You are on page 1of 9

1

South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255

2
PART - A
1.

2.

3.

4.

5.

6.

A certain day which is x days before 12th december, is such that 30 days prior to that day, it was 3x days
since september 13 th of the same year. What is x?
(a) 15
(b) 16
(c) 40
(d) 30
To go from engine to the last coach of his train of length 200m, a man jumped from his train to another
train moving on a parallel track in the opposite direction, waited till the last coach of his original train
appeared and then jumped back. In how much time did he reach the last coach if the speed of each train
was 60 km/hr?
(a) 5 sec
(b) 6 sec
(c) 10s
(d) 12 sec
What is the next term in given sequence
3, 21, 75, 237, ?
(a) 687
(b) 721
(c) 723
(d) 729
In a group of six women there are 4 dancers, 4 vocal musicians one actress and 3 violinists. A and B are
among the violinists while C and D do not know how to play the violin. D and E are among the dancers.
C, B, D and E are all vocal musicians and two of them are violinists. If F is an actress, who among the
following is certainly a dancer and a violinist?
(a) C
(b) F
(c) D
(d) E
The cities of a country are connected by intercity roads. If a city is directly connected to an odd number
of other cities, it is called an odd city. If a city is directly connected to an even number of other cities, it is
called an even city. Then which of the following is impossible?
(a) there are even number of odd cities
(b) there are odd number of odd cities
(c) there are even number of even cities
(d) there are odd number of even cities.
Two places are separated horizontaly by a distance X and vertically by a distance Y They are to be
connected by a stair case having identical steps. If the minimum per missible length is m and the maximum
permissible step height is n, then number of steps of the staircase can not be possible?
(a) Y/n
(b) X/m
(c) Y/n and X/m (d) Y/n and X/m

7.

If the radius of a circle is increased by 100%, the area is increased


(a) 100%
(b) 200%
(c) 300%
(d) 400%

8.

In the given figure, PQ || TM || RS. If PQR 70 , RTM 140 , then the QRT ?
P

Q
70
M
140
S

9.

(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 35
A conical vessel with semi-vertical angle 30 and height 10.5 cm has a thin lid. What is the radius of
sphere

30

10.

(a) 3.5
(b) 5
(c) 6.5
(d) 7
Students of a school are divided into 4 groups. What is the probability that 3 friends get into the same
group?
(a)

3
4

(b)

1
64

(c)

1
16

(d)

1
3

South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255

PART-B
11.

12.

13.
14.
15.

16.
17.

Which of the following reactions is allowed?

(a) 14
14
8 O
7 N e e

(b) n
p e e

(c) 14
14
6 C
7 N e e

(d) p
n e e
2

The reaction CO CN 5 H 2O X
CO CN 5 X H 2O follows a/an:
(a) interchange dissociative (Id) mechanism
(b) dissociative (D) mechanism
(c) associative (A) mechanism
(d) interchange associative (Ia) mechanism
When 2ml of 5M HCl is diluted with water to give one litre solution, pH of solution is
(a) 2.00
(b) 1.5
(c) 1.00
(d) 2.5
The number of microstate in term 3 F is
(a) 7
(b) 9
(c) 21
(d) 15
Solubility of CrCl3 in aqueous media is enhanced by addition of some amount of CrCl2 or SnCl2 , this is
due to
(a) outer sphere mechanism
(b) inner sphere mechanism
(c) CrCl2 is more soluble then CrCl3
(d) none of the above.
The value of effective magnetic moment for Pr3+ ion is
(a) 2.54 BM
(b) 3.58 BM
(c) 3.92 BM
(d) 4.54 BM
Choose the correct order of ionization energy for the following species.
(a) Sc > La > Y
(b) Sc > Y = La
(c) Sc > Y > La
(d) Sc < Y > La

18.

The commonly used chromatographic methods for qualitative drug analysis are
(a) GLC
(b) TLC
(c) HPLC
(d) all of the above.

19.

Which among the following beryllium alkyl compound is/are stable?


(A) BeMe2
(B) Be(Et)2
(C) Be(But)2
(a) B only
(b) A only
(c) A and D
(d) C and D
In the following complex, the nido structure is

20.

(a) Ni5 CO 12

(D) Be(CH2But)2

(b) Os6 CO 17 P OMe 3 3

21.

(c) Ru 5 N CO 14
(d) Os 4 CO 12 4 C 2 Me 2
Non-Heme iron sulfur proteins are involved in
(a) electron transfer
(b) proton transfer
(c) both electron and proton transfer
(d) oxygen transfer
H O

22.

2
Products
SOCl2
The number of moles of NaOH needed to neutralise the products formed by hydrolysis of one mole of
SOCl2
(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 5

23.

Mossbauer effect has been osberved with the isotopes.


(a) Fe57
(b) Ni61
(c) Sn119
(d) all of the above.
Low-spin iron (III) centre is present in
(a) deoxy form of hemoglobin
(b) oxy form of hemoglobin
(c) hemocyanin
(d) carbonic anhydrase

24.

South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255

4
25.

The species responsible for the superacidity of SbF5 -HSO3F system is


(a) HSO3F
(b) SbF5
(c) HF
(d) H2 SO3 F+

26.

Which of the following statement(s) is/are true about the transition metal-alkene complexes?
(1) Back-bonding weakenes the double bond of the alkene
(2) -bonding and back-bonding synergistically strengthen metal-alkene interaction
(3) Electron-withdrawing substituents on alkene reduce back-bonding
(4) -acidic co-ligands on metal strengthen back-bonding
(a) 1, 2
(b) 3, 4
(c) 1, 3, 4
(d) all of the above

27.

The reaction of MCl 4 (M is a second row transition metal) with two moles of NaCp resulted in a neutral 16electron compound A. Compound A on reduction with LiAlH4 gave a compound B with the molecular formula
C10 H11ClM . The reaction of B with CH3CH CH2 resulted in C with the empirical formula C13 H17 ClM .
Compound C on reaction with CO, followed by HCl gave the aldehyde CH3CH 2CH 2 CHO along with the
formation of A again. The specis A to C are respectively.

28.
29.

30.

(a) Cp 2 TiCl 2

Cp 2 TiH 2

Cp 2 Ti H CH 2CH 2CH 3

(b) Cp 2 TiCl 2

Cp 2 Ti H Cl

Cp 2 Ti H CH 2CH 2CH 3

(c) Cp 2 ZrCl 2

Cp 2 ZrH 2

Cp 2 Zr H CH 2 CH 2 CH 3

(d) Cp 2 ZrCl 2

Cp 2 Zr H Cl

Cp 2 Zr Cl CH 2CH 2CH 3

The type of Ca2 Mg5 Si8H22.(OH)2 is


(a) Neso
(b) Soro

(c) Amphibole

The correct power of oxidising power of


(a) OCl < OBr <OI
(c) HClO4 > HIO4 > HBrO4

(b) OCl > OBr > OI


(d) All are incorrect

The styx code of B5 H11 is


(a) 3203

(c) 4113

(b) 3013

(d) Phyllo

(d) 3003

PART-C
31.

Which of the following nuclei has maximum stability ?

32.

(a) 12 H
(b) 94 Be
(c) 10
(d) 16
5 B
8 O
Match the complexes given in Column I with the electronic transitions (mainly responsible for their colour)
Listed in Column II.
Column - I
Column - II
(I) Fe(II)-protoporphyrin IX

(A) *

(II) Mn H 2 O 6 Cl2

(B) spin allowed d d

(III) CO H 2 O 6 Cl2

(C) spin forbidden d d


(D) M L charge transfer

The correct answer is


(a) I-A, II-C, III-B
(b) I-D, II-B, III-C
33.

(c) I-A, II-C, III-D

(d) I-A, II-B, III-C

Among the complexes, (A) K 4 Cr CN 6 , (B) K 4 Fe CN 6 , (C) K 3 CO CN 6 , (D)


K 4 Mn CN 6 , Jahn-Teller distortion is expected in

(a) A, B and C

(b) B, C and D

(c) A and D

(d) B and C

South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255

5
34.

35.

36.

37.

40 mL of 0.1 M NH3 is mixed with 20 mL of 0.1 M HCl. What is the pH of mixture? (pK b of NH3 is
4.74)?
(a) 4.74
(b) 2.26
(c) 9.26
(d) 5.00
Correct order of basicity of following bases for BMe3 is
(A) 2-methyl pyridine
(B) Pyridine
(C) 2-t-butyl pyridine
(D) 2, 6-dimethyl pyridine
(a) A > B > C > D
(b) C > B > A > D
(c) B > A > D > C
(d) B > D > A > C
Select the correct statements from following
(1) BH3 is stronger acid towards CO than BF3
(2) BF3 is stronger acid toward CO than BH3.
(3) Me3 B < BH3 < BF3 > BCl3 acidity order.
(4) HClO4 > HCl > H2 SO4 > HNO3 order of acidic strength in CH3COOH.
(a) 1, 3, 4 only
(b) 2, 3, 4 only
(c) 3, 4 only
(d) 1, 4 only
3

The crystal field stabilization energy value for Cr H 2 O 6 that has absorption maximum 650 nm is
(a) 20000 cm1

(b) 18460 cm1

(c) 19460 cm1

(d) 20325 cm1

38.

Reaction of Ru NH 3 5 isonicotinamide with Cr H 2 O 6 occurs by inner sphere mechanism,


rate of reaction is determined by
(a) formation of precurssor complex
(b) formation of successor complex
(c) Dissociation of successor complex
(d) Rate of electron transfer

39.

Which of following is/are correct.


(A) sp 0 t
(B) 0 P for low spin complex

40.

(C) t P
(D) spin allowed transitions have broader peak than spin forbidden transition
(a) A, B, C, D
(b) A, B only
(c) A, B and D only (d) A, C, D only
Select the correct statements from followings?

(A) colour of trans- CO en 2 F2 is less intense than cis- CO en 2 F2

(B) colour of trans- CO en 2 F2 is less intense than trans- CO en 2 Cl2

(C) d z2 d xy d x 2 y 2 d xz d yz order of d-orbital, for square antiprismatic


(D) Cu en 3
(a) A, B, C, D
41.

(b) A, B, D only

(c) B, C, D only

(d) A, C, D only

The ground state symbol for Er3+ and Tb3+ respectively are
(a) 7 F0 and 3 H 6

42.

is less stable than trans- Cu en 2 H 2 O 2

(b) 4 I15/2 and 7 F6

(c) 6 H15/2 and 7 F6

(d) 2 F5/2 and 4 I15/2

Select the correct statements about lanthanoids and actinoids?


(A) f-f transition in lanthanoids are broader than actinoids
(B) Intensities of absorption of actinoids is stronger than lanthanoids
(C) Actinoids show more variable oxidation state than lanthanoids
(D) Spectra of heavier actinoids shows more resemblance to lanthanoids than lighter actinoids.
(a) A, B, C only
(b) A, B, C, D
(c) B, C, D only
(d) A, B, D only
South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255

6
43.

The electronegativities of two elements A and B are A and B respectively and the relationship between them is given by

A B 0.102 A B
where, A B is the resonance energy expressed in kJ mol1. If A B is zero, then which of the following
statements is true?
(a) A B
44.

(b) A B

(c) A B

(d) cannot be predicted.

The successive ionization energies (IE) for an element A are as follows


IE

IE1
IE2
3
A
A
A2
A3
.....

45.

46.

47.

48.

If the IE1 and IE3 values are 27 kJ mol1 and 51 kJ mol1 respectively, then the value of IE2 is _____ kJ
mol1.
(a) 21
(b) 33
(c) 59
(d) 63
Which of the following statements are correct.
(a) the gas chromatographic analysis of drugs and their metabolities in body fluids frequently requires
considerable sample cleanup
(b) gas chormatographic methods are generally not applicable to highly polar substances.
(c) gas chromatographic methods are not applicable for the analysis of substances of high molecular
weight.
(d) all are correct.
The CO stretching frequency (a, high energy mode) value obtained for a series of cis L 2 Mo CO 4 complex.
Where, L PR 2 are given below in increasing order..
2013, 2015, 2022, 2037, 2046, 2092
LPR2 = PF3, PMe3, PPh3, P(OPh)3, PEt3, P(OMe)3.
(a) PEt3, PMe3, PPh3, P(OMe)3, P(OPh)3, PF3
(b) PF3, P(OMe)3, P(OPh)3, PPh3, PMe3, PEt3
(c) PF3, P(OPh)3, P(OMe)3, PPh3, PMe3, PEt3
(d) PEt3, P(OMe)3, PMe3, PPh3, P(OPh)3, PF3.
Select the TRUE statement about Fischer Carbene.
(A) It behave like a phosphorus ylide in some of its reactions.
(B) It is synthesized from metal carbonyl precursors.
(C) It quite often does not obey the 18 electron rule.
(D) The metal-carbon bond has a relatively low transition barrier.
(a) A, B, D
(b) only C
(c) B and D only
The major product formed in the following reaction
O

O2, 2H+, 2e
cytochrome P450

(a)

OH

(b)

(c)
HO

(d) A and B only

(d)
O

South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255

7
49.

50.

Correct order of stability


(a) B2 Cl4 < B2 F4 < B2 (OR)4 < B2 (NR2 )4
(c) B2 F4 < B2Cl4 < B2(NR2)4 < B2 (OR)4

(b) B2Cl4 < B2(OR)4 < B2 F4 < B2 (NR2)4


(d) B2 (NR2)4 < B2 (OR)4 < B2 Cl4 < B2 F4

The common feature(s) of Rb , Kr and Br is/are that they


(A) have same numbe of valence electrons
(B) have same magnitude of effective nuclear charge
(C) have same magnitude of first ionization potential
(D) are isoelectronic species
The Correct option is
(a) A, D
(b) C, D, A
(d) A, B, C

(d) None of the above

51.

The characteristics of the blue solution of sodium in liquid ammonia is/are


(1) diamagnetic
(2) paramagnetic
(3) reducing in nature
(4) conducts electricity
The Correct option is
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 3, 4
(c) 1 only
(d) 4 only

52.

Number of total stereoisomers for Co en 3 , Co gly 3 and Co NH 3 3 Cl3 are respectively..


(a) 2, 3, 1
(b) 2, 4, 2
(c) 2, 4, 4
(d) 1, 4, 2

53.

Which of the following statement is INCORRECT.


(a) Hematin is a oxo dim er in which Fe is present in (III) oxidation state.

(b) The electronic configuration of deoxyhaemoglobin is t 42g eg2 .


(c) The metal Li+ in the form of Li2CO3 is used for the treatment of depression.
(d) The deoxy haemocyanin is paramagnetic and coloured, in which both the copper atoms are in Cu(II) state.
54.

Consider the following statement


(A) cis orientation of the participating ligand is must.
(B) This reaction does not occur for d0-metal complexes.
(C) This reaction is enthalpy favoured and entropy prohibited.
(D) The more electron rich the metal centre, the more facile is the reaction.
On account of above mentioned statement which of the following statement is correct.
(a) A is a case of reduction elimination but not for the migratory insertion.
(b) C is a case of migratory insertion where as D is true about reductive elimination.
(c) B is a case of oxidative addition where as C is a case of reductive elimination.
(d) A is a case of migratory insertion as well as reductive elimination.

55.

If IrCl P C6 H5 3 shows a doublet of intensity two and a triplet of intensity of one in its 31P [1H] NMR
3
spectrum. The ligand geometry around the metal
(a) square planar
(b) tetrahedral
(c) TBP
(d) none of these
57
A Mossbauer nucleus Fe makes the transition from the excited state of energy 14.4 keV to the ground state.

56.

The recoil velocity is (Mass of the nucleus is 57 103 kg mol 1 , c 3 108 ms 1 )


(a) 1.95 10 3 eV
57.

(b) 2.95 104 eV

The correct order of stability

(a) [HgI 4 ]
[HgBr4 ]
[HgCl4 ]

(c) [HgI4 ]
[HgBr4 ]
[HgCl 4 ]

(c) 3.95 105 eV

(d) 4.95 106 eV

(b) [HgI4 ]
[HgBr4 ]
[HgCl4 ]
(d) None

South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255

8
58.

59.

60.

The correct order of Lewis acidity, for ether is


(a) AlCl3 < AlBr3 < AlI3
(c) InI3 < InBr3 < InCl3

(b) GaCl3 < GaBr3 < GaI3


(d) AlCl3 = GaCl3 = InCl3

Correct order of stability is


(a) LiAlH4 < LiGaH4 < LiInH4 < LiBH4
(c) LiBH4 < LiAlH4 < LiGaH4 < LiInH4

(b) R3Al.NMe3 > R3 Al.PMe3 > R3Al.OMe2


(d) R3Al.PMe3 < R3 Al.NMe3 < R3Al.OMe2

A+ B
3BCl3 + 3NH4 Cl
NaBH

4
C+D+E
A
C is B2H6 . Then A is
(a) B3 N3 H6

(b) Cl3 B3N3 H3

(c) Cl3 B3N3 H6

(d) B3 N3 H3

South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255

9
CHEMICAL SCIENCES

Date : 25-11-2015

TEST SERIES-I
ANSWER KEY
PART-A
1. (a)
8. (c)

2. (b)
9. (a)

3. (c)
10. (c)

4. (d)

5. (b)

6. (d)

7. (c)

PART-B
11. (c)

12. (b)

13. (a)

14. (c)

15. (b)

16. (b)

17. (c)

18. (d)

19. (d)

20. (c)

21. (a)

22. (a)

23. (d)

24. (b)

25. (d)

26. (a)

27. (d)

28. (c)

29. (b)

30. (a)

PART-C
31. (d)

32. (a)

33. (c)

34. (c)

35. (c)

36. (d)

37. (b)

38. (c)

39. (c)

40. (a)

41. (b)

42. (c)

43. (c)

44. (b)

45. (d)

46. (a)

47. (c)

48. (a)

49. (a)

50. (a)

51. (b)

52. (b)

53. (d)

54. (d)

55. (a)

56. (a)

57. (b)

58. (c)

59. (b)

60. (b)

South Delhi : 28-A/11, Jia Sarai, Near-IIT Hauz Khas, New Delhi-16, Ph : 011-26851008, 26861009
North Delhi : 33-35, Mall Road, G.T.B. Nagar (Opp. Metro Gate No. 3), Delhi-09, Ph: 011-65462244, 65662255