You are on page 1of 2

Powered by www.myengg.

com

MATHEMATICAL INDUCTION
PREVIOUS EAMCET BITS

1. Using mathematical induction, the numbers an ‘s are defined by a 0 = 1, a n +1 = 3n 2 + n + a n ( n ≥ 0 )
, then an = [EAMCET 2009]
1) n + n + 1
3 2
2) n − n + 1
3 2
3) n − n 3 2
4) n + n
3 2

Ans: 2
Sol. a 0 = 1, a1 = 1, a 2 = 3 + 1 + a1 = 5 and so on. Verify (2) is correct
n
2. For any integer n ≥ 1 , then sum ∑ k ( k + 2 ) is equal to
k =1
[EAMCET 2008]

n ( n + 1)( n + 2 ) n ( n + 1)( 2n + 1) n ( n + 1)( 2n + 7 ) n ( n + 1)( 2n + 9 )
1) 2) 3) 4)
6 6 6 6
Ans: 3
n ( n + 1)( 2n + 1) 2n ( n + 1)
∑ k ( k + 2 ) = ∑ ( k 2 + 2k ) = ∑ k 2 + 2∑ k =
n n n n
Sol. +
k =1 k =1 k =1 k =1 6 2
n ( n + 1) n ( n + 1)( 2n + 7 )
[ 2n + 1 + 6] =
6 6
3. If Sn = 1 + 2 + ...... + n and Tn = 1 + 2 + ..... + n then
3 3 3
[EAMCET 2007]
1) Sn = Tn3 2) Sn = Tn2 3) Sn = Tn5 4) Sn = T 4
n
Ans: 2
n 2 ( n + 1)
2

Sol. Sn = ∑ n = ( ∑ n ) = Tn2
3 2

4
4. For all integers n ≥ 1 , which of the following is divisible by 9 [EAMCET 2006]
1) 8n + 1 2) 4n − 3n − 1 3) 32n + 3n + 1 4) 10 + 1 n

Ans: 2
Sol. by verification n = 2
5. {n ( n + 1)( 2n + 1) : n ∈ Z} ⊂ [EAMCET 2005]
1) {6k : k ∈ Z} 2) {12k : k ∈ Z} 3) {18k : k ∈ Z} 4) {24k : k ∈ Z}
Ans: 1
Sol. n ( n + 1)( 2n + 1)
n ( n + 1)( 2n + 1)
= 6. = 6k, k ∈ Z ⎡⎣∵∑ n 2 is an int eger ⎤⎦
6
5
1 + 2 + ...... + k 3
3 3
6. ∑
k =1 1 + 3 + 5 + .... + ( 2k − 1)
[EAMCET 2004]

1) 22.5 2) 24.5 3) 28.5 4) 32.5
Ans: 1
k 2 ( k + 1)
2
5
Sol. ∑
k =1 4k 2

1

Powered by www.myengg.com
Powered by www.myengg.com

Mathematical Induction
22 + 32 + 42 + 52 + 62
= = 22.5
4
1 1 1 1 1
7. If t1 = ( n + 2 )( n + 3) for n = 1, 2, …….then + + + .... + = [EAMCET 2003]
4 t1 t 2 t 3 t 2003
4006 4003 4006 4006
1) 2) 3) 4)
3006 3007 3008 3009
Ans: 4
1 4
Sol. =
t n ( n + 2 )( n + 3)
⎡ 1 1 ⎤
= 4⎢ −
⎣ n + 2 n + 3 ⎥⎦
1 1 1
∴ + + .... +
t1 t 2 tn
⎡1 1 1 1 1 1 ⎤
4 ⎢ − + − + .... + −
⎣3 4 4 5 n + 2 n + 3 ⎥⎦
4n 4 ( 2003) 4006
= = =
3 ( n + 3) 3 ( 2006 ) 3009
8. In the sequence {1}, {2, 3}, {4, 5, 6}, {7, 8, 9, 10}…….. of sets the sum of elements in the 50th
set is [EAMCET 2002]
1) 62525 2) 65225 3) 56255 4) 55625
Ans: 1
Sol. The sum of elements in the nth set is
n ( n 2 + 1)
Sn =
2
50 ( 502 + 1)
∴ S50 = = 62525
2

2
1 ⎛ n ⎞
9. If a k = , for k = 1, 2,3,...n then ⎜ ∑ a k ⎟ = [EAMCET 2000]
k ( k + 1) ⎝ k =1 ⎠
2
n n n4 n6
1) 2) 3) 4)
n +1 ( n + 1) ( n + 1) ( n + 1)
2 4 6

Ans: 1
1 1 1
Sol. Given a k = = −
k ( k + 1) k k + 1
1 1 ⎡1 1 ⎤
= 1 + + + .... ⎢ + + ......⎥
2 3 ⎣2 3 ⎦
1 1 n +1 −1 n
= 1− = =
k +1 n +1 n +1 n +1

™™™

2

Powered by www.myengg.com