You are on page 1of 13

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)

Daily Practice Problem Sheet


Subject : Mental Ability

Topic : Number Series

DPP No. 1

Directions :(Q.1 to Q.10) Find the missing numbers


1.

2.

3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

16, 19, 22, 25, ?


(A) 27

(B) 28

(C) 29

(D) 25

1, 4, 9, 16, 25, ?
(A) 35

(B) 49

(C) 36

(D) 64

11, 15, 21, 29, ?


(A) 38

(B) 35

(C) 37

(D) 39

1, 1, 4, 8, 9, ? ,16, 64
(A) 21

(B) 27

(C) 25

(D) 28

2, 3, 5, 7, ?
(A) 9

(B) 10

(C) 11

(D) 14

11, 10, ?, 100, 1001, 1000, 10001


(A) 100
(B) 101

(C) 110

(D) 111

151, 158, 172, 182, ?


(A) 210

(B) 193

(C) 197

(D) 203

96, 90, 78, ?, 36, 6


(A) 60

(B) 54

(C) 72

(D) 48

3, 8, 11, 19, 30, 49, ?


(A) 87

(B) 79

(C) 77

(D) 73

3, 6, 18, 72, 360,?


(A) 720

(B) 1080

(C) 1600

(D) 2160

(C) 9

(D) 11

10, 100, 1100, 11000, 111000, 1210000.


(A) 1210000
(B) 11000

(C) 100

(D) 111000

0, 0, 1, 3, 5, 10, 15, 21
(A) 0
(B) 1

(C) 5

(D) 21

2880
(A) 4

(C) 92

(D) 482

(C) 186

(D) 209

Directions : (Q.11 to Q.15) Find the wrong term(s)


11.
2, 5, 9, 11, 14
(A) 2
(B) 5
12.
13.
14.
15.

480 92 24 8 4 4
(B) 8

121, 143, 165, 186, 209


(A) 143
(B) 165

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Alphabet Series

Directions : (Q.1 to Q.10) Find the missing term


1.
A, C, ?, G, I
(A) D
(B) E
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

DPP No. 2

(C) F

(D) H

CG, DI, ?, IP, MU


(A) FM

(B) EL

(C) EM

(D) FL

D-4, F-6, H-8, J-10, ?


(A) L - 14

(B) L -12

(C) L - 13

(D) N - 12

JXG, HTJ, FPN, ?, BHY


(A) EKS
(B) ELS

(C) DLR

(D) DLS

B3M, E7J, H15G, K31D, ?


(A) N65A
(B) O63A

(C) N63A

(D) N63Z

AG, LR, WC, HN, ?


(A) SX

(B) RY

(C) SY

(D) TX

AF, EJ, IN, OT, ?


(A) UX

(B) UY

(C) UN

(D) UZ

AYBZC, DWEXF, GUHVI, JSKTL, ?, POQPR


(A) MQORN
(B) QMONR

(C) MQNRO

(D) NQMOR

A3P, C5N, E8K, G12G, ?


(A) I16D
(B) I17B

(C) I17D

(D) J16B

X, U, S, P, N, K, I, ?
(A) J

(C) M

(D) F

DVG, FSI, HPK, JNM, LJO


(A) DVG
(B) JNM

(C) HPK

(D) LJO

ECA, JHF, OMK, TQP, YWU


(A) ECA
(B) JHF

(C) TQP

(D) YWU

(C) SBL

(D) ZKW

(C) HTY

(D) ITZ

(C) HBD

(D) ZFH,

(B) K

Directions : (Q.11 to Q.15) Find the wrong term (s) :


11.
12.
13.
14.
15.

ABD, DGK, HMS, NTB, SBL, ZKW


(A) NTB
(B) DGK
EPV, FQW, GRX, HTY, ITZ
(A) FQW
(B) GRX
RML, VIJ, ZFH, DDF, HBD
(A) RML
(B) DDF

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Missing term in figure

DPP No. 3

Directions : Find the missing number(s) :

1.
(A) 864

(B) 1234

(C) 1356

(D) 862

(A) 38

(B) 64

(C) 4

(D) 16

(A) 125

(B) 216

(C) 121

(D) 225

(B) 81

(C) 100

(D) 169

(B) 48

(C) 54

(D) 45

2.

3.

4.

144 4
16
?
64 36

(A) 96

73

5.

3 8 113
?
6 7
85

(A) 42

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

6
5

6.

30
36

(A) 54

(B) 63

131

7.

(D) 72

(C) 320

(D) 132

(B) 9

(C) 44

(D) 64

(B) 25

(C) 34

(D) 38

(B) 2

(C) 3

(D) 4

248
4

(A) 262

12

(C) 70

18

?
8

(B) 274

30

32 40

16

36

18 34

8.

30
(A) 48

9.

10.

25
32
26
(A) 26

17
83
?

41
11
31

963

844

464

903

(A) 1

44

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 2

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Alphabet Test

DPP No. 4

1.

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and choose the correct
sequence.
1. Precede
2. Precision
3. Precise
4. Precept
5. Preach
6. Prelude
(A) 5, 3, 1, 4, 2, 6
(B) 5, 1, 4, 3, 2, 6
(C) 5, 1, 3, 4, 2, 6
(D) 5, 1, 4, 2, 3, 6

2.

Arrange the given words in the order they occur in dictionary.


1. SIGN
2.
SOLID
3. SCENE
4.
SIMPLE
(A) 3, 1, 2, 4
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 3, 4, 1, 2

(D) 3, 4, 2, 1

3.

If the following words are arranged as found in the dictionary, then what will be the fourth letter from the left in
the last word ?
INTIMATION, INFORMATION, INTEREST, INTERROGATION, INSTIGATION
(A) R
(B) O
(C) T
(D) I

4.

Which letter is midway between 22nd letter from the left and 21st letter from the right ?
(A) L
(B) M
(C) O
(D) None of these

5.

Arrange the following group such that when arranged in a specific order, meaningful word is formed.
V A H Y E
1 2 3
4 5
(A) 2, 3, 4, 5, 1
(B) 3, 2, 5, 1, 4
(C) 3, 5, 2, 1, 4
(D) 1, 5, 2, 3, 4

6.

C E L S M
1
2 3 4
5
(A) 4, 6, 3, 5, 2, 1

U
6
(B) 5, 6, 4, 1, 3, 2

(C) 4, 6, 5, 2, 3, 1

(D) 5, 2, 3, 1, 6, 4

7.

If it is possible to make a meaningful word out of the second, the fourth, the fifth and the eighth letters of the
word ILLOGICAL then which of the following will be the third letter of the so formed word ? If more than one
word can be formed then give X as the answer.
(A) A
(B) G
(C) O
(D) X

8.

Choose the one word which can be formed from the letters of the given word.
RATIONALISATION
(A) NATIONALISTIC
(B) NATIONALIST
(C) SITUATION
(D) REALISATION

9.

Select the word from given althernatives which can not be written from the letters of EDUCATED word(A) DUCK
(B) CUTE
(C) TADE
(D) ACTE

10.

In the following series how many Cs are there which are immediately followed by Y but not immediately
preceded by J ?
J C D YJ C YO J H C YYYC I J W C YAC Y
(A) one
(B) two
(C) three
(D) four
(E) Five

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Direction Sense Test

DPP No. 5

1.

Anil left home and cycled 10 km Southwards, turned right and cycled 5 km & turned right and cycled 10 km
and turned left and cycled 10 km. How many kilometres will he have to cycle to reach his home straight ?
(A) 10 km
(B) 15 km
(C) 20 km
(D) 25 km

2.

Amit faces towards North.Turning to his right he walks 25 metres. He then turns to his left and walks 30
metres. Next, he moves 25 metres to his right. He then turns to his right again and walks 55 metres. Finally,
he turns to the right and moves 40 metres. In which direction is he now from his starting point ?
(A) South-West
(B) South
(C) North-West
(D) South-East

3.

A man is facing North-West. He turns 90 in the clockwise direction and then 135 in the anticlockwise
direction. Which direction is he facing now ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South

4.

Sanjay went 70 metres in the East before turning to his right. He went 10 metres before turning to his right
again and went 10 metres from this point.From here he went 90 metres to the North . How far was he from the
starting point ?
(A) 80 metres
(B) 100 metres
(C) 140 metres
(D) 260 metres

5.

Mohan travels 7 km Eastwards, then he turns right and travels 3 km and further turns right again and travels
11 km. How far is he from the starting point ?
(A) 5
(B) 14
(C) 21
(D) 23

6.

'A' travelled Westwards 5 km, turned left and travelled 3 km, turned right and travelled 9 km. He then travelled
North 3 km. How far was 'A' from the starting point now ?
(A) 3 kms
(B) 5 kms
(C) 10 kms
(D) 14 kms

7.

I run along the sides of a square field ABCD where C is to the North-East of A and D is to the South-East of
B. Starting from A in anti-clockwise direction, in which direction shall I be running after crossing C ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South

8.

A man starts from his office and goes 4 km northwards, then he turns left and goes 3 km and reaches a point
X. At what distance is he from the starting point ?
(A) 5 kms
(B) 4 kms
(C) 3 kms
(D) 6 kms

9.

Facing towards South, Ram started walking and turned left after walking 30 metres, he walked 25 metres and
turned left and walked 30 metres. How far is he from his starting position and in which direction ?
(A) At the starting point only
(B) 25 metres West
(C) 25 metres East
(D) 30 metres East

10.

A child goes 50 metre towards South and then turning to his right, he goes 50 metre. Then, turning to his left,
he goes 30 metre. Again he turns to his left and goes 50 metre. How far is he from his initial position ?
(A) 30 metre
(B) 40 metre
(C) 50 metre
(D) 80 metre

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability
1.

3.

13
6

(B)

1
6

(C) 14

If P = 6, J = 4, L = 8, M = 24 then :
M J L + J = ?
(A) 8
(B) 36
The value of

1
2

(D) 5

(C) 16

(D) 0

4
13

(D) 3

(6 6 6 6) 6
is equal to :
44444

(A) 1
4.

DPP No. 6

If L denotes x, M denotes , P denotes + and Q denotes , then 8 P 36 M 6 Q 6 M 2 L 3 = ?


(A)

2.

Topic : Mathematical Operations

(B)

3
2

(C)

6
13

In the following question some numbers are given in the shape of figures

= 2,

= 5,

= 7,

= 18

What is the value of


(A) 9

?
(B) 6

(C) 3

(D) 2

5.

Which one of the four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct?
3+52=0
(A) + and , 2 and 3
(B) + and , 2 and 5
(C) + and , 3 and 5
(D) None of these

6.

If 2 2 4 = 1 , 4 2 8 = 2 , then what will be the value of 6 2 4 = ?


(A) 9
(B) 10
(C) 8
(D) 12

Directions : (7 to 10) In the following questions some/letters stands for arithmetic sign as indicated below. The remaining
letters have their serial numbers in the Alphabets. Decode the letters into number and sign to decide correct
alternativeA = , E = , O = , U = +
7.
8.

9.
10.

TEF
(A) 14
SETUH
(A) 5
GULAB
(A) 26
NACED
(A) 32

(B) 12

(C) 16

(D) 18

(B) 6

(C) 7

(D) 8

(B) 28

(C) 31

(D) 38

(B) 36

(C) 39

(D) 38

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Analogy

DPP No. 7

Direction : (Q.1 to Q.4) In the following questions, choose the words that show the same relationship as
given in the each questions.
1.

Bank is related to 'Money' in the same way as 'Transport' is related


(A) Goods

2.

(D) Floor

(B) Hygrometer

(C) Spherometer

(D) Lactometer.

What is related to 'Diamond' in the same way as 'Soft' is related to 'Wax' ?


(A) Rough

4.

(C) Terrace

As Earthquake is related to Seismograph in the same way, Milk is related to which ?


(A) Hydrometer

3.

(B) Road

(B) Bright

(C) Smooth

(D) Hard

"Treatment" is related to "Doctor" in the same way as "Training" is related to


(A) Coach

(B) Game

(C) Playground

(D) Player

Directions : (5 to 10) In the following questions choose the missing word in place of sign ? On the basis of the
relationship between the words given on the left right side of sign :
5.

India : Rupees : : Japan : ?


(A) Rupees

6.

7.

8.

(C) Yen

(D) Lira

Fruit : Banana : : Mammal : ?


(A) Snake
(B) Whale

(C) Sparrow

(D) Shark

Dog : Bark : : Goat ?


(A) Bleat

(B) Howl

(C) Grunt

(D) Bray

(B) 1728

(C) 1792

(D) 1772

(B) 12

(C) 16

(D) 18

(C) MNKL

(D) LMNO

11 : 1331 : : 12 : ?
(A) 1782

9.

(B) Taka

9 : 81 : : ? : 256
(A) 14
(E) None of these

10.

? : IJGH :: STQR : NOLM


(A) OPMN

(B) NOLM

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Metnal Ability

Topic : Mirror-Water Image

DPP No. 8

Directions : Q.1 to Q.5 in each of the following questions four alternatives are given which follow a word
marked as questions 1, 2, 3 and so on. You have to select one alternative which exactly matches with
the mirror image of the word in questions.
1.

VERBAL
(A) LABREV

(B) LRVEBA

(C) REVBAL

(D)

(A)

(B)

(C)

(D)

(A)

(B)

(C)

(D)

2.

3.

4.

(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

(B)

(C)

(D)

5.

(X)

(A)

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

Directions : Find the water-Image of the given term :


6.
(A)
7.

(B)

(C)

(D)

(C)

(D)

VAYU8436
(A)

(B)

(A)

(B)

(C)

(B)

(C)

(D)

(C)

(D)

8.

(D)

9.
(X)

(A)

10.
(X)

(A)

(B)

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 2

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Miscellaneous

DPP No. 9

Directions : In the following questions, find out which of the answer figures (A), (B), (C) and (D) completes the
figure-matrix ?

1.

(A)
2.

(B)

(C)

Arrange the following in meaningful sequence :


1. Child

2. Job

(A) 1, 3, 5, 2, 4

3.

4. Infant

5. Education

(B) 3, 5, 2, 1, 4

(C) 4, 1, 3, 5, 2

(D) 4, 1, 5, 2, 3

(B) 111111

(C) 9999999

(D) 999999999

If 323 41 = 14323, 137 72 = 27731, 48 87 = 7884 then 34 75 = ?


(A) 2550

5.

3. Marriage

12345678987654321
(A) 111111111

4.

(D)

(B) 5743

(C) 7534

(D) 4357

If a = 11 (242) 121, b = 14 (392) 196, c = 13 (?) 169


(A) 182

(B) 338

(C) 458

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) 368

Page # 1

Direction : (6) In the following question, find out which of the figure (A),(B),(C) and (D) can be formed from the pieces
given in figure (X).

6.

(X)

(A)

(B)

(C)

(B)

(C)

(D)

7.

(X)

(A)
8.

(D)

The following diagram shows 10 match sticks forming three squares. What is the minimum nubmer of mathces
that must be removed to make two squares ?

(A) 3
9.

(B) 2

(C) 1

(D) 4

In the same diagram given above, what is the minimum number of extra match sticks needed so that by
adding them at suitable places five squares can be formed ?
(A) 5

10.

(B) 4

(C) 3

(D) 2

Arrange the following words in a logical and meaningful order.


1. Study

2. Job 3. Examination

4. Earn

5. Apply

(A) 1, 2, 3, 4, 5

(B) 1, 3, 2, 5, 4

(C) 1, 3, 5, 4, 2

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) 1, 3, 5, 2, 4

Page # 2

SUMMER WORKSHOP (VI Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
ANSWER KEY
DPP-1 Number Series
Ques
Ans.

1
B

2
C

3
D

4
B

5
C

6
B

7
B

8
A

9
B

10
D

11
C

12
D

13
C

14
C

15
C

10
D

11
B

12
C

13
A

14
C

15
C

DPP-2 Alphabet Series


Ques
Ans.

1
B

2
D

3
B

4
D

5
C

6
C

7
D

8
C

9
B

DPP-3 Missing term in figure


Ques
Ans.

1
A

2
C

3
B

4
C

5
D

6
A

7
A

8
C

9
A

10
B

7
D

8
B

9
A

10
C

8
A

9
C

10
D

7
A

8
C

9
C

10
D

7
A

8
B

9
C

10
B

7
C

8
C

9
C

10
D

7
B

8
B

9
D

10
D

DPP-4 Alphabet Test


Ques
Ans.

1
B

2
B

3
D

4
D

5
C

6
B

DPP-5 Direction Sense Test


Ques
Ans.

1
B

2
D

3
B

4
B

5
A

6
D

7
B

DPP-6 Mathematical Operations


Ques
Ans.

1
D

2
C

3
C

4
A

5
A

6
A

DPP-7 Analogy
Ques
Ans.

1
A

2
D

3
D

4
A

5
C

6
B

DPP-8 Mirror -Water Image


Ques
Ans.

1
D

2
B

3
A

4
D

5
C

6
D

DPP-9 Miscellaneous
Ques
Ans.

1
D

2
D

3
A

4
B

5
B

6
A

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

Related Interests