You are on page 1of 95

BASIC CONCEPTS

Chapter # 1
MCQs
1.

Number of isotopes of cadmium are _____________________.


a)
b)
c)
d)

2.

One atomic mass unit (amu) is equal to __________________.


a)
b)
c)
d)

3.

Decrease
Increase
Become zero
Remain same

Smallest particle of an element which may or may not have an independent


existence is called.
a)
b)
c)
d)

6.

C20H24N4O2
C10H12N2O
C5H6N2O
C30H36N3O3

According to the relation m/e = H2r2/2E, if e is increased by Keeping H constant


r will ___________________.
a)
b)
c)
d)

5.

6.02 x 1023 kg
2 x 10-10 kg
1.67 x 10-24 kg
1.66 x 10-27 kg

If the empirical formula of a compound is C19H12N2O and molecular mass is 176g.


What will be its molecular formula.
a)
b)
c)
d)

4.

6
3
9
11

A Molecule
An ion
An atom
An electron

When an electron is added to a unipositive ion, we get.


a)
b)
c)
d)

anion
Cation
Neutral atom
Molecule

7.

Relative atomic mass is the mass of an atom of an element as compared to the


mass of.
a)
b)
c)
d)

8.

Isotopes are sister atoms of same element with similar chemical properties but
different.
a)
b)
c)
d)

9.

N2O
NO
NO2
N2O3

Which of the following has highest percentage of nitrogen


a)
b)
c)
d)

13.

Structural formula
Molecular formula
Empirical formula
Molar ratio

The least no. of molecules is present in 30g of


a)
b)
c)
d)

12.

Mass value
m/e value
e/m value
Charge value

Simplest formula that gives us information about the simple ratio of atoms in a
compound is called.
a)
b)
c)
d)

11.

Atomic number
Atomic weight
Atomic volume
Atomic structure

Mass spectrometer separates different positive isotopic ions on the basis of their.
a)
b)
c)
d)

10.

Oxygen
Hydrogen
Helium
Carbon

(NH)2 SO4
NH4H2PO4
(NH4)2HPO4
(NH4)3PO4

Efficiency of a chemical reaction can be checked by calculating

a)
b)
c)
d)

Amount of limiting reactant


Amount of reactant in excess
Amount of product formed
Amount of reactant left unused.

14.

The avagedros number is

15.

a)
6.02 x 10-24
b)
6.02 x 1024
c)
6.02 x 1023
d)
6.02 x 10-23
The electron microscope can measure the size of an object above.

16.

a)
1000 nm
b)
500 nm
c)
200 nm
d)
400 nm
_______________isotopes occure in nature.

17.

a)
280
b)
270
c)
260
d)
154
The relative atomic mass of H is _________ amu.
a)
b)
c)
d)

18.

Which of the following exist independently in the monatomic state.


a)
b)
c)
d)

19.

12.00
1.008
1.08
1.018

Hydrogen
Helium
Oxygen
Chlorine

Molar volume of any gas is


a)
b)
c)
d)

2.24 dm3
1.12 dm3
22.4 dm3
24.2 dm3

20.

Formation of negative ion is a type of reaction.


a)
b)
c)
d)

21.

Percentage (%) of oxygen in H2O is


a)
b)
c)
d)

22.

1
2
3
4

Number of neutrons in C-14 is


a)
b)
c)
d)

26.

Formula unit
Molecular formula
Empirical formula
a+c

238 gram of uranium is equal to ____________ mole


a)
b)
c)
d)

25.

Molecular formula
Formula unit
Empirical formula
a+b

Ionic compounds have;


a)
b)
c)
d)

24.

80
88.8
88
98

C6H12O6 is a ____________ for glucose


a)
b)
c)
d)

23.

Exothermic
Endothermic
Adiabatic
Isothermal

8
7
6
9

Magnesium atom is heavier than carbon.


a)
b)
c)
d)

2 times
1.5 times
3 times
4 times

27.

1 dm3 volume is equal to


a)
b)
c)
d)

28.

On dissolving 1.0M (98g) of sulfuric acid, the number of hydrogen ions and
sulfate ions respectively will be;
a)
b)
c)
d)

29.

98g
96g
94g
86g

14.7894
16.9994
15.9994
15.8894

Large number of isotopes are known for the elements whose masses are multiple
of;
a)
b)
c)
d)

32.

6.023 x 1023
6.023 x 1023
2 x 6.023 x 1023
2 x 6.023 x 1023

Relative atomic mass of oxygen is;


a)
b)
c)
d)

31.

2 x 6.023 x 1023,
6.023 x 1023,
2 x 6.023 x 1023,
6.023 x 1023,

1 gram unit of sulfate (SO42-) is;


a)
b)
c)
d)

30.

100 cm3
250 cm3
500 cm3
1000 cm3

Two
Four
Six
Eight

Molecular mass o CaCO3 is;


a)
b)
c)
d)

102
106
90
100

33.

The study of quantitative relation ship of reactants and products is called


a)
b)
c)
d)

34.

35.

36.

37.
38.
39.
40.
41.
42.
43
44

45.

stoichiometry
electrochemistry
thermo chemistry
chemical kinetics

Which one of the following statement is correct?


Mass and size of the molecules do not effect the volume of gases.
a)
Mass and size of the molecules affect the volume of gases.
b)
Mass of the molecules effect the volume of gases.
c)
Size of the molecule s effect the volume of gases.
d)
when one mole of each of the following is completely burned in oxygen, which
gives the largest mass of CO2.
a)
Diamond
b)
Graphite
c)
Methane
d)
Ethane
Which of the following compound is the molecular formula of a hydrocarbon
which contains 85.7 % Carbon by mass.
a)
CH4
b)
C2H4
c)
C2H6
d)
C2H2
The efficiency of a reaction is expressed in the form of
a)
Percentage yield
b)
Actual yield
c)
Theoretical yield
d)
All given above.
How many moles of oxygen are required for complete combustion of two moles
of propane C3H8?
a)
2
b)
4
c)
10
d)
6
The Percentage of Nitrogen in Urea is
a)
45.67 %
b)
46.67 %
c)
46 %
d)
46.5 %
In mass spectrometry, the substance first converted into.
a)
Solid state
b)
Mass spectrometry
c)
Flame photometry
d)
None of given
Atoms of which one of the following element have not independent existence
a)
Helium
b)
Sodium
c)
Bromine
d)
Calcium
Large number of isotopes are know for the elements whose masses are multiple of
a)
Two
b)
Four
c)
Six
d)
Eight
one mole of water and one mole of ethane have an equal
a)
Mass
b)
No of atoms
c)
No of molecules
d)
Non of formula
the sum of atomic masses of atoms present in one molecule of a substance
is called.
a)
Formula mass
b)
Molecular mass
c)
Empirical formula mass
d)
Ionic mass
A mass spectrum contains.
a)
Bars b)
Peaks
c)
Parabolic curves
d)
Hyper bolic curves

46.

47.

48.
49.
50.

Many elements have fractional atomic masses. This is because.


a)
The mass of the atom is itself fractional
b)
Atomic masses are average masses of isobars
c)
Atomic masses are average masses of isotopes
d)
Atomic masses are average masses of isotopes proportional to their
relative abundance
An anion always contains.
a)
Greater number of proton than neutron
b)
Greater number of electron than neutron
c)
Greater number of neutron than proton
d)
Greater number of electron then proton
Which one of the following elements exist as tetreatomic molecule
a)
sulpher
b)
Phosphorous
c)
Carbon
d)
Helium
Molecular ions can be produced by bombarding a gas with high energy.
a)
Electron beam
b)
-rays
c)
-particles
d)
either a or c
The number of atoms present in a molecules determine its.
a)
Molecularity b)
Basicity
c)
Acidity
d)
Atomicity

BASIC CONCEPTS
Chapter # 1

ANSWERS
1.

(c )

2.

(d )

3.

(b )

4.

(b )

5.

(c )

6.

(c )

7.

(d )

8.

(b )

9.

(b )

10.

(c )

11.

(d )

12.

(d )

13.

(c )

14.

(c )

15.

(b )

16.

(a )

17.

(b )

18.

(b)

19.

(c)

20.

(a)

21

(b)

22.

(a)

23.

(d)

24.

(a)

25.

(a)

26.

(c)

27.

(d)

28.

(a)

29.

(b)

30.

(c)

31.

(b)

32.

(d)

33.

(a)

34.

(a)

35.

(c)

36.

(b)

37.

(a)

38.

(c)

39.

(b)

40.

(c)

41.

(c)

42.

(a)

43.

(b)

44.

(b)

45.

(b)

46.

(d)

47.

(d)

48.

(b)

49.

(d)

50.

(d)

BASIC CONCEPTS
Chapter # 1
SHORT NOTES
1.

One mole of different compounds have different masses but some number of
molecules. Why?

2.

How many molecules of water are in 12g of ice?

3.

Define atomicity.

4.

Define stoichiometry.

5.

Why isotopes show same chemical properties but different physical properties.

6.

What is fractional atomic mass?

7.

A limiting reactant controls the quantities of products in a chemical reaction?

8.

Define yield and give its types.

9.

What is percentage yield?

10.

Identify the actual yield, theoretical yield and % age yield in the given statement.
When 12g carbon reacts with 32g O2, 22g CO2 is produced.

11.

Actual yield of a chemical reaction is usually less than the theoretical yield?

12.

Calculate the number of +ve and ve ions dispersed when 2.35 x 10-22 molecules
of H2SO4 were dissolved in solution?

14.

4g of oxygen and 3g of carbon have same number of atoms?

15.

Molecular formula is a multiple of empirical formula?

16.

Give reason, different masses of elements have the same number of atoms.

17.

CH3OCH3 and CH3CH2OH have some empirical formula?

18.

Mole atoms and mole molecules of Helium have same weight is grams.

19.

The formation of positive ion is an endothermic process. Why?

20.

Explain that 22.414 dm3 of each gas has a different mass but the same number of
molecules?

21.

Calculate the mass of 10-3 moles of MgSO4.

22.

A physical change is temporary change.

23.

How analysis of a compound is done.

24.

Define isotopes.

25.

Why the relative atomic masses of elements are expressed in fractional quantities.

26.

What are cations and anions.why are they called so?

27.

The addition of electron to a negative species is always endothermic. Explain.

28.

How can you identify a limiting reactant?

29.

How +ve ions are accelerated in Mass Spectrometer?

30.

What is the relation between mass number and abundance of isotopes?

EXPERIMENTAL TECHNIQUES
CH # 2
MCQs
1.

The rate of filtration through a conical funnel can be increased by using a:


a)
b)
c)
d)

2.

Gooche crucible is made up of


a)
b)
c)
d)

3.

Nature of reactants
Nature of reaction
Nature of precipitate
Nature of filter paper.

Filtration by a glass funnel and filter paper is very.


a)
b)
c)
d)

7.

conservation law
definite proportions law
joules law
Distribution law

Several types of filter media are used for filtration depending on.
a)
b)
c)
d)

6.

Crystallization
Sublimation
Chromatography
Solvent extraction

Solvent extraction follows the


a)
b)
c)
d)

5.

Glass
Plastic
Porcelain
Copper metal

The process in which the solid when heated changes directly into vapors is called
a)
b)
c)
d)

4.

large filter paper


fluted filter paper
small filter paper
porous filter paper

Time consuming
Difficult
Fast
Accurate

Rate of filtration through conical funnel can be considerably increased by using

a)
b)
c)
d)
8.

Gooch crucible is used to filter the solution of


a)
b)
c)
d)

9.

Accurate
Efficient
Slow
Rapid

To achieve a good separation, the two liquids are gently shaken to increase their
area of
a)
b)
c)
d)

13.

Filtering hot saturated solution using hot funnel


Filtering warm solution
Quick filtration
Filtering cold solution

Repeated extraction using small portions of solvent are more.


a)
b)
c)
d)

12.

Freezing temperature.
Room temperature
High temperature
Low temperature

Premature crystallization of solute on filter paper or in funnel can be avoided.


a)
b)
c)
d)

11.

K2Cr2O7
KMnO4
KOH
K2SO4

Basic principle of crystallization is that solute should be soluble in a suitable


solvent at.
a)
b)
c)
d)

10.

Fine filter paper


Ordinary filter paper
Fluted filter paper
Under suction crucible.

Miscibility
Separation
Contact
Solubility

Chromatography involves the distribution of a solute between


a)
b)

Two stationary phases


Two mobile phases

c)
d)
14.

Chromatography in which stationary phase is a solid is called.


a)
b)
c)
d)

15.

Law of mass action


Amount of solvent used
Distribution law
The amount of solute

During filtration
a)
b)
c)
d)

19.

Determination of relative atomic mass


Determination of % purity
Determination of empirical formula
All above

Solvent extraction is an equilibrium process and it is controlled by the


a)
b)
c)
d)

18.

Partition chromatography
Paper chromatography
Column chromatography
Adsorption chromatography

A chemist concerns in quantitative analysis with


a)
b)
c)
d)

17.

Partition chromatography
Paper chromatography
High pressure
Adsorption chromatography

Chromatography in which stationary phase is a liquid is called.


a)
b)
c)
d)

16.

A stationary phase and mobile phase


Two stationary and two mobile phases

Solute passes through filter paper and is called residue.


Solute does not pass through the filter paper and is called the filtrate
Solvent passes through the filter paper and is called residue.
Solvent passes through the filter paper called filtrate and solute does not
pass called residue.

A filtration process could be very time consuming if it were not aided by a gentle
suction which is developed.
a)
b)
c)

If the paper covers the funnel upto its circumference.


If the stem of the funnel is large so that if dips into the filtrate.
If the paper has got small sized pores in it.

20.

d)
If the paper fits tightly.
Basic principle of crystallization is that solute should be soluble in a suitable
solvent at;
a)
b)
c)
d)

21.

High temperature
Room temperature
High temperature
Low temperature.

Premature crystallization of solute on filter paper or in funnel can be avoided;


a)
b)
c)
d)

Filtering hot saturated solution using hot funnel.


Filtering warm solution
Quick filtration.
Filtering cold solution.

22.

Repeated extraction using small portions of solvent are more;


a)
Efficient
b)
Accurate
c)
Slow
d)
Rapid

23.

To achieve a good separation, the two liquids are gently shaken to increase their
area of
a)
b)
c)
d)

24.

Miscibility
Separation
Contact
Solubility

Chromatography involves the distribution of a solute between.


a)
b)
c)
d)

Two stationary phases


Two mobile phases
A stationary phase and mobile phases
Two stationary and two mobile phases.

25.

Chromatography in which stationary phase is a solid is called


a)
b)
c)
d)

Parties chromatography
Paper chromatography
High pressure chromatography.
Adsorption Chromatography

26.

Chromatography in which stationary phase is a liquid is called,

27.

a)
Partition chromatography
b)
Paper chromatography
c)
Column chromatography
d)
Adsorption chromatography
In paper chromatography, the rate at which solute move depend on;
a)
b)
c)
d)

28.

The meaning of khromatos is.


a)
b)
c)
d)

29.

c)
d)

Attraction with solute and impurities


Dissolve less quantity at higher temperature and more quantity of solute at
low temperature.
Should be chemically inert.
Should be safe to use.

Which one of following branch of chemistry is called the science of chemical


characterization
a)
c)

32.

80
100
120
140

Which is True for choice of proper solvent in crystallization process?


a)
b)

31.

Colour writing
Colour removing
Colour forming
None of all

The crystals of the substance is dried in an oven when these dont melt at. /oC
a)
b)
c)
d)

30.

Distribution coefficients
Distribution coefficients
Law of partial pressure
Law of specific proposition

Nuclear chemistry
Analytical chemistry

b)
d)

Physical chemistry
Bio chemistry

Which filtering reaction solutions such as concentrated HCl and KMNO4 solution
the Perforated bottom of Gooch Crucible is coverd with

a)
c)
33.

d)

Crystals are Crushed to a fine powder.


Sometimes the fibers of filter paper contaminate the product.
Sometimes the crystals being sticky in nature get adhered with filter
papers, thus, lowering the %age yield of the crystallized substance
It is a most suitable and reliable process.

Law of mass action


Distribution law

b)
d)

The amount of solvent used.


The amount of solute.

Which one of the following action will increase the efficiency of solvent
extraction techniques?
a)
b)
c)
d)

36.

Sand
Paper pulp

Solvent extraction is an equilibrium process and is controlled by


a)
c)

35.

b)
d)

Which one of the following is not the disadvantages of drying crystals by pressing
between several folders of filter paper?
a)
b)
c)

34.

Asbestos mat
Glass

Repeated extraction using small portions of the solvent.


One extraction using larger volume of solvent.
Repeated extraction using larger portions of the solvent.
One extraction using smaller volume of solvent

In sublimation process, the substance which is taken in a watch glass covered with
an inverted funnel, is heated slowly.
a)
c)

Over a water bath


Over a sand bath

b)
d)

Over an oil bath


Over a sulphuric acid

EXPERIMENTAL TECHNIQUES
CH # 2
MCQs
ANSWERS
1.

(b)

2.

(c)

3.

(b)

4.

(d)

5.

(c)

6.

(a)

7.

(c)

8.

(b)

9.

(c)

10.

(a)

11.

(a)

12.

(c)

13.

(c)

14.

(d)

15.

(a)

16.

(d)

17.

(c)

18.

(d)

19.

(b)

20.

(c)

21.

(c)

22.

(a)

23.

(c)

24.

(c)

25.

(d)

26.

(a)

27.

(b)

28.

(a)

29.

(c)

30.

(c)

31.

(c)

32.

(a)

33.

(d)

34.

(b)

35.

(d)

36.

(b)

EXPERIMENTAL TECHNIQUES
CH # 2
SHORT QUESTIONS
Q.1.

What is the basic difference in the quantitative and qualitative Analysis?

Q.2.

Name some common solvents for crystallization.

Q.3.

How cooling is done to separate crystals.

Q.4.

What drying agents are used in vaccum desiccators?

Q.5.

How undesired colors are separated from crystals?

Q.6.

Why solid iodine is directly converted into vapours?

Q.7.

State distribution law.

Q.8.

Why brown colour of tri-iodide ions faded up on addition of Cl4?

Q.9.

Explain that repeated extraction using small portion of solvent are more efficient
than using a single but larger volume of solvent?

Q.10. Give equation for calculation of distribution coefficient K?


Q.11. What is chromatography?
Q.12. Differentiate between stationary phase and mobile phase.
Q.13. Which process does occur between a mobile and a stationary phase?
Q.14. What is paper chromatography?
Q.15. Give some applications of chromatography.
Q.16. Rate of filtration through a conical funnel can be increased by using a fluted filter
paper, why?
Q.17. Why we choose ether in the extraction of solvent?
Q.18. Distinguish between adsorption chromatography and partition chromatography.
Q.19. Name the experimental techniques used for the purification of substances.
Q.20. Define analytical chemistry.
Q.21. Explain how the crystals can be obtained from mother liquor?
Q.22. Give reasons that the stem of funnel in filtration should be several inches long?
Q.23. Why Gooch crucible is preferred over filter paper?
Q.24. What is sintered glass crucible?
Q.25. What are the types of paper chromatography?
Q.26. How we can run the process of filtration smoothly?
Q.27. What is distribution or partition law?

Q.28. Explain safe and reliable method of drying the crystals.


Q.29. What is the different between Quantitative and Qualitative analysis?
Q.30. The hot filtered solution should be cooled at moderate rate rather than at slow
rate. Why?

CHAPTER 3
GASES
MCQs
1.

At high temperature isotherm moves away from both the axes because of increase
in
a)
b)
c)
d)

2.

Values of Charles law constant (K) depends upon


a)
b)
c)
d)

3.

1:1
2:1
1:2
All above

Which of the following have same no of molecules at STP


a)
b)
c)
d)

6.

-273oC
273K
273oC
546oC

Equal volumes of hydrogen and helium are inserted in the same vessel. The
pressure exerted by H2 and He are is the ratio of
a)
b)
c)
d)

5.

Mass of gas
Pressure of gas
No of moles of gas
All above

If pressure remains constant at which temperature the volume of an ideal gas is


double as compared to volume at OoC
a)
b)
c)
d)

4.

Pressure
Volume
No of moles
a+b

100 cm3 each of N2H4 and O2


200 cm3 each of CO2 and N2O
50 cm3 each CO and N2
All of above

If absolute temperature is doubled and the pressure is increased 4 times, the


volume is
a)
b)
c)
d)

Half
Double
Four times
Remains the changed

7.

The density is usually expressed as


a)
b)
c)
d)

8.

Units of gas constant R in SI units is


a)
b)
c)
d)

9.

Translational kinetic energy


Rotational kinetic energy
Vibration kinetic energy
Potential energy

Deviation of a gas from ideal behaviors is maximum at


a)
b)
c)
d)

12.

Clausius
Maxwell
Blotzman
Vander waal

Absolute temperature of a gas is proportional to


a)
b)
c)
d)

11.

0.0821 dm3 atm K-1 mole-1


82.1 cm3 atom K-1
8.31 Nm K-1 Mole-1
1.987 cal K-1 mole-1

The concept of distribution of velocities among the gas molecules was developed
by
a)
b)
c)
d)

10.

Kgm-3
Kgdm-3
gdm3
g cm3

Low temperature, low pressure


Low temp, high pressure
High temp, low pressure
High temp, high pressure

Under what conditions of temperature and pressure will a real gas behave most
like an ideal gas.
a)
b)
c)
d)

Low temperature and low pressure


Low temperature and high pressure
Standard temperature and standard pressure
High temperature and low pressure

13.

A small space craft of capacity 10m3 is connected to another of capacity 30m3.


before connection the pressure inside the smaller craft is 50k pa and that inside
the larger is 100 k pa. If all measurements are made at the same temperature.
What is the pressure in the combined arrangement after connection?
a)
b)
c)
d)

75 KPa
87.5 KPa
100 KPa
125 KPa

14.

Most ideal gas at room temp is


CO2
a)
NH3
b)
SO2
c)
N2
d)

15.

The gas constant R can be represented in terms of atm, mole, litre and oK as:
a)
b)
c)
d)

16.

The lowest possible temperature, a gas may achieve in the gaseous state on
cooling is _ oC
a)
b)
c)
d)

17.

zero
-273
-273.15
-200

Respiration process in humans is due to;


a)
b)
c)
d)

18.

(1mol) (273.15K)/(1atm)(22.414 liters)


(1atm)(273.15K)/(1mol)(22.414 liters)
(1atm)(22.414 liters)/(1mol)(273.15K)
(22.414 liters)(273.15K)/(1mol)(1atm)

Difference in partial pressure of gases


Partial pressure of O2 is greater outside than in lungs
Partial pressure of CO2 is lesser in air than in lungs
All of the above

The temperature directly proportional to the average translational kinetic energy


is;
a)
b)
c)
d)

Fahrenheit
Kelvin
Celsius
All

19.

Pressure remaining constant, at which temperature the volume of a gas will


become twice of what it is at 0oC.
a)
b)
c)
d)

20.

mv
mv2
mc
mnc2

A real gas obeying vander waals equation will resemble ideal gas if;
a)
b)
c)
d)

25.

Remain unchanged
Increases four times
Reduces to
Be doubled

K.E of gas molecules is equal to


a)
b)
c)
d)

24.

Temperature is increased & pressure is lowered


Temperature is lowered and pressure is increased
Temperature and pressure both are increased.
Temperature and pressure both are lowered

If absolute temperature of a gas is doubled and the pressure is reduced to one half,
the volume of the gas will,
a)
b)
c)
d)

23.

8/9
1/9
16/17

How should the conditions be changed to prevent the volume of a given gas from
expanding when its mass is increased?
a)
b)
c)
d)

22.

C
C
K
K

Equal masses of methane and oxygen are mixed in an empty container at 25oC.
The fraction of total pressure exerted by oxygen is
a)
b)
c)
d)

21.

546
200
546
273

both a and b are large


both a and b are small
a is small and b is large
a is large and b is small

Compressibility factor is ;
a)
b)

PV/RT
RT/PV

26.

c)
PT/RV
d)
RV/PT
Gases deviate from ideal behaviour at high pressure. Which of the following is
correct for non-ideality?
a)
b)
c)
d)

27.

The deviation of a gas from ideal behaviour is maximum at;


a)
b)
c)
d)

28.

Clausius
Maxwell
Bernoulli
Boltzman

Root mean square velocity is equal to;


a)
b)
c)
d)

32.

NH3 > SO2 > Cl2 > CO2


NH3 > CO2 > SO2 > Cl2
Cl2 > SO2 > CO2 > NH3
Cl2 > NH3 > SO2 > CO2

Kinetic theory of gases was put forward by;


a)
b)
c)
d)

31.

12.04/22.4 x 1023
18/22.4 x 1023
6.02/22.4 x 1023
55.6 x 6.02 x 1023

The order of rate of diffusion of gases NH3, SO4, Cl2 and CO2 is.
a)
b)
c)
d)

30.

-10 oC and 5.0 atm


-10 oC and 2.0 atm
100 oC and 2.0 atm
0oC and 2.0 atm

Number of molecules in one dm3 of water is close to:


a)
b)
c)
d)

29.

at high pressure, the gas molecules move in one direction only.


At high pressure, the collisions between the molecules are increased
manifold.
At high pressure, the volume of the gas becomes significant.
At high pressure, the intermolecular attraction become significant.

3RT/M
3RT/M
33RT/M
RT/M

At absolute zero of temperature the molecular motions becomes


a)
c)

Minimum
Zero

b)
d)

Maximum
None of given

33.

What the help of Joule-Thomson effect, we can achieve.


a)
High temp
b)
High pressure
b)
Low temp
d)
Low pressure

34.

What is the unit of excluded or effective volume. In S.I?


a)
c)

35.

36.

Blood
None

SO2
CO

b)
d)

CO2
O2

S.T.P (O0C and 1atm)


O0C and 2atm

b)
d)

1270C and 1atm


9730C and 2atm

The critical temperature of a gas is


a)
b)
c)
d)

Minimum temperature at which it can be liquefied


Maximum temperature at which it cannot be liquefied.
Minimum temperature at which it cannot be liquefied.
A temperature at which it can be solidified.

If V1 = 10 dm3, T1 = 273K, P1 = 2.5atm, P2 = 2atm T2 = 273k, V2 =? What will be


the volume of the gas?
a)
c)

40.

b)
d)

The molar volume of CO2 is Maximum at.


a)
c)

39.

Alr
Lung
Dry ice is solid

a)
c)

38.

d)

b)
cm3 mol3
dm mol-

Partial pressure of oxygen is higher in one of the following.


a)
c)

37.

m mol-1
m3 mol-1

11 dm3
10 dm3 d)

b)
12 dm3
12.5 dm3

Lindes method is based on


a)
c)

Tyndyll effect
Stark effect

b)
d)

Joule-Thomson effect
None of the given

CHAPTER 3
GASES
MCQs
ANSWERS
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.
35.
37.
39.

c
a
d
d

34.
36.
38.
40.

b
b
b
b

GASES
CHAPTER 3
SHORT QUESTIONS
Q.1.

What is Joule- Thomsan Effect?

Q.2.

At high attitudes, the pilots have uncomfortable breathing why?

Q.3.

Gases liquefy at low temperature and high pressure?

Q.4.

Real gas deviates from the ideal behavior at low temperature?

Q.5.

A gas occupies 100 dm3 at 10oC. What will be its volume at -273 oC?

Q.6.

Differentiate b/w diffusion and effusion of a gas?

Q.7.

Hydrogen gas diffuses faster than CO2?

Q.8.

The rate of diffuses in gases is greater than in liquids?

Q.9.

Intermolecular forces due to dipole-dipole interactions are stronger than London


dispersion forces?

Q.10. Define critical temperature, critical pressure and critical volume.


Q.11. Which gases cant be liquefied by Linds method?
Q.12. What is plasma state?
Q.13. What is the composition of plasma?
Q.14. What is the relationship between volume and temperature at constant pressure for
a given mass of gas?
Q.15. Different gases move with different velocities at the same temperature although
their kinetic energies are same?
Q.16. Volume of a gas was doubled when temperature was raised from 0oC to 273 oC
why?
Q.17. Calculate the value of R in S.I. units.
Q.18

Gases do not settle. Why?

Q.19. Gases expand on heating and contract on cooling at constant pressure.


Q.20. -273.16 oC is the lowest possible temp.?
Q.21. H2 and He are ideal at room temperature and ordinary pressure but SO2 is
non-ideal?
Q.22. Regular air cannot be used in divers tank. Why?
Q.23. How Daltons law is useful is determining pressure of a gas collected over
water?
Q.24. What is Brownian movement?

Q.25. Briefly write about Boyles law?


Q.26. Which factor is called compressibility factor?
Q.27. How electric current is converted into light in fluorescent lamp?
Q.28. Is the volume of molecule exactly equal to b?
Q.29. Give the units of a and b in van der waals equation.
Q.30. State Grahams law.
Q.31. What kind of Graph is obtained when pressure and product of pressure and
volume are plotted against each other? Also describe the effect of change in
temperature on the graph.
Q.32. What is Kelvin scale. How temperature on Kelvin scale can be converted into
Celsius and Fahrenheit?
Q.33. Calculate the value of R at S.T.P.
Q.34

Which unit of pressure is used by meteorologists?

Q.35. How Pv = nRT can be explained?


Q.36. Which factors of effect the critical temperature?

CHAPTER 4
LIQUIDS AND SOLIDS
MCQs
1.

The attractive forces within molecules is than intermolecular forces in HCl are
called
a)
b)
c)
d)

The intermolecular forces in HCl are called


a)
b)
c)
d)

3.

London forces
Dipole Dipole interaction
Hydrogen bonding
Dipole induced dipole

London forces are present in molecules


a)
b)
c)
d)

6.

B. E
E. N
E. A
I. P

The forces which are very short lived


a)
b)
c)
d)

5.

ionic forces
Weaker
Vander waals forces
Hydrogen bonding

Strength of dipole dipole interaction depends upon the difference of


a)
b)
c)
d)

4.

Much weaker
Weaker
Strong
Strongest

Polar
None polar
Noble gases
All

Number of lone pairs in oxygen


a)
b)
c)
d)

One
Two
Three
Four

7.

Strength of a hydrogen bond is __________ times lesser than covalent bond.


a)
b)
c)
d)

8.

Glycerin is purified by
a)
b)
c)
d)

9.

NH3
CO2
Urea
Protein

Shape in which a crystal grows is called


a)
b)
c)
d)

13.

Glass
Plastic
Rubber
Iron

A cubic crystal of NaCl will change into needle like when 10% solution of
_________ is added.
a)
b)
c)
d)

12.

Shapeless
Ordered
Shaped
Arranged

A malleable solid is
a)
b)
c)
d)

11.

Distillation
Fractional distillation
Vacuum distillation
Crystallization

Amorphous means
a)
b)
c)
d)

10.

One
Ten
Twenty
Thirty

Cleavage plane
Anisotropy
Symmetry
Habit of a crystal

Solidified noble are ______________ types of crystals.


a)
b)
c)
d)

Ionic
Molecular
Covalent
Metallic

14.

The simplest unit cell is


a)
b)
c)
d)

Cubic
Tetragonal
Monoclinic
Triclinic

15.

Graphite has _____________ geometry


a)
Hexagonal
b)
Rhombohedral
c)
Triclinic
d)
None

16.

There are _______________ parameters of a unit cell


a)
b)
c)
d)

17.

A temperature at which both crystalline forms of a substance coexist at a


temperature is called
a)
b)
c)
d)

18.

90.5
95.5
98.5
99.5

The weakest inter molecular force is


a)
b)
c)
d)

20.

Absolute
Transition
Upper consulate
Kelvin

Transition temperature of Sulphur is _____________


a)
b)
c)
d)

19

Four
Five
Six
Seven

Dipole force
Electrostatic force between ions
Ion dipole force
Dipole induced dipole force

In liquids intermolecular force are


a)
b)
c)
d)

Very weak
Very strong
Reasonably strong
Negligible

21.

Values of heat of vaporization for liquids with strong dipole dipole force will be
a)
b)
c)
d)

22.

Instantaneous dipole induced dipole force is also called


a)
b)
c)
d)

23.

Repulsive forces
Strong attractive force
Weak attractive forces
No attractive force

Hydrocarbons which generally have high molecular masses exist in


a)
b)
c)
d)

27.

Decreases
Increases
Remains constant
Negligible

Molecules of hydrocarbons with large chain lengths experience


a)
b)
c)
d)

26.

Increase
Decreases
Remains constant
Do not follow a regular trend

Trend of boiling point of halogen from chlorine to iodine is that it


a)
b)
c)
d)

25.

Debye force
London dispersion forces
Vander waals force
H bonding

Down the group polarizibility generally


a)
b)
c)
d)

24.

Very high
Very low
Reasonably high
Negligible

Solid form
Liquid form
Vapour form
Gaseous form

Exceptionally low acidic strength of HF is due to


a)
b)
c)
d)

Strong polar bond b/w HF


Smaller size of fluorine
Strong H-bonding
Electro negativity of fluorine

28.

Long chain of amino acids are coiled about one another by spiral by.
a)
b)
c)
d)

29.

Evaporation of water is possible at


a)
b)
c)
d)

30.

Covalent bond
Ionic bond
H-bond
Van der waals forces

100oC
OoC
At all temperature
Above 100oC

Boiling point is low for liquids with


a)
b)
c)
d)

High vapour pressure at given temperature


Low vapour pressure at given temperature
Very high vapour pressure
Very low vapour pressure

31.

At equilibrium rate of evaporation and rate of condensation

32.

a)
Become very high
b)
Become very low
c)
Can never be equal
d)
Become equal
In an open system vapour pressure of water at 100Co at sea level is
a)
b)
c)
d)

33.

Molar heat of vaporization of water is


a)
b)
c)
d)

34.

700 mm of Hg
760 mm of Hg
670 mm of Hg
1000 mm of Hg

140.6 KJ mole-1
14.06 KJ mole-1
18 KJ/mole
40.6 K J mole-1

When external pressure is 23.7 torr, boiling point of water is


a)
b)
c)
d)

100Co
200Co
98Co
25Co

35.

Distillation under very reduced pressure is called


a)
b)
c)
d)

36.

Water may boil at 120oC when external pressure is


a)
b)
c)
d)

37.

d)

Ethanol is a polar molecule but ethyl ethanote is non polar


Ethanol is a non polar molecule but ethyl ethanote is polar
A hydrogen bond forms, between the H-atom of the OH gp in ethanol
and O-atom of a water molecule.
A hydrogen bond is formed between the H-atom of the OH group in
ethanol and H-of water molecule.

How many atoms are there per unit cell of body centered cubic structure?
a)
b)
c)
d)

40.

Molar heat of sublimation


Heat of vaporization
Latent heat of fusion
Molar heat of fusion

Ethanol is much more soluble in water than ethyl ethanoate. Which one of the
following statement correctly account for this
a)
b)
c)

39.

760 mm of Hg
100 mm of Hg
1489 mm of Hg
700 mm of Hg

Amount of heat absorbed when one mole of a solid melts into liquids form at its
melting pint is called
a)
b)
c)
d)

38.

Fractional distillation
Distillation
Vacuum destructive distillation
Destructive distillation

2
3
5
9

The B.p of a liquid will be


a)
b)
c)
d)

Lower at high altitudes


Higher at high altitude
Same at sea-level and high altitudes
Equal to atmospheric pressure

41.

Why is the b.p of methane greater than that of neon


a)
b)
c)
d)

42.

Which of the following elements in its crystalline form will have the lowest
enthalpy change of vaporization.
a)
b)
c)
d)

43.

Amorphous solid
Vitreous solid
Crystalline solid
Liquid crystal

Isomorphic crystals show


a)
b)
c)
d)

46.

Isomorphism
Polymorphism
Anisotropy
Isotropy

Certain solid melt into a turbid liquid phase with properties of liquids of liquids as
well as some degree of order like solid, such turbid liquids are called.
a)
b)
c)
d)

45.

Chlorine
Argon
Phos phorus
Silicon

Crystals show variation in physical properties depending upon the direction. This
property is called.
a)
b)
c)
d)

44.

A molecule of methane has a greater mass than a molecule of neon


A molecule of methane has more electrons than a molecule of neon
Molecules of methane have stronger inter molecules forces than those of
neon.
The molecule of methane is polar but than of neon is not .

Same chemical properties


Same physical properties
Same crystalline form
Same melting point

Existence of an element in more than one form is known as


a)
b)
c)
d)

Allotropy
Isomorphism
Isotropy
Non of these

47.

Crystalline forms of the same substance can coexist in equilibrium with each
other at its
a)
b)
c)
d)

48.

Crystal lattice of substance can be categorized into


a)
b)
c)
d)

49.

Five types
Seven types
Six types
None of these

Covalent solids are composed of


a)
b)
c)
d)

50.

Melting point
Transition temperature
Boiling point
None of these

ions
Different molecules
Neutral atom
It can be any of the above

Carbon atoms of diamond are


a)
b)
c)
d)

S-P hybridized
SP2 hybridized
SP3 hybridized
Unhybridized

51.

Molecular crystals are generally


a)
Hard
b)
Soft
c)
Unstable
d)
Do not exist

52.

Diamond has geometry


Tetrahedral
Monoclinic
Triclinic
Hexagonal

53.

In cubic system
ab=c
a=bc
a=b=c
abc

54.

Which of the following pair is isomorphs.


NaF, MgCO3
NaCl, KBr
CaCO3, CaCl2
Na2CO3, KCl

55.

Which of the following is a pseudo solid.


CaF2
NaCl
Glass
All

56.

A liquid crystal is
Isotropic
Anisotropic
Both a and b
None

57.

Force of attraction between H2 molecules is:


Dipole dipole forces
Ion-dipole forces
Dipole induced forces
London forces

58.

Evaporation of water is possible at;


100oC
0 oC
At all temperature
Above 100 oC

59.

Energy change is affected by


cohesive forces
intermolecular distance
pressure

60.

The _____________ energy increases on increasing temperature.


Potential
Kinetic
Mechanical
All above

CHAPTER 4
LIQUIDS AND SOLIDS
ANSWERS
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

CHAPTER 4
LIQUIDS AND SOLIDS
SHORT QUESTIONS
Q.1 Boiling point of water is higher than that of HF.Why.
Q.2 Ice occupies more space and its density decreases,explain.
Q.3 Vapour pressure and boiling point increases with increase in external pressure?
Q.4 Heat of sublimation of a substance is always greater than that of Heat of
vapourisation,why?
Q.5 Steam produces more severe burns than boiling water?
Q.6 Water kept in earthen ware jars keeps cooler?
Q.7 Differentiate between Isomorphism and Polymorphism.
Q.8 What is the relation between Polymorphism and Allotropy.
Q.9 Why ethyl alcohol is soluble in water but methane is not?
Q.10 Water forms concave meniscus but mercury forms convex meniscus?
Q.11 Pressure cooker helps in cooking the meat and vegetables quickly even at higher
altitudes?
Q.12 Will water evaporate when the humidity is 100%?
Q.13 Metallic crystals are good conductors of electricity but ionic crystals are not?
Q.14 What is anisotropy?
Q.15 What is the difference between evaporation and boiling ?
Q.16 Does liquid temperature rise after reaching boiling point and why?
Q.17 Define cleavage plane.
Q.18 What is the habit of a crystal?
Q.19 Transition temperature is exhibited by both elements and compounds?
Q.20 Define unit cell.
Q.21 Hv of water is 40.6 kj/mol while for C3H8 it is 16.9 kj/mol,explain.
Q.22 What is the effect of dipole-dipole forces on thermodynamic parameters?
Q.23 Covalent crystals are very hard but molecular crystals are very soft?
Q.24 Heat of vaporization of C2H6 is greater than CH4?
Q.25 What does the term Lattice energy mean?
Q.26 Vapour pressure of ether is greater than alcohol as well as water at the same
temperature?

Q.27 Why molecules with a larger chain length experience stronger attractive forces?
Q.28 Explain Prespiration is a Gods gift?
Q.29 Do the turbid liquids posses some degree of orderness?
Q.30 Density of a liquid decreases with the increase in temperature?
Q.31. After the boiling point, the temperature of the liquid does not change though heat
is being continuously supplied. Explain why?
Q.32. What type of Intermoleculor forces are present between polar and a non-polar
molecule and how polarity is induced?
Q.33. Isomorphs have same chemical properties but they have different Physical
properties. Explain Why?
Q.34. What is the coordination number of the cation in NaCl and CsCl.
Q.35. How you can identify a crystal system?
Q.36. What are crystallographic elements of a Unit cell?
Q.37. Iodine dissolves readily in telrachloromethane
Q.38. Ionic crystals (solids) are very hard while molecular solids are soft. Explain Why?
Q.39. What are giant covalent solides? Give example.
Q.40. What is the effect of dipole dipole forces on the thermodynamic properties?

STRUCTURE OF ATOM
Chapter 5
MCQs
1.

Which of the following statement is incorrect?


a)
b)
c)
d)
e)

2.

Moving charge particles are not visible but their presence and direction can be
detected with the help of.
a)
b)
c)
d)

3.

Gay-Lussacs law.
Avogadros law.
Coulombs law.
None of these.

Which of the following statement is correct?


a)
b)
c)
d)

5.

A spectro Photometer.
A photographic film or fluorescent material.
A moving camera
None of these.

The force of attraction or repulsion between two charged particles can be


determined by using.
a)
b)
c)
d)

4.

Moving charged Particles are deflected by electric field.


Moving charged Par
ticles are deflected by magnetic field.
Electric current is movement of charged Particles in a conductor.
None of these.

A cathode ray tube is used to study electric discharge through gas at low
pressure.
A gas discharge tube containing neon gas at low pressure is called neon
sign.
A sharp beam of radiation can be obtained by passing moving particles
through a small slit.
a, b and c.

The Charge on an electron is equal to


a)
b)
c)
d)

1.7588 x 1011 Coulomb


1.6022 x 10-19 Coulomb
1.2057 x 10-10 Coulomb
None of these

6.

The charge to mass (e/m) ratio of an electron was first determined by


a)
b)
c)
d)

7.

Which statement is correct?


a)
b)
c)
d)

8.

Ruther ford in 1932.


Henry Becquerel in 1895.
Chadwick in 1932.
None of these.

Fission reaction is a nuclear reaction which involves


a)
b)
c)
d)

12.

, , particles
Ordinary light.
Electromagnetic radiation
None of these

Radioactivity was first discovered by


a)
b)
c)
d)

11.

Greater than electron.


Smallest than electron.
Equal to electron.
Equal to zero.

The nuclear radiation from a radio active substance consist of


a)
b)
c)
d)

10.

Both electron and proton are the fundamental particles of atom.


Only electron is a fundamental particle.
Only proton is a fundamental particle.
Neither electron nor proton is a fundamental particle.

The charge to mass ratio (e/m) of proton is


a)
b)
c)
d)

9.

R A Milliken in 1909.
J. J Thomson in 1897.
J. Perrin in 1895.
None of the above.

Splitting of a heavy nucleus into lighter nuclei


Combination of small nuclei into a big nucleous.
Conversion of a nucleous of the same nature.
None of the above.

Which statement is correct?


a)
b)
c)
d)

Nuclear reactors are based on fission reaction.


Nuclear explosion is an uncontrolled fission reaction.
Both A and B
None of these.

13.

-Rays are weak ionizers of gases due to


a)
b)
c)
d)

14.

Frequency has a relation to the wave length that can be stated as


a)
b)
c)
d)

15.

b)
c)
d)

Mosley
W. C Roentgen
Ruther ford
None of the above

When light is passed through a prism, it spreads into different colours, in this
process; light of longer is bent.
a)
b)
c)
d)

18.

The energy of x-rays depends upon the nature of material used as anode in
the x-rays tube.
The frequency of the emitted x-rays increase with the increase in +ive
charge on the target, nuclei.
The atom mass of an element shows the number of +ive charge in the
nucleus of the atom of that element.
None of the above.

An experimental evidence that every atom has a tiny nucleus where all the mass
and charge is concentrated was provided by
a)
b)
c)
d)

17.

Frequency increase with increase in wave length.


Frequency has no dependence on wave length.
Frequency increase with decrease in wave length.
Frequency may up to down with wave length.

Which of the following statement is correct?


a)

16.

Low mass of -rays.


Being neutral in nature
Being more energetic
Being slow in velocity

To a smallest degree than that of shorter .


To greater extent than that of shorter ..
To the same extent as that of shorter ..
To zero degree.

When placed in a burner flame, sodium salt show golden yellow color, strontium
salt red color and potassium salts violet color this is due to the fact that
a)
b)
c)
d)

Color of salt changes with temperature of the flame.


Elements emit light of deferent showing different characteristic colors.
Elements burn at different temperatures in the flame.
None of the above.

19.

Wave number (v) has a relationship with the wave length that can be stated as
a)
b)
c)
d)

20.

Which statement is correct?


a)
b)
c)
d)

21.

Only kinetic energy due to its motion.


Only potential energy due to its interaction with the nucleus.
Both kinetic and potential energy.
None of the above

Which statement is correct?


a)
b)
c)
d)

25.

The lonely e of hydrogen atom is in the ground state when n = 1


The ground state represents the lowest energy state.
Both A and B
None of the above.

An electron moving in an orbit around the nucleus possesses.


a)
b)
c)
d)

24.

Mass of the electron


Velocity and mass of the electron
Momentum of the electron
The principle quantum number of the electron

Which statement is correct?


a)
b)
c)
d)

23.

Absorption spectrum is characteristic of a substance.


Emission spectrum is characteristic of a substance.
Neither absorption nor emission spectrum is characteristics and substance.
Both absorption and emission spectra are characteristic of the substance.

The energy of an electron moving round the nucleus depends upon,


a)
b)
c)
d)

22.

Wave number increase with increase in


V decreases with increase in
V is independent of
V may increase or decrease with

An e absorbs energy when it jumps from lower orbital to higher orbital.


An e emits energy when jumps from higher orbital to lower orbital.
Both a and b
Neither a nor b

An e movies around the nucleus in a circular path due to


a)
b)
c)
d)

A centripetal force acting on the e


Columbic force of attraction between the +ive e
Both a and b
Neither a nor b

26.

Which statement is correct?


a)
b)
c)
d)

27.

The possibility of finding an electron around a nucleus is such that.


a)
b)
c)
d)

28.

Ultra violet rays


Infra red rays
Micro waves
A, b and c all

Which statement is true?


a)
b)
c)
d)

32.

The greater will be the momentum of photon


The smaller will be the momentum of photon.
Momentum is not related to
None of the above

X-rays have higher frequency than


a)
b)
c)
d)

31.

Being surrounded by other electrons


Being lower in velocity
Being lower in momentum
Being closer to a +ive nucleus

The shorter is the wave length of photon


a)
b)
c)
d)

30.

An e of any energy can be found any where around the nucleus.


Electrons of different energy are likely to be found in deferent regions.
Electron existing any where around the nucleus has equal energy.
A and C are correct

Electrons in lower orbital have lower energy because of


a)
b)
c)
d)

29.

We can not be certain about the position and momentum of an electron


simultaneously.
We can only know about the probable position of an electron in an orbit.
A and B
None of the above

The principal quantum number indicates the level of energy of an electron.


No two electrons can have all quantum numbers the same.
An orbital occupied by an e pair is called completely filled orbital.
A, b and c

The electronic configuration of atom with 19 electrons is given as


a)
b)
c)
d)

1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d1


1s2, 2s2, 2p6, 3s5, 3p6, 4s1
1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d4
None of the above.

33.

Bohrs model is contradicted by;


a)
b)
c)
d)

Plank quantum theory


Paulis exclusion principle
Heisenbergs uncertainty principle
All of the above

number of degenerate orbital in d orbital is


a)
b)
c)
d)
34.

3
4
5
6

Energy associated with the electron revolving in 3rd orbital of H atom is _ Kj/mole
a)
b)
c)
d)

-145.92
-148.93
-328
-82.08

charge of the canal ray particle is _ Coulombs


a)
b)
c)
d)

1.6022x10-19
1.4022X10-19
1.6022x10-18
1.6022x10-17

36.

If an electron is moving with a velocity of 2.185x106 m/s then its wavelength will
be _ nm
a)
0.33
b)
0.30
c)
0.13
d)
0.60

37.

Wave length of visible spectrum is _ nm


a)
b)
c)
d)

38.

400
300
200
400

300
600
500
750

Pfund series of lines are produced when electron jumps down on orbit
a)
b)
c)
d)

1
2
3
4

39.

One amu is equivalent to;


a)
b)
c)
d)

40.

9313 ev
931 ev
931 Mev
9.31 Mev

The mass number of an element is 40 and atomic number 20. the ratio of neutrons
to protons is:
a)
b)
c)
d)

1:1
1:2
2:1
None of the above

STRUCTURE OF ATOM
Chapter 5
MCQs
ANSWERS

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

STRUCTURE OF ATOM
Chapter 5
SHORT QUESTIONS
Q.1.

How are X-rays produced?

Q.2.

Whether the gas in discharge tube has any effect as anode rays or it is the
electrode?

Q.3.

How the balmer series of lines are produced in hydrogen spectrum?

Q.4.

Describe atomic absorption spectrum?

Q.5.

What is wave number?

Q.6.

Which concept was rejected by the experiment of Rutherford?

Q.7.

Cathode rays produce shadow of an opaque object placed in their path?

Q.8.

What is Zeeman effect and Stark effect?

Q.9.

Describe Sommerfeld modification of Bohr atomic model?

Q.10. What is the necessary condition for an electron to revolve in an orbit?


Q.11. Why Bohrs atomic model was proposed?
Q.12. What is the concept of De -Brogile?
Q.13. State Heisenbergs uncertainty principle?
Q.14. Define quantum numbers .Give their names?
Q.15. What is (n+1) value rule?
Q.16. What is the significance of Azmuthal Quantum number?
Q.17. How mass of an electron is calculated from e/m and charge?
Q.18. Gamma rays have more penetrating power than and rays ?
Q.19. Why a chemist is more interested in the electrons around the nucleus than the
Q.20. physicist who is more interested in the nucleus?
Q.21. State Mosleys law ?
Q.22. Which particle electron or particle will have more momentum?
Q.23. How is the wave length of electron related to the momentum of electron?
Q.24. Alpha particles deflected to a smaller extent than beta particles .Why?
Q.25. How does energy travels?
Q.26. What is the relation between radius and number of orbit
Q.27. Give the defects of Bohrs atomic model?
Q.28. What is Hunds rule?
Q.29. State Paulis exclusion principle?

Q.30. What will be the position of electron when n+ value is same for two orbitals?
Q.31. Discuss the energy of orbitals?
Q.32. What do you know about the positions or the wavelength of lines appearing is
both emission and absorphias spectra of an element?
Q.33. What are fast neutrons? Whey they are not used in fission reactions?
Q.34. What are slow neutrons? What is their importasnce
Q.35. Cathode rays are of only one type while positive rays are of many types. Explain.
Q.36. Cathode rays cost shadow when an opaque object is placed in their path. Explain.

CHEMICAL BONDING
Chapter # 6
1.

An ionic compound A+B- is most likely to be formed when


(a)
(b)
(c)
(d)

2.

Which of the hydrogen halides has the highest percentage of ionic character?
(a)
(b)
(c)
(d)

3.

CO2
NH3
CH4
H2O

Which one of the following has an ionic bond?


(a)
(b)
(c)
(d)

6.

CH4
NH3
H2O
None

Which one of the following molecules is linear?


(a)
(b)
(c)
(d)

5.

HF
HBr
HCl
Hl

For which of the following compounds hybridization and VSEPR concepts


predict the same structure.
(a)
(b)
(c)
(d)

4.

The ionization energy of A is high and electron affinity of B is low.


The ionization energy of A is low and electron affinity of B is high.
Both the ionization energy of A and electron affinity of B are high.
Both the ionization energy of A and electron affinity of B is low.

HCl
CCl4
CsF
H2O

Pi-bond is found in the structure of


(a)
(b)
(c)
(d)

NH3
H2O
CH4
O2

7.

What hybrid form of carbon is believed to exhibit in acetylene, C2H2?


(a)
(b)
(c)
(d)

8.

What hybrid form is carbon belived to exhibit in ethane, C2H4.


(a)
(b)
(c)
(d)

9.

Linear
Tetrahedral
Pyramidal
Trigonal planar

The shape of BF3 molecule is


(a)
(b)
(c)
(d)

13.

sp3
sp2
sp
not hybridized

The shape of BeCl2 molecule is


(a)
(b)
(c)
(d)

12.

H2
He
N2
O2

The oxygen atom in water is hybridized


(a)
(b)
(c)
(d)

11.

sp
sp2
sp3
dsp2

Which one of the following molecules is paramagnetic?


(a)
(b)
(c)
(d)

10.

sp
sp2
sp3
dsp3

Linear
Tetrahedral
Pyramidal
Trigonal planar

In NH3 molecule, central atom nitrogen has


(a)
(b)
(c)
(d)

Two lone pairs and two bond pairs


Three bond pairs and one lone pair
Four bond pairs
One bond pair and three lone pairs

14.

Valence bond theory is unable to explain


(a)
(b)
(c)
(d)

15.

As compared to pure atomic orbital, the hybrid orbital has


(a)
(b)
(c)
(d)

16.

Molecular orbitals have low energy than atomic orbitals


Electrons pairs stay at maximum distance with minimum repulsion
Shape of molecules is not explained well
Lone pairs do not attract or repel to each other

The bond order in N2 molecule is


(a)
(b)
(c)
(d)

20.

Electron affinity
Ionic character of covalent bond
Dipole-moment
Ionization energy

According to VSEPR theory


(a)
(b)
(c)
(d)

19.

bond pair bond pair electron


bond pair lone pair electrons
lone pair lone pair electrons
all of above

Measure of the degree of polarity is known as


(a)
(b)
(c)
(d)

18.

low energy
high energy
same energy
none of these

Repulsion is greater in
(a)
(b)
(c)
(d)

17.

paramagnetism of O2 molecule
shape of H2O molecule
stability of H2 molecule
double and triple bonds

0
1
2
3

Molecular orbital theory explains well


(a)
(b)
(c)
(d)

Stability of the molecules


Paramagnetic nature of molecules
Bond order of molecules
All of these

21.

Which element has highest ionization potential


(a)
(b)
(c)
(d)

22.

The energy that is required to remove an electron from an atom is called


(a)
(b)
(c)
(d)

23.

1s
*2s
2py
*2px

Which of the following molecules have highest bond energy


(a)
(b)
(c)
(d)

27.

Li
Be
B
C

According to MOT, which molecular orbital has highest energy


(a)
(b)
(c)
(d)

26.

F
O
N
Cl

Which element has highest ionization potential.


(a)
(b)
(c)
(d)

25.

Electron affinity
ionization potential
Electronegativity
Heat of vaporization

Which one is the most electronegative element.


(a)
(b)
(c)
(d)

24.

Li
Na
K
Rb

F2
Cl2
Br2
I2

The strongest bond is


(a)
(b)
(c)
(d)

CC
C=C
CC
All are equally strong

Answers Chapter # 6
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.

The ionization energy of A is low and electron affinity of B is high.


HF
CH4
CO2
CsF
O2
sp
sp2
O2
sp3
Linear
Trigonal planar
Three bond pairs and one lone pair
paramagnetism of O2 molecule
low energy
lone pair lone pair electrons
Dipole-moment
Electrons pairs stay at maximum distance with minimum repulsion
3
All of these
Li
ionization potential
F
C
*2px
F2
CC

CHAPTER # 6: CHEMICAL BONDING


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

What is octet rule? Briefly explain.


Define chemical bond. Briefly describe its types.
Briefly explain why cationic radius is smaller than the parent atom while
anionic radius is larger than the parent atom.
Briefly explain why electronegativity increases from left to right across a
period and decreases down a group.
Differentiate between ionic radii and covalent radii.
Differentiate between first ionization potential and second ionization potential.
Why second I.P is always greater than first I.P
Why electron Affinity values for Be and Mg are positive.
Briefly explain
a. Atomic radii decrease from left to right in a period.
b. Ionization energy value decreases downward in a group.
How electronegativity difference explains the nature of a bond.
Briefly explain
a. Why bond length of ethyne is shorter than ethane.
b. Why a double bond is stronger than a single bond.
Differentiate between sigma bond and pi bond. Why sigma bond is stronger
than bond.
Why CO2 is non polar while H2O is polar.
Briefly explain why dipole moment of BF3 is zero.
What is the shape of following molecules according to VSEPR theory.
(i)
Methane
(ii)
Ammonia
Why no bond in chemistry is 100% ionic.
What do you mean by hybridization of atomic orbitals.
Helium does not exist in diatomic state, why?
Define covalent bond according to valence Bond theory.
VBT does not explain the paramagnetic nature of O2 molecule, why?
What are the basic assumptions of VBT.
20. Briefly explain the structure of NH3 and CH4 on the basis of VBT. What
type of hybridization is there.
What is the nature of bonding in NH4+ ion.
Briefly explain why water boil at 100oC while Hydrogen Fluoride boils at
19.4oC.
Define Bond length. Name factors on which strength of bond depends.
Write down the energy order diagram for O2 on the basis of MOT.

THERMOCHEMISTRY
Chapter # 7
1.

For a given process, the heat changes at constant pressure (qp) and at constant
volume (qv) are related to each others.
(a)

(b)
(c)
(d)
2.

Enthalpy of neutralization of all the strong acids and strong bases has the same
value because
(a)
(b)
(c)
(d)

3.

remains constant
increases
decreases
first increases then decreases

In an exothermic reaction H is
(a)
(b)
(c)
(d)

5.

neutralization lead to the formation of salt and water


strong acid and base are ionic substance
Acids always give rise to H+ ions and bases always furnish OH- ions
The net chemical change involves the combination of H+ and OH- ions to
form water.

If an endothermic reaction is allowed to take place very rapidly in the air. The
temperature of the surrounding air.
(a)
(b)
(c)
(d)

4.

Pq = P v
qp < qv
qp > qv
qp = qv /2

positive
negative
zero
1

In an endothermic reaction H is
(a)
(b)
(c)
(d)

positive
negative
zero
1

6.

A chemical change always involve


(a)
(b)
(c)
(d)

7.

What is H for this reaction


C(s) + O2(g)
CO2(g)
(a)
(b)
(c)
(d)

8.

E = q + RT
E = H
E = q + p
E = q + w

The conditions for standard enthalphy change is


(a)
(b)
(c)
(d)

11.

1 kJ mol-1
Zero
298 kJ mol-1
Always + ve

First law of thermodynamics is represented as


(a)
(b)
(c)
(d)

10.

-394 kcal
-39.4kcal
0.0 kcal
295. kcal

The enthalpy of an element in standard states is


(a)
(b)
(c)
(d)

9.

absorption of heat
evolution of heat
either absorption or evolution of heat
the liberation of heat and light energy

1 atm and 298 K


1 atm and 0oC
1 atm and OK
760 mm Hg and 0oC

One kilo calorie is equal to


(a)
(b)
(c)
(d)

4.148 kJ
1.418 kJ
4.184 kJ
4.184 J

12. The sum of all kinds of energies of atoms, ions or molecules of a system is known as
(a)
(b)
(c)
(d)

kinetic energy
potential energy
internal energy
solar energy

13.

An endothermic reaction is one in which


(a)
(b)
(c)
(d)

14.

An exothermic reaction is one in which


(a)
(b)
(c)
(d)

15.

System
Surrounding
State variable
Compound

The heat content of the system is known as


(a)
(b)
(c)
(d)

19.

Hasss law
Law of conservation of energy
Combine Gas Las
Henrys Law

A substance undergoing physical or chemical change is called


(a)
(b)
(c)
(d)

18.

joule
coulomb
volt
kg m-1 s-1

First law of thermodynamics is also called


(a)
(b)
(c)
(d)

17.

Enthalpy of products is greater than reactants


Enthalpy of products is less than reactants.
Heat goes into the surrounding from system
Enthalpy of reactants and products are same

The unit of enthalpy change is


(a)
(b)
(c)
(d)

16.

Enthalpy of products is greater than reactants


Enthalpy of products is less than reactants.
Heat goes into the surrounding from system
Enthalpy of reactants and products are same

Entropy
Enthalpy
Work
Free energy

At constant pressure, heat of reaction is represented by


(a)
(b)
(c)
(d)

H
E
S
P

20.

At constant volume, heat of reaction is represented by


(a)
(b)
(c)
(d)

21.

In a bomb calorimeter, the reactionS are carried out at


(a)
(b)
(c)
(d)

22.

initial reactants only


initial reactants and final products
final products only
intermediates only

In which of the following neutralization reactions, the heat of neutralization will


be highest :
(a)
(b)
(c)
(d)

26.

13.7 kcal
57 kJ
5.7 x 104J
All of the above

Hesss law of heat summation includes


(a)
(b)
(c)
(d)

25.

An exothermic change
An endothermic change
A process where no heat changes occur
A process accompanied by chemical reaction

Heat of neutralization of a strong acid with strong base is


(a)
(b)
(c)
(d)

24.

Constant volume
Constant pressure
Constant temperature
A, b and conditions

Evaporation of water is
(a)
(b)
(c)
(d)

23.

H
E
S
G

NH4OH and H2SO4


HCl and NaOH
CH3COOH and KOH
CH3COOH and NH4OH

Which one of the following enthalpies is always an exothermic process


(a)
(b)
(c)
(d)

Enthalpy of atomization
Enthalpy of neutralization
Enthalpy of ionization
Enthalpy of dissociation

27.

Heat change during a chemical reaction is due to.


a)
c)

28.

Thermodynamics
Thermo chemistry

b)
d)

Chemical kinetics
Electrochemistry

An acid with salt


A base with water

b)
d)

An acid with metal


An acid with base

Heat of solution
b)
Heat of Neutralization

Heat of combustion.
d)
Both a and c

0.418 J
4.184 J

b)
d)

41.84 J
418.4 J

Born- haber cycle is used to determine.


a)
c)

36.

b)
Pressure volume work
Neutralization

Calorie is equivalent to
a)
c)

35.

Internal energy
Enthalpy
d)

The glass calorimeter can be used to measure.


a)
c)

34.

Temperature
d)
Heat

Neutralization is the reaction of.


a)
c)

33.

Volume
b)
Internal energy

The study of heat changes accompanying chemical reaction is known as:


a)
c)

32.

Reversible
b)
Non Read
Always endothermic d)
unidirectional

The total heat contents of the system are called.


a)
c)

31.

Formation of bonds
None of given

Which one of the following is not a state function?


a)
c)

30.

b)
d)

Spontaneous reactions are.


a)
c)

29.

Breaking of bonds
Both a and b

Combustion energy b)
Formation energy
d)

Lattic energy
Decomposition

The heat of Beaction is due to.


a)
c)
e)

Heat is evolved
b)
Heat is absorbed
Either heat is envolved or absorbed
None of the above

37.

In endothermic process then temperature of system.


a)
c)

38.

Enthalpy change
Bond energy d)

For the reaction Nag+ + Clga)


c)

40.

d)

First rises then decrease.

The change in heat energy of a chemical reaction at Constant temperature and


pressure is called:
a)
c)

39.

Falls b)
Rise
Remain constant

Hf
HLatt

b)
d)

b)
heat of sublimation
Internal energy change
NaCls the change is:
Hi
Hcom

The sign of work W is negative when.


a)
b)
c)
d)

Work is done on the system by Surrounding


Work is done by the system on Surrounding.
Work is done either by the system or Surrounding.
Work is done neither by system or surrounding.

Answers Chapter # 7
1.
2.

3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

qp > qv
The net chemical change involves the combination of H+ and OH- ions to form
water.
decreases
negative
positive
either absorption or evolution of heat
-394 kcal
Zero
E = q + w
1 atm and 298 K
4.184 kJ
internal energy
Enthalpy of products is greater than reactants
Enthalpy of products is less than reactants.
joule
Law of conservation of energy
System
Enthalpy
H
E
Constant volume
An endothermic change
13.7 kcal
initial reactants and final products
HCl and NaOH
Enthalpy of neutralization
Both a and b
Unidirctimal
Heat
Enthalpy
Thermo chemistry
An acid with base
Both a and c
4.184 J
Lattice energy
Earth heat evolved or absorbed
Falls
Enthalpy change
Lattice energy.( Hheat)
Wore is done by the system on surrounding

THERMOCHEMISTRY
CHAPTER # 7
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.

20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

Define thermochemistry.
Differentiate between spontaneous and non spontaneous reactions. Give
examples
Briefly explain why exothermic reactions are mostly spontaneous.
Define the following terms.
i) system ii)surrounding iii) state iv) state function.
Mention two characteristics of state function.
State first law of Thermodynamics.
How would you say that change in internal energy of a system is equal to the
heat absorbed by the system.
What is pressure volume work. Derive an expression for pressure volume
work.
Define enthalpy of a system. Derive the equation, H = E + PV
How enthalpy change is measured by direct calorimetry.
Prove that change in enthalpy is equal to heat of reaction.
Define standard enthalpy of formation. Give an example.
Define enthalpy of combustion.
Differentiate between enthalpy of hydration and heat or enthalpy of solution.
Briefly explain that enthalpy of neutralization is the heat of formation of one
mole of liquid water.
State Hesss Law of Constant Heat Summation. Write down the application of
Hesss Law.
Define speufic heat. What are the units of specific heat.
Briefly explain, why heat change at constant pressure has greater value. Than
heat change at constant volume.
OR
Briefly explain why q p > q v.
What do you understand by the term Born-Haber cycle. What is the advantage
of Born-Haber cycle.
What is the difference between heat and temperature.
What is the mathematical relationship between heat and temperature.
How would you explain that change in enthalpy is a state function.
Why it is necessary to maintain the physical state of reactants and products in
thermochemical equations.
How is energy exchanged between system and surrounding?
How would you define standerd heat of formation?
How is latfice energy of NaCl is determined?
Is it true that a non-spontaneous process never happens in the universe
Explain it.
How heat of formation Co is meashred indisectly?
Hesss law is simply an application of law of conservation of energy prove
this statement.

CHEMICAL EQUILIBRIUM
Chapter # 8
1.

The pH of 10-3 mole dm-3 of an aqueous solution of H2SO4 is


(a)
3.0
(b)
2.7
(c)
2.0
(d)
1.5

2.

A reaction is reversible because


(a)
Reactants are reactive
(b)
Products are reactive
(c)
Products are stable
(d)
Reactants are stable

3.

A large value of Kc means that at equilibrium


(a)
Less reactants and more products
(b)
More reactants and less products
(c)
Both are present in approximately same amounts
(d)
None of these

4.

In an exothermic reversible reaction increase in temperature shift the equilibrium to


(a)
Reactant side
(b)
Product side
(c)
Remains unchanged
(d)
None of these

5.

Buffer action can be explained by


(a)
Common ion effect
(b)
Law of mass action
(c)
Le-Chatilers Principal
(d)
All of above

6.

Which one of the following Kc expression is correct for the given reaction.
N2O4
2NO2
(a)
(b)
(c)
(d)

Kc = [N2O4 ] / [NO2]
Kc = [N2O4 ] / [NO2]2
Kc = [N2] [O4 ] / [NO2] N2O4
Kc = [NO2]2 / [N2O4]

7.

Which one of the following change will favour the formation of more NH3 at
equilibrium in the given reaction.
N2 + 3H2
2NH3
(a)
(b)
(c)
(d)

8.

The substance which increases the rate of reaction but remains unchanged at the
end of the reaction is called
(a)
(b)
(c)
(d)

9.

by adding SO3 at equilibrium


by increasing temperature
by decreasing temperature
by decreasing pressure

Which statement is not true about Law of mass action.


(a)
(b)
(c)
(d)

12.

Increasing solubility of NaCl


Decreasing ionization of NaCl
Increasing ionization of NaCl
Formation of a complex

Which of the following change will favour the formation of more SO3 at
equilibrium
2SO2 + O2
2 SO3 + heat
(a)
(b)
(c)
(d)

11.

indicator
promoter
catalyst
activated complex

When HCl gas is passed through the solution of NaCl, sodium Chloride is
precipitated out, due to
(a)
(b)
(c)
(d)

10.

by adding NH3
by decreasing pressure
by increasing pressure
by removing H2

Rate of reaction is directly proportional to the active mass of reactant


At equilibrium rate of forward reaction is equal to rate of backward
reaction.
Equilibrium constant (Kc) is the ratio of molar concentration of products
over molar concentration of reactants.
At equilibrium 50% reactant and 50% product are present.

For the equilibrium system N2 + O2 + heat


The equilibrium constant deceases by
(a)
(b)
(c)
(d)

Decreasing the temperature


Adding a catalyst
Adding N2
Adding NO.

2NO.

13.

Law of mass action was given by


(a)
(b)
(c)
(d)

14.

A buffer solution can be prepared by


(a)
(b)
(c)
(d)

15.

(b)
(c)
(d)

0.1 M NaOH
0.1 M HCl
0.2 M H2SO4
0.1 M HNO3

Which pH is considered as acid


(a)
(b)
(c)
(d)

19.

A weak acid and weak base


A strong acid and weak base
A strong acid and its salt
A weak base and its salt

Which one of the following aqueous solutions has the highest pH


(a)

18.

6.2
7
14
0

A buffer solution can be prepared by mixing


(a)
(b)
(c)
(d)

17.

mixing HCl and NaCl


mixing CH2COOH and CH3COONa
H2SO4 and Na2SO4
Na2SO4 and NaOH

pH of pure water is
(a)
(b)
(c)
(d)

16.

Ramsay and Reyleigh


Berkeley and hartly
Arrhenius
Guldberg and waage

1
7
14
11

A solution have H+ ions concentration 1 x 10-7, its pH will be


(a)
Acid
(b)
Basic
(c)
Neutral
(d)
Zero

20.

A solution having zero pH will be


(a)
(b)
(c)
(d)

21.

What can affect the magnitude of equilibrium constant Kp, of a reversible gaseous
reaction.
(a)
(b)
(c)
(d)

22.

2NH3(g)
2SO3(g)
2HCl(g)
2NO2(g)

less soluble
More soluble
of moderate solubility
no correlation

On dm3 of a buffer solution containing 0.01 M NH4Cl and 0.1 M NH4OH having
Pka of 5 has pH
(a)
(b)
(c)
(d)

25.

N2(g) + 3 H2(g)
2SO2(g) + O2(g)
H2(g) + Cl2(g)
N2O4(g)

If Ksp value is large, the salt in water is


(a)
(b)
(c)
(d)

24.

temperature
Pressure
Catalyst
Change in Concentration

For which reaction the numerical value of Kc and Kp are same


(a)
(b)
(c)
(d)

23.

highly acidic
Basic
Neutral
None of these

9
10
4
6

In a chemical reaction, equilibrium is said to have been established when


(a)
(b)
(c)
(d)

forward and backward reactions stop


concentration of reactants and products are equal
rate constants of opposing reactions are equal
rate of forward and backward reactions are equal

26.

Which of the following will change Kc for the reaction


PCl5
PCl3 + Cl2 heat
(a)
(b)
(c)
(d)

adding catalyst
decreasing pressure
increasing Cl2
increasing temperature

27.

pH of Human Blood is

28.

(e)
7
(f)
7.4
(g)
7.8
(h)
6.4
The numerical value of Kc and Ka for a weak electrolyte:
a)
c)

29.

Very high
b)
very Small
Neither large non very Small

d)

Zero

Forward
b)
None
Equation of the reaction is predicted

Law of mass action


Hesss Law

b)
d)

Kc
Le chatelliers principle

The common ion effect reduces the solubility of.


a)
c)

34.

A Compound
d)
All

The direction of the reaction is predicted by.


a)
c)

33.

An element b)
An electrolyte

If Ke is greater then unity then the reaction is going in which direction.


a)
c)

32.

Same
Normal.

Almost forward reaction is complete when value of Ke is:


a)
c)

31.

b)
d)

In common ion effect the degree of Ionization is Suppressed by the addition of:
a)
c)

30.

Different
Moderate

An acid
A base

b)

A salt
d)
All of given

During the formation of H1 from H2 & I2 at equilibrium the change in pressure


has.
a)
Effect
b)
No effect
c)
Normal
d)
Non at These.

35.

A chemical reaction that proceeds only is one direction is known as.


a)
c)

36.

PCl5
a)
c)
d)

37.

Increasing Pressure b)
Increasing volume
Increasing both pressure and volume
Decreasing both volume and Pressure

Mols
Mole-1 dm+3

b)

Mole fraction
d)
Mole dm-3

Naeon + CH3 COONa


NaoH + NaCl

b)
d)

NaCl + CH3 COOH


NH4 + NH4 Cl

Ag Cl in H2O is .
a)
c)

40.

PCl3 + Cl2 the decomposition of PCl5 at equilibrium will increase by.

Which of the following given a basic buffer?


a)
c)

39.

Addition reaction
Reversible reaction

The term action mass represent the Convantration in:


a)
c)

38.

Decomposition reaction b)
Irreversible reaction.
d)

Sparingly soluble
Insoluble

b)
d)

Soluble
All of the above.

Who introduced the terms PH and POH.


a)
c)

Henderson
Sorenson

b)
d)

Williamson
Davison

Answers Chapter # 8
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

2.7
Products are reactive
Less reactants and more products
Reactant side
All of above
Kc = [NO2]2 / [N2O4]
by increasing pressure
catalyst
Decreasing ionization of NaCl
by decreasing temperature
At equilibrium 50% reactant and 50% product are present.
Decreasing the temperature
Guldberg and waage
mixing CH2COOH and CH3COONa
7
A weak base and its salt
M NaOH
1
Neutral
highly acidic
temperature
H2(g) + Cl2(g)
2HCl(g)
More soluble
6
rate of forward and backward reactions are equal
increasing temperature
7.4
Different
An electrolyte
very high
Format
Ke
All of given
No effect
Irreversible reaction
Increasing volume
Mole dm-3
NH4OH + NH4 Cl
Sparingly Soluble
Sorenson.

CHAPTER # 8 :
CHEMICAL EQUILIBRIUM
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

What do you mean by reversible chemical reaction.


Differentiate between homogenous and Heterogeneous equilibrium.
State Law of Mass Action? Write down its mathematical form.
Concentration of reactants and products remains constant at equilibrium
position although reaction continues to take place. Why?
Briefly explain the significance of equilibrium constant.
State Lechatliers Principal.
How change of temperature affects the equilibrium constant, Briefly explain.
How the change in pressure at equilibrium position affect the following
reaction.
(a)
PCl5
PCl3 + Cl2
a.
(b)
N
(g)
+
3H
(g)
2NH3(g)
b.
2
2
Derive the following relationship.
Ka. Kb = Kw
a.
Define pH and pOH. Prove that pH + pOH = 14
Calculate the pH and pOH of 0.1M HCl.
What is a Buffer solution. Give example of an acid and a Base buffer.
What is the importance of buffer solutions.
Define solubility product.
Define common ion-effect. What is its importance.
Write a chemical reaction for an equilibrium reaction for which Kp = Kc.
What is equilibrium molar Concentration constant ( Kc) ?
What is equilibrium partial pressure constant (kp)?
Rate of a chemical reaction does not remains constant till equilibrium is
attained why?
What is unit of Kc for reaction?
N 2 + 02
2NO
what is kw? What is the effect of temperature on value of Kw?
What are Conjugate acid and base?
Human blood is the best application of buffer solution. Explain?
Justify, that there will be no change in the PH of a buffer Solution on the
addition of a strong acid.
Define Lowly Bronsted acid and base concept.

26.

SOLUTIONS
Chapter # 9
1.

Which of the following is a pair of partially miscible liquids


(a)
(b)
(c)
(d)

2.

Relative lowering of vapour pressure is


(a)
(b)
(c)
(d)

3.

0.5 M
0.25 M
1M
2M

10g of NaOH have been dissolved per kg of solvent. The molality of solution is
(a)
(b)
(c)
(d)

6.

Fractional distillation
Simple distillation
Vacuum distillation
Filtration

10g of NaOH has been dissolved per dm3 of solution. The molarity of solution is
(a)
(b)
(c)
(d)

5.

Equal to the mole fraction of solute and solvent


Temperature dependent
Equal to mole fraction of solute
Equal to the mole fraction of solvent

Azeotropic mixtures can be separated by


(a)
(b)
(c)
(d)

4.

Ethyl alcohol water


Carbon tetrachloride water
Phenol Water
Methyl alcohol benzene

0.25 m
0.5 m
1.0 m
2.0 m

15g of glucose is dissolved for 100 cm3 of solution. The percentage of solution is
(a)
(b)
(c)
(d)

15% w/v
10% v/w
15% v/v
15% w/w

7.

Raoults law is obeyed by two miscible liquids of


(a)
(b)
(c)
(d)

8.

15g of Urea is dissolved in 180cm3 of water. The relative lowering of vapour


pressure will be
(a)
(b)
(c)
(d)

9.

-1.86oC
1.86oC
-3.42oC
2.42oC

Molal boiling constant for water is 0.52oC. If 6g of Urea is dissolved in 100g of


water, what will be its boiling point.
(a)
(b)
(c)
(d)

11.

0.024
25.024
2.5
10.25

The molal freezing point constant for water is 1.86oC mol-1. If 342g of can sugar
(C12H22O11) is dissolved in 1000g of water, the solution will freeze at.
(a)
(b)
(c)
(d)

10.

H = 0
V = 0
Both V and H are zero
Neither V nor H should be zero

100.52oC
-100.52oC
99.48oC
100oC

Partial pressure of two liquid solutions is directly proportional to the mole fraction
of liquids. This statement is known as
(a)
(b)
(c)
(d)

Daltons law of partial pressure


Ostwald dilution law
Raoults law
Distribution law

12.

The sum of moles of fractions of components of a solution is equal to

13.

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 100
A solution is.
a)
c)

A homogeneous mixture
A heterogeneous

b)
d)

A Compound
An Element

14.

Which one of the following is a dilute Solution?


a)
10-4 M HCl
b)
10- M HCl
-7
c)
10 M HCl
d)
10-10 M HCl

15.

In which of the following Concentration unit, the Solution is Taken in Kg?


a)
c)

16,

One
Three

b)
d)

Two
Four

Completely miscible liquids.


Immiscible liquids.
Partially miscible liquids
Any one of given.

Mole fraction
Molarity

b)
d)

ppm
Molality.

Pressure
b)
Concentration of solution

Temperature
d)
Concentration of solvent.

Which one of the following is not a colligative Property?

a)
c)
of Volume
22.

Greater then 1
Less than 1

The relative lowering in vepour pressure depends on:


a)
c)

21.

b)
d)

Which one of the following units is used for very low Concentration of solutions?
a)
c)

20.

Equal to 1
Fractional

The conjugate solutions are formed by mixing?


a)
b)
c)
d)

19.

Molarity
%W/W

A solution physically exits in how many phases?


a)
c)

18.

b)
d)

The volume of mole fraction of any component in a solution is always.


a)
c)

17.

Mole reaction
Molality

Depression of F.P
b)
Osmotic Pressure
Decrease
d)
Lowering of V.P.

The Solution Curve for NaCl is.


a)
c)

Rising line
Straight line

b)
d)

Falling live
Discontinouse line

23.

NaCl show a very small change in solubility from 00C to1000C because its.
a)
b)
c)
d)

24.

The volume of ebullioscopic Constant depends upon.


a)
b)
c)
d)

25.

b)
d)

Arhenius Constant
Boltz mann Constant

Nature of both solute and solvent


Nature of solute rather solvent.
Nature of solvent rather solute
Nature of given.

Morality of Pure water is.


a)
c)

28.

Cryoscopy Constant
Ebulliosopic constant

The value of cryoscopy constant depends upon.


a)
b)
c)
d)

27.

Nature of both solution and Solution


Nature of Solution rather Solvent
Nature of solvent rather solute
None of given

The molal boiling point Constant is also called.


a)
c)

26.

Heat of solution is Positive.


Heat of solution is negative
Heat of solution is approx. zero
Its dissolution is exothermic

1
55.5

b)
d)

18
6

The Unit of mole frection is.


a)
c)

Mole dm-3
Gram dm-3

b)
d)

Moles Kg-1
None of these

29.

Which one of the following substance when dissolved in water given acidic
solution.
a)
NaCl b)
Ca So4
c)
NH4 Cld)
CH3 COO NH4

30.

How many H2O molecules are attached with cation in CuSO4 5 H2O?
a)
c)

2
5

b)
d)

3
4

31.

32.

Water and benzene is:


a)
Miscible liquid
c)
Partially miscible

Anhydrate
Amorphous

b)
d)

Hydrate
None of given

Acidic
Nentral

b)
d)

Basic
None

Azeotropic constant b)
Cryoscopic constant d)

Arrhernius
Ebullioscopic

Ethanol water
Methanol water

b)
d)

HCl WATER
None of these

0.5
0.25

b)
d)

0.05
2.05

Cane sugar does not dissolve in.


a)
c)

40.

Absolute temperature
Both a & b.

The molality of 2 % w / w NaOH solution is app.


a)
c)

39.

b)
d)

Which one is zeotropic mixture?


a)
c)

38.

Transition temperature
Consulate temp

The molal freezing point Constant is also known as.


a)
c)

37.

Nature of solvent
All of the given

Salt of weak acid with strange base when dissolved in H2O gives
a)
c)

36.

b)
d)

Crystalline Substance which contains chemically combined water in a definite


proportion is called.
a)
c)

35.

Nature of solute
Both a & b

The temperature at which partially miscible pair of liquid leads to the formation
of single phase is called.
a)
c)

34.

Immisicible.
Alkl of the above

Molal B.P Constant Kb depends on.


a)
c)

33.

b)
d)

Kerosine
Benzene

b)
d)

Petrol
All of given

Which concentration unit is temprature dependent?


a)

Molality

b)

w/w%

c)

Molarity

d)

Mole fraction.

Answers Chapter # 9
1. Phenol Water
2. Equal to mole fraction of solute
3. Vacuum distillation
4. 0.25 M
5. 0.25 m
6. 15% w/v
7. Both V and H are zero
8. 0.024
9. -1.86oC
10. 100.52oC
11. Raoults law
12. 1
13. Homogeneous
14. 10-10 M HCl
15. Molality
16. less then 1
17. Three
18. Partially miscible liquids
19. PPm
20. Constraction of solute
21. Decrease of volume
22. Straight line
23. Heat of splution is app zero
24. Nature of solvent rather solute
25. Ebullioscopic constant
26. Nature of solvent rather solute
27. 55.5
28. None of these
29. NH4Cl
30. 4
31. Immiscible liquid
32. Nature of the solvent
33. Both a & c
34. Hydrate
35. Basic
36. Cryoscopic Constant
37. Hethanol water
38. 0.5
39. All of given
40. Molality

CHAPTER # 9:
1.
2.
3.
4.

5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.

14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

SOLUTIONS

Define solution. What are different types of solutions


Differentiate between Molarity and Molality. .
Calculate the Molality of a solution in which 20g of glucose are dissolved in
500g of water.
Calculate the molarity of the following solutions.
a. 10% NaOH solution
b. 12g H2SO4 in 400cm3 solution.
How would you express percentage composition of a solution.
What is percentage weight be volume.
Differentiate between ideal and non-ideal solution give examples.
Differentiate between zeotropic and Azeotropic mixtures. Give examples.
Define fractional crystallization.
Briefly explain, Why the sum of mole fractions of all the components is equal
to unity for any solution.
What are collegative properties. Name some collegative properties.
What are partially miscible liquids Give examples.
Briefly explain why?
a. Boiling point of solvent increases due to presence of solutes.
b. Freezing point of a solvent is depressed due to presence of solute.
What are the principles of ideal solution.
Define Hydration. Give an example.
Define Hydrolysis. Give an example.
What is ppm.
Briefly explain, vapour pressure of solution is less than vapour pressure of
pure solvent when non-volatile solute is added to the solvent.
What is critical solution temperature?
Cane sugar is not solution in petrol and benzene but it dissolves readily in
water why?
The concentration unit of mentality is independent of temperature but morality
depends upon temperature explain why?
The sum of mole fraction of all the component is always equal to unity. Why?
Non-ideal solution doesnt obsess the results law why?
Define concentration.
How do you distinguish between fractional distinguish and fractional
crystallization?

ELECTROCHEMISTRY
Chapter # 10
1.

Which one of the following is oxidation state of carbon in C6H12O6


(a)
(b)
(c)
(d)

2.

The oxidation number of chromium in K2Cr2O7 is


(a)
(b)
(c)
(d)

3.

Oxidation take place at cathode


Cl2 gas is formed at anode
Reduction occur at anode
H2 gas is formed at cathode

A half cell reaction is defined as


(a)
(b)
(c)
(d)

6.

Copper is deposited at anode


Copper is reduced
Zinc ions are reduced to zinc metal
Copper is oxidized

Which statement is correct about electrolysis of molten NaCl


(a)
(b)
(c)
(d)

5.

14
12
6
3

Which statement is correct about the given cell representation


Zn(s) |zn2+(aq)| |Cu2+(aq)| Cu (s)
(a)
(b)
(c)
(d)

4.

0
+6
-6
+12

occurs at one electrode


goes only half way to completion
involves only half a mole of electrolyte
is always a cathode reaction

A cell which produces electrical current by an oxidation reduction reaction is


known as
(a)
(b)
(c)
(d)

voltaic cell
standard cell
reversible cell
electrolytic cell

7.

The cell in which a non spontaneous redox reaction takes place as a result of
electricity is known as
(a)
(b)
(c)
(d)

8.

Reduction or oxidation potential of standard hydrogen electrode is


(a)
(b)
(c)
(d)

9.

(b)
(c)
(d)

(b)
(c)
(d)

cathode
anode
none of electrode
both (A) and (B)

In lead accumulator (storage battery) cathode is made of


(a)
(b)
(c)
(d)

13.

NaCl
HOCl
NaClO3
NaClO2

In Daniel cell Zn rod has negative sign and acts as


(a)
(b)
(c)
(d)

12.

KMnO4
K2MnO4
MnO2
MnO

In which compound oxidation state of chlorine is +5


(a)

11.

0.1 volt
2 volt
1.0 volt
0.0 volt

In which compound the oxidation number of Mn is +6


(a)

10.

Voltaic cell
Denial cell
Dry cell
Electrolytic cell

Pb
Pb coated with PbO2
PbSO4
Mixture of Pb and PbO2

In electrolytic cells, the chemical changes may be


(a)
(b)
(c)
(d)

always spontaneous
always non-spontaneous
May be either spontaneous or non-spontaneous
None of these

14.

Which one of the following is a correct statement about battery and cell.
(a)
(b)
(c)
(d)

15.

The best electrolyte used in salt bridge is KCl. Which other electrolyte can also be
used for this purpose.
(a)
(b)
(c)
(d)

16.

(b)
(c)
(d)

Pb is converted to PbSO4
PbSO4 is converted to Pb
PbO2 is converted to PbSO4
Pb is converted to PbO2

The most common fuel used in fuel cells are


(a)
(b)
(c)
(d)

20.

Which is not chargeable


Which is chargeable
In which one electrode is SHE
Whose potential difference is zero

In recharging of the lead storage battery


(a)

19.

Which is not chargeable


Which is chargeable
In which one electrode used it standard hydrogen electrode
Whose potential difference is zero

A secondary cell is that


(a)
(b)
(c)
(d)

18.

NaNO3
KNO3
NH4NO3
NaCl

A primary cell is that


(a)
(b)
(c)
(d)

17.

Battery is another name of cell


A battery has more than one cells
A cell has more than one batteries
A battery is chargeable where cell is not

H2 and CH4
CH4 and O2
H2 and O2
O2 and C2H6

Which statement is incorrect for fuel cells


(a)
(b)
(c)
(d)

They operates at very low temperature


Water is produced is the cell
H2 and O2 are used as fuel
Aqueous KOH is used as electrolyte in fuel cell

21.

In NICAD dry cell, the cathode and anode is made up of


(a)
(b)
(c)
(d)

22.

K, Ca and Li metals may be arranged in the decreasing order of their reduction


potential as :
(a)
(b)
(c)
(d)

23.

(a)

Zn

(b)

Mg

(d)

FeSO4 + H2
Cu(NO3)2 + 2Ag
2Kl + Br2
Cu + H2O

3 electrons are added to the right


2 electrons are added to the left
6 electrons are added to the left
No electrons are added in any direction

Which statement is correct about the given reaction


Cr2O72- + 14H+ + 6Cl2Cr 3+ + 3Cl2 + 7H2O
(a)
(b)
(c)
(d)

27.

Fe + H2SO4
2Cu + AgNO3
2KBr + I2
CuO + H2

In balancing the given half reaction


SO4 2- + 8H+
S + 4H2O
(a)
(b)
(c)
(d)

26.

Ag
Fe

Which one of the following reactions is not feasible


(a)
(b)
(c)
(d)

25.

Ca, k, Li
K, Ca, Li
Li, Ca, K
Li, K, Ca

The metal which does not displaces Cu2+ from CuSO4 is

(c)

24.

Cd and Ag
Ni and CdO2
NiO2 and Cd
Ag and Ag2O

Chromium is oxidized
Cl-1 is reduced to Cl2
Cl-1 is oxidized to Cl2
H+ is reduced to H2

A substance Q conducts electricity both when solid and when molten. What could
Q be
(a)
An alloy
(b)
A metal oxide
(c)
A salt
(d)
A hydrocarbon

28.

A single cell voltage in lead storage battery is


(a)
(b)
(c)
(d)

29.

1.0 volt
1.5 volt
2.0 volt
12 volt

Cell potential depends upon


( a) nature of electrolytes
(b) concentration of ions
(c) temperature
(d) all of above

30.

The gain of electron in a chemical reaction is


(a)
(b)
(c)
(d)

31.

Hydrolysis
Oxidation
Electrolysis
Reduction

Which cell is used for the preparation of NaOH?


a)
c)

Downs cell
Nelson cell d)

b)
Galvanic cell
Voltaic

32.

The oxidation potention of SHE is.

33.

a)
0.02 v
b)
0.10 v
c)
0.00 v
d)
0.20 v
The oxidation potention of Zn is.
a)
c)

34.

0.36 v
0.26 v

Al2O3
Al2O3 2H2O

b)
d)

Al2O3 H2O
Al2O3 3H2O

Sodium is extracted from.


a)
b)
c)
e)

36.

b)
d)

The chemical formula of bauxiteis.


a)
c)

35.

0.76 v
0.16 v

Aqueous solution of NaCl


Fusad NaCl
Both a and b
None of given

An electrolyte is a Substance which can conduct electricity in?


a)

Aquance solution

b)

Solid state

c)
37.

Molten state

d)

Both a andc

In KMNO4 oxidation number of Mn is.


a)
c)

38.

+7
+5

b)
d)

+6
+4

A readox reaction is.


a)
c)

39.

A reaction in solution
Proton transformer

b)
d)

Electron tranasfor
Ion combination

Lead accumulater is a.
a)
c)

40.

Primary cell
Selectrolytic cell

b)
d)

Dry cell
Secndary cell

When duminum electrode is coupled with copper electrode in a galvanic cell.


a)
b)
c)
d)

Reduction take place at Cu electrode


Oxidation takes place at Cu electrode
Reduction takes place at Al electode
Both a & c

Answers Chapter # 10
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

0
6
Copper is reduced
Cl2 gas is formed at anode
occurs at one electrode
voltaic cell
Electrolytic cell
volt
K2MnO4
NaClO3
anode
Pb coated with PbO2
always non-spontaneous
A battery has more than one cells
NH4NO3
Which is not chargeable
Which is chargeable
PbSO4 is converted to Pb
H2 and O2
They operates at very low temperature
NiO2 and Cd
Ca, k, Li
Ag
2KBr + I2
2Kl + Br2
6 electrons are added to the left

26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

Cl-1 is oxidized to Cl2


An alloy
2.0 volt
all of above
Reduction
Nelson cell
0.00 v
0.76
Al2O3 2H2O
Fused NaCl
Both a & c
+6
Electron transfer
Secondary cell
Reduction takes place at Cu electrode

CHAPTER # 10:
ELECTROCHEMISTRY
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

9.
10.
11.

12.
13.
14.

15.
16.
17.
18.

19.
20.

21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.

30.

Define electrochemistry ,electrolysis and electrical conduction..


Differentiate between strong electrolytes and week electrolytes.
Draw a diagram showing an electrolytic cell.
What is an electrode. Differentiate between cathode and anode.
Define oxidation and reduction.
Define electro-winning of metals. Give an example.
Differentiate between between electrolytic cell and galvanic cell.
A metal road should be dipped in the solution of its own ions in voltaic cell,
why?
How chemical energy is converted to electrical energy in galvanic cell?
What is standard Hydrogen Electrode?
Briefly explain why positive value of reaction potential suggests that reaction
is feasible?
Draw a diagram showing Standard Hydrogen electrode.
Sketch Saturated calomel electrode.
Standard Hydrogen electrode SHE acts as cathode when it is connected with
Zn electrode. Why?
Explain through equations how Lead Storage battery is discharged?
How the power is generated using fuel cell. what are its advantages
Calculate the oxidation number of Mn in K2MnO4.
Balance the given reduction reaction according to acidic medium (ion-electron
Method) Cr2O7 2Cr 3+
How a voltaic or Daniel cell is represented.
Define electrochemical series, how it explains the oxidizing agents and
reducing agents.
How copper is purified by electrolysis.
Differentiate between primary and secondary cell.
Differentiate between cell and battery.
Sketch Dry cell.
Write Catholic and Anodic reactions of alkaline cell and Mercury cell.
What is electroplating?
What is salt bridge? What are its advantages?
In a galvanic cell chemical energy is converted into electrical energy how?
The standard oxidation potential of Zn is 0.76v and its reduction potential
is 0.76v explain?
SHE acts as anode when connected with as electrode but as cathode with zn
electrode. Explain?

REACTION KINETICS
Chapter # 11
1.

Which one of the following correctly represents the units of the rate constant, k
for a first order reaction?
(a)
(b)
(c)
(d)

2.

When a reaction occurs in many steps than the slowest step is


(a)
(b)
(c)
(d)

3.

1
Zero
2
3

Indicate the enzyme which catalyses the following reaction


C6H12O6
2C2H5OH + 2CO2
(a)
(b)
(c)
(d)

5.

Mechanism step
Rate determining step
Enthalpy determining step
None of the above

Gas phase reduction of NO following equation


2NO + H2
N2O + H2O
Rate equation for the reaction is
Rate = K[NO]2 [H2]
What is the order of the reaction?
(a)
(b)
(c)
(d)

4.

s-1
mol dm-3 s
mol dm-3 s-1
mol-1dm3 s

Zymase
Invertase
Urease
Diastase

A zero order reaction is one in which


(a)
(b)
(c)
(d)
(e)

reactants do not react


one reactant is in large excess
concentration of reaction do not change with passage of time
rate is not affected by changing concentration of reactants

6.

Photosynthesis, a photochemical reaction has order of reaction


(a)
(b)
(c)
(d)

7.

0
2
3
Fractional order

Hydrolysis of ethyl-acetate (ester) has order of reaction


(a)
(b)
(c)
(d)

0
1
2
3

8.

The rate expression for a reaction is k[A]5/2[B]-1. The order of reaction is


(a)
7/2
(b)
-3/2
(c)
3/2
(d)
Zero

9.

Catalyst changes .
(a)
(b)
(c)
(d)

10.

In homogeneous catalysis, what are in same phase?


(a)
(b)
(c)
(d)

11.

reactants and products


reactants and catalyst
products and catalyst
reactants, products and catalyst

A substance which itself is not a catalyst but increases the activity of a catalyst is
called
(a)
(b)
(c)
(d)

12.

equilibrium constant
enthalpy of reactants
enthalpy of products
none of these

promoter
catalyst
inhibitor
enzyme

Which statement is true about the order of reaction


(a)
(b)
(c)
(d)

Order of reaction must be in whole number and not in fraction


Order of reaction increases by increasing temperature
Order of reaction can only be determined by an experiment
Order of reaction can be determined from a balance equation only

13.

The enzyme which can catalyse the conversion of glucose to ethanol is


(a)
(b)
(c)
(d)

14.

Enzymes are
(a)
(b)
(c)
(d)

15.

Ea/2.303RT + log A
Ea/2.303RT
Ea/2.303R
Ea/RT

Which impurity destroy Catalytic activity of Pt?


a)
c)

19.

3.125g
6.25g
12.5g
25g

The slope of the Arrhenius equation can be represented as


(a)
(b)
(c)
(d)

18.

zero order
first order
second order
third order

A student started to work on 50g of a compound A whose half life is 5 hours.


How much of the compound left after 20 hours.
(a)
(b)
(c)
(d)

17.

Micro-organisms
Proteins
Inorganic compounds
Moulds

For the given equation 2H2 + 2NO


2H2O + N2, the rate equation is,
2
dx/dt = k[H2] [NO] then what is order of reaction
(a)
(b)
(c)
(d)

16.

Zymase
Invertase
Mathase
Diastase

Tin
Zine

b)
d)

Arsenic
Silicon

Those substances which slow down reaction are called?


a)
c)

Accelator
Inhibitors

b)
d)

C0-enzyme
Catalyst

20.

How much raise in temperature approximately doubles the reaction rate?


a)
c)

20 k
30 k

b)
d)

10 k
5k

21.

The minimum amount of energy which is required by molecules to form activated


complex is called.
a)
Bond energy b)
Ionization energy
c)
Activation energy
d)
Lattice energy

22.

The unit of reaction rate is.


a)
c)

23.

b)
d)

Biochemistry
Stoichiometry

Aluminium foil
Aluminum powder

b)
d)

Cubes of Al
Alloy of Al

Fastest step b)
Slowest step
Order of different steps
Molecularity of all the step

First
Third

2HI is order of reaction.


b)
d)

Second
Zero

Reaction kinetics study.


a)
c)

29.

Reaction kinetics
Electro chemistry

I2 + H 2
a)
c)

28.

b)
Dehydrogenation
d) Nentralization

When a reaction proceed in a sequence of steps the overall rate is determined by.
a)
c)
e)

27.

Oxidation
Sublimation

When NaOH solution reacts with Al in different physical states most rapid
reaction occurs with?
a)
c)

26.

mol dm-3 S-1


mol dm3 S-1

The branch of chemistry which reaction with deals of rate of reaction is called.
a)
c)

25.

b)
d)

Which reaction will always be exothermic?


a)
c)

24.

mol dm+3 S
mol dm-3S

Rate of reaction
Velocity of reaction

b)
d)

Mecharism
All above

Rate of reaction depends upon.


a)

Temperature b)

Volume

c)
30.

Zero order
2nd order

b)
d)

First order
3rd order

Ni
Mg

b)
d)

Na
Se

High H value
Low H value

b)
d)

Low Ea
High Ea

Rusting of iron
b)
Fermentation of sugar
Weathering of rocks by atomspheric effect.
Hydrolysis of an ester

The disintegration of radioaction 92U235 is a.


a)
c)

38.

d)

b)
Ea T
None of thes

Which one of the following dont have Slow rate?


a)
c)
d)

37.

K1/T
K 1 / Ea

Generally the exothermic reactions are more feasible because of.


a)
c)

36.

Four time

Hydrogenation of vegetable oil acceleration by.


a)
c)

35.

Doubled
b)
Three times
Reduced to one half
d)

Radioactive disintegration are always.


a)
c)

34.

Both reactants and Products in same phase.


Both reactants and contalyst in same phase
Both products and Catalyst are in same phase
Reactants products and catalyst all are in same phase

Which of the following relation is correct?


a)
c)

33.

All above

With increase in every 10 K rise in temperature, the rate of reaction becomes.


a)
c)

32.

d)

A process is said to be a homogeneous catalyst when.


a)
b)
c)
e)

31.

Pressure

Zero order reaction


2nd order reaction

b)
d)

First order reaction


3rd order reaction

Formic acid is decomposed into CO and H2O in the presence.


a)
c)

Al2O3
Mn2O3

b)
d)

Cr2O3
MnO2

39.

With the passage of time the reaction rate.


a)
c)

Decereases
Same

b)
d)

Increases
None of the above

Half life 1st order reaction is equal to.

40.

a)
c)

1 / Ka
0.693 / k

b)
d)

1.5 / Ka
1/k

Answers Chapter # 11
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

s-1
Rate determining step
3
Zymase
rate is not affected by changing concentration of reactants
0
1
3/2
none of these
reactants and catalyst
promoter
Order of reaction can only be determined by an experiment
Zymase
Proteins
third order
3.125g
Ea/2.303R
Arsenic
intibitors
10 k
activation energy
mol dm-3 sec-1
Neutralization
Reaction Kinetics
Aluminum powder
Slowest step
Second
All above
All above
Both reactants and catalyst are in same phase

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

Doubled
k 1 / Ea
First order
Ni
Low Ea
Hydrolysis of an Enter
1st order reaction
Al2 O3
Decreases
0.693 / k

KINETICS
CHAPTER # 11
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

Define Kinetics.
Define rate of reaction. What are the units of reaction rate.
Differentiate between average rate and instantaneous rate.
What is order of reaction. Define zero order reaction.
Can order of a reaction be in fraction. If so, Give examples.
What is half life period?
Half life period of first order reaction is independent of initial concentration.
Is it true for 2nd order reaction.
Briefly explain, why energy of activation is necessary for occurrence of
reaction.
What is the relationship between half life and initial concentration of reactants
for different orders.
Why rate of reaction becomes approximately double due to increase in 10oC
in temperature.
Why order of reaction is not necessarily the sum of coefficient of a balance
equation.
Define the term catalysis.
Differentiate between homogenous and heterogeneous catalysis.
What is poisoning of a catalyst.
How enzyme catalyzes a biological reaction.
What is specific rate constant or velocity Constant?
What is a pseudo first order reaction?
What is rate-determining step?
What is activation energy? Why it is so important?
What is the effect of a catalyst on equilibrium constant?