You are on page 1of 3

Powered by myengg.

com

7. ALKALIMETALS (IA)
PREVIOUS EAMCET BITS
1. The correct order of stability for the following superoxides is ( 2008 M)
1) KO 2 > RbO 2 > CsO 2 2) RbO 2 > CsO 2 > KO 2
3) CsO 2 > RbO 2 > KO 2 4) KO 2 > CsO 2 > RbO 2
Sol: Ans: 3. Larger the size of alkali metal atom more the stability of superoxide
2. The chemical formula of feldspar ( 2007 E)
1) KAlSi3O8 2) Na 3 AlF6 3) NaAlO 2
K SO
4) 2 4 2
.Al ( 43
SO ) .4Al (OH )3
Ans: 1.
K.AlSi3O8 ( or ) K 2 O.Al2 O3 .6SiO 2
Sol: Feldspar is

3. Which of the following pairs liberate gas a when they react with each other ( 2005 M)
1) SiO 2 , Na 2) Fused NaOH, C 3) Mg, B2 O3 4) Mg, CO 2
Ans: 2.
Sol: 6NaOH + 2C ⎯⎯ → 2Na 2 CO3 + 3H 2
4. A mixture of sodium oxide and calcium oxide are dissolved in water and saturated with excess carbon
dioxide gas. The resulting solution is ...... It contains ........ (2003 E )
Ca ( OH )2
1. Basic NaOH and 2. Neutral Na2CO3 and CaCO3
3. Basic Na2CO3 and CaCO3 4. Acidic NaOH and CaCO3
Ans: 3
Sol. Oxides of sodium and calcium when dissolved in water and saturated with excess of CO2 gives carbonates
(Na2CO3, CaCO3) which are basic in nature. santhoshi
5. In the Castner process for the extraction of sodium , the anode is made of ...... metal
(2003 E)
1. Copper 2. Iron 3. Sodium 4. Nickel
Ans: 4
Sol. In castners process for the extraction of sodium the anode is made up of nickel and cathode is made up of
iron
6. Which of the following is used for reviving the exhausted ‘permutit’ ? (2003 M)
1. HCl solution 2. 10% CaCl2 solution
3. 10% MgCl2 solution 4. 10% NaCl solution
Ans: 4
Sol. 10% NaCl (Brine solution is used for the regeneration of Permutit.
7. What is the reaction occurring at the anode in Down’s process for the extraction of sodium?
(2002E)
1. 4OH - ---> 2H2O + O2+4e- 2.Na+ + 1e- ---> Na
3. 2Cl- ---> Cl2+ 2e- 4. NaOH ---> Na++OH-
Ans: 3

Sol . Anode reaction is 2Cl ⎯⎯ → Cl2 + 2e−
8. What are the products formed when Li2CO3 undergoes decomposition? (2002 M)
1. Li2O2, CO 2.Li2O, CO 3. Li2O,CO2 4. LiO2, CO
1

Powered by myengg.com
Powered by myengg.com

Alkalimetals (IA)
Ans: 3
Δ
Sol. Li 2 O3 ⎯⎯ → Li 2 O + CO 2
9. In organic reactions, sodium in liquid ammonia is used as …. (2001 E)
1. Reducing agent 2. Hydrolyszing agent 3. Oxidizing agent 4. Precipitating agent
Ans: 1
Sol . In organic reaction sodium in liquid ammonia is used as reducing agent.
10. Consider the following reaction 6NaOH +3Cl2Æ 5NaCl +A+ 3H2O. What is the oxidation number of
chlorine in “A”? (2001 M)
1. +5 2.-1 3.+3 4. +1
Ans: 1
Sol. 6NaOH + 3Cl 2 ⎯⎯ → 5NaCl + A + 3H 2 O
A is NaClO3 oxidation state of Cl is +5
x+1–6=0 x=+5
11. Aqueous sodium hydroxide reacts with white phosphorous to form phosphine and (2001 M)
1. NaH2PO2 2. P2O5 3. Na 2PO3 4.P2O3
Ans: 1
Sol. 3NaOH + 4P + 3H 2 O → 3NaH 2 PO 2 + PH 3 ↑
12. In the castner’s process of extraction of sodium, cathode is (2000 E)
1. Iron rod 2. Nickel rod 3. Copper rod 4. Graphite rod
Ans: 1
Sol. In Castner’s process cathode is iron rod and anode is nickel rod.
13. Which of the following set of raw materials are used in the manufaure of Na 2CO3 by solvay process?
(1999 E)
1. Ca(OH)2,NH3,CO2 2. CaCl2,NH3,CO23. NaOH,NH3,CO2 4. NaCl,NH3,CO2
Ans: 4
Sol. In Solvays process raw materials are NaCl, NH3, CO2
14. Metals having ns1 as the valence electronic configuration (1999 M)
1. act as strong oxidizing reagent 2. are highly electronegative
3. are highly electropositive 4. have a first ionization potential of more than 10 e V/atom
Ans: 3
Sol. Alkali metals have ns1 valence electronic configuration therefore they are highly electropositive and
strong reducing agents.
15. Which of the following does not participate in the Solvay’s process for the manufacture of Na2CO3?
(1998 E)
1. NH3 2.NaCl solution 3. CO2 4. H2SO4
Ans: 4
Sol In Solvays process raw material are NaCl, NH3, CO2 and H2SO4 is not used in this process.
16. Which one of the following compounds liberates CO2 from aqueous NaHCO3 (1997 E)
1. Anilinium Chloride 2. CHCl3 3. CCl4 4. CH3Cl
Ans: 1
Sol. Anilinium chloride reacts with NaHCO3 gives CO2 gas.
17. Sodium amalgam is used as (1996 E)
1. Oxidising agent 2. Catalyst 3. Reducing agent 4. Bleaching agent
Ans: 3
Sol . Sodium amalgam is used as reducing agent
2

Powered by myengg.com
Powered by myengg.com

Alkalimetals (IA)
18. The oxidation state of sodium in sodium amalgam is (1996 E)
1. +1 2. –1 3. Zero 4. +2
Ans: 3
Sol. Oxidation state of sodium in sodium amalgam is zero .
19. Baking Soda is (1996 M)
1. Sodium bicarbontae 2.Potassium bicarbonate
3. Ammonium carbonate 4. Sodium carbonate
Ans: 1
Sol. Sodium bicarbonate (NaHCO3) is called backing soda.
20. Which of the following alkali metals has the highest tendency for the half reaction?
M(g)—> M+(g)+e- (1995 E)
1. sodium 2. Lithium 3. Potassium 4. Caesium
Ans: 4
Sol. Caesium has lowest ionization potential
21. A solution of sodium in liquid ammonia is blue due to the presence of (1995 M)
1. Na atoms 2. Ammonium ions 3. Solvated Na+ ions 4. Solvated electrons
Ans: 4
Sol. A solution of sodium in liquid ammonia is blue in colour due to the presence of solvated electron.
22. Which of the following oxide is paramagnetic? (1995 M)
1. Na2O 2. Na2O2 3. K2O 4. KO2
Ans: 4
Sol. KO2 is a superoxide. Super oxides are paramagnetic in nature due to the presence of unpaired electrons.
23. The number of hydroxide ions produced by one molecule of Na2CO3 on hydrolysis (1995 M)
1. 4 2. 2 3. 3 4.0
Ans: 2
Sol. Na 2 CO3 + 2H 2 O ⎯⎯ → 2NaOH + H 2 CO3
2−
2NaOH ⎯⎯ → 2Na + + 2OH − (or) CO3 + 2H 2 O ⎯⎯ → H 2 CO3 + 2OH −
24. The castner - kellner cell used for the manufacture of NaOH, the cathode in the central compartment is
made of (1994 M)
1. iron 2. Carbon 3. Mercury 4. Steel
Ans: 1
Sol. In Castner – Kellner is process cathode is a iron rod. (bunch of iron rods)
25. Zn+2 dissolves in excess of NaOH due to the formation of (1992 M)
1. Zn(OH)2 2. ZnO 3. Na 2 ZnO2 4. all the above
Ans: 3
Sol. Zn 2+ dissolved in excess of NaOH due to the formation of Na2ZnO2 ( sodium Zincate).
26. Among the alkali metals, the metal with the highest ionisation potential is (1991 E)
1. Na 2. Li 3. Rb 4. Cs
Ans: 2
Sol. In groups (IA) top to bottom ionization potential decreases.
27. Alkali metals are (1985 E)
1. Oxidising agents 2. dehydrating agents 3. reducing agents 4. All the above
Ans: 3
Sol. Alkali metals are reducing agents.
”””
3

Powered by myengg.com