You are on page 1of 76

1

Copyright 2015 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part

of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of NSO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in
Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit

www.mtg.in for buying books online.

CLASS 9

Contents
13th NSO 2010
14th NSO 2011
15th NSO 2012 - SET A
15th NSO 2012 - SET B
16th NSO 2013 - SET A
16th NSO 2013 - SET B
17th NSO 2014 - SET A
17th NSO 2014 - SET B

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 1

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 2

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 3

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 4

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 5

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

CLASS 6

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 7

National
Science
Olympiad

International
Mathematics
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

Science IQ
Challenge

Math IQ
Challenge

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 8

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 9

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 10

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 11

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 12

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

Class

1 to 10

JEE (Main & Advanced) | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE
For Classes 7, 8, 9 & 10
Class 7

Class 8

Class 9

Class 10

Class 9
13th

Year 2010

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 9 | 13th NSO - 2010

MENTALABILITY
1.

(A) 3
2.

(C) 3

(B) 9

(C) 11

(C) 6

7.

(D) Noneofthese

Given that 4n+1 = 256, find the value of n.


(B) 3

(C) 5

(D) 63

Acisterncanbefilledseparatelybytwopipesin12and16minutesrespectively.Ifbothpipesare
opened together, when will the cistern be filled ?
(A) 8

6.

(B) 6cm

2
cm
3

(A) 2
5.

(D) 13

Inthegiven figure, ABCD is a parallelogram. DL ^ AB and DM ^ BC.


If AB = 18 cm, BC = 12 cm and DM = 10 cm. Find DL.
1
(A) 6 cm
2

4.

(D) 0

If the sum of four consecutive odd numbers is 40, the smallest number is _______
(A) 7

3.

2 x - 3 3 x + 4
=
.
2x + 3
x + 2
(B) 2

Find the value of x if 2+

1
mins
7

(B) 4

6
mins
7

(C) 6

2 1
If x = (3 + 8),find the value of x + 2 .
x

(A) 36
(B) 30

6
mins
7

(C) 28

(D) 4

1
mins
2

(D) 34

In the given figure, AB || CD. Find the value of x.

(A) 110
(B) 120

(C) 130

105 C x
25

(D) 140

8.

The mean of 8 numbers is 25. If 5 is subtracted from each number, what will be the new mean ?
(A) 10
(B) 20
(C) 30
(D) 40

9.

Inanexamination,96%ofthecandidatespassedand50failed.How manycandidatesappearedin
theexamination?
(A) 1240

(B) 1250

(C) 1260

(D) 1270

10. Inthegivenquestion,threeclassesaregiven.Outofthefourfiguresthatfollow,youaretoindicate
which figure will best represent the relationship amongst the three classes.
"Boys,Students,Athletes"
(A)

(B)

(C)

(D)

11. Thirtysixvehiclesareparkedinaparkinglotinasinglerow.Afterthefirstcar,thereisonescooter.
Afterthesecondcar,therearetwoscooters.Afterthethirdcar,therearethreescootersandsoon.
Then the number of scooters in the second half of the row, is ________
(A) 16

(B) 14

(C) 15
2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 13

CLASS 9 | 13th NSO - 2010

12. Find the missing number in the given figure.


(A) 10
(C) 12

9
7

(B) 11
(D) 13

? 2

3
4
5 5

13. Count the number of triangles and squares in the given figure.
(A) 21triangles,7squares
(B) 18triangles,8squares
(C) 20triangles,8squares

(D) 22triangles,7squares

14. Find the next term in the series : BMO, EOQ, HQS, ?
(A) KSU
(B) LMN
(C) SOV

(D) SOW

15. HowmanyL'saretherewhichdonothaveRprecedingthemandalsodonothaveTfollowingthem?
ZQSTLRMNQNRTUVXRLTASLTQRSLT
(A) 1
(B) 2
(C) 3

(D) 4

SCIENCE

Displacement

16. Twostraightlinesdrawnonthesamedisplacementtimegraphmakeangles45and60asshown.
Theratioofthetwovelocitiesis_________
Q
(A) 3 :1
(B) 1:1
(C) 1:2
(D)

3 : 2

45

60

Time

17. The accelerationtime graph of a body is shown below:


a

Which of the following would probably show velocitytime graph for a body?
v

(A)

(B)

(D)

(C)

18. Twobodiesofequalmasses(m)movingwithequalvelocities(v)inoppositedirectionscollide.The
resultant velocity of the combination is
(A) v
(B) 2v
(C) v
(D) Zero

Time

Time

(D)
Time

20. Which of the following is not an effect of inertia?


(A) Apersoninabustendstofallbackwards,whenitstartssuddenly.
(B) Whenatreeisshakenvigorously,someofitsleavesfalldown.
(C) Agunrecoilsback,whenabulletisfiredfromit.
(D) Noneofthese.
3

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Distance

(C)

Distance

(B)

Distance

(A)

Distance

19. Which of the following distancetime graphs does not represent a real situation?

Time

CLASS 9 | 13th NSO - 2010

21. A car and a motor cycle are moving with the same momentum. When equal retarding forces are
applied, thecarcomesto haltin t1 secondsandthe motorcyclein t2 seconds.Ifthemassof the
car is five times more than the mass of the motor cycle, then ________
(A) t1 =t2

(C) t1 =

(B) t1 =5t2

1
t 2
5

(D) t1 =25t2

22. Read the given statements and choose the correct option.
Statement 1 :Acceleration due to gravity at a place on earth remains constant for all objects.
Statement2:Accelerationduetogravitydoesn'tdependonthemassoftheobject,butonlyonmass
of earth.
(A) Both statement 1 and statement 2 are true and statement 2 is correct explanation of statement 1.
(B) Both statement 1and statement 2 aretrue, but statement 2isnotcorrectexplanationof statement 1.
(C) Statement1istruebutstatement2isfalse.
(D) Statement1isfalsebutstatement2istrue.
23. Read the given statements and choose the correct option.
Statement1:Therecanbedisplacementofanobjectevenintheabsenceofanyforceactingonit.
Statement2:Anobjectinuniformmotioninastraightlineshowsdisplacementevenwhenthenetforce
actingonitiszero.
(A) Bothstatement1andstatement2aretrueandstatement2iscorrectexplanationofstatement1.
(B) Bothstatement1andstatement2aretrue,butstatement2isnotcorrectexplanationofstatement1.
(C) Statement1istruebutstatement2isfalse.
(D) Statement1isfalsebutstatement2istrue.
Direction : Read the passage carefully and answer question numbers 24 and 25.
The relative density of a solid with respect to a liquid is 4/5and relative density of the liquid with
respecttowateris10/9.Thebuoyantforceexertedbyaliquidonasolidimmersedinitisequaltothe
weightoftheliquiddisplacedbythesolid.
24. Specific gravity of solid with respect to water is
(A) 18/25

(B) 8/9

(C) 0.56

(D) 1.8

25. When4kgofthis solid isimmersedin water,thebuoyantforceexperienced byitis (giveng=9.8 ms2)


(A) 4.5g

(B) 4g

(C) 5g

(D) 10g

r
26. Equal force F acts on isolated bodies X and Y as shown in figure. The mass
ofY isthreetimesthatofX.ThemagnitudeoftheaccelerationofXis_____

(A) ThreetimesthatofY (B) 1/3thatofY

(C) NinetimesthatofY (D) 1/9thatofY

27. According to the chart, on which planet would a ball fall the fastest ?
Planet
Earth Jupiter Neptune Saturn
(A) Jupiter
(B) Saturn

Acceleration
Dueto
Gravity

(C) Neptune
(D) Earth

10

26

14

12

28. Which of the following reactions cannot occur ?


(A) Fe+CuSO4

FeSO4 +Cu

(B) Zn+FeSO4

(C) Fe+ZnSO4

FeSO4 +Zn

(D) Both(A)&(B)
Material

29. Which of the following are incorrectly matched ?


(A) (i)&(ii)

(i)
(ii)
(iii)
(iv)

(B) (i),(ii)&(iii)
(C) (i),(iii)&(iv)
(D) Allofthese

Thermoplastic
Jute
Cellulose
Polythene

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

ZnSO4 +Fe

Natural
Source

P
P
P

Artificial
Source

CLASS 9 | 13th NSO - 2010

30. Match the following :


ColumnI
ColumnII
1. Paraffinwax
(p) Domesticfuel
2. Petrol
(q) Usedformanufacturingsteel
3. LPG
(r) Candles
4. Coke
(s) Aviationfuel
(A) 1(p)2(q)3(r)4(s)
(B) 1(q)2(p)3(r)4(s)
(C) 1(s)2(r)3(p)4(q)
(D) 1(r)2(s)3(p)4(q)
31. A spoon was kept in contact with ice cubes for some time. Later, the same
spoon was held over the flame of a small candle. The figure shows the
observation. What do you infer from the given figure?
(A) Spoonisaninflammablesubstance.
(B) Burningofcandleisaspontaneousprocess.
(C) CO2 isaproductofcombustion.
(D) Watervapourisaproductofcombustion.
32. Rahulperforms an experiment. He cuts out equal sized
squaresfromeachofthethreefabricsnylon,knittedwool
and cotton and weighs them. He then places each fabric
square into a beaker containing 500 ml of water.

Water

Nylon

Knittedwool Cotton

After 10 minutes Rahul removes the fabric squares from the water, weighs them and records his
observationsinatabularform.Whichoftheobservationsmadebyhimisincorrect?
(A) Nylon

Fabric

Massbefore Massafter
soaking(g) soaking(g)
Nylon
30
43
Knittedwool
40
50
Cotton
35
70

(B) Knittedwool
(C) Cotton
(D) Noneofthese

33. Studythetablecarefullyandselecttheappropriate
Conductorof
Malleability Lustrous
Sample
options.
electricity
W
X
Y
Z
W
(A) Potassium Sodium
Graphite
Aluminium
X
(B) Graphite
Aluminium
Sodium
Potassium
Y
(C) Sodium
Aluminium
Potassium
Graphite
Z
(D) Aluminium Sodium
Graphite
Potassium
34. Asiliconchipusedinanintegratedcircuit ofa microcomputerhas amassof5.68mg.Howmany
silicon atoms are present in this chip? (Atomic mass of Si = 28.08)
(A) 6.021023

(B) 5.681023

(C) 1.221020

35. Whenahighvoltageofabout10000voltsisappliedtoa
dischargetubehavingaperforatedcathodeandcontaining
airatverylowpressureofabout0.001mmofmercury,a
faint red glow is observed behind the cathode.
What were the conclusions of this experiment ?
i. Anode raysare positively charged.
ii. Since these rays are formed at the anode, they are
known as anode rays.
iii. The experiment led to the discovery of electrons.
iv. The experiment led to the discovery of protons.
(A) i,iiandiii

(B) ii,iiiandiv

Redglow

(D) 11.361023
Airatvery
lowpressure

Dischargetube

Positiverays
Perforatedcathode
Anode
Tovacuumpump

Highvoltage
generator

(C) i,iiandiv
5

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) i,iiiandiv

CLASS 9 | 13th NSO - 2010

36. The correct experimental setup for separating a substance by sublimation is


Beaker
Solid
+Water
Burner

Testtube
Solid

(A)

Burner (B)

China
dish
Solid

(C)

Cork

Cotton
plug

Chinadish
Solid

Burner (D)

37. Identifytheincorrectstatement fromthegivendefinitionsofsolids,liquidsandgasesintermsof


meltingandboilingpoints.
(A) Asubstanceissaidtobeinsolidstateifundernormalpressure,itsmeltingpointisabovetheroomtemperature.
(B) Asubstanceissaidtobeinliquidstateifundernormalpressure,itsmeltingpointisbelowtheroomtemperature.
(C) Asubstanceissaidtobeingaseousstateifundernormalpressure,itsboilingpointisbelowtheroomtemperature.
(D) Asubstancecanexistinsolid,liquidandgaseousstateundernormalpressureandroomtemperature.
38. Membrane biogenesis is associated with which of the following cell organelles ?

(A)

(B)

(C)

(D) Both(A)&(B)

39. Severalmicroorganismscausediseasesinplantsandreducetheiryield.Whichofthefollowingplant
diseasesisincorrectlymatchedwithitscausalmicroorganism?
(A) CitruscankerBacteria

(B) TobaccomosaicVirus

(C) RustofwheatFungi

(D) YellowveinmosaicofbhindiBacteria

40. __________wasthefirstonetoobservefreelivingcells.Thetermcellwasgivenby____________.
Celltheory wasproposedby __________ and____________.All cellsarisefrom preexistingcells
was suggested by __________.
Selectthecorrectsequenceofnamestocompletetheaboveparagraph.
(A) RobertHooke,Virchow,AntonVonLeeuwenhoek,Schleiden,Schwann
(B) AntonVonLeeuwenhoek,RobertHooke,Schleiden,Schwann,Virchow
(C) RobertHooke,Virchow,Schleiden,Schwann,AntonVonLeeuwenhoek
(D) AntonVonLeeuwenhoek,Virchow,Schleiden,Schwann,RobertHooke
41. Which of the following diseases is not transmitted by thevector shown inthe figure?
(i) Malaria
(ii) Yellowfever
(iii) Typhoid
(iv) Sleepingsickness

(v) Kalaazar

(A) (ii),(iii)&(iv)

(B) (i),(iii)&(v)

42. A

(i)

(C) (i)&(ii)

(D) (iii),(iv)&(v)

isanonliving,elongatedcellwithtaperingends.Itswallsarehighlythickenedwith

exceptatcertaincircularspotsknownas (iii) .A
oneabovetheotherendtoend. (v)

(iv) isacylindricaltubelikestructureplaced

isanonliving,thickwalledcellprovidingmechanicalsupport.

Selectthecorrectsequenceofwordstocompletetheaboveparagraph.
(i)

(ii)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(A) Vessel

Lignin

Stoma

Tracheid

Xylemfibre

(B) Tracheid

Suberin

Pits

Vessel

Parenchyma

(C) Vessel

Suberin

Stoma

Tracheid

Sclereid

(D) Tracheid

Lignin

Pits

Vessel

Xylemfibre
6

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 9 | 13th NSO - 2010

43. Match the column I with column II and select the correct option from the codes given below.
ColumnI
ColumnII
(a) Particulatematter
(i) Chemicalwaterpollutants
(b) Oilspills
(ii) Nondegradablesoilpollutants
(c) Detergents
(iii) Degradablesoilpollutants
(d) Plastics
(iv) Airpollutants
(e) Domesticwastes
(v) Physicalwaterpollutants
(A) a(iv),b(iii),c(i),d(ii),e(v)
(B) a(iv),b(v),c(i),d(ii),e(iii)
(C) a(i),b(ii),c(iii),d(iv),e(v)
(D) a(i),b(ii),c(iii),d(v),e(iv)
44. Which of the following are threatened wild animals ?
(i) Goldencat
(ii) Pinkhuedduck
(iii) Dinosaur
(v) Passengerpigeon (vi) Whitetailedmongoose
(viii)Marshcrocodile
(A) (i),(ii),(iv)&(v)

(B) (v),(vi),(vii)&(viii)

(iv) Dodo
(vii)Gharial

(C) (ii),(iv),(vi)&(vii)

(D) (i),(ii),(vii)&(viii)

Direction:ReferthegivenexperimentandanswerQ.nos.45&46.
Placeacandleinabeakerorawidemouthedbottleandlightit.Lightanincense
stick(agarbati)andtakeittothemouthofthebeakerasshowninfigure.Notethe
wayinwhichthesmokeflowswhentheincensestickis(i)neartheedgeofthe
beaker,(ii)keptalittleabovethecandle,and(iii)keptinotherregions.
45. Inwhichcase,thedirectionofflowof smokewillbetowardsthecandlefirstandthen upwards?
(A) (i)
(B) (ii)
(C) (iii)
(D) Both(i)&(iii)
46. What does the above experiment show ?
(A) Thedirectionofmovementofhotandcoldair.
(B) Oxygenispresentintheairandisnecessaryforburning.
(C) Thetemperatureofairinsidethebottleismorethanthetemperatureofopenair.
(D) Thedirectioninwhichthemaximumsmokeisproduced&pollutestheenvironment.
47. WhatdoesP,Q&Rrepresentinthegivenfigureof
nitrogen cycle ?

Nitrogenin
atmosphere
Nitrogen
fixation

Denitrification

(A)
(B)
(C)
(D)

P
Ammonia
Ammonia
Nitrites
Nitrates

Q
Nitrates
Nitrites
Nitrates
Nitrites

R
Nitrites
Nitrates
Ammonia
Ammonia

Protoplasm
(greenplants)
Protoplasm
(animals)

Nitrification Q

Ammonofication

Nitrification
P

48. Which of the following is a bottom feeder ?


(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

CLASS 9 | 13th NSO - 2010

49. Thisimplementismadeofwoodandisdrawnbyapairofbullsorotheranimals.Itcontainsastrong
triangularironstripcalledshare.Themainpartofitisalonglogofwoodwhichiscalledashaft.
Thereisahandleatoneendoftheshaft.Theotherendisattachedtoabeamwhichisplacedon
the bulls' necks.
Which implement are we talking about and for what purpose is it used ?
(A) PloughTillingthesoil
(B) HoeRemovingtheweeds
(C) CultivatorSowingtheseeds
(D) SeeddrillTillingthesoil
50. In honey bee the drones (males) are produced from
(A) Unfertilizedeggs

(B) Fertilizedeggs

(C) Larvaefromunfertilizedeggs,whicharefedonroyaljelly
(D) Larvaefromunfertilizedeggs,whicharenotcaredbytheworkersatall
SPACEFORROUGHWORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
14th

Year 2011

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 9 | 14th NSO - 2011

MENTAL ABILITY
1.

Coach A is designing a new park that will have both a

baseball ground and a cricket ground. The baseball ground


will have the same dimensions as the cricket ground. A
diagram of the park with the placement of the cricket ground
is shown.

The position of the baseball ground will be determined by


the reflection of the image of the cricket ground about the
line y = x. What are the coordinates of the reflected image
of point C?

(A) (3, 9)

(B) (9, 3)

(C) (9, 3)

(D) (3, 9)

2.

The equation shown below can be used to estimate a person's low-density lipoprotein cholesterol
(LDL) level, where C is the total cholesterol level, H is the high-density lipoprotein cholesterol level,
and T is the level of triglycerides. All measurements are in milligrams per decilitre of blood.
LDL = C H

T
5

Lipoprotein Analysis Results


Total cholesterol (C)

230

High-density lipoprotein (H)

50

Triglycerides (T)

80

A person's lipoprotein analysis results are shown.

What is this person's LDL level ?

(A) 20

3.

In the given figure, the ratio of AD to DC is 3 : 4. If the area of D ABC is 210 cm2 , what is the

(B) 100

(C) 164

(D) 180

difference between the areas of DABD and DBDC ?

(A)
(B)
(C)
(D)

4.

In the given figure, l ||m and p || q. Find the value of x + y 4z.

(A) 0

(B) 68

(C) 34

(D) 72

5.

Mrs. Riya put four expressions on the board and asked her

Expression 1

4.6507 5.196

students to simplify them.

Expression 2

45 9

Expression 3

2 1

Expression 4

(3)3




6.

120 cm2
90 cm2
30 cm2
60 cm2

p
m

34

Which simplified expression has the least value ?


(A) Expression 1
(B) Expression 2
(C) Expression 3
(D) Expression 4

x
y

78

x and y are exterior angles of D ABC, at the points B and C respectively. Also B > C, then
relation between x and y is _______.

(A) x > y

7.

If 22 = 162 , then value of x is ____.


(A) 2
(B) 1

(B) x = y

(C) x < y

(D) None of these

(C) 0

(D) 1

3x

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

3
8.

CLASS 9 | 14th NSO - 2011

Simi installed a 6-foot tall cylindrical storage tank to


collect rainwater from the roof of her house. She used
the rain water to water the lawn and garden during dry

Rainfall

Rise of Water Level

(in inches)

in Storage Tank

spells. She recorded the rise in the water level in her


storage tank after each of 3 rainstorms. Her results are
shown in the table.

(in inches)
1.5

24

0.5

2.5

40

Which is the best prediction of the rise of the water level,

in inches, in her tank after a storm produced 2.25 inches of rain ?


(A) 16 inches
(B) 28 inches
(C) 32 inches

9.

Eleven students A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K are sitting in the first line facing the teacher.

(D) 36 inches

D who is just to the left of F, is to the right of C at second place. A is second to the right of
E who is at one end. J is the nearest neighbour of A and B and is to the left of G at third place.
H is next to D to the right and is at the third place to the right of I.

Who is just in the middle?


(A) I
(B) B

(C) J

(D) G

10. A new museum has two circular display rooms. The radius of the large circular room is 6 yards.
The radius of the smaller circular room is 3 yards. What is the area of the smaller room in relation

to the area of the large room ?


(A) 1/6 of the large room's area
(C) 1/3 of the large room's area

(B) 1/4 of the large room's area


(D) 1/2 of the large room's area

11. A magazine for people over 50 years of age asked its readers what type

Tourist Attractions

of tourist attraction interested them the most. If 250 readers responded,


how many chose museums as their favourite attraction ?

(A) 32

(B) 45

(C) 80

(D) 170

Historical
Places
25%

12. Two different positions of a dice are shown. Which number

will appear on the face opposite to the face with number 4 ?





(A)
(B)
(C)
(D)

2
1
5
6

13. If RAB = 36 and MEC = 195, then REG = _____.



(A) 240
(B) 160

(C) 40

Outlet
Malls
18%

Museums

Parks
25%

4
5

(D) 630

14. Find the missing number in the given series below.



(A) 101

11, 10, (?), 100, 1001, 1000, 10001


(B) 110
(C) 111

(D) 1101

15. There are 23 steps to reach a temple. On descending from the temple Ram takes two steps, at a
time, even as Shyam ascends one step. If they start simultaneously, at which step will they meet

each other ?
(A) 9th

(B) 8th

(C) 11th

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 10th

CLASS 9 | 14th NSO - 2011

science
16. A pupil uses a ticker-timer to investigate the movement of a trolley.

Every second, the ticker-timer puts 60 dots on the piece of tape.

What length of time corresponds to the distance between X and Y on the tape?
(A) 0.10 s
(B) 0.11 s
(C) 0.17 s
(D) 0.18 s

17. A sonic 'tape measure' is used to measure the length of a room. It measures a time interval of
0.06 s between transmitting a sound pulse and receiving the echo. The speed of sound in air is

330 m/s. How far is the reflecting wall from the tape measure?
(A) 5.5 m
(B) 9.9 m
(C) 11 m

(D) 20 m

18. A person exerts a horizontal force of 500 N on a box, which also experiences a frictional force of
100 N.

How much work is done against friction when the box moves a horizontal distance of 3 m?
(A) 300 J
(B) 1200 J
(C) 1500 J
(D) 1800 J

19. Thermometer X at 20C is placed in some water at 50C in beaker Y.


After some time, thermometer X will show a maximum temperature

of _____.
(A) 20C
(B) 35C
(C) 50C
(D) 30C

20.



The
(A)
(B)
(C)
(D)

experiment given below shows that light ____.


Can be reflected


Is a form of energy
Travels in straight line
Can pass through all objects

21. Two rubber balls of the same size are both dropped on the Earth and on the Moon.

One ball is solid, and one is hollow. The approximate gravitational field strength on the Earth is
10 N/kg and on the moon is 1.7 N/kg.

Which ball has the greatest force acting on it?


Type of ball
Where dropped

(A) Hollow
On the Earth

(B) Hollow
On the Moon


(C) Solid
On the Earth


(D) Solid
On the Moon
22. A sledge of mass 25 kg is pulled across level ground with a horizontal force of 60 N. The constant

force of friction is 20 N. What is the acceleration of the sledge?


(B) 1.6 m/s2
(C) 2.4 m/s2
(A) 0.63 m/s2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 3.2 m/s2

CLASS 9 | 14th NSO - 2011

23. A piece of thin card is held against the teeth of a cog wheel.

When the wheel is turned at high speed, a note is heard.

How can the pitch of the note be raised?


(A) By pressing the card against the teeth with a greater force.
(B) By turning the wheel more quickly.
(C) By using a thicker card.

(D) By using a wheel with fewer teeth.

24. Study the distance time graph of a toy car given here and choose
the incorrect statement from the following.

(A) The toy car is fastest during first 10 seconds.

(B) The toy car is slowest in between 10 to 20 seconds.

(C) Distance travelled during last 10 seconds is 5 m.

(D) None of these.

25. When we remove polyester or woolen cloth in dark, we can see sparks and hear a cracking sound.
These are due to ______.

(A) Static electricity

(B) Current electricity

(C) Reflection of light

(D) Refraction of light.

26. A car starts from rest and is uniformly accelerated to a speed





of 30 m/s in 6 s. What is the distance travelled by the car?


(A) 5 m
(B) 30 m
(C) 90 m
(D) 180 m

27. A crane uses a petrol engine to lift a heavy girder.



What is the overall energy conversion in the system when the girder is moving at a steady
rate?

(A) Chemical into kinetic (B) Chemical into potential (C) Kinetic into potential (D) Potential into kinetic
28.


Solids cannot be compressed because ______.


(A) The constituent particles are closely packed
(B) The movement of the constituent particles is restricted
(C) The intermolecular attractive forces are very strong (D) None of these

29. X and Y are miscible liquids. Boiling point of X is 56C and that of Y is 100C. Which separation

technique can be used to separate X and Y from the mixture?


(A) Separating funnel
(B) Distillation
(C) Evaporation
(D) Condensation

30. The solubility of potassium chloride at 20C is 34.7 g in 100 g of water. The density of the solution

is 1.3 g mL1. What is the w/V percentage of potassium chloride in the solution?
(A) 25.76
(B) 32.98
(C) 33.49
(D) 22.56

31. What will be the number of aluminium ions in 0.051 g of aluminium oxide?
(B) 6.0 x 1023 ions
(C) 12 x 1023 ions
(D) 6.0 x 1020 ions

(A) 5.0 x 104 ions
32. An ion M2+ contains 10 electrons and 12 neutrons. What is the atomic number and mass number

of element M?
(A) 10, 24

(B) 10, 22

(C) 12, 24

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 12, 22

CLASS 9 | 14th NSO - 2011

33. Match Column I with Column II.










Column I
(P) Non-stick coating
(i)
(Q) Flame resistant
(ii)
(R) First fully synthetic fibre
(iii)
(S) Thermoplastic
(iv)
Choose the correctly matched option.
(A) (P) - (ii), (Q) - (i), (R) - (iii), (S) - (iv)
(C) (P) - (ii), (Q) - (iii), (R) - (iv), (S) - (i)

Column II
Melamine
Polystyrene
Teflon
Nylon
(B) (P) - (iii), (Q) - (i), (R) - (iv), (S) - (ii)
(D) (P) - (iii), (Q) - (iv), (R) - (ii), (S) - (i)

34. Ajeet carried out an experiment in the science laboratory. He put liquid X into the flask in the setup shown below.

After a week, the lime water in the test-tube turned chalky. What is liquid X most likely to be?
(A) Milk
(B) Cooking oil
(C) Boiling water
(D) None of these

35. Rakesh was preparing a true solution of sugar in water in a beaker. By chance, he added sugar
in excess. He kept stirring the solution for sometime but the sugar settled down in the beaker. He
filtered the solution. What will be the nature of the filtrate?

(A) True solution
(B) Saturated solution
(C) Colloidal solution
(D) Suspension
36. Which of the following diagrams



shows a non-luminous flame?


(A) I only
(B) II only
(C) I and II
(D) II and IV

37. The combustion in which a material bursts into flames without the application of heat is known
as _____.

(A) Rapid combustion


(B) Spontaneous combustion

(C) Slow combustion
(D) Explosion
38. Which of the following is the method of replenishing the soil with nutrients ?

(A) Organic manure
(B) Fallow field
(C) Crop rotation
(D) All of these
39. Which of the following is an incorrectly matched pair ?

(A) Autolysis of cell Peroxisomes
(B) Control centre of the cell Nucleus

(C) Units of hereditary characteristics Genes
(D) Formation of spindle fibres Centrioles
40. Cutting down forests and using the land for other purposes is known as deforestation. It has
adverse effects on the environment. Which of the following are correct regarding these effects ?



(i)
(iii)
(v)
(A)

Decrease in soil erosion


(ii) Increase in temperature
Ground water level gets lowered
(iv) Droughts and floods
Increase in water holding capacity of the soil
(i), (ii), (iii) & (iv)
(B) (ii), (iv) & (v)
(C) (ii), (iii) & (iv)
(D) (i), (ii), (iv) & (v)
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 9 | 14th NSO - 2011

41 Microorganisms are our friends and foes. Some of them are useful for us while some of them are
harmful. From the given list sort out useful and harmful actions of microorganisms.
Production of antibiotics, food spoiling, curd preparation, vaccine production, citrus canker.

(A)

(B)

(C)

(D)

Useful: Curd preparation, citrus canker, production of antibiotics


Harmful: Food spoiling, vaccine production.
Useful: Production of antibiotics, curd preparation, vaccine production.
Harmful: Food spoiling, citrus canker.
Useful: Citrus canker, vaccine production, curd preparation.
Harmful: Food spoiling, production of antibiotics
Useful: Vaccine production, curd preparation.

Harmful: Food spoiling, citrus canker, production of antibiotics.

42. Escherichia coli in human intestine synthesizes _____.



(A) Vitamin B and D
(B) Vitamin B and C
(C) Vitamin A and K

(D) Vitamin B and K

43. A layer of air known as the atmosphere surrounds the earth. The composition of the atmosphere can
be changed by air pollution. Which of the following statements about air pollution are correct?




(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(A)

It affects the weather.


It covers the leaves of plants and limits photosynthesis.
It may cause breathing difficulties and diseases of the respiratory tract.
It is mostly caused by the burning of fossil fuels.
(iii) & (iv)
(B) (i), (ii) & (iii)
(C) (i), (iii) & (iv)
(D) (i), (ii), (iii) & (iv)

44. Given below are statements made by four students about Monerans.
(i) Monerans show multicellular body designs Ashok
(ii) Monerans show either autotrophic or heterotrophic nutrition Gita
(iii) All monerans possess cell wall Ramesh
(iv) Blue-green algae is an example of Monera Amit

Which of the student(s) has/have made an incorrect statement ?


(A) Ashok & Ramesh
(B) Ashok only
(C) Gita & Ramesh

45. Ductless glands are also known as ______.



(A) Salivary glands
(B) Endocrine glands

(C) Exocrine glands

(D) Amit & Ashok


(D) Both (A) & (B)

46. Which of the following is correct for the given figure ?



(A) The part labelled 'b' is called thylakoid.

(B) The part labelled 'c' is called granum.

(C) The part labelled 'a' is the site of dark reaction.


(D) The parts labelled 'a', 'b' & 'c', all possess chlorophyll
containing photosynthetic pigments.

47. Which of the following is/are true/false regarding the development of an embryo ?

(i) An embryo is made up of


(ii) The stage of development
(iii) The stage of development
tissues and organs of the

many cells.
in which all the body parts can be identified is called the foetus.
in which the cells begin to form groups that develop into different
body is called the embryo.

(iv) The embryo gets nutrition from uterus.


(A) (i), (ii) & (iii) are true; (iv) is false
(C) (i) & (iv) are true; (ii) & (iii) are false

(B) (i), (ii), (iii) & (iv) are true


(D) (ii) & (iii) are true; (i) & (iv) are false

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

CLASS 9 | 14th NSO - 2011

48. In the given figure, in which labelled part(s) the nucleus disappears at maturity ?

(A) a

(B) b

(C) c

(D) Both b & c

49. Match Column I with Column II and select the correct option from the codes given below.

Column I

Rhizobium
Organic manure
Threshing
Seed drill

(a)
(b)
(c)
(d)

Column II

(i)
(ii)
(iii)
(iv)

Nitrogen fixation
Separation of grains from chaff
Sowing of seeds
Animal excreta, cow dung and plant wastes

(e) Leguminous plants (v) Root nodules


(A) a-(i), b-(iv), c-(ii), d-(iii), e-(v)
(C) a-(iv), b-(i), c-(iii), d-(ii), e-(v)

(B) a-(v), b-(iv), c-(iii), d-(ii), e-(i)


(D) a-(i), b-(v), c-(ii), d-(iii), e-(iv)

50. The given pathogenic organism causes which of the following





diseases ?
(A) Kala-azar
(B) Syphilis
(C) Dengue
(D) Sleeping sickness
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
15th

SET A
Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET A

Mental Ability
9

1
r + 4

3 3 r

1.

(A) 3

2.

If f(x) = x 2x + 3x ax + b is a polynomial such that when it is divided by (x 1) and (x + 1), the


remainders are respectively 5 and 19. Determine the remainder when f(x) is divided by (x 2).

(A) 5

3.

Five persons are standing in a queue. One of the two persons at the extreme ends is a professor
and the other is a businessman. An advocate is standing to the right of a student. An author is
to the left of the businessman. The student is between the professor and the advocate.

Counting from the left, the author is at place _______.

(A) First

4.



In the given figure, if AB || CD and EF || DQ, then PDQ is _______.


(A) 48
(B) 34
(C) 72
(D) 68

= k , then the value of k is_______.

3 3 r

(C) 33

(B) 32
4

(D)

(B) 8

(C) 10

(B) Second

(D) 8

(C) Third

(D) Fourth

P
34

D
78

5. In the following series, how many times the sum of two consecutive numbers results an even
number ?

1 2 3 4 6 3 4 2 5 9 3 6 7 4 1 2 3 6 7 6 5 4 3
(B) 4
(C) 2

(A) 3

6.

Find the value of

(A)

7.



In the given figure, x + y = _______.


(A) 270
(B) 230
(C) 210
(D) 190

13

21

(D) 5

2
4 5
3
1
5 4
.
+ 2 7
5 22 + 10
5
9 12
4
2
18 5
(B)

16

35

(C)

8

19

(D) 1
B

80
A

40

70
D

8. A triangle and a parallelogram have the same base and the same area. If the sides of the triangle
are 13 cm, 14 cm and 15 cm and the parallelogram stands on the base 14 cm, then the height of

the parallelogram is _______.


(A) 4 cm
(B) 8 cm

9.

Select a figure from amongst the options which will continue the series established by Problem

(C) 6 cm

Figures.

Problem Figures

(D) 10 cm

(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

15th NSO - SET A

10. A retailer increases the selling price by 25% due to which his profit percentage increases from

20% to 25%. The percentage increase in cost price is _______.


(A) 20%
(B) 30%
(C) 25%
3

(D) 50%

11. If a + b + c = 6, the value of (2 a) + (2 b) + (2 c) 3(2 a) (2 b) (2 c) is ______.



(A) 1
(B) 0
(C) 1
(D) 2
12. Choose from the options which most closely resembles the water-image of the given combination.
0

(B)

RP

BK50RP62
B 5
2
(C)
K 0
9

RP

2
9

(D)

(A)

13. In the adjoining figure, PQRS is square and MS = RN and A, P, Q and B lie
on the same line. Also AP = MS and AP is the radius of the circle. Find the
ratio of the area of two circles to the area of the square.

(A) p : 3

(B) 2p : 3

(C) 3p : 2

(D) 6 : p

14. In DABC, E is the mid-point of median AD such that BE produced meets AC at F. If AC = 10 cm,

then AF =
(A) 3 cm

(B) 3.3 cm

(C) 2.5 cm

(D) None of these

15. A cosmetic company produces five different


products. The sales of these five products
(in lakh of packs) during 1995 and 2000 are
shown in the given bar-graph.
What is the approximate ratio of the sales of
nail enamels in 2000 to the sales of Talcum

powders in 1995 ?
(A) 7 : 2

(B) 5 : 2

(C) 4 : 3

(D) 2 :1

SCIENCE
16. A force F1 acts on a particle to accelerate it from rest to a velocity v. The force F1 is then replaced

by force F2 which decelerates it to rest. Which of the following statements is true?


(B) F1 may be equal to F 2
(A) F1 must be equal to F 2
(C) F1 must be unequal to F 2
(D) None of these

17. A person sitting on a chair in a satellite feels weightless. It is because



(A) The normal force by the chair on the person balances the earth's attraction

(B) The normal force is zero

(C) The person in the satellite is not accelerated
(D) Cannot say
18. The velocity-time graph of a body is given in figure.
The

(A)

(B)

(C)

(D)

maximum acceleration in m/s2 is


4
3
2
1

19. Which quantity of a two particles system depend only on the separation between the two
particles?

(A) Kinetic energy
(B) Total mechanical energy (C) Potential energy
(D) Both (A) and (B)
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET A

20. An object of mass 10 kg is at a point A on a table. It is moved to a point B by a distance 5 m. If the line
joining A and B is horizontal, then what is the work done on the object by the gravitational force?

(A) 50 J
(B) 100 J
(C) 60 J
(D) Zero.
21. A plane lamina is freely suspended from point P.
The weight of the lamina is 2.0 N and the centre of gravity is at C. PC = 0.50 m,
PQ = 0.40 m and QC = 0.30 m. The lamina is displaced to the position shown.
What is the moment that will cause the lamina to swing?

(A) 0.60 Nm clockwise
(B) 0.80 Nm anticlockwise

(C) 1.0 Nm clockwise
(D) 1.0 N m anticlockwise
22. Read the given statements and mark the correct option.

Statement 1 : A person seated in a moving train is at rest with respect to another train moving in
the opposite direction.

Statement 2 : If the train covers equal displacement in equal intervals of time then it moves with
uniform acceleration.

(A) Both statements 1 and 2 are true and statement 2 is the correct explanation of statement 1.

(B) Both statements 1 and 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.

(C) Statement 1 is true but statement 2 is false.
(D) Both statements 1 and 2 are false.
23. A sound wave passes from a medium A to a medium B. The velocity of sound B is greater than
that in A. Assume that there is no absorption or reflection of the boundary. As the wave moves
across the boundary, the ______.

(A) Frequency of sound will increase
(B) Wavelength of sound will increase

(C) Wavelength of sound will decrease
(D) Intensity of sound will increase
24. The energy required to change liquid water into water vapour at the same temperature is called
latent heat of vaporisation. What does this energy do?

(A) It increases the average separation of the water molecules.

(B) It decreases the average speed of the water molecules.

(C) It raises the temperature of the air near the water.

(D) It splits the water molecules into their separate atoms.
25. An artificial satellite is moving in a circular orbit of radius 42250 km. Find its speed if it takes
24 hours to revolve around the earth.

(A) 3.07 km s1
(B) 5.67 km s1
(C) 6.14 km s1
(D) 1.57 km s1
26. Read the given statements and mark the correct option.

Statement 1 : The sun seems to rise before it actually rises above horizon and it seems to set
after some time it actually sets below horizon.

Statement 2 : A light ray bends towards the normal when it passes from a rarer to denser medium.

(A) Both statements 1 and 2 are true and statement 2 is the correct explanation of statement 1.

(B) Both statements 1 and 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.

(C) Statement 1 is true but statement 2 is false.
(D) Both statements 1 and 2 are false.
27. A man who is standing at a point X between two parallel walls

as shown in the diagram, fires a starting pistol.

He hears the first echo after 0.6 s and another one after 0.8 s.

How long after firing the pistol will he hear the next echo?

(A) 1.2 s

(B) 1.4 s

(C) 1.6 s

(D) 2.4 s
Steam

28. In which conversion do H2O molecules lose speed?


(A) Ice Water

(B) Ice Steam

(C) Steam Ice

(D) Water Steam

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Water

Ice

15th NSO - SET A

29. The table shows the results of adding weighed pieces of iron to solutions M and S.

What could the aqueous solutions M and S been?

M
S
Solution Initial mass

(A) Copper(II) sulphate
Silver nitrate
of iron (g)

(B) Dilute hydrochloric acid
Sodium chloride
M
5

(C) Iron(II) chloride
Calcium chloride
S
5

(D) Magnesium chloride
Dilute sulphuric acid
30. Few properties of gases

X, Y and Z are given.

Mass of iron after


15 minutes (g)
4
4

Gas X : An extremely suffocating and corrosive gas, released

by burning coal and diesel.



Gases X and Y dissolve
Gas Y : Given off by petrol engines.

in rain water and produce
Gas Z : Produced by incomplete combustion of fuels.

acid rain.
Identify gases X, Y and Z respectively on the basis of the given properties.
(B) SO2, NOx, CO
(C) NOx, SO2, CO
(D) H2, SO2, CO

(A) CO2, H2, SO2
31. Two particles X and Y have the composition as shown in the table.
The particles X and Y are
Particle Number of

(A) Metal atoms
electrons

(B) Non-metal atoms
X
10

(C) Negative ions
Y
18

(D) Positive ions

Number of

Number of

neutrons

protons

18

17

32. Mark the correct sequence of substances obtained during fractional distillation of petroleum in



ascending order of their boiling points.


(A) Petroleum gas, Kerosene, Petrol, Diesel, Paraffin wax
(B) Petrol, Petroleum gas, Kerosene, Light oil, Diesel
(C) Petroleum gas, Petrol, Kerosene, Diesel, Lubricating oil
(D) Petroleum gas, Petrol, Lubricating oil, Diesel, Kerosene

33.




Read the following statements and mark the correct answer.


I. Artificially prepared synthetic fibre which resembles silk is known as terylene.
II. Rayon is not considered as a synthetic fibre as it is regenerated from cellulose.
III. PET bottles and jars are made up of polyesters.
(A) Statement I is false, II and III are true.
(B) Statement I is true, II and III are false.
(C) Statements I and II are false, III is true.
(D) Statement II is true, I and III are false.

34. A piece of charcoal is burnt and kept in a watch glass.


The burning charcoal is covered by an inverted gas jar. It is
observed that the charcoal stops burning after some time.
Take out the jar and add some water to it. Test the solution



with red and blue litmus paper. What do you observe?


(A) Solution turns red litmus blue, hence the oxide formed by burning of charcoal was basic oxide.
(B) Solution turns blue litmus red, hence the oxide formed by burning of charcoal was acidic oxide.
(C) Solution does not change the colour of litmus paper, hence the oxide formed by burning charcoal was neutral.
(D) Solution turns blue litmus red, hence the oxide formed by burning charcoal was basic oxide.

35. The relative atomic mass of naturally occurring chlorine is not a whole number. What is the reason


for this?
(A) Chlorine atoms can have different numbers of neutrons.
(B) Naturally occurring chlorine cannot be obtained pure.
(C) Chlorine is unstable.
(D) The mass of the electrons has been included.
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET A

36. Match the Column-I with Column-II and select the correct option from the codes given below.

Column-I (Mixture)
Column-II (Technique used to separate the components)

(a) Ammonium chloride and salt

(i)

(b) Iron in its ore

(ii)

(c) Drugs in blood

(iii)

(d) Ethyl alcohol and water

(iv)

(A) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)

(B) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)

(C) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)

(D) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iv)

37. The given diagram shows a boat made from iron.


Some magnesium blocks are attached to the iron
below the water line to prevent rusting. Why?

(A) Magnesium reacts in preference to the iron.

(B) The magnesium forms an alloy with the iron.

(C) Magnesium reacts to form a protective coating of magnesium hydroxide on the iron.

(D) The magnesium stops oxygen in the water from getting to the iron.

38.


Plastids differ from mitochondria on the basis of which of the following features?
(A) Presence of two layers of membrane
(B) Presence of green pigments
(C) Presence of DNA
(D) Plastids are present in plant cell while mitochondria are present in animal cell.

39.




Given below are four statements regarding external fertilization.


(i) The male and female gametes are formed and released simultaneously.
(ii) Only a few gametes are released into the medium.
(iii) Water is the medium of fertilization in majority of organisms exhibiting external fertilization.
(iv) Offsprings developed from external fertilization have better chances of survival than those
developed from internal fertilization.
Which of the given statements are correct?

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (i), (iii) and (iv)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i) and (iii)

(i)_ or by a machine called ___


(ii)_ . In the
40. Harvesting in our country is either done manually by ___
(iii)
next step, the grain seeds are separated from the cut crop. This process is called _____ . This is
(iv)
carried out with the help of a machine called ___
__.

Select the correct sequence of words to complete the above paragraph.


(i) (ii)
(iii) (iv)

(A) Hoe
Cultivator
Winnowing
Combine

(B) Sickle
Cultivator
Threshing
Seed drill

(C) Hoe
Harvester
Winnowing
Seed drill

(D) Sickle
Harvester
Threshing
Combine

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET A

41.


Select the incorrect statement regarding AIDS.


(A) It is an immunodeficiency disease.
(B) HIV has RNA as its genetic material.
(C) AIDS can be transmitted to an infant from the infected mother through her milk.
(D) The time-lag between the infection and appearance of AIDS symptoms may vary from week to month.

42. Which of the following options is correct about India alligator and Indian giant squirrel?

(A) Both are examples of extinct species.
(B) Both are found in Satpura National Park.

(C) Both are examples of endemic species.
(D) Both are examples of exotic species.
43. Inorganic fertilizers are applied each year to fields bordering a lake. The fertilizers run off into the
lake and cause the following six changes which together cause high mortality of fishes.

(i) Aerobic bacteria feed on dead plants.
(ii) Algae reproduce faster.

(iii) Light cannot penetrate the water.
(iv) Oxygen level falls.

(v) Water becomes green.
(vi) Plants under water die.

Which of the following shows the correct order of the changes taking place?

(A) (iv) (vi) (i) (ii) (v) (iii)
(B) (ii) (v) (iii) (vi) (i) (iv)

(C) (v) (ii) (iii) (vi) (i) (iv)
(D) (ii) (iii) (v) (iv) (vi) (i)
44. The given box contains some diseases caused by different pathogens such as bacteria, virus, fungi
and protozoa.
(i) Typhoid, (ii) Athletes foot, (iii) Tuberculosis, (iv) Anthrax,

(v) Malaria,

(vi) Common cold, (vii) Amoebic dysentery, (viii) Yellow vein mosaic, (ix) Influenza, (x) Pneumonia





Which of the following shows the correct category of diseases and their causative agents?

Viral Protozoan Bacterial Fungal
(A) (vi)
(vii)
(iv)
(ii)
(B) (i)
(vi)
(iv)
(iii)
(C) (v)
(viii)
(x)
(ii)
(D) (x)
(vi)
(ix)
(iii)

45. Leech, Nereis, Scolopendra, prawn and scorpion all have segmented body organization, but still they
cannot be classified in one group. Which of the following is the correct basis for the classification
of these organisms into different groups?

(A) Leech and Nereis belong to the phylum annelida because they have metamerically segmented body.

(B) Scolopendra, prawn and scorpion belong to phylum arthropoda, as they possess jointed appendages.

(C) Leech, Nereis and Scolopendra belong to phylum annelida because they possess closed blood vascular
system.

(D) Both (A) and (B).
46.







Refer the given figure and read the following statements.


(i) The part labelled P modifies into pseudopodia in WBC and helps in movement.
(ii) The part labelled Q is absent in mature red blood cells in humans.
P
(iii) The parts labelled R and U help in production of energy.
(iv) The part labelled S enlarges during maturity.
Q
(v) The part labelled T is spindle shaped with pointed ends in
S
muscle cells.
T
Which of the given statements are incorrect regarding this?
R
(A) (iii), (iv) and (v)
(B) (i) and (ii)
(C) (iii) and (v)
(D) (i), (iii) and (iv)

47. Goitre can occur either due to hypothyroidism (endemic goitre) or hyperthyroidism (exophthalmic
goitre). Which of the following is a correct comparison among the both?

Hypothyroidism
Hyperthyroidism

(A) High body temperature
Low body temperature

(B) Low blood pressure
High blood pressure

(C) Increased appetite
Bulging of eye balls

(D) Bulging of eyeballs
Tendency towards obesity
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET A



49.




Given below are some characteristics of vessels and tracheids.


(i) Multicellular with wide lumen
(ii) Dead cells
(iii) Cell walls are lignified
(iv) Discontinuous lumen due to presence of end walls
(v) Long, cylindrical tube-like structure
(vi) Elongated cells with tapering ends
Categorize the above characteristics with vessels (X) and tracheids (Y) and select the correct
option.
(A) X (i), (ii), (iii), (v); Y (ii), (iii), (iv), (vi)
(B) X (i), (iii), (vi); Y (ii), (iii), (iv), (v)
(C) X (i), (iv), (v); Y (ii), (iv), (v), (vi)
(D) X (i), (ii), (v), (vi); Y (i), (iii), (iv), (vi)
Which of the following is incorrect for the given
figure?
(A) It is a type of cropping pattern called intercropping.
(B) The given cropping pattern increases the productivity
of crops per unit area.
(C) The given cropping pattern helps in maintaining soil
fertility and makes better use of resources.
(D) None of these.

50. An ecologist studied the effects of sewage effluent


on the levels of oxygen concentration, bacterial
population and algal growth in a fresh water stream.
The given graph is plotted based on his findings.

Increase (arbitrary unit)

48.




Select the correct statement regarding the given graph.


(A) There is a fall in oxygen concentration between
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
point Y and 4 km downstream because it is utilized
Point Y
Distance down the stream (km)
by algae for respiration during day.
(Entry
Oxygen concentration
Key:
of
(B) There is a rise in oxygen concentration between 4 km
Sewage)
Algae
and 8 km downstream because bacterial usage of oxygen
Bacteria
for respiration is lower.
(C) Bacterial population never recovers from 8 km onwards because all the oxygen is used up by algae.
(D) There is decrease in the level of bacteria between 5 km and 7 km downstream because all the oxygen and
organic matter has been used up by algal population.
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
15th

SET B
Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET B

meNtal ability
1. The value of

(A) 1

1
1
1
1
1
is _________.

+
3 8
8 7
7 6
6 5
5 2
(B) 2
(C) 0

(D) 5

2. Read the information carefully, then use it to answer the question that follows:
I. Rahul, Mohit, Rohit, Amit and Karan all collect stamps.
II. Rahul has twice as many as Mohit. III. Amit and Karan have the same number.
IV. Rohit has fewer than Amit.
V. Mohit has half as many as Rohit.
If the above statements are true, only one of the sentences below must be true. Which one is true?

(A) Rohit and Karan have same number of stamps.
(B) Mohit has more stamps than Amit.

(C) Rahul has fewer stamps than Amit.
(D) Rahul have as many stamps as Mohit.
3.

Given that 6x3 + 5ax 12a leaves a remainder of 4 when divided by (x a), the possible value
of a is _______.

(A) 2

(B)

1

2

(C)

2

3

(D) Both (A) and (B)

4. Euclid stated that all right angles are equal to one another in the form of a/an _______ .

(A) Axiom
(B) Definition
(C) Postulate
(D) Proof
5.

Which of the following options will replace the question mark in


the figure matrix?

(A)

(B)

(C)

(D)

6. If the code of ROUTINE is VMRGFLI, then the code of CRUELTY is _______.



(A) VPVCZRL
(B) VPCVZRL
(C) WPCVZRL
(D) None of these
7.

In the given figure, if AB ^ BC, then x = _______ .

(A) 18

(B) 22

(C) 25

(D) 32

8.

The given question consists of two sets of figures.


Figures (i), (ii), (iii) and (iv) constitute the Problem Set. There is a
definite relationship between figures (i) and (ii). Establish a similar
relationship between figures (iii) and (iv) by selecting a suitable figure
from the options that would replace (?) in figure (iv).

(A)

(B)

S
G

(C)

(D)

9. A square ABCD has an equilateral triangle drawn on the side AB (interior of the square). The

triangle has vertex at G. What is the measure of the angle DGC?


(A) 160
(B) 150
(C) 75
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 90

15th NSO - SET B

10. In the given figure, ABC is an equilateral triangle with co-ordinates of B and
C as B(3, 0) and C(3, 0). The co-ordinates of the vertex A are _______.

(A) (0, 3 3)

(B) (0, 3)

(C) ( 3, 3)

(D) (3 3, 0)

11. The area of a rhombus whose perimeter is 80 m and one of whose diagonal is 24 m is _______.
(B) 384 m2
(C) 483 m2
(D) 463 m2

(A) 364 m2
12. Decimal expansion of a rational number cannot be ________.

(A) Non-terminating and non-recurring
(B) Non-terminating and recurring

(C) Terminating
(D) None of these
13. If the markup percentage of an article is 50% and discount is also 20%, then the profit percentage

will be _______ .
(A) 10%

(B) 0%

(C) 30%

(D) 20%

14. In the given figure, if AB || CD then the measure of x is ________.


(A) 28

(B) 18

(C) 10

(D) 15

15. P and Q invest some amount under S.I. and C.I. respectively but for the same period at 6% per
annum. Each gets a total amount of ` 65,000 at the end of 6 years. Which of the following is
definitely true?

(i) Q's initial principal is less than that of P.
(ii) Q's initial principal is equal to that of P.

(iii) P's percentage earnings is less than that of Q.

(A) (i) only
(B) (i) and (iii)
(C) (iii) only
(D) None of these

Science
16. Read the given statements and mark the correct option.

Statement 1 : If an earth satellite moves to a lower orbit, the speed of satellite increases.

Statement 2 : The speed of satellite is a constant quantity for all orbits of earth.
(A) Both statements 1 and 2 are true and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
(B) Both statements 1 and 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
(C) Statement 1 is true but statement 2 is false.
(D) Both statements 1 and 2 are false.

17. Ships use sound waves to find the vertical distance to the seabed. A pulse of sound waves is sent
out and the echoes are detected. A ship emits a pulse of waves lasting 0.50 s. The waves have a

frequency of 3600 Hz. How many complete wavelengths does the pulse contain?
(A) 1800
(B) 3600
(C) 7200
(D) 18000

18. The given apparatus shows a heavy piston supported by gas trapped in a
cylinder. The cross-sectional area of the piston is 4.0 104 m2 . The pressure
of the gas inside the cylinder is 1.5 105 Pa and atmospheric pressure is
1.0 105 Pa. Find the mass of the piston (Take g = 10 m s2).

(A) 1 kg
(B) 2 kg

(C) 3 kg
(D) 4 kg
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET B

19. Work done in time t on a body of mass m which is accelerated from rest to a speed v in time t1
as a function of time t is given by

(A)

1 v 2
m
t
2 t1

v
(B) m t 2
t1

(C)

1 mv 2
t
2 t1

(D)

t
1
mv 2
2
t1

20. The distance of a particle as a function of time is shown here.


The graph indicates that

(A) The particle starts with certain velocity but the motion is retarded and finally the
particle stops

(B) The velocity of the particle is constant throughout

(C) The acceleration of the particle is constant throughout in the direction of motion

(D) The particle starts with some constant velocity, the motion is accelerated, and finally the particle moves
with some constant velocity
21. A truck starts from rest and rolls down a hill with a constant acceleration. It travels a distance of

400 m in 20 s. Find the force acting on it if its mass is 7 metric tonnes.


(A) 7000 N
(B) 14000 N
(C) 28000 N

(D) 3500 N

22. Two plane mirrors are arranged at right angles to each other as shown in figure.
A ray of light is incident on the horizontal mirror at angle q to the normal. For

what value of q the ray emerges parallel to the incoming ray after reflection from

the vertical mirror?


(A) 60 only

(B) 30 only

(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

23. Two identical balls are at rest side by side at the bottom of a hill. Sometime after ball A is kicked
up the hill, ball B is given a kick up the hill. Ball A is headed downhill when it passes ball B

headed up the hill. At the instant when ball A passes ball B, it has the same _______.
(A) Position and velocity as ball B
(B) Position and acceleration as ball B
(C) Velocity and acceleration as ball B
(D) Displacement and velocity as ball B

24. A boy dropped a stone in a well 45 m deep. If speed of sound is 340 m s1, then after how much

26. A manometer is connected to a gas supply. Pressure can be measured


in cm of water. The pressure of the gas is

(A) 8 cm of water more than atmospheric pressure

(B) 12 cm of water more than atmospheric pressure

(C) 8 cm of water less than atmospheric pressure

(D) 12 cm of water less than atmospheric pressure

(D) 10 m s1
Connected to
gas supply

Air

Water

4 cm

25. A ball of mass 200 g is thrown with a speed of 20 m s1. The ball

strikes a bat and rebounds along the same line at a speed of
40 m s1. Variation of the interaction force, as long as the ball remains
in contact with the bat is as shown in the figure. What is the speed
of the ball at the instant the force acting on it is, maximum?
(B) 30 m s1
(C) 20 m s1

(A) 40 m s1

(D) 4.13 s

8 cm

time, he will hear the splash ? (Take g = 10 m s2).


(A) 1.13 s
(B) 2.13 s
(C) 3.13 s

27. Which of the following reasons is true about the electric charge acquired by cloud?

(A) By the ultraviolet rays of sun falls on them.
(B) Air molecules rub against water molecules.

(C) Cold currents of air rub against hot currents of water. (D) Both (B) and (C)
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET B

28. See the figure given below and select the correct statements regarding polymers.

1.
2.

3. Figure (X) shows structure of a linear polymer while (Y) shows structure of a cross-linked polymer.
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) All are correct.

Figure (X) shows structure of a monomer while figure (Y) shows structure of a polymer.
Small boxes in the structure represent monomers which are joined to give a polymer.

29. The graph shows the change in temperature with time


when ice at 20C is heated to 120C.

Which entry in the options shows the correct change

taking place between the points?



Points
Change

(A) P to Q
Average energy of particles remains constant

(B) Q to R
Ice melting

(C) R to S
The volume of steam is increasing

(D) T to U
Water boiling
30. Ritwik was given four inflammable substances P, Q,
Substance

R and S. He was asked to hand over them to Ramesh
P
who was the resident of an hot area (temperature 46C).
Q
Ritwik collected the data about the substances as shown
R
in the table.

Which substances Ritwik should not carry to the hot
S
area where Ramesh lives?

(A) P and Q
(B) R and S
(C) P and S

Ignition temperature
40C
38C
52C
59C
(D) P, Q, R and S

31. Geeta poured 20 g of salt into 200 mL of water in a beaker. She


stirred the water to dissolve the salt completely. Then she heated
the solution until it was reduced to half. How many grams of salt
can be recovered from the remaining solution?

(A) 0 g
(C) 20 g

Salt solution

(B) 10 g
(D) 40 g

Bunsen burner

32. Each beaker contains two metal strips of same size fastened together and immersed in hydrochloric
acid. After 5 minutes, which beaker contains the least amount of zinc ions?

(A)

(B)

(C)

(D)

33. A spoon is kept in contact with ice cubes for sometime. Later, the same

spoon was held over the flame of a candle. The figure shows the observation.
What do you infer from the figure?

(A) Spoon is an inflammable substance.




(B) Burning of candle is a spontaneous process.

(C) CO2 is a product of combustion.

(D) Water vapour is a product of combustion.
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET B

34. Select the incorrect statements among the following.



(i) Bitumen is used for metalling the roads.

(ii) Some inexhaustible natural resources like coal, petroleum and natural gas formed from the
dead remains of living organisms are known as fossil fuels.

(iii) Many useful substances are obtained from coal (commercial importance), so it is also called
as 'Black gold'.

(iv) Natural gas is used as a starting material for the manufacture of a number of chemicals and
fertilizers.

(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (ii) and (iv)
(D) (i), (ii) and (iv)
35. Which element has the greatest number of electrons in the outermost shell (energy level) of its atoms?

(A) Fluorine
(B) Helium
(C) Lithium
(D) Potassium
36. The given figure illustrates three experimental
set up X, Y and Z to investigate the sacrificial
protection of iron.

Water
Iron nail
Copper

In which test-tube(s) will the iron rust?



(A) X only
(B) Y only

(C) X and Z
(D) Y and Z

(X)

Water
Iron nail
Magnesium
(Y)

Water
Iron nail
Zinc
(Z)

37. An ionic compound of element M and chlorine has the formula MCl3. The molecular mass of MCl3
is 118.5. What is the molecular mass of the oxide of element M?

(A) 28

(B) 44

(C) 72

(D) 99NTAL

ABILITY

38. Ali performed an experiment in which he put two different cells P and Q in pure water. Cell P
swelled up and burst eventually while cell Q became tight and firm but did not burst.

Which of the following is the most appropriate inference?

(A) Cell sap of cell P is isotonic to the pure water.
(B) Cell sap of cell Q is isotonic to pure water.

(C) Cell P has been obtained from a plant.
(D) Cell Q is a bacterium.
39.




Observe the given figures of three different plant tissues and


select the correct option.
(A) 'a' and 'b' consist of living cells while 'c' consists of dead cells.

(B) Cytoplasm is present in cells of 'a' while it is absent in cells of 'b' and 'c'.
(C) Cell walls of 'a', 'b' and 'c' bear uniform thickening of suberin.
(D) 'a' provides mechanical strength to the plant while 'b' and 'c' serve as storage tissues.

40. Study the given flowchart. Which of the following are


the correct examples of W, X, Y and Z?

W
X
Y
Z
(A) Ulothrix
Marsilea
Selaginella Cycas

(B) Riccia
Marsilea
Cycas
Ipomoea

(C) Lycopodium Marchantia Pinus
Ipomoea

(D) Spirogyra
Dryopteris
Funaria
Pinus
41. Match Column-I with Column-II and select the correct option from the codes given below.

Column-I
Column-II

(a) Hepatitis
(i) Ulcers in stomach and duodenum

(b) Typhoid
(ii) Reduction in natural immunity of the body

(c) Helicobacter pylori
(iii) TAB vaccine

(d) AIDS
(iv) Painful contraction of muscles of throat and chest

(e) Lyssavirus
(v) Acute inflammation of liver caused by virus

(A) (a)-(i), (b)-(ii), c-(iii), (d)-(iv), (e)-(v)
(B) (a)-(v), (b)-(iii), c-(i), (d)-(ii), (e)-(iv)

(C) (a)-(iii), (b)-(i), c-(iv), (d)-(ii), (e)-(v)
(D) (a)-(ii), (b)-(iv), c-(iii), (d)-(v), (e)-(i)
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET B

42. The given cycle represents circulation of nitrogen in


the environment. Identify X, Y and Z in the cycle and


select the correct option.

(A) X - Denitrification, Y - Ammonification, Z - Nitrogen fixation

(B) X - Nitrate, Y - Denitrification, Z - Ammonification

(C) X - Nitrate, Y - Nitrogen fixation, Z - Ammonification

(D) X - Nitrification, Y - Ammonification, Z - Denitrification

43. Complete the given statements by selecting the correct words from the options given below.
(i)_ is a traditional method of irrigation.

(a) ___
(b) __(ii)
___ is a common weedicide.
(iii)

(c) In ________, water escapes from revolving nozzle and falls like rain on the crops.

(iv)

(d) __
___ is a technique for developing new varieties of crops by cross-breeding two different varieties.

(i)
(ii)
(iii)
(iv)

(A) Dhekli
Agent orange
Drip irrigation
Broadcasting

(B) Dhekli
DDT
Chain pump
Crop rotation

(C) Rahat
Siniazine
Moat
Mixed cropping

(D) Rahat
Metachlor
Sprinkler system Hybridization
44. Read the following statements about four kinds of microorganisms P, Q, R and S.

(i) P converts milk into curd.

(ii) Q is used for making antibiotics.

(iii) R contains RNA as genetic material and causes reduction in immunity of its host.

(iv) S is used to manufacture wine and beer.

Identify P, Q, R and S and select the correct option.


(A) P is yeast and R is HIV.
(B) Q is Lactobacillus and R is yeast.
(C) P is Lactobacillus and Q is Penicillium.
(D) Q is HIV and S is yeast.

45. Rohan conducted an experiment in which two



visking tubes A and B made up of semi-permeable
membrane were filled with starch solution and
kept in two separate test tubes containing water.
These test tubes were then placed in water bath.
Fresh saliva was added to visking tube A and
boiled saliva was added to visking tube B.

What result he would most likely obtain after
10 minutes of conducting experiment?

(A) Starch will be found outside visking tube A.

(C) Starch will be found outside visking tube B.

(B) Maltose sugar will be found outside visking tube B.


(D) Maltose sugar will be found outside visking tube A.

46. The menstrual period of a woman, having regular 28 days, started on March 1st . When is she most
likely to ovulate and when will her next menstrual period start?


Ovulation Menstrual period
March 21st

(A) March 7th
th

(B) March 14
March 29th

(C) March 10th
March 26th
th

(D) March 14
April 4th
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

15th NSO - SET B

(A) X represents male and Z represents female.

(B) Z represents male and X represents female.

(C) Y represents male and Z represents female.

(D) Z represents male and Y represents female.

48. The given graph shows the amount of pollutants in four rivers P, Q, R
and S. The river that can continue to support the most number of aquatic
plants and animals is ________.

(A) P

(C) R

(B) Q

(D) S

Amount
of pollutants

47. The given Venn diagram represents the changes that occur
at puberty in adolescents.

Which of the following options is correct regarding this?

Q
S

P
Number of years

49. Read the given statements and select the correct option.

Statement 1 : Extensive use of fossil fuels poses dual problem, it increases air pollution and
depletes fuel resources.

Statement 2 : Fossil fuels release oxides of nitrogen and sulphur on burning that cause acid rain
and smog.

(A) Both statements 1 and 2 are correct and statement 2 is the correct explanation of statement 1.

(B) Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.

(C) Statement 1 is correct but statement 2 is incorrect. (D) Both statements 1 and 2 are incorrect.
50. The given graph shows changes in concentration

of two substances X and Y in a river polluted
by sewage. Which of the following options most
appropriately identifies X and Y?
(A) X-Carbon dioxide, Y-Nitrogen compounds

(B) X-Nitrogen compounds; Y-Carbon dioxide

(C) X-Nitrogen compounds; Y-Oxygen

(D) X-Oxygen; Y-Nitrogen compounds
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
16th

SET A
Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Mental Ability
1.

If a = 0.1001000100001... and
b = 0.101001000100001......, then which of the
following is true?

A. a and b are both irrational numbers and a > b.

B. Two irrational numbers between a and b are
0.1002000100001000001... and

0.10021001000100001... .

C. a and b both are rational numbers and a < b.

D. None of these

7.



8.

The polynomials ay 3 + 3y 2 3 and 2y 3 5y + a when


divided by (y 4) leaves the remainder P1 and P2
respectively. Find the sum of digits of denominator
of a if 2P1 P2 = 0.
A. 9
B. 10
C. 8
D. 127

3.

If a3 + b 3 + c 3 = 3abc and a + b + c = 0, then

9.

(b + c) 2 (c + a ) 2 (a + b) 2
+
+
=?
3bc
3ac
3ab
A. 0
B. 1
C. 1
D. Not defined

2.

4.





5.




6.

Garima, Latika and Priya are standing at the corners


of an equilateral triangle drawn in an open farm.

N
W

Select the correct answer. The three steps from solids


to points are
A. Solids surfaces lines points
B. Solids lines surfaces points
C. Solids surfaces elements points
D. Solids elements surfaces points
V

In the given figure, TR || VS,


TU || RS, RPQ is twice of
UVS, then find a + b.
165
185
225
155

In a certain code language te da ka ni means


intelligence is in genes, se po lo ni means genes are
not responsible and ba da fu te means intelligence
is through experience. What does ka stand for in
that code language?
A. genes
B. through
C. intelligence
D. in

Garima

A solid metallic cylinder of base radius 3 cm and


height 5 cm is melted to form cones, each of height
1 cm and base radius 1 mm. The number of cones
is
A. 450
B. 1350
C. 4500
D. 13500

A.
B.
C.
D.

Select the correct match for the statement. In DPQR,


P = 70, R = 30, then
A. PQ > PR
as P > R
B. PQ > QR
as P > R
C. QR > PR
as Q > R
D. PR > PQ
as Q is the greatest, greater
angle has longer side opposite
to it.

b
T

25

90

R
P

E
S

Latika

Priya

If they run along the sides in clockwise direction


1
and stop after covering sides 1 . Now which of
2
the following statements is true?
A. Latika is to the west of Priya.
B. Garima is to the south-west of Latika.
C. Garima is to the south-west of Priya.
D. Latika is to the north-west of Garima.

10. Study the following information to answer the given


question:
(i) Six friends A, B, C, D, E and F are seated in
a circle facing centre.
(ii) F is between A and D.
(iii) C is between E and B.
(iv) E is not between D and C.
(v) D is second to the left of C.
Which of the following is D's position?

A. Second to the right of A

B. Next to the right of B

C. Third to the left of B

D. Fourth to the right of A

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - 2013

11. How many m's are preceded and followed by m?


mnmnnmmnmnmmmuumnmnnmmmn

A. 1
B. 2

C. None
D. 3
12. Which of the following figures will complete the
series given below?

A.

B.

C.

D.

of origin are _______ as point is _______.


A. ( 5, 6), ( abscissa, ordinate)
B. (5, 6), (ordinate, abscissa)
C. ( 5, 6), (abscissa, ordinate)
D. (5, 6), (abscissa, ordinate)

14. If the sides of a triangle are 60 m, 100 m, 140 m


then length of the longest altitude is

A.

C.

50 3 m
50 3
m
6

B.

500 3 m

D.

80 3 m

15. Four views of a cube are given below. Which symbol


will be opposite to
?

13. The co-ordinates of a point whose ordinate is 6


units below of origin and abscissa is 5 units right

A.
C.

B.
D.

Science
16. A car covers one-third of its journey with speed x,
next one-third with speed y and the last one-third
with speed z. The average speed of the body during
the entire journey is
2xyz

A.
xy + yz + xz

B.

3xyz
xy + yz + xz

C.

xyz
xy + yz + xz

D.

3( x + y + z )
xyz

19. A girl stands between the two walls and claps


her hands as shown in the figure. If S is less
than 60 m and the time between the first and
the second echo is 0.25 s, then find the value
of S. Velocity of sound in air is 344 m s1.

17. The diagram shows a wave on a string with


two points A and B marked on the string.
If the wave is moving in the direction as shown then
what will happen next ?

A.
B.
C.
D.

A
A
B
B

will
will
will
will

move
move
move
move

10 push-ups in 30 s. Find his average power output


during this time interval.
A. 5 W
B. 15 W
C. 50 W
D. 500 W

A.

17 m

B.

25 m

C.

29 m

D.

35 m

20. A motor cycle and a car are moving on a horizontal


road with the same velocity. If they are brought to
rest by the application of brakes, which provided
equal retardation, then

to the right
up
to the right
up

18. An athlete is doing push-ups. He applies a force of


300 N as he pushes up a distance of 0.5 m. He does

A.

Motor cycle will stop at shorter distance

B.

Car will stop at a shorter distance

C.

Both will stop at the same distance

D.

Nothing can be predicted.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - 2013

21. Three plane mirrors are mounted on the three walls


forming an isosceles right triangle as shown in the
figure. How many images of object A are formed
in all?

A.

B.

C.

D.

A.

Statement 1 : A hydrogen filled balloon stops rising


after it has attained a certain height in the sky.
Statement 2 : The atmospheric pressure decreases
with height and becomes zero when maximum height
is attained.
A. Both statements 1 and 2 are true and statement 2
is the correct explanation of statement 1.
B. Both statements 1 and 2 are true but statement 2
is not the correct explanation of statement 1.
C. Statement 1 is true but statement 2 is false.
D. Both statements 1 and 2 are false.

23. A cluster of clouds at a height of 1000 m above the


earth burst and enough rain fell to cover an area of
106 m2 with a depth of 2 cm. How much work have
been done in raising water to the height of clouds.

(Take g = 9.8 m s2 and density of water = 103 kg m3)



A.
B.
C.
D.

B.

22. Read the given statements and mark the correct


option.

1.96 1011 J
1.96 109 J
1.5 1011 J
2.5 1013 J

24. A block of mass M is supported by



a cord A from a rigid support and
another cord B is attached to the
bottom of the block as shown in
the figure. Which of the following
statement is correct ?

A. If you give a sudden jerk to B,
it will break.

B. If you give a sudden jerk to B,
A will break.

C. If you pull on B steadily, chord B will break.

D. Both options A and C are correct.
25. Which of the following graphs between the square
of the time period and cube of the distance of planet
from the sun is correct ?


C.

D.


26. Match the column I with column II and choose the
correct option using the codes given below.

Column I
Column II
(a) A fibre obtained by (i) Melamine

chemical treatment

of wood pulp.
(b) A fibre stronger
(ii) Acrylic

than steel wire
(c) A fibre known as
(iii) Rayon

artificial wool
(d) A fire-proof plastic
(iv) Nylon

A. (a)-(i), (b)-(iv), (c)-(iii), (d)-(ii)

B. (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(ii)

C. (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

D. (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)
27. A flask containing a liquid X is heated until it boils
as shown in the figure.

Heat

Choose the incorrect statement about the particles


of the substance during the process.
A. Energy is absorbed by particles in the liquid X.
B. The particles loss kinetic energy.
C. Eventually, the particles throughout the liquid have
enough energy to overcome the forces holding
them together.
D. Both A and B

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - 2013

28. Nandita has a substance Y which boils at 388 K


and is immiscible with water. Y does not react with
water. Which of the following separation methods
will Nandita adopt to separate Y from a mixture
containing another substance Z which boils at 278 K?
(Both Y and Z are miscible).

31. In Rutherford's a-particle scattering experiment, a very


small fraction of a-particles were deflected by 180.
What did he conclude from this observation?

A. All the positive charge and mass of the atom
occupy very little space.

B. Most of the space inside the atom is empty.

C. All the positive charge and mass of the atom were
concentrated in a very small volume.

D. Both A and B.

A.


B.

32. Match the column I with column II and select the


correct option from the codes given below.

Column I
Column II
(a) Hottest zone
(i) Zone of unburnt wax

of candle flame

vapours
(b) Yellow zone of
(ii) Non-luminous zone

candle flame
(c) Black innermost (iii) Incomplete

zone of the candle
combustion zone

flame


A. (a) - (i), (b) - (ii), (c) - (iii)

B. (a) - (ii), (b) - (i), (c) - (iii)

C. (a) - (i), (b) - (iii), (c) - (ii)

D. (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (i)

C.

D.

30. An element L has 9 protons and its valency is 1.


Another element M has valency 3 and 5. What is the
difference in the number of electrons in L and M?

A. 6

B. 5

C. 4

D. 3

29. In a science project, Aditya has to make a chart,


illustrating various elements and their atomicity.
Aditya decided to show elements of different atomicity
by different shapes.
Monoatomic
Diatomic

Triatomic

Tetratomic

33. Naphthalene balls used to repel moths and other


insects are obtained from X .
These days, Y , a petroleum product, is used in
place of X for metalling the roads.
What are X and Y respectively ?

A. Coke, coal

B. Coal, coke

C. Bitumen, coal tar

D. Coal tar, bitumen
34. Schematic atomic structures of three elements are
given below.

Polyatomic

Pick the element which is shown incorrectly.

A.

Cl

C.

B.
D.

Al
S

Which of the following is the correct formula of the


compound formed by the given three elements ?
A. Na3PO4
B. Na2CO3
C. Na2SO4
D. Na2SO3

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - 2013

35. Refer the given figure and select the correct option
regarding it.
P
Q

B.

C.

D.

Using radiation technology to kill certain


pathogens
Exposure of food to extremely low temperature
to retard growth of microorganisms
Exposure of food to 70C for short period and then
cooling it quickly to destroy harmful microbes.

R
S

A.

B.
C.

D.

P are dead sclerenchyma fibres that provide


mechanical strength.
Q helps in maintaining pressure gradient.
R is the main conducting part of the phloem formed
of cylindrical cells.
S is living parenchyma cell that stores food.

36. Study the following table regarding different species


and their status. Select the correct option for a-e.
Status
Species
a
Passenger pigeon
Endemic
b
Critically endangered
c
d
Giant golden mole
e
Hippopotamus

A. a - Extinct; b - Hog badger

c - Thick billed parrot; d - Endangered

e - Vulnerable

B. a - Vulnerable; b - Thick billed parrot

c - Hog badger; d - Extinct

e - Endangered

C. a - Endangered; b - Hog badger

c - Thick billed parrot; d - Vulnerable


e - Extinct

D. a - Extinct; b - Thick billed parrot

c - Hog badger; d - Extinct

e - Endangered
37. Agricultural fields must maintain their fertility in
order to keep up productivity. Which among the
following is the most effective method that farmers
can adopt to keep the soil fertile?

A. Repeatedly growing the same crop in the field.

B. Providing adequate irrigation facilities and drainage
system.

C. Regular tilling of the field so that it holds more
air and water.

D. Rotating crops in the field.
38. Pasteurization is a technique for food preservation
which was invented in 1862. It mainly involves

A. Exposure of food to high temperature (around
135C) to inactivate enzymes that spoil the food
during storage

39. Read the following characteristics of an organism.



(i) Soft, dorsoventrally flattened, leaf-like body.

(ii) Head lobe bears mouth surrounded by oral
sucker.

(iii) Absence of digestive system and sense organs.

(iv) Presence of excretory pore at the posterior end of
the body.

(v) Considerable osmotic adaptability.
Based on the above characteristics, identify the
animal and select the correct option.

A. Taenia solium
B. Fasciola hepatica

C. Wuchereria bancrofti D. Leucosolenia
40. Acid rain is produced when rain mixes with gases
such as sulphur dioxide. This will eventually result
in

A. Lowering of pH and changes of temperature in
ponds

B. Raising of pH in ponds, encouraging growth of
microorganisms

C. Lowering of pH in ponds, limiting survival of
aquatic organisms

D. Raising of pH in ponds, limiting development of
organisms.
41. Mrs. Mehra, who is 32 years old, underwent a surgery
to get her oviducts removed after having girl. Now
she wants to have another baby. Do you think she
can have another baby?

A. Yes, she can have another baby as her ovaries are
still functional to produce eggs.

B. No, she cannot have another baby because
fertilization of egg takes place in the oviduct.

C. Yes, she can have another baby because the surgery
can be reversed.

D. No, she cannot have another baby as the hormones
associated with the oviduct will not be present.
42. Bio fuels are the fuels which are obtained from
plants. Which of the following statements is incorrect
regarding this?

A. Seeds of the plant Jatropha yield oil and are used
to make bio-diesel.

B. Jatropha is a cultivated plant which requires only
certain specific soil to grow and also requires much
irrigation.

C. Bio-fuels are an environment-friendly alternative
to fossil fuels.

D. Animals usually do not eat the plant Jatropha.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - 2013

43. Match Column-I with Column-II and select the


correct option from the codes given below.

B.


Column-I
Column-II
(a) Infectious disease causing
(i) AIDS

ulceration and inflammation


of intestinal tract
(b) Rapid and uncontrolled
(ii) Chicken pox
growth of cells
(c) Infection of respiratory
(iii) Typhoid
system causing inflammation

of lungs
(d) Communicable disease
(iv) Cancer

characterised by itchy rashes

and vesicles on body
(e) Viral infection leading to
(v) Pneumonia

severely low immunity

A. (a) - (i), (b) - (ii), (c) - (iii), (d) - (iv), (e) - (v)

B. (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (v), (e) - (i)

C. (a) - (v), (b) - (iv), (c) - (iii), (d) - (i), (e) - (ii)

D. (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (v), (d) - (ii), (e) - (i)

C.

44. Anaya took a few stalks of celery and immersed them


in solution X. After 10 minutes the stalks became
swollen. Similarly she immersed some celery stalks in
solution Y, which after 10 minutes became shrunken.
What can you deduce from this observation?

A. Solution X is hypotonic, while solution Y is
hypertonic for celery stalks.

D.

Solution X is hypertonic, while solution Y is


hypotonic for celery stalks.
Solution X is isotonic, while solution Y is
hypertonic for celery stalks.
Solution X is hypotonic, while solution Y is isotonic
for celery stalks.

45. Fill up the blanks and select the correct option from
the codes given below.
(a)

(i) is decomposed mixture of cattle excreta and


urine along with straw and fodder.

(b)

(ii) is made from vegetable wastes and animal


wastes decomposed by aerobic and anaerobic
microorganisms.

(c)

(iii) is prepared by sowing certain crop seeds and


then ploughing them back in the soil.

(d)

(iv) is made by decomposition of plant and animal


refuse with the help of earthworms.


(i)
(ii)

A. Vermi-
Farmyard

compost
manure

B. Farmyard Compost

manure

C. Green
Compost

manure

D. Compost Green

manure

(iii)
(iv)
Green
Compost
manure
Green
Vermimanure compost
Farmyard Vermimanure compost
Farmyard Vermimanure compost

Achievers Section
Direction (Q. 46 & 47) : Refer the given passage and
answer the following questions.
At present the primary nutrient which limits the agricultural
yield is nitrogen (N). Some plants are capable to produce
more N2 than they consume. These plants show symbiotic
relationship with N2-fixing bacteria such as Rhizobium.
These bacteria produce root nodules in leguminous plants
and convert atmospheric N2 into nitrogenous compounds.
Rhizobium bacteria are gram negative bacteria, which
show host specificity and fix N2 in the presence of a red
pigment called leghaemoglobin. It protects nitrogen fixing
enzyme nitrogenase from oxygen.
46. Which of the following statements is incorrect?

A. Leghaemoglobin functions as oxygen scavenger
during N2 -fixation.

B. Enzyme nitrogenase, which is required to fix
atmospheric N2 is active in the presence as well
as absence of oxygen.

C.

D.

N, P and K are referred to as critical elements


for crop plants as they easily become deficient in
soil due to higher plant requirement and repeated
cultivation.
The coordinated activities of the legume and
Rhizobium bacteria depend on chemical interactions
between the symbiotic partners.

47. Read the given statements and select the correct


answer.

Statement 1 : Rhizobium bacteria can also live freely in
the soil and carry out N2-fixation by themselves.
Statement 2 : Such Rhizobium bacteria are called
free-living N2-fixing bacteria.

A. Both statements 1 and 2 are true and statement 2
is the correct explanation of statement 1.

B. Both statements 1 and 2 are true but statement 2
is not the correct explanation of statement 1.

C. Statement 1 is true and statement 2 is false.

D. Both statements 1 and 2 are false.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - 2013

48. The speed-time graph of a particle in motion along


a constant direction is shown here. Three equal
intervals of time are represented by 1, 2 and 3. In
which interval is the average acceleration greatest
in magnitude?

A.

Interval 1

B.

Interval 2

C.

Interval 3

D.

Interval 1 and 3

49. Fill in the blanks :



The effect of rotation of the earth is ______ at the
equator and _______ at the poles. If the earth stops
rotating, the weight of a body would ________ due
to the absence of ________ force.

A.
B.
C.
D.

Minimum, maximum,
Maximum, minimum,
Maximum, minimum,
Minimum, maximum,

decreases, gravitational
increases, centrifugal
decreases, centrifugal
increases, gravitational

50. Small pieces of different metals P, Q, R and S are


dropped in beakers containing different reagents.

Identify the metals P, Q, R and S respectively.


A. Zn, Mg, Ca, Cu
B. Na, Cu, Mg, Ca
C. Mg, Ca, Zn, Na
D. Zn, Ca, Na, Mg

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
16th

SET B
Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Mental Ability
1

1.




2.





3.





4.

5.



-1

Two positions of a dice are shown below. What will


be the number of dots on the top of the dice if 5 is
in the bottom?
A. 5
B. 1
C. 6
D. 3
All the three quadrilaterals I,
II and III are squares. If the area of
I = x2 and area of II = y 2 (x2 > y 2),
then the area of III is _____.

A. 2x2
B. 2(x2 y2)
C. x2 + y2
D. x2 y2
Which of the following options best indicates the
logical relationship amongst the following three?

-1

a2 + a 2
1- a 2
Simplify :
+
1- a
1+ a
1
A.
1- a
B. 0
C. 1
2
D.
1- a

6.

If means , D means , means +, means


, means = and
means less than, then
which of the following is incorrect?

A.

10

37

B.

10

C.

10 7

D.

10

7.

Select the correct match.

15 D 3

C.

79

9D3

82

8D47

Column I

Column II

A.

Postulate III

A terminated line can be


produced indefinitely.

B.

Postulate II

All right angles are equal to


one another.

C.

Postulate IV

A circle can be drawn with


any centre and any radius.

D.

Postulate I

A straight line may be drawn


from any one point to any
other point.

8.

Identify the option in which figure (x) is


embedded.

A.


Figure (x)

DOCTOR, MALE, ACTOR

A.

4D25

B.

C.

D.

9.

If the sides BA and DC of quadrilateral ABCD are


produced as shown in the given figure, then
A. x + y = a + b
B. x y = a b
x- y
C.
=ab
2
D. None of these

B.

D.

None of these

Which of the following is false?


A. The x-coordinates of all points to the right of the
y-axis are positive.
B. The y-coordinates of all points above the x-axis
are positive.
C. The y-coordinates of all points below the x-axis
are positive.
D. The x-coordinates of all points to the left of the
y-axis are negative.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - SET B

10. Read the following information and answer the


question given below it:
A is the father of C. But C is not his son.
E is the daughter of C. F is the spouse of A.
B is the brother of C. D is the son of B.
G is the spouse of B. H is the father of G.
Who is the son of F?

A. B
B. C

C. D
D. E
11. A statement (I) is given followed by a corresponding
statement (II) just below it. Of the statements, mark
the correct answer as ____.
Statement-I : If the area of an equilateral triangle
is 81 3 cm 2 , then the side of the triangle is
9 3 cm.

Statement-II : Area of an equilateral triangle is

3 2
a . (where a is side of the triangle).
4
A. If both Statement (I) and Statement (II) are true
and Statement (II) is the correct explanation of
Statement (I).
B. If both Statement (I) and Statement (II) are true
but Statement (II) is not the correct explanation
of Statement (I).
C. If Statement (I) is true but Statement (II) is
false.
D. If Statement (I) is false but Statement (II) is
true.

12. If the day, two days after tomorrow be Thursday, what


day would have been two days before yesterday?

A. Friday
B. Tuesday

C. Thursday
D. Wednesday
13. The radii of three cylindrical jars of equal height
are in the ratio 1 : 2 : 3. Second jar is full with
water which is first poured into the first jar. After
filling the first jar, water is poured into the third jar.
Which of the following statements is true?

A. Third jar is half full.

B. Third jar is one third full.

C. Third jar is two thirds full.

D. Third jar is four ninths full.
14. Insert the missing number in the number pattern
given below.

A. 3.7

B. 3.8

C. 3.9

D. 3.1
15. What is the probability that a number selected at
random from the numbers 1, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4,
4 will be their average?
4
8

A.

B.
10
10
3
5

C.

D.
10
10

Science
16. The figure shows two horizontal forces acting on a
block on a frictionless floor. If a third horizontal force
F3 also acts on the block, what are the magnitude
and
left
A.
B.
C.
D.

direction of F3 when the block is moving to the


with a constant speed of 5 m/s?
2 N leftward
2 N rightward
3N
5N
8 N leftward
8 N rightward

17. A bead starts sliding from A on a frictionless wire


with initial velocity of 4 m s1 as shown in figure.
On reaching C, its velocity will be

A.

Zero

B.

2 m s1

C.

4 m s1

D.

8 m s1

18. The velocity of a planet revolving around the sun


at three different times of a year is shown in the
figure. Which among the following alternatives is
correct?
v + v3


A. v2 = 1
2
v + v3

B. v1 = 2
2

C. v1 > v2 > v3

D. v1 < v2 < v3
19. In a hospital an ultrasonic scanner is used to locate
tumours in a tissue. The operating frequency of the
scanner is 4.2 MHz. The speed of sound in a tissue
is 1.7 km s1. The wavelength of sound in the tissue
is approximately

A. 4 104 m
B. 2 104 m
6

C. 8 10 m
D. 2 106 m

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - SET B

20. A small block B of mass 1 kg is placed on block A


of mass 5 kg and length 20 cm as shown in figure.
A constant horizontal force of 10 N is applied on
block A. If all the surfaces are assumed frictionless
and block B is at the right end of block A, then the
time in which block B separates from A is
0.2 s

A.
B.

C.

0.5 s
2s

D.

3s

21. Read the given statements and select the correct


option.

Statement-1 : A cloth covers a table. Some dishes
are kept on it. The cloth can be pulled out without
dislodging the dishes from the table.

Statement-2 : For every action, there is an equal
and opposite reaction.

A.

B.

C.
D.

Both statements-1 and 2 are true and statement-2


is the correct explanation of statement-1.
Both statements-1 and 2 are true but statement-2
is not the correct explanation of statement-1.
Statement-1 is true and statement-2 is false.
Both statements-1 and 2 are false.

22. The acceleration-time graph for a particle in rectilinear


motion is as shown in the figure. Find the average
acceleration in first twenty seconds.

24. A person is looking at the image of his face in a


mirror by holding it close to his face. The image
formed is virtual. When he moves the mirror away
from his face, the image is inverted. What type of
mirror is he using?

A. Plane mirror

B. Concave mirror

C. Convex mirror


D. Combination of mirror and lenses
25. The gravitational force between two masses kept in
air at a certain distance is x N. The same two masses
are now kept in water and the distance between them
are same. The gravitational force between these
masses in water is y N. Then

A. x > y

B. x < y

C. x = y

D. Cant say
26. Different fabrics of same size, wet with same volume
of water were left out in the sun for drying.

Arrange the fabrics in order of time taken to dry


(from maximum to least).
A. Polyester, cotton, acrylic, wool
B. Wool, polyester, cotton, acrylic
C. Wool, cotton, acrylic, polyester
D. Cotton, wool, acrylic, polyester

27. Study the given flowchart carefully.


P
Y

A.
B.
C.
D.

10
15
20
25

m
m
m
m

s
s2
s2
s2

A.
B.
C.
D.

Level will fall below A.


Level will rise above A.
Level will remain at A.
It is difficult to predict.

Q
Liquid

Sublimation

23. A capillary tube C dipped in a liquid that wets it as


shown in figure. If we blow air through the horizontal
tube H, then what will happen to the liquid column
in the capillary tube ?

Plasma

Freezin

Identify P, Q, X and Y respectively.


A. Cooling, Vaporisation, Liquid, Gas
B. Ionization, Condensation, Solid, Gas
C. Heating, Melting, Solid, Liquid
D. Sublimation, Freezing, Liquid, Solid

28. Incomplete combustion of fuels gives X. Burning of


coal and diesel releases Y, which is an extremely
suffocating and corrosive gas. Identify X and Y
respectively.

A. CO2 , NO2

B. NO2 , CO2

C. CO, SO2

D. SO2 , CO

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - SET B

29. Ruchi was given four unknown metals P, Q, R and


S. She performed the following experiments to check
the reactivity of the unknown metals.

If reaction occurred in only beaker 3, then which of


the following metals is least reactive?
A. P
B. Q
C. R
D. S

30. Choose the incorrect statement among the


following.

A. Natural gas is used as a starting material for
the manufacture of a number of chemicals and
fertilisers.

B. Over millions of years, presence of air, high
temperature and low pressure transformed the
dead organisms into petroleum.

C. Naphthalene balls used to repel moths and other
insects are obtained from coal tar.

D. Minerals, coal, petroleum, natural gas, etc. are
exhaustible natural resources.

32. Ranchi prepared a salt solution with concentration


11.2% (mass by mass percentage) in 320 g of water.
Abhinav prepared a salt solution by dissolving the
same amount of salt (as used by Ranchi), but in
180 g of water. What is the concentration (in mass
by mass percentage) of the solution prepared by
Abhinav?

A. 24.2%
B. 19.9%

C. 23.8%
D. 18.3%
33. Richa has 144 g of ozone, Naina has 0.2 mol of P4
while Ankur has 36.02 1023 molecules of N2 . Which
of the following is the correct order of number of
electrons they have?

A. Ankur < Naina < Richa

B. Naina < Richa < Ankur

C. Ankur < Richa < Naina

D. Richa < Ankur < Naina
34. There are four species P, Q, R and S with compositions
as given below.

Protons Neutrons Electrons


12
12
10
P
13
14
10
Q
17
18
18
R
16
16
18
S
Which of the following forms a compound with X 2Y3
type formula?
A. P and Q
B. P and R
C. Q and R
D. Q and S

35. Study the experimental set up shown below.

31. Which of the following statements is correct about


the given graph?

A.

B.

C.

D.

Temperature remains same during the change of


state.
QR represents latent heat of fusion while ST
represents latent heat of vaporisation.
At QR, substance exists in both solid and liquid
states while at ST, it exists in both liquid and
gaseous states.
All the statements are true.

Which of the following statements is correct regarding


the observations made, after the two visking tubes
P and Q were placed in dilute iodine solution for
10 minutes?
[Key : Visking tube allows the molecules of iodine
to pass through it.]
A. Solution in visking tube P turns blue-black
B. Solution in visking tube Q turns blue-black
C. Solution in both the visking tubes P and Q turns
blue-black
D. Solution in neither of the visking tubes turns
blue-black.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - SET B

36. Acid rain occurs when sulphur dioxide and nitrogen


oxides combine with water vapours in atmosphere
and fall as rain. Which of the following is not caused
by acid rain?

A. Decreased quality of air
B. Reduced growth of forests

C. Reduced pH of water bodies

D. Destruction of marble buildings
37. Read the following differences between lymph and
blood.
Lymph
(i)

Blood

It consists of plasma It consists of plasma,


and leucocytes only. e r y t h r o c y t e s a n d
platelets only.

(ii)

The concentration of The concentration


glucose is higher in of glucose is less in
lymph.
blood.

(iii)

Amount of metabolic Amount of metabolic


wastes is normal.
wastes is much
more.

(iv)

Its plasma has fewer Its plasma has more


proteins, calcium and proteins, calcium and
phosphorus.
phosphorus.

Which of these difference is/are incorrect?

A.

(i) and (iii)

B.
C.
D.

(ii) only
(iii) only
(ii) and (iv)

P-(ii), Q-(i), R-(iii), S-(iv)


P-(iii), Q-(iv), R-(ii), S-(i)
P-(ii), Q-(iii), R-(iv), S-(i)
P-(iii), Q-(i), R-(iv), S-(ii)

42. Study the following table about microorganisms and


their role in nitrogen fixation. Select the option that
best suits (i)-(iv).
(i)

39. Match Column-I with Column-II and select the


correct option from the codes given below.

Column-I
Column-II

P. Brown algae
(i) Anabaena
Q. Blue-green algae
(ii) Gelidium

R. Green algae
(iii) Sargassum

S. Red algae
(iv) Chlamydomonas
A.
B.
C.
D.

41. Which of the following statements is incorrect about


Dolly, the clone?

A. Dolly was developed from a cell taken from
mammary gland of Scottish blackface ewe and
an unfertilised egg obtained from Finn Dorsett
sheep.

B. The egg produced by the fusion was implanted
into Scottish blackface ewe.

C. Dolly was identical to Fin Dorsett sheep and was
called its clone.

D. None of the above.

Microorganism

38. ______ were the first group of animals to evolve


lung tissue requisite to support their respiratory
needs without the use of supplementary organs.

A. Trematoda


B. Amphibians

C. Reptiles

D. Aves

40. Read the given statements and select the correct


option.
Statement-1 : Shivam, an environmental researcher,
is working in the buffer zone of a biosphere reserve
where limited human activity is allowed.
Statement-2 : Buffer zone provides space for settlements,
farming, fisheries, research and recreation.

A. Both statements 1 and 2 are correct and statement 2
is the correct explanation of statement 1.

B. Both statements 1 and 2 are correct but statement 2
is not the correct explanation of statement 1.

C. Statement 1 is correct and statement 2 is
incorrect.

D. Both statements 1 and 2 are incorrect.

Nitrosococcus
Nitrocystis
(iv)

(i)

Role in nitrogen cycle


Conversion of nitrate to
free nitrogen
(ii)
(iii)
Conversion of free nitrogen
to nitrogen compounds

(ii)


A. Pseudomonas Conversion

of ammonia

to nitrites

B. Pseudomonas



(iii)

(iv)

Conversion
of nitrite to
nitrate

Rhizobium

Conversion
Conversion
of dead plant of ammonia
protein to
to nitrites
ammonia

Penicillium

Conversion
of nitrite to
nitrate

Conversion
of nitrate to
nitrite

Nitrobacter

D. Azotobacter Conversion


of nitrate to

nitrite

Conversion
of dead
plant
protein to

Nitrosomonas

ammonia

C.

Azotobacter


Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - SET B

43. Refer the given figures and select the correct


statement.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

44. Select the option which has the complete set of


fresh-water fishes.
A. Rohu, Calbasu, Sardine, Eel
B. Sanghara, Hilsa, Salmon, Pomphrets
C. Mrigal, Catla, Malhi, Rohu
D. Mackerels, Tuna, Bombay duck, Flatfish
45. Which of the following statements is correct about
the lack of organelles in prokaryotes?

A.

(i) lives in large intestine of humans and infection


occurs by ingesting cysts alongwith food and
water.

A.

The lack of organelles in prokaryotes means that


their basic cellular processes are different from
eukaryotes.

B.

(ii) lives in blood plasma, enters cerebrospinal


fluid and damages the brain.

B.

It suggests that the amount of DNA remains the


same throughout the life cycle.

C.

(iii) lives in small intestine of humans and


infection occurs by injesting soil infected with
its eggs.

C.

Absence of organelles in prokaryotes means that they


cannot perform the function of photosynthesis.

D.

(iv) lives in lungs of humans and infection occurs


by eating infected pork.

D.

It suggests that they contain more variety of


phospholipids in their cell membrane.

achieverS Section
DIRECTION (Q. 46 & 47) : Refer the given passage and
answer the following questions.
The plant body comprises of root and shoot systems
which differ in their arrangement in different species of
plants. The cells of these systems are arranged in three
tissue systems, namely, epidermal, vascular and ground
tissue system. Epidermal tissue system secretes cuticle on
stem and leaves. It covers and protects the plant. Vascular
tissue system is arranged differentially in monocots and
dicots and consists of xylem and phloem. It is continuous
throughout the plant. Ground tissue system is the most
extensive system that acts as a filler between vascular tissue
and epidermis. Its function is storage and support.
46. Which of following tissues do you expect to be the
most important during droughts and why?
A. Vascular tissue because phloem regulates water
supply to the plant.
B. Ground tissue because water can be stored in
sclerenchyma for use during drought.
C. Epidermal tissue because it is covered with a
waxy cuticle and also bears drought responsive
stomata.
D. All of these
47. Identify the incorrect statements out of the following
and select the correct option.
(i) Epidermal tissue system forms the outermost
covering of various plant organs.

(ii)

Ground tissue synthesizes organic compounds


and controls photosynthesis with the help of
collenchyma cells.
(iii) Epidermal tissue of leaves is called mesophyll
which is made up of two types of cells, palisade
and spongy.
(iv) Ground tissue system forms interior of plant
organs with exclusion of dermal and vascular
systems.
A. (i) and (ii)
B. (ii) and (iii)
C. (i) and (iv)
D. (i), (ii) and (iv)

48. Fill in the blanks.


The ....(i).... of sound depends primarily on the nature
and the temperature of the transmitting medium.
The persistence of sound in an auditorium is the
result of repeated reflections of sound and is called
....(ii)..... . Sound properties such as ....(iii)...., loudness
are determined by the corresponding wave properties.
....(iv).... is a physiological response of the ear to
the intensity of sound.
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
reverberation pitch
speed
A. Loudness
B. Speed
reverberation pitch
loudness
C. Reverberation loudness
speed
pitch
D. Pitch
loudness
reverberation speed

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

16th NSO - SET B

49. Select the correct velocity-time graph for a body


whose acceleration-time graph is shown.

50. Study the given flowchart carefully.

A.

C.

B.

D.


Identify P and Q.

P

A. Compress and cool;

B. Expand and heat;

C. Compress and heat;

D. Expand and cool;

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Q
Nitrogen
Argon
Oxygen
Oxygen

Class 9
17th

SET A
Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET A

logical reasoning
1.

Find the missing term in the given series.

6.

Select a figure from the options, which would replace


the (?) to complete the pattern in Figure (X).

A.

B.

C.

19200, 1920, 240, 40, 10, ?



A.
C.

1
0

B.
D.

5
10

2.

Select a figure from the options which will continue


the same series as established by the four problem
figures.

A.

B.

D.

C.

D.

7.

Find the mirror image of Fig. (X), if the mirror is


placed vertically to the left.

3.

Six persons Aman, Beenu, Charu, Disha, Esha and


Giya took up a job with an organization in a week
from Monday to Saturday. Each of them joined for
different posts on different days. The posts were
ofclerk, officer, technician, manager, supervisor
and sales executive, though not necessarily in the
same order.
Giya joined as a manager on the first day. Beenu
joined as a supervisor but neither on Wednesday nor
Friday. Disha joined as a technician on Thursday.
Charu joined on Wednesday. Esha joined as a clerk
on Tuesday. Aman joined as a sales executive.
Which of the following is correctly matched regarding
the posts and day of joining?

A.

B.

C.

D.

8.

A.
C.

B. Officer-Wednesday
D. Technician-Monday

4.

Find the missing character, if the given matrix follows


a certain rule, row-wise or column-wise.

Garima and Saurabh are children of Mr. Jindal. Garima


marries Amit Goel and Sahil, Sameer and Sanchit are
born to them. Sahil is married to the eldest daughter
of Mr. and Mrs. Mittal.
Kaya is younger to Piya but older than Riya who are
the daughters of Mr. and Mrs. Mittal. Latika is Sahils
daughter.
How is Saurabh related to Sanchit?

A.
B.
C.
D.

A.
C.

9.

5.

If Saturday falls on fourth day after today which is


6th January, then on what day did 1st December of
the previous year fall?

A.
C.

In the sequence given below, in some cases the sum of


the two digits which immediately precede the digit 3
exceeds the sum of the two digits which immediately
follow the digit 3 and sum of the two digits which
immediately follow the digit 5 exceeds the sum of
the two digits which immediately precede the digit
5. How many such 3s and 5s are there altogether?

Manager-Tuesday
Clerk-Thursday

V
W
X
Y

Sunday
Tuesday

A
D
I

B.
D.

D
I
P

G
N
?

Wednesday
Monday

Brother-in-law
Maternal uncle

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

B.
D.

Uncle
Brother

17th NSO - SET A

2 5
2 4
A.
C.

4 3 6 7 5 2 8 3 9 7 5 4 3 4 6 5 2 6 3 5 8 3 5
6 3 7 5 8 3 5 2 6
5
B. 6
7
D. 4

10. In a certain code, the word DEAL is coded as


4 5 1 12. Following the same rule of coding,
what should be the code for the word LADY?

A. 12 4 1 25
B. 12 1 4 25

C. 10 1 4 23
D. 12 1 4 22
11. Group the given figures into three classes, using
each figure only once.

Which bank has its branch in Kanpur and Meerut


but not in Lucknow?

A.
C.

P
R

B.
D.

Q
T

13. Find the number of triangles formed in the given


figure.



A.
B.
C.
D.

33
37
35
None of these

14. If animals that live on land and the animals that


live in water are represented by two big circles and
animals that live in water and on land are represented
by small circle, the combination of these three can
be best represented as

A.

C.

B.
D.

A.
B.
C.
D.

1,
2,
1,
1,

4,
3,
5,
6,

9;
7;
9;
7;

2,
4,
2,
2,

3,
6,
3,
3,

8;
9;
8;
8;

5,
1,
4,
4,

6,
5,
6,
5,

7
8
7
9

15. Out of the five figures marked (P), (Q), (R), (S) and
(T), four are similar in a certain manner. However,
one figure is not like the other four. Choose the
figure which is different from the rest.

12. P, Q, R, S and T are Banks. Banks P, Q and R have


their branches in Meerut and Lucknow. P, Q and T
have their branches in Meerut and Gorakhpur. Q, R
and S have their branches in Kanpur and Lucknow.
P, T and S have their branches in Gorakhpur and
Varanasi while R, T and S have their branches at
Kanpur and Varanasi.

A.
C.

P
R

B.
D.

Q
T

Science
16. A driver takes 0.20 s to apply brakes soon after he
sees a need for it. If he is driving a car at a speed
of 54 km h1 and the brakes cause a deceleration of
6.0 m s2 , then the distance travelled by the car, after
he sees the need to apply the brakes is ______.

A.
C.

21.75 m
10.55 m

B.
D.

17. A block accelerates down a



slope, as shown in the figure.
The upper portion of the slope
is smooth and lower portion is
rough. On the lower portion,

(i)

42.50 m
16.25 m

th

oo

Sm
h

ug

Ro

the speed of the block may increase, decrease or


remain same.

(ii) the acceleration of block reduces.


(iii) the mass of block reduces.
Which of the following is/are correct?
A. (i) only
B. (i) and (ii) only
C. (ii) and (iii) only
D. (i), (ii) and (iii)

18. An aeroplane pilot hears a slow beat from the two


engines of his plane. He increases the speed of the
right engine and now hears a slower beat. What
should the pilot now do, to eliminate the beat?



A.
B.
C.
D.

Increase the speed of the left engine


Decrease the speed of the right engine
Increase the speed of both engines
Increase the speed of the right engine

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET A

19. A lump of ice floats in water as shown in the


figure.

Which of the following statements is correct?


A. The lump of ice floats because the area of its
lower surface is larger than the area of its upper
surface.
B. The pressure difference between the lower and the
upper surfaces of the lump of ice gives rise to an
upthrust equal to its weight.
C. The ice has a greater density than water.
D. The mass of water displaced by ice is equal to the
upthrust.

20. At a certain place, value of g is 1% less than its


value on the surface of Earth. If the radius of Earth
is given to be 6400 km, then the place is ______.

A. 64 km below the surface of the Earth

B. 64 km above the surface of the Earth

C. 30 km above the surface of the Earth

D. 32 km below the surface of the Earth.
21. If suddenly the gravitational force of attraction
between the Earth and a satellite revolving around
it becomes zero, then the satellite will ______.

A. Fall onto the Earth

B. Move in a direction tangential to its original
orbit

C. Escape horizontally

D. None of these
22. A man of mass

55 kg climbs up
a flight of steps
to reach the
spring board. The
spring board is
6 m above the
water surface in
a swimming pool
as shown in the
given figure.
He jumps up into air, 3 m above the spring board,
before falling into water in the swimming pool. If
the average resisting force exerted by water on the
man is 1500 N, then the maximum depth of the man
in water will be

A. 2.1 m
B. 3.3 m

C. 4.2 m
D. 5.6 m

23. Converging lenses A and B have the same focal


length, but B is only half the aperture of A. Both
lenses are used to form images of distant objects
on a screen. Which of the following statements is
correct?

A.

B.

C.

D.

For both lenses, the distance from the lens to the


screen is same.
For both lenses, the images are of the same
brightness.
For both lenses, the images are of the same size
as the object.
Lens B gives a smaller image than A.

24. A plane mirror approaches a stationary person with


an acceleration, a. The acceleration of his image, as
seen by the person, will be

A.
C.

a
a/2

B.
D.

2a
4a

25. Two objects, A and B are thrown upwards simultaneously


with the same speed. The mass of A is greater than
the mass of B. Suppose the air exerts a constant and
equal force of resistance on the two bodies, then



A.
B.
C.
D.

A will go higher than B


B will go higher than A
The two bodies will reach the same height
None of these.

26. Four students were given small pieces of materials


P, Q, R and S respectively. They observed the reactions
of these materials as follows :
Reaction with
Dilute
Material
Water
hydrochloric acid
No reaction but No reaction.
P
catches fire if
exposed to air.
Reacts slowly.
Burns with a pop
Q
sound.
Reacts vigorously Burns with a pop
R
with lots of heat. sound.
No reaction.
No reaction.
S

According to them, materials P, Q, R and S respectively


are
A. Fe, Cu, Na, P
B. Na, Fe, P, Cu
C. P, Fe, Na, Cu
D. Cu, P, Na, Fe

27. Read the given statements and mark the correct


option.
Statement 1 : Food is a fuel for our body.
Statement 2 : In our body, food is broken down by
reaction with oxygen and heat is produced.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET A

A.

B.

C.
D.

Both statements 1 and 2 are true and statement 2


is the correct explanation of statement 1.
Both statements 1 and 2 are true but statement 2
is not the correct explanation of statement 1.
Statement 1 is true but statement 2 is false.
Both statements 1 and 2 are false.

28. Match the Column-I with ColumnII and choose the


correct option using the codes given below.

Column-I
Column-II

(Mixture)
(Separation technique)

a. An ink
(i) Distillation

b. Liquid air
(ii) Evaporation and



crystallization

c. Copper sulphate and (iii) Fractional distillation

water

d. Acetone and water
(iv) Chromatography

A. a-(i), b-(ii), c-(iii), d-(iv)

B. a-(ii), b-(iii), c-(i), d-(iv)

C. a-(iv), b-(i), c-(iii), d-(ii)

D. a-(iv), b-(iii), c-(ii), d-(i)

32. The calorific values of some fuels are given.


Fuel
Coal
Diesel
LPG
CNG

U
V
W
X
Y
Z



A.
B.
C.
D.

30. Which of the following statements are incorrect?



I. Rayon is a natural fibre as it is obtained by chemical
treatment of wood pulp.

II. Plastics which cannot be softened by heating are
called thermoplastics.

III. Nylon is semi-synthetic fibre.

IV. Plastics which get deformed easily on heating are
known as thermosetting plastics.

A. I and III
B. I, II and III

C. II, III and IV
D. All of these
31. A compound, PQ2 has the following arrangement of
electrons :

On the basis of given data, the correct order of


efficiency of different fuels is
A. LPG > CNG > Diesel > Coal
B. Coal > Diesel > LPG > CNG
C. Diesel > CNG > Coal > LPG
D. CNG > LPG > Diesel > Coal

Property
Boiling
point
(C)
Solubility in
Substance
water
56
Soluble
X
45
Insoluble
Y
90
Soluble
Z

Number of Number of Number of


protons
neutrons
electrons
11
12
10
20
20
20
16
18
18
20
19
18

14
15
18
10
10
10
W is a noble gas.
X and Y are cations.
U and V are anions.
Z is the lightest element while V is the heaviest.

Calorific value (kJ/kg)


25000 33000
45000
55000
50000

33. Three students Ankit, Dinesh and Manoj were given


three unknown substances X, Y and Z respectively
during the lab activity.

29. Study the table carefully and select the correct


statement.
Element

The elements P and Q are respectively


A. N, Cl
B. Cl, S
C. O, F
D. Na, F

On the basis of these properties, which student has


chosen the correct separation technique, to separate
a substance from the substancewater mixture?
A. Ankit Separating funnel
B. Dinesh Distillation
C. Manoj Fractional distillation
D. All are correct.

34. The nucleon number of atom X is 37. It exists as a


diatomic molecule, X 2 . One molecule of X 2 contains
34 protons. How many neutrons are present in the
nucleus of atom X?

A. 17
B. 20

C. 21
D. 25
35. Ritu is studying about four epithelial tissues of the
human body which primarily help in the following
functions :

I. Gas exchange

II. Gamete formation

III. Movement of mucus

IV. Protection of underlying parts against abrasion

The given epithelial tissues respectively are ____.

A.

Simple cuboidal epithelium, simple ciliated


epithelium, simple squamous epithelium, white
fibrous tissue

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET A

B.

C.

D.

Simple ciliated epithelium, simple cuboidal


epithelium, simple squamous epithelium, stratified
squamous epithelium
Simple squamous epithelium, simple cuboidal
epithelium, simple ciliated epithelium, stratified
squamous epithelium
Stratified transitional epithelium, simple ciliated
epithelium, simple squamous epithelium, white
fibrous tissue

38. A group of students would like to know how the


effluent from a factory might influence water quality
of a river. The given diagram shows seven potential
sampling locations (1 to 7) along the factory and the
river. In order to draw a valid conclusion about the
river water pollution caused by the factory discharge,
which locations (1 to 7) shall be included for the
sampling?

36. Refer to the given key for the identification of the


animal phyla from I to VIII and select the correct
option.






I. Mammalia
II. Aves
III. Arthropoda
IV. Echinodermata
V. Annelida
VI. Mollusca
VII. Reptilia
VIII. Amphibia

P Q
R
S
T
U
V

A. II
I
VI IV VII V VIII

B. I
II VIII VII III IV VI

C. I
II VIII VII IV
V
III

D. II
I
VII VIII V
III VI

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Locations
Locations
Locations
Locations

2,
1,
2,
1,

3,
2,
5,
2,

4,
4,
6,
5,

6
7
7
7

39. The given diagram shows a cell placed in a concentrated


solution. What would happen when the cell is taken
out from the concentrated solution and is placed in
freshwater for a long time?
W
III
V
VI
IV

37. Following are some characteristics of the three divisions


of Kingdom Plantae : Bryophyta, Thallophyta and
Pteridophyta.






A.
B.
C.
D.

Sex organs are multicellular


Essentially terrestrial
Non vascular
Lack true leaves and roots
Embryo formed after fertilization
Photoautotrophs
Examples are Lycopodium, Equisetum, Azolla,
Marsilea

8. Sporophyte is parasitic over gametophyte

9. Examples are U lv a, Fu c u s, S a r ga s s u m,
Cladophora

Select the option which shows the correct characteristics
of the respective divisions.

Bryophyta
Thallophyta Pteridophyta

A. 1, 2, 3, 4, 6, 8
3, 4, 5, 6, 9 1, 2, 5, 6, 7

B. 1, 2, 3, 4, 5, 6,
3, 4, 6, 9
1, 2, 5, 6, 7, 8

C. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 3, 4, 6, 7
1, 2, 5, 6, 9

D. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 3, 4, 6, 9
1, 2, 5, 6, 7

I.
II.
III.
IV.

The cell will recover its shape slowly.


The cell will shrink first.
The cell will burst eventually.
Water molecules will diffuse into the cell by
osmosis.
Select the correct option.
A. I and II
B. IV only
C. I, III and IV
D. I, II, III and IV

40. The list given below shows some diseases caused by


microorganisms/infectious agents. How many of these
diseases are caused by virus?
Elephantiasis, Tetanus, Hepatitis-B, Ringworm,
Kala-azar, Influenza, Mumps, Typhoid, Dengue,
Sleeping sickness

A.
C.

3
6

B.
D.

4
5

41. Read the given statements.



I. Bee wax obtained from beehive is a deposition of
the excretory products of honeybee.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET A

Fish culture is sometimes done in combination


with rice crop so that fish are grown in the water
accumulated in the paddy field.
III. Fish feed in different zones of the pond in order
to make the most efficient use of the available
food.
IV. Sahiwal and Murrah are exotic breeds used
extensively in cattle farming.
V. Inter-cropping is growing two or more crops
simultaneously on the same field in a definite
pattern.
Which of the given statements are incorrect?

A.
C.

II.

I, II and III
I and IV

B.
D.

Column-I
(National Park)
Bandipur National Park
Dachigam National Park
Corbett National Park
Dudhwa National Park
Gir National Park
Kanha National Park
Kaziranga National Park

b
IV
I
IV
II

c
III
IV
III
I

d
V
III
V
VII

e
VII
II
VII
V

f
II
VII
VI
IV


Column-II

(State)
I. Karnataka
II. Madhya Pradesh
III. Uttarakhand
IV. Jammu & Kashmir
V. Uttar Pradesh
VI. Assam
VII. Gujarat

g
VI
VI
II
VI
I

P
II

S
R

43. Match Column-I with Column-II and select the correct


option from the codes given below :


a.
b.
c.
d.
e.
f.
g.

a
I
V
I
III

44.

II, III and IV


I and V

42. Weeds are the unwanted plants, which grow along


with the crops and share nutrients, water and sunlight
with the crops. Removal of these weeds can be done
either by handpicking or with the help of chemicals.
Which one of the following chemicals given below
is a weedicide?

A. 2, 4-D
B. CH4

C. BHC
D. C2H4



A.

B.

C.

D.

III

Figure Y
Figure X
Figure X shows the female reproductive system and
figure Y shows the development of a fertilized egg
cell. In which labelled parts of the female reproductive
system will the stages I, II and III occur?

I
II
III

A. S
P
P

B. S
Q
P

C. S
Q
Q

D. S
Q
R

45. Which of the following statements is the drawback


of the green revolution?

A. Excessive use of chemical fertilizers, pesticides,
etc. resulted in air, soil and water pollution.

B. More requirement of water by high-yielding crops
resulted in the depletion of underground water
resources.

C. Use of agrochemicals was an expensive measure
for Indian farmers.

D. All of these

Achievers Section
46. The speed-time graph for the motion of a motorcycle
is shown here. What is the average speed over
12 s interval?
1
v (m s )

A.
B.

4.38 m s

5.58 m s

C.

1.75 m s1

D.

3.17 m s1

3
2
0

12

t(s)

47. When an ideal simple pendulum oscillates between


the extreme points P and Q, there is continuous (i)
of potential energy and kinetic energy. The potential
energy depends on the choice of
(ii) . Force
acting on the bob of the pendulum is maximum at
(iii) , and minimum at
(iv) .


A.
B.
C.
D.

(i)
Dissipation
Dissipation
Exchange
Exchange

(ii)

reference level
mass
reference level
velocity

(iii)
mid point
mid point
extremes
extremes

(iv)
extremes
extremes
mid point
mid point

48. Given figure shows the effects of pressure and


temperature on the changes among three states of
matter.
1
2

3
4

Select the correct statements.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET A

I.

Change 1 is carried out under high temperature


and low pressure.
II. Change 4 is carried out under low temperature
and high pressure.
III. Change 2 is carried out under low temperature
and high pressure.
IV. Change 3 is carried out under low temperature
and high pressure.
A. II and III
B. I and II
C. I, II and IV
D. I, II and III

49. A scientist was studying the production of a protein,


that was released by an animal cell into a culture
medium. She found that the protein only appeared in
the culture medium after she added a few drops of a
hormone to the cell. Before adding the hormone, she
labelled the protein inside the cell with a fluorescent
dye and looked at the cell under the light microscope:
the dye was seen in flattened sheets and tube-like
structures throughout the cell, and in stacks of flattened
sac-like structures. After adding the hormone, the dye
was also seen as small dots clustered against the cell
membrane. Which statement most likely explains these
observations?

A.

B.

The hormone stimulates protein synthesis in the


cell vacuole; the protein is then passed to the Golgi
apparatus, and eventually passes through the cell
membrane by passive diffusion.
The hormone triggers the synthesis of the protein
in the endoplasmic reticulum which is then secreted
outside the cell via channel proteins in the cell
membrane.

C.

D.

The protein is made in the endoplasmic reticulum,


which is next passed to the Golgi apparatus,
and then secreted through hormone-stimulated
exocytosis.
The protein is made in the Golgi apparatus, which
is then passed to the endoplasmic reticulum,
and finally secreted through hormone-stimulated
pinocytosis.

50. The given diagram shows nitrogen cycle in the


ecosystem. P, Q, R, S and T represent different
chemical conversion steps in the cycle.

Which process (PT) is correctly paired with the


organismal group performing that step?
I. P Photoautotrophs
II. Q Bacteria symbiotic with plants
III. R Anaerobic bacteria living in conditions, such
as wetland ecosystem
IV. S Nitrosomonas bacteria
V. T Nitrogen fixing bacteria, such as Rhizobium
or cyanobacteria
A. III, IV and V
B. IV and V
C. I, II and IV
D. III and IV

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
17th

SET B
Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET B

Logical reasoning
1.

Find the missing term in the given series.


375
435

165, 195, 255, 285, 345, ?


B. 420
D. 390

A.
C.

2.

Find the water image of the given word.

7.

Read the following information and answer the


question that follows :

I.

A.
B.
C.
D.

3.

In the given number series, how many 4s are there


which are immediately preceded by a pair of numbers
whose product is more than the product of the pair
of numbers immediately following 4?

INFORMA

IONS

7 3 4 2 3 4 3 2 2 4 4 6 8 9 4 7 3 4 2 4 6 4 5 4 3
2 4 4 5 2

A.
C.

4.

In an organisation of pollution control board, engineers


are represented by a circle, legal experts by a square,
environmentalists by a triangle and doctors by
rectangle. Which number shows Environmentalists
with engineering background who are not doctors?

4
6

B.
D.

8.

A sheet of paper is folded in a particular manner as


shown in X, Y and Z and a punch is made. Select a
figure amongst the options, that would most closely
resemble the unfolded form of paper.

A.

C.

9.

Select a figure from the options which will continue


the same series as established by the five problem
figures.
Problem Figures

5
2

A.

B.

C.

D.

5.

If WORK is coded as 4 12 9 16, then how


will you code WOMAN?

A.
B.
C.
D.

6.

A set of figures carrying certain characters, is given.


Assuming that the characters in each figure follow
the same pattern, find the missing character.

2
1

4 12 14 26 13
4 12 13 26 14
4 12 11 26 13
23 15 13 1 14

B.

D.

A.

B.

C.

D.

10. There are 30 days in a month and 1st day of this


month is Monday. If each even date on Monday and
each Sunday is a holiday, then how many working
days are there in the month?

Six men B, D, C, M, J and K are split in two


groups of three each and are made to stand in
two rows, such that a man in one row is exactly
facing a man in the other row.
II. M is not at the ends of any row and is to the right
of J, who is facing C. K is to the left of D, who
is facing M.
Who is to the immediate left of B?
A. M
B. D
C. J
D. Data inadequate

A.
C.

210
70

B.
D.

450
150

A.
C.

23
24

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

B.
D.

22
21

17th NSO - SET B

11. Select a figure from the options, which when placed


in the blank space of figure (X) would complete the
pattern.

A.

A.

40

B.

42

C.

45

D.

None of these

14. Which of the following figures will complete the


given figure matrix?

B.

A.

B.

C.

D.

C.

D.

12. Study the information given below and answer the


following question.

Himani, Saurabh and Ritesh are children of Mr. and
Mrs. Aggarwal. Riya, Rajat and Samay are children of
Mr. and Mrs. Bansal. Samay and Himani are married
and Ashu and Jay are their children. Gauri and Raj
are children of Mr. and Mrs. Jain. Gauri is married
to Ritesh and has three children named Rita, Sonu
and Raju.
How is Raj related to Rita?

13. How many triangles are there


in the given figure?

A.
C.

Brother
Grand father

B.
D.

Cousin
Maternal uncle

15. Abhijit's house is to the right of Baljit's house at


a distance of 20 metres in the row facing North.
Sanjay's house is in the North-East direction from
Baljit's house at a distance of 25 m. Abhijit's house is
in which direction with respect to Sanjay's house?

A.
C.

North
West

B.
D.

East
Data inadequate

C.

D.

The air particles apply a higher force on surface


A than surface B.
The air particles apply a higher force on surface
B than surface A.

Science
16. A metal sphere of mass 12 kg has the same diameter
as another sphere of mass 4 kg. Both spheres are
dropped simultaneously from a tower. When they are
8 m above the ground, they have the same _____.
(Neglect air resistance.)

A.
C.

Kinetic energy
Momentum

B.
D.

Potential energy
Acceleration

Surface A
17. A sealed container is filled with
air. The uniform cross-sectional
area of the container is shown in
Surface B
the given figure.

Which of the following statements is true?

A.

Air pressure acting on surface A is higher than the


air pressure acting on surface B.

B.

Air pressure acting on surface B is higher than the


air pressure acting on surface A.

18. Read the given statements and select the correct


option.





Statement 1 : T
 he value of dynamic friction is less
than the limiting friction.
Statement 2 : O nce the motion has started, the
inertia of rest has been overcome.
A. Both statements 1 and 2 are true and statement 2
is the correct explanation of statement 1.
B. Both statements 1 and 2 are true but statement 2
is not the correct explanation of statement 1.
C. Statement 1 is true and statement 2 is false.
D. Both statements 1 and 2 are false.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET B

19. A stone is thrown upwards from


a point at the edge of a cliff.
After the stone has reached its
maximum height, it falls past
the cliff edge to the beach, as
shown in the given figure.

The initial vertical component of the velocity of the
stone is 10 m s1. The time taken between the stone
passing the edge of the cliff on its way down and
hitting the beach is 1.2 s. Ignoring air resistance,
find the height of the cliff.

A.
C.

5 m
12 m

B.
D.

7m
19 m

20. Ultrasound is emitted from a ship directly downwards


into water. The diagram below shows the time
duration for ultrasound to return to the receiver on
the ship as the ship travels from point X to point Y
along the surface of the water. At which position is
the water deepest?

A.

B.

C.

D.

P
rd

liquid in g cm3 is ______.


4
3

A.

B.

C.

D.

B.

5
3

C.

6
3

D.

8
3

25. A body thrown vertically up with a velocity u reaches


the maximum height h after T second. Which of the
following statements is correct?

A.

B.

C.

D.

He will take a longer time to reach the top and a


longer time to come down as compared to jumping
on the Earth
He will take a longer time to reach the top and a
shorter time to come down as compared to jumping
on the Earth
He will take a shorter time to reach the top and a
longer time to come down as compared to jumping
on the Earth
He will take a shorter time to reach the top and a
shorter time to come down as compared to jumping
on the Earth

At a height h/2 from the ground its velocity is u/2.


At a time T its velocity is u.
At a time 2T its velocity is u.
At a time 2T its velocity is 6u.

A.
B.
C.
D.

26. The freezing and boiling points of a substance P


are 220C and 185C respectively.
At which of the following range of temperatures will
P exist as a liquid?

A. Between 175C and 210C

B. Between 190C and 225C

C. Between 200C and 160C

D. Between 195C and 215C
27. Observe the following diagrams carefully.

22. The acceleration due to gravity of the Earth and the


Moon are 10 m s2 and 1.7 m s2 respectively. When
an astronaut jumps on the Moon, then ______.

The image of a virtual object is called a virtual


image.
If the reflected rays are converging, we get a real
image.
If the incident rays are converging, we get a real
object.
If the image is virtual, the corresponding object
is called a virtual object.

24. A box originally at rest, slides down from point S to


point T as shown.

Assuming that the
S
1
slope is frictionless,
at which point
2
does the box have
3
about 25% of its
maximum kinetic
4
energy?
T

A. 4
B. 2

C. 3
D. 1

1
21. When a body floats in water 3 of its volume

th
3
remains outside, whereas of its volume remains
4
outside when it floats in a liquid. The density of the

A.

23. Which of the following statements is true?

II

IV

Salt
solution
of P

Salt
solution
of S

III

Salt
solution
of P

Salt
solution
of T

Salt
solution
of S
K

VI

Salt
solution
of R

If reaction occurs only in beakers I, III and VI, then


which of the following statements is correct?
A. S is less reactive than P but more reactive than T.
B. R and S are more reactive than Q.
C. T and R are less reactive than K.
D. Q is more reactive than R but less reactive than P.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17th NSO - SET B

A.
C.

28
72

B.
D.

44
99

30. Read the following statements carefully and identify


X, Y and Z.







X : Hard as stones, used to cook food and to produce


electricity in thermal power plants
Y : A petroleum product, used in place of coal tar for
metalling the roads
Z : A pure form of carbon, used in the manufacture
of steel and in the extraction of many metals
X
Y
Z
A. Coal
Bitumen
Coke
B. Coal tar
Coal
Paraffin wax
C. Coal tar
Diesel
Coke
D. Coke
Bitumen
Coal

31. Mr. Verma while watching TV suddenly came across


an accident as shown below.

Solvent front

Rakesh

Amit

Deepak

Tarun

Start line

Insulin

29. An ionic compound of element M and chlorine has


the formula MCl3. The molecular mass of MCl3 is
118.5. What is the molecular mass of the oxide of
element M ? (Given : atomic masses of O = 16 u
and Cl = 35.5 u)

32. Use of drugs like ephedrine and insulin by athletes


is banned.
Rakesh, Amit, Deepak and Tarun were asked by a
trainer to give their urine samples for the tests.
Chromatogram of their urine samples and drugs is
shown below :

Ephedrine

28. Some statements about the Rutherfords a-particle


scattering experiment are given :

I. As most of the a-particles passed through the gold
foil without getting deflected, the positive charge
of the atom occupies the entire space.

II. As very few particles were deflected from their
path, very little space inside the atom is empty.

III. As a very small fraction of a-particles were
deflected by 180, all the positive charge and mass
of the gold atom were concentrated in a very small
volume within the atom.

Select the correct statement(s).

A. I and II
B. I and III

C. II and III
D. III only

Study the given chromatogram carefully and choose


the incorrect statement among the following.
A. Deepak used both the drugs.
B. Rakesh and Deepak used insulin.
C. Rakesh used ephedrine.
D. Amit and Tarun did not use any of the given
drugs.

33. Match column-I with column-II and choose the correct


option using the codes given below.


(a)

(b)

(c)

(d)

A.

B.

C.

D.

Column-I
Column-II
Terylene
(i) Rayon
Bakelite
(ii) Thermoplastic
PVC
(iii) Polyester
Artificial silk
(iv) Thermosetting
(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
(a)-(iv), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(ii)
(a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(i)
(a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)

34. Maximum number of molecules are present in ____.





4.9 103 mg of H2SO4


4 1023 molecules of SO2
10 g of N2
1.5 moles of NH3

A.
B.
C.
D.

35. The diagram shows five different structures that can


be observed in cells.

In the above situation, what should Mr. Verma do?


A. He should pour water on the fire.
B. He should use oil to cut off the supply of air.
C. He should use CO2 extinguisher on fire.
D. He should use LPG to control fire.

Which structures would be present in large quantities in


lipid synthesizing cells?

A.
C.

1, 2, 4 and 5
2, 3 and 5

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

B.
D.

1, 3 and 4
3, 4 and 5

17th NSO - SET B

36. Raman set up an experiment as shown here and kept


it at 30 C.
Normal
water

Starch solution
and amylase

A.

Site X has the highest content of dissolved oxygen


while site Y has the lowest content of dissolved
oxygen.

B.

There is a high concentration of nitrogen


compounds at site Z.

C.

There are very few fishes found at site Z.

D.

All of these

40. Match column-I with column-II and select the correct


option from the codes given below.

a.
b.
c.
d.


37. Select the correct option regarding the given


organisms.

Column-I
Bottom feeder
(i)
Cow breed
(ii)
Buffalo breed
(iii)
Surface feeder
(iv)

(v)

(vi)

(vii)
a

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Mice

Bees

D.

Bees

C.

B.

Mice

Cats

A.

Number

D.

Cats

C.

B.

Number

(v), (vii)
(vii)
(iii), (vii)
(vii)

If male cats are removed from the given ecosystem, then


which of these figures would show the new composition
of the same ecosystem after a gap of 3 years?
Plants

A.

(i), (iv)
(iv)
(iv)
(i), (iv)

Plants

41. In an ecosystem, four


major interdependent
components were in the
given proportions.

Bees

38. Which of these epithelia is chiefly involved in


function like diffusion and thereby is found in the
wall of blood vessels and air sacs of the lungs?

(ii)
(iii), (vi)
(i), (ii), (vi)
(ii), (vi)

Bees

C.
D.

(iii), (vi)
(i), (ii), (v)
(v)
(iii), (v)

Cats

Organisms (i), (ii) and (v) show tissue level of


body organisation.
Organisms (i), (iv) and (v) are triploblastic
animals.
Organisms (iii), (iv) and (v) all are eucoelomates.
Organisms (i), (iii), (iv) and (v) possess notochord
in some stage of their life .

A.
B.
C.
D.

Mice

B.

(v)

Cats

(iv)

Mice

A.

(iii)

Number

(ii)

Number

(i)

Column-II
Surti
Tharparkar
Common carp
Murrah
Mrigal
Red sindhi
Catla

Plants

Plants

The water in the beaker contained reducing


sugars.
(ii) The reducing sugars passed into the beaker by
diffusion.
(iii) The water in the beaker contained no starch.
(iv) The partially permeable membrane of visking tube
prevented passage of starch into the beaker.
(v) Reducing sugars were formed in the visking
tube.
Which of these observations is/are incorrect?
A. (iv) and (v)
B. (iii) only
C. (v) only
D. None of these

Plants

(i)

Which of these statements holds true regarding the


given diagram?

Bees

Cats

After four hours, he wrote down his observations as


follows :

Mice

Number

Visking tube

39. The diagram given below shows a river and its


surrounding area.

17th NSO - SET B

42. Identify the given organisms shown in the figure.

Y
X
Which of the following statements is/are correct about
X and Y?
(i) X is Anopheles while Y is Culex.
(ii) X spreads filariasis while Y spreads malaria.
(iii) The female Y is the vector of malaria.
(iv) The male Y is the vector of filariasis.
(v) X is host for a protozoan and Y is a host for a
nematode.
A. (ii) and (iii)
B. (ii) and (v)
C. (ii) only
D. (i), (iii) and (iv)

43. Mohit was asked to draw a diagram of sclerenchyma


as seen in longitudinal section and label it. His figure
is as shown. Find out the mistake he has made in the
diagram.
Simple pit pair
Lignified thick wall

Lumen

A.
B.
C.
D.

The pit pair is bordered not simple.


The cell walls are not lignified in sclerenchyma.
The nucleus and cytoplasm are not shown.
It is a transverse section and not the longitudinal
section.

44. Refer to the given figure and


identify the labelled connective
tissues X and Y.



A.
B.
C.
D.

X
X
X
X

X
Muscle

Bone

- Cartilage; Y - Tendon
- Tendon; Y - Ligament
- Ligament ; Y - Tendon
- Ligament; Y - Cartilage

45. Read the following statements regarding female


reproductive system and select the correct option.

(i)

If the ovum released from the ovaries is not


fertilized, then it is shed alongwith blood during
menstruation.
(ii) Menopause occurs in the females at an age of
4550 years.
(iii) Vagina of female reproductive system is primary
sex organ.
(iv) Development of breasts in females is the accessory
sex character.

A.

Statements (i), (ii) and (iii) are true; while statement


(iv) is false.

B.

Statements (i), (ii) and (iv) are true; while statement


(iii) is false.

C.

Statements (ii), (iii) and (iv) are true; while


statement (i) is false.

D.

Statements (i) and (ii) are true; while statements


(iii) and (iv) are false.

Achievers Section
46. An object of mass 20 kg moves along a straight
line on a smooth horizontal surface. A force F acts
on the object in its direction of motion. A graph of
force against time is shown here. What is the velocity
of the object at t = 6 s if its velocity at t = 4 s is
4 m s1?
F(N)
A.
B.
C.
D.

3.5
4.5
5.3
6.2

m
m
m
m

s1
s1
s1
s1

20
0

Increasing
length

48. Four strips of fresh potato P, Q, R and S were


immersed in solutions of different concentrations.
Osmosis occurred according to the concentration
difference between cell sap and ambient solution.
A graph was plotted between initial length of strips
and the change in length after osmosis.

t(s)

47. Fill in the blanks :



The (i) of a sound is determined by its (ii) . The
(iii) of the sound wave depends upon the force
with which an object is made to vibrate. A sound of
(iv) frequency is called a (v) .


A.

B.

C.

D.

(i)
(ii)
(iii)
(iv) (v)
Amplitude Loudness Loudness Double Note
Loudness Amplitude Amplitude Single Tone
Loudness Amplitude Amplitude Double Tone
Amplitude Loudness Loudness Single Note

5
4
3
2
1

Decreasing
length

Initial length

1
2
3
4
5

R
0

Q
60 P 65

70

75

80

Which of these strips was placed in the most diluted


solution?

A.
C.

S
R

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

B.
D.

Q
P

17th NSO - SET B

49. The solubility of two substances, X and Y at 35C


and 75C is given in the table.
Temperature
(C)

Maximum amount (g) that can


dissolve in 100 g of water
Substance X
Substance Y

35
75

30
70

Solution M

200 g of
water at
75C

Aim is to minimise risk of Aim is to increase


crop failure
productivity per unit
area

40
50

Seeds of component crops Seeds of component


are mixed before sowing
crops are not mixed

Two solutions, M and N are shown below :


100 g
of X

50. A comparison between two cropping patterns X and


Y is given below. What are X and Y?

80 g
of Y

Sowing is not done in Sowing is done in rows


rows
in a precise pattern

Solution N

If the temperature of solutions M and N is dropped


to 35C, then amount of X and Y crystallized out
will be ______.
A. 40 g, 30 g
B. 25 g, 80 g
C. 40 g, 0 g
D. 80 g, 55 g

A.
B.
C.
D.

X
X
X
X

Mixed cropping; Y - Inter-cropping


Inter-cropping; Y - Crop rotation
Mixed cropping; Y - Crop rotation
Inter-cropping; Y - Mixed cropping

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

ANSWER KEYS
13TH NSO
1. (A)

2. (A)

3. (C)

4. (B)

5. (C)

6. (D)

7. (C)

8. (B)

9.

(B)

10. (A)

11. (C)

12. (B)

13. (A)

14. (A)

15. (C)

16. (A)

17. (A)

18. (D)

19. (B)

20. (C)

21. (A)

22. (A)

23. (A)

24. (B)

25. (A)

26. (A)

27. (A)

28. (C)

29. (C)

30. (D)

31. (D)

32. (B)

33. (D)

34. (C)

35. (C)

36. (C)

37. (D)

38. (D)

39. (D)

40. (B)

41. (D)

42. (D)

43. (B)

44. (D)

45. (D)

46. (A)

47. (B)

48. (C)

49. (A)

50. (A)

7.

8.

9.

14TH NSO
1.

(A)

10.

(B)

11. (C)

(C)

2.

12. (B)

(C)

13. (D)

3.

(C)

4.

14. (A)

(A)

5.

15. (B)

(D)

16. (C)

6.

(C)

17. (B)

(B)

18. (A)

(D)

19. (C)

20.

(C)

21. (C)

22. (B)

23. (B)

24. (C)

25. (A)

26. (C)

27. (B)

28. (A)

29. (B)

30.

(C)

31. (D)

32. (C)

33. (B)

34. (A)

35. (B)

36. (A)

37. (B)

38. (D)

39. (A)

40.

(C)

41. (B)

42. (D)

43. (D)

44. (A)

45. (B)

46. (C)

47. (A)

48. (C)

49. (A)

50.

(D)

7.

8.

9.

10.

(A)

15TH NSO
SETA
1.

(B)

2.

(C)

3.

(D)

4.

(D)

5.

(B)

6.

(B)

(B)

(C)

(C)

11. (B)

12. (B)

13. (B)

14. (D)

15. (B)

16. (B)

17. (B)

18. (A)

19. (C)

20.

(D)

21. (A)

22. (D)

23. (B)

24. (A)

25. (A)

26. (A)

27. (B)

28. (C)

29. (A)

30.

(B)

31. (C)

32. (C)

33. (C)

34. (B)

35. (A)

36. (B)

37. (A)

38. (B)

39. (D)

40.

(D)

41. (D)

42. (C)

43. (B)

44. (A)

45. (D)

46. (A)

47. (B)

48. (A)

49. (D)

50.

(B)

7.

8.

9.

SETB
1.

(D)

2.

(C)

11. (B)

12. (A)

21. (B)
31. (C)
41. (B)

3.

(D)

4.

(C)

5.

(C)

(B)

10.

(A)

16. (C)

17. (A)

18. (B)

19. (D)

20.

(A)

25. (C)

26. (A)

27. (D)

28. (C)

29. (B)

30.

(A)

35. (A)

36. (A)

37. (C)

38. (D)

39. (A)

40.

(B)

46. (B)

47. (D)

48. (A)

49. (A)

50.

(D)

7.

8.

9.

(B)

10.

(A)

13. (D)

14. (B)

15. (B)

22. (C)

23. (B)

24. (C)

32. (A)

33. (D)

34. (B)

42. (B)

43. (D)

44. (C)

45. (D)

6.

(D)

(B)

(C)

16TH NSO
SETA
1.

(B)

2.

(B)

3.

(B)

4.

(D)

5.

(A)

6.

(D)

(D)

(D)

11. (B)

12. (D)

13. (D)

14. (A)

15. (D)

16. (B)

17. (D)

18. (C)

19. (A)

20.

(C)

21. (C)

22. (C)

23. (A)

24. (A)

25. (B)

26. (C)

27. (B)

28. (B)

29. (C)

30.

(A)

31. (C)

32. (D)

33. (D)

34. (B)

35. (B)

36. (A)

37. (D)

38. (D)

39. (B)

40.

(C)

41. (B)

42. (B)

43. (D)

44. (A)

45. (B)

46. (B)

47. (D)

48. (B)

49. (B)

50.

(A)

7.

8.

9.

SETB
1.

(A)

10.

(A)

11. (D)

(D)

2.

12. (A)

(D)

13. (B)

3.

(D)

14. (C)

4.

(A)

5.

15. (D)

(C)

6.

16. (A)

(C)

17. (D)

(D)

18. (C)

(C)

19. (A)

20.

(A)

21. (B)

22. (B)

23. (B)

24. (B)

25. (C)

26. (C)

27. (B)

28. (C)

29. (B)

30.

(B)

31. (D)

32. (D)

33. (B)

34. (D)

35. (A)

36. (A)

37. (A)

38. (C)

39. (D)

40.

(C)

41. (A)

42. (A)

43. (C)

44. (C)

45. (B)

46. (C)

47. (B)

48. (B)

49. (A)

50.

(A)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

17TH NSO
SETA
1. (B)

2. (B)

3. (B)

4. (B)

5. (D)

6. (C)

7. (D)

8. (C)

9.

(D)

10. (B)

11. (C)

12. (D)

13. (B)

14. (B)

15. (C)

16. (A)

17. (B)

18. (D)

19. (B)

20. (A)

21. (B)

22. (B)

23. (A)

24. (B)

25. (A)

26. (C)

27. (A)

28. (D)

29. (D)

30. (D)

31. (C)

32. (A)

33. (C)

34. (B)

35. (C)

36. (D)

37. (D)

38. (D)

39. (C)

40. (B)

41. (C)

42. (A)

43. (A)

44. (B)

45. (D)

46. (D)

47. (C)

48. (C)

49. (C)

50. (D)

SETB
1. (A)

2. (A)

3. (B)

4. (B)

5. (A)

6. (C)

7. (A)

8. (D)

9.

(B)

10. (C)

11. (D)

12. (D)

13. (D)

14. (B)

15. (D)

16. (D)

17. (C)

18. (A)

19. (D)

20. (C)

21. (D)

22. (A)

23. (B)

24. (D)

25. (C)

26. (D)

27. (D)

28. (D)

29. (C)

30. (A)

31. (C)

32. (B)

33. (A)

34. (D)

35. (C)

36. (D)

37. (C)

38. (D)

39. (D)

40. (D)

41. (A)

42. (A)

43. (D)

44. (B)

45. (B)

46. (B)

47. (B)

48. (C)

49. (C)

50. (A)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)