You are on page 1of 16

1.

A company has the following addressing scheme requirements:

- Currently has 25 subnets


- Uses a Class B IP address
- Has a maximum of 300 computers on any network segment
- Needs to leave the fewest unused addresses in each subnet

What subnet mask is appropriate to use in this company?


a. 255.255.240.0
b. 255.255.248.0
c. 255.255.254.0
d. 255.255.255.0
e. 255.255.255.128
f. 255.255.255.248

Jawab

Diketahui terdapat 25 Subnet dengan maksimum computer yang ada yaitu 300 computer.
Jaringan ini me nggunakan Class B. Langkah untuk menyelesaikan permasalahan ini
adalah
256 – 25 = 231
11111111.11111111.11111111.0000000
2n – 2 = (<300 Computer)
28 – 2 = 254 Host / Komputer

Jawaban 255.255.255.254
2. Refer to the exhibit. Host A is being manually configure d for connectivity to the LAN.
Which two addressing scheme combinations are possible configurations that can be applied
to the host for connectivity? (Choose two.)

a. Address - 192.168.1.14
Gateway - 192.168.1.33
b. Address - 192.168.1.45
Gateway - 192.168.1.33
c. Address - 192.168.1.32
Gateway - 192.168.1.33
d. Address - 192.168.1.82
Gateway - 192.168.1.65
e. Address - 192.168.1.63
Gateway - 192.168.1.65
f. Address - 192.168.1.70
Gateway - 192.168.1.65

Jawaban
Eth0 = 192.168.1.65/27
Subnetmask /27 = 11111111.11111111.11111111.1110000 = 255.255.255.224
Host per blok : 256-224 = 32
Range 32, 64, 96, 128, 160, 192

Jawaban “ F (Address - 192.168.1.70 Gateway - 192.168.1.65)”


“D (Address - 192.168.1.82 Gateway - 192.168.1.65)”
F dan D berada dalam range 65 – 94 yang bisa digunakan, nuntuk 192.168.1.63 tidak
digunakan karena ini merupakan alamat broadcast
3. A NIC of a computer has been assigned an IP address of 172.31.192.166 with a mask of
255.255.255.248. To which subnet does the IP address belong?

a. 172.31.0.0
b. 172.31.160.0
c. 172.31.192.0
d. 172.31.248.0
e. 172.31.192.160
f. 172.31.192.248

Jawaban :
Host per range = 256 – 248 = 8 Host
Net ID Range Broadcast
172.31.192.0 172.31.192.1 – 6 172.31.192.7
172.31.192.8 172.31.192.9 – 14 172.31.192.15
172.31.192.16 172.31.192.17 – 22 172.31.192.1.23
172.31.192.24 172.31.192.25 – 30 172.31.192.1.23
… … …
172.31.192.160 172.31.192.161 – 166 172.31.192.1.167
Jawaban : E. 172.31.192.160
4. Which s ubnet masks would be valid for a subnetted Class B address? (Choose two.)

a. 255.0.0.0
b. 255.254.0.0
c. 255.224.0.0
d. 255.255.0.0
e. 255.255.252.0
f. 255.255.255.192

jawabannya D dan E

5. Which combination of network id and subnet mask correctly identifies all IP addresses
from 172.16.128.0 through 172.16.159.255?

a. 172.16.128.0 and 255.255.255.224


b. 172.16.128.0 and 255.255.0.0
c. 172.16.128.0 and 255.255.192.0
d. 172.16.128.0 and 255.255.224.0
e. 172.16.128.0 and 255.255.255.192

172.16.128.0/

jawabannya D

6. Which type of address is 223.168.17.167/29?

a. host address
b. multicast address
c. broadcast address
d. subnetwork address

Jawaban
11111111 11111111 11111111 11111000
256 – 248 = 8
Block Range IP :
8,16,24,32,40,48,56,64,72,80,88,96,104,112,120,128,136,144,152,160,168

Jawaban = C Broadcast Address

168-1 =167 (Broadcast IP)


7. What is the correct number of usable subnetworks and hosts for the IP network address
192.168.99.0 subnetted with a /29 mask?
a. 6 networks / 32 hosts
b. 14 networks / 14 hosts
c. 30 networks / 6 hosts
d. 62 networks / 2 hosts

Jawaban
Subnetmask : 11111111.11111111.11111111.11111000 = 255.255.255.248
Untuk mengetahui berapa jumlah networknya, hitung bit “1” dari blok yang keempat :
25 -2 = 30 network
Untuk mengetahui jumlah hostnya, hitung bit “0” dari blok yang keempat :
23 -2 = 6 host
Jawaban : C. 30 networks / 6 hosts

8. Company XYZ uses a network address of 192.168.4.0. It uses the mask of


255.255.255.224 to create subnets. What is the maximum numbe r of usable hosts in each
subnet?
a. 6
b. 14
c. 30
d. 62

Jawaban

IP address : 192.168.4.0 (kelas C) subnetmask : 255.255.255.224


Host per blok : 256-224 = 32
Jumlah host max : 32-2 = 30
Dilakukan pengurangan sebanyak 2 host dikarenakan akan dialokasikan untuk net
id dan IP broadcat
Jawaban : C. 30
9. A company is planning to subnet its network for a maximum of 27 hosts. Which subnet
mask would provide the needed hosts and leave the fewest unused addresses in each
subnet?
a. 255.255.255.0
b. 255.255.255.192
c. 255.255.255.224
d. 255.255.255.240
e. 255.255.255.248

Jawaban
NM : 11111111.11111111.11111111.11100000 (255.255.255.224)
Jawaban : C 255.255.255.224

10. An IP network address has been subnetted so that every subnetwork has 14 usable host
IP
addresses. What is the appropriate subnet mask for the ne wly created subnetworks?
a. 255.255.255.128
b. 255.255.255.224
c. 255.255.255.240
d. 255.255.255.248
e. 255.255.255.252

Jawaban
Range Jawaban
A : 256-128 = 128 (dalam 1 blok bisa menampung 128 host)
B : 256-224 = 32 (dalam 1 blok bisa menampung 32 host)
C : 256-240 = 16 (dalam 1 blok hanya bisa menampung 16 host)
D : 256-248 = 8 (dalam 1 blok hanya bisa menampung 8 host)
E : 256-252 = 4 (dalam 1 blok hanya bisa menampung 4 host)
Jawaban Paling Tepat adalah C 255.255.255.240 dikarenakan dapat me nampung 14
Host
24 – 2 = 14
11. A company is using a Class B IP addressing scheme and expects to need as many as 100
networks. What is the correct subnet mask to use with the network configuration?
a. 255.255.0.0
b. 255.255.240.0
c. 255.255.254.0
d. 255.255.255.0
e. 255.255.255.128
f. 255.255.255.192

Jawaban
Pada soal dibutuhkan 100 Network pada class B
27 = 128
Menentukan Subnetnya dengan cara me nambahkan bit 1 pada otket ke tiga
11111111.11111111.11111110.0000000 (255.255.254.0)
Jawaban C = 255.255.254.0

12. Given a host with the IP address 172.32.65.13 and a default subnet mask, to which
network does the host belong?
a. 172.32.65.0
b. 172.32.65.32
c. 172.32.0.0
d. 172.32.32.0

Jawaban :
172.32.65.13 Mempunyai Net ID 172.32.65.0 (Class B) dengan default 255.255.0.0
JAWABAN : A (172.32.65.0)
13. What is the subnetwork number of a host with an IP address of 172.16.210.0/22?
a. 172.16.42.0
b. 172.16.107.0
c. 172.16.208.0
d. 172.16.252.0
e. 172.16.254.0

Jawaban :
NM : 11111111.11111111.11111100.0000000 = 255.255.252.0
Host per blok : 256-252 = 4
Net id range broadcast
172.16.0.0 172.16.1.0 - 2.0 172.16.3.0
172.16.4.0 172.16.5.0 - 6.0 172.16.7.0
……
172.16.208.0 172.16.209.0 - 210.0 172.16.211.0
Jawaban : C. 172.16.208.0

14. Which of the following IP addresses fall into the CIDR block of 115.64.4.0/22? (Choose
three.)
a. 115.64.8.32
b. 115.64.7.64
c. 115.64.6.255
d. 115.64.3.255
e. 115.64.5.128
f. 115.64.12.128

JAWABAN
NM: 11111111.11111111.11111100.00000000 = 255.255.252.0
Host per blok : 256-252 = 4
Net id range broadcast
115.64.4.0 115.64.5.0 – 6.0 115.64.7.0
115.64.8.0 115.64 9.0 – 10.0 115.64.7.11
115.64.12.0 115.64.13.0 – 14.0 115.64.7.15
115.64.16.0 115.64.17.0 – 18.0 115.64.7.19
15. What is the subnetwork address for a host with the IP address 200.10.5.68/28?
a. 200.10.5.56
b. 200.10.5.32
c. 200.10.5.64
d. 200.10.5.0

JAWABAN
NM: 11111111.11111111.11111111.11110000 = 255.255.255.240
Host per blok : 256-240 = 16
Net id range broadcast
200.10.5.0 200.10.5.1 – 14 200.10.5.15
200.10.5.16 200.110.5.17 - 30 200.10.5.31
……
200.10.5.64 200.10.5.65 - .78 200.10.5.79
Jawaban : C. 200.10.5.64

16. The network address of 172.16.0.0/19 provides how many subnets and hosts?
a. 7 subnets, 30 hosts each
b. 7 subnets, 2046 hosts each
c. 7 subnets, 8190 hosts each
d. 8 subnets, 30 hosts each
e. 8 subnets, 2046 hosts each
f. 8 subnets, 8190 hosts each

JAWABAN
NM: 11111111.11111111.11100000.00000000 = 255.255.224.0
Subnets (bit “1”) = 23 = 8
Host (bit “0”) = 213 = 8190
Jawaban : E. 8 s ubnets, 8190 hosts each
17. You need 500 subnets, each with about 100 usable host addresses per subnet. What
Mask will you assign using a Class B network address?
a. 255.255.255.252
b. 255.255.255.128
c. 255.255.255.0
d. 255.255.254.0

Jawaban
Dibutuhkan 500 Subnet dengan tersedia 100 Host masing-masing Subnet
Subnet = 2N > 500, N = 9 (bit “1”)
NM = 11111111.11111111.11111111.10000000 = 255.255.255.128
Jawaban : B. 255.255.255.128

18. What is the subnetwork number of a host with an IP address of 172.16.66.0/21?


a. 172.16.36.0
b. 172.16.48.0
c. 172.16.64.0
d. 172.16.0.0

Jawaban :
NM : 11111111.11111111.11111000.00000000 = 255.255.248. 0
Host per blok : 256-248 = 8
Net id range broadcast
172.16.0.0 172.16.1.0 - .6.0 172.16.7.0
….
172.16.64.0 172.16.65.0 - .70.0 172.16.71.0
Jawaban : C. 172.16.64.0

19. What mask would you assign to the network ID of 172.16.0.0 if you needed about 100
subnets with about 500 hosts each?
a. 255.255.255.0
b. 255.255.254.0
c. 255.255.252.0
d. 255.255.0.0

Jawaban :
Dibutuhkan 100 Subnet dengan 500 host per subnet
Subnet = 2N > 100, N = 7 (bit “1”)
Subnetmask = 11111111.11111111.11111110.00000000 = 255.255.254.0
Jawaban : B. 255.255.254.0
20. You need to configure a server that is on the subnet 192.168.19.24/29. The router has
the first available host address. Which of the following should you assign to the server?

a. 192.168.19.0 255.255.255.0
b. 192.168.19.33 255.255.255.240
c. 192.168.19.26 255.255.255.248
d. 192.168.19.31 255.255.255.248
e. 192.168.19.34 255.255.255.240

JAWABAN
NM : 11111111.11111111.11111111.11111000 = 255.255.255.248
Host per blok : 256-248 = 8
Net id range broadcast
192.168.19.0 192.168.19.1 - .6 192.168.19.7
….
192.168.19.24 192.168.19.25 - .30 192.168.19.31
Jawaban : C. 192.168.19.26 255.255.255.248

21. You need a minimum of 300 subnets with a maximum of 50 hosts per subnet. Which of
the following masks will support the business require ments? (Choose two.)
a. 255.255.255.0
b. 255.255.255.128
c. 255.255.252.0
d. 255.25.255.224
e. 255.255.255.192
f. 255.255.248.0

Jawaban
100 subnet, tiap subnet 50 host
Subnet = 2N > 100, N = 7 (bit “1”)
Host = 2n - 2 > 50, n = 6 (bit “0”)
Mask berdsarkan subnet = 11111111.11111111.11111111.10000000 = 255.255.255.128
Mask berdsarkan host = 11111111.11111111.11111111.11000000 = 255.255.255.192
Jawaban : E. 255.255.255.192 B. 255.255.255.128
22. If an Ethe rnet port on a router we re assigned an IP address of 172.16.112.1/25, what
would be the valid subnet address of this host?
a. 172.16.112.0
b. 172.16.0.0
c. 172.16.96.0
d. 172.16.255.0
e. 172.16.128.0

JAWABAN
NM: 11111111.11111111.11111111.10000000 = 255.255.255.128
Host per blok : 256-128 = 128
Net id range broadcast
172.16.112.0 172.16.112.1- .126 172.16.112.127
172.16.112.128 ………..
Jawaban : A. 172.16.112.0
23. Refer to the exhibit. The inte rnetwork in the exhibit has been assigned the IP address
172.20.0.0. What would be the appropriate subnet mask to maximize the numbe r of
networks available for future growth?

a. 255.255.224.0
b. 255.255.240.0
c. 255.255.248.0
d. 255.255.252.0
e. 255.255.254.0

JAWABAN
Jumlah host maximum 800+650 = 1450
Host 2n - 2 > 1450, n = 11 (bit “0”)
NM: 11111111.11111111.11111000.00000000 = 255.255.248.0
Jawaban : C. 255.255.248.0
24. You have a network with a subnet of 172.16.17.0/22. Which are valid host addresses?
a. 172.16.17.1 255.255.255.252
b. 172.16.0.1 255.255.240.0
c. 172.16.20.1 255.255.254.0
d. 172.16.16.1 255.255.255.240
e. 172.16.18.255 255.255.252.0
f. 172.16.0.1 255.255.255.0

JAWABAN
NM: 11111111.11111111.11111100.00000000 = 255.255.255.252
Host per blok : 256-252 = 4
Net id range broadcast
172.16.17.0 172.16.17.1- .2 172.16.17.3
Jawaban : A. 172.16.17.1 255.255.255.252

25 Your router has the following IP address on Ethernet0: 172.16.112.1/20. How many
hosts can be accommodated on the Ethernet segment?
a. 1024
b. 2046
c. 4094
d. 4096
e. 8190

JAWABAN
Subnetmask : 11111111.11111111.11110000.00000000 = 255.255.240.0
Host n = 12 (bit “0”), 212 – 2 = 4094
Jawaban : C. 4094
26. You have a /27 subnet mask. Which of the following are valid hosts? (Choose three.)
a. 11.244.18.63
b. 90.10.170.93
c. 143.187.16.56
d. 192.168.15.87
e. 200.45.115.159
f. 216.66.11.192

JAWABAN
Prefix /27 biasanya digunakan untuk kelas C.

Jawaban : D. 192.168.15.87 E. 200.45.115.159 F. 216.66.11.192

27. You have a Class B network ID and need about 450 IP addresses per subnet. What is
the best mask for this network?
a. 255.255.240.0
b. 255.255.248.0
c. 255.255.254.0
d. 255.255.255.0

JAWABAN
Pada class B dibutuhkan 450 IP untuk masing-masing Subnet
Host 2n - 2 > 450, n = 9 (bit “0”)
Subnetmask = 11111111.11111111.11111110.00000000 = 255.255.254.0
Jawaban : C. 255.255.254.0
28. Host A is connected to the LAN, but it cannot connect to the Internet. The host
configuration is shown in the exhibit. What are the two problems with this configuration?
(Choose two.)

a. The host subnet mask is incorrect.


b. The host is not configured for subnetting.
c. The default gateway is a network address.
d. The default gateway is on a different network than the host.
e. The host IP address is on a different network from the Serial interface of the router.

JAWABAN
Subnetmask = 11111111.11111111.11111111.11100000 = 255.255.255.224
Untuk bisa terhubung, host haru memiliki subnet mask yang sama dengan
Ethernet.IP addres host (198.18.166.65) dihubungkan dengan eth0 Gateway
(198.18.166.33) harus mengikuti ethernetnya.
Jawabannya A : The Host subnet Mask is incorrect