You are on page 1of 3

The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions

Act, 1952
1.
A.
B.
C.
D.

PF act is applicable to an establishment engaged in any industry specified in ...


Schedule II
Hazardous Industries List
Schedule IX
Schedule I

2.
A.
B.
C.
D.

Minimum .. persons must be employed in as establishment for the applicability of the PF act.
15
20
35
50

3.
A.
B.
C.
D.

The term Appropriate Government is defined in which section of the PF Act?


Section 2(a)
Section 2 (b)
Section 2 (d)
Section 2 (e)

4.
A.
B.
C.
D.

According to Section 2(a) which is the appropriate Government for a mine in a given state?
State Government
Central Government
Both (A) and (B)
None of these

5.
A.
B.
C.
D.

Section 2(aa) of the PF act defines the term


Basic Wages
Authorized Officer
Government
None of these

6.
A.
B.

Deputy Provident Fund Commissioner is an authorized officer.


True
False

7.
A.
B.
C.
D.

The term Basic Wages is defined in which section of the Provident Fund Act?
Section 2(g)
Section 2(d)
Section 2(b)
None of these

8.
A.
B.

Bonus is part of Basic Wages as defined in the respective section in the PF Act.
True
False

9.
A.
B.
C.
D.

The term contribution is defined in the section


Section 2-bb
Section 2-bc
Section 2-cc
Section 2-c

10.
A.
B.
C.
D.

Section 2(d) of the Provident Fund Act defines


Hazardous Process
Employee
Employment
Controlled Industry
Answers to Labour Laws Questions 1: 1D, 2B, 3A, 4B, 5B, 6A, 7C, 8B, 9D, 10D

11. The term Employer is defined in the section .. of the PF Act.


A. 2(e)

B.
C.
D.

2(g)
2(f)
2(m)

12. Can an agent, of the owner of a factory, be termed as an employer?


A. Yes
B. No
13.
A.
B.
C.
D.

The term Employee is defined in the section of the PF Act, 1952.


2(ab)
2(g)
2(f)
2(d)

14. A person employed through a contractor will not be considered as an employee of the establishment.
A. True
B. False
15. A person engaged as an apprentice under the Apprentices Act, 1961 will not be considered as an employee.
A. True
B. False
16.
A.
B.
C.
D.

The term Exempted Employee is defined under section . of the PF Act, 1952
2 (gg)
2(hh)
2(ff)
2(cc)

17.
A.
B.
C.
D.

An employee is said to be exempted if the exemption is granted under section


26
17
14
20

18.
A.
B.
C.
D.

The term Exempted Establishment is defined under which section of the EPF Act, 1952?
2(aaa)
2(ee)
2(j)
2(fff)

19.
A.
B.
C.
D.

Section 2(g) of the PF Act defines


Non-Exemption
Exemption
Factory
Exempted Job

20.
A.
B.
C.
D.

The term Fund is defined under section . of the PF Act, 1952


2(i)
2(h)
2(k)
None of these
Answers to Labour Laws Questions 2: 11A, 12A, 13C, 14B, 15A, 16C, 17B, 18D, 19C, 20B

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

Under the PF Act, 1952 Insurance Fund means


A. Unit Linked Insurance Plan
B. Deposit Linked Insurance Fund
C. Employees Group Accident Insurance
D. Medical Insurance Fund
The scheme defined under section 2(i-b) of the PF Act, 1952 is ..
A. Pension Scheme
B. Provident Fund Scheme
C. Family Pension Scheme
D. Insurance Scheme
The section 2(i-a) of PF Act, 1952 defines..
A. Member
B. Insurance
C. Insurance Fund
D. None of these
The Insurance Scheme is framed under sub-section (1) of the Section of the PF Act, 1952.
A. 8-A
B. 7-B
C. 6-C
D. 5-D
The term Member is defined in the section of the PF Act, 1952.
A. 2(j)
B. 2(u)
C. 2(m)
D. 2(p)
Section 2(k-A) of the PF Act, 1952 defines ..
A. Occupier of the factory
B. Pension Fund
C. Establishment
D. Pension Scheme
The Employees Pension Fund is established under sub-section (2) of the section
A. 8-A
B. 7-A
C. 6-A
D. 5-A
Section 2(kb) of the PF Act, 1952 defines .
A. Recovery Amount
B. Recovery Office
C. Recover Officer
D. Repayment Amount
Section 2(ll) of the PF Act, 1952 defines
A. Superannuation
B. Annual Salary
C. Scheme Policies
D. Recovery
The Employees Provident Funds Appellate Tribunal which is constituted under sec 7-D is defined under which
section?
A. 2(j)
B. 2(k)
C. 2(l)
D. 2(m)

Answers to Labour Laws Questions 3: 21B, 22D, 23C, 24C, 25A, 26B, 27C, 28C, 29A, 30D