You are on page 1of 41

1.

CSS stands for


(A) Cascading Style Sheets
(B) Collecting Style Sheets
(C) Comparative Style Sheets
(D) Comprehensive Style Sheets
Answer: (A)

2. MOOC stands for


(A) Media Online Open Course
(B) Massachusetts Open Online Course
(C) Massive Open Online Course
(D) Myrind Open Online Course
Answer: (C)

3. Binary equivalent of decimal number 35 is


(A) 100011
(B) 110001
(C) 110101
(D) 101011
Answer: (A)

4. gif, jpg, bmp, png are used as extensions for files which store
(A) Audio data

(B) Image data


(C) Video data
(D) Text data
Answer: (B)

5. Symbols A-F are used in which one of the following?


(A) Binary number system
(B) Decimal number system
(C) Hexadecimal number system
(D) Octal number system
Answer: (C)

6. Which one of the following is not a search engine?


(A) Google
(B) Chrome
(C) Yahoo
(D) Bing
Answer: (B)

7. In terms of total CO2 emissions from a country, identity the correct sequence:
(A) U.S.A. > China > India > Russia
(B) China > U.S.A. > India > Russia
(C) China > U.S.A. > Russia > India

(D) U.S.A. > China > Russia > India


Answer: (B)

8. Match List I and List II and identify the correct code:


a. World Health Day

i.16th September

b. World Population Day

ii. 1st December

c. World Ozone Day

iii. 11th July

d. World AIDS Day

iv. 7th April

Codes:
a

(A)

ii

iii

iv

(B)

iv

iii

ii

(C)

ii

iii

iv

(D)

iii

iv

ii

Answer: (B)

9. Which of the anthropogenic activity accounts for more than 2/3rd of global water
consumption?
(A) Agriculture
(B) Hydropower generation
(C) Industry
(D) Domestic and Municipal usage
Answer: (A)

10. One of the anthropogenic sources of gaseous pollutants chlorofluorocarbons (CFCs) in air is
(A) Cement Industry
(B) Fertiliser industry
(C) Foam industry
(D) Pesticide industry
Answer: (C)
11. The maximum number of fake institutions / universities as identified by the UGC in the year
2014 are in the State / Union territory of
(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Delhi
Answer: (B)

12. Which of the following institutions are empowered to confer or grant degrees under the UGC
Act, 1956?
1. A university established by an Act of Parliament.
2. A university established by an Act of Legislature.
3. A university / institution established by a linguistic minority.
4. An institution which is a deemed to be university.
Select the correct answers from the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 2 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (C)

13. Which of the following are the tools of good governance?


1. Social Audit
2. Separation of Powers
3. Citizens Charter
4. Right to Information
Select the correct answer from the codes given below:
(A) 1, 3 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2, 3, and 4
Answer: (D)

14. The cyclone Hudhud hit the coast of which State?


(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Gujarat
Answer: (A)

15. Which of the following is not a renewable natural resource?

(A) Clean air


(B) Fresh water
(C) Fertile soil
(D) Salt
Answer: (D)

16. Right to privacy as a Fundamental Right is implied in


(A) Right to Freedom
(B) Right to Life and Personal Liberty
(C) Right to Equality
(D) Right against Exploitation
Answer: (B)

17. Which of the following organizations deals with capacity building programe on
Educational Planning?
(A) NCERT
(B) UGC
(C) NAAC
(D) NUEPA
Answer: (D)

18. Which of the following powers, the President has in relation to Lok Sabha?
1. Summoning
2 Adjournment- sine die

3. Prorogation
4. Dissolution
Select the correct answer from the codes given below:
(A) 1 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (B)

19. The interval between two sessions of parliament must not exceed
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 4 months
(D) 100 days
Answer: (B)

20. Maximum participation of students during teaching is possible through


(A) Lecture method
(B) Demonstration method
(C) Inductive method
(D) Textbook method
Answer: (C)
21. Diagnostic evaluation ascertains

(A) Students performance at the beginning of instructions.


(B) Learning progress and failures during instructions.
(C) Degree of achievements of instructions at the end.
(D) Causes and remedies of persistent learning problems during instructions.
Answer: (D)

22. Instructional aides are used by the teacher to


(A) Glorify the class
(B) Attract the students
(C) Clarify the concepts
(D) Ensure discipline
Answer: (C)

23. Attitude of the teacher that affects teaching pertains to


(A) Affective domain
(B) Cognitive domain
(C) Connative domain
(D) Psychomotor domain
Answer: (A)

24. Education is the manifestation of perfection already in man was stated by


(A) M. K. Gandhi
(B) R. N. Tagore

(C) Swami Vivekanand


(D) Sri Aurobindo
Answer: (C)

25. Which of the following is not a prescribed level of teaching?


(A) Memory
(B) Understanding
(C) Reflective
(D) Differentiation
Answer: (D)

26. The core elements of dissertation are


(A) Introduction; Data Collection; Data Analysis; Conclusions and Recommendations
(B) Executive Summary; Literature review; Data gathered; Conclusions; Bibliography
(C) Research Plan; Research Data; Analysis; References
(D) Introduction; Literature Review; Research Methodology; Results; Discussion and
Conclusion
Answer: (D)

27. What is a Research Design?


(A) A way of conducting research that is not grounded in theory.
(B) The choice between using qualitative or quantitative methods.
(C) The style in which you present your research findings e.g. a graph.
(D) A framework for every stage of the collection and analysis of data.

Answer: (D)

28. Sampling Cases means


(A) Sampling using a sampling frame
(B) Identifying people who are suitable for research
(C) Literally the researchers brief case
(D) Sampling of people, newspapers, television programmes etc.
Answer: (D)

29. The frequency distribution of a research data which is symmetrical in shape similar to a
normal distribution but center peak is much higher, is
(A) Skewed
(B) Mesokurtic
(C) Leptokurtic
(D) Platykurtic
Answer: (C)

30. When planning to do a social research, it is better to


(A) Approach the topic with an open mind
(B) Do a pilot study before getting stuck into it
(C) Be familiar with literature on the topic
(D) Forget about theory because this is a very practical
Answer: (A)

31. When academicians are called to deliver lecture or presentations to an audience on certain
topics or a set of topics of educational nature, it is called
(A) Training Program
(B) Seminar
(C) Workshop
(D) Symposium
Answer: (B)

32. Media is known as


(A) First Estate
(B) Second Estate
(C) Third Estate
(D) Fourth Estate
Answer: (D)

33. The mode of communication that involves a single source transmitting information to a large
number of receivers simultaneously, is called
(A) Group Communication
(B) Mass Communication
(C) Intrapersonal Communication
(D) Interpersonal Communication
Answer: (B)

34. A smart classroom is a teaching space which has

(i) Smart portion with a touch panel control system.


(ii) PC/Laptop connection and DVD/VCR player.
(iii) Document camera and specialized software
(iv) Projector and screen
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (i) and (ii) only
(B) (ii) and (iv) only
(C) (i), (ii) and (iii) only
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (D)

35. The term Yellow Journalism refers to


(A) Sensational news about terrorism and violence
(B) Sensationalism and exaggeration to attract readers / viewers.
(C) Sensational news about arts and culture.
(D) Sensational news prints in yellow paper.
Answer: (B)

36. In the classroom, the teacher sends the message either as words or images. The students are
really
(A) Encoders
(B) Decoders
(C) Agitators
(D) Propagators

Answer: (B)

37. The next term in the series: AB, ED, IH, NM, --- is
(A) TS
(B) ST
(C) TU
(D) SU
Answer: (A)

38. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as


(A) MQPYLCDFD
(B) MPQYLDCFD
(C) PMYQLDFCD
(D) YMQPLDDFC
Answer: (B)

39. A is brother of B. B is the brother of C. C is the husband of D. E is the father of A. D is


related to E as
(A) Daughter
(B) Daughter-in-law
(C) Sister-in-law
(D) Sister
Answer: (B)

40. Two numbers are in the ration 3:5. If 9 is subtracted from the numbers, the ratio becomes
12:23. The numbers are
(A) 30, 50
(B) 36, 60
(C) 33, 55
(D) 42, 70
Answer: (C)

41. The mean of the ages of father and his son is 27 years. After 18 years, father will be twice as
old as his son. Their present ages are
(A) 42, 12
(B) 40, 14
(C) 30, 24
(D) 36, 18
Answer: (A)

42. Digital Empowerment means


(i) Universal digit literacy
(ii) Universal access to all digital resources
(iii) Collaborative digital platform for participative governance.
(iv) Probability of all entitlements for individuals through cloud.
Choose the correct answer from the codes given below:
(A) (i) and (ii) only
(B) (ii) and (iii) only

(C) (i), (ii) and (iii) only


(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (D)

43. The next term in the series: 2, 7, 28, 63, 126, --- is
(A) 215
(B) 245
(C) 276
(D) 296
Answer: (A)

Read the following passage carefully and answer questions 44 to 48:


The literary distaste for politics, however, seems to be focused not so much on the largely
murky practice of politics in itself as a subject of literary representation but rather more on how
it is often depicted in literature, i.e., on the very politics of such representation. A political novel
often turns out to be not merely a novel about politics but a novel with a politics of its own, for it
seeks not merely to show us how things are but has fairly definite ideas about how things should
be, and precisely what one should think and do in order to make things move in that desired
direction. In short, it seeks to convert and enlist the reader to a particular cause or ideology; it
often is (in an only too familiar phrase) not literature but propaganda. This is said to violate the
very spirit of literature which is to broaden our understanding of the world and the range of our
sympathies rather than to narrow them down through partisan commitment. As John Keats said,
We hate poetry that has a palpable design upon us.
Another reason why politics does not seem amenable to the highest kind of literary
representation seems to arise from the fact that politics by its very nature is constituted of ideas
and ideologies. If political situations do not lend themselves to happy literary treatment, political
ideas present perhaps an even greater problem in this regard. Literature, it is argued, is about
human experiences rather than about intellectual abstractions; it deals in what is called the felt
reality of human flesh and blood, and in sap and savour. (rasa) rather than in and lifeless ideas.
In an extensive discussion of the matter in her book Ideas and the Novel, the American novelist
Mary McCarthy observed that ideas are still today felt to be unsightly in the novel though that
was not so in former days, i.e., in the 18th and 19th centuries. Her formulation of the precise
nature of the incompatibility between ideas on the one hand and the novel on the other betrays

perhaps a divided conscience in the matter and a sense of dilemma shared by many writers and
readers: An idea cannot have loose ends, but a novel, I almost think, needs them. Nevertheless,
there is enough in common for the novelists to feel the attraction of ideas while taking up arms
against them most often with weapons of mockery.

44. The constructs of politics by its nature is


(A) Prevalent political situation
(B) Ideas and Ideologies
(C) Political propaganda
(D) Understanding of human nature
Answer: (C)

45. Literature deals with


(A) Human experiences in politics
(B) Intellectual abstractions
(C) Dry and empty ideas
(D) Felt reality of human life
Answer: (D)

46. The observation of the novelist, May McCarthy reveals


(A) Unseen felt ideas of today in the novel
(B) Dichotomy of conscience on political ideas and novels
(C) Compatibility between idea and novel
(D) Endless idea and novels
Answer: (B)

47. According to the passage, a political novel often turns out to be a


(A) Literary distaste for politics
(B) Literary representation of politics
(C) Novels with its own politics
(D) Depiction of murky practice of politics
Answer: (C)

48. A political novel reveals


(A) Reality of the tings
(B) Writers perception
(C) Particular ideology of the readers
(D) The spirit of literature
Answer: (B)

49. Warrior is related to sword, carpenter is related to saw, farmer is related to plough. In the
same way, the author is related to
(A) Book
(B) Fame
(C) Reader
(D) Pen
Answer: (D)

50. Given below is a diagram of three circles A, B and C over-lapping each other? The circle A
represents the class of honest people, the circle B represent the class of sincere people and circle
C represents the class of politicians. p, q, r, s, U, X, Y represent different regions. Select the code
that represents the region indicating the class of honest politicians who are not sincere.

(A) X
(B) q
(C) p
(D) s
Answer: (D)

51. A man ought no more to value himself for being wiser than a woman if he owes his
advantage to a better education, than he ought to boast of his courage for beating a man when his
hands were tied. The above passage is an instance of
(A) Deductive argument
(B) Hypothetical argument
(C) Analogical argument
(D) Factual argument
Answer: (C)

52. By which of the following proposition, the proposition wise men are hardly afraid of death
is contradicted?
(A) Some wise men are afraid of death.

(B) All wise men are afraid of death.


(C) No wise men is afraid of death.
(D) Some wise men are not afraid of death.
Answer: (B)

53. When in a group of propositions, one proposition is claimed to follow from the others, that
group of propositions is called
(A) An argument
(B) A valid argument
(C) An explanation
(D) An invalid argument
Answer: (A)

54. Namita and Samita are brilliant and studious. Anita and karabi are obedient and irregular.
Babita and Namita are irregular but brilliant. Samita and Kabita are regular and obedient. Who
among them is/are brilliant, obedient, regular and studious?
(A) Samita alone
(B) Namita and Samita
(C) Kabita alone
(D) Anita alone
Answer: (A)

For a county CO2 emissions (million metric tons) from various sectors are given in the following
table. Answer the questions (55 to 60) base on the data given

55. By what percentage (%), the total emissions of CO2 have increased from 2005 to 2009?
(A) ~89.32%
(B) ~57.62%
(C) ~40.32%
(D) ~113.12%
Answer: (A)

56. What is the average annual growth rate of CO2 emission in power sector?
(A) ~12.57%
(B) ~16.87%
(C) ~30.81%
(D) ~50.25%
Answer: (A)

57. What is the percentage contribution of power sector to total CO2 emission in the year 2008?
(A) ~30.82%
(B) ~41.18%
(C) ~51.38%
(D) ~60.25%
Answer: (B)

58. In which year, the contribution (%) of industry to total sectoral CO2 emission was minimum?
(A) 2005

(B) 2006
(C) 2007
(D) 2008
Answer: (A)

59. What is the percentage (%) growth of CO2 emission from power sector during 2005 to 2009?
(A) 60
(B) 50
(C) 40
(D) 80
Answer: (A)

60. Which sector has recorded maximum growth in CO2 emission during 2005 to 2009?
(A) Power
(B) Industry
(C) Commercial
(D) Agriculture
Answer: (D)

2013 December West Bengal State Eligibility Test for Lectureship (WB SET) / State Level
Eligibility Test (SLET) Examination Paper I conducted by West Bengal College Service
Commission, Test Booklet Code (Set or Series) A (General or Compulsory for all subjects is
given below.
1. Interaction in the classroom should generate
(A) Arguments
(B) Information
(C) Ideas
(D) Controversy
Answer: (C)

2. Which of the following is an indication of the quality of research journal?


(A) Impact factor
(B) H-index
(C) G-index
(D) J10-index
Answer: (A)

3. A strategy that is integrated into communication for development is


(A) Religious lecture
(B) Propaganda
(C) Social marketing
(D) Rural publicity
Answer: (C)

4. A group of experts in a specific area of knowledge assembled at a prefixed time and place and
prepared a syllabus for a new innovative course. The process may be termed as
(A) Workshop
(B) Conference
(C) Seminar
(D) Symposium
Answer: (A)

5. Name of the mass medium which has the highest reach in India
(A) Newspaper
(B) Radio
(C) Television
(D) Internet
Answer: (B)

6. Which of the following rights was considered the Heart and Soul of the Indian Constitution
by Dr. B. R. Ambedkar?
(A) Freedom of speech
(B) Right to equality
(C) Right to Freedom of Religion
(D) Right to Constitutional Remedies
Answer: (D)
www.netugc.com

7. Computer virus is a

(A) Hardware
(B) Bacteria
(C) Software
(D) None of the above
Answer: (C)

8. Match the two lists given below:


List1

List2

(a) London

I. St. Peters Square

(b) Vatican City

II. Times Square

(c) Moscow

III. Trafalgar Square

(d) New York

IV. Red Square

(A)

III

IV

II

(B)

IV

II

II

(C)

III

II

IV

(D)

II

III

IV

Answer: (A)

9. Which of the following is the Worlds biggest Book Fair in terms of the number of publishing
companies represented? The Book Fair opened on October, 8, 2013
(A) Frankfurt Book Fair
(B) Kolkata Book Fair
(C) New Delhi Book Fair

(D) London Book Fair


Answer: (A)

10. Who was the first recipient of the Bharat Ratna award posthumously?
(A) K. Kamaraj
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Rajib Gandhi
(D) B. R. Ambedkar
Answer: (B)

11. Which of the following individuals was instrumental in getting C. V. Raman and Sarvapalli
Radha Krishnan to teach in the University of Calcutta?
(A) Lord Curzon
(B) Gurudas Banerjee
(C) Asutosh Mookherjee
(D) Lord Mountbatten
Answer: (C)

12. Which of the following became the first Woman Chief Minister of an Indian State?
(A) S. Jayalalitha
(B) Nandini Satpathy
(C) Sucheta Kripalani
(D) Sheila Dixit
Answer: (C)

13. Which among the following was the first Woman Nobel Laureate?
(A) Marie Curie
(B) Dorothy Hodgkins
(C) Irene Joliot Curie
(D) Aung San Suukyi
Answer: (A)

14. The capitals of Assam and Manipur are


(A) Guwahati and Itanagar
(B) Dispur and Imphal
(C) Dispur and Aizwal
(D) Guwahati and Imphal
Answer: (B)

15. The total number of Central Universities in India as on 31st December 2010 was
(A) 18
(B) 35
(C) 42
(D) 45
Answer: (C)

16. Delhi University is a

(A) State University


(B) Deemed University
(C) Central University
(D) Open University
Answer: (C)

17. Which is the largest State of India in area?


(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
Answer: (D)

18. The President of India is entitled to a monthly salary of


(A) Rs.1,25,000
(B) Rs.1,50,000
(C) Rs.1,75,000
(D) Rs.2,00,000
Answer: (B)

19. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is
(A) 2
(B) 3

(C) 4
(D) 5
Answer: (A)

20. The Supreme Commander of the Defence Forces of India is


(A) The Chief of the Army Staff
(B) The Defence Minister
(C) The Prime Minister
(D) The President of India
Answer: (D)
www.netugc.com

21. How many languages have been recognised by the Indian Constitution?
(A) 14
(B) 18
(C) 22
(D) 26
Answer: (C)

22. Higgs-Boson has been discovered in


(A) Large Hadron Collider of CERN
(B) Fermi Lab in USA
(C) Cavendish Lab in UK
(D) Max- Planck Institute in Germany
Answer: (A)

23. Indian space vehicle Mangalyyan has been launched from a centre, which is named after
(A) Vikram Sarabhai
(B) Indira Gandhi
(C) Satish Dhawan
(D) Homi J. Bhabha
Answer: (C)

Read the following passage and answer the question No. 24-29.
Nationalism, of course, is a curious phenomenon which at a certain stage in a countrys
history gives life, growth and unity but, at the same time, it has a tendency to limit one, because
one thinks of ones country as something different from the rest of the world. Ones perspective
changes and one is continuously thinking of ones own struggles and virtues to the exclusion of
other thoughts. The result is that the same nationalism which is the symbol of growth for a
people becomes a symbol of the cessation of that growth. Nationalism, when it becomes
successful sometimes goes on spreading in an aggressive way and becomes a danger
internationally. Whatever line of thought you follow, you arrive at the conclusion that some kind
of balance must be found. Otherwise, something that was good can turn into evil. Culture, which
is essentially good becomes not only static but aggressive and something that breeds conflict and
hatred when looked at from a long point of view. How do you find a balance, I dont know. Apart
from the political and economic problems of the age, perhaps, that is the greatest problem today
because behind it there is tremendous search for something which it cannot find. We turn to
economic theories because they have an undoubted importance. It is folly to talk of culture or
even god, when human beings starve and die. Before one can talk about anything else one must
provide the normal essentials of life of human beings. That is where economics comes in. Human
beings today are not in a mood to tolerate this suffering, starvation and inequality when they see
that the burden is not equally shared. Others profit while they only bear the burden.

24. The greatest problem in the middle of the passage refers to the question
(A) How to mitigate hardship to human being
(B) How to contain the dangers of aggressive nationalism
(C) How to share the economic burden equally

(D) How to curb international harted


Answer: (B)

25. Negative national feelings can make a nation


(A) Selfish
(B) Self-centred
(C) Indifferent
(D) Dangerous
Answer: (D)

26. Which of the following would be a suitable title for this passage?
(A) Nationalism breeds unity
(B) Nationalisma road to world unity
(C) Nationalism is not enough
(D) Nationalism and national problems
Answer: (C)

27. The last sentence of the passage starts with the word Others which refers to
(A) Other people
(B) Other nations
(C) Other communities
(D) Other neighbours
Answer: (A)

28. Aggressive nationalism


(A) breeds threat to international relations
(B) leads to stunted growth
(C) endangers national unity
(D) isolates a country
Answer: (A)

29. Which of the following is nearly the opposite of the meaning of the word cessation used in
the passage?
(A) Block
(B) Continuance
(C) Balance
(D) Retardation
Answer: (B)

30. The following statements are made for (1) Solar Photovoltaic, (2) Wind Turbine, (3) Coal,
and (4) Oil
Statement A: All produce energy
B: 1 and 2 make less pollution; 3 and 4 add to pollution
C: 1 and 2 produce cheaper energy than 3 and 4 do
D: 1 and 2 are less developed; 3 and 4 are widely used
Choose the correct statement:
(A) A, B and D are correct
(B) Only A and D are correct

(C) All statements are incorrect


(D) Only A is correct
Answer: (A)

31. The following four may be accessed via internet


1. Facebook, 2. Twitter, 3. Linkedin, 4. Google Scholar
One amongst these four does not fit into the group of the rest three. Choose the correct reason for
this from the following:
(A) 1, 2 and 3 are social network sites; 4 is related to search of specialised information
(B) 1 and 2 are social network sites; 3 and 4 are not
(C) Only 1 is meant for social networking; the other three are for information retrieval
(D) 1 and 4 are for social networking; 2 and 3 are for communication between two persons
Answer: (A)

32. Galileo was an Italian Astronomer who


(A) Developed the Telescope
(B) Discovered four satellites of Jupiter
(C) Discovered that the movement of Pendulum produces a regular time measurement
(D) Discovered all of the above
Answer: (D)

33. Famous sculptures built sometime during 950 A.D.1050 A.D. depicting the art of love are
seen in
(A) Khajuraho Temples

(B) Taj Mahal


(C) Mahabalipuram Temples
(D) All of the above
Answer: (A)

34. The first Film and TV Institute of India was established at


(A) Bangalore (Karnataka)
(B) Kolkata (West Bengal)
(C) Pune (Maharashtra)
(D) Rajkot (Gujarat)
Answer: (C)

35. Ecology deals with


(A) Birds Sanctuary
(B) Tiger Project in Sunderban
(C) Relation between organisms and their environment
(D) Tissue Culture
Answer: (C)

36. The National Anthem of Independent India Jana Gana Mana was first sung in the year
(A) 1911
(B) 1913
(C) 1935

(D) 1942
Answer: (A)

37. Did any of the following Indians win the Nobel Prize in Physics?
(A) Sir J. C. Bose
(B) Dr. Hargobinda Khorana
(C) Dr. Vikram Sarabhai
(D) None of the above
Answer: (D)

38. Who is the author of India Wins Freedom?


(A) Jawaharlal Nehru
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Khan Abdul Gaffar Khan
(D) Mahatma Gandhi
Answer: (B)

39. Generally Curriculum Planning is considered as Subsystem of


(A) Educational Management
(B) Education infrastructural facilities
(C) Educational Communication
(D) Educational Innovation
Answer: (D)

40. The UGC had made a provision to reserve 10 % of the total Budget during 10th Five Year
Plan for
(A) Border Universities and their constituent Colleges
(B) Central Universities
(C) North Eastern Universities and their constituent Colleges
(D) Southern Universities and their constituent Colleges
Answer: (C)
www.netugc.com

41. The National Library in Kolkata was originally called


(A) Belvedere Library
(B) Imperial Library
(C) Calcutta Public Library
(D) Hastings House Library
Answer: (B)

42. The Regulatory Body of Indias Capital market is


(A) RBI
(B) IRDA
(C) SEBI
(D) ICRA
Answer: (C)
www.netugc.com

43. GDP of a country tries to measure


(A) Annual output

(B) Domestic price level


(C) Annual growth rate
(D) Domestic investment
Answer: (A)

44. The Historical method is related with


(A) The history oriented research only
(B) The researches of History and Archaeology
(C) The historical researches conducted in all the disciplines
(D) None of the above
Answer: (C)

45. Half of 1 per cent written as a decimal is


(A) 0005
(B) 005
(C) 002
(D) 02
Answer: (A)

46. If x and y be two odd numbers, then which of the following is even?
(A) x + y
(B) x + y + 1
(C) xy

(D) xy + 2
Answer: (A)

47. The ratio of the areas of two squares, one having its diagonal double than the other is
(A) 2:1
(B) 2:3
(C) 3:1
(D) 4:1
Answer: (D)

48. The number that does not match in the series: 3, 8, 15, 24, 34, 48, 63
(A) 15
(B) 24
(C) 34
(D) 48
Answer: (C)

49. Two fair coins are tossed. The probability of getting at least one head is
(A) 1/2
(B) 1/3
(C) 2/3
(D) 3/4
Answer: (D)

50. The carrying capacity of a population is determined by its


(A) Birth rate
(B) Death rate
(C) Limiting resource
(D) Population growth rate
Answer: (C)

51. Which number will replace the question mark: 23, 29, 31, 37, 41, 43,?
(A) 45
(B) 53
(C) 43
(D) 51
Answer: (B)

52. From 9 to 79, how many numbers are such which are divisible by 4 as well by 6?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Answer: (B)

53. Which will replace the question mark: Violet-Yellow, Blue-Red, Indigo ?

(A) White
(B) Yellow
(C) Black
(D) Orange
Answer: (D)

54. Statements: Some leaves are green. Some mangoes are leaves.
Conclusions:

(1) Some mangoes are green.


(2) Some leaves are yellow.

(A) Only Conclusion (1) follows


(B) Only Conclusion (2) follows
(C) Either (1) or (2) follows
(D) Neither (1) nor (2) follows
Answer: (D)

55. A, B and C are intelligent; A, D and E are laborious; and D, C and E are honest; and A, B and
E are ambitious. Which of the following are not honest?
(A) A and B
(B) A and C
(C) A and E
(D) A, B and C
Answer: (A)

56. What will go into the empty space?

(A) 9
(B) 11
(C) 2
(D) 15
Answer: (A)

57. What is the name of the device that connects two computers by means of a telephone line?
(A) Modem
(B) Tape
(C) Bus
(D) Cable
Answer: (A)

58. A computer performs its all mathematical and logical calculations through
(A) CPU
(B) LAN
(C) Memory Unit
(D) Visual Display Unit
Answer: (A)

59. As 513 is related to 8 and 344 is related to 7, in the same way 126 is related to
www.netugc.com

(A) 6
(B) 5
(C) 4
(D) 3
Answer: (B)

60. Which will replace the question mark: Video: Cassette::Computer:?


(A) Reels
(B) Floppy
(C) Recording
(D) J Files
Answer: (B)
www.netugc.com