You are on page 1of 8

DISHA - A Resource Centre for the Disabled

Selection Criteria: Institute for Students suffering from Autism
Understanding infrastructural facilities ,relation between
spaces ,psychology of inhabitants and design issues related to it.

Introduction:
A Resource Centre for Disabled is a well known rehabilitation centre in jaipur which
was Started in 1995 with 18 students as the first centre in Rajasthan to provide all
services under one roof for persons with cerebral palsy, other neurological conditions,
physical and mental challenges.
Disha was visualized with the following mission.
A Society with equal opportunities for all.
To contribute to the creation of society which provides equal opportunity to persons
with disability.
To live with dignity and realize their maximum potential, and for the achievement of
this goal to develop on institute of excellence and support institution building for
such person their families and providers of support service.
Project Name: DISHA
Chief Architect: Ashok Bihari Lal
Architects Firm: Group Architects
Year of Completion:1995
Site Area : 2800sqm
Total Built Area: 55%
Capacity for 150 students.

Key features:
-Center for Special Education Center for
Home Management
-Center for teacher training Center for
Research & Documentation
-Center for Work Training
-Center for Physiotherapy

SITE ANALYSIS :
Site : 2800sqm
Ground coverage: 55%
Orientation : East facing
Location: The School is situated on Disha Path, Near JDA Park,
Nirman Nagar-C Jaipur, India.
Accessibility : 1km from Ganga-Jamuna Petrol Pump( Local Bus Stop).
1km from Mansarover Metro Station.
Landmarks: JDA Park, Mansarover Metro Station.
Approach: 8' wide road and 1entry to the site .No segregation of pedestrian and
vehicular movement inside the site.
Surroundings: Residential

Location Plan

Front View

Parking Analysis : School Bus/Car parked inside the boundary. Staff Parking is outside the entrance gate almost for 15Cars. No segregation of vehicular and pedestrian entry . A View Q Entry 2 Z Entry 2 from front side. . the periphery is uplifted to acheive that and is ramp sloped down to green area to merge on same level while on right side the area left between the ramp and building is utilised for parking and generator room. Outdoor Play Areas The entrance forecourt has been designed as a play garden and on outdoor gathering space (about 500Sqm) in front side of the building. to provide the green areas to classrooms with few metres above ground floor . View Z Garden Entrance Gate outside parking view Upper Ground floor level Lower Ground floor level Observation: Parking as per the requirement is not sufficient .Site Character: Topography: Site is trapaezoidal in shape with flat terrain But as the design is played on levels. Climate: Hot Semi AridSite Zoning and Circulation Access:1 entry exit Gatte for staff as well as students. Outside paking is temporary.with the curved facade of the building acting as a backdrop to the stage with punctured windows braking the monotony View A Q Entry 2 from front side.

Concrete textured walls Floor: Kota stone.Design Concept: 1. Marble .Brick.The Barrier Free-easily Accessible 3.Vocational Training workshos. Ground floor: lower ground floor level and upper ground floor level. staffrooms. Guest Rooms . Second floor Level: Special Education department . sun shading devices are the designed provided.Energy at Low Cost 2. The central atrium is also used for assembly or functions. Lower Ground floor level: it has the same level as parking and includes admin and classrooms.Height Variation 4. But on the southwest side users face the scorching heat during summers so alternatives should be provided Material Walls: Concrete . First Floor level: Classrooms.Sensory Envronment BUILDING ZONING: The building is very interactive with the central atrium linked to all corridors. Few stairs up and via ramp the other part is upper ground level which is at higher level but the flow of space and gentle slope one could not feel the change in height. Orientation: Building is east facing . library and open terraces are there . It has vertical zoning and divided into 3 levels which is further divided into two levels.Terrazo flooring .BED classrooms .

and similarly on the rightside ramp slopes down to parking area and the area between the ramp and building accomodates parking on the lower ground level thus taking the advantage of the spaces. Office Reception Horizontal Circulation Lower ground level Reception Vertical Circulation Horizontal Circulation Upper ground level Green Spaces . Atrium is the main feature. Classroom Stage Toilet Pantry Store Advisor's Desk Speech Therapy Room Admin. The Ramp from the play area runs down to green lawn and merge with its level.with least effort to identify the destination as an ease to move from one level to another instead of climbing many no.GROUND FLOOR PLAN: For the Classrooms on upper ground levelvthey are attached to the outer play areas and its achieved by raising the whole platform to the same level . Stairs to upper ground level Common Area Retail shop Observations: play pf levels make a flow to movement . Training Room Classroom G+1 Classroom Classroom Classroom Green area attached to classroom. of stairs at one stretch.

Library. Terrace garden with pergola a special feature to aesthetics and an effort Staff Room Kitchen G+4 Stitching Workshop Handicraft Workshop View of the Physiotherapy room Vocational Training workshop (Terrace Covered) Terrace View of the Physiotherapy room G+4G+2 Physiotherapy Room Staffroom Classroom Classroom Library LVL.+2600 Library Doll Room Horizontal Circulation Lower ground level Vertical Circulation Horizontal Circulation Upper ground level Green Spaces Pergolas on terrace Terrace .FIRST FLOOR PLAN: We have Vocational Training workshops .Classrooms and Therapy Rooms on this floor.Kitchen .

Training rooms.Guest rooms on this floor. Staff Room Staff Utility Training room Staff Utility Guestt Room Staff Utility Day Care Centre Speech Therapy Room Horizontal Circulation Lower ground level Vertical Circulation Horizontal Circulation Upper ground level Green Spaces Observation: Most of the classrooms are now turned into store rooms . This Upper level of second floor is segregated from junior students and used by Trainees doing BED and special education courses. Day Care centre.SECOND FLOOR PLAN: We have Classrooms.

The Back of Cabinets is used as the Display Board. View C Cabinet and movable light furniture. Furniture as per the need of the student. Classrooms are designed for 7-8 children in one class. Different Window Elevations from the corridor View A: Proper Daylight and Ventilation. Honeycomb Panel used for partition of room for catering 2classes. Front Elevation . Rear View: Access to Play area. Rear Playground: ground floor Terrace Gardens: upper floors .Classrooms: The classes are divided according their actual age and sections are divided according to IQ and caliber of student.

Operating Washing machines.Learn Computers . Disha Handicraft and Sale outlet.Library: Library with the capacity of 15 students. Smart Classroom. Cooking & Baking Cloth Designing & Tailoring Photocopying. . Prevocational Centre: Main aim to make proficient skills in students so to make them self reliant members in the society. Round table is provided for guiding children to sit around and discuss.Lamination . Candle Making . One computer and one librarian .