You are on page 1of 12

PAKET

20
UJIAN SEKOLAH
TAHUN PELAJARAN 2012/2013
Satuan Pendidikan : Sekolah Menengah Pertama
Mata Pelajaran
: Bahasa Inggris
Hari, Tanggal
: Kamis, 28 Maret 2013
Waktu
: 07.30 sd. 09.30
PETUNJUK UMUM
1. Isikan identitas Anda ke dalam Lembar Jawaban Ujian Nasional (LJUN) yang tersedia dengan menggunakan
pensil 2B sesuai petunjuk di Lembar Jawaban Ujian Nasional (LJUN).
2. Hitamkanbulatandi depannamamataujianpada LJUN.
3. Tersediawaktu 120 menituntukmengerjakanpakettestersebut.
4. Jumlahsoalsebanyak 50 butir, padasetiapbutirsoalterdapat 4 (empat) pilihanjawaban.
5. Periksa dan bacalah soal-soal sebelum Anda menjawabnya.
6. Laporkan kepada pengawas ujian apabila terdapat lembar soal yang kurang jelas, rusak, atau tidak lengkap.
7. Tidak diizinkan menggunakan kalkulator, HP, tabel matematika atau alat bantu hitung lainnya.
8. Periksalah pekerjaan Anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian.
9. Lembar soal boleh dicoret-coret, untuk mengerjakan soal hitungan.
Read the greeting card to answer No.1

Dear Elvin,
I heard from my son that youve achieved the most
outstanding student in Bandung.
Congratulation!
You deserve it.
Love,
Mr/Mrs. Drieno

1. Writing the card above, Mr and Mrs. Drieno mean to express that they are very
to hear the news.
a. disappointed
c. delighted
b. confused
d. interested

Read the short message below carefully.


Sue,
I sent the reply to your e-mail last night. Read it as soon
as you can. I 100% believe that you will be surprised!
(Liz)
2. The message implies that Liz wants Sue to .

a.
b.
c.
d.

send the reply to her e-mail


read the e-mail immediately
100 % believe her
be surprised

Choose the most correct words to fill the blanks.

Koala is another Australian marsupial which is commonly called native bear. It (3) its Latin
name PhascolaretosCinereus. It was formally abundant throughout eastern Australia, but now the
number decreases because of excessive hunting.
Koala is a solitary animal, slow moving, and defenceless. It is about two feet long. It looks like
a bear. It (4) have any tail. Its grasping type feet have claws and enable it to live in the treetops. The
fur is brownish-grey, dense, woolly and especially long on the large ears.
The main diets of Koala are young leaves and buds of eucalyptus. The buds are often found is
eucalyptus forests that grow well in certain coastal region of Queensland.
Koala gives birth to a single young, (5) is only three quarters of an inch long at birth. The
young is nursed for several months in the marsupial pouch of the mother, and later it clings to the
mother until it is about one year old.
3. a. has

b. have

c. had

d. will have

4. a. isnt

b. didnt

c. doesnt

d. hasnt

5. a. whose

b. which

c. whom

d. who

Read the text to find the answers to No. 6 - 8


I have a good collection of used soft drink cans. I collect not only the popular soft
drink cans from Indonesia but those from other countries also. I usually get the cans from
my friends or my relatives who have returned from America, Brazil, Argentina, or Saudi
Arabia. I even display a used Coca Cola can from Nigeria, a small country in Africa.
I feel it is cool to have a collection like mine. If you want to see them, come to my
house. You must be astonished!
6. What is the main idea of the paragraph above?

a.
b.
c.
d.

The writers hobby.


The writers collection.
The used soft drink can.
The popular soft drinks.

7. Where does the writer display the used soft drinks cans?

a.
b.
c.
d.

In Nigeria.
In Indonesia.
In her house.
In other countries.

8. What does the word you in the last sentence refer to?

a.
b.
c.
d.

the writer
the readers
the used cans
the soft drinks

Read the text below carefully

Roses
Baby powder
Roses baby powder is delicately scented with a long lasting floral fragrance.
Made of quality talc, it leaves babys skin feeling silky smooth, dry and
comfortable.
Direction:
9. What
is the
main to
advantage
of using
powder
to the text?
Sprinkle
powder
babys skin.
Closethis
tightly
afteraccording
use.

a. To make babys skin fragrant

b. To show a long lasting floral fragrance.


c.

To be sprinkled to the smooth babys skin.

d. To keep the babys skin gentle and comfortable.

Read the text below carefully to answer no 36-38


BLINK BLINK I lifted my wet woolen gloves up too my eyelashes and wiped the
delicate snowflakes from my eyes. I could not feel my nose and my breath was like icicles
forming in the air. I was cold. I was fed up! I wanted to go home. Mum and dad had forced
me and my 2 sisters Jenny and Mary to go for a Sunday afternoon walk in the park. I
could see my footprints in the snowy path. Like a trail of breadcrumbs in the forest
showing me the way home.
I stopped and listened to the magic around me. I could hear the wind howling like a
stray dog hungry for a yummy bone. The branches of the trees that used to whisper and
rustle had become bare. Then I saw a filmy web shimmer beneath a pale sun. My breath
was like silky soft smoke wafting up into the freezing cold air.
Suddenly there was mum with a big cup of liquid heaven. She handed it tome with
an enormous smile on her face. Here you are Jo, this will keep you warm. I slowly sipped
the delicious liquid and felt it dripping and slipping down into my tummy like lava flowing
down a mountainside. My wet woolen gloves were no longer frozen but warm. I was no
longer fed up or cold. I was happy and contented.
10. What is the suitable title for the above text?

a.
b.
c.
d.

A cold day.
Walking in the park.
The snowy path.
The freezing cold air.

11. I was happy and contended

The underlined word has similar meaning with.


a.unsatisfied
b. awkward
c.pleased
d. annoyed
12. Here you are Jo, this will keep you warm.

The word this in the sentence refers to.


a.
big cup
b.
delicious drink
c.
freezing water
d.
glove

Read the text below carefully to answer no 39-40

Fresh Strawberries Upside Down


Ingredients

2 cups crushed fresh strawberries

1 (6 ounce) package strawberry flavored gelatin mix

3 cups miniature marshmallows

1 (18 ounce) package yellow cake mix, batter prepared as directed on package

Directions
1. Preheat an oven to 350 degrees F (175 degrees C).
2. Spread crushed strawberries on the bottom of a 9x13 inch baking pan. Evenly
sprinkle strawberries with the dry gelatin powder, and top with mini
marshmallows.
3. Prepare the cake mix as directed on the package, and pour on top of the
13. How many cups do we need marshmallows?

a.
b.
c.
d.

2 cups.
3 cups.
4 cups.
5 cups.

14. How do we know that the cake has been baked completely?

By inserting a toothpick into the cake.


By letting baked for 40 to 50 minutes.
After the toothpick comes out clean.
After the cake is cool.
Pay attention to the following advertisement to answer the question number 15.
5000 STORE
Come and see what you can
get with your Rp 5.000,00
Kitchen utensils
Stationary
Mens stuf
Womens stuf toys
Rp 5000,00
For all items
Open 9.00- 21.00

15. What is advertised in the text?


a.
b.
c.
d.

Kitchen utensils.
5000 Store.
All items.
Mens stuff.

Raed the text to answer no 16 - 18

The butterfly is an insect. Butterflies are noted for their wings, which are often
colorful and bright.Butterfly wings are a bit like bird wings. Bird wings are made
offeathers, but butterfly wings are made of tiny overlapping scales.The wings are colored
in various patterns. Some butterfly wingslook iridescent (changing rainbow colors,
depending on the light)because of the way light hits the scales.
Butterflies have an interesting life cycle. They start as eggs. Whenthey are born,
they are what we call caterpillars. This is the larvalstage for the caterpillar. The
caterpillars then move into a cocoon,becoming what we call a chrysalis. This is the pupal
stage. Whenthe insect comes out of the cocoon, we call it a butterfly. This is the adult
stage for the butterfly. These clear stages of changing on theway to adulthood are called
metamorphosis. Many animals gothrough metamorphosis, but the butterflys changes are
moredramatic than most.
Butterflies can be found almost all over the world. There may be asmany as twenty
thousand different species of butterflies.Butterflies usually eat flower nectar. Because of
this, they areimportant to the life cycle of many flowers. Butterflies also needminerals,
which they usually get from water found in dirt and sand. They reach their adult stage in
the summer. Some butterfliesmigrate. The Monarch butterflies migrate about 3000 miles
(4800km) every year. They fly between Mexico and California.
16. What does the text tell you about?

a.
b.
c.
d.

Butterflies in general.
The metamorphosis process.
The interesting life of butterflies.
The different between butterflies and birds.

17. What do butterflies eat?

a. Dirt, sand, and nectar.


b. Flowers and other plants.

c. Nectar and minerals.


d. Other insects.

18. Which of the following about butterfly wings is TRUE?

a.
b.
c.
d.

They are made of scales.


They are just like bird wings.
They are the colors of the rainbow.
All the wings are covered in the same pattern.

19. Arrange the jumbled sentences into a good order.


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
a.
b.
c.
d.

A snake was going to eat it.


He told the whole jungle that Roxy was kind fox.
One day, he saw a little rabbit in danger.
Roxy jumped over the snake and scared it away.
Once upon a time there lived a fox, named Roxy.
Everybody in the jungle was not afraid of him anymore.
The little rabbit realized that Roxy had saved his life.
Animals in the jungle were afraid of him.
4
3
5
5

5
1
8
6

8
5
3
3

1
8
1
1

2
2
4
4

6
7
7
2

37
46
26
87

Choose the correct answer to fill in the blank


Once upon a time there lived a big dragon. He could (20) --------- fire from his
mouth. He was very (21)______ of it because this ultimate weapon could burn house and
lands. One day, he heard from his old companions that there was one strong dragon who
challenged every dragon to defeat him. So he flew out of his cave to take the challenge.
All the way he showed off his (22) ________by burning every houses and land he found.

20. a. breatheout

21. a. sad

b. speak
c. drink
d. eat

22. a. weakness
b. angry
c. proud
d. clumsy

b. strength
c. beauty
d. kindness

Read the text to answer no 23-24


Planting is a nice activity in our spare time. The following is guided
information on how to plant a chili plant easily. Here are the steps. Firstly, dry a
handful seedling under the sunlight. Secondly, put the seedling in the soil. It should
be in open area. Next wait it. There will come out the sprout, after that let it bigger.
Finally, put in another big pot. It will soon grow bigger and bigger. Andyield us
some fresh chilies soon.
23. What does the text tell us about?It tells us about

a.
b.
c.
d.

the instruction on how to plant chili


guidance information of planting
how to spend our spare time
a nice activity of planting chili

24. What should we do before putting the plant into another big pot?

Dry the seedlings.


Let the sprout bigger.
Put the seedling in the soil.
Wait the seedling in the pot.
Read the text to answer questions 25
DO NOT POINT THE LASER POINTER AT
ANYONES EYES
25. Based on the text above, we know that .

a.
b.
c.
d.

This is a kind of medicine for someones eyes


We can use the laser pointer to anyones eyes
It is the best for presenting the laser pointer to anyone else
It is dangerous when someone points the laser to others eyes

Read the text to answer questions 26 to 27


COMPANY ACCOUNTANT
Expanding wholesaler of stationary and office equipment
requires

A responsible accountant for director to run smoothly the company


finance with good salary and good working condition for good applicant

26. What position is offered in the advertisement?

a. Salesma

b. Wholesaler

c. Accountant

d. Director assistant

27. Expanding wholesaler of stationary The underlined word has the same meaning as .
a. spreading out b. looking for
c. outstanding
d. outwearing

Read the text to answer questions 28 to 31


Sari is the youngest in our family.She is fifteen years old and three years younger
than me. She has long, wavy hair, bright eyes and a friendly smile. Sometimes she is
rather ashamed at home, but she usually does what she is asked to do.
Sari is interested in sports very much, and at school she plays volley ball and tennis. She is the best
badminton player in our family.

28. What is the text mostly about?


a. Sari
b. Saris hobby

c. Saris family

d. Saris sister

29. From the text above we know that Sari is ....


a. the writers elder sister
c. the writer youngest sister
b. an ashamed girl
d. a friendly girl
30. Based on the text we know that the writer is ... years old.
a. fouteen
b. fifteen
c. Sixteen
d. eighteen
31. What is the purpose of the text?
a. To entertain the readers.
b. To inform Saris family.
c. To give information about Sari.
d. To explain how to do sport.
Read the text to answer questions 8
To :Dimas
Dim, next month we have a National Exams. I have an idea how to improve
our English. Do you agree if we invite my elder brother to teach us? He is
an English department student. Please, let me know your answer. Ill look
forward to it.
From: Arul
Sat 14-03-2009
11:50:44
0815556677
32. Which is the RIGHT sentence based on the text above?

a.
b.
c.
d.

Dimas wants to improve his English.


Arul is an English department student.
Arul and Dimas join the English competition.
Arul invites his elder brother to teach English.

Read the text to answer questions 33

To: Mom and Dad


Happy the golden wedding anniversary
We hope both of you will always be happy and success
Love
Dinda

33. How long have Mom and Dad been married? They been married .

a. for 10 years b. for 25 years

c.for 50 year

d. for 100 years

Read the text to answer questions 34 to 35


8 Jatisari Street
Monday, 23rd March
Dear Non,
How are you doing? Gee, we had a very good party at the end of the
year at our school. There was a big cake and large bread. There was a big
chocolate cream and there was ice. There was music at the party. We all
had two balloons. Our English teacher was at our party.
Tell me yours. I am looking forward to hearing from you.
Love from
Yudi

34. What is the text tell you about?


a. Retell event.
b. Show happiness.
c. Persuade readers.
d. Share amusing stories.
35. What is the main idea of the second paragraph?
a. Waiting for a reply from Non.
b. Telling about Yudis condition.
c. Asking about the school party.
d. Making appointment both of them.
Read the text to answer questions 36 On Friday we went to the blue mountains. We stayed at David and Dellas
house. It has a big garden with lots of colourful flowers and tennis court.
On Saturday we saw the Three sisters and went on the scenic railway. It was
scary. Then, Mummy and I went shopping with Della. We went to some antique
shops and tried on some old hats.
On Sunday we went on the Scenic Skyway and it rocked. We saw cockatoos
having a shower.
35. What is main idea of the first paragraph?

a.
b.
c.
d.

The writer went to some antique shops


The writer went to the Scenic Skyway
We saw cockatoos having a shower
We went to the blue mountains

36. How long did the writer stay at David and Dellas house?

a.
b.
c.
d.

One day
Two days
Three days
Four days

37. We went to some antique shops The word we refers to .

a.
b.
c.
d.

the writer and Della


the writer and the reader
Mummy, the writer and Della
Della, David, Mummy and the writer

38. We went to some antique shops and. The underlined word has the same
meaning as .
a. a. remaining from ancient times
b. belonging to the distant past
c. a piece of new furniture
d. working of art

For no.39, arrange these sentences into a good paragraph


39. 1. If you use the plain paper, use the paint to make a drawing on it.

2.
3.
4.
5.
6.
a.
b.
c.
d.

Wash the plastic bottle.


Cut the bottle into two halves.
Make sure it is clean when you use it.
Now your pencil box is ready to use.
Wrap the bottle with a piece of coloured paper.
341265
421536
243615
246351

Read the text to answer questions 40

Hi Doni,
Come to my house on Saturday 9th at 7 p.m.
Share your happiness at my sisters birthday.
Nadya
40. What is the text tell us about?
a. Describing the happiness on her birthday.
b. Announcing my sisters birthday.
c. Inviting to her birthday party.
d. Congratulating her birthday.
41. Where does the birthday party take place?
a. At Donis house.
b. At Nadias house.
c. At Nadias sisters house.
d. At Donis sisters house.
Read the text below to answer No. 42-45
On a far away land, lived a little pig named Ponggo. He lived in a small hut under a
very old oak tree. He liked reading a lot. Still, he had nobody to talk to. Ponggo was so
lonely that he always in tear. Therefore, he believed that someday a friend would appear
and cheer him up.
His waiting was over when there was a guest knocking at the door. Who is that?
asked Ponggo anxiously. Its me Hoky, answered a nice voice behind the door. Ponggo
was so happy to hear the voice. He walked to the door and opened it. He realized that
the sunny days had come.
42. What is the main idea of the second paragraph?
a. A friend was waiting for Ponggo.
b. Hoky was an anxious guest.
c. The happy day had come.
d. Ponggo was a sad pig.

43. What was Ponggo like?


a. He lived in a small hut.
b. He liked reading a lot.
c. He was a lonely pig.
d. He was very anxious.
44. Based on the text, the following statements are true, EXCEPT.
a. Ponggo had many friends to speak with
b. Ponggo knew that he had to be patient
c. Ponggo kept on waiting for a friend
d. Ponggo used to be an unhappy pig
46. The word he in he walked to the door and opened it refers to .
a. Hoky
b. Ponggo
c. the guest
d. the nice voice

Look at the notice below.


CAUTION!
occur - or - death can injury - seriously
1
2
3
4
5
6
47. The correct arrangement for the following notice is .

a.
b.
c.
d.

52634-1
12564-3
65214-3
326541

Look at the label below.


M
SaswcoPerd.
Music Tshirt
a different way to love music
48. From the label we know that the T shirt is .
a. tiny huge
b. quite big
c. very big
Look at the announcement below.
ATTENTION!
Due to a land slide in Nagreg, all of the vehicles directions to Bandung
have to take JL. Cijapati as an alternative. Follow the traffic signs to
lead you.
49. The announcement is mainly addressed to .
a. the passengers
b. the policemen
c. the pedestrians
d. the drivers
50. The word lead in the announcement above is similar with .
a. explain
c. teach
b. guide
d. join

---------------------------------GOOD LUCK----------------------------------

KunciJawabanPaket A
1. D
2. C
3. A
4. A
5. B
6. D
7. C
8. D
9. C
10. A
11. A
12. D
13. C
14. C
15. B
16. C
17. C
18. C
19. C

20. C
21. A
22. B
23. B
24. C
25. D
26. C
27. B
28. D
29. A
30. C
31. B
32. B
33. C
34. B
35. B
36. A
37. C
38. B
39. B
40. C
41. C
42. A
43. B
44. D
45. C
46. B
47. C
48. B
49. A
50. B