Dezvoltarea capacitatilor psihice

Dezvoltarea capacitatilor psihice

Pentru a atinge un anumit nivel psihic trebuie sa actionam cumva asupra lui, ajutindu-l sa se dezvolte. Constientizind care sint etapele primare prin care ni-l putem imbunatati si dind dovada de vointa, restul poate parea floare la ureche. Doar 10 la suta din creier este folosit de cei mai inteligenti dintre noi

Toti sintem mai mult sau mai putin constienti de faptul ca creierul nostru, prin complexitatea sa, ne permite nu numai sa ne miscam, sa vorbim, dar, de asemenea, sa realizam lucruri cu ajutorul gindului si sa le reprezentam intr-un mod simbolic. Din pacate, folosim foarte putin din enormele resurse ale creierului nostru. Savantii si artistii, recunoscuti fiind ca persoanele care utilizeaza cel mai mult capacitatile creierului, nu folosesc decit 10 la suta din masa lui. Milioane de sinapse (puncte de intilnire a doi neuroni), precum legaturi inca inchise, asteapta sa se deschida pentru a ne oferi, indiferent de natura noastra, noi posibilitati cum ar fi stiintele oculte. Somnul sau la intilnirea cu paranormalul

Sa luam ca exemplu somnul. Atunci cind dormim, sintem in sfirsit liberi. Somnul si momentele care-l preceda sau il determina permit creierului sa intre in zona undelor alpha, ideale pentru dezvoltarea paranormalului. Aceasta stare poate fi atinsa in diferite moduri, in functie de tehnicile precise. In zilele noastre, studiile au demonstrat plauzibilitatea fenomenelor paranormale. Ele se divid in doua parti: ESP (extra sensory perceptions) - din care fac parte telepatia, clarviziunea - si PK (psihokinestezia) - unde se incadreaza telepatia, care este destul de dificil de obtinut.

Omul primitiv avea mai multa nevoie de paranormal, de perceptia extrasenzoriala, caci in epoca in care traia trebuia sa se orienteze sau sa urmareasca caderea noptii, sa lupte pentru supravietuirea sa, paranormalul constientizat sau nu reprezentind o garantie a vietii sale. Astazi, cazul aborigenilor australieni se manifesta ca o enigma. In ciuda aspectului lor primitiv, ei reusesc sa perceapa lucruri care au iesit total din vizorul lumii educate, ei se orienteaza si stiu sa gaseasca apa, la fel cum, din cind in cind, pleaca singuri, indiferent de spatiul in care se gasesc, traverseaza desertul pentru a se intilni cu ceilalti, mai devreme sau mai tirziu, ca si cum ar fi fost chemati in mod misterios pentru o reuniune intr-un loc predestinat.

Astazi trecem iar la nivelul paranormal Barbatul si femeia moderni ai secolului al XX-lea, dar si al XXI-lea pot sa-si dezvolte si sa-si imbunatateasca puterile psihice prin manifestarea dorintei de a se supune unor exerctii si unui regim de viata care favorizeaza trecerea de la un nivel normal la unul al paranormalului.

Aspectele asupra carora trebuie actionat sint: respiratia, concentrarea, meditatia, vizualizarea. Occidentalii respira prost

O persoana sanatoasa inregistreaza in jur de 24.000 de cicluri respiratorii pe zi, aspiratii si inspiratii. Organismul nostru absoarbe astfel nu numai oxigen si diverse gaze, dar, de asemenea, conform teoriilor orientale, si prana - energie supranaturala. Aceasta energie, care emana vindecare, transmite forta vitala ce serveste pentru combaterea bolilor. Din pacate, fara sa-si dea seama, occidentalii respira prost. Respiratia noastra devine, in functie de evenimentele vietii, precipitata, superficiala si, la femei, ingreunata de hainele adesea prea strimte. Se stie ca o respiratie proasta cauzeaza o proasta oxigenare a creierului, care antreneaza o scadere sensibila a functiilor cerebrale. Capacitatea de concentrare si de studiu este diminuata, iar energiile insuficiente compromit practica ocultismului. In momente critice, provocate de stres, teama sau anxietate, o respiratie buna este cel mai bun medicament, pe linga faptul ca astfel se obtine controlul spiritului asupra corpului si invers.

Cum se practica controlul respiratiei

Pentru a practica controlul respiratiei duceti-va intr-o camera aerisita si ferita de zgomot, caci va trebui sa va concentrati toata atentia asupra ritmului respirator. In pozitie verticala puneti-va una dintre miini pe abdomen, deasupra buricului, iar cealalta pe piept. Inspirati pe nas numarind in minte pina la patru pentru a inspira cit mai adinc. Tineti-va respiratia timp de patru secunde si expirati pe nas numarind pina la opt. Urmeaza faza cea mai dificila, caci veti fi tentat sa micsorati aceasta etapa, marind cadenta si, inainte de a termina de numarat, nu veti mai avea aer pentru a-l expira. Fiti atenti sa nu fortati nici intensitatea, nici durata exercitiilor deoarece exista posibilitatea provocarii indispozitiilor: ameteli, tulburari de vedere si chiar migrene. Respiratia trebuie sa fie o functiune normala ca la copii si animale. Pentru debutanti, vreo 12 cicluri in acest ritm sint suficiente. In mod progresiv, exercitiul va deveni automat, putind sa respirati corect fara sa va ginditi si va veti bucura de o mai buna stare de sanatate. Concentrarea este arta de a te izola de influentele exterioare Concentrarea este arta de a te izola de influentele exterioare, fixind atentia asupra unui lucru, a unei persoane pentru a impiedica spiritul sa divage. Printre ideile care salasluiesc in spiritul nostru nu trebuie retinute decit cele care, intr-un mod sau altul, sint asociate obiectului asupra caruia ne-am decis sa ne concentram. O buna concentrare inseamna rezultatul atentiei, al perseverentei si al stapinirii de sine. Este vorba despre fixarea spiritului asupra obiectului dorit, imobilizarea atentiei si impiedicarea gindului de a se distrage. In decursul unei zile, desfasuram un numar mare de actiuni automat, gindindu-ne la altceva, limitind astfel puterea concentrarii sa se manifeste. Ea este secretul reusitei in domenii variate:

sport, studiu, afaceri, conferinte. Pentru a creste puterea de concentrare prin exercitiu, concentrati-va atentia asupra unui obiect oarecare - o floare, un stilou, de exemplu - incercind sa eliminati toate gindurile care nu sint direct legate de ele. Incercati sa le urmariti de la exterior spre interior.

Analizati culoarea, forma, realizind treptat folosinta actuala, anterioara si viitoare, consistenta, substanta ce alcatuieste acest obiect, istoria si amintirile pe care vi le provoaca. Veti observa ca acest exercitiu va va imbunati spiritul creativ si capacitatea de a atentie, de concentrare. Cu alta ocazie fixati-va atentia asupra obiectelor, dar mai ales persoanelor care va inconjoara, cautind, cu ajutorul unei observatii atente, sa le intelegeti latura cea mai ascunsa a lor. Tendinta de solitudine este inteleasa in cazul concentrarii interioare, de aceea este recomandat dialogul silentios. Daca zgomotul orasului va asurzeste, ascultati-va pe dumneavoastra, ascultati-va vocea interioara.

Meditatia inseamna comunicarea cu nivelurile superioare ale fiintei

Meditatia inseamna comunicarea cu nivelurile superioare ale fiintei prin abstractizarea gindurilor, a spatiului, inlocuirea gindurilor eului prin raportarea la un tot unitar. Pentru meditatie cautati un loc in casa in care puteti fi singur si sa stiti ca nimeni nu va va deranja timp de jumatate de ora. Relaxati-va si controlati-va respiratia.

Aprindeti o luminare si asezati-o la 5 centimetri de dumneavoastra, in dreptul ochilor. Asezat confortabil incercati sa fixati cu privirea flacara. In continuare, gindurile vor incepe sa puna stapinire pe spiritul dumneavoastra si trebuie sa le lasati in voie fara sa le amestecati intre ele. Apoi, progresiv, dupa ce pierdeti contactul cu realitatea inconjuratoare, aceste ginduri vor deveni mai rare si mai putin presante. Apare apoi o stare agreabila de lejeritate psihica, iar una de ameteala psihica va va invalui, creind astfel un stadiu de constiinta patrunzatoare.

Vizualizarea sau ajutorul ochiului spiritual

Vizualizarea reprezinta vedere unui lucru sau a unei persoane cu ajutorul ochilor spiritului. Artistii, savantii fac din vizualizare instrumentul creator al operelor lor. Incercati sa vizualizati pornind de la forme simple, trecind apoi la unele forme sau obiecte mai complexe. Pentru a usura aceasta experienta, imaginati-va un ecran alb pe care sa expuneti proiectiile mintale. La inceput multumiti-va sa reproduceti forme geometrice simple, patrate, cercuri, triunghiuri, negre sau albe. Mai departe treceti la utilizarea culorilor, rosu este cel mai indicat. Formele geometrice vor fi inlocuite treptat cu numere, cu literele alfabetului, obiectele si persoanele incercati sa vizualizati pina la cele mai mici detalii, daca doriti ca experienta sa fie adevarata.

Urmatorul exercitiu este unul despre care se vorbeste adesea, dar este dificil de realizat. El implica completa eliminare a tuturor contractiilor musculare, a oricarei tensiuni a corpului si a spiritului.

Dimineata, la trezire, atunci cind nervozitatea si durerile fizice sint inca adormite, este momentul ideal pemtru a-l practica. Asezati-va pe spate, pe o suprafata rigida, dar confortabila, cu palmele pozitionate catre tavan. Nu trebuie sa va fie nici cald, nici frig si nici sa aveti dureri de ordin fizic. Contractati-va puternic, incepind de la piciorul drept, totii muschii, apoi decontractati-va cind simtiti ca tensiunea si negativitatea dumneavoastra se descarca precum electricitate in pamint. Va veti simti bine, iar gindurile vor zbura lent, fara ca dumneavoastra sa incercati sa le retineti. Veti termina exercitiul miscindu-va incet si intinzindu-va precum o pisica. Toata ziua veti manifesta o surprinzatoare senzatie de calm si de buna-dispozitie. Trebuie sa invatati totusi sa aveti rabdare. Rabdarea elimina capriciile si amplifica dorinta veritabila, profunda, transformind-o in determinare. Este important sa spuneti cu toata forta spiritului: Vreau! prin voce, spirit, suflet si fiecare fibra a fiintei dumneavoastra, acest Vreau! se va transforma in Pot! Protejati-va dumneavoastra, apropiatii si pe cei pe care-i iubiti printr-un scut invizibil de dragoste in momentele dificile ale existentei. Incercati sa treceti peste conditiile atmosferice adesea nefavorabile, peste agitatia care va inconjoara. Astfel, propozitia Pot! nu va deveni niciodata Vei face ceea ce vreau eu, chiar daca nu vrei! Orice om s-a confruntat in decursul existentei cu boala, necazuri grave, cunoscind prin aceste mijloace durerea. Dar, contrar acestor probleme, eul lor s-a fortificat. Ascetii si sfintii din desert stiu ca renuntarea voluntara la tentatii face din ei oameni puternici. Yoghinii, de exemplu, invata sa-si dezvolte fermitatea interioara pentru a-si controla emotiile, actiunile, gindurile, cuvintele, chiar si functiile psihice si fizice ale organelor. Toate cele pot fi rezumate in citeva cuvinte: moderatie, invatarea de stapinire a sentimentelor si a dorintelor intr-o lume care ne agreseaza continuu prin sloganuri, publicitate si zgomote. Ceea ce preceda modurilor corecte de respiratie, de concentrare si de vizualizare este greu de realizat, dar ele reprezinta singurul mod de dezvoltare a puterilor psihice. Chiar daca nu se atinge un stadiu avansat, merita macar incercate aceste procedee care au efecte pozitive si asupra sanatatii fizice, nu numai psihice!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful