You are on page 1of 17

CAREER POINT

PRE-FOUNDATION DIVISION
SUMMER WORKSHOP (NTSE)
Daily Practice Problem Sheet
Subject : Social Science

DPPS. NO. 01 .

Topic : Nationalism in Europe


1.

Returning from exile, Giuseppo Mazzini formed a new organisation called


(A) National Italy
(B) Young Italy
(C) United Italy

(D) Organised Italy

2.

A vision of a society that is so ideal that it is unlikely to actually exist is known as


(A) Utopian
(B) Socialism
(C) Communalism
(D) Feminism

3.

System of ideas reflecting a particular social and political vision is known as


(A) Ideology
(B) Pedagogy
(C) Philology

(D) Genealogy

The majority of revolutions that took place all over Europe were in the year
(A) 1842
(B) 1849
(C) 1837

(D) 1848

4.

5.

Guiseppe Garibaldi led an army of volunteers to Rome to fight the last obstacle in the unification of Italy in the
year
(A) 1857
(B) 1867
(C) 1877
(D) 1887

6.

God Save our Noble king. is the national anthem of


(A) Britain
(B) Germany
(C) Russia

(D) Italy

Napolean invaded Italy in the year


(A) 1781
(B) 1782

(D) 1789

7.

(C) 1796

8.

The revolutionary society started by Mazzini to arouse the whole of Italy to a greater unity and fight for
independence was
(A) Young Italiano
(B) Young Italy
(C) The Italian
(D) Young soldier

9.

An abstract idea or emotion which when used as a symbol to portray a theme with respect to a nation is called
(A) An ideology
(B) symbol
(C) an allegory
(D) a painted theme

10.

On 18 May 1848, 831 elected representatives marched in a festive procession to take their places in the
Frankfurt parliament convened in
(A) the Church of St Paul
(B) the Church of St Thomas
(C) the Church of St Mary
(D) the Church of St Luthor

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

11.

The word das volkrefers to


(A) common people of France
(C) common people of Germany

(B) common people of Italy


(D) common people of Russia

12.

Giuseppe Mazzini was described as the most dangerous enemy of our social order by
(A) Metternich
(B) Giuseppe Garibaldi (C) William I
(D) Hitler

13.

The theory that tries to make awareness of womens rights and interests based on the belief of the social,
economic and political equality of the genders is known as
(A) Humanism
(B) Feminism
(C) Post modernism
(D) Culturalism

14.

The civil code of 1804 was usually known as


(A) The Bismarck Code
(C) The National Code

(B) The Napoleonic Code


(D) The Social Code

15.

la patrie, one of the ideas used during the French Revolution to emphasize the notion of a united community,
means
(A) Holy land
(B) Fatherland
(C) Motherland
(D) United land

16.

"When France sneezes the rest of Europe catches cold" was observed by
(A) Duke Metternich
(B) Napoleon
(C) Otto von Bismarck

(D) William I

The term liberalism is derived from


(A) Latin language
(B) Russian language

(D) Greek language

17.

(C) French language

18.

German unification process was supported by the large landowners who were known as
(A) Junkers
(B) Younkers
(C) Clergies
(D) Jadidists

19.

The first clear expression of nationalism came with(A) The American Revolution
(B) The French Revolution
(C) The Russian Revolution
(D) The Chinese Reviolution

20.

The Architect of German unification process was


(A) Otto von Bismarck (B) Hitler

(C) Giuseppe Mazzini

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) John Gottfried Herder

Page # 2

CAREER POINT
PRE-FOUNDATION DIVISION
SUMMER WORKSHOP (NTSE)
Daily Practice Problem Sheet
Subject : Social Science

DPPS NO 02.

Topic : Physical Divisions of India


1.

2.

3.

4.

The northern most range of the Himalayas is known as the(A) Purvanchal


(B) Shiwaliks
(C) Himadri

(D) Himachal

The range lying to the south of the Greater Himalayas is known as(A) Himachal
(B) Shivaliks
(C) Himadri

(D) Purvanchal

The longest and the important range of the Lesser Himalayas is(A) Mahabharat range (B) Pir Panjal range
(C) Zaskar range

(D) Kailash range

The outer most range of the Himalayas is called the


(A) Greater Himalayas (B) Lesser Himalayas
(C) Shiwaliks

(D) Purvanchal

5.

The longitudinal valley lying between lesser Himalayas and the Shiwaliks are known as(A) Kullu valley
(B) Kangra valley
(C) Kashmir valley
(D) Duns

6.

The northern plain spreads over an area of(A) 5 lakh sq km


(B) 6 lakh sq km

(C) 7 lakh sq km

(D) 8 lakh sq km

Doab means a land between(A) two plateaus


(B) two water bodies

(C) two forests

(D) two mountains

7.

8.

9.

10.

Laccadive, Minicoy and Amindive are together known as the


(A) Lakshadweep
(B) Malabar
(C) Kannad

(D) Konkan

A branch of a river that flows away from the main stream is known as(A) tributary
(B) distributary
(C) meander

(D) estuary

The Shiwaliks have an altitude varying between(A) 900-1100 meters


(B) 3,700-4,500 meters (C) 600-12,00 meters

(D) 300-900 meters

11.

A triangular landmass that lies to the south of the river Narmada is known as(A) Malwa plateau
(B) Chotanagpur plateau (C) Deccan plateau
(D) Meghalaya plateau

12.

The plain that extends between Ghaggar and Teesta rivers is known as(A) Ganga plain
(B) Punjab plain
(C) Indus plain

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

(D) Brahmaputra plain

Page # 1

13.

Himalayas in the northeastern part of India is known as(A) Himadri


(B) Purvanchal
(C) Himachal

(D) Shiwaliks

14.

Patkai hills, the Naga hills, Manipur hills and the Mizo hills belong to the(A) Greater Himalayas
(B) Lesser Himalayas
(C) Purvanchal Himalayas
(D) Outer Himalayas

15.

Chotanagpur plateau is drained by the river(A) Godavari


(B) Mahanadi

(C) Damodar

(D) Krishna

The length of the Northern Plain is(A) 2400 km


(B) 3400 km

(C) 4200 km

(D) 4300 km

16.

17.

18.

The old alluvium on the slightly elevated terraces is known as(A) bhangar
(B) terai
(C) khaddar

(D) bhabar

In India black soil is found in the(A) Greater Himalayas (B) Deccan Trap

(D) Coastal region

(C) Northern Plain

19.

The theory concerning about the formation of physical feature of the earth is(A) Continental drift
(B) Land mass diversion
(C) Plate tectonics
(D) Mountain theory

20.

The highest peak in the Eastern Ghat is(A) Anaimudi


(B) Mahendragiri

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

(C) Khasi

(D) Kanchenjunga

A place from where Brahmaputra enters India is(A) Dihang


(B) Nathula
(C) Digboi

(D) Namcha Barwa

The western coastal strip, south of Goa is referred to as(A) Coromandel


(B) Kannd
(C) Konkan

(D) Malabar

The Himalayan range also known as lesser himalayas is(A) Himadri


(B) Shivalik
(C) Himachal

(D) Hindukush

The physical feature also called as the roof of the world is(A) Hindukush
(B) Kunlun
(C) Pamir Knot

(D) Sulaiman Range

The longest range of Himalaya is the(A) Kangra


(B) Dhauladhar

(D) Karakoram

(C) Pir Panjal

A landmass bounded by sea on three sides is referred to as(A) Coast


(B) Isthmus
(C) Island

(D) Peninsula

Mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as:
(A) Himachal
(B) Purvanchal
(C) Uttaranchal
(D) Eastern Ghats

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 2

28.

A range of Himalaya famous for its hill stations is(A) Dhuladhar


(B) Himadri
(C) Himachal

(D) Shiwalik

29.

The state of India having two highest peak of Himalayas Nanga Parbat and K2 is in(A) Punjab
(B) Himachal Pradesh (C) Jammu & Kashmir (D) Uttaranchal

30.

A pass of Himalaya that lies in the state of Uttaranchal is(A) Karakoram


(B) Shipki la
(C) Bumla

(D) Bondila

31.

The correct sequence of highest peaks in Western Ghats and Eastern Ghats is(A) Mahendragiri, Doda Betta, Anaimudi
(B) Anaimudi, Doda Betta, Mahendragiri
(C) Anaimudi, Mahendragiri, Doda Betta
(D) Doda Betta, Anaimudi, Mahendragiri

32.

Deccan trap of India is rich in(A) red soil


(B) black soil

(C) laterite soil

(D) Alluvial soil

33.

The three movements associated with plate tectonics are(A) Folding, Faulting, Volcanic
(B) V-shaped valley, U-shaped valley, Flood plain
(C) Silt, Sand, Stones
(D) Converge , Diverge , Transform

34.

The only bird sanctuary located in the Lakshadweep Island in India is(A) Chilika
(B) Pulicut
(C) Pitli

(D) Kollam

The only pereninal river of Rajasthan is(A) Sambar


(B) Luni

(D) Sabarmati

35.

36.

37.

38.

39.

40.

(C) Chambal

The largest inhabited reverine Island of the world is(A) Dihang


(B) Majuli island
(C) Moore island

(D) Teesta

The mountain range separating Northern India from Deccan Plateau is(A) Aravali range
(B) Vindhya range
(C) Kalmur range

(D) Nilgiri hills

The region is famous for the Barchan or crescent shaped dunes in India is(A) Western Ghats
(B) Indian desert
(C) Northern Plains

(D) Southern Plains

The only salt lakes of India are(A) Wular-Dal


(B) Luni-Mahi

(D) Chilika-Sambhar

(C) Krishna-Kaveri

The islands group that lies closest to the equator in India are(A) Lakshadweep
(B) Andaman and Nicobar
(C) New Moore island
(D) Diu

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 3

CAREER POINT
PRE-FOUNDATION DIVISION
SUMMER WORKSHOP (NTSE)
Daily Practice Problem Sheet
Subject : Social Science

DPPS NO 03.

Topic : Political Parties


1.

The type of alliance formed between CPI (M) and UPA is to


(A) form part of the government
(B) lend a hand at the time of voting in Lok Sabha
(C) provide support to government from outside (D) act as a negotiator

2.

A party that operates within a limited geographical area is called


(A) independent party
(B) political party
(C) national party
(D) regional party

3.

Along with Maharashtra, the NCP has a significant presence in


(A) Tripura
(B) Meghalaya
(C) Uttar Pradesh

4.

Bhartiya Janata Party (BJP) has its roots in the(A) Bhartiya Jana Sangha
(C) Janta Party

(D) Kerala

(B) Hindu Mahasabha


(D) Vishwa Hindu Parishad

5.

In India, since 1996 every state party has an opportunity to be a part of(A) national party
(B) regional government
(C) national level coalition government
(D) peace resolution

6.

The main concern of the Nationalist Congress Party (NCP) is


(A) cultural nationalism
(B) support to SCs and OBCs
(C) higher posts for natural born citizens
(D) full territorial recognition of Jammu and Kashmir

7.

The CPI (M) has a significant presence in(A) West Bengal and Kerala
(C) Maharashtra

8.

9.

10.

(B) Manipur
(D) Uttar Pradesh

Pattali Makkal Kachchi (PMK) is a regional party in(A) Karnataka


(B) Andhra Pradesh
(C) Kerala

(D) Tamil Nadu

The role played by the party after losing the elections is


(A) separatist
(B) supporter
(C) follower

(D) opposition

The opposition parties shape public opinion by(A) forming the government
(C) supporting the ruling parties

(B) highlighting issues


(D) making laws

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 1

11.

12.

13.

14.

15.

16.

The state in which CPI-M does not enjoy a strong support is(A) Kerela
(B) West Bengal
(C) Tripura

(D) Punjab

In India, major policy decisions are taken by the


(A) political executive
(C) legislature

(B) permanent executive


(D) judiciary

Match List I to List II


List-I
A. Congress Party
B. Bhartiya Janata Party
C. Communist Party of India
D. Telegu Desam party
(A) A-i; B-ii; C-iii; D-iv
(C) A-iv; B-iii; C-ii; D-i

List-II
(i) NDA
(ii) State Party
(iii) United Progressive Alliance
(iv) Left Front
(B) A-iii; B-i; C-iv; D-ii
(D) A-(i); B-iii; C-iv; D-ii

The Election Commission of India, recognized six national parties in(A) 2000
(B) 2002
(C) 2004

(D) 2006

In 2004 General Elections, the Communist Party of India (CPI) won(A) 43 seats
(B) 52
(C) 59

(D) 60

A political parties has three components(A) The king, government and people
(C) The leaders, parties and followers

(B) The government, parties and leaders


(D) The leaders, active members and followers

17.

Which one is the most visible and representative institution in a democracy(A) Political parties
(B) Pressure groups
(C) Sectional groups
(D) Non Governmental Organisations

18.

Mark the most important component of political parties?


(A) Leaders
(B) Members
(C) Opponents

(D) Business Class

19.

What is the most important functions of a political party?


(A) Criticise government
(B) Putting forward policies and programmes
(C) To contest elections and form the government (D) Welfare Schemes

20.

The rural masses are familiar with the(A) leaders


(B) political parties

(C) social movements

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

(D) government

Page # 2

CAREER POINT
PRE-FOUNDATION DIVISION
SUMMER WORKSHOP (NTSE)
Daily Practice Problem Sheet
Subject : Social Science

DPPS NO 04.

Topic : Peasants & Farmers


1.

Transportation of grain from wheat growing regions to the eastern coast for export was made easier(A) Airways
(B) Railways
(C) Waterways
(D) Roadways

2.

The quantity of tea imported to England from China in 1785 was about(A) 15 million pounds
(B) 17 million pounds
(C) 19 million pounds
(D) 21 million pounds

3.

The westward movement in the USA can be best defined as(A) the Agrarian expansion
(B) the western side migration of white settlers and the occupation of land by them
(C) the cultivation of crops, especially wheat
(D) the development of USA

4.

Thomas Jefferson became the President of USA in


(A) 1799
(B) 1800
(C) 1801

(D) 1802

5.

To prevent the dust bowl catastrophe from ever happening again, the farmers must be well taught in the
principles of
(A) Water conservation
(B) Soil conservation
(C) Forest conservation
(D) Energy conservation

6.

In the sixteenth century, rich farmers in England began building enclosures because
(A) they wanted to cultivate more cereals in fields
(B) they wanted to improve the soil
(C) they wanted to rear more sheeps as wool prices in world market had gone up
(D) they wanted to expand their land

7.

End of the Napoleonic wars lead to


(A) Agricultural depression
(C) Shortage of grain in Europe

(B) Abundance
(D) Agricultural boom

8.

The enclosures seemed necessary in Englandafter 1780 becaue


(A) landlords wanted to earn more profits
(B) government needed more cash or tax
(C) Church wanted to expand land
(D) they were seen necessary to make long-term investments and plan crop rotation on soil

9.

The first mechanical reaper was invented in 1831 by


(A) Cyrus McCormick
(B) Murray Murphy
(C) John Gudenberg
(D) Stephen Hawkins

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 1

10.

In the 17th century the crop that improved the fertility of the soil and was a good fodder crop was
(A) Carrot
(B) Spinach
(C) Clover
(D) Turnip

11.

The victory of victors and defeat of vanquished resulted in the expansion of United States means
(A) the movement of white settlers resulted in retreat of Red Indians
(B) numerous wars were waged and Indians were massacred in large numbers
(C) the white settlers played an important role in developments
(D) the Indians were the worst sufferers

12.

The American leader under whom maximum expansion of wheat cultivation took place was
(A) President Wilson
(B) President Lincoln
(C) President Bush
(D) President Clinton

13.

The most important advantage of the first mechanical reaper invented in 1831 by Cyrus McCormick was that
(A) it could break 500 acres of land
(B) it could plough 50 acres of wheat in land
(C) it could cut grass on large areas in one day as compared to manual labourers who harvested crop for many
days
(D) it could harvest large crop area

14.

In the second half of the 19th century increase in food grain production was made possible by
(A) Bringing more land under cultivation
(B) Innovation in agricultural technology
(C) Innovation in transport technology
(D) Increasing man power in agriculture

15.

Land enclosed in the 18th century promoted(A) Sheep farming


(B) Forestation

(C) Grain farming

(D) Fish farming

16.

An appropriate reason for the occurrence of Dust Bowl in 1930 was


(A) the overuse of land cultivation
(B) plenty of resources
(C) disrespect shown to the ecological conditions by the white settlers
(D) more interest in profits

17.

The proper sequence of crops grown by Indian farmers in early and later nineteenth century during colonial
period was(A) Wheat, maize, rice, cotton and sugarcane
(B) Maize, sugarcane, cotton and wheat
(C) Indigo, opium, sugarcane, cotton, jute, wheat
(D) Wheat, sugarcane, cotton, jute and rice

18.

The main article of the profit for the East India Company in India was
(A) Opium
(B) Indigo
(C) Tea

(D) Cotton

19.

The main reason for unfavourable balance of trade between China and East India Company during the
nineteenth century was(A) East India Company bought tea in return of silver coins
(B) China did not allow trade of any foreign product in lieu of it
(C) East India Company was forced to sell tea in loss
(D) China favoured the company

20.

The East India Company start triangular trade between India-China-Britain(A) to take balance of trade in favour of the company
(B) to get maximum profits
(C) to attain favour from China
(D) to get profit from India

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 2

21.

The peasants in the 19th century were unwilling to cultivate opium in India because
(A) the price paid by the government was very low
(B) the plant was delicate
(C) the cultivators were poor
(D) the money was in plenty

22.

With the rise in the price of wool, rich farmers


(A) increased wages of the labour
(B) started enclosing common land
(C) moved westward
(D) started fighting with natives

23.

By the early 20th century, USA started to dominate the world market in(A) locomotion manufacturing
(B) textile manufacturing
(C) agricultural produce (D) leather production

24.

According to Benoy Chowdhury, the crop whose cultivation was considered a curse was
(A) tea
(B) opium
(C) jute
(D) sugarcane

25.

By early 19th century, export of handlooms from India declined while the export of(A) silk and cotton increased
(B) spices increased
(C) tea and rubber increased
(D) opium and rubber increased

26.

Early enclosures were usually created by(A) the State


(C) small peasants

(B) the Church


(D) individual landlords

27.

In the region around Benaras, the cultivators began cultivating sugarcanes and potatoes instead of(A) tea
(B) opium
(C) rubber
(D) jute

28.

In the princely states, the government instructed its agents to(A) send all opium to China
(B) buy all opium at low price
(C) buy all opium at high price
(D) confiscate all opium and destroy the crops

29.

The Dust Bowl catastrophe is a valuable learning experience for(A) farmers and ranche
(B) traders
(C) craftsmen
(D) government agents

30.

By mid 1920s, large amount of corn and wheat were(A) distributed among poor farmers
(B) thrown in the sea
(C) used as seed for next season
(D) turned into animal feed

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 3

CAREER POINT
PRE-FOUNDATION DIVISION
SUMMER WORKSHOP (NTSE)
Daily Practice Problem Sheet
Subject : Social Science

DPPS. NO. 05 .

Topic : Climate
1.

2.

3.

Ferrels law is followed by


(A) Jet streams
(B) wind forces

(C) Coriolis force

(D) Cyclonic force

Sum total of weather conditions is called as


(A) weather
(B) climate

(C) season

(D) monsoon

EL-Nino is
(A) warm current
(C) broad trough of low pressure

(B) reversal of wind


(D) wind of upper atmosphere

4.

The phenomenon of continuous rainfall and increase in rain is particularly known as


(A) burst
(B) hail
(C) thundering
(D) pre-shower

5.

The part of India that receive rainfall in month of December is


(A) Northeastern India
(B) Southwestern India (C) Northwestern India (D) Southeastern India

6.

Type of climate found in India is


(A) Tundra Taiga type
(C) Tropical sub-tropical type

7.

8.

(B) Mediterranean type


(D) Monsoon type

Main cause behind peninsular India not having well defined cold season is
(A) Monsoon
(B) low pressure
(C) moderate sea weather
October-heat is due to
(A) very low temperature
(C) low pressure over Andaman Sea

(D) high pressure

(B) high temperature and humid conditions


(D) widespread rain

9.

Cyclones become very destructive in area of Bay of Bengal during early November because of
(A) high temperature conditions
(B) heavy rainfall
(C) low-pressure conditions
(D) high humidity conditions

10.

The place that receives highest rainfall in the world is


(A) Silchar
(B) Cherrapunji
(C) Mawsynram

11.

Warm weather season in India is characterized by


(A) warm days and warm nights
(C) cool days and warm nights

(D) Guwahati

(B) warm days and cool nights


(D) cool days and warm nights

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

12.

A physical feature that plays vital role in controlling the winter temperature in India is
(A) coastal areas
(B) plains
(C) Himalayas
(D) Plateau

13.

A west flowing wind dominating the circulation of wind is


(A) Coriolis force
(B) Trade winds
(C) Monsoon

14.

The factor responsible for the rainfall in months of winter in northern India is
(A) Tropical easterly jets
(B) Tropical westerly jets
(C) Western cyclonic disturbances
(D) Trade winds

15.

The fast flowing cold air currents in the upper atmosphere are called
(A) Coriolis Force
(B) Jet streams
(C) Trade winds

(D) Jet Stream

(D) Western disturbance

16.

Rajasthan receives scanty rainfall because


(A) the moisture laden winds blows parallel to the Aravallis
(B) it is far away from bay of Bengal
(C) it is closer to tropic of cancer
(D) it has lot of sanddunes

17.

Winter rainfall in Tamil Nadu is caused by


(A) retreating monsoons
(C) cold winds coming from Tibet

(B) depression over Bay of Bengal


(D) western disterbances

Cyclones in Orrisa is due to depression over


(A) Bay of Bengal
(B) Arabian Sea

(C) Indian Ocean

18.

19.

Types of winds that originate from North West India in winters are
(A) Jet streams
(B) Loo
(C) North East trade winds
(D) Westerly winds

20.

The direction of the Bay of Bengal branch of southwest monsoon is


(A) southeast
(B) southwest
(C) northwest

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) Andaman Sea

(D) northeast

Page # 2

CAREER POINT
PRE-FOUNDATION DIVISION
SUMMER WORKSHOP (NTSE)
Daily Practice Problem Sheet
Subject : Social Science

DPPS NO 06.

Topic : People As A Resource


1.

Tenth plan endeavoured to increase the enrolment in higher education of 18 to 23 years age group from(A) 2% to 7%
(B) 4% to 8%
(C) 6% to 9%
(D) 8% to 12%

2.

For few months in a year, people are unable to find jobs in case of(A) hidden unemployment
(B) frictional unemployment
(C) seasonal unemployment
(D) disguised unemployment

3.

Market activity is the activity performed for(A) salary


(B) employment

(C) production

(D) self consumption

4.

People who are an asset for the economy turn into a liability due to(A) literacy
(B) unemployment
(C) low life expectancy (D) high infant mortality

5.

Japan is more developed than India because of


(A) scientific inventions and discoveries
(C) abundance of raw material

(B) investment on education and health


(D) technology evolved by people

Unemployment leads to wastage of(A) mineral resources


(C) human resources

(B) soil resources


(D) water resources

Manufacturing activity is included in the(A) primary sector


(B) secondary sector

(C) tertiary sector

6.

7.

(D) public sector

8.

Large population can be turned into a productive asset through(A) industrialisation


(B) urbanisation
(C) education and health for all
(D) migration of people to urban areas

9.

Economic activities are performed for(A) self interest


(B) recreation

(C) earning money

Primary sector includes(A) agriculture and forestry


(C) health services

(B) transportation
(D) teaching

10.

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

(D) entertainment

Page # 1

11.

12.

13.

14.

15.

16.

The activity included in the tertiary sector is


(A) trade
(B) fishing

(C) mining

Market and non-market activities are called(A) agriculture activities


(C) secondary activities

(B) economic activities


(D) tertiary activities

Market activities involve


(A) production without profit motive
(C) production for profit

(B) production for self consumption


(D) buying goods for family

High poverty rates are reflected by(A) lack of medical care


(C) income inequalities

(B) lack of education facilities


(D) income equalities

Earning of an individual depends on(A) education and skill


(C) food production

(B) urbanisation
(D) migration

Tenth five year plan focused on an increase in(A) employment rate


(C) enrollment in higher education

(B) number of industries


(D) national income

(D) quarrying

17.

To encourage attendance and retention of children in schools, government has


(A) introduced mid day meal scheme
(B) curtailed holidays
(C) introduced late school scheme
(D) established residential schools

18.

"Sarva Siksha Abhiyan" is related to(A) education


(B) health

(C) technology

(D) income

19.

Individual earnings in the market are determined on the basis of(A) education and skill
(B) type of activities
(C) quality of food intake
(D) health facilities

20.

A sitution where more number of people are employed than required is known as(A) seasonal unemployment
(B) disguised unemplyment
(C) frictional unemployment
(D) cyclical unemployment

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 2

CAREER POINT
PRE-FOUNDATION DIVISION
SUMMER WORKSHOP (NTSE)
Daily Practice Problem Sheet
Subject : Social Science

DPPS NO 07.

Topic : Nationalism in India


1.

2.

The Khilafat Issue was related to the Islam community of


(A) Iran
(B) Iraq
(C) Ottoman Turkey

(D) Afghanistan

The meaning of the term Boycott is


(A) cooperation
(B) refusal and rejection (C) revolution

(D) a war method

3.

Vande Mataram was written as hymn to the motherland by


(A) Rabindra Nath Tagore
(B) Bankim Chandra Chattopadhyay
(C) Abanindranath Tagore
(D) Bal Gangadhar Tilak

4.

The organisers of the Khilafat Movement were


(A) Mahatma Gandhi and BG Tilak
(C) Syed Ahmed Khan and Abdul Kalam Azad

5.

(B) Motilal Nehru and CR Das


(D) Mohammad Ali and Shaukat Ali

Mahatma Gandhis first experience with mass movement in India was at


(A) Champaran
(B) Bardoli
(C) Chauri Chaura

(D) Gujarat

6.

The Rowlatt Act had been passed hurriedly by the Imperial Legislative Council despite opposition from its
(A) British members
(B) Foreign delegates
(C) Council members
(D) Indian members

7.

The Congress Socialist Party was formed in the year


(A) 1928
(B) 1934
(C) 1920

(D) 1940

8.

Political prisoners could be detained by the government without a trial for a period of
(A) two years
(B) three years
(C) one year
(D) four years

9.

Fearing the disruption of railway and telegraph lines the British decided to clamp down on the
(A) nationalists
(B) prisoners
(C) soldiers
(D) Villagers

10.

The imposition of Martial law by the British was done in the year 1919 in
(A) Amritsar
(B) Chandigarh
(C) patna

11.

(D) kanpur

The crawling orders of General Dyer forced the prisoners to


(A) rub their noses on the ground
(B) crawl in a frog like fashion
(C) lie on the ground
(D) get punished

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 1

12.

The personality who organised Dalits into the depressed classes association in 1930 was
(A) B. R. Ambedkar
(B) M. K. Gandhi
(C) Maulana Azad
(D) Bal Gangadhar Tilak

13.

The Second Round Table conference in which Gandhi represented the Congress was held in(A) Australia
(B) Brazil
(C) England
(D) Paris

14.

After the WWI, a harsh peace treaty was to be imposed on the


(A) British officers
(B) Indian kings
(C) Ottoman Khalifa

(D) French Monarchy

15.

The Congress adopted the resolution for complete independence of India during the session of
(A) Calcutta
(B) Lahore
(C) Nagpur
(D) Surat

16.

The position of Gandhiji on the issue for separate electorates for the Dalits was accepted and signed by
(A) Maulana Azad
(B) Sitaram Raju
(C) Ambedkar
(D) Ghaffar Khan

17.

In Madras, a massive four-volume collection of Tamil folk tales titled TheFolklore of Southern India was
published by(A) Natesa Sastri
(B) Neelakanda Sastri
(C) Subramaniya Iyer
(D) Shanmugam Nambiar

18.

Match the following terms with proper meanings and choose the answer from the codes given below:
Column-I
Column-II
(A) Khilafat
i All India Trade Union Congress
(B) Oppressors
ii turned out
(C) evicted
iii Tyrannical rulers
(D) AITUC
iv Opposition, defiance
(A) A-iv; B-iii; C-ii; D-i
(B) A-ii; B-iii; C-iv; D-i
(C) A-ii; B-iii; C-iv; D-i
(D) A-iii; B-iv; C-ii; D-i

19.

On 6th November 1913, Gandhiji organised a march of Indian workers in Africa from
(A) Newcastle to Transvaal
(B) Pretoria to Cape Town
(C) Cape Town to Johannesburg
(D) Johannesburg to Tshwane

20.

The Non-Cooperation Movement in Awadh was led by


(A) Baba Ramchandra
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) C. R. Das
(D) Lala Lajpat Rai

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj ), Ph: 0744-2503892

Page # 2

CAREER POINT
PRE-FOUNDATION DIVISION
SUMMER WORKSHOP (NTSE)
SOCIAL SCIENCE
Daily Practice Problem Sheet

ANSWER KEY
DPP-1 : Nationalism in Europe
1. (B)

2. (A)

3. (A)

4. (D)

5. (B)

6. (A)

7. (C)

8. (B)

9. (C)

10. (A)

11. (C)

12. (A)

13. (B)

14. (B)

15. (B)

16. (A)

17. (A)

18. (A)

19. (B)

20. (A)

DPP-2 : Physical Divisions of India


1. (C)

2. (A)

3. (B)

4. (C)

5. (D)

6. (C)

7. (B)

8. (A)

9. (B)

10. (A)

11. (C)

12. (A)

13. (B)

14. (C)

15. (C)

16. (A)

17. (A)

18. (B)

19. (C)

20. (B)

21. (D)

22. (C)

23. (C)

24. (C)

25. (D)

26. (D)

27. (B)

28. (C)

29. (C)

30. (B)

31. (B)

32. (B)

33. (D)

34. (C)

35. (C)

36. (B)

37. (B)

38. (B)

39. (D)

40. (B)

DPP-3 : Political Parties


1. (C)

2. (D)

3. (B)

4. (A)

5. (C)

6. (C)

7. (A)

8. (D)

9. (D)

10. (B)

11. (D)

12. (A)

13. (B)

14. (D)

15. (A)

16. (D)

17. (A)

18. (A)

19. (C)

20. (B)

DPP-4 : Peasants & Farmers


1. (B)

2. (A)

3. (B)

4. (B)

5. (B)

6. (C)

7. (B)

8. (D)

9. (A)

10. (D)

11. (B)

12. (A)

13. (C)

14. (B)

15. (C)

16. (C)

17. (C)

18. (A)

19. (B)

20. (A)

21. (A)

22. (B)

23. (C)

24. (B)

25. (A)

26. (D)

27. (B)

28. (D)

29. (A)

30. (A)

DPP-5 : Climate
1. (C)

2. (B)

3. (A)

4. (A)

5. (D)

6. (D)

7. (C)

8. (B)

9. (C)

10. (C)

11. (A)

12. (C)

13. (D)

14. (C)

15. (B)

16. (A)

17. (A)

18. (D)

19. (C)

20. (A)

DPP-6 : People As A Resource


1. (C)

2. (C)

3. (C)

4. (B)

5. (B)

6. (C)

7. (B)

8. (C)

9. (C)

10. (A)

11. (A)

12. (B)

13. (C)

14. (C)

15. (A)

16. (C)

17. (A)

18. (A)

19. (A)

20. (B)

DPP-7 : Nationalism in India


1. (C)

2. (B)

3. (B)

4. (D)

5. (A)

6. (D)

7. (B)

8. (A)

9. (A)

10. (A)

11. (A)

12. (A)

13. (C)

14. (C)

15. (B)

16. (C)

17. (A)

18. (A)

19. (A)

20. (A)

CAREER POINT, 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892