You are on page 1of 15

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)

Daily Practice Problem Sheet


Subject : Mental Ability

Topic : Number Series

Directions : Find the missing numbers :


1.
67, 62, 57, ? , 47
(A) 52
(B) 53
2.
3.
4.
5.

6.
7.

8.

9.

10.

13.

14.

15.

(C) 54

(D) 50

1, 2, 9, 4, 25, 6, _
(A) 51

(B) 49

(C) 50

(D) 47

9, 11, 15, 23, ?


(A) 25

(B) 21

(C) 39

(D) 31

2, 3, 5, 7, ?
(A) 9

(B) 10

(C) 11

(D) 14

151, 158, 172, 182, ?


(A) 210

(B) 193

(C) 197

(D) 203

0, 0, ?, 3, 7, 15, 8, 26, 80
(A) 0
(B) 1

(C) 2

(D) 3

100, 50, 52, 26, 28, ?, 16, 8.


(A) 30
(B) 36

(C) 14

(D) 32

3, 8, 11, 19, 30, 49, ?


(A) 87

(B) 79

(C) 77

(D) 73

3, 15, 35, 63, 99, ?


(A) 144

(B) 143

(C) 121

(D) 169

5, 9, 17, 29, 45, ?


(A) 60

(B) 65

(C) 70

(D) 68

(C) 9

(D) 11

10, 100, 1100, 11000, 111000, 1210000.


(A) 1210000
(B) 11000

(C) 100

(D) 111000

9, 13, 21, 37, 69, 132, 261


(A) 21
(B) 37

(C) 69

(D) 132

1, 4, 3,
(A) 4

(C) 7

(D) 64

(C) 21

(D) 64

Directions : Find the wrong term(s)


11.
2, 5, 9, 11, 14
(A) 2
(B) 5
12.

DPP No. 1

16,

5,

32, 7, 64
(B) 16

3, 10, 36, 180, 1080, 7560, 60480


(A) 3
(B) 10

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Alphabet Series

Directions : Find the missing term :


1.
Q, N, K, ?, E
(A) H
(B) I
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

13.

14.

15.

(C) J

(D) G

CG, DI, ?, IP, MU


(A) FM

(B) EL

(C) EM

(D) FL

FLP, INS, LPV, ?


(A) ORX

(B) PRY

(C) ORY

(D) OSY

DFK, FEL, HDM, JCN, ?


(A) KBN
(B) KBO

(C) LBO

(D) LBN

JXG, HTJ, FPN, ?, BHY


(A) EKS
(B) ELS

(C) DLR

(D) DLS

ZGL, XHN, VIQ, TJU, ?


(A) RKX
(B) RKY

(C) RLZ

(D) RKZ

CYD, FTH, IOL, LJP, ?


(A) PET

(C) OEY

(D) PEV

6C7, 8F10, 11J14, 15O19, ?


(A) 19U24
(B) 20U25

(C) 19U25

(D) 20U24

AF, EJ, IN, OT, ?


(A) UX

(C) UN

(D) UZ

(C) ZCFIL

(D) IMPSV

(C) HPK

(D) LJO

EPV, FQW, GRX, HTY, ITZ


(A) FQW
(B) GRX

(C) HTY

(D) ITZ

PON, RQP, TSR, VVT, XWV, ZYX


(A) VVT
(B) TSR

(C) XWV

(D) RQP

BCFH, EFIJ, HILN, KLOQ, NORT


(A) BCFH
(B) EFIJ

(C) HILN

(D) KLOQ

A3P, C5N, E8K, G11G, I17A


(A) I17A
(B) G11G

(C) E8K

(D) A3P

(B) OET

(B) UY

?, PSVYB, EHKNQ, TWZCF, ILORU


(A) BEHKN
(B) ADGJM

Directions : Find the wrong term (s) :


11.
DVG, FSI, HPK, JNM, LJO
(A) DVG
(B) JNM
12.

DPP No. 2

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Missing Term in figure

DPP No. 3

Directions : Find the missing number(s) :

1.

5 26 4

6 ? 3

8 29 3

(A) 32

(B) 22

(C) 18

(D) 27

(A) 125

(B) 25

(C) 625

(D) 156

(B) 48

(C) 54

(D) 45

(B) 622

(C) 631

(D) 631

(B) 199

(C) 257

(D) 209

2.

73

3.

3 8 113
6 7
85

(A) 42

551

4.

5.

(A) 228

246
4

(A) 262

2
9
65

3
17
119

?
9

5
38
?

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

7
6.

286

16

142

34
?
(1)

(A) 72

7. 49

36
26

(B) 70

64

81

25
(A) 19

9
21

(C) 35

(D) 120

(C) 84

(D) 74

?
6

(A) 48

11

(B) 72

11

103

39

14

10

(A) 62
10.

(D) 31

16

13

65
6

(C) 25

36

80

(D) 66

144

(B) 23

9.

25
?

64

16

15

8.

25

(C) 68

(B) 102

Which one number can be placed at the sign of interrogation ?


93

27

79

38

67

16

63

37

42

(A) 5

(B) 6

(C) 8

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) 9

Page # 2

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Alphabet Test

DPP No. 4

1.

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and choose the correct
sequence.
1. Precede
2. Precision
3. Precise
4. Precept
5. Preach
6. Prelude
(A) 5, 3, 1, 4, 2, 6
(B) 5, 1, 4, 3, 2, 6
(C) 5, 1, 3, 4, 2, 6
(D) 5, 1, 4, 2, 3, 6

2.

If the following words are arranged as found in the dictionary, then what will be the fourth letter from the left in
the last word ?
INTIMATION, INFORMATION, INTEREST, INTERROGATION, INSTIGATION
(A) R
(B) O
(C) T
(D) I

3.

Which letter is midway between 22nd letter from the left and 21st letter from the right ?
(A) L
(B) M
(C) O
(D) None of these

4.

If the positions of the first and sixth letters of the word BENEFICIAL are interchanged; similarly the positions
of the second and seventh letters are interchanged and so on, which letter will be third from the right end after
rearrangement ?
(A) C
(B) E
(C) F
(D) N

5.

Arrange the following group such that when arranged in a specific order, meaningful word is formed.
V A H Y E
1 2 3
4 5
(A) 2, 3, 4, 5, 1
(B) 3, 2, 5, 1, 4
(C) 3, 5, 2, 1, 4
(D) 1, 5, 2, 3, 4

6.

C E L S M
1
2 3 4
5
(A) 4, 6, 3, 5, 2, 1

U
6
(B) 5, 6, 4, 1, 3, 2

(C) 4, 6, 5, 2, 3, 1

(D) 5, 2, 3, 1, 6, 4

7.

If it is possible to make a meaningful word out of the second, the fourth, the fifth and the eighth letters of the
word ILLOGICAL then which of the following will be the third letter of the so formed word ? If more than one
word can be formed then give X as the answer.
(A) A
(B) G
(C) O
(D) X

8.

Choose the one word which can be formed from the letters of the given word.
RATIONALISATION
(A) NATIONALISTIC
(B) NATIONALIST
(C) SITUATION
(D) REALISATION

9.

If it is possible to make a meaningful word with the third, the fourth and the eleventh letters of the word
CONTROVERSIAL, which of the following will be the last letter of that word ? If more than one such words
can be made, give M as the answer and if no such word is there, give X as the answer.
(A) S
(B) I
(C) X
(D) M

10.

In the following series how many Cs are there which are immediately followed by Y but not immediately
preceded by J ?
J C D YJ C YO J H C YYYC I J W C YAC Y
(A) one
(B) two
(C) three
(D) four

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Direction Sense Test

DPP No. 5

1.

Anil left home and cycled 10 km Southwards, turned right and cycled 5 km & turned right and cycled 10 km
and turned left and cycled 10 km. How many kilometres will he have to cycle to reach his home straight ?
(A) 10 km
(B) 15 km
(C) 20 km
(D) 25 km

2.

Amit faces towards North.Turning to his right he walks 25 metres. He then turns to his left and walks 30
metres. Next, he moves 25 metres to his right. He then turns to his right again and walks 55 metres. Finally,
he turns to the right and moves 40 metres. In which direction is he now from his starting point ?
(A) South-West
(B) South
(C) North-West
(D) South-East

3.

A man is facing North-West. He turns 90 in the clockwise direction and then 135 in the anticlockwise
direction. Which direction is he facing now ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South

4.

Sanjay went 70 metres in the East before turning to his right. He went 10 metres before turning to his right
again and went 10 metres from this point.From here he went 90 metres to the North . How far was he from the
starting point ?
(A) 80 metres
(B) 100 metres
(C) 140 metres
(D) 260 metres

5.

Mohan travels 7 km Eastwards, then he turns right and travels 3 km and further turns right again and travels
11 km. How far is he from the starting point ?
(A) 5
(B) 14
(C) 21
(D) 23

6.

'A' travelled Westwards 5 km, turned left and travelled 3 km, turned right and travelled 9 km. He then travelled
North 3 km. How far was 'A' from the starting point now ?
(A) 3 kms
(B) 5 kms
(C) 10 kms
(D) 14 kms

7.

I run along the sides of a square field ABCD where C is to the North-East of A and D is to the South-East of
B. Starting from A in anti-clockwise direction, in which direction shall I be running after crossing C ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South

8.

A man starts from his office and goes 4 km northwards, then he turns left and goes 3 km and reaches a point
X. At what distance is he from the starting point ?
(A) 5 kms
(B) 4 kms
(C) 3 kms
(D) 6 kms

9.

Facing towards South, Ram started walking and turned left after walking 30 metres, he walked 25 metres and
turned left and walked 30 metres. How far is he from his starting position and in which direction ?
(A) At the starting point only
(B) 25 metres West
(C) 25 metres East
(D) 30 metres East

10.

A child goes 50 metre towards South and then turning to his right, he goes 50 metre. Then, turning to his left,
he goes 30 metre. Again he turns to his left and goes 50 metre. How far is he from his initial position ?
(A) 30 metre
(B) 40 metre
(C) 50 metre
(D) 80 metre

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Puzzle Test

DPP No. 6

Directions : (1 to 3) Read following information carefully and answer the questions given below it :
(i) A and B are good in Biology & Chemistry.
(ii) A & C are good in Biology & Physics.
(iii) C,D & E are good in Physics & History.
(iv) C & E are good in Physics & Mathematics.
(v) D & B are good in Chemistry & History.
1.
2.
3.

Who is good in Physics, History & Mathematics but not in Biology ?


(A) D
(B) C
(C) A
Who is good in Physics, History, Mathematics & Biology ?
(A) C
(B) E
(C) D
Who is good in Physics, Chemistry & History ?
(A) C
(B) E
(C) D

(D) E
(D) B
(D) B

Directions : (4 to 6) Five persons are sitting in a row. One of the two persons at the extreme ends is intelligent and
other one is fair. A fat person is sitting to the right of a weak person. A tall person is to the left of the fair person
and the weak person is sitting between the intelligent and the fat person.
4.
Tall person is at which place counting from right?
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth
5.

Person to the left of weak person possesses which of the following characteristics ?
(A) Intelligent
(B) Fat
(C) Fair
(D) Tall

6.

Which of the following persons is sitting at the centre ?


(A) Intelligent
(B) Fat
(C) Fair

(D) Weak

Direction : (7 to 9) Read the following information and answer the questions.


A was punctual. B came after him and C immediately before B. D was earliest but E was last of all
getting to school. [CET-VIII]
7.
Who arrived first at school ?
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
8.
9.

Who arrived second ?


(A) A

(B) B

(C) C

(D) D

Who came third ?


(A) A

(B) B

(C) C

(D) D

Directions : (10) In a sports meet six different runners A, B, C , D, E, F participated in a race. Following statements
are all true about the result of the race
1. There were no ties
2. A did not finish last
3. E finish third
4. B finished either immediately before or immediately after D
10.

Which of the following is the possible order of the race from 1st to last
(A) A, E, B, D, F, C
(B) B, D, E, F, C, A
(C) D, A, E, B, C, F

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) C, A, E, F, D, B
Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability
1.

2.

DPP No. 7

If + means , means , means + and means , then 36 8 + 4 6 + 2 3 = ?


1
(A) 2
(B) 18
(C) 43
(D) 6
2
If means +, means , means and + means , then

32 8 8 2

4 18 8 9 1
(A) 0

3.

Topic : Mathematical Operations

=?
(B) 1

(C) 12

(D) None of these

What mathematical operation should come at the place of ? in the equation :


2 ? 6 12 4 + 2 = 11
(A) +
(B)
(C)
(D)

Directions : (4 to 6) In the following questions some numbers are given in the shape of figures. Finding the values of the
figures give the correct answer of the questions

4.

=1

=2

=3

=4

=?

(A) 5
5.

+
(A) 3

(C) 8

(D) 9

(B) 3

(C) 5

(D) 6

(B) 4

(C) 5

(D) 7

=?

(A) 0
6.

(B) 7

=?

Directions : (7 to 9) Correct the following equations by interchanging two signs :


7.

3 9 27 + 9 3 = 3
(A) + and
(B) and +

(C) and

(D) and

8.

If 2 2 4 = 1 , 4 2 8 = 2 , then what will be the value of 6 2 4 = ?


(A) 9
(B) 10
(C) 8
(D) 12

9.

Find the 4 digit number ABCD such that ABCD 9 = DCBA.


(A) 1089
(B) 9801
(C) Both A and B

(D) None of these

Directions : (10) In the following questions some/letters stands for arithmetic sign as indicated below. The remaining letters
have their serial numbers in the Alphabets. Decode the letters into number and sign to decide correct alternativeA = , E = , O = , U = +
10.

RUFOBEG
(A) 14

(B) 16

(C) 12

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) 18
Page # 1

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability
1.

Topic : Dice Test

A dice has been thrown four times and produces following results.

Which number will appear opposite to the number 3 ?


(A) 4
(B) 5
(C) 6
2.

DPP No. 8

(D) 1

What should be the number opposite 4 ?

(A) 5

(B) 1

(C) 3

(D) 2

(C) E

(D) F

3.
(i)

(ii)

(iii)
(iv)
Which letter will be opposite to letter D ?
(A) A
(B) B

Directions : (4 to 5) The figure (X) given below is the unfolded position of a cubical dice. In each of the
following questions this unfolded figure is followed by four different figures of dice. You have to
select the figure which is identical to the figure (X).

4.

(X)

(A)

(B)

(B)

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D)

Page # 1

5.

(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

6.

Which number is opposite 3 in a standard dice given below ?

(C) 5

(D) Cant be determined

7.

(A) 1
(B) 4
Which number is opposite 4 ?

(A) 5

(C) 2

(D) 1

(C) 4

(D) 5

8.

(B) 3

The number opposite to 2 is :

2
1 3

4
5 3

2
3 5

2
5 6

(A) 1

9.

(B) 3

A dice has numbers, 1, 2, 3, 4, 5 and 6 on its faces. Four positions of the dice are shown below. The number
on the face opposite to the face with number 6 is
5
6

4
3

3
4

(A) 4
10.

6
5

(B) 2

(C) 5

(D) 3

Three positions of the same dice are given below. Observe the figures carefully and tell which number will
come in place of ?

5
6
(i)
(A) 1

4
2

(ii)

(iii)
(B) 3

(C) 2

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) 6

Page # 2

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability
1.

Topic : Figure Partition

DPP No. 9

What is the number of straight lines in the following figure ?

(A) 11

(B) 14

(C) 16

(D) 17

2.

What is the number of rectangles in the following figure ?

(A) 6
(B) 7
(C) 8
How many parallelograms are there in the figure below ?

(D) 9

3.

(A) 14

(D) 18

4.

(C) 16

How many squares are there in the following figure ?

(A) 13
5.

(B) 15

(B) 14

(C) 16

(D) 15

Count the number of triangles and squares in the following figure ?

(A) 28 triangles, 10 squares


(C) 32 triangles, 10 squares

(B) 28 triangles, 8 squares


(D) 32 triangles, 8 squares

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

6.

Count the number of squares in the following figure :

(A) 15
7.

(B) 6

(C) 8

(D) 10

(B) 10

(C) 6

(D) 12

How many quadrilateral there in the following figure ?

(A) 11
10.

(D) 26

How many triangles does the following figure contain ?

(A) 11
9.

(C) 24

How many triangles are there in the figure below?

(A) 5
8.

(B) 21

(B) 8

(C) 2

(D) 4

(C) 12

(D) 8

How many cubes are there in the following figure?

(A) 6

(B) 10

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 2

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
Subject : Mental Ability

Topic : Miscellaneous

DPP No. 10

Directions : In the following questions, find out which of the answer figures (A), (B), (C) and (D) completes the
figure-matrix ?

1.

Ans

(A)
2.

3.

4.
5.

(B)

(C)

(D)

Arrange the following in meaningful sequence :


1. Child
2. Job
3. Marriage
(A) 1, 3, 5, 2, 4
(B) 3, 5, 2, 1, 4

4. Infant
5. Education
(C) 4, 1, 3, 5, 2
(D) 4, 1, 5, 2, 3

12345678987654321
(A) 111111111
(B) 111111

(C) 9999999

(D) 999999999

If 323 41 = 14323, 137 72 = 27731, 48 87 = 7884 then 34 75 = ?


(A) 2550
(B) 5743
(C) 7534

(D) 4357

If a = 11 (242) 121, b = 14 (392) 196, c = 13 (?) 169


(A) 182
(B) 338
(C) 458

(D) 368

Direction : (6) In the following question, find out which of the figure (A),(B),(C) and (D) can be formed from the pieces
given in figure (X).

6.
(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1

7.
(X)

(A)
8.

(B)

(C)

(D)

The following diagram shows 10 match sticks forming three squares. What is the minimum nubmer of mathces
that must be removed to make two squares ?

(A) 3

(B) 2

(C) 1

(D) 4

9.

In the same diagram given above, what is the minimum number of extra match sticks needed so that by
adding them at suitable places five squares can be formed ?
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2

10.

Arrange the following words in a logical and meaningful order.


1. Study
2. Job 3. Examination
4. Earn
5. Apply
(A) 1, 2, 3, 4, 5
(B) 1, 3, 2, 5, 4
(C) 1, 3, 5, 4, 2

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

(D) 1, 3, 5, 2, 4

Page # 2

SUMMER WORKSHOP (VII Olympiad)


Daily Practice Problem Sheet
ANSWER KEY
DPP-1 Number Series
Ques
Ans.

1
A

2
B

3
C

4
C

5
B

6
A

7
C

8
B

9
B

10
B

11
C

12
D

13
D

14
A

15
B

10
B

11
B

12
C

13
A

14
B

15
B

DPP-2 Alphabet Series


Ques
Ans.

1
A

2
D

3
C

4
C

5
D

6
D

7
B

8
B

9
D

DPP-3 Missing Term in figure


Ques
Ans.

1
B

2
C

3
D

4
B

5
C

6
B

7
D

8
A

9
A

10
D

7
D

8
B

9
D

10
C

7
B

8
A

9
C

10
D

7
D

8
A

9
C

10
D

7
D

8
A

9
A

10
A

7
A

8
C

9
A

10
B

7
D

8
D

9
A

10
B

7
B

8
B

9
D

10
D

DPP-4 Alphabet Test


Ques
Ans.

1
B

2
D

3
D

4
D

5
C

6
B

DPP-5 Direction Sense Test


Ques
Ans.

1
B

2
D

3
B

4
B

5
A

6
D

DPP-6 Puzzle Test


Ques
Ans.

1
D

2
A

3
C

4
B

5
A

6
B

DPP-7 Mathematical Operations


Ques
Ans.

1
C

2
B

3
C

4
D

5
A

6
D

DPP-8 Dice Test


Ques
Ans.

1
A

2
B

3
A

4
D

5
B

6
B

DPP-9 Figure Partition


Ques
Ans.

1
B

2
D

3
D

4
D

5
C

6
C

DPP-10 Miscellaneous
Ques
Ans.

1
D

2
D

3
A

4
B

5
B

6
A

CAREER POINT : 128, Shakti Nagar, Kota-324009 (Raj.), Ph: 0744-2503892

Page # 1