http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?

forum_id=15&thread_id=7240 Amalan kitar semula merujuk kepada perbuatan mengguna semula bahan buangan untuk lain-lain kegunaan. Misalnya, menggunakan plastik bungkus barang yang kita peroleh dari kedai untuk membungkus sesuatu. Atau, menggunakan balang-balang biskut Hari Raya untuk menyimpan benda-benda lain. Boleh dikatakan hampir semua orang mengitar semula. Bezanya, sejauh mana kesungguhan mereka dalam usaha ini. Dengan mengitar semula, kita sebenarnya menggunakan sesuatu barangan itu dengan sepenuhnya. Amalan ini amat digalakkan oleh agama Islam kerana ia mengelakkan pembaziran. Saidatina Aishah pernah melaporkan bahawa Rasulullah s.a.w. menjahit dan menampal baju serta kasut Baginda (Riwayat Bukhari). Ini menunjukkan bahawa Baginda tidak terus membuang baju atau kasut yang koyak, sebaliknya membaikinya agar jangka hayat barangan itu dapat dipanjangkan. Inilah teladan penggunaan sumber secara penuh atau menyeluruh daripada junjungan kita, Rasulullah s.a.w. Saidina Abu Bakar pula dilaporkan pernah berpesan kepada keluarganya agar membersihkan salah satu pakaian yang dimilikinya untuk dijadikan sebahagian daripada kain kafan beliau. Bagi Abu Bakar, tidak perlu membeli kain kafan yang baru hanya untuk dikebumikan bersama beliau bila kain baru itu akan memberi lebih banyak manfaat kepada orang yang masih hidup. Kita lihat betapa sahabat Rasulullah ini juga menunjukkan sikap tidak membazir dalam penggunaan sesuatu barang. Perbuatan inilah yang perlu kita contohi sepanjang zaman. Selain penggunaan sumber yang cekap atau menyeluruh, kegiatan kitar semula ini, jika diusahakan dengan bersungguh-sungguh, boleh menjana pendapatan untuk kita. Ada dua cara untuk menjana pendapatan daripada kegiatan kitar semula ini. Pertama, dengan menjadi “orang tengah” antara bahan buangan dengan industri yang menggunakan bahan buangan tersebut sebagai bahan mentahnya. Contoh, pembeli dan penjual surat khabar lama. Kedua, kita boleh

menjana pendapatan melalui kegiatan kitar semula ini dengan menukar bentuk bahan buangan itu menjadi sesuatu yang berharga. Contoh yang boleh dilihat di negara kita ini ialah kraf tangan, khususnya bakul, yang dibuat daripada surat khabar mahupun kertas majalah. Begitu juga, kita biasa melihat bunga hiasan yang diperbuat daripada daun getah. Kedua-dua kerja tangan ini dihasilkan daripada bahan buangan dengan menggunakan daya reka cipta dan kehalusan seni tangan wanita. Barangan ini pula kemudiannya dijual dengan harga yang agak tinggi. Misalnya, sebuah bakul daripada kertas itu dijual pada harga RM30 RM50. Jika kita melayari Internet, banyak lagi contoh bagaimana wanitawanita di luar negara menukarkan bahan buangan menjadi barangan lain yang tinggi harganya. Misalnya, ada wanita yang membuat anting-anting dan perhiasan wanita daripada ‘key’ mesin taip dan komputer; ada wanita yang memotong beg plastik bungkusan dan mengaitnya menjadi beg tangan yang cantik; ada juga wanita yang memberi nafas baru kepada pakaian dengan menampal pakaian itu dengan kain atau denim yang terpakai; ada juga yang membuat barang perhiasan wanita daripada beg plastik yang dimampatkan; dan ada yang membuat beg tangan dan beg galas daripada perca kain atau kain terbuang. Dengan daya reka cipta mereka, wanita-wanita ini berjaya memberi nilai tambah kepada barang buangan dan menjadikannya barang berharga yang boleh menjana pendapatan untuk mereka. Jelas bahawa aktiviti kitar semula boleh menjana pendapatan untuk wanita. Apa yang penting, wanita tersebut perlu memiliki pertamanya, rasa cintakan alam sekitar dan mahu menyumbang kepada pengurangan jumlah sampah dengan mengitar semula barang buangan yang ada. Keduanya, daya reka cipta untuk mengubah bahan buangan menjadi sesuatu yang berharga. Seterusnya, kemahiran untuk mengubah bentuk bahan buangan tersebut seperti kemahiran menjahit, mengait dan lain-lain. Minat minat untuk menceburi bidang ini juga penting dan akhirnya pengetahuan untuk memasarkan hasil kerja tangan mereka itu. Menyedari kemampuan kegiatan kitar semula ini untuk menjana pendapatan bagi wanita, IKIM dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar,

akan menganjurkan Seminar “Penjanaan Pendapatan Untuk Wanita Melalui Aktiviti Kitar Semula” pada 12 - 13 Jun 2007 ini. Seminar ini berhasrat membincangkan peranan wanita dalam pemuliharaan alam sekitar; amalan kitar semula di kalangan wanita; peluang menjana pendapatan daripada kegiatan kitar semula dan perkongsian pengalaman dengan mereka yang terlibat dalam penjanaan pendapatan melalui kegiatan kitar semula. Adalah diharapkan melalui seminar ini, kaum wanita akan lebih maklum mengenai peluang yang terbuka untuk mereka melalui kegiatan kitar semula dan merebut peluang tersebut. Sekiranya ini berlaku, mereka bukan sahaja akan menjana pendapatan untuk diri dan keluarga, tetapi juga akan menyumbang kepada alam sekitar dengan mengurangkan jumlah bahan buangan yang ada di negara ini. SITI FATIMAH ABDUL RAHMAN ialah Fellow Kanan di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).

http://www.kpkt.gov.my/kitarsemula/Malay

Terdapat 4 jenis item yang disarankan kepada orang ramai untuk dikitar semula. Item-item tersebut adalah plastik, kertas, aluminium dan kaca.

Semua jenis kaca termasuklah botol minuman, bekas makanan, botol vitamin dan bekas kosmetik.

Semua jenis barang yang diperbuat daripada aluminium seperti tin-tin minuman boleh dikitar semula.

Semua jenis kaca ini mestilah diletakkan di dalam Ia juga mestilah tong yang dimasukkan ke dalam berwarna COKLAT tong yang berwarna JINGGA

Semua jenis kertas sama ada yang berwarna ataupun yang tidak berwarna, seperti suratkhabar lama, majalah lama, buku, katalog, risalah, kalendar, kad, sampul surat dan kotak boleh dikitar semula. Semua jenis kertas mestilah dimasukkan ke dalam tong yang berwarna BIRU.

Beg-beg membeli belah plastik, beg plastik dari supermarkat, botol minuman plastik, botol air mineral dan bekas makanan yang diperbuat daripada plastik boleh diproses untuk dikitar semula. Semua jenis plastik ini mestilah dimasukkan ke dalam tong yang berwarnaJINGGA.

SETIAP HARI KITA MENGHASILKAN 15,000 TAN SAMPAH, TETAPI KITA SEMAKIN KESEMPITAN RUANG UNTUK MENAMPUNGNYA. Kita biasanya tidak memirkirkan di manakah sampah sarap kita dibuang atau apakah yang terjadi kepadanya sebaik sahaja ia dipungut. Hakikatnya lori sampah tidak dapat menghapuskannya begitu sahaja. Ia biasanya akan diangkut ke tapak pelupusan sampah. Kapasiti tapak pelupusan sampah kita semakin terhad. Di masa yang sama kita terpaksa menghabiskan jutaan ringgit untuk mengangkut dan melupuskan sampah. Lebih membimbangkan lagi, kini timbul rungutan tentang pencemaran, resapan bahan kimia ke dalam sumber air bawah tanah dan isu isu keselamatan yang berkaitan. Sudah tiba masanya kita menangani masalah ini sebelum terlewat. Fikir dulu sebelum buang. Jadikan amalan mengitar semula sebagai sebahagian hidup kita.

APA ITU KITAR SEMULA? Proses mengitar semula melibatkan usaha mengumpul, memproses dan mengguna semula bahan-bahan yang pernah dianggap sebagai sampah. KENAPA KITAR SEMULA? Kitar semula untuk memelihara ruang hidup kita. Pada masa ini terdapat kira-kira 230 tapak pelupusan sampah di Malaysia. Setiap satunya berkeluasan antara 20 hingga 150 ekar, bergantung pada lokasi dan jumlah sampah ynag dibuang. Sebaik sahaja sebuah tapak pelupusan sampah dipenuhi sampah, tapak baru akan dibuka. Lambat laun, tapak-tapak ini akan berkembang dan menular mencerobohi ruang hidup kita. - Kitar semula untuk persekitaran yang lebih sihat dan lebih bersih Sampah boleh menjejaskan kesihatan dan keselamatan. Jika dibiarkan bersepah, ia akan menjadi tumpuan haiwan pembawa penyakit seperti tikus dan gagak. Melalui kitar semula, kita dapat mengurangkan sampah yang dibuang dan seterusnya mengawal penyakit daripada merebak. - Kitar semula untuk mengurangkan pencemaran Longgokan bahan buangan di dalam tong sampah, lori atau tapak pelupusan sampah merupakan salah satu punca pencemaran dalam iklim tropika. Amalan mengitar semula dapat mengurangkan ancaman alam sekitar seperti pencemaran air bawah tanah dan udara. - Kitar semula untuk menjimatkan kos Dalam jangka panjang, mengitar semula adalah lebih menjimatkan berbanding dengan usaha menyelenggara tapak pelupusan sampah atau sistem yang lain. Apabila program kitar semula bertambah cekap, sampah yang perlu dilupus akan semakin berkurangan. Ini seterusnya akan memanfaatkan anda kerana caj untuk pelupusan sampah akan dikurangkan. - Kitar semula untuk menjimatkan sumber kita Ramai yang tidak sedar bahawa kita sebenarnya membuang sumber yang amat bernilai. Tahukah anda Malaysia mengimport lebih daripada 25,000 tan kertas buangan setiap bulan untuk menghasilkan produk kertas bagi menampung permintaan tempatan? Kita juga mengimport bahan baungan lain untuk industri pengeluaran yang lain. - Kitar semula untuk menjimatkan tenaga Tenaga yang dapat dijimatkan untuk mengitar semula satu tin aluminium adalah bersamaan dengan tenaga yang digunakan untuk memasang TV selama 3 jam. Mengitar semula kaca menurunkan suhu lebur untuk kaca baru sambil menjimatkan sehingga 32% tenaga yang diperlukan untuk pengeluaran kaca. - Kitar semula untuk menyelamatkan hutan Untuk menghasilkan satu tan kertas, sebanyak 17 pohon pokok terpaksa ditebang. Mengitar semula kertas akan mengurangkan bilangan pokok yang perlu ditebang. Kita perlu memelihara hutan kerana ia merupakan paru-paru yang memberi kita oksigen dan udara bersih.

Pemungutan Sampah Apa yang perlu anda lakukan hanyalah mengasingkan sampah-sampah yang boleh dikitar semula dan yang tidak boleh dikitar semula. Pemungut sampah akan tahu apa yang akan dilakukan seterusnya. Pusat Pengumpulan / Pusat kitar semula Cara paling mudah untuk melaksanakan kitar semula ini adalah dengan hanya menghantar barangan yang dikumpulkan untuk kitar semula ke pusat kitar semula yang terdapat di seluruh negara. Proses yang lain akan dijalankan oleh pihak-pihak tertentu. Di sinilah tempat di mana anda boleh membawa sejumlah besar barangan yang boleh dikitar semula. Selain daripada pengumpulan barang-barang yang dikitar semula, terdapat juga pusat-pusat jualan yang dibuka untuk membeli barangan terpakai, dan ini dikendalikan oleh beberapa NGO yang membantu mempromosikan program kitar semula ini. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut bagaimana setiap item dikitar semula, sila klik mana-mana tajuk di bawah.

Kertas
Surat khabar, kertas-kertas dari pejabat, kertas-kertas dari pencetak, majalah dan risalah adalah bahan-bahan yang boleh dikitar semula. Kumpulkan item-item tadi di mana sahaja anda berada dan cuba asingkan kertaskertas tadi mengikut gred. (Klik pada laman gred kertas)

Plastik
Terlalu banyak plastik boleh dikitar semula. Semuanya dari kategori bekas-bekas minuman, botolbotol sabun, bekas makanan, pembalut makanan, bekas aiskrim dan banyak lagi boleh dikitar semula

Kertas kadbod keras
Barangan elektrik ataupun perabot yang dibeli biasanya dibungkus dengan kotak kadbod yang besar dan ramai orang tidak tahu apa yang perlu dibuat terhadap kotak-kotak tersebut lalu dibuang begitu sahaja. Apa kata kalau anda mengitar semula kotakkotak tersebut daripada membuangnya begitu sahaja.

Kaca
Bekas-bekas jem dan bekas-bekas makanan sesetengahnya masih dipekkan dalam botol. Anda boleh kitar semula botol-botol tersebut ataupun gunakanya semula untuk menyimpan makanan lain.

Pakaian
Pakaian-pakaian lama boleh diguna semula atau didermakan kepada badan kebajikan. Cara ini dapat menjimatkan ruang dan tempat dan memberi bantuan kepada mereka yang memerlukanny

eperti mana yang pernah dikatakan sebelum ini, tabiat untuk kitar semula mengambil sedikit masa untuk melakukannya. Mulakan dengan kuantiti yang kecil, mulakan dari rumah. Cara-caranya ialah… •

Asingkan sampah
Perkara yang paling senang dilakukan ialah mengasingkan sampah. Letakkan bahan-bahan yang boleh dikitar semula di dalam satu tong dan sampah lain dalam tong yang lain. Bahan yang boleh dikitar semula seterusnya akan diasingkan mengikut kategori. Pastikan anda membersihkannya terlebih dahulu sebelum dihantar ke pusat pengumpulan.

Gunakan Bahan-bahan lama
Daripada anda membuang barang-baranag lama anda itu, lebig baik anda cuba untuk menggunakannya semula yang mana yang masih boleh digunakan. Botol air mineral boleh digunakan untuk menyimpan air masak, ataupun dipotong separuh untuk dijadikan pasu. Gunakan langsir lama untuk dijadikan kain buruk/kain lap ataupun mendermakannya kepada badan kebajikan.

Kurangkan…
Berhenti daripada membeli item yang dibungkus dengan bahan yang tidak boleh dikitar semula. Belian secara pukal bukan sahaja mengurangkan penggunaan pembungkusan malahan dapat menjimatkan wang

Bekas-bekas di dapur
Kitars semula bekas-bekas yang terdapat di dapuradalah satu idea yang baik. Basuh bekas-bekas tadi dengan mengisi air panas (lebih kurang ¾) tambahkan sedikit sabun pencuci pinggan mangkuk ke dalamnya, goncanggoncangnya dan basuh sekali lagi. Kemudian lapkan sehingga kering.

Bungkuskan
Gunakan kreativiti anda untuk mereka corak daripada surat khabar untuk dijadikan pembalut hadiah. Apabila melancong ke luar negara, kumpulkan suratkhabar, majalah, pembalut gula-gula ataupun apa-apa kertas yang mempunyai corak yang boleh memberi idea kepada anda untuk mereka corak sendiri. Sediakan sampul surat yang besar untuk kumpulkan bahan-bahan tadi. Corak-corak yang bergaya, yang juga datangnya dari negara lain pasti akan nampak lebih menarik apabila djadikan pembalut hadiah, penanda buku ataupun kad kolaj. Surat-surat bersaiz besar dan gambar-gambar menarik alam warna hitam dan putih boleh dijadikan titik focus dan corak-corak yang lebih menarik

Guna semula botol
Sediakan botol sendiri apabila anda membeli susu soya, tbu atau makanan. Ini membantu mengurangkan keperluan untuk bekas-bekas baru. Anda juga boleh gunakan semula botol-botol air mineral / bekas-bekas minuman untuk menyimpan air untuk diminum. Bekas aiskrim dan makanan-makanan lain boelh digunakan untuk menyimpan kek, kunci-kunci, permainan kecil dan lain-lain. Botol-botol alkohol yang cantik dan berwarna-warni boleh dijadikan pasu bunga.

Kumpulkan keluarga anda untuk sama-sama menjayakan program kitar

semula
Cara terbaik untuk menjayakan program kitar semula ini adalah dengan memastikan semua ahli keluarga kita terlibat. Adik-adik kita, rakan serumah atau ibu bapa kita sendiri boleh bekerjasama. Tidak lupa juga jiranjiran anda. Lebih ramai, lebih meriah. Tunjukkan kepada mereka faedah-faedah yang diperolehi dari kitar semula dan bagaimana ia dapat membantu alam sekitar. Jika mereka tahu apakah kebaikan-kebaikan kitar semula yang bakal diperolehi, pastinya mereka akan lebih gembira untuk turut serta dalam program kitar semula ini. • Bekas-bekas dan botol minuman boleh digunakan semula dalam pelbagai cara di rumah kita mengikut kreativiti kita sendiri. Bekas-bekas ini boleh digunakan contohnya untuk: · Akar-akar yang bertumbuh · Menjaga pokok · Menyimpan alatulis · Aktiviti kraftangan Bawalah beg sendiri dari rumah ketika membeli belah. Ini dapat mengurangkan dan lama-kelamaan menghapuskan keperluan terhadap beg plastik. Bekas plastik yang menyimpan biskut yang sudah kosong juga boleh dijadikan bekas untuk menyimpan barang yang hendak disejukkan/dibekukan dan kertas lilin. Boleh juga digunakan untuk menyimpan bekalan makanan tengahari. Gunakan kedua-dua belah bahagian kertas, samada untuk dicetak semula melalui mesin mencetak ataupun untuk kegunaan lain. Berjimat dan Kitar Semula plastik kacang (jenis sterofoam yang dibungkus dan dihantar melalui mel) dan gunakannya untuk menggantikan batubatu di dalam pasu bagi mengawal aliran air.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Kitar_semul a
Kitar semula
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Simbol kitar semula

Kitar semula ialah proses mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru. Kitar semula mengurangkan bahan buangan, mengurangkan penggunaan bahan mentah baru, menggurangkan penggunaan tenaga, mengurangkan pencemaran udara (dari pembakaran), dan pencemaran air (dari tapak perlupusan) dan mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau berbanding penghasilan barang baru dari bahan mentah.[1][2] Kitar semula adalah komponen utama bagi pengurusan bahan buangan moden dan komponen ketiga bagi "Pengurangan pembaziran, Guna semula, Kitar semula" hieraki buangan. Bahan boleh dikitar semula termasuk kebanyakan jenis kaca, kertas, logam, plastik, tekstil, dan elektronik. Sungguhpun sama berkesan, penghasilan kompos atau kegunaan lain bahan buanagn biodegradable – seperti sampah makanan atau lebihan taman – biasanya tidak dianggap kitar semula.[2] Bahan yang hendak dikitar semula samaada dibawa ke tapak pengumpulan atau dikutip dari tepi jalan dan disusun, bersih, dan diproses semula menjadi bahan baru bagi pengilangan. Dalam erti sebenar, mengitar semula bahan buangan akan menghasilkan bekalan baru bagi bahan yang sama, sebagai contoh kertas pejabat terpakai digunakan bagi menghasilkan kertas pejabat yang baru, atau polystyrene terpakai digunakan bagi menghasilkan polystyrene lain. Bagaimanapun, ini seringkali terlalu sukar atau terlalu mahal (berbanding dengan menghasilkan keluaran yang sama dari bahan mentah atau sumber lain), dengan itu kebanyakan barangan atau bahan "kitar semula" sebaliknya membabitkan kegunaan semula bagi menghasilkan bahan lain (contoh., kadbord). Satu bentuk lain kitar semula adalah salvage bahan tertentu dari

keluaran rumit, samaada disebabkan nilai intrinsik (contoh, plumbum dari bateri kereta, atau emas dari komponen komputer), atau akibat sifat beracunnya (contoh, mengeluarkan dan mengitarraksa dari pelbagai bahan). Pengkritik sering-kali mempertikai kebaikan bersih dari segi ekonomi dan persekitaran mengitar berbanding kosnya, dan mencadangkan penyokong kitar semula sering kali menjadikan keadaan lebih teruk dan mengalami pengesahan berat sebelah. Khususnya, pengkritik mendakwa bahawa kos dan tenaga yang digunakan dalam pengumpulan dan penggangkutan mengurangkan (dan melebihi) kos dan tenaga yang dijimatkan dalam proses pengilangan; juga kerja yang dihasilkan oleh industri kitar semula adalah pertukaran merugikan kepada kehilangan kerja dalam pembalakan, perlombongan, dan industri lain yang dikaitkan dengan pengeluaran baru; dan bahan seperti pulp kertas hanya boleh dikitar beberapa kali sebelum penguraian bahan menghalang lanjutan pengitaran semula. Penyokong kitar semula menafikan semua tuduhan, dan pengesahan pendapat kedua pihak mendorong kepada pertikaian yang berpanjangan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful