Cuprins

Introducere 1. Marea Britanie. Generalitati……………………….…………………….3 2. Conceptul de afacere in Marea Britanie…………………………………3 3. Analiza mediului de afaceri britanic………………………………….….4 3.1. Factori politici si legislativi…………………………...……..……..4 3.2. Factori economici……………………………………..……………5 3.2.1. Rata inflatiei…………………………………………..……..5 3.2.2. Rata dobanzii………………………………………………..6 3.2.3. Rata somajului………………………………………………6 3.2.4. PIB-ul in Marea Britanie…………………………………….6 3.2.5. Balanta comerciala…………………………………………..6 3.2.6. Cursul de schimb…………………………………………….7 3.3. Factori socio-culturali………………………………………………7 3.3.1. Atitudinea populatiei fata de afaceri………………………...7 3.3.2. Atitudinea populatiei fata de munca……………………...…8 3.3.3. Stilul de viata………………………………………………..8 3.3.4. Migrarea si emigrarea………………………………….……8 3.4. Factori tehnologici………………………………………………….8 3.4.1. Telecomunicatiile……………………………………………9 3.5. Mediul inconjurator si etica in afaceri……………………………...9 Concluzie

Marea

Britanie

si

criza

economica………………………………………….9 Note bibliografice……………………………………………………………....11 Bibliografie……………………………………………………………………..12

1.Marea Britanie. Generalitati.
Marea Britanie este parte componenta a Europei. Cu o suprafata de 242.514 km patrati asezarea geografica a acesteia este in insulele Britanice (Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord). Insulele Hebride, Orkney, Shetland, Isle of Wight, Anglesey si Isles of Scilly depind administrativ de Marea Britanie. Clima Marii Britanii este una temperata, fara diferente mari intre temperaturile extreme. Temperatura maxima: cca. 32 grade Celsius; temperatura minima: cca. -10 grade Celsius. Precipitatii – frecvente (peste 1600 mm), indeosebi in perioada septembrie – ianuarie. O astfel de clima este foarte prielnica pentru cei 59,554 milioane locuitori. Concentratia cea mai mare a populatiei este in jurul Londrei(capitala Marii Britanii), precum si in zonele de Sud, SudEst, West Yorkshire, Manchester, West Medlands. Aceste orase pe langa altele ca: Cardiff, Edinburgh, Glasgow, Birmingham, Liverpool reprezinta cele mai importante orase ale Marii Britanii. Limba oficiala in Marea Britanie este limba engleza. Cea mai mare parte a populatiei este de religie crestina. Religia oficiala a statului este protestantismul anglican. Forma de guvernamant a Marii Britanii este monarhie constitutionala ereditara. Regina Elisabeta a II-a este suveranul Regatului Unit, al Teritoriilor dependente si a inca 14 state din Commonwealth. Legislativul britanic este bi-cameral, cuprinzand Camera Lorzilor si Camera Comunelor. Puterea executiva este exercitata de catre Guvern, constituit de partidul castigator al alegerilor generale. In prezent, sistemul politic se bazeaza pe trei partide principale: Partidul Laburist (aflat la putere din 1997), Partidul Conservator si Partidul Liberal- Democrat. Relatiile internationale ale Marii Britanii sunt reprezentate de organizatiile din care face parte Marea Britanie, si anume , UE, NATO, Commonwealth, G-8, OSCE, al Consiliului Europei, OMC, OCDE si al altor organizatii internationale. In ceea ce priveste transportul in Marea Britanie atat al marfurilor, cat si al calatorilor catre si dinspre Regatul Unit se poate face cu o gama diversa de mijloace de transport.Traversarea Canalului Manecii este posibila atat pe mare, prin sistemul de ferryboat, cat si prin tunelul inaugurat in anul 1994 care permite deplasarea cu trenul sau cu mijloacele auto, fara transbordare, prin terminalele Dover/Folkestone si respectiv, Calais. In ceea ce priveste dezvoltarea economica a Marii Britanii, tara in care s-a declansat acum mai bine de doua secole revolutia industriala se mentine, in zilele noastre, intre marile puteri economice ale lumii. Mai multe detalii cu privire la economia Marii Britanii vezi capitolele urmatoare.

2

2. Conceptul de ‘‘afacere’’ in Marea Britanie
Ce este o afacere engleza ? O afacere engleza poate fi o firmă mică sau mijlocie, poate fi condusă de o singură persoană sau poate fi o organizaţie care implică mii de persoane, cu un patrimoniu de sute de milioane de euro, cu baze de producţie, distribuţie etc in mai multe ţări. Nu este neapărat ca firma să fie deţinută de cineva din Marea Britanie. Aceste firme sunt considerate a fi creatoare de bogăţie şi de locuri de muncă. Odată ce telul de baza, acela de maximizare a profitului, este indeplinit, simultan si celelalte obiective (minimizarea costurilor, folosirea mai eficientă a resurselor) sunt realizate automat. Acestea nu sunt unicele scopuri urmarite de firme. Comportamentul acestora este adaptat si dupa circumstanţele macroeconomice şi fazele ciclului economic prin care trece economia Angliei. De exemplu, in fazele de recesiune ele vor căuta să-şi asigure supravieţuirea pe piaţă, in dauna profitabilităţii. De asemenea, uneori tentaţia maximizării profitului este inlăturată prin practicarea unei rate de profit considerată adecvată. Firmele care primesc subvenţii de la stat nu sunt interesate neapărat de creşterea eficienţei, supravieţuirea fiind asigurată prin sprijinul financiar al autorităţilor.

3. Analiza mediului de afaceri britanic
Analiza mediului de afaceri incepe de obicei cu investigarea acelor factori care au o mai mare sau mai mică influenţă asupra capacităţii organizaţiei de a se poziţiona pe piaţă. Scopul este de a oferi o imagine clară asupra mediului pentru o dezvoltare strategică şi de a sintetiza informaţiile diverse (important este şi modul in care ele sunt prelucrate şi interpretate). Analistii mediului de afaceri utilizeaza in interpretarea mediul concurenţial modelul celor cinci forţe dezvoltat de M. Porter (1980)[3, pag. 12] dar si Analiza PESTLE. Aceasta din urma este metoda prin care vom analiza mediul de afaceri al Marii Britanii. Aceasta varianta presupune evaluarea mediului de afaceri dupa urmatorii factori : • Factorii politici si legislativi ; • Factorii economici ; • Factorii socio-culturali ; • Factorii tehnologici ; • Probleme legate de mediul inconjurator,etica in afaceri.

3.1. Factorii politici si legislativi
Credinţele politice ale guvernelor şi politicile prin care ele şi le pun in aplicare au un impact major asupra mediului de afaceri. Ele se reflectă in politicile economice, mai ales cele care vizează creşterea economică. Influentele mediului politico-legal pot fi de natura restrictiva sau stimulativa. In Marea Britanie ca si in multe alte tari cu economie dezvoltata si moderna aceasta este mixta. Aceasta inseamna ca unele sectoare ale economiei sunt ocupate de afacerile private. Cu toate acestea nu putem afirma ca guvernul nu stimuleaza sau nu restrictioneaza unele ramuri incluse in mediul de afaceri. Trebuie sa mentionam aici faptul ca companiile britanice care angajează muncitori din afara Uniunii Europene vor avea de plătit, de la sfârşitul acestui an, o taxă 3

cuprinsă între 300 şi 1.000 lire sterline, potrivit noii legislaţii britanice în materie de imigraţie. Mai mult, angajatorii care doresc să-şi aducă muncitori calificaţi din alte părţi ale lumii vor trebui să obţină o licenţă specială şi să sponsorizeze costurile de venire în ţară pentru fiecare muncitor în parte. Aceste licenţe costă cel puţin 300 lire sterline - pentru întreprinderile mici şi organizaţiile caritabile - şi fiecare solicitare de sponsorizare va costa alte 170 lire. Acesta este un exemplu real de restrictionare a legislatiei in ceea ce priveste legislatia privind angajarea muncitorolor imigranti, care are atat beneficii cat si dezavantaje pentru mediul de afaceri am Marii Britanii. ,,Alte masuri adoptate de guvernul Angliei sunt pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii. Mentionez aici: • reducerea taxei pe profit, de la 20% la 19%; • taxa pentru primul an de activitate va fi redusa de la 10% la zero ; • companiile cu profituri impozabile mai mici de 10.000 lire/an vor fi scutite de impozit.’’ [6, pag. 4] Guvernul britanic apreciaza ca, prin aceste masuri, Marea Britanie creaza cel mai favorabil regim fiscal pentru IMM din tarile industrializate. In ceea ce priveste politica monetara-valutara se doreste o reducere a ratei dobanzii ca rezultat al scaderii creditelor ipotecare intrucat pretul locuintelor a scazut cu 10%, ceea ce nu este deloc favorabil pentru bancile engleze. Mentionez aici ca creditul ipotecar reprezinta o categorie importanta de credit care perticipa intens la circulatia monedei. Guvernul, englez ca si alte cel al altor tari, urmareste prin legislatie sa stimuleze sau sa restrictioneze unele activitati pentru sporirea economiei nationale.

3.2. Factorii economici
Politicile economice pe care le promovează guvernele au o influenţă evidentă asupra mediului in care activează firmele. Intrucat Marea Britanie este membru al Uniunii Europene, de la semnarea Tratatului de la Masstricht politica economica a acesteia s-a concentrate si ea pe mentinerea indicatorilor economici la un nivel cat mai satisfcator pentru economie in ciuda faptului ca nu a acceptat sa treaca la moneda unica Euro. Cu toate acestea parcursul economic al Marii Britanii a cunoscut o crestere vizibila in ultimiii 5 ani. Ca argument o sa fac referire la cativa indicatori macroeconomici. Acestia sunt : • rata inflatiei ; • rata dobanzii ; • rata somajului ; • PIB-ul in Marea Britanie ; • balanta comerciala; • cursul de schimb.

3.2.1. Rata inflatiei
,,Inflatia este un fenomen specific de criza economica, constand in deprecierea banilor de hartie aflati in circulatie ca urmare, fie a miterii unei mase banesti peste nevoile reale ale circulatiei, fie areducerii volumului productiei si circulatiei marfurilor, fapt care duce la scaderea puterii de cumparare a banilor.’’[4, pag. 36] Inflatia in Marea Britanie a scazut pentru prima data in ultimele luni datorita declinului pretului petrolului pe plan mondial, Oficiul de Statistica al Marii Britanii sustine ca rata anuala a preturilor de consum a scazut la 4,5 la suta in octombrie 2008, fata de 5,2 la suta in septembrie 2008. Analistii se asteptau la un declin mai modest, de 4,7 la suta. De asemenea, 4

se estimeaza ca rata anuala a inflatiei, care in prezent se situeaza la 5,2 procente, va cobori dramatic sub unul la suta, adica la jumatate fata de tinta avuta in vedere de Banca centrala. O serie de date economice recente sugereaza ca incetinirea economiei a inceput deja sa afecteze populatia Marii Britanii. Confirmarea acestei afirmatii o vom descoperi din analiza urmatorilor indicatori macroeconomici.

3.2.2. Rata dobanzii
Criza economica actuala isi pune amprenta si pe tarile dezvoltatate. In Marea Britanie desi rata inflatiei este peste tinta de doi la suta a guvernului, Banca Angliei a redus in ultimile luni ale anului 2008 rata dobanzii la trei la suta, cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani.

3.2.3. Rata somajului
,,Somajul este un fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care constă în aceea că o parte dintre salariaţi rămân fără lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea şi oferta de forţă de muncă; situaţia aceluia care nu se poate angaja din cauza imposibilităţii de a găsi un loc de muncă.’’[4, pag. 40] Biroul de Statistica al Angliei sustine ca numarul somerilor a crescut la 1,82 milioane in perioada iulie-septembrie 2008, cel mai inalt nivel inregistrat in perioada octombriedecembrie 1997. Numarul persoanelor care au beneficiat de ajutor de somaj a crescut cu 36.500, cel mai spectaculos avans din decembrie 1992, cand Marea Britanie s-a confruntat cu ultima recesiune severa. Criza le impinge si pe mamele care abandonasera cariera in favoarea vietii de familie sa-si gaseasca un loc de munca. Insa sansele de a gasi o slujba bine platita sunt minime. Putem spune ca in perioada actuala, in Marea Britanie, ca si in alte tari participam la un efect domino (la inceputul crizei, sefii au renuntat imediat la oamenii tineri, mai slab platiti. Acum s-a trecut la tinta urmatoare: oamenii intre 30 si 40 de ani, calificati si cu salarii mai mari). Alte studii arata ca aproximativ 40 de procente dintre cei disponibilizati nu dispun de economii si nu pot supravietui fara venit mai mult de 11 zile. In plus, chiar si cei fericiti ca si-au gasit un nou loc de munca au de suferit. Peste doua treimi dintre ei primesc salarii mai mici de la noul angajator.

3.2.4. PIB-ul in Marea Britanie
,,Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piaţă a tuturor mărfurilor şi serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unui stat in decurs de un an.’’[4, pag. 14] Produsul Intern Brut al Marii Britanii a scazut cu 0,5% in trimestrul al treilea, cea mai ridicata valoare incepand din 1990, ca urmare a reducerii cheltuielilor consumatorilor casnici, au anuntat ieri autoritatile de la Londra. Biroul de Statistica a confirmat ca economia s-a co ntractat cu jumatate de procent in perioada iulie-septembrie, fata de trimestrul al treilea al anului 2007, avansul anual al PIB-ului ajungand astfel la doar 0,3%, cel mai mic ritm de crestere din 1992. Cifrele anuntate de institutia britanica intareste temerile ca economia Regatului Unit se indreapta spre recesiune.Nimic nu indica ca economia nu se va contracta 5

pentru o perioada mai lunga. De aceea se asteapta in continuare ca PIB-ul sa coboare cu aproximativ 1,5% in 2009 si cu 1% in 2010.

3.2.5. Balanta comerciala
Balanta comerciala reprezinta diferenta dintre exporturi si importuri. Marea Britanie este al saselea mare exportator mondial de bunuri si servicii (pozitia a sasea in lume la exportul de bunuri, si a doua la exportul de servicii). Ponderea exporturilor in PIB la nivelul anului 2003 se situeaza la cca. 25%. Principalul partener comercial il constitue OCDE (majoritatea detinand-o tarile membre UE), cu o pondere de cca. 84% la exportul britanic si 80% la import. SUA sunt al doilea mare partener al Marii Britanii (SUA reprezentand cea mai larga piata de desfacere a bunurilor si serviciilor britanice, cu o pondere de aproximativ 15% din totalul exporturilor). Cel mai mare exportator individual pe piata britanica este Germania, urmata de Statele Unite. Cu toate acesta in primele luni ale anului 2008 Marea Britanie a inregistrat o balanta comerciala negativa.

3.2.6. Cursul de schimb
Trecerea la moneda unica EURO pentru unele din tarile membre UE inca reprezinta un scop neatins. Aceasta datorita faptului ca exista acele criterii de convergenta pe care tarile incluse in UME(Uniunea Monetara Europeana) nu au reusit inca sa le atinga. Aceste criterii sunt:  rata inflatiei sa fie mai mica de 1,5% fata de rata medie a 3 tarii cu cele mai mari performante in domeniu;  datoria publica mai mica sau egala cu 60% din PIB-ul tarii respective ;  rata dobanzii mai mica sau egala cu 2% din rata medie a 3 state cu performanta mari in domeniu;  rata de schimb sa nu depaseasca marjele de(+,-2,25%). Aceste criterii de convergenta nu au reprezentat o piedica pentru Marea Britanie, cu toate acestea aceasta nici pana acum nu face parte din UME, datorita faptului ca nu a acceptat. Anul curent insa date furnizate de Telegraph mentioneaza ca :’’Banca Central Europeana (BCE) a catalogat Marea Britanie ca fiind "nepotrivita" pentru moneda comunitara, chiar daca vrea sa adere la euro, dupa scaderea dramatica a valorii lirei si a exploziei deficitului bugetar’’.

3.3. Factorii socio-culturali
Mediul socio-cultural este alcatuit din modele individuale si de grup ce reflecta atitudini, valori, credinte, traditii, norme de convetuire. Acest mediu poate completat cu factori demografici, etnici. Adesea acesti factori sunt urmariti comparativ intre diferite tari. ,, Tendintele socio-culturale pot rezulta in importante modificari in cererile de anumite produse sau servicii, fapt pentru care trebuie studiate aceste tendinte pentru ca mediul de afaceri al tarii respective sa fie unul prielnic pentru continua crestere economica a acesteia.’’[3, pag.19] Dintre factorii socio-culturali care au impact asupra economiei mentionez : • atitudinea populatiei fata de afaceri ; • atitudinea populatiei fata de munca ; • stilul de viata ; • migrarea si emigrare. 6

3.3.1. Atitudinea populatiei fata de afaceri
Atitudinea populatiei Marii Britanii fata de afaceri se poate intelege prin cultura acesteia. Atitudinea fata de afaceri, ca si alte valori si conventii sociale sunt transmise din generatie in generatie desigur cu eventuale modificari generate de sistemul de educatie, de media, de anturaj etc. Diferentele culturale dintre tari prezinta si avantaje dar si dezavantaje vizavi de afaceri. In Marea Britanie firmele sunt mai flexibile, raspund mai usor nevoilor pietei, ceea ce reprezinta diferente fata de organizarea firmelor in Germania, unde acestea sunt mai rigide, orice trebuie realizat pe căile birocratice stabilite, cu detalii tehnice riguroase. Comportamentul afaceristilor influienteaza de asemenea mediul de afaceri. Un afacerist din Marea Britanie poate pierde un eventual partener suedez sau german daca in timpul intalnirilor de afaceri britanicul se uita la ceas, obiceiul acesta fiind privit ca o insulta de catre acestia dorind sa scapi de ei. Relatia cu sexul opus de asemenea prezinta diferente. Un francez considerant acceptabil flirtul cu persoanele de sex opus chiar si in afaceri poate speria un partener britanic, acesta privind flirtul ca ceva incorect sau chiar hartuire sexuala.

3.3.2. Atitudinea populatiei fata de munca
Despre acest factor social de asemenea nu pot mentiona prea multe privind britanicii ca un tot aparte si independent fata de alte tari intrucat va trebui sa fac o raportare la alta tara. ‘‘Francezii şi britanicii sunt două popoare diferite şi cu obiceiuri diferite; deşi similari din punct de vedere al mărimii şi structurii pe varste a populaţiei, britanicii muncesc mai mult decat francezii – 45,8 ore/sapt. faţă de 40,6 – şi muncesc şi in week-end; de asemenea, britanicii sunt mai puţin dispuşi la grevă, locuiesc mai rar in locuinţe oferite de comunitate şi primesc ajutoare sociale mai puţin consistente.’’ Britanicii au făcut 6,3 milioane de vizite in Franţa, in timp ce francezii au făcut doar 1,7 milioane de vizite (cheltuind şi de cinci ori mai puţin).’’ [3, pag. 18]

3.3.3. Stilul de viata
Mai mult de 50% dintre cetăţenii Franţei au o părere foarte favorabilă asupra britanicilor, in timp ce doar 35% dintre aceştia au o părere identică faţă de francezi, in timp ce 20% ii consideră chiar antipatici. Peste 33% dintre britanici ii consideră pe francezi ca fiind aroganţi, 25% ca fiind rece şi distanţi, iar 10% lacomi şi ipocriţi. Mai puţin de 8% dintre britanici ii văd pe francezi ca fiind amuzanţi sau curajoşi. Englezii consideră că cel mai bun lucru legat de francezi este modul de a petrece, de a te distra, in timp ce francezii apreciază monarhia, pub-urile şi ceaiul de după-amiaza. ‘‘Germanii ii văd pe britanici ca fiind politicoşi, conservatori şi haotici, in timp ce aceştia ii consideră pe germani agresivi şi fără simţul umorului.’’[3, pag. 18]

3.3.4. Migrarea si emigrare
Migrarea reprezinta deplasarea in masa a populatiei dintr-o ţară în alta, iar emigrarea reprezinta parasirea tarii in care locuiesti pentru a pleca in alta tara. ,,Marea Britanie se plange ca numarul imigrantilor este intr-o crestere alarmanta, cca 200 de mii de noi imigranti intra anual in UK, numarul total 7

al lor ajungand la 1.8 milioane in ultimii 11 ani, mai ales dupa ce noua lege a muncii a fost adoptata in 1997.’’[5] Cu emigrarea insa nu prea are cu ce se lauda. In 2007 numărul englezilor care au emigrat numai anul trecut a depăşit un record din anii 1960, când un val de sute de mii de britanici au plecat în Australia. Şi, ca situaţia să devină şi mai greu de digerat, se pare că Marea Britanie nu s-a confruntat cu un asemenea exod încă dinainte de Primul Război Mondial. În realitate, această fugă în masă a englezilor nu este începutul sfârşitului pentru Regatul Unit, având în vedere că golul lăsat în urmă de localnici este rapid umplut.

3.4. Factorii tehnologici
Mediul tehnologic este constituit din totalitatea elementelor ce reflecta starea actuala a cunostintelor tehnice si tehnologice (cunostinte, experienta, creativitate-inovare). In zilele noastre, capacitatea intreprinderilor de a transpune in practica, intr-un timp din ce in ce mai scurt, o idee ca si cea de a transforma o inventie in produs face ca mediul tehnologic sa fie foarte schimbator. Intrucat noile tehnologii si produse ajung foarte re pede in productie, se creaza simultan cu produsul si nevoia pentru consumul sau, astfel ca nu se produce ceea ce se cere pe piata, ci se produce ceea ce rezulta din exercitarea presiunii schimbarilor tehnologice, ulterior generandu-se piata. Voi prezenta parerea unui specialist cu privire la impactul tehnologic asupra mediului de afaceri: ,, Evident că tehnologia are un impact major asupra mediului de afaceri, mai ales tehnologia informaţională. Este greu să ne imaginăm viaţa de zi cu zi fără tehnologiile informaţionale: de la pilotul automat pană la sistemele automate de control al traficului in oraşele mari, de la roboţii industriali pană la liniile automate de asamblare, pieţele financiare, valutare şi bursiere, comerţul electronic, e-banking-ul, e-mailul etc. Conceptul poate fi luat in calcul nu numai ca produs final – output, ci şi ca input. Bill Gates considera că Internetul va acţiona ca un market-maker, aducand la un loc cumpărătorii şi vanzătorii, cu minimum de fricţiuni, nu numai pentru bunuri şi servicii, ci şi pentru forţa de muncă.’’ (The Thelegraph)

3.4.1. Telecomunicatiile
Este adevărat că Marea Britanie are una dintre cele mai dezvoltate piete ale comunicării din lume, dar cota de piată detinută de această companie este prea mare pentru o reală competitie pe o astfel de piată în dezvoltare. Un exemplu concludent de furnizori de telecomunicatii in Marea Britanie îl reprezintă British Telecom (BT). Alaturi de BT mentionez aici si alti furnizori ca: Integrated Services Digital Network 2 euro(oferă maxim 128 kb/s, transfer care este inadecvat în utilizarea surselor multimedia. Desi serviciul constituie o îmbunătătire considerabilă pentru multi, costul instalării, tehnologia sofisticată, chiria trimestrială îl fac prea costisitor pentru utilizatorii obisnuiti), Nynex CableComm si Telewest Communications(testează legăturile prin cablu de tip Motorola CyberSURFR în Manchester si în Basildon (Essex)), NorWeb Communications .

3.5. Mediul inconjurator si etica in afaceri
Se considera, in general, ca britanicii sunt firi inchise care nu-si tradeaza sentimentele cu usurinta, si nu vor incerca sa atenuieze efectul unei vesti proaste sub o masca pozitiva, ci vor incepe prin prezentarea conditiilor in care ar trebui sa fie data.

8

In ceea ce priveste mediul ambiant, importanta lui este extrem de necesara pe termen lung, privesc situatia asa intrucat toata poluarea de care nu constientizam astazi, maine o sa ne doara rau. Cu toate ca nici in Marea Britanie nu s-au identificat solutii pentru absolut toate problemele in ceea ce priveste managementul ecologic.Guvernul si poporul britanic lupta pentru un mediu ecologic al tarii lor.

4.Marea Britanie si criza economica
Indicatorii sus-mentionati ,,oglindesc’’ in economia Marii Britanii o forta deloc neglijabila in cadrul economiei mondiale. Cu toate acestea nici ea nu a fost imina vizavi de criza economica care mai mult, sau mai putin a afectat economia mondiala. Ba chiar mai mult, Alistair Darling, ministrul britanic al finantelor a declarat : ,, Criza economica din Marea Britanie ar putea fi mai ampla decat se credea .Perioada de incetinire economica a Marii Britanii ar putea fi mai puternica si de mai lunga durata decat se estima anterior. Mai mult, ar putea deveni cea mai accentuata criza a ultimilor 60 ani.’’ Criza economica a alertat economistii britanicii, acestia incercand sa ia neaparat masuri anticriza. Aceste masuri s-au materializat in coborarea semnificativa a dobanzilor de politica monetara, de catre Banca Centrala a Marii Britanii. Tot Bank of England(Banca Centrala a Marii Britanii), a micsorat dobanda cheie cu un punct procentual, la 2%, cel mai mic nivel inregistrat din 1951, in conditiile in care recesiunea planeaza asupra economiei britanice. Economistii britanici continua sa tina piept crizei economice. Acestia din urma sunt sprijiniti de cresterea si dezvoltarea economica de care a dat dovada pana acum Marea Britanie.

9

Note bibliografice

1. Dardac, Nicolaie, ,,Sistemul Monetar European. Perspectivele 2. Hofstede, 1993; 3. Maha, Liviu, ,,Afaceri in mediul european’’, suport de curs, Iasi, 2006 ;
4.

integrarii

Republicii

Moldova

in

structurile acestuia’’, ASE Bucuresti, 2001; Geert, ,,Managementul Economica, Structurilor Bucuresti, multiculturale’’, Editura

Sarpe, Daniela, ,,Macroeconomie’’, suport de curs, Universitataea ,,Dunarea de Jos’’ ; www.dailymail.co.uk/news;
10

5.

Bibliografie

Dardac,

Nicolaie,

,,Sistemul

Monetar

European.

Perspectivele integrarii Republicii Moldova in structurile acestuia’’, ASE Bucuresti, 2001; • Hofstede,

Geert,

,,Managementul

Structurilor

multiculturale’’, Editura Economica, Bucuresti, 1993; Gulea, Micaela, ,,Les fondements de la communication face a face ’’, Biblioteca digitala ASE, Bucuresti ; • Maha, Liviu, ,,Afaceri in mediul european’’, suport de curs, Iasi, 2006 ; • Sarpe, Daniela, ,,Macroeconomie’’, suport de curs, Universitataea ,,Dunarea de Jos’’ ;

11

Fons,

Trompenaars,

,,Riding

the

waves

of Culture’’,

Nicholas Brealey Publishing, London, 1993 ;
• • • • • • • • •

www.bloomberg.com/apps/news; www.brce-ccbr.org; www.britishembassy.gov.uk/romania; www.capitalul.ro/macro-economie; www.dailymail.co.uk/news; www.europa.eu; www.hymerion.wordpress.com/2008/08/22; www.londra.mae.ro; www.wall-street.ro/articol/International/48534.

12

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful