng điệu phù hợp làm nổi bật các điểm chính rõ ràng và phù hợp . có thẻ có những sai sót không đáng kể. tinh tế.E-Book ĐIỂM 9 8 7 E-Book | 6 CÁCH TRẢ LỜI CÂU HỎI SỰ MẠCH LẠC VỐN TỪ VỰNG NGỮ PHÁP Trả lời đầy đủ toàn bộ yêu cầu của đề Bài viết kết nối mạch lạc. Trình bày rõ ràng một quan điểm với dẫn chứng đầy đủ trọn vẹn Trả lời đầy đủ toàn bộ yêu cầu của đề Trình bày.

không có dẫn chứng hỗ trợ (General Training) Giọng điệu không phù hợp Trình bày thông tin có tổ chức nhưng chưa có mạch văn toàn diện.E-Book ĐIỂM CÁCH TRẢ LỜI CÂU HỎI SỰ MẠCH LẠC VỐN TỪ VỰNG NGỮ PHÁP 6 Trả lời đầy đủ toàn bộ yêu cầu của đề (Academic) Trình bày thông tin được lựa chọn một cách phù hơp (General Training) Trình bày mục đích rõ ràng giọng điệu phù hợp. Sử dụng các cấu trúc giới hạn Có dùng câu phức nhưng không chính xác so với câu đơn. không có cái nhìn tổng quan rõ ràng. có thể bị lặp đi lặp lại Sử dụng từ vựng giới hạn. Mắc lỗi ngữ pháp và dấu câu thường xuyên gây khó khăn cho người chấm E-Book | 7 . Mắc sai sót đáng kể về chính tả và gây khó khăn cho người chấm. nhưng có một số không chính xác Mắc một số lỗi chính tả nhưng họ không ảnh hưởng đến ý nghĩa câu Sử dụng kết hợp các hình thức câu đơn giản và phức tạp Mắc một số lỗi ngữ pháp và dấu câu. Các từ nối không đầy đủ. làm nổi bật và minh họa các điểm chính rõ ràng và phù hợp Sắp xếp các thông tin và ý tưởng mạch lạc Sử dụng các từ gắn kết phù hợp Đôi chỗ chưa dẫn chiếu một cách rõ ràng. tối thiểu nhưng vừa đủ. làm nổi bật các điểm chính rõ ràng và phù hợp Trình bày. 5 Hoàn thành yêu cầu bài viết một cách chung chung. không chính xác. Sử dụng đầy đủ các từ vựng cho bài Cố gắng sử dụng các từ vựng ít phổ biến. hình thức không phù hợp (Academic) Viết cách máy móc.

giọng điệu không phù hợp Nhầm lẫn giữa ý chính với chi tiết. hiểu sai đề hoàn toàn Ý tưởng hạn chế. không chính xác. có thể không liên quan / lặp đi lặp lại Ý tưởng sắp xếp không hợp lý Các từ ngữ gắn kết chưa được sử dụng. Sử dụng các từ vựng rất giới hạn Mắc lỗi làm bóp méo nghiêm trọng thông điệp. ý tưởng chưa mạch lạc. một số phần không rõ ràng. hình thức có thể không phù hợp (General Training) Không giải thích được mục đích bài. Có chú ý về hình thức câu nhưng lỗi ngữ pháp và dấu câu còn nhiều và sai nghiêm trọng. E-Book | 8 . ít dùng các mệnh đề phụ Cấu trúc có nhiều sai sót và dấu câu thường mắc lỗi 3 Không trả lời các yêu cầu bài.E-Book ĐIỂM CÁCH TRẢ LỜI CÂU HỎI SỰ MẠCH LẠC VỐN TỪ VỰNG NGỮ PHÁP 4 Có nỗ lực hoàn thành bài nhưng không nêu được điểm chính. lặp đi lặp lại. Thông tin. rõ ràng Sử dụng các từ gắn kết cơ bản nhưng có thể không chính xác hoặc lặp đi lặp lại Sử dụng từ vựng cơ bản lặp đi lặp lại. không thích hợp Kiểm soát một cách hạn chế cách tạo từ và chính tả. Mắc những lỗi làm người chấm cảm thấy căng thẳng Sử dụng hạn chế cấu trúc.

Kiểm soát rất hạn chế việc sắp xếp câu. Chỉ có thể sử dụng một vài từ đơn lẻ. Không truyền tải thông điệp nào. lỗi chính tả. Không sử dụng các hình thức khác ngoại trừ các cụm từ thuộc lòng. Sử dụng hạn chế vốn từ vựng. 1 Câu trả lời hoàn toàn không liên quan đến đề bài. E-Book | 9 .E-Book ĐIỂM 2 CÁCH TRẢ LỜI CÂU HỎI SỰ MẠCH LẠC VỐN TỪ VỰNG NGỮ PHÁP Câu trả lời hầu như không liên quan đến yêu cầu bài. không kiểm soát cách tạo từ. Không thể sử dụng tất cả hình thức câu.

2. dao động trong khoảng…” TÍNH MẠCH LẠC Cách sắp xếp các dữ liệu còn khó hiểu.58% phải dùng “similar”. như việc mô tả dữ liệu lớn nhất sau đó đến dữ liệu thấp nhất sẽ gây nhầm lẫn và khó khăn khi mô tả các dữ liệu trong khoảng giữa. bao gồm việc viết bài và đọc lại để sửa lỗi ngữ pháp. đánh vần lỗi chính tả. E-Book | 10 .… NGỮ PHÁP Cần chú ý hai vấn đề: Độ chính xác và Sự đa dạng. VỐN TỪ VỰNG Đừng nên dùng các từ đồng nghĩa nếu bạn không hoàn toàn chắc chắn độ chính xác 100% Ví dụ: khu vực kinh tế. Với cấu trúc “Not only . không dùng “the same”. ví dụ 6.1. xấp xỉ. vì vậy nên thời gian dành cho Task 1 cũng ít hơn. Cách tốt nhất là hãy mô tả lần lượt từ dữ liệu lớn nhất đến thấp dần. But also…. Task 1: Năm điểm cần lưu ý Task 1 của IELTS Writing chiếm ít điểm hơn Task 2 trong cả phần phần thi Viết. các dữ liệu phải tương phản nhau.. khu vực thế giới. châu lục. CÁCH TRẢ LỜI Thiếu dữ liệu Chỉ nói chung chung mà không theo sát dữ liệu. các dữ liệu phải tương đồng với nhau Với cấu trúc “although”. Dưới đây là 5 sai lầm phổ biến thường hay gặp trong các bài viết Task 1 mà các bạn nên chú ý cho bài viết của mình. hình vẽ được cung cấp và thường xuyên sử dụng các thì tiếp diễn cũng như câu bị động để bài viết được phong phú. Chú ý phân biệt giữa “the same” (giống y như nhau) và “similar” (tương đồng nhau). “.38% và 6. Thông thường bạn chỉ nên dành 20 phút tổng cộng cho Task 1. SỰ GẮN KẾT Không dùng “besides” đơn lẻ mà phải kết hợp với lời diễn giải cho luận điểm phía trước.… nếu có. Phần Viết Đầu Tiên: Task 1 E-Book 2. Ví dụ: không nên sử dụng nhiều cấu trúc “khoảng. số liệu trong biểu đồ.. Hãy mô tả một cách chính xác các dữ liệu.

89% 1.84% 8. The bar chart demonstrates/compares the proportions of the worldwide oil reserves held in various regions. Percentage of total world oil resources Percentage of total world annual oil consumption 56.47% 0. chuyển từ “This/These graph(s)” sang “The graph(s)” – Loại bỏ từ “below” vì bạn sẽ không vẽ lại biểu đồ trong bài report của mình. – Sử dụng động từ thay thế: show = illustrate = demonstrate = indicate = give information on. Ví dụ một đề bài như sau: E-Book The chart below shows the proportions of the world’oil resources held in different areas. together with the proportions consumed annually in the same areas.52% various regions percentages The chart below shows the proportions of the world’s oil resources held in different areas.86% 1.56% 3. Một Số Mẹo Hay Cho Phần Mở Bài: Khi viết mở bài.70% 6. together with the proportions consumed annually in the same areas.15% 2.38% 2.2.30% 1.2.05% Từ đề bài trên ta có thể viết lại một đề bài mới như sau: compares Middle East Canada Central and South America Eastern Europe Africa Asia United States Western Europe Australia and New Zealand Other 6.12% 8. Câu mở đầu sẽ viết lại đề bài.21% 25.35% 26. E-Book | 11 . and make comparisons where relevant. together with the percentages used per year in the same areas.24% 1. Bài mẫu Task 1 Việc viết mở bài cho Task 1 nên được tối giản để mất càng ít thời gian càng tốt.52% 14. Summarise the information by selecting and reporting the main features. nhưng viết lại đòi hỏi phải có kĩ thuật.31% 2.58% 6.48% 6.48% 19.

38% respectively and are followed by Asian oil resources with 2. In general. Australia and New Zealand all have relatively insignificant rates of 3. dấu câu.15%. Canada..) : các từ. three areas consume far more oil.52%).48%) consume similar percentages. Central and South America.89%. 6.. câu chủ động. New Zealand and others have negligible oil resources. In terms of oil consumption..12% of world oil reserves.35 % or lower.) Về “Ngữ pháp”: + Các thì (câu bị động. the USA and Western Europe consume the majority of oil per year. E-Book | 12 . the Middle East is by far the most dominant region with more than half (56. the USA. Eastern Europe and the Middle East consume between 6.E-Book Bài viết mẫu The two bar charts compare oil resources and consumption worldwide annually..70% and 6. dấu được đóng khung đỏ In regard to worldwide reserves of oil. Africa.. Australia. Về “Tính mạch lạc và sự liên kết”: chú ý các từ in đỏ và xanh lá Về “Vốn từ vựng”: chú ý các từ gạch chân (từ đồng nghĩa.. The remaining areas. Canada follows with just under 15% and Central and South America have 8. loại từ. Other areas. all less than 2%. The other world areas use far less oil. Europe. Eastern Europe and Africa have very similar figures.56% and 6. Asia (26.): các từ được tô vàng + Các câu phức (từ nối.21%) and the USA (25. the Middle East produces by far the most oil while Asia.24%. while Western Europeans are also significant consumers of Oil with 19.

hay cách phân biệt các dạng đề trong IELTS writing task 2. Điều đó đòi hỏi sự liên kết giữa hai đoạn văn. Ví dụ một đề như sau: “Some people think that it is important to use leisure time for activities that improve the mind. sử dụng đúng các Collocations (Ngữ đồng vị). thì bạn không thể nhảy sang bênh vực việc nâng cao tri thức “improving the mind” ngay được. bằng các Liên từ hoặc Liên kết nội hàm trong ý nghĩa của câu. với tư duy phê phán sâu sắc (Critical Thinking). bạn sẽ mất điểm. To what extent do you agree or disagree?” Nếu câu trả lời chỉ là “rest the mind” hoặc “improving the mind”. Ví dụ từ đồng nghĩa cho “Sports”: Physical education. Người chấm đề cao cách nhìn nhận thấu đáo hai chiều. Bạn cần chú ý đến cách sử dụng các từ đồng nghĩa để tránh lặp. • LEXICAL RESOURCE: Tiêu chí này đòi hỏi ở người viết vốn từ vựng sâu và rộng.3.… Những tiêu chí giúp ghi điểm trong bài Task 2: • TASK RESPONSE: Nghĩa là bạn phải thực sự hiểu và có khả năng bao quát nhìn nhận vấn đề từ nhiều chiều. such as reading and doing word puzzles. Other people feel that it is important to rest the mind during leisure time. cả đơn giản và phức tạp. Một bài viết không thể mạch lạc nếu thiếu tính liên kết. Nếu ở đoạn đầu của thân bài. học thuật (Academic Words). Phần Viết Thứ Hai: Task 2 E-Book IELTS Writing Task 2 là phần khá thử thách đối với hầu hết các bạn học viên Việt Nam. Thường các bạn hay gặp phải vấn đề khó khăn như làm thế nào để kiểm soát thời gian hiệu quả. Scholastic sports. đặc biệt người chấm đánh giá cao khả năng sử dụng từ ngữ mang tính hàn lâm. E-Book | 13 . Athletics. bạn ủng hộ dàng thời gian rảnh rỗi cho việc thư giãn “relaxing”. • COHERENCE AND COHESION: Đây là tiêu chí cơ bản về tính liên kết giữa các đoạn văn và các câu văn.

E-Book • GRAMMATICAL RANGE AND ACCURACY: Khả năng sử dụng linh hoạt và chính xác các cấu trúc ngữ pháp.1 Bốn lỗi cần ghi nhớ để cải thiện điểm thi Task 2 CÁCH TRẢ LỜI TÍNH MẠCH LẠC & SỰ GẮN KẾT VỐN TỪ VỰNG NGỮ PHÁP .Sắp xếp giữa các đoạn chưa logic .Không giải thích và đưa ra ví dụ chứng minh (nên giải thích cặn kẽ cho vài điểm sẽ tốt hơn là đưa ra nhiều điểm mà không giải thích) . Tuy nhiên.Sai dấu câu .Lạc đề . E-Book | 14 Ví dụ: unrespected disrespected Ví dụ: This fact is resulted by … It would resulted in….Chia thì sai .Không trả lời tất cả các ý của đề bài . sử dụng một từ lặp đi lặp lại suốt bài . .Dùng các câu bị động không cần thiết.Giữa các đoạn văn chưa có khoảng cách để tách ý . đa phần các bài viết Task 2 vẫn thường hay mắc phải 4 sai lầm cơ bản đã được liệt kê bên dưới ở mục 3.Thiếu một trong 3 đoạn : Mở bài – Thân bài – Kết bài Dùng sai từ loại.

Write at least 250 words.E-Book 3. What do you think may be the reasons for this? What problems might this cause in society? Results in… Leads to… Inevitable Language = Present (continuous/perfect)/passive (probably/possibly + May/might/could/will/ + present E-Book | 15 . Write about the following topic: In many countries today insufficient respect is shown to older people. Bây giờ mình sẽ phân tích đề bài: Lack of respect Respectful Respectfulness Disrespect/ing/ed The elderly (the) Older generation Numerous/several In many countries today insufficient respect is shown to older people.2 Nên làm gì trước khi bắt đầu Task 2? Hãy xem thử một đề thi mẫu sau đây: • WRITING TASK 2: You should spend about 40 minutes on this task. What do you think may be the reasons for this? What problems might this cause in society? Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge of experience.

What do you think may be the reasons for this? What problems might this cause in society? Chúng ta hãy bắt đầu bằng việc lập dàn ý thật ngắn gọn: E-Book | 16 .E-Book Nếu có bất kì một ý tưởng mới nào xuất hiện. Quay trở lại ví dụ trên: In many countries today insufficient respect is shown to older people. vì nó sẽ giúp cho bạn có thêm nhiều ý tưởng mới lạ khác. bạn đừng ngại ngần do dự viết ra giấy.

3 Bài mẫu Task 2 Sau khi đã hoàn tất bước lập dàn ý đầu tiên. trong đó hãy cố gắng sử dụng những câu so sánh nhất hoặc những cụm từ mang tính nhấn mạnh để làm nổi bật lên ý kiến của mình.E-Book • How are older people shown less respect? Có thể đưa ra một vài lý do như: They are dependent on younger people for support. There could be violence as a result of less respect Negative environment in the society • Kết bài Khẳng định lại ý kiến của bạn một lần nữa. vì vậy bạn phải giữ tâm lý thật bình tĩnh để có thể kiểm soát thời gian tốt nhất. E-Book | 17 . các bạn hãy bắt tay ngay vào việc viết bài hoàn chỉnh cho kịp thời gian. Chúng ta chỉ có 40 phút cho Task 2. 3. Sau đây là một bài viết mẫu Task 2 dựa trên dàn ý chúng ta đã xây dựng phía trên. They dont use or understand latest technologies well They have outdated views on society Give some examples from your own experience • How does this create problems for the society? Children who watch their parents direspect older people may do the same.

: chú ý các từ được gạch chân vàng + Các câu phức (từ nối... dấu câu.) : các câu được in đậm E-Book | 18 ..E-Book Bài viết mẫu Task 2 Về “Tính mạch lạc và từ thay thế”: chú ý các từ được tô vàng và tô xanh Về “Vốn từ vựng”: chú ý các từ được tô xanh và tô đỏ Về “Ngữ pháp”: + Các thì. câu bị động. câu chủ động..

các bạn có thể tự đặt cho mình những câu hỏi sau: 1. Các bạn nên đọc và phân tích kỹ từng bài viết để học được cách viết sao cho đơn giản. Với một bài essay mẫu tham khảo. mạch lạc và kiếm được điểm cao nhất. Nội dung của đoạn mở bài và kết bài có mối liên quan như thế nào? 4. các bạn cần đọc và phân tích thật kỹ thay vì chỉ đọc lướt qua để việc luyện thi có hiệu quả. Hy vọng 18 bài viết mẫu này sẽ giúp bạn nâng cao và rèn luyện kỹ năng viết IELTS của mình. ngược lại đoạn thân bài 2 dài hơn và viết kỹ hơn? 3. E-Book | 19 . Mối liên quan giữa hai đoạn thân bài là gì? Từ/cụm từ nào được dùng để kết nối hai đoạn thân bài với nhau? 6.CHƯƠNG 3: TỔNG HỢP BÀI MẪU WRITING TASK 2 BAND 9. Dưới đây là tổng hợp 18 bài essays mẫu do ALT Test Prep sưu tầm cho Writing Task 2. Chúng đều tương đối đơn giản. Những từ nào được dùng để làm connectors mang tính liệt kê trong đoạn thân bài 1 và đoạn thân bài 2? 5. Theo bạn trong bài essay có những cụm tính từ + danh từ nào đáng lưu ý? Bằng cách trả lời các câu hỏi trên.0. Tại sao đoạn thân bài 1 được viết khá ngắn gọn. Độ dài của hai đoạn thân bài được phân bổ như thế nào? 2.0 E-Book Các bài essay mẫu là công cụ rất hữu ích giúp bạn trau dồi vốn từ vựng và rèn luyện khả năng sử dụng ngữ pháp. nhưng lại cực kỳ xuất sắc và đều đạt mức band điểm 9. Với 18 bài essay mẫu bên dưới. chắc chắn vốn từ vựng/ngữ pháp cũng như tư duy phân tích cho Task 2 của các bạn sẽ tiến bộ rất nhiều. biết thêm dược nhiều cấu trúc câu. cũng như luyện được cách phân tích đề IELTS Writing Task 2.

Another hobby that I find easy and fun is photography. Despite being straightforward. Personally. difficult hobbies can sometimes be more exciting. many people enjoy easy hobbies. On the one hand. To what extent do you agree or disagree? Some hobbies are relatively easy. film editing is a hobby that requires a high level of knowledge and expertise. In my opinion. One example of an activity that is easy for most people is swimming. This hobby requires very little equipment. anyone can take interesting pictures without knowing too much about the technicalities of operating a camera. taking photos is a satisfying activity. but difficult hobbies can be equally pleasurable for different reasons. while others present more of a challenge. and I therefore disagree with the statement that hobbies need to be difficult in order to be enjoyable. I believe that both types of hobby can be fun. but now I enjoy it much more than I did when I started.E-Book Some people believe that hobbies need to be difficult to be enjoyable. On the other hand. In my case. and it is inexpensive. For example. it is simple to learn. and it never felt like a demanding or challenging experience. simple hobbies can be fun and relaxing. I remember learning to swim at my local swimming pool when I was a child. E-Book | 20 . In conclusion. it took me around two years before I became competent at this activity. we might feel a greater sense of satisfaction when we manage to do it successfully. If an activity is more challenging. I believe that many hobbies give us more pleasure when we reach a higher level of performance because the results are better and the feeling of achievement is greater.

However. Having the same number of men and women on all degree courses is simply unrealistic. it would need enough applicants of each gender.E-Book Universities should accept equal numbers of male and female students in every subject. and it would not be practical to aim for equal proportions. I do not agree with the idea of accepting equal proportions of each gender in every university subject. To what extent do you agree or disagree? In my opinion. both men and women have the same opportunities. many courses are more popular with one gender than the other. Universities should continue to select the best candidates for each course according to their qualifications. and it would be both impractical and unfair to change to a selection procedure based on gender. In this way. men and women should have the same educational opportunities. If a university decided to fill courses with equal numbers of males and females. E-Book | 21 . and it would be difficult to fill these courses if fifty per cent of the places needed to go to males. it would be wrong to reject her in favour of a male student with lower grades or fewer qualifications. In conclusion. For example. If a female student is the best candidate for a place on a course. nursing courses tend to attract more female applicants. the selection of university students should be based on merit. Student numbers on any course depend on the applications that the institution receives. In reality. I also believe that it would be unfair to base admission to university courses on gender. Apart from the practical concerns expressed above. and applicants know that they will be successful if they work hard to achieve good grades at school.

and it would be both impractical and unfair to change to a selection procedure based on gender. For example. E-Book | 22 . many courses are more popular with one gender than the other. and it would not be practical to aim for equal proportions. I also believe that it would be unfair to base admission to university courses on gender. If a female student is the best candidate for a place on a course. men and women should have the same educational opportunities. I do not agree with the idea of accepting equal proportions of each gender in every university subject. and applicants know that they will be successful if they work hard to achieve good grades at school. Apart from the practical concerns expressed above. However. Universities should continue to select the best candidates for each course according to their qualifications. Having the same number of men and women on all degree courses is simply unrealistic. If a university decided to fill courses with equal numbers of males and females. In conclusion. it would need enough applicants of each gender. both men and women have the same opportunities. To what extent do you agree or disagree? In my opinion. it would be wrong to reject her in favour of a male student with lower grades or fewer qualifications. Student numbers on any course depend on the applications that the institution receives. the selection of university students should be based on merit. and it would be difficult to fill these courses if fifty per cent of the places needed to go to males. In reality. nursing courses tend to attract more female applicants. In this way.E-Book Universities should accept equal numbers of male and female students in every subject.

accommodation and travel. souvenirs. The governments and inhabitants of every country should be happy to subsidise important tourist sites and encourage people from the rest of the world to visit them. The argument in favour of higher prices for foreign tourists would be that cultural or historical attractions often depend on state subsidies to keep them going. and this helps to promote the nation’s cultural heritage. I believe that every effort should be made to attract tourists from overseas. To take the UK as an example. If overseas tourists stopped coming due to higher prices. In conclusion. the tourism industry and many related jobs rely on visitors coming to the country to see places like Windsor Castle or Saint Paul’s Cathedral. E-Book | 23 . including food. These two sites charge the same price regardless of nationality. However. there would be a risk of insufficient funding for the maintenance of these important buildings. Foreign tourists contribute to the economy of the host country with the money they spend on a wide range of goods and services. To what extent do you agree or disagree with this opinion? It is sometimes argued that tourists from overseas should be charged more than local residents to visit important sites and monuments.E-Book Foreign visitors should pay more than local visitors for cultural and historical attractions. they would perhaps decide not to go to that country on holiday. which means that the resident population already pays money to these sites through the tax system. and it would be counterproductive to make them pay more than local residents. If travellers realised that they would have to pay more to visit historical and cultural attractions in a particular nation. I completely disagree with this idea. I believe this to be a very shortsighted view.

they would perhaps decide not to go to that country on holiday. I believe that every effort should be made to attract tourists from overseas. To take the UK as an example. Foreign tourists contribute to the economy of the host country with the money they spend on a wide range of goods and services. In conclusion. accommodation and travel. The governments and inhabitants of every country should be happy to subsidise important tourist sites and encourage people from the rest of the world to visit them. The argument in favour of higher prices for foreign tourists would be that cultural or historical attractions often depend on state subsidies to keep them going. there would be a risk of insufficient funding for the maintenance of these important buildings. and it would be counterproductive to make them pay more than local residents. However. If travellers realised that they would have to pay more to visit historical and cultural attractions in a particular nation. including food. the tourism industry and many related jobs rely on visitors coming to the country to see places like Windsor Castle or Saint Paul’s Cathedral. and this helps to promote the nation’s cultural heritage. If overseas tourists stopped coming due to higher prices. E-Book | 24 . These two sites charge the same price regardless of nationality. I believe this to be a very shortsighted view.E-Book Foreign visitors should pay more than local visitors for cultural and historical attractions. souvenirs. I completely disagree with this idea. To what extent do you agree or disagree with this opinion? It is sometimes argued that tourists from overseas should be charged more than local residents to visit important sites and monuments. which means that the resident population already pays money to these sites through the tax system.

including food. The argument in favour of higher prices for foreign tourists would be that cultural or historical attractions often depend on state subsidies to keep them going. the tourism industry and many related jobs rely on visitors coming to the country to see places like Windsor Castle or Saint Paul’s Cathedral. they would perhaps decide not to go to that country on holiday. To take the UK as an example. I believe this to be a very shortsighted view.E-Book Foreign visitors should pay more than local visitors for cultural and historical attractions. However. E-Book | 25 . and this helps to promote the nation’s cultural heritage. To what extent do you agree or disagree with this opinion? It is sometimes argued that tourists from overseas should be charged more than local residents to visit important sites and monuments. which means that the resident population already pays money to these sites through the tax system. In conclusion. The governments and inhabitants of every country should be happy to subsidise important tourist sites and encourage people from the rest of the world to visit them. If overseas tourists stopped coming due to higher prices. Foreign tourists contribute to the economy of the host country with the money they spend on a wide range of goods and services. I believe that every effort should be made to attract tourists from overseas. and it would be counterproductive to make them pay more than local residents. These two sites charge the same price regardless of nationality. souvenirs. accommodation and travel. If travellers realised that they would have to pay more to visit historical and cultural attractions in a particular nation. I completely disagree with this idea. there would be a risk of insufficient funding for the maintenance of these important buildings.

but in my opinion national boundaries should not stop us from helping those who are in need. it is true that we cannot help everyone. To what extent do you agree or disagree with this statement? Some people believe that we should not help people in other countries as long as there are problems in our own society. On the one hand. and for those who are concerned about this problem. I can understand why some people feel that we should prioritise local charity. In some countries the problems that people face are much more serious than those in our own communities. people can help in a variety of ways. I disagree with this view because I believe that we should try to help as many people as possible. At the same time.E-Book We cannot help everyone in the world that needs help. For example. so we should only be concerned with our own communities and countries. A small donation to an international charity might have a much greater impact than helping in our local area. In most communities there are people who are impoverished or disadvantaged in some way. In conclusion. E-Book | 26 . there are usually opportunities to volunteer time or give money to support these people. It is possible to find homeless people. As the problems are on our doorstep. I accept that it is important to help our neighbours and fellow citizens. and it is often even easier to help. from donating clothing to serving free food in a soup kitchen. I believe that we have an obligation to help those who live beyond our national borders. when children are dying from curable diseases in African countries. for example. governments and individuals in richer countries can save lives simply by paying for vaccines that already exist. In the UK. in even the wealthiest of cities. and there are obvious ways to help.

but this is by no means the only route to fulfilment E-Book | 27 . Many people decide as young children what they want to do as adults. To what extent do you agree with this view? What other things can people do in order to have a satisfying working life? E-Book It is true that some people know from an early age what career they want to pursue. This. Finally.Many people decide on a career path early in their lives and keep to it. In conclusion. While I accept that this may suit many people. and they are happy if their salary is high enough to allow them to enjoy life outside work. some people see their jobs as simply a means of earning money. On the other hand. leads to a more satisfying working life. starting out on a completely new career path can be a reinvigorating experience. and it can be equally rewarding to try a variety of professions. In my experience. and because they have invested so much time and effort to reach their goal. Secondly. and they are happy to spend the rest of their lives in the same profession. I believe that others enjoy changing careers or seeking job satisfaction in different ways. regardless of the profession. having a defined career path can certainly lead to a satisfying working life. For example. and it gives them a great sense of satisfaction to work towards their goals and gradually achieve them. they argue. not everyone dreams of doing a particular job. For example. rather than the career itself. and an inspirational boss can make working life much more satisfying. job satisfaction is often the result of working conditions. a positive working atmosphere. people find happiness in their working lives in different ways. it can certainly be satisfying to pursue a particular career for the whole of one’s life. very few people who have qualified as doctors choose to change career because they find their work so rewarding. enthusiastic colleagues. On the one hand. many children dream of becoming doctors. Firstly. but to realise this ambition they need to gain the relevant qualifications and undertake years of training.

Do you agree or disagree? Many young people work on a volunteer basis. In conclusion. I do not agree that we should therefore force all teenagers to do unpaid work. School is just as demanding as a full-time job. I do not believe that society has anything to gain from obliging young people to do unpaid work. who would feel that they were being used. They believe this would benefit both the individual teenager and society as a whole. and teachers expect their students to do homework and exam revision on top of attending lessons every day. and this can only be beneficial for both the individual and society as a whole. Most young people are already under enough pressure with their studies. who would not want to be told how to raise their children.E-Book Some people think that all teenagers should be required to do unpaid work in their free time to help the local community. I would argue that it goes against the values of a free and fair society to force a group of people to do something against their will. Currently. When young people do have some free time. teenagers may choose to work for free and help others. In fact. and parents. nobody is forced to volunteer. However. They have many years of work ahead of them when they finish their studies. but in my opinion we should not make this compulsory. we should encourage them to enjoy it with their friends or to spend it doing sports and other leisure activities. At the same time. Doing this can only lead to resentment amongst young people. and this is surely the best system. E-Book | 28 . without being given the added responsibility of working in their spare time.

laboratory mice may be given an illness so that the effectiveness of a new drug can be measured. I would have to support a limited amount of animal experimentation for the development of medicines. I agree with the banning of animal testing for non-medical products. it seems to me that it would be wrong to ban testing on animals for vital medical research until equally effective alternatives have been developed. They believe that the benefits to humans do not justify the suffering caused. Opponents of such research argue that humans have no right to subject animals to this kind of trauma. While I tend towards the viewpoint that animal testing is morally wrong. Some people argue that these experiments should be banned because it is morally wrong to cause animals to suffer. On the one hand. and that scientists should use alternative methods of research. Discuss both views and give your own opinion. E-Book | 29 . while others are in favour of them because of their benefits to humanity. To use a common example of this practice. and that the lives of all creatures should be respected. In conclusion. They argue that opponents of such research might feel differently if a member of their own families needed a medical treatment that had been developed through the use of animal experimentation. but I feel that it may be a necessary evil where new drugs and medical procedures are concerned. Supporters of the use of animals in medical research believe that a certain amount of suffering on the part of mice or rats can be justified if human lives are saved. On the other hand.E-Book Nowadays animal experiments are widely used to develop new medicines and to test the safety of other products. Personally. It is true that medicines and other products are routinely tested on animals before they are cleared for human use. reliable alternatives to animal experimentation may not always be available. there are clear ethical arguments against animal experimentation.

for example. They serve to educate people about the city. On the other hand. I believe that money for art projects should come from both governments and other sources. state budgets need to be spent on education. and act as landmarks or talking points for visitors and tourists. For example. among other areas. there are many works of art in public spaces. E-Book | 30 . such as streets or squares in city centres. even in public places. Discuss both views and give your own opinion. Governments and local councils should pay creative artists to produce this kind of art. and they should therefore earn their own money by selling their work. Another reason for this opinion is that artists do a job like any other professional. The main reason for this view is that governments have more important concerns. I can understand the arguments against government funding for art. there are good reasons why artists should rely on alternative sources of financial support. there are several new statues and sculptures in the docks area of the city. is a luxury. healthcare. but in my opinion government help is sometimes necessary. These public services are vital for a country to function properly. These artworks represent culture.E-Book Some people think that governments should give financial support to creative artists such as painters and musicians. Others believe that creative artists should be funded by alternative sources. In the UK. which has been redeveloped recently. Some art projects definitely require help from the state. because without their funding our cities would be much less interesting and attractive. While some people disagree with the idea of government support for artists. In Liverpool. infrastructure and security. People have different views about the funding of creative artists. heritage and history. In conclusion. whereas the work of creative artists.

it has a vital connection with the cultural identity of the people who speak it. It is true that some minority languages may disappear in the near future. If a language disappears. I believe that these languages should be protected and preserved. while others believe that would be a waste of money. governments can also preserve traditions. but in the long term this would have an extremely negative impact on our cultural heritage.E-Book Several languages are in danger of extinction because they are spoken by very small numbers of people. A language is much more than simply a means of communication. Despite the above arguments. By spending money to protect minority languages. customs and behaviours that are part of a country’s history. Although it can be argued that governments could save money by allowing this to happen. and the state will have to pay for facilities. it may save money in the short term if we allow minority languages to disappear. In conclusion. Some people say that governments should spend public money on saving these languages. Governments could cut all kinds of costs related to communicating with each minority group. if a language is only spoken by a small number of people. teachers and marketing. and we will lose the rich cultural diversity that makes societies more interesting. E-Book | 31 . There are several reasons why saving minority languages could be seen as a waste of money. Firstly. expensive education programmes will be needed to make sure that more people learn it. Discuss both these views and give your opinion. This money might be better spent on other public services. I believe that governments should try to preserve languages that are less widely spoken. it would be much cheaper and more efficient for countries to have just one language. a whole way of life will disappear with it. Secondly.

and this can be done in various ways. The average visitor may become bored if he or she has to read or listen to too much educational content. museums can play an important role in teaching people about history. museums can and should be both entertaining and educational. while others believe that the purpose of museums is to educate. so museums often put more of an emphasis on enjoyment rather than learning. Usually this means that the history behind the museum’s exhibits needs to be explained. and may have interactive activities or even games as part of its exhibitions. Some museums employ professional guides to talk to their visitors.E-Book Some people think that museums should be enjoyable places to entertain people. People have different views about the role and function of museums. On the one hand. This type of museum is designed to be visually spectacular. Discuss both views and give you own opinion. enjoyable and educational experience so that people can have fun and learn something at the same time. In this way. In my opinion. In conclusion. it can be argued that the main role of a museum is to entertain. science and many other aspects of life. E-Book | 32 . while other museums offer headsets so that visitors can listen to detailed commentary about the exhibition. culture. some people argue that museums should focus on education. and their aim is to exhibit a collection of interesting objects that many people will want to see. it seems to me that a good museum should be able to offer an interesting. On the other hand. The aim of any exhibition should be to teach visitors something that they did not previously know. Museums are tourist attractions.

it is difficult to imagine life without it. As children.. Music both expresses and arouses emotions in a way that words alone cannot. customs and history of a country. In my opinion. and we come to see our favourite songs as part of our life stories. by contrast.. E-Book | 33 . Later in life. such as . Music is something that accompanies all of us throughout our lives. International pop music is often catchy and fun. Traditional styles. In conclusion. and I believe that traditional music should be given more importance than international music. and it would appear that the act of singing in a group creates a connection between participants.E-Book There are many different types of music in the world today. Music is a vital part of all human cultures for a range of reasons... and I would argue that traditional music is more important than modern.(example). or simply as a form of enjoyment. traditional music should be valued over the international music that has become so popular. music is a necessary part of human existence. Traditional music.. but it is essentially a commercial product that is marketed and sold by business people. international music. It would be a real pity if pop music became so predominant that these national styles disappeared. Why do we need music? Is the traditional music of a country more important than the international music that is heard everywhere nowadays? It is true that a rich variety of musical styles can be found around the world. regardless of their age. expresses the culture. Children delight in singing with others. connect us to the past and form part of our cultural identity. In short. we are taught songs by our parents and teachers as a means of learning language. people’s musical preferences develop.

Firstly. while others believe that it is better to get a job straight after school. they can become independent. I believe that it is more beneficial for students to continue their studies. On the other hand. and they tend to earn higher salaries than those with fewer qualifications. teenagers face the dilemma of whether to get a job or continue their education. E-Book | 34 . Discuss both views and give your opinion. For the reasons mentioned above. it is impossible to become a doctor. academic qualifications are required in many professions. young people who decide to find work. For example. The option to start work straight after school is attractive for several reasons. it seems to me that students are more likely to be successful in their careers if they continue their studies beyond school level. They will have the chance to gain real experience and learn practical skills related to their chosen profession. Secondly. When they finish school. As a result.E-Book Some people believe that studying at university or college is the best route to a successful career. and sometimes there are hundreds of applicants for one position in a company. may progress more quickly. Young people who do not have qualifications from a university or college will not be able to compete. While there are some benefits to getting a job straight after school. the job market is becoming increasingly competitive. I would argue that it is better to go to college or university. This may lead to promotions and a successful career. In this way. and they will be able to afford their own house or start a family. rather than continue their studies. university graduates have access to more and better job opportunities. Many young people want to start earning money as soon as possible. teacher or lawyer without having the relevant degree. In terms of their career.

and they interact through their computers rather than face to face. Technology has had an impact on relationships in business.E-Book Nowadays the way many people interact with each other has changed because of technology. Firstly. On the one hand. For example. technology has certainly revolutionised communication between people. Secondly. Finally. these developments can be extremely positive. Nowadays. Technology has affected relationships in various ways. interactions by email. and many of us benefit from these interactions. many people use social networks. to make new friends and find people who share common interests. telephones and the Internet allow business people in different countries to interact without ever meeting each other. On the other hand. phone or video are almost as good as face-to-face meetings. like Facebook. In conclusion. a student can now take video lessons with a teacher in a different city or country. many young people choose to make friends online rather than mixing with their peers in the real world. either in work or social contexts. For example. education and social life. but not all of the outcomes of this revolution have been positive. Cooperation between people in different countries was much more difficult when communication was limited to written letters or telegrams. the availability of new communication technologies can also have the result of isolating people and discouraging real interaction. services like Skype create new possibilities for relationships between students and teachers. and these ‘virtual’ relationships are a poor substitute for real friendships. and in my opinion there are both positive and negative effects. In what ways has technology affected the types of relationships that people make? Has this been a positive or negative development? It is true that new technologies have had an influence on communication between people. E-Book | 35 .

it has been shown that computer simulation games can improve users’ motor skills and help to prepare them for real-world tasks. are transported into virtual worlds which are often more exciting and engaging than real-life pastimes. these games encourage imagination and creativity. logical thinking and problem solving. On the one hand. or gamers. do the drawbacks of video games outweigh the benefits? Many people. I believe that they are more likely to have a harmful impact. From an educational perspective. believe that videos games are having an adverse effect on the people who play them. However. as well as concentration. it seems to me that the potential dangers of video games are more significant than the possible benefits. new targets and frequent rewards to keep them playing. In your opinion. video games can be both entertaining and educational. This type of addiction can have effects ranging from lack of sleep to problems at school. however. Others. such as flying a plane. In conclusion. enjoy playing computer games.E-Book Some people regard video games as harmless fun. The rise in obesity in recent years has also been linked in part to the sedentary lifestyle and lack of exercise that often accompany gaming addiction. when homework is sacrificed for a few more hours on the computer or console. all of which are useful skills outside the gaming context. While I accept that these games can sometimes have a positive effect on the user. Furthermore. and children in particular. I would argue that these benefits are outweighed by the drawbacks. E-Book | 36 . Gaming can be highly addictive because users are constantly given scores. or even as a useful educational tool. Users. Many children now spend hours each day trying to progress through the levels of a game or to get a higher score than their friends.

various measures can be taken to tackle the problems that are certain to arise as the populations of countries grow older. As people live longer and the populations of developed countries grow older. In other words. accommodation and transport facilities for the rising numbers of older citizens. perhaps from 65 to 70. Although there will undoubtedly be some negative consequences of this trend. Finally. people of this age tend to be healthy enough to continue a productive working life. Firstly. E-Book | 37 . What problems will this cause for individuals and society? Suggest some measures that could be taken to reduce the impact of ageing populations. There are several actions that governments could take to solve the problems described above. several related problems can be anticipated. Further pressures will include a rise in the demand for healthcare. A second measure would be for governments to encourage immigration in order to increase the number of working adults who pay taxes. and the fact young adults will increasingly have to look after their elderly relatives. In conclusion. The main issue is that there will obviously be more people of retirement age who will be eligible to receive a pension. and governments will therefore receive less money in taxes in relation to the size of the population. It is true that people in industrialised nations can expect to live longer than ever before. a simple solution would be to increase the retirement age for working adults. working adults will be smaller. societies can take steps to mitigate these potential problems. The proportion of younger.E-Book In the developed world. average life expectancy is increasing. an ageing population will mean a greater tax burden for working adults. money from national budgets will need to be taken from other areas and spent on vital healthcare. Nowadays.

Gas emissions from factories and exhaust fumes from vehicles lead to global warming. In conclusion. They could also impose ‘green taxes’ on drivers and airline companies. Individuals should also take responsibility for the impact they have on the environment. They can take public transport rather than driving. E-Book | 38 . therefore reducing emissions. Governments could certainly make more effort to reduce air pollution. They could introduce laws to limit emissions from factories or to force companies to use renewable energy from solar.E-Book Explain some of the ways in which humans are damaging the environment. This essay will discuss environmental problems and the measures that governments and individuals can take to address these problems. Two of the biggest threats to the environment are air pollution and waste. which may have a devastating effect on the planet in the future. but we can also take steps to reduce the damage that we are causing to the planet. By reusing and recycling. both national governments and individuals must play their part in looking after the environment. choose products with less packaging. and recycle as much as possible. we are also producing ever greater quantities of waste. plastic and paper in their car parks. Most supermarkets now provide reusable bags for shoppers as well as ‘banks’ for recycling glass. which contaminates the earth and pollutes rivers and oceans. What can governments do to address these problems? What can individual people do? Humans are responsible for a variety of environmental problems. wind or water power. In this way. As the human population increases. we can help to reduce waste. people would be encouraged to use public transport and to take fewer flights abroad.

Economic progress is often used to measure a country's success. This is because education has a considerable effect on the other two factors mentioned above. However. In my view. colleges and universities bearing the responsibility for the quality of future generations of workers. For example. but I would argue that the standard of a country's education system is the best measure of its success. and scientists need to be educated to the highest levels before they can carry out medical research. Healthcare provision is also an indicator of the standard of living within a country. leading to trade with other countries. a country’s education system should be seen as the most important indicator of its success and level of development. nations can be assessed and compared in a variety of ways. a country in which women do not have the same opportunities as men might be considered less successful than a country with better gender equality. and in my opinion education is the most important of all. Finally. and increased wealth. Standards of education. It also affects the economy in the sense that a well-educated workforce will allow a variety of companies and industries to flourish. In conclusion. apart from the economy. A good education system is vital for the development of any nation. some people believe that other factors are more important. human rights and levels of equality could be taken into account. with schools. There are several other factors. What other factors should also be considered when measuring a country's success? Do you think one factor is more important than others? E-Book The relative success of different countries is usually defined in economic terms. and this can be measured by looking at average life expectancy rates or availability of medical services. It affects people’s health in the sense that doctors and nurses need to be trained. that could be used to assess a country. E-Book | 39 . health and individual human rights should certainly be considered when measuring a country’s status.

on the other hand. E-Book | 40 . In a society without free schooling or affordable higher education. I believe that most people would feel more motivated to work hard and reach their potential if they thought that they lived in a fair society. In other words. I completely agree that people can achieve more in this kind of society. equality does not mean that people lose their motivation to succeed. On the contrary. Education is an important factor with regard to personal success in life.In recent years. and higher education should be either free or affordable for all those who chose to pursue a university degree. only children and young adults from wealthier families would have access to the best learning opportunities. would be more likely to demotivate people because they would know that the odds of success were stacked in favour of those from privileged backgrounds. In conclusion. Some people believe that individuals can achieve more in egalitarian societies. an egalitarian society is one in which everyone has the same rights and the same opportunities. What is your view of the relationship between equality and personal success? E-Book In my opinion. it seems to me that there is a positive relationship between equality and personal success. or that they are not allowed to fail. and they would therefore be better prepared for the job market. I believe that all children should have access to free schooling. This kind of inequality would ensure the success of some but harm the prospects of others. Those who did not make the same effort would know that they had wasted their opportunity. I would argue that equal rights and opportunities are not in conflict with people’s freedom to succeed or fail. Others believe that high levels of personal achievement are possible only if individuals are free to succeed or fail according to their individual merits. there has been growing interest in the relationship between equality and personal achievement. Inequality.

đa dạng. ứng biến. mạch lạc. kĩ năng giao tiếp. sử dụng từ vựng tốt. Cuộc phỏng vấn sẽ được ghi lại để đảm bảo tính minh bạch của việc chấm điểm và có cơ sở kiểm tra lại điểm số của bạn. nhạy bén. phát âm chuẩn và ngữ pháp đúng. Phần thi này không chỉ kiểm tra bạn về kĩ năng ngôn ngữ và còn có thêm nhiều yếu tố khác như sự bĩnh tĩnh. ý kiến của bạn bằng tiếng Anh. Trong khoảng thời gian đó. Buổi thi nói sẽ gồm 3 phần: E-Book | 41 ." “Bài thi nói cũng giống như cuộc chuyện trò với môt người bạn” Jannie Pang – Giảm khảo chấm thi IELTS Phần thi nói trong bài thi IELTS thường là phần thi khiến nhiều thí sinh lo sợ nhất. bạn phải thuyết phục được giám khảo rằng bạn là 1 người nói tiếng Anh giỏi là nói trôi chảy.… Phần thi nhằm mục đích kiểm tra khả năng thực hiện 1 cuộc đối thoại và khả năng diễn đạt suy nghĩ.E-Book CHƯƠNG 4: BẠN CÓ THỰC SỰ TỰ TIN VỚI IELTS SPEAKING? "The speaking test is more like a conversation with your friend.

Chương 4 này sẽ giúp bạn hiểu rõ các tiêu chí giám khảo dựa vào để đưa ra mức điểm cho phần thi Nói. Phần 2: Kéo dài 3-4 phút. Bạn cần chuẩn bị một vài câu trả lời để ứng biến ngay lúc đó vì thường khoảng thời gian đầu các bạn rất dễ mất tâm lý. giải thích. trong đó. cho bạn 1 phút để chuẩn bị. đồng thời từ các tiêu chí đó. Cuối cùng. Tuy nhiên phần 3 là phần mà các bạn có cơ hội được thể hiện sự tự tin và kiến thức sâu rộng của mình về 1 vấn đề nào đó. bạn có khoảng 1-2 phút để nói. bạn sẽ được gợi ý 1 số nội dung bạn nên có trong phần thi nói của mình. Trong tấm thẻ. giám khảo sẽ đưa cho thí sinh 1 tấm card (thẻ ghi chủ đề bạn phải trình bày). thí sinh trả lời ngay lập tức chứ không được chuẩn bị như phần 2. lập luận. và do đó với những bạn còn hơi kém trong phần Speaking thì chắc chắn rơi vào tình trạng luống cuống. Phần này được đánh giá là khó vì nó liên quan nhiều đến phân tích. E-Book | 42 .E-Book Phần 1: Bạn sẽ có cơ hội được giới thiệu về bản thân hoặc những thứ liên quan đến chính bản thân bạn thông qua các câu hỏi và câu trả lời ngắn do giám khảo đặt ra trong khoảng 4-5 phút. Phần 3: Kéo dài 4-5 phút dưới hình thức đối thoại trực tiếp giữa 2 người: Giám khảo của bạn đưa 1 vài câu hỏi liên quan đến câu hỏi ở phần 2. kiến thức về đời sống xã hội. đỏ mặt và ấp úng. ALT Test Prep đã liệt kê các lưu ý mà đa số các thí sinh thường hay bỏ qua trong kì thi IELTS Speaking.

Tốc độ nói . ví dụ: I like. Bốn Tiêu Chí Chấm Điểm Speaking E-Book Sau khi đã hoàn tất bước lập dàn ý đầu tiên.Có thể dùng các tính từ tận cùng là “-y” khi mô tả con người. vì vậy bạn phải giữ tâm lý thật bình tĩnh để có thể kiểm soát thời gian tốt nhất. I think. beautiful. Ngoài ra. delicious … . Các điểm cần lưu ý: . hãy cố gắng học thuộc các cặp và sử dụng theo cặp để tạo nhịp điệu khi nói. sự vật. nếu bạn có khả năng giải thích được 1 khái niệm mà bạn không biết từ hay cụm từ chính xác bằng tiếng Anh cũng sẽ được giám khảo đánh giá cao theo tiêu chí này.1.Việc ngắt giọng hay tạm dừng đúng chỗ Sự mạch lạc là khả năng trả lời đúng trọng tâm câu hỏi và mở rộng và phát triển câu trả lời bằng việc thêm các ví dụ minh họa hay giải thích để làm rõ ý. giúp người nghe dễ hiểu.1 Mức độ lưu loát và mạch lạc (Fluency and Coherence) Mức độ lưu loát gồm 3 yếu tố: . considerate and thoughtful… . ví dụ: “fit in with” thay cho “adapt to”… . Lỗi mà thí sinh thường phạm là dùng từ tiếng Anh không chuẩn và chính xác do ảnh hưởng của thói quen dịch từ tiếng mẹ đẻ sang tiếng Anh.Đối với tính từ.2 Nguồn từ vựng (Lexical Resource) Tiêu chí này liên quan tới khả năng sử dụng vốn từ vựng phong phú và chính xác khi trình bày các chủ đề khác nhau. 1. ví dụ: tasty and yummy. các bạn hãy bắt tay ngay vào việc viết bài hoàn chỉnh cho kịp thời gian. hay sự việc trong cuộc sống hàng ngày. E-Book | 43 .Độ dài câu trả lời .Nên dùng cụm từ thay cho các tính từ hay động từ mà bạn cảm thấy khó phát âm lưu loát. Chúng ta chỉ có 40 phút cho Task 2. 1. Sau đây là một bài viết mẫu Task 2 dựa trên dàn ý chúng ta đã xây dựng phía trên.Tránh dùng các từ hay cụm từ quá quen thuộc hay quá bình thường. Đặc biệt là các ý được liên kết bằng các từ hay cụm từ nối phù hợp.

miễn sao không phải Vietnamese English là được! Bài thi IELTS Speaking không đòi hỏi thí sinh phải phát âm như người bản ngữ nhưng cần phát âm chuẩn. người bản ngữ phát âm chuẩn nhưng các bạn lại nghe không ra họ đang nói gì. rõ ràng và dễ hiểu. E-Book | 44 . nhịp điệu lên xuống phù hợp . Đặc biệt. các bạn phải luyện cách phát âm chuẩn.E-Book 1. xem như quá trình giao tiếp với người bản ngữ thất bại! Vì sao? Đơn giản là vì khi bạn phát âm không chuẩn thì họ sẽ không hiểu bạn đang nói gì.Không nói quá nhanh hoặc quá chậm và lưu ý phải ngắt giọng đúng chỗ. và ngược lại. Để đáp ứng các tiêu chí phần Pronunciation.3 Cấu trúc câu đa dạng và chính xác (Grammartical Range and Accuracy) Tiêu chí này đánh giá các cấu trúc câu mà bạn dùng khi trả lời câu hỏi của giám khảo. Mỹ (American English) hay Úc (Australian English) đều được cả. Cụ thể. bạn không nên dùng toàn câu đơn mà nên sử dụng càng nhiều câu nhiều mệnh đề hay câu phức càng tốt.Có ngữ điệu (intonation). Không phát âm chuẩn.4 Cách phát âm (Pronunciation) Bạn phát âm giọng Anh (British English).Phát âm các nguyên âm (vowel) và phụ âm (consonant) của từ 1 cách chính xác . 1.Nhấn đúng trọng ấm (stress) . Tiêu chí này bao gồm: . có nghĩa là không nói giọng đều đều mà có ngữ điệu. các bạn phải tránh phạm các lỗi về thì (tense) và các lỗi ngữ pháp (grammar) cơ bản.

2. SHOULD. he/ she / her / him. ví dụ như my mother. đây là quan niệm sai lầm! Bạn chỉ cần diễn dạt rõ ràng và trả lời trực tiếp vào nội dung câu hỏi. ví dụ: loyalty hay loyal / impressed hay impressive / real hay really ( It is a real really problem) • Nên dùng nhiều modal verbs như CAN. • Sử dụng đúng từ loại. MAY.2. do văn hóa của người châu Á nên đây là lỗi rất thường gặp.good / would . me.3 Ngữ pháp • Lỗi thường xuyên chia thì sai.profession/ proficient • Bạn cũng nên cẩn thận về cách phát âm các nguyên âm.. E-Book | 45 .4 Cách phát âm • Lỗi thường gặp nhất là phát âm không rõ chữ với những từ có cách đọc gần giống nhau. phụ âm cuối và phát âm số nhiều/số ít. • Không nên sử dụng từ ngữ trong câu hỏi của giám khảo để bắt đầu cho câu trả lời của mình.2 Nguồn từ vựng • Đừng dùng nhầm lẫn các tính từ đuôi “Ing” hay “Ed” . MUST.… 2.imagine/ image puruse/ pursuit .. MIGHT. 2. ví dụ “What could we do to improve…” – We could improve …. mine. Bốn Điểm Lưu Ý Trong Phần Thi Nói IELTS E-Book 2.1 Mức độ lưu loát và mạch lạc Lưu loát không có nghĩa là quá nhanh hay quá dài. ví dụ như: reserve/preserve . không nên nói “vòng vo Tam Quốc”. my. I am/ I was • Cố gắng dùng quá nhiều thì sẽ làm bạn dễ bị rối và vòng vo trong mạch cảm xúc– thì tiếp diễn/ thì hiện tại/ cấu trúc “used to” cho quá khứ / các thì hiện tại để nói về những kế hoạch gần trong tương lai. ví dụ chia sai giữa thì hiện tại và thì quá khứ: hear/heard. ví dụ: interesting hay interested. Sự mạch lạc còn thể hiện ở việc bạn dùng các Đại từ chỉ định.

. kinda isolated and surrounded by trees. I’ve been living there for about 4 years. Các Mẫu Trả Lời Chuẩn Phần IELTS Speaking Part 1 Q. What can be done to improve housing areas in your city “I guess there are heapsa things which could be done to improve housing areas. Describe your ideal home? Where would it be? “Well as a kid I loved being near rivers so I guess my dream home would be near a river or stream. green place which is kinda hard to find in HCMC. ( trees )” E-Book | 46 . ……. Perhaps one of the most simple things that really needs to be done is to ….” Part 1 Q. Where are you from? E-Book “Phu My Hung. “ Part 1 Q. Actually I wish I’d moved there sooner because it’s sucha peaceful.3.

It also boasts a useful collection of student writing.g. grammar. It’s totally FREE! http://blog. put together by IELTS Exam-Net.CHƯƠNG 5: MỤC LỤC THAM KHẢO CÁC NGUỒN TÀI LIỆU LUYỆN THI IELTS CHẤT LƯỢNG E-Book Để giúp cho quá trình luyện thi IELTS của các bạn trở nên đơn giản và thuận tiện nhất. And the cool thing is that.com/ IELTS Resource is launched with the aim of providing you the most up-to-date material with all possible resources grouped under one domain. ielts-exam. as well as a section that brings together all the material available for download e. speaking.com This website is very useful. It also contains a test sample for each of the 4 components and a complex set of FAQ’s. sample answers for the writing etc. E-Book | 47 . containing sections on writing. Grammar) và theo từng kỹ năng cụ thể (Nghe – Nói – Đọc – Viết). ielts. ieltsbuddy. for Writing Part 1 and Part 2. ALT Test Prep đã sưu tầm và tổng hợp các nguồn tài liệu IELTS chất lượng.net A collection of freely accessible practice materials for all four test components.org A good starting point for students.ieltspractice.com/ GENERAL This site belongs to Brishtish Council and does provide some free yet useful materials. listening. reading. http://ieltsresource. được phân loại theo mục đích sử dụng (General. vocabulary. sample tests. how to find a test centre etc. with advice and opportunities for practice. together with feedback on this. the official IELTS website contains all the information students/test takers need to know about how to register.

E-Book dcielts. full lessons and sample answers.com All materials are free and written by an experienced IELTS teacher. It works on iPhone. seeing what other people have produced. writer of the Macmillan Ready for IELTS coursebook. The site is updated daily with hints and tips. you will be prepared for the big day where you will take the actual IELTS exam.com/ieltsskills/ GENERAL This app was developed by Sam McCarter. http://ielts-harry. iPad and Android devices. http://www. such as ‘The Environment‘ and ‘Work and Business‘ http://ieltsadvantage. Reading and Writing http://www.com/store/apps/details?id=com. There are different topics.macmillaneducationapps. you get access to a wide range of interactive activities to practice essential IELTS exam skills.com/ielts-modules/ A great website with plenty materials on Speaking.ielts This is a free app developed by the British Council. Writing.ubl.99 or five dollars.goodluckielts. detailed hints and tips on all the different parts of the exam and an interactive ‘can do’ statement section with which you can score yourself.com/ in this site. All you need to get the IELTS score you deserve. which enables students to work on building up their IELTS-relevant vocabulary. You will also be able to avail of free IELTS videos to provide you of some online IELTS tips and suggestions. you get that plus ‘take the test with an interactive video examiner’. For free. in terms of the writing.com Lots of material for IELTS preparation here. focusing on each of the components as well as on relevant grammar and vocabulary for both General and Academic IELTS (the latter based on the Academic Word list) and providing lots of opportunities for learning how to approach the exam. play. through doing lots of quizzes and fun activities.google. practising and. E-Book | 48 . and for £3. typical to IELTS.

htm This article on Exam English explains how to approach an IELTS part 1 with two sources of data within a single task. https://teflreflections. E-Book | 49 . by focusing on how to structure a Part 1 and a Part 2 piece of writing. of a podcast focusing on the Task Achievement category of the assessment criteria for Part 1.ihlondon.wordpress. http://www.com/blog/posts/2014/how-to-prepare-for-the-ielts-writing-task/ This post from the IH London Blog helps students prepare for the IELTS writing component. NB: This blog has other useful posts relating to the IELTS exam including focus on writing and on speaking.g.examenglish. a graph and a table. e.E-Book GENERAL http://www.com/IELTS/ielts_writing_task1_How_to_respond_to_2_data_sources.com/2014/11/01/ielts-writing-checklists-for-task-1-task-achievement/ A blog post from TEFL Reflections.

com/ielts-writing/ From this page.com/2011/02/five-simple-ways-to-improve-ielts. http://www. an ex-IELTS examiner. E-Book | 50 . tips and hints. exercises.html http://writefix. https://independentenglish.blogspot.wordpress. http://neoenglishsystem. There are categories for each of the components. and with the writing divided up into Academic Part 1.com This website contains daily IELTS lessons from ‘Simon’. Go to 'Realweb' for language learning tasks. you will find links to many IELTS writing tips. 'Easynews' to listen to news articles and answer questions or 'Listen to this' for listening about a topic.virtualilc.com/ Presents speeches by famous people on all sorts of different subjects.E-Book WRITING http://ielts-simon. Its goal is to help learners learn independently by publishing posts that both offer a range of ideas and guide students through carrying them out. There is also a section for general advice and for relevant grammar and vocabulary. http://ieltsforfree. lessons. This site is only available within Victoria University. Academic Part 2 and General.ted. the latest lesson is ‘IELTS Writing Task 1: using words from the chart’.com/ The Virtual ILC is an Australian site with different sections.com/ The site is aimed at people who are learning English and taking the IELTS or TOEFL exams in writing or speaking. For example. http://www.com/2013/02/04/ielts-friendly-podcasts/ Independent English is a site that was set up by DoS and teacher trainer Sandy Millin.

com/ A great website for plenty of general listening practices on all different topics at easy.LISTENING E-Book http://www.eci.IELTS Preparation. Recent stories have audio and are added weekly.breakingnewsenglish. web videos.com/ Splitsider is a website about comedy and the people who create it. http://australianetwork. It covers movies. is a series of programs that develop skills and strategies for intermediate to advanced learners of English . Photography… E-Book | 51 .especially those preparing to take the IELTS test.com/learn/life/personal-growth Great website with various videos and courses of usefull skills http://www.nationalgeographic.ox. http://www.com/ Animals. Travel.com/ Science and Technology http://www.com/studyenglish/ Study English . Environment.ac. medium and difficult levels.sciencefocus. produced in partnership with UTS:INSEARCH. http://splitsider. TV shows. https://curious.com/ News stories with vocabulary and comprehension exercises. http://www.uk/podcasts/ Podcasts about Environment topic-one of the most common Ielts topics. You can choose stories from the theme (topic) list near the bottom of the page.esl-lab. books and any other format that exists to make you laugh.

org/e/listening. Science.newscientist.com/news/world E-Book | 52 .bbc.manythings.html https://www.com/ Technology.E-Book LISTENING http://www. Environment News http://www.

Economics News http://www.au/news/business/ The ABC is Australia's public broadcaster. science. education.org/ https://medium.economist. radio and online services. music. reviews & opinion on Washington. books. http://www.com/ News with interesting illustrations http://whowhatwhy. … http://www.com/ Science. It produces national and local television.abc.cfm?fuseaction=stories&topicID=1 This may not be IELTS but it will help you improve your skills http://www.org/ National Public Radio-NPR delivers breaking national and world news. technology.npr. sports. jobs. Also top stories from business.com/ Read the best stories based on your interests (founded by Twitter co-founder) E-Book | 53 . business. politics.visualnews.net. real estate. arts and culture. Business.org/index.cdlponline. health.com/ The Newyork Times Magazine-Find breaking news. http://www. movies.READING E-Book http://www.nytimes. multimedia. travel.

inspirational-short-stories. on how to use preparation time. amongst others. http://www.co. focus on the exam format.us/ Weaving science. tips for success.com/ Practice speaking English with foreigners through Skype E-Book | 54 .howtospell.com/ielts-speaking/tips-for-speaking-exam/ A comprehensive overview of the speaking component.com/funny-short-stories.php Improve your spell with quizzes for all levels.html These stories are informal and the vocabulary in them will help you with with your speaking http://www.uk/spellingquiz.dcielts. and ideas for practice. culture and philosophy into a single narrative each week. http://www. practice questions.g.E-Book READING http://nautil.visualnews. training videos. speaking component tutorials e. on pausing language. http://www. this DC IELTS page contains a map of the speaking exam.

http://www.com/ Quizlet is a useful website that allows you to review and memorise vocabulary. http://www.com/ielts-help-and-english-pr/mistakesgrammar/ https://quizlet.html Listen to interviews about peoples' careers There are large word lists and the texts for each interview and you can use the site's concordancer to study the vocabulary.8 and 9.co.com/ielts-speaking/ Another website with not only speaking resources but materials for all sections of the IELTS exam. the owner also has lots of materials for the rest of the IELTS skills.uk/ielts-speaking-task-sheets/ This site is strictly about the speaking part of the exam.com/ieltsexamination/ielts-speaking-part-2-all-topics-answers Plenty materials on various programs and topics.ielts-blog. http://ieltsliz.uni-tuebingen.fetsystem. while having fun at the same time. These two interviews also have a lot of activities. or create their own. Registration is free and can be done by setting up a new account or by using a Facebook or Google account. Quizlet can be used on both smartphone and tablet devices (Apple and Android) as well as your computer E-Book | 55 .com/category/ielts-speaking/ A great resource for speaking advice and materials. Students can access sets of flashcards that other test takers have made.SPEAKING E-Book http://ieltsielts. http://www. Ryan. http://ielts-simon.com/ielts-speaking-free-lessons-essential-tips/ The aim of this blog is to provide free IELTS preparation lessons and tips for students aiming for band score 6.ieltsspeaking.de/elisa/html/elisa_index. it includes quite a few free PDF downloads.7. http://www.

examenglish. this page provides many free excercises on Grammar and vocabulary http://www.net/grammar/ This link.net website.info Wordandphrase.htm Exam English have made a timed quiz relating to words from the academic word list. http://www.bbc.uk/worldservice/learningenglish/grammar/pron/unit1/start.englisch-hilfen.memrise.” http://www.SPEAKING E-Book https://www.shtml From the BBC website.com/ Memrise is another site dedicated to learning while having fun. offers offers “concise yet comprehensive coverage of the grammar necessary in order to be successful in the IELTS test. synonyms. Registration is free and can be done by setting up a new account or using a Facebook account. including activities that allow students to see the words used in the context of IELTS writing answers.co.com/ielts-vocabulary/awl-exercises/ From the DC IELTS website.com/IELTS/IELTSVocabulary. collocates and frequency information. wordandphrase.htm Great practice excercises to improve most aspects of your English grammar. this is a comprehensive set of activities linked with the Academic Word List.ielts-exam. as well as definitions.info is a tool for corpus analysis and the academic version enables one to search an academic corpus for words or phrases and generate concordances of examples showing how they are used.de/en/exercises_list/alle_grammar. from the IELTS-exam.dcielts. E-Book | 56 . http://www. VOCABULARY AND GRAMMAR http://www. Memrise can be used on both smartphone and tablet devices (Apple and Android) as well as your computer. Includes daily activities and review activities as well.