Tamarillo este un arbust originar din America de Sud.

In Europa, el a fost adus de c tre francezi, in secolul al XVIII-lea. Italienii au inceput s -l cultive un secol mai târziu. Tamarillo cre te rapid si ajunge pân la 5 m în l ime. Fructele sale sunt grupate, de culoare care variaz de la galben la ro u si au form oval . Fiecare fruct con ine 150-200 semin e foarte mici. Se consum proasp t, sub form de sucuri (combinat cu alte fructe) sau este folosit la prepararea deserturilor. Din fructele de tamarillo se ob ine ulei vegetal folosit în cosmetic .

Origine: America tropical . Exist trei tipuri recunoscute, care se cultiv in Mexic, Guatemala si Indiile de Vest. Avocado se cultiv in aceast zon inc din perioada precolumbian . Primele importuri, înregistrate in Florida, au avut loc in 1833, iar in California in 1856. Avocado este clasificat ca pom fructifer mereu verde, de i unele variet i î i pierd frunzele pentru scurt timp, înainte de a înflori. La maturitate, fructul este verde, negru, purpuriu sau ro iatic. Forma difer : fructele pot fi sferice sau ovale i cânt resc, în general, 2,3 kg. De obicei, fructul nu se coace pân nu cade sau este cules din pom. In Florida, se consider ca fructul a ajuns la maturitate la o anumit dat i când atinge o anumit greutate, aceste date i m sur tori variind in func ie de soi.

Este un arbore fructifer de origine indian care se cultiv in rile tropicale din întreaga lume. Fructele sale au culori diverse: verde, galben, ro u si altele. Un singur fruct poate avea toate aceste culori.Pulpa este galben , gustoas si parfumat . Fructele de mango au greutatea intre 200 g si 1 kg, dar se comercializeaz fructe de 300-400 g. Mango se consum proaspat (de preferin , rece), se folose te la sucuri, pr jituri, in industria cosmeticelor. In India, din mango se obtine un condiment numit ´chutneyµ, folosit cu succes in prepararea c rnii.

Este originar din America Central . Acum, se cultiv Brazilia, Israel, Italia, Hawaii.

i în

Fructul este o bac de dimensiuni si forme variabile, de culoare galben , cu multe semin e mici, a ezate in mijloc, sub form de stea. Pentru comercializare, se produc fructe de 0,5 kg.

Annona este originar din America de Sud (Peru i Ecuador),dar s-a adaptat pe toatecelelalte continente.Este o plant de dimensiuni mici. In zonele calde, nu- i pierde frunzele. Se cunosc si se cultiv peste 60 de specii de annona. La maturitate, un fruct cant re te 200-400g, are miezul alb, buretos, aromat, asem n tor cu cel al bananei sau al ananasului. Fructul proasp t cules se p streaza la temperatura camerei câteva zile i la frigider-câteva luni. Fructul de anona se consum proasp t, se folose te în producerea înghe atei i la ob inerea alcoolului.

Este o plant originar din America Central care cre te bine în condi iile de clim ale rilor tropicale. Fructul este de form sferic sau alungit , de culoare galben sau verde-g lbuie, cu pulpa alb-g lbuie i cu multe semin e mici i albe. Gustul este dulce sau dulce-acri or, în func ie de specie. Fructul de guava se consum proasp t sau conservat ² sub form de sirop, dulcea sau nectar.

Este o plant originar din China care s-a r spândit i în Coreea i Japonia. În Europa, a fost adus la sfâr itul secolului al XIX-lea i este cultivat cu succes în Italia i Spania. Fructele de kaki sunt foarte dulci i se culeg în luna noiembrie. Se consum , de preferin , în stare proasp t , dar i conservate. Ele pot fi p strate 2-3 luni în înc peri r coroase.

Este un pom fructifer originar din Asia Occidental . A fost adus în Europa din cele mai vechi timpuri i se cultiv în rile mediteraneene. Fico rezist foarte bine la secet , dar nu i la grindin sau înghe . Acest arbore poate cre te pân la o în l ime de 8 m i are frunzele mari i crestate ca ale unui filodendron. Fructul poate avea form sferic sau alungit i este foarte bogat în calciu. Datorit acestui lucru, fico se folose te la producerea laptelui pentru sugari. Fico se consum proasp t, se folose te în salate de fructe, marmelad , înghe at . Frunzele de fico se folosesc în industria farmaceutic .

Feijoa este un arbust cu frunze mereu verzi, originar din America de Sud. Se cultiv în California i Florida (SUA) i în partea central a Italiei, unde s-a adaptat foarte bine. Florile de feijoa sunt foarte frumoase, iar fructele sunt aromate. Ele se consum proaspete, se p streaz congelate sau se folosesc pentru înghe at , iaurt, marmelad sau sirop.

Este un arbust originar din Malaezia, dar se cultiv Indonezia i Filippine.

i în Tailanda,

Fructele sunt grupate, au form sferic , sunt de culoare galben sau ro ie i au coaja acoperit cu ni te peri ori verzi, scur i i de i, ce le fac s semene cu ni te arici ro ii. Pulpa este alb , translucid , suculent , dulce i foarte aromat . Fructul de rambutan este bogat în vitamina C, calciu i fosfor. Se consum proasp t sau poate fi p strat o s pt mân la temperatura camerei.

Este un arbust foarte r spândit în China, Madagascar, Tailanda, Israel i Africa de Sud. În Europa, se cultiv pe suprafe e mici, numai în sudul Italiei, deoarece este foarte sensibil la frig. Fructul, bogat in vitamine i minerale, se consum proasp t, dar i sub form de compot, sirop sau dulcea .

Durian este un arbore uria (ajunge la 40 m în l ime), cu frunze lungi de 25 cm i late de 8 cm, cu flori mari, ce eman un miros puternic, mai ales noaptea. în Este o plant originar din Malaezia i Indonezia i se cultiv rile din sud-estul Asiei. pentru comercializare

Fructul este i el mare (lung de 15-30 cm), gri-alb strui, cu o coaj dur , acoperit cu spini. Se consum proasp t sau în diverse preparate. Se folose te pentru ob inerea unor condimente. Fructele, frunzele i r d cina de durian au propriet i curative (antifebrile, cicatrizante).

Pitahaya este o plant originar din America Central (Mexic, Guatemala). Face parte din familia cactu ilor i mai este numit ´fructul dragonuluiµ. Se cultiv pitahaya galben i ro ie. Cea ro ie are pulpa alb sau roz , cu multe semin e mici i negre, comestibile. Gustul este dulce i delicat.

Face parte din familia cactu ilor i este originar din America. Se cultiv i în Africa i, mai pu in, în Europa (Sicilia) pentru fructe sau numai ca plant ornamental . Frunzele sunt ca cele ale unui cactus cunoscut i florile sunt galbene i delicate. Fructele sunt c rnoase, pline de semin e mici. Se consum proaspete sau conservate. Ficodindia se folose te în industria farmaceutic i în cosmetic .

Mangostan este considerat un fruct având toate calit ile posibile: gust, miros, bog ie de nutrien i i antioxidan i. Pre uitul i c utatul fruct tropical, este originar din zonele sud-estice ale Asiei. Se cultiv i în Australia, Brazilia, America Central , Hawaii i alte regiuni tropicale. Stimuleaz sistemul imunitar. Are, de asemenea, propriet i anti-histaminice i antiinflamatoare. Este fructul perfect pentru curele de sl bire pentru c d senza ia de sa ietate, ajutând la controlul greut ii corporale. De asemenea, contribuie la men inerea s n t ii vederii.

Carambola este cunoscut i cu denumirea de "fructul stea". Arborele de carambola este foarte atr g tor: înalt de 12 metri, el are flori liliachii care eman un miros puternic. Fructele de carambola, de culoare galben atunci când sunt coapte, au o form stelat i pot cre te pân la 15 cm. Miezul lor e moale si are un gust dulce-acri or. Se pot consuma înainte de mas , fiind indicate persoanelor f r poft de mâncare.

Maracuia (cunoscut mai mult sub denumirea de ´fructul pasiuniiµ) e originar din zona Amazonului. Exist peste 300 de specii de maracuia. Frunzele ei sunt de diferite nuan e de verde, iar florile au culoarea purpurie. Fructul are o form oval , iar culoarea sa difer în func ie de specie, de la alb-verzui la purpuriu. Maracuia este considerat unul dintre cele mai gustoase fructe exotice, iar miezul s u are culoarea ro ie sau galben . Fructul cu miezul ro u este mai aromat decât cel galben. Maracuia este folosit i în medicin , împotriva colitei i a altor afec iuni stomacale precum i împotriva insomniei i a bolilor de piele.

Rodia e un fruct care are coaja tare, de culoare maroniu-ro iatic sau ro ie. Nu are miez, coaja învelind direct semin ele care au culoare ro ie si care con in un suc aromat. Rodia se consum numai atunci când este foarte coapt , adic în momentul în care semin ele sunt ro ii. Dac semin ele înc nu s-au copt, ele nu sunt comestibile, fiind chiar toxice. Pentru a putea fi consumat, fructul se taie pe jum tate i semin ele se scot cu ajutorul unei linguri. Ele pot fi consumate i drept garnitur la diferite mânc ruri.

Nashi este un arbore fructifer originar din China central i cre te foarte bine în toate inuturile cu clim temperat , subtropical . În anii 80, este adus în Europa. Nashi este asem n toare unei pere, dar este rotund , de unde i denumirea de µpar -m rµ. Culoarea este galben-aurie.Pulpa este compact , suculent i crocant . Sucul este dulce i parfumat. Fructele se consum proaspete, imediat dup recoltare sau conservate.

Babaco ete originar din America de Sud. Se cultiv i în Australia, Noua Zeeland i, în mai mic m sur , în Italia. Este o plant erbacee care cre te foarte repede. Fructul este alungit, ajungând la 20 cm lungime. Fructele sunt de calitate superioar dac sunt recoltate cât mai târziu. Con in o mare cantitate de zah r (aproximativ 60%).

Dup unii speciali ti, pompelmo este un hibrid între pomelo i portocala dulce, dup al ii, pomelo ar fi suferit o muta ie i a ap rut pompelmo. Cert este c acest pom fructifer care poate ajunge la o în l ime de 12 m este originar din Barbados i a fost adus în Europa în anii 60-70. Este un grapefruit dulce, cu pulp suculent , de culoare galben sau ro ie-pigmentat . Se consum proasp t sau sub form de suc. Semin ele de pompelmo: în 1980, s-a descoperit c aceste semin e posed caracteristici ce le recomand ca un adev rat antibiotic natural care nu sl be te sistemul imunitar sau deregleaz flora bacterian .

Fructele de orice fel (în afar de papaya) nu trebuie consumate înainte sau imediat dup mas . Întrucât se "gr besc" s fie primele digerate, vor face ca celelalte alimente s intre în fermenta ie înainte de a p r si stomacul, vor întârzâia procesul de digestie i vor împiedica organismul s asimileze toate substan ele nutritive necesare. Obiceiul (din p cate, foarte frecvent la noi) de a mânca un fruct ca desert este, cum nu se poate mai nes n tos. Iat câteva sfaturi pentru a te bucura din plin de avantajele fructelor: - Consum fructe cu cel pu in o jum tate de or înainte de mas sau la trei ore dup ce ai mâncat ceva consistent. - Dac vrei, po i alc tui un mic dejun sau o cin numai din fructe. Câteva astfel de meniuri te vor ajuta i la o cur de dezintoxicare a organismului. - Dac - i faci suc de fructe, încearc s nu adaugi zah r sau ap minerala. Folose te, mai bine, ap plat sau, cel mai s n tos, doar sucul stors din fructe. - Deoarece i sucurile naturale au acela i efect ca fructul întreg, pentru a le consuma, respect acelea i intervale fa de o mas principal .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful