You are on page 1of 21

HR Exam Question and Answer Paper For

Competitive Exam
HR Objective Type Question with Answers, Prepare Yourself with HR Objective Type
question paper for various exam like PSU Exam, Banking Exam etc. Check your
knowledge and preparation for various competitive exam like SAIL, NTPC, IBPS
Specialist Officers, Indian Oil, HPCL etc.
Q1: Which one of the following is not a valid Wage Theory?
A. The Just Wage Theory
B. Subsistence Theory
C. Standard of Living Theory
D. Best Wage Theory
Correct Answer: D
Q2: Which one of the following would qualify to be a strategic HRM activity?
A. Administer Wage & Salary Programmes
B. Prepare Staffing Plans
C. Determine the level & type of Performance that is crucial for firms growth
D. Use specific job skill training
Correct Answer: C
Identify which one is an added specific goal of human resource management
a)Retraining
b)Learning
c)) Unlearning
d) Separating
Identify the top most goal of human resource management
a) Legal compliance
b) Competitive edge
c) Work force adaptability
d) Productivity
To achieve goals organizations require employees
a) Control
b) Direction
c) Commitment
d) Cooperation
Human resource management helps improve
a) Production
b) Productivity
c) Profits
d) Power
The amount of quality output for amount of input means
a) Productivity
b) Production
c) Sales increase
d) Increase in profits
Responding to employees and involving them in decision making is referred
to as
a) Quality of work life
b) Autonomy
c) Empowerment
d) Preaction

Where or more workers are employed in a factory, then there shall be a Safety
Committee in the factory.
a) 100 or more workers
b) 150 or more workers
c) 200 or more workers
d) 250 or more workers
Answer- d) 250 or more workers.
Which Section of the Factories Discuss about the Workers Participation in Management ?
a) Section 40
b) Section 41 H
c) Section 41 G
d) Section 41 F
Answer- c) Section 41 G
Section 19 of Factories Act discusses about the a) Drinking Water
b) Lighting
c) Latrines and Urinals
d) Artificial Humidification
e) Answer- c) Latrines and Urinals
Section of the Factories Act discusses about the nomination of the manager of a factory.
a) Section 7 ( e )
b) Section 7 ( f)
c) Section 7 ( g )
d) Section 7 ( d)
Answer- b) Section 7 (f)
A general manager of a company can be appointed as a occupier of a company.
True / False
Answer- False
Section of the Factories Act says about the definition for a factory.
a) Section 2(k)
b) Section 2 (l)
c) Section 2( m)
d) Section 2 ( n)
Answer- c) Section 2( m)
The Factories employing more than 1000 workers are required to submit their plan for
approval to
a)Deputy Chief Inspector of Factories
b)Joint Chief Inspector of Factories
c) Chief Inspector of Factories
d) Additional Chief Inspector of Factories.
Answer- c) Chief Inspector of Factories
The notice of change of manager shall be intimated in Form No. -to the inspector of
factories under the Factories Act.
a) Form -7
b) Form 3 A.
c) Form No. 8
d) From No. 3
Answer- b) Form 3 A.
A particulars of white washing shall be maintained in form no. under the factories ct.
a) Form No-7
b) Form No. 3
c) From No. 7 A
d) From No. 11

Answer- a) Form No-7


A weekly holiday was introduced in the Factories for the first time in the year-.
a) 1948
b) 1931
c) 1926
d) 1923
Answer- d) 1923
The expression of Time card in Form No.25. shall be substituted as Service card by an
amendment in the Factories Act from the year.
a) 1984
b) 2005
c) 2004
d) 1981
Answer- b) 2005
Under the Section 41.A. of the Factories Act , the Site Appraisal Committee shall be
constituted once in - year under the chairmanship of Chief Inspector of Factories.
a) Once in 5 Year
b) Once in 2 Year
c) Once in 3 Year
d) Once in a Year.
Answer- a) Once in 5 Year
40 B. of the Factories Act discusses about the appointment of
a) Welfare Officer
b) Manager
c) Safety Officer
d) None of these.
Answer- c) Safety Officer.
Which one of the following becomes a creative factor in production?
a) Land
b) Capital
c) Consumers
d) Human Resources
People cast in the role of contributors to production are called
a) Capitalist
b) Land owners
c) Human Resources
d) Consumers
Wide range of abilities and attributes possessed by people are called as
a) Management
b) Human Resources
c) Entrepreneur
d) Entrepreneur
Deployment of which resource is difficult to master
a) Human
b) Land
c) Capital
d) Natural
The focus of Human Resource Management revolves around
a) Machine
b) Motivation
c) Money
d)Men
Quality- oriented organization primary concern centers around

a) Coordination
b) Communication
c) Human Resources
d) Discipline
Quality goals require alignment with
a) Production
b) Human Resources
c) Finance
d) Purchase
Demand for human resources and management is created by
a) Expansion of industry
b) Shortage of labor
c) Abundance of capital
d) Consumer preferences
Management function arises as a result of
a) Consumer preferences
b) Abundance of capital
c) Expansion of industry
d) Shortage of labor
Union function arises as a result of employees
a) Problem of communication
b) Longing for belonging
c) Dissatisfaction
d) Change in technology
Human Resource Management is primarily concerned with
a) Sales
b) Dimensions of people
c) External environment
d) Cost discipline
Human Resource Management aims to maximize employees as well as
organizational
(a) Effectiveness
b) Economy
c) Efficiency
d) Performativity
The difference between human resource management and personnel
management is
a) Insignificant
b) Marginal
c) Narrow
d) Wide
human Resource Management function does not involve
a) Recruitment
b) Selection
c) Cost control
d) Training
Which one is not the specific goal of human resource management?
a) Attracting applicants
b) Separating employees
c)Retaining employees
d)Motivating employees

HR Objective Questions
HUMAN RESOURCE MANAGEMENT:MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
HR Objective Questions And Answers
Multiple choice questions HR
1. Which one of the following statements is not correct?
In the matrix structure of organization, there is:
(a) dual chain of command
(b) better communication
(c) more flexibility
(d) less conflict
Ans. (d)
2. Consider the following statements:
1. Model synthesis of organization is based on the fact that all organizations must deal with
uncertainty
2. Sources of uncertainty are external as well as internal
3. If the sources of organizational uncertainty are internal, then the organization will try to reduce
uncertainty by decentralizing
Which of the statements given above are correct?
(a) Only 1555555 and 2
(b) Only 2 and 3
(c) Only I and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
3. Consider the following statements:
Organization development is different from
1. Management development which is action oriented.
2. Operations research which is not human value oriented.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


Ans. (b)
4. Which of the following are the outcomes of organizational development?
1. Improvement in interpersonal skills of members
2. More organic organization
3. Resolution of conflicts through interactive methods
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) Only 1 and 3
Ans. (a)
5. Consider the following statements:
1. Activities classified for line authority differ in each organization.
2. For small organizations, all positions may be line positions.
3. Staff authority is based on expert power.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) Only 1 and 3
Ans. (c)
6. Consider the following statements:
1. Decentralization has the same advantages as delegation.
2. Decentralization leads to more flexibility in an organization.
3. Decentralization leads to slower decision making in raid1y changing environment
Which of the statements given above are correct?
(a) l, 2 and 3

(b) Only l and 2


(c) Only 2 and 3
(d) Only I and 3
Ans. (b)
7. Which one of the following is not a function of a leader in an organization?
(a) Motivating employees
(b) Fixing the remuneration package of the employees
(c) Resolving conflict
(d) Selecting the most effective communication channel
Ans. (b)
8. Consider the following statements:
1. Control helps to monitor environment changes and their effects on the organizations progress.
2. Delegation of authority in participative management does not change the nature of the
control process.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
9. Which of the following techniques used by organizations engaged in public administration are
based on network analysis?
1. Organization and Methods (O. and M.)
2. PERT
3. Critical Path Method
4. Work Study
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) Only 1 and 2

(c) Only 2 and 3


(d) Only 1 and 4
Ans. (c)
10. Which one of the following is not a defense public sector undertaking?
(a) Bharat Dynamics Ltd.
(b) Mishra Dhatu Nigam Ltd.
(c) Bharat Earth Movers Ltd.
(d) Bharat Heavy Electrical Ltd.
Ans. (d)
11. Which of the following is/are essential to delegate authority in an organization?
1. Establish feedback channels
2. Others must not know that delegation has occurred
3. Delegates range of discretion should not be specified
Select the correct answer using the code given below:
(a) Only 1
(b) Only 2 and 3
(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
12. Which one of the following statements is not correct?
Wider span of control is consistent with efforts of the organizations to
(a) get closer to customers
(b) speed up decision making
(c) reduce cost
(d) improve supervision
Ans. (d)
13. Consider the following statements:
Computer technology has made the concept of:

1. authority more relevant


2. authority less relevant
3. chain of command more relevant
4. unity of command less relevant
Which of the statements given above is/are correct?
(a) l and 3
(b) Only 3
(c) 2 and 4
(d) 1 and 4
Ans. (c)
14. Consider the following statements:
Human diseconomies from increasing work specialization beyond a limit surface in the form of:
1. stress
2. poor quality of output
3. increased absenteeism
4. high turnover from the organization
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) Only 1 and 4
(c) Only 2 and 3
(d) Only 1
Ans. (a)
15. Who among the following developed the classic three- step model of organizational change?
(a) Kurt Lewin
(b) H. Simon
(c) J.P. Kotter
(d) L.R. Murphy
Ans. (a)

16. Who developed the concept that tension between workers logic of sentiment and
managers logic of cost and efficiency could lead to conflict within the organization?
(a) Herbert Simon
(b) Chester Barnard
(c) Fredrick W. Taylor
(d) Elton Mayo
Ans. (d)
17. Consider the following statements:
1. Through the Hawthorne Studies, Elton Mayo could support Mary Parker Folletts theory that the
lack of attention to human relationships was a major flaw in other management theories.
2. The book The Human Problems of an Industrialized Civilization was written by Mary Parker
Follett.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only l
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
18. Match List- I (Leadership Type) with List-II (Main idea/ Model) and select the correct answer
using the code given below the lists:
List -I (Leadership Type)

List-II (Main idea/Model)

A. Participative

1.Vroom and Yettons Normative Model

B. Contingency

2. The Managerial Grid

C. Behavioral

3. Likerts Leadership Style

D. Situational

4. Fiedlers Least Preferred Co-worker (LPC) Theory

Code:
ABCD
(a) 2 4 3 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 3 4

(d) 3 4 2 1
Ans. (d)
19. Which of the following are among the 14 principles of management in the classical
management work of Henri Fayol?
1. Personnel tenure
2. Unity of command
3. Core competence
4. Scalar chain
Select the correct answer using the code given below:
(a) Only 1, 2 and 3
(b) Only 2 and 4
(c) Only l and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)
20. Which of the following pairs is/are correctly matched?
Scholar

Viewpoint

1. F. Riggs

In developing countries, bureaucracy also performs political roles

2. Harold Laski

Bureaucracy is a threat to democratic government

3. S. Eisenstadt

Bureaucracy is the most rational form of organization

Select the correct answer using the code given below:


(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) Only 2
(d) 1 and 3
Ans. (a)
21. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Cybernetic Theory
2. Task-Technology
3. Classical Approach to

: Norbert Weiner
: Joan Woodward
: Frederick Taylor

organizational design
Select the correct answer using the code given below:
(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3
(c) Only 1
(d) 1, 2, and 3
Ans. (a)
22. Consider the following statements:
1. Defects in co-ordination inherent in large-scale organizations may apply to an organization
whether the organization is bureaucratic or not.
2. Chester Barnard criticized Weber for failing to analyze the correspondence of behaviour in
organizations with organizational blueprints.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)
Directions: The following nine (9) items consist of two statements, one labelled as the Assertion
(A) and the other as Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select
the answers to these items using the codes given below:
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
23. Assertion (A): Behavioral approach to leadership believes that individuals trained-in
appropriate leadership would be able to lead more effectively.
Reason (R): Behaviors unlike traits can be learned.
Ans. (a)

24. Assertion (A): A bureaucrats capacity to adapt to changing circumstances is far less than
that conceived by those who drew up the organizational rules.
Reason (R): In order to be perceived as effective, the bureaucrat behaves consistently and
follows rules strictly.
Ans. (a)
25. Who among the following expressed the view that virtually all the decisions in an organization
are such that they do not maximize, but only suffice?
(a) George Miller
(b) Herbert A. Simon
(c) Kurt Lewin
(d) Abraham Maslow
Ans. (b)
26. Match List- I (Early Model of Motivation) with List -II (Person) and select the correct
answer using the code
given below the lists:
List -I

List -II

(Early Model of Motivation)

(Person)

A. Traditional Model

1. Douglas McGregor

B. Human Relations

2. Frederick Taylor

C. Human Resource Model

3. Elton Mayo

Codes:
ABC
(a) 1 2 3
(b) 2 3 1
(c) 1 3 2
(d) 2 1 3
Ans. (b)
27. Consider the following statements:
1. Henri Fayol was the first to describe the fly functions of management.
2. Henri Fayol was a French management theorist whose theories concerning human relations
were widely influential in the beginning of the 20th Century.

Which of the statements given above is/are correct?


(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
28. Consider the following statements:
1. Much of current knowledge of selection techniques, employee training and work design is built
on the work of Hugo Munsterberg.
2. Hugo Munsterberg combined scientific management and industrial psychology in his work.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only l
(b) Only2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)
29. Which one of the following is not i component of Max Webers ideal bureaucracy?
(a) Job specialization
(b) Impersonality
(c) Career orientation
(d) Organization as a social system
Ans. (d)
30. Who among the following conducted one of the most widely cited pig iron experiment as an
example of scientific management?
(a) Robert Owen
(b) Frederick W. Taylor
(c) Chester Barnard
(d) Mary Parker Follett
Ans. (b)

31. The systems approach is mainly based on the work of which one of the following?
(a) Chris Argyris
(b) Chester Barnard
(c) Ludwig Bertalanffy
(d) A. Etzioni
Ans. (c)
32. What is a Shadow Cabinet in the British system?
(a) A group of young members of the ruling party
(b) A group of members from the opposition party who scrutinize some functions of the
government and present alternative policy
(c) A team of intellectuals who advise the Cabinet
(d) A Cabinet Committee that functions under the guidance of the Cabinet
Ans. (b)
33. Consider the following statements about the features of the administrative system in France:
1. Ministers are more concerned with direct administration in the provinces.
2. Specialist personnel are found only in small numbers in the advisory and policy-making roles.
3. Freedom of executive action from the legislatures supervision increased under the Fifth
Republic.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) Only 1 and 3
Ans. (a)
34. Which of the following Departments of the Government of India were put under the Cabinet
Secretariat at the time of their creation?
1. Department of Electronics
2. Department of Scientific and Industrial Research
3. Department of Personnel
Select the correct answer using the code given below:

(a) Only 1 and 2


(b) Only 2 and 3
(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
35. Consider the following statements:
1. The Administrative Reforms Commission (ARC) had recommended that the Department of
Personnel of a State should be put under the charge of the Chief Secretary of the State.
2. Chief Secretary of a State is not involved in any manner in the promotion of State Civil officers
to the All-India Services.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
36. Who among the following are administratively linked with the Department of Personnel and
Training?
1. Central Bureau of Investigation
2. Union Public Service Commission
3. Central Vigilance Commission
Select the correct answer using the code given below:
(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3
(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
37. Who among the following introduced the concepts and phrases conflict resolution and
the task of leadership?
(a) Henri Fayol

(b) Elton Mayo


(c) Mary Parker Follett
(d) Chester Barnard
Ans. (c)
38. Consider the following statements:
1. The rationalist paradigm of public policy is dominated by scholars of public administration
rather than by political scientists.
2. The increment list paradigm of public policy making and implementation is theoretical,
effectual, prescriptive and nonnative.
Which of the staten1ts given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
39. Consider the following statements:
1. The Management Information System (MIS) provides decision making assistance for
unstructured problems.
2. Decision Support System (DDS) is structured around analytic decision models on a specialized
management database.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (b)
40. Consider the following statements about open model of organization:
1. Means (or the proper way to do a job) are emphasized in the open model.
2. Non-routine tasks occur in unstable conditions in the open model.
3. The beginning of the open model can be traced to Saint-Simon and Auguste Comte.

Which of the statements given above is/are correct?


(a) Only 2
(b) 1 and3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
Ans. (c)
41. Which one of the following is not included in hygiene factors in the Herzberg two-factor
theory of motivation?
(a) Salary
(b) Working conditions
(c) Companys policy
(d) Responsibility
Ans. (d)
42. Consider the following statements about managerial grid in the context of leadership
theories:
1. It portrays a three-dimensional view of leadership style.
2. The grid shows dominating factors in a leaders thinking in regard to getting results.
3. The grid does not show results produced.
4. The grid offers a framework for conceptualizing leadership style.
Which of the statements given above are correct?
(a) Only 1, 2 and 3
(b) Only 2, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (d)
43. Which one of the following statements is not correct in respect of the rational comprehensive
approach of decision-making in an organization?
(a) It cannot be simulated under laboratory conditions.
(b) Values to be realized are usually not set out distinctly.
(c) Individual decision-maker cannot take a comprehensive view of the whole problem.

(d) The need for speed compels decisions to be taken on the basis of incomplete data.
Ans. (d)
44. Which one of the following statements is not correct?
Decision making in the public sector, in comparison to the private sector, involves
(a) higher levels of constraint
(b) more complexity
(c) less consultation
(d) more conflict
Ans. (c)
45. Contingency approach to leadership focuses on which
of the following?
I. Task requirements
2. Peers expectations
3. Employees expectations
4. Organizational policies
Select the correct answer using the code given below:
(a) Only l, 2 and 3
(b) Only l, 2 and 4
(c) Only 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (d)
46. Consider the following statements:
1. Motivation cannot be used as a tool to arrange job relationships in organizations.
2. Individuals make conscious decisions about, their behaviour in the organization.
3. Motivating factors are related to the job content and the rewards of work performance.
Which of the statements given above are correct?
(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3

(c) Only 1 and 3


(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
47. Which one of the following is not a component of expectancy model of motivation?
(a) Positive reinforcement
(b) Valence
(c) Performance-outcome equation
(d) Effort-performance equation
Ans. (a)
48. Match List -I (Person) with List- II (Major Area) and select the correct answer using the code
given below the lists:
List-I (Person)

List- II (Major Area)

A. Robert Owen

1. Motivation Theories

B. Henry L. Gantt

2. Personnel Management

C. W. Clay Hammer

3. Incentive Scheme for workers

D. Clayton Alderfer

4 Behaviour Modification Techniques

Code:
ABCD
(a) 2 4 3 1
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 1 4 3 2
Ans. (c)
49. The Wagner Act which proved to be the Magna Carta of labour was introduced in which
country?
(a) United Stats1of America
(b) Great Britain
(c) France
(d) Japan

Ans. (a)
50. Assertion (A): Any legislative power of the Executive Independent of the Legislature is
unimaginable in the United States of America.
Reason (R): The Doctrine of Separation of Powers underlies the American Constitution.
Ans. (a)