Proportia de aur in constructii arhitecturale

=1.618033989.
Sectiunea de aur, segmentul de aur sau proportia divin reprezint toate acelasi lucru adic cea mai armonioas împ rtire, proportionare a figurilor geometrice. Consider c cele 3 denumiri reprezint mai bine si mai complet notiunea în functie de context, si deci am folosit si toate denumirile la momentul oportun. Dar ce este segmentul de aur? Considerând definitia dat de Eves: " Despre un punct se spune c împarte un segment în ratia de aur, când cel mai lung dintre cele 2 segmente formate este media proportional între segementul mai scurt si întreaga linie. Raportul dintre segmentul mai scurt si cel mai lung reprezint tocmai Segmentul de Aur " (Eves, 1983). Pentru a demonstra prezenta acestui raport in domeniul arhitecturii ,dar mai ales urbaismului am ales trei piete de mare importanta fiecare apartinand unei epoci diferite. 1. Piata San Pietro care adaposteste si este in directa legatura cu Bazilica San Pietro (1506-1612) a fost proiectata si construita in fata maestrului Gian Lorento Bernini - unu dintre cei mai mari artisti ai barocului. Proportia de aur se regaseste atat in fatada bazilicii , semnata Carlo Maderno ,dar si in planurile piatetei.

Volumele necesare celor 3 piatete care compun intregul ansamblu au fost construite in urma unor calcule in care a fost folosit si raportul de aur.

2.Piazza del Campidoglio. Opera a marelui maestru renascentist Michelangelo , piazza del Campidoglio ascunde in constructia sa in mai multe locuri numarul proportiei de aur. Michelangelo a fost un geniu in creerea perspectivelor , a imaginilor si proportiilor interesante , folosind numarul de aur si in desenele sale.

3.Trafalgar Squere , este o piata centrala din Londra si una dintre cele mai cunoscute piete din lume. Este realizata in 1805 si desii nu este o piata a carei prezenta sa te uimesca contine la randul ei proportia de aur.

Desenelu de pe pavajul din piazza del Campidoglio

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful