You are on page 1of 6

CHAPTER 2A

DIRECTED QUANTITIES

1. The direction of a vector in a plane is denoted by the angle which the
vector makes with positive x-axis in the
[a] anti-clock wise direction [b] clock-wise direction [c] upwards [d]
downwards
2. Rectangular components of a vector are those components which have
the following angle between them is
[a] 0
[b] 30
[c] 45
3. The vectors

⃗a ,

⃗b
, and

⃗c

[d] 90

are related by

⃗c

=

⃗b
− a⃗ . Which

diagram below illustrates this relationship?

3. Two concurrent forces have a maximum resultant of 45 N and a minimum
resultant of 5 N. What is the magnitude of each of these forces?
a. 0 N and 45 N

b. 5 N and 9 N

c. 20 N and 25 N

d. 0 N

and 50 N
ANSWER: The resultant of two vectors varies from arithmetical
difference to its arithmetical sum for an angle of 180o to 0o
respectively. Thus the component vectors should be able to give sum
equal to 45N and difference equal to 5N.
Only c (20 N, 25 N) fulfil this condition, which is the CORRECT
answer.
5. The minimum number of un-equal forces whose vector sum can be zero are:
a. one

b. two

c. three

d. four

ans.c

^
6. What displacement must be added to the displacement 25 i

^
– 16 j

to give a

displacement vector of magnitude 7 m pointing in the x-direction?

^
a. 25 i

^
– 16 j

b. 24
d. -7

i^

i^

^j

+ 16

– 16

^j

c. -18

i^

+ 16

^j

ans. c

7. Suppose that two vectors are added to form a third vector: A + B = C . If the
magnitude also obeys the equation: A+B=C. What can you conclude?

a. the two vectors A and B must be force vectors
b.

the two vectors A and B must be pointing in the same direction

c. the two vectors A and B must be at right angle
d. the two vectors A and B must have an equal magnitude

| A+ B| = | A−B| . The angle between

8. The two vectors A and B are such that
A and B is:

a.0o

b. 60o

c. 90o

d. 30o

ans=90

9. If R = A + B then which of the following statement is always true:

|R|

a.

=

| A| + |B|

| A| + |B|
d.

|R|

b.

¿

|R|

<

| A| + |B|

| A| + |B|

c.

|R|

>

ans. D

10. If two vectors A and B are equal in magnitude then the components of A and B
are:
a. equal

b. Unequal

c. components of B are greater than components of

A
d. the size of the components depends on the angles as well

ans. D

11. Trigonometry is applicable to:
a. any triangle

b. a rectangle

c. Square

d.

a

right

angled triangle
12. Two forces each of magnitude F are acting on a body are at right angle to each
other, their resultant will be:
a.

2F

√2

b.

|S|

13. A vector

F

c.

√2 F

d. 2

of magnitude 6 and another vector

√F

|T|

ans. B

have a sum of

magnitude 12. The vector T:
A. must have a magnitude of at least 6 but no more than 18
B. may have a magnitude of 20
C. cannot have a magnitude greater than 12
D. must be perpendicular to

|S|

E. must be perpendicular to the vector sum
ans: A
14. A vector of magnitude 20 is added to a vector of magnitude 25. The magnitude
of this sum
might be:
A. zero

15. If

B. 3

| A+ B|

2

C. 12

D. 47

ans: C

= A2 + B2, then:

A.

| A| and |B|

must be parallel and in the same direction

B.

| A| and |B|

must be parallel and in opposite directions

C. either

| A| or |B|

D. the angle between

must be zero

| A| and |B|

E. none of the above is true
ans: E

must be 60◦

16. If |� A + � B | = A + B and neither � A nor

|B|

vanish, then:

A.

| A| and |B|

B.

| A| and |B| are parallel and in opposite directions

are parallel and in the same direction

C. the angle between

| A| and |B|

is 45◦

D. the angle between

| A| and |B|

is 60◦

E.

| A| is perpendicular to |B|

ans: A

17. If |A − B | = A + B and neither

| A| nor |B| vanish, then:

A.

| A| and |B| are parallel and in the same direction

B.

| A| and |B| are parallel and in opposite directions

C. the angle between

| A| and |B| is 45◦

D. the angle between

| A| and |B| is 60◦

E.

| A| is perpendicular to |B|

ans: B
18. Vectors

| A| and |B| lie in the xy plane. We can deduce that | A| = |B|

if:
A. A2x + A2x = B2x + B2y
D.Ay/Ax= By/Bx

B. Ax + Ay = Bx + ByC. Ax = Bx and Ay = By
ans: C

19. A vector has a magnitude of 12. When its tail is at the origin it lies between the
positive x
axis and the negative y axis and makes an angle of 30 ◦ with the x axis. Its y
component is:
A. 6/√3

B. −6√3

C. 6

D. −6

ans: D

20. If the x component of a vector

| A| , in the xy plane, is half as large as the

magnitude of the
vector, the tangent of the angle between the vector and the x axis is:
A. √3

B. ½

^
21. If � A = (6m) i
A. 10m

C. √3/2

^
− (8 m) j

D. 3/2

then 4

B. 20m

ans: D

| A| has magnitude:

C. 30m

D. 40m

ans: D

22. A vector has a component of 10m in the +x direction, a component of 10m in
the +y direction and a component of 5m in the +z direction. The magnitude of this
vector is:
A. zero

B. 15m

C. 20m

D. 25m

ans: B

23. A vector in the xy plane has a magnitude of 25m and an x component of 12m.
The angle it
makes with the positive x axis is:
A. 26◦

B. 29◦

C. 61◦

D. 64◦

ans: C

^
^
24. The angle between � A = (25 m) i + (45 m) j
A. 29◦

B. 61◦

C. 151◦

^
25. The angle between � A = (−25 m) i
A. 29◦

B. 61◦

C. 119◦

and the positive x axis is:

D. 209◦

^
+ (45 m) j
D. 151◦

ans: B

and the positive x axis is:
ans: C

26. A certain vector in the xy plane has an x component of 4m and a y component
of 10m. It is
then rotated in the xy plane so its x component is doubled. Its new y component is
about:
A. 20m

B. 7.2m

C. 5.0m

D. 4.5m

ans: B

27. Two vectors have magnitudes of 10m and 15 m. The angle between them when
they are drawn with their tails at the same point is 65 ◦. The component of the
longer vector along the line
perpendicular to the shorter vector, in the plane of the vectors, is:
A. 0

B. 4.2m

C. 6.3m

28. The value of

i^

A. zero

B. +1

29. The value of
A. zero

^
·( j ×

k^ · ( k^
B. +1

ans: d

k^ ) is:
C. −1

×

D. 14m

D. 3

E. √3

ans: B

D. 3

E. √3

ans: A

i^ ) is:
C. −1