You are on page 1of 20

architecture

Portfolio
Thomas Kirk

2012-2015

Thomas William Kirk
7501 Grand Oaks Drive Crestwood, Kentucky
thomas.kirk@uky.edu

573-450-5513
Experience

Education and Achievements

Intern, Encompass Design

Dec 23rd, 2013- Jan 14th, 2014

Sales Associate, J.Crew

July 1st 2014- Sept 24th 2015

Server, Dupree Catering

August 1st 2014-Current

-UK CoD summer design program scholarship 2012

Intern, Adjaye Associates

March 12th-26th 2016

Organizations

Skills

University of Kentucky
-College of Design
Madison Central
High School

Lexington, Kentucky
Madison, Mississippi

2012-16
2008-12

Louisville, KY

Louisville, KY

Lexington, KY

-Eagle Scout of the Boy Scouts of America

New York City, NY

American Institte of Architecture Students 2012-current
Alpha Tau Omega Fraternity 2012-13
High School Swim Team Captain 2012

Rhino 3D
Modeling

Maxwell
Rendering

Adobe
Illustrator

Microsoft
Word+etc

Revit
Auto CAD

Adobe
Photoshop

Google
Sketch UP

01
Pence Hall
Addition

Professor Mike Jacbos
pg. 3-5

05
Salk Center
Housing
Professor Clyde Carpenter
pg 13-15

02

03

04

Energy Tower

Sounding &
Decking

Pavilion

Professor David Biagi
pg 6-7

Professor Greg Luhan
pg. 8-10

Professor Mike McKay
pg. 11-12

06

07

08

Abstract Form

Second Skin

Office Building

Professor Regina Summers
pg 16

Professor Michael Mead
pg 17

Professor Michael Mead
pg 18-19

Contents

L exing ton, Kentucky

Pence Hall Addition

04.23.15

The goal for the Pence Hall Addition project is expanding and encapsulating the building
to provide a new design, while respecting the original design of Pence Hall. The new
design will allow students and faculty of the College of Design to collaborate together in
one building, and will unclude more studio space, public space, new library, new confrence
rooms, and a new lecture hall.
The new addition will provide a connection between not just other students and faculty
within the college of design, but also with the students of UK. Other students will be able
to feel that this building is not just for the College of Design, but for the entire campus
and will allow everyone to explore what the College of Design is about.
Student Lounge
Circulation

Studio
Studio
Library
Circulation
Comp. Lab
Digitorium
Studio
Office
Circulation
Studio
Lecture Hall
Studio
Circulation

Studio
Circulation
Gallery
Lecture Hall
Woodshop

Second year

3

As you move your way around
the building, you experience
the idea of pulling and pushing of the programs.

Central Atrium

The Central provides an open
space for one to experience
the new and original design.

Ground Floor

Section Cut B

First Floor

Third Year

22

4

t S
t
Cou
r

Outdoor Theatre

The outdoor theatre pro vides seating that is mir rored to the Lecture hall,
and contains a screen
made up of GDK Mesh
lights

Second Floor

Third Floor

Third Year

22

5

The Seaport Energy Tower is located in the Seaport District of Boston, Mass. and is adjacent
to the Boston Museum of Contemporary Art. The Tower is 336’ tall with 26 floors of office
space, galleries, restaurant, research labs, lecture halls, and a lobby space. The main concept
behind the tower is renewable energy. The tower generates energy through biomass, biogasification, and wind energy in order to lower energy costs and increase efficiency.

Boston, Mass.

Seaport Energy Tower
12.11.15

The design of the bulding was from the context of the site and the direction of the twist is
from the direction of the wind.

Structure

Circulation

Program
Restaurant
Lab

Lecture

Lobby Plan1/16”=1’

Hall
1/16”=1’

Gallery

Lobby

N
Tower is structurally made up of a
concrete core combined with steel
floor plates. Including a solar control
glazing window, internal sunscreen
blind, and aluminum sheet with i
nsulation

Floor Secti

Fourth Year

Section Cut A 1/32”=1’

19

6

Lobby Plan 1/16”=1’
Office Plan 1/16”=1’

Restaurant Plan 1/16”=1’

Circular plans are designed from a
diagram that showed over lapping
circles as a way to show energetic
movement in the building.
The stairs
North Elevation
spiral up as they move with the
direction of the twist.

North Elevation

Lobby Plan
1/16”=1’
Restaurant
Plan
1/16”=1’

Section Cut A

South Elevation

Floor Section

Restaurant Plan
1/16”=1’

1/16”=1’

Section Cut B

Core Section

Tower is structurally made up of a

Tower is structurally made up of a

plates. Including a solar control glazing
window, internal sunscreen blind, and
aluminum sheet with inslulation.

plates. Including a solar control glazin
window, internal sunscreen blind, an
aluminum sheet with inslulation.

Core Section1/2”=1’

Core Section1/2”=1’

”=1’

Floor Section
1/2”=1’

Circular plans are designed from a
diagram made that showed over lapping
circles as a way to show energetic
movement in the building. The stairs
spiral up as they move with the direction
of the twist.

Section Cut B 1/32”=1’

South Elevation

Section Cut A 1/32”=1’

Circular plans are designed from a
diagram made that showed over lapp
circles as a way to show energetic
movement in the building. The stairs
spiral up as they move with the direc
of the twist.

Section Cut B 1/32”=1’

14
7

W est Liberty

W aterf ront

Soundings+Decking
Thomas Kirk

14.12.10

The West Liberty Decking provides a spectacular
waterfront experience for the entire town.
Pedestrians can observe the entire waterfront park, relax at
the spaces that the deck offers and explore the attractions
that the waterfront park provides
Section

Cut A

100 Year Annual Flood Se ction Cut A

The Licking Ri ver’s annual 100 Year
Flood Zone is directely 15ft above the
river surface and spans to the edge of
Riverside Drive. The Waterfront deck
provides a p ath that is elevated above
flood zone making a direct access from
Riverside Drive to the West Liberty
Soundings.

Third year

16
16
8
8

Outer Pole

The West Liberty Decking is 700ft long
and 25ft wide. The main circulation rises
15ft above the river surface and provides
access points to other waterfront attrac
tions

Inner Pole

Air
Reservior

Air
Blower

Each hollow alluminum pole is 1’ in
diameter and range to be 30’ high. It
acts as a pipe organ, one steps on
the key pad that opens up a trap
door. THis causes the air reservior to
push high air pressure upward and
creates a sound similar to a pipe
organ.

Section Cut Pole

Each unit is designed to accomdate anyone from a small family to an
individualwishing for their own private space that overlooks a spectacular
view of the Pacific Ocean and cliffs. The two bedroom units each boast
bedrooms that have walk in closets, two sinks, desks, and a view that
overlooks the living room or has access to the rooftop garden and patio.

Third year

9

of DeckDecking
and Soundings
WestPlan
Liberty
Plan

i ve
k Dr
P ar

Plan of Soundings and Decking

Each unit is designed to accomdate anyone from a small family to an
individualwishing for their own private space that overlooks a spectacular
view of the Pacific Ocean and
. The two bedroom units each boast
bedrooms that have walk in closets, two sinks, desks, and a view that
overlooks the living room or has access to the rooftop garden and patio.

Third year

18

10

Lexington Pavillion

Subtract

Thomas Kirk | 13.15.12

The stucture bends the solid form which creates the illusion of
seperate sections. I began with a solid and subtracted surfaces
throughout the pavillion using modeling programs. This
simultaneously enables the flow of air and light throughout the
structure. The openings at the top allow opportunity for the bright
Kentucky sun to pass through, creating a sidewalk pattern using
natural light and each opening forms a contrast form the shadow
and sections of light.

Plan

Second year

Section B

Section A

88
11

Evolution Diagram

Material System

Site Plan

Second year

9
10
12

San Diego, California

Salk Center Housing
04.14.13

The Salk Center Housing project is proposed on the San Diego coast for
the scientists and visitors of the Salk Center which is located just east of
the proposed Salk Center Housing. Each unit consits of 12 two bedroom
units and 1 one bedroom units. Each units includes a half bathroom on the
first floor, a spacious kitchen, a double heighted living room, a rooftop
garden, and a spectacular view of the Pacific Ocean. The Salk Center was
used as a reference for the procession and design, which includes precast
concrete, metal mullions, and wooden doors and floors. The processional
view starts on the east side of the project and opens out to the ocean.

GROUND FLOOR

Second year

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR

11
13

SECTION CU T 2 BED ROOM

SECTION CU T 1 BEDROOM
WALL SECTION CU T

Second year

GLASS AND WAL L SECTION CUT

12
12
14

AGGR EGATION DIAGRAM

The Top 24 units are 2 bedrooms and the bottom 24 units are 1
bedroom. The keyhole shape that is included in the wall, the pool,
and the pavilion derives from the geometric design’s of Louis
Khan as he designed the Salk Center Institute.

Second year

13
13
15

First Year Studio

Abstract + Skin

12.15.12

This model represents an abstract and organic design
that creates form, volume, and movement. The white
mesh provides a textured contrast to the white geometric chipboard illustrating a way for a building to meet the
landscape. The design also forms a solid and void which
creates an abstract space that provides the opportunity
for further design to allow additional inhabitation

First year

3
16

In this series of works, the rigid geometry
and absract forms are being used as
extensions of the models. Like a tail
functions to balance an animal, the
extensions act to balance the design and
also to lead the eye around the model. The
models on the far left were designed to act
as a second skin; our mission for this
project was to develop a design that would
encase our bodies comfortably while
maintaining achiseled, inflexible form.

First year

17
44
17

L exing ton, Kentucky
Thomas Kirk

13.15.12

This design is a proposal for “The North Upper
ce
Building”. I chose a location on the corner of North Upper
and Mechanic Street for a cornerlot structure that serves as
a building for any type of company to work from. The
buildingwas inspried by a transforming grid that has
openings (marked by coral color) to give the o ce building
an outwardly public, but inwardly private feel. The building is
designed centrally around the lobby, extending outwardly to
confrence rooms, restrooms, lounges, and 21o ces.
Transformation

Structure System

Universal Unit

North Upper Street

3rd Street

N

Mechanic Street

Site Plan

Second year

Ground Floor

First Floor

Second Floor

55
18

Digital Renders - The North Upper

Wall Section

ce Building

Elevation

Section Cut A

Section Cut B

Second year

6
6
19

Related Interests