1

Definisi, Pengertian & Takrifan Motivasi
Oleh Taidin Suhaimin
"Kemampuan adalah apa yang anda boleh lakukan. Motivasi menentukan apa yang anda lakukan. Sikap pula menentukan bagaimana baik anda lakukannya." - Lou Holtz

Perkataan MOTIVASI sejak akhir kurun kedua puluh sudah menjadi sesuatu yang lumrah. Namun kini, masih ramai yang kurang faham tentang apa yang dimaksudkan dengan perkataan MOTIVASI. Artikel ini menjelaskan pengertian, definisi dan takrifan motivasi dengan cara yang lebih mudah difahami.

1. Motivasi Sebagai Pengarah Tuju dan Penggerak Tindakan
Perkataan MOTIVASI adalah berasal daripada perkataan Bahasa Inggeris - "MOTIVATION". Perkataan asalnya ialah "MOTIVE" yang juga telah dipinjam oleh Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia kepada MOTIF, yakni bermaksud TUJUAN. Di dalam surat khabar, kerap pemberita menulis ayat "motif pembunuhan". Perkataan motif di sini boleh kita fahami sebagai sebab atau tujuan yang mendorong sesuatu pembunuhan itu dilakukan. Jadi, ringkasnya, oleh kerana perkataan motivasi adalah bermaksud sebab, tujuan atau pendorong, maka tujuan seseorang itulah sebenarnya yang menjadi penggerak utama baginya berusaha keras mencapai atau mendapat apa juga yang diinginkannya sama ada secara negatif atau positif. Oleh itu, kita boleh definisikan bahawa: 1. Motivasi adalah sesuatu yang menggerak dan mengarahtuju seseorang dalam tindakan-tindakannya sama ada secara negatif atau positif.

2. Motivasi Sebagai Pendorong
Tujuan atau motif adalah sama fungsinya dengan matlamat, wawasan, aspirasi, hasrat atau cita-cita. Jadi, wawasan, cita-cita, impian, keinginan atau keperluan seseorang itu malah bagi sesebuah negara merupakan pendorong utama yang menggerakkan usaha bersungguh-sungguh untuk mencapai apa yang dihajatkan. Lebih penting sesuatu yang ingin dicapai, dimiliki, diselesaikan atau ditujui, lebih serius dan lebih kuatlah usaha seseorang, sesebuah keluarga, organisasi, masyarakat atau negara untuk mencapai apa juga matlamat yang telah ditetapkan. Jadi, dengan matlamat atau hasrat yang lebih penting atau besar, lebih kuatlah pula dorongan atau motivasi seseorang itu untuk berusaha bagi mencapai matlamatnya. Oleh itu, bolehlah kita buat kesimpulan di sini bahawa: 2. Motivasi adalah suatu bentuk dorongan minda dan hati yang menjadi penggerak utama seseorang, sesebuah keluarga atau organisasi untuk mencapai apa juga yang diinginkan. (Definisi kedua saya di atas ada kesamaan sedikit dengan definisi pertama).

2

3. Motivasi Sebagai Darjah Kesungguhan
Tahap kepentingan sesuatu yang seseorang ingin capai, memberi kesan terhadap tahap kesungguhannya berusaha. Sungguhpun masa untuk mencapainya agak lama, tetapi jika apa yang dihasratkan itu amat penting, ia akan terus tetap mempunyai keinginan atau kesungguhan untuk berusaha sehinggalah matlamatnya tercapai. Oleh itu, bolehlah juga kita buat kesimpulan di sini bahawa: 3. Motivasi adalah darjah atau tahap kesungguhan dan tempoh keterusan seseorang, berusaha untuk mencapai tujuan atau matlamat.

4. Motivasi Sebagai Stimulator
Untuk menjelaskan maksud ini, saya ingin ambil kisah berikut: Seseorang lelaki dan wanita yang sedang saling amat cinta mencintai sehingga telah berjanji untuk hidup bersama, akan berusaha dengan penuh kesungguhan untuk menjadi suami isteri walaupun menghadapi pelbagai halangan untuk berbuat demikian. Itulah sebabnya, ramai pasangan yang kita dengar pergi bernikah ke luar negara apabila ada halangan yang tidak membolehkan mereka mendapat sijil perkahwinan di dalam negara atas sebab halangan undang-undang. Seperti kata pepatah Melayu "Nak, seribu daya. Tak nak, seribu dalih." Di sini dapatlah kita simpulkan bahawa: 4. Motivasi adalah stimulasi atau semangat akibat rangsangan atau keghairahan terhadap sesuatu yang benar-benar diingini.

Taidin Suhaimin sedang mengendalikan Program Motivasi untuk Dewan Bandaraya Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia pada 2-3 Jun 2009.

5. Motivasi Sebagai Pemangkin Keberanian
Untuk menjelaskan maksud ini, saya ingin menceritakan sedikit pengalaman saya semasa kanak-kanak dahulu. Semasa saya baru berusia kira-kira 10 tahun, saya amat takut berada di tempat gelap, sebab takut akan "terjumpa hantu". Amalan di kampung saya terutamanya pada tahun-tahun 60an dan 70an ialah apabila seseorang ahli keluarga meninggal dunia,

3
pada rumah orang yang meninggal dunia itu hendaklah ada orang yang tidak tidur atau berjaga sampai pagi, selama tujuh hari. Amalan ini dipanggil "modtudau". Suatu hari, ada kematian di kampung saya. Masa itu, banyak cerita tentang "hantu bangkit" di tempat kelahiran saya (Kundasang, Ranau, Sabah - Kini Kundasang adalah sebuah pusat peranginan yang terkenal di rantau ini). Kerana minat "modtudau", saya tidak melepaskan peluang untuk "modtudau" bersama. Rumah kami jaraknya lebih kurang 500 meter dari rumah jiran kami itu yang ada kematian. Apabila malam semakin larut, saya mula rasa mengantuk. Tiba-tiba saya rasa nak balik rumah sangat. Waktu itu bekalan elektrik belum ada. Kerana takut terjumpa hantu, saya telah cuba mencari jika ada sesiapa yang nak balik rumah mereka agar dapat menemani saya pulang, tetapi, nampaknya tak ada seorangpun yang nak balik.

(Kundasang - Terletak Di Bawah Kaki Gunung Kinabalu - Gunung Tertinggi Di Asia Tenggara 13,455 Kaki)

Yang nak balik, sudah balik awal. Yang tak nak balik rumah, ada yang sudah tidur atas lantai. Pada masa yang sama, saya juga malu minta tolong hantar pulang kerana saya pergi ke rumah jiran itupun sebenarnya tidak ada sesiapa yang menjemput. Ibu bapa saya pun tak tahu. Ingatkan nak pergi sekejap sahaja. Oleh kerana rasa tak selesa tidur di rumah orang lain, dan takut pula dimarahi ibu bapa, saya terus memberanikan diri balik seorang diri. Mula-mula jalan, OK - (takut juga tetapi masih terkawal). Sampai di pertengahan jalan, tiba-tiba saya terasa macam ada sesuatu di sebelah kiri saya - seperti lembaga hitam besar.
Kinabalu Pine Resort, Kg. Sinisian, Kundasang, Ranau, Sabah, Malaysia

Saya terus sangat terkejut dan takut. Apa lagi….. sayapun memecut lari seperti lipas kudung - sekuat-kuatnya menyelamatkan diri ... badan dan mukapun rasa amat pucat dan sejuk, bulu romapun naik! Taaakut sangat! Sampai rumah - dalam keadaan amat seram, saya berteriak.. AMAAAAAAAK IWANGAII ILO NONGOBOOONNN (Bahasa Ibunda saya) atau MAAAK BUKA PINTUUUUU!!!. Terdengar suara ketakutan dari saya, mak saya cepat-cepat buka pintu! Mungkin masih berjaga - dan tak dapat tidur kerana risau tentang diri saya. Oleh kerana terlalu takut dan tercungap-cungap, ibu saya yang mungkin tadinya risau dan marah, cepat-cepat mententeramkan saya. Itulah salah satu daripada pengalaman-pengalaman saya semasa kanak-kanak yang saya tak dapat lupakan; kerana teringin sangat nak balik rumah, dalam keadaan takut-takut pun tetap nak pulang rumah, akhirnya memberanikan juga balik seorang diri walaupun dalam keadaan gelap. Apa yang boleh saya rumuskan di sini berasaskan pengalaman saya itu ialah; apabila kita betul-betul dan benar-benar inginkan sesuatu, ketakutan atau kemalasan menjadi perkara kedua - mencapai matlamat akan menjadi perkara utama; keberanian, kerajinan dan ketekunan akan timbul.

4
Oleh itu, bolehlah kita simpulkan atau definisikan di sini bahawa: 5. Motivasi adalah suatu mangkin yang menimbul dan menyeramakkan keinginan, keberanian dan kesungguhan untuk mencapai sesuatu matlamat mencabar yang benar-benar diingini serta diyakini boleh dicapai / perolehi. (Definisi kelima ini pula ada kesamaan sedikit dengan definisi keempat).

Kritikan Terhadap Pendapat Tentang Motivasi
Ramai ahli psikologi yang menyatakan bahawa, apabila sesuatu matlamat sudah tercapai, ianya tidaklah berfungsi lagi sebagai pemotivasi. Ini kerana, bila yang diinginkan sudah tercapai, ia akan berpuas hati dan tidak lagi menjadi perangsang kepadanya; ianya tidak lagi menjadi sesuatu yang mendorong atau memotivasikan dirinya untuk terus berusaha mendapatkannya.

Pusat Latihan Telekom di Kundasang, Ranau, Sabah, Malaysia

Saya agak kurang bersetuju dengan pendapat atau konotasi ini. Sesuatu yang dahulunya menjadi pemotivasi - sebelum kita miliki, sebenarnya masih berperanan sebagai pemotivasi. Misalnya, seorang yang sangat kepingin memiliki suatu kereta (mobil) idaman; cita-cita tercapai; walaupun membelinya secara ansuran, apakah apabila dengan sudah memiliki kereta idaman, kereta idaman itu tidak lagi menjadi salah satu pemotivasinya? Pada hemat saya, ia masih tetap sebagai pemotivasi tetapi dalam bentuk lain yakni; misalnya, motivasi untuk memastikan kereta idamannya itu tetap bersamanya atau terus dimilikinya dengan membuat bayaran ansuran bulanannya secara konsisten. Jadi, pendapat yang mengatakan "a satisfied need doesn't motivate", boleh dipertikaikan. A satisfied need, in actuality still has its motivational functions. Themotivational functions shall be: to nurture and sustain what is or are being possessed or hold so long as they are needed. Semoga definisi-definisi motivasi yang dipaparkan di atas itu dapat sedikit sebanyak membantu anda dalam usaha anda memahami dengan lebih mudah makna atau erti perkataan motivasi.

P1
Terima Kasih. Semoga kita semua sentiasa dalam keredhaan Allah.

Bagaimana Memotivasi Diri Anda
Oleh Taidin Suhaimin

5
"Waktu saya budak-budak dahulu, setiap 10 perkara yang saya buat, 9 gagal. Saya tidak mahu menjadi seorang yang gagal. Sebab itu, saya berusaha 10 kali ganda daripada biasa." – George Bernard Shaw Artikel ini menjelaskan bagaimana anda boleh memantapkan motivasi diri anda khususnya tatkala anda terasakan "kesesatan" hala tuju kehidupan, kurang keyakinan diri atau kurang pasti tentang apa yang patut anda lakukan. Saya berharap setelah anda membaca artikel saya tentang Pengertian, Definisi & Takrifan Motivasi anda kini lebih faham maksud MOTIVASI. Artikel tersebut telah saya fikirkan dan tuliskan pada sekitar bulan Oktober 2003. Alhamdullillah, Allah masih lanjutkan usia saya dan kini saya dengan besar hati ingin pula mengutarakan saranan saya tentang bagaimana anda boleh memotivasikan atau meningkatkan lagi motivasi diri anda.

Bagaimana Memotivasi Diri Anda
1. Bina Matlamat yang Jelas, Tumpu dan Fokuskan Usaha untuk Mencapainya
Seperti yang telah saya jelaskan, perkataan MOTIVASI adalah berasal daripada perkataan Bahasa Inggeris - "MOTIVATION" yang mana perkataan asalnya ialah "MOTIVE" yang juga telah dipinjam oleh Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia kepada MOTIF, yakni bermaksud TUJUAN. Oleh itu, tidak dapat anda tolak bahawa kunci utama yang memotivasikan diri kita dalam apa keadaan sekali pun adalah TUJUAN atau MOTIF anda. Atau, dalam kata-kata yang lebih mantap; matlamat, wawasan, aspirasi, hasrat atau cita-cita anda. Ini bererti, jika anda sudah mempunyai matlamat atau tujuan-tujuan yang jelas dalam kehidupan anda, anda dengan sendirinya sudah mempunyai pendorong yang menggerakkan serta mengarah tuju anda untuk bertindak ke arah mencapai matlamat-matlamat anda. Seseorang yang tidak mempunyai matlamat hidup yang jelas, akan seolah-seolah meniti kehidupannya seperti berjalan dalam kegelapan yang tidak pasti akan ke mana sampainya. Oleh kerana itu, binalah matlamat atau apa juga yang anda ingin sekali capai atau miliki dalam kehidupan anda dengan jelas. Matlamat anda itu akan menjadi kompas dan pendorong kehidupan anda. Fokuskanlah segala perhatian dan tenaga anda ke arah mencapai matlamat, wawasan, aspirasi, hasrat atau cita-cita anda itu. "Motivasi adalah sesuatu yang menggerak dan mengarahtuju seseorang dalam tindakantindakannya sama ada secara negatif atau positif." - Taidin Suhaimin "Motivasi adalah suatu bentuk dorongan minda dan hati yang menjadi penggerak utama seseorang, sesebuah keluarga atau organisasi untuk mencapai apa juga yang diinginkan." Taidin Suhaimin

2. Tanamkan dan Pegang Falsafah bahawa untuk Berjaya Kita Mesti Benar-Benar Serius, Dedikasi dan Usaha Sungguh-Sungguh
Tahap kepentingan sesuatu yang seseorang ingin capai, memberi kesan terhadap tahap kesungguhan seseorang itu berusaha. Ketekunan atau sikap tidak kenal putus asa sebenarnya adalah terhasil daripada kemantapan dan kejelasan matlamat anda. Lagi

6
penting atau besar ertinya sesuatu yang anda hasratkan, akan lebih terdorong dan bersungguh-sungguhlah anda berusaha. Secara tidak anda sedari atau sedari, matlamat anda yang sangat jelas itu disokong pula oleh pegangan hidup yang berlandaskan "kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya" akan memberi peringatan dan dorongan kuat kepada anda berusaha bersungguh-sungguh. Ini kerana, anda percaya bahawa hanya dengan cara itu sahajalah anda boleh mencapai kejayaan. Ini dengan sendirinya pula akan meningkatkan darjah atau tahap kesungguhan, semangat atau motivasi diri anda untuk berusaha lebih gigih terutamanya dalam suasana di mana anda mendepani cabaran kuat.

"Motivasi adalah darjah atau tahap kesungguhan dan tempoh keterusan seseorang, berusaha untuk mencapai tujuan atau matlamat." - Taidin Suhaimin "Motivasi adalah stimulasi atau semangat akibat rangsangan atau keghairahan terhadap sesuatu yang benar-benar diingini." - Taidin Suhaimin

3. Tanamkan Semangat Berani & Keyakinan Diri yang Tinggi
Salah satu sebab utama kenapa motivasi seseorang itu menjadi lemah ialah apabila timbul ketidakyakinan pada diri sendiri. Seseorang yang tidak yakin biasanya akan kalah sebelumpun melakukan apa yang patut dilakukannya untuk mencapai kemenangan. Oleh itu, untuk mencapai kejayaan, seseorang itu mesti berani. "Berani kerana benar, takut kerana salah." - "Alang-alang menyeluk pekesam, biar sampai ke pangkal lengan. - "Alangalang berusaha, biarlah berusaha betul-betul." harus menjadi pegangan anda. Anda mestilah tanamkan keberanian positif pada diri anda. Anda mestilah mempunyai sikap berani melakukan apa sahaja yang anda patut buat tetapi takut melakukannya untuk mencapai kejayaan. Agar anda lebih yakin dan berani, anda mestilah tahu benar-benar apa yang anda harus lakukan untuk mengatasi ketakutan atau mencapai kejayaan. Ini bererti, anda hendaklah mempunyai perancangan dan pelan tindakan mantap yang bertindak sebagai rangka panduan, penguat fikiran dan hati anda serta tindakan anda dalam menangani apa juga cabaran, halangan yang anda hadapi. Penutup Saya yakin dengan berpandukan kepada tiga perkara di atas, anda akan sentiasa dapat memantapkan lagi motivasi diri anda khususnya tatkala mood atau semangat anda menjadi lemah. Oleh itu, mantapkanlah matlamat hidup anda. Fokuskanlah usaha dan tenaga anda untuk mencapai matlamat-matlamat anda itu. Berusahalah dengan penuh ketekunan, dedikasi serta kesungguhan. Yakinlah bahawa anda sebenarnya BOLEH. Katakanlah kepada diri anda, SAYA BOLEH! seberapa kerap yang boleh. Jangan sekali-kali ragu-ragu melakukan apa yang mesti anda lakukan demi mencapai kejayaan (di Dunia & Akhirat). Insya-Allah. Semoga Sukses Selalu. Ikhlas dari saya Taidin Suhaimin Dkemaskini pada: 25 Februari 2010. P.S. Artikel di atas mungkin masih terdapat beberapa kesilapan nahu. InsyaAllah akan saya perbaiki dari semasa ke semasa.

7

7 Ciri Cemerlang Orang (Pemimpin / Usahawan) yang Positif
Oleh Taidin Suhaimin "Waktu saya budak-budak dahulu, setiap 10 perkara yang saya buat, 9 gagal. Saya tidak mahu menjadi seorang yang gagal. Sebab itu, saya berusaha 10 kali ganda daripada biasa." – George Bernard Shaw

Artikel motivasi ini memaparkan ciri-ciri, sikap-sikap dan sifat-sifat atau jati diri cemerlang orang-orang (pemimpin / usahawan) yang positif. 1. Semakin Tercabar, Semakin Kuat Seseorang yang positif berperibadi kuat seumpama besi waja; semakin dibakar oleh keadaan, semakin menghadapi cabaran hidup, semakin teguh melayari kehidupan. Seseorang yang berperibadi lemah, laksana timah atau lilin; apabila terkena api, hancur lebur. Apabila terketuk oleh cabaran, berkecai! Dr. Mahathir Mohamad banyak memberi contoh yang cemerlang kepada kita semua. Lagi banyak masalah yang dihadapi, lagi bertambah kuat beliau. Seperti gam "exhaust pipe", semakin kepanasan, semakin keras mencengkam! Orang lain sudah habis dan gawat idea, beliau keluar pula dengan idea (pencetus penyelesaian masalah) yang mengejutkan! Itulah yang amat kita kagumi mengenai YABhg Tun Dr. Mahathir Mohamad yang bersifat semakin tercabar, semakin gagah! Dunia amat mengkagumi keperibadian dan idea-idea beliau. Dunia juga amat mengharapkan pandangan-pandangan dan fikiran-fikiran tajam Dr. Mahathir. 2. Melihat Peluang Dalam Kegawatan Orang yang negatif melihat kegawatan sebagai penghalang kemajuan. Tetapi, orang yang positif dapat melihat peluang keemasan dalam kegawatan! Kisah hidup Onassis amat menarik perhatian saya. Aristotle Onassis, seorang jutawan Greek di Argentina, asalnya adalah seorang budak miskin. Ia pindah ke Argentina dari Greek untuk membina satu penghidupan baru di sana. Umurnya waktu itu hanya 17 tahun. Lepas Perang Dunia Kedua, dunia menghadapi kemelesetan ekonomi yang sangat teruk; banyak syarikat muflis; ramai orang yang jadi miskin dan papa; ramai orang yang hilang harapan. Tetapi, Onassis tidak membiarkan dirinya menjadi gagal. Ia tekad mencari peluang dalam kekemelutan itu. Ia telah nampak suatu peluang. Ia sedar yang tenteratentera Amerika Syarikat sedang menghadapi masalah kelebihan kapal perang; kapal-kapal tidak lagi digunakan untuk berperang. Ia telah membeli kapal-kapal kecil tentera Amerika Syarikat itu dengan harga yang murah. Setelah membuat sedikit-sedikit pindaan, kapalkapal tersebut sudah boleh digunakan bagi mengangkut barang-barang dan minyak yang diperdagangkan. Onassis yang positif telah dapat melihat peluang dalam kegawatan, manakala, orang lain lebih melihat halangan-halangan dalam kegawatan.

8
3. Sentiasa Berusaha Bersungguh-sungguh Seseorang yang positif berpegang kepada falsafah bahawa kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya. Fokusnya ialah untuk mencapai kejayaan; mencapai matlamat yang telah ditetapkannya dengan penuh kesungguhan dan keberanian. Seperti pesanan Paul Getty; untuk mencapai sesuatu kejayaan, seseorang itu perlu / mesti membuat dua perkara ini: Pertama: TETAPKAN SATU MATLAMAT BESAR Kedua: MENCAPAINYA DENGAN PENUH KEBERANIAN! 4. Tidak Menyalahkan Keadaan Seseorang yang positif tidak mengeluh atau mengecam bila ditimpa musibah atau terdapat kekurangan pada dirinya. Sebaliknya ia menggunakan kekurangan-kekurangan itu untuk kebaikan kepada dirinya serta orang lain. Napoleon, yang kecil dan rendah iaitu 5 kaki 1 inci sahaja, selalu dipermain-mainkan oleh rakan-rakannya di Maktab Tentera tempat ia belajar. Tambahan pula, Napoleon ialah seseorang yang berasal dari Pulau Corsica, pulau yang dipandang tidak begitu penting oleh orang-orang Perancis. Kerana itu, Napoleon telah berazam untuk menunjukkan / membuktikan kepada rakanrakannya yang selalu mengejek-ejeknya bahawa ia lebih baik daripada mereka. Ia telah belajar ilmu ketenteraan dengan bersungguh-sungguh. Akhirnya, beliau telah menjadi Maharaja Perancis - menakluki tiga suku Benua Eropah. Kekurangannya, serta ejekanejekan dari rakan-rakannya itulah yang mendorongnya menjadi panglima terkenal. 5. Sentiasa Mencari Jalan Memperbaiki Diri Orang yang positif sedar bahawa apa yang dilihat sebagai terbaik pada hari ini mungkin hanya dinilai sebagai sederhana saja sepuluh tahun akan datang. Oleh kerana itu, orang yang positif tidak henti-henti mencari jalan dengan bersungguh-sungguh untuk membaiki kehidupannya. Selaras dengan itu, Peter Drucker, seorang profesor ilmu pengurusan Amerika Syarikat ada berkata: "Pengurus yang berjaya sentiasa bertanya kepada dirinya apakah yang boleh ia buat, bukan apa yang orang lain patut buat untuk dia." 6. Mendengar Dahulu Pendapat Orang Lain Orang-orang yang positif tidak mengenepikan kecaman-kecaman musuhnya misalnya dengan terus mengatakan orang itu salah. Tetapi, ia akan mendengar kecaman-kecaman tadi dan memikirkan betulkah ia salah atau tidak. Perlu diingat, bahawa, bila orang mengecam tentulah ada sebab-sebabnya. Kadang-kadang daripada kecaman orang lain, kita boleh dapat petunjuk untuk membaiki diri dan kerja kita. Presiden Abraham Lincoln pernah dikecam oleh Menteri Pertahanannya, Edward Stanton. Ia telah digelar oleh Stanton sebagai seorang dungu. Adakah Lincoln marah dan memecat Menteri Pertahanan itu? Tidak! Sebaliknya, ia telah bertanya kepada Stanton mengapa ia berkata demikian? Stanton telah menerangkan bahawa langkah Lincoln memindahkan beberapa batalion tentera ke suatu tempat itu hanya akan merugikan kerajaan Amerika Syarikat. Presiden Lincoln yakin terhadap penjelasan Stanton itu, lalu menarik balik rancangannya tadi.

9
Sebaliknya, pemimpin-pemimpin yang tidak mengindahkan kecaman orang bahawa dasar pentadbiran dan ekonominya tidak dapat membawa keadilan sosial kepada rakyatnya, akhirnya, terpaksa meletakkan jawatan atau kalah dalam keadaan yang mengaibkan. Inilah yang perlu diberi perhatian oleh pemimpin-pemimpin termasuk di negara kita. Mereka bukan sahaja perlu mendengar dengan telinga tetapi juga dengan mata, hati, dan minda terhadap setiap rintihan rakyat (pengundi) sama ada yang tersurat atau tersirat. Jika ini dapat diamalkan, insya-Allah, rakyat akan merasa sentiasa terbela dan terus memberi sokongan. Jika tidak, rakyat boleh bertindak balas! Rakyat adalah pelanggan yang mesti diberi layanan yang cemerlang dan kepuasan oleh pemimpin-pemimpin (wakil rakyatwakil rakyat). 7. Sentiasa Bangun Apabila Terjatuh Orang yang positif tidak gemar dengan sikap berputus asa. Orang positif memandang sesuatu kegagalan itu di sudut positif. Mereka memandang kegagalan sebagai guru terbaik dalam konteks mencapai kejayaan. Oleh kerana itu, orang-orang yang positif walau betapa teruknya mereka jatuh, akan terus berusaha untuk bangun semula serta berusaha mengukir kejayaan yang lebih besar daripada sebelum mereka mengalami kegagalan. Oleh itu, janganlah sekali-kali berputus asa. Sikap berputus asa adalah amalan syaitan. Allah mencintai makhluk-makhlukNya yang positif dan cekal serta sentiasa memohon keredaanNya. Insya-Allah. Penulis: Taidin Suhaimin Dikemaskini pada 23 Februari 2010.

Pengertian, Kepentingan & Keajaiban Keyakinan Diri
Oleh Taidin Suhaimin
"Apabila sesuatu bangsa tidak mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri, maka sudah tentu bangsa itu akan kekal dalam kehinaan." - Tun Dr. Mahathir Mohamad

Pengertian Keyakinan
Keyakinan ialah kepercayaan yang tidak berbelah bagi. Keyakinan diri pula ialah kepercayaan bahawa dirinya boleh mengendalikan kehidupannya dengan baik serta segala cabaran yang dihadapi dengan jayanya.

Kepentingan Membina Keyakinan Diri
Kebolehan anda mengatasi segala halangan dalam hidup untuk mencapai kejayaan, banyak dipengaruhi oleh keyakinan diri anda. Ini bermakna lebih yakin anda terhadap diri anda serta masa hadapan anda, lebih terbukalah kejayaan untuk anda.

Jenis-Jenis Keyakinan
Pada hemat saya, terdapat 4 jenis keyakinan utama yang perlu kita miliki:

• •

Keyakinan diri terhadap Tuhan dan KeesaanNya Keyakinan terhadap diri sendiri

10 • • • • • • • • •
Keyakinan diri sendiri terhadap orang lain Keyakinan orang lain terhadap diri sendiri

Punca-Punca Utama Ketidakyakinan Diri
Tidak mempunyai matlamat yang jelas dalam hidup Tidak mempunyai prinsip hidup yang mantap Kurang pengetahuan, pengalaman dan pendedahan Kurang kemahiran dan persediaan Suka bergaul dengan orang-orang yang berfikiran negatif, hala tuju yang tidak menentu atau tidak jelas, atau dilahirkan di kalangan orang-orang yang pesimis Kemiskinan (Idea & Sains Kejayaan Hidup) Berpenyakit kronik atau badan kerap kurang sihat / cergas

Petanda-Petanda Orang yang Kurang Keyakinan Diri           
Kurang senyum Risau dan kelihatan risau Gugup dan kelihatan gugup Kurang berinteraksi Malas bekerja atau berusaha Selekeh dan cincai Bersikap meminta-minta Mudah putus asa Suka gossip dan mengumpat Defensif dan cepat marah Mudah atau suka berbohong

Keajaiban Keyakinan Diri
Kejayaan datang kepada mereka yang dapat mengendalikan kehidupan dengan yakin dan cemerlang. Kisah Keyakinan Diri Joan of Arc amat menarik perhatian saya. Joan of Arc pada umur 17 tahun, seorang pengembala kambing biri-biri yang miskin di Perancis, amat percaya yang ia telah mendapat ilham dari Tuhan bahawa beliau harus mengetuai bala tentera Perancis untuk menentang tentera-tentera Inggeris yang amat sukar dikalahkan. Tentera-tentera Perancis telah kehabisan idea tentang bagaimanakah lagi cara menepis serangan-serangan serta mengalahkan tentera-tentera Inggeris. Kerana terlalu kekalutan, mereka telah merayu kepada sesiapa sahaja di kalangan rakyat Perancis untuk tampil ke hadapan memberi idea tentang bagaimanakah lagi cara menentang tentera-tentera Inggeris. Joan of Arc seorang gadis yang masih amat muda itu telah tampil ke hadapan dengan keyakinan yang begitu tinggi, berapi-api - amat yakin sekali - seyakin-yakinnya! bahawa ia telah mendapat ilham dari Tuhan yang dia sahajalah yang akan dapat memimpin bala tentera Perancis bagi mengalahkan tentera-tentera Inggeris. Keyakinannya yang sungguh kental dan mengkagumkan itu telah memberi harapan baru kepada pucuk pimpinan tentera Perancis. Beliau telah diberi tugas berat; mengepalai tentera Perancis yang sedang menghadapi kebuntuan dan kemelut itu!

11
Keyakinan si gadis lidi yang tidak dapat dipertikaikan lagi itu telah menyemarakkan semangat seluruh tentera dan rakyat Perancis. Dengan keyakinan dan pimpinan Joan of Arc, mereka telah mendapat semangat dan tenaga baru untuk menyerang balas dan menggempur tentera-tentera Inggeris dengan strategi peperangan yang berbisa serta keyakinan dan semangat juang yang tidak terperi tingginya! Ini telah amat meNGEJUTKAN tentera-tentera Inggeris sehingga hilang arah, kekuatan dan semangat walaupun jumlah mereka lebih ramai daripada tentera-tentera Perancis - kelamkabut serta bertempiaran tentera-tentera Inggeris! Lantas, Perancis meraih kemenangan besar! Inilah bukti KEAJAIBAN keyakinan diri!

Orleans, 1429
This battle of the hundred years war might also be known as 'How the English were beaten by a small girl'. The English, after winning at Agincourt in 1415, were in possession of large portions of Northern France including Paris. The English conquest of France seemed inevitable and so they began the siege of Orleans, the city being a 'gateway' to southern regions. The legend of Joan of Arc was born when a young 17 year old maid took upon herself the task of leading a French reprieve of Orleans. Accounts of Joan and the events that lead to her appointment as the leader of an army are littered with myth and religious overtones, she was seen as an angel or a saviour from heaven, men could not understand how she was able to command such respect and loyalty from the troops.

A medieval portrait of Joan of Arc.

She led a relief force, with food and supplies, to Orleans and, once there, led an attack against the English camps outside of the city. Guerrilla style tactics were used, small attacks in different locations, splitting up the English forces and making them more vulnerable. Soon the English siege was broken despite the fact that they had outnumbered the French defenders. An English relief force was defeated almost to a man despite also outnumbering the French led by Joan. Accounts of the battle once again speak of the French being supported by angels and having a divine leadership. These victories, combined with subsequent liberation of several French towns and cities by Joan, led to Joan of Arc being forever remembered as a heroine of France, her name and legend being equated with that of a saint or holy leader. She was captured and burned at the stake by the English in 1430. Spurious counter argument... Joan of Arc never lived to enjoy her victories, we killed her. The fact that the leader of an army was eventually murdered cannot wipe out the victories that the army had. The English were defeated soundly at Orleans. Artkel ini dipetik dari: British Military Defeat Lagi tentang: Joan of Arc

12

7 Langkah untuk Mencapai Matlamat & Kejayaan
Oleh Taidin Suhaimin "Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang." - Cecil B. DeMille Artikel motivasi ini menjelaskan langkah-langkah, cara-cara, kaedah-kaedah, strategistrategi, teknik-teknik, tip-tip, panduan-panduan atau rahsia-rahsia mencapai matlamat dan kejayaan yang anda inginkan. Untuk mencapai matlamat anda dan berjaya dalam kehidupan, anda mestilah membina suatu kebiasaan berdasarkan langkah-langkah yang telah terbukti keberkesanannya seperti berikut:

1. Wujudkan Keinginan Anda Sebesar Mungkin
Keinginan tersebut mestilah yang benar-benar anda idamkan. Bagaimana menyemarakkan keinginan anda? Duduk dan tulis semua keinginan anda. Nyatakan faedah-faedah dan kebaikan-kebaikan mencapai segala keinginan anda itu. Fikir dan tulislah sepuas-puasnya. Apabila senarai anda menjangkau 50 hingga 100, suatu bentuk perasaan atau semangat pada diri anda akan timbul. Teruskan. Anda akan mula menjadi lebih bersemangat. Jika anda terus menulis dan menghayati segala matlamat anda itu, semangat anda akan bertambah menyala, berapi-api! InsyaAllah.

2. Tuliskan Matlamat-Matlamat Anda
TULIS matlamat-matlamat anda di atas sehelai kertas. Jika anda tidak tulis, ia hanya akan menjadi angan-angan sahaja. Salinkannya ke dalam Buku Matlamat anda. Ini PENTING, kerana dengan berbuat demikian, ia akan menjadi perkara yang penting bagi anda. Dengan berbuat demikian juga, ia akan mula meresap ke dalam minda separa sedar anda.

3. Tetapkan Tempoh dan Bila Anda Akan Mencapai Matlamat Anda
Kaji tahap atau kedudukan anda sekarang berbanding dengan apa yang anda inginkan. Kira dan tentukan berapa banyak masa yang anda perlukan untuk mencapai matlamat anda itu. TETAPKAN bila matlamat tersebut mesti anda capai.

4. Buat Perancangan
RANCANGKAN tindakan-tindakan anda. Senaraikan semua aktiviti mengikut susunan keutamaannya. Perbaiki senarai anda; optimumkannya, sempurnakannya.

5. Gambarkan Kejayaan Pada Minda Anda
Letakkan suatu Studio Filem di minda anda! Bayangkan satu GAMBARAN MENTAL yang anda telah berjaya mencapainya. Buat imej minda yang jelas dan terang pada mata minda anda. Mainkan gambaran itu berulang-ulang – berkali-kali di fikiran anda. Ingatlah bahawa:

13
"Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang." - Cecil B. DeMille. Ingatlah juga kata Mahatma Gandhi: Seseorang itu

6. Tangani Halangan
1) Kenalpastikan halangan-halangan yang perlu anda atasi. 2) Tumpukan kepada usaha mendapat bantuan; bantuan yang anda akan perlukan untuk mencapai matlamat anda - misalnya pengetahuan, pakar-pakar, penasihat-penasihat atau badan-badan tertentu. adalah hasil dari fikirannya. Apa yang dia fikir, itulah yang dia akan menjadi".

7. Baki 90% Adalah Usaha dan Keazaman Anda
Sokong rancangan anda dengan KEAZAMAN (Resolve) dan SEMANGAT TIDAK MENGENAL PUTUS ASA (Persistence). Tekadkan semangat. Tumpukan kepada kejayaan. Fokuskan segala perhatian dan tenaga anda untuk mencapai segala matlamat anda pada waktu yang anda sendiri tetapkan. Bulatkan hati dan fikiran. Jangan sekali-kali berputus asa terhadap sebarang cabaran. Lakukanlah tindakan-tindakan proaktif dan produktif. InsyaAllah, dengan diiringi doa, keazaman, disiplin yang tinggi serta usaha gigih, anda akan mencapai apa juga matlamat yang anda ingini dan impikan.

Untuk Berjaya, Anda MESTI Buat 2 Perkara!
Oleh Taidin Suhaimin "Sekiranya kita sanggup menghadapi risiko dan bersikap berani, tidak ada sebab mengapa kita tidak boleh berjaya." - Tun Dr. Mahathir Mohamad, 16 September 1995, Kuala Lumpur - Perhimpunan Agung MIC ke-42 Matlamat jitu merupakan asas dan kompas menjana kejayaan. Ianya merupakan tunjang pendorong, agar kita tidak mengenal erti putus asa, kecewa dan malas berusaha. Kejayaan dan kesenangan hidup hanya dapat dicapai melalui keberanian dan usaha gigih. Itulah di antara pegangan Paul Getty, seorang billionaire Amerika Syarikat. Menurutnya, untuk mencapai kejayaan, kita perlu membuat dua perkara: Pertama: TETAPKAN SATU MATLAMAT BESAR Kedua: MENCAPAINYA DENGAN PENUH KEBERANIAN! Nasihat dan saranan ini amat berguna kerana ianya datang daripada seorang yang amat berjaya dalam perniagaannya. Paul Getty membuat kesimpulan ini berdasarkan pengalamannya sebagai seorang usahawan yang bermula sejak dari peringkat bawah hinggalah menjadi seorang billionaire minyak. Sebelum mencapai kejayaan, beliau terpaksa menghadapi pelbagai dugaan yang amat mencabar. Namun, wawasannya yang besar serta semangat beraninya yang begitu tinggi menjadi asas pemacu utama kejayaan Paul Getty. Beliau tidak mengenal erti putus asa. Pelbagai kata-kata negatif dilemparkan kepadanya supaya memberhentikan sahaja usahanya yang banyak mengalami kegagalan. Namun, semangat wajanya tetap utuh.

14
Mencari telaga minyak bukanlah suatu perkara yang mudah. Lebih-lebih lagi ianya melibatkan usaha pencarian dan penggalian yang memerlukan teknologi yang tinggi dan semangat jitu. Pada masa itu, teknologi pencarian dan penggalian minyak masih agak primitif. Namun, semangat menyala-nyala beliau yang sukar dipadamkan, serta keberanian, usaha gigih dan keyakinannya yang begitu tinggi akhirnya membawa kejayaan besar kepada Paul Getty dalam bidang perniagaan. Beliau juga telah meluaskan operasi perniagaannya dengan menjadi pengimport minyak dari negara-negara Timur Tengah. Pengluasan perniagaannya dari segi geografi juga adalah selaras dengan wawasan besar dan semangat berani beliau. Daripada cebisan kisah hidup Paul Getty ini dapatlah kita simpulkan bahawa:

• •

Kejayaan tidak akan tercapai jika kita hanya mengharapkan nasib. Untuk mencapai kejayaan, matlamat kita mestilah jelas; berani mencapainya dengan usaha yang tidak mengenal erti penat lelah dan putus asa.

Rahsia Kejayaan: Pengurusan Masa Cemerlang
Oleh Taidin Suhaimin Firman Allah (Maksud):
Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal shalih, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran. [al-‘Ashr 103:1-3]

"Maaf, saya sudah lambat ............................................" "Jika saya masih ada masa sedikit lagi............................." "Saya betul-betul minta maaf, saya terlalu banyak kerja....." Berapa banyak kali kah anda mendengar alasan-alasan di atas? Berapa banyak kali kah anda mendengar pekerja-pekerja di pejabat, di rumah, di restoran atau di mana-mana sahaja bercakap mengenai masalah kekurangan masa? Masa merupakan sumber yang unik. Dari sehari ke sehari, setiap orang mempunyai jumlah masa yang sama iaitu 24 jam; tidak lebih dan tidak kurang. Masa tidak dapat dikumpulkan. Masa tidak dapat ditukar ganti. Kita tidak dapat membuka atau menutupnya. Masa sebenarnya akan kekal atau sentiasa ada. Yang tidak kekal ialah masa hidup kita di dunia. Apakah yang membezakan antara orang-orang yang berjaya dengan yang kurang berjaya? Albert E.N. Gray dalam eseinya "The Common Denominator of Success" menyatakan bahawa kejayaan yang dicapai oleh orang-orang yang berjaya bukannya kerana kerja kuat, nasib baik atau bijak dalam selok-belok perhubungan manusia walaupun semua itu adalah penting. Katanya: "Orang yang berjaya mempunyai amalan membuat perkara yang mana orang gagal tidak suka melakukan."

15
Satu faktor yang jelas menjadi inti kejayaan mereka ialah orang-orang yang berjaya sentiasa mengukir amalan keberkesanan dalam hidup mereka. Mereka sentiasa menggunakan fikiran dan tenaga mereka untuk perkara-perkara yang berfaedah, mendahulukan apa yang paling penting dahulu serta yang memberikan pulangan maksimum. PRINSIP 20/80 Prinsip 20/80 sangat bertepatan dengan "seruan" di atas. Prinsip ini telah diperkenalkan oleh Vilfredo Pareto, seorang ahli ekonomi Itali. Mengambil sempena namanya, prinsip ini juga dikenali sebagai Prinsip Pareto. Secara ringkasnya, menurut prinsip ini, untuk mencapai keberkesanan pada kadar (optimum) sekitar 80% setiap hari, minggu, bulan, tahun atau dalam seumur hidup kita, kita hendaklah menumpukan perhatian / tindakan kita terhadap perkara-perkara atau tugasan yang paling penting dahulu. Misalnya, jika kita mempunyai 10 senarai tugasan / kerja pada hari ini dan dapat menumpu atau menyelesaikan 2 tugasan yang paling penting atau paling tinggi pulangannya, pencapaian atau keberkesanan kita pada hari ini ialah 80%. Jika rahsia pengurusan masa ini dijadikan sebagai prinsip dan amalan hidup anda, anda akan akhirnya tergolong dalam golongan orang-orang yang berkecapaian tinggi - amat berkesan, cemerlang dan gemilang! InsyaAllah. Sabda Rasululah SAW: "Sepatutnya ke atas seorang yang berakal itu, ia mempunyai empat waktu; waktu untuk dia berdoa kepada Allah SWT, waktu dia bermuhasabah dirinya, waktu untuknya memikirkan ciptaan Allah dan waktu untuk dia mencari keperluan makanan dan minuman." Pepatah Cina: "Berlambat-lambat itu pencuri masa."

16

TAIDIN SUHAIMIN adalah penceramah dan fasilitator profesional dari Sabah,
Malaysia dalam bidang pembangunan diri, kepimpinan, pengurusan dan komunikasi yang berpengalaman di peringkat antarabangsa. Semenjak tahun 1993, ribuan peserta dari pelbagai lapisan dari lebih 200 buah organisasi di Asia Tenggara khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei serta di Timur Tengah telah mengikuti program-program latihan dan pembangunan diri dalam sesi-sesi ceramah, seminar-seminar, persidangan-persidangan dan kursus-kursus yang beliau kendalikan. Beliau pernah menyampaikan siri-siri ceramah motivasi menerusi TV1, RTM dalam Rancangan Inspirasi Pagi dan Radio Malaysia Sabah dalam Rancangan Motivasi Pagi. Graduan Sains Pengurusan (Pemasaran) dari Lancaster University, United Kingdom; dan Diploma Pentadbiran Awam dari Universiti Teknologi MARA, Malaysia, Encik Taidin Suhaimin mengkhusus dalam bidang-bidang berikut:

• •

Motivasi & Pembangunan Diri Kepimpinan & Pengurusan

Komunikasi & Perhubungan Pelanggan Beliau yang mengendalikan program-program latihan dan pembangunan sumber manusia dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris merupakan penulis buku-buku yang berjodol:

• • • • •

Awakening The GIANT In You! Membangunkan GERGASI Dalam Diri Anda How to Speak Confidently & Effectively in Front of Audience Effective Leadership, Management & Supervisory Skills Motivasi, Teknik Belajar & Strategi Menghadapi Peperiksaan

Merupakan Pengasas, Pengerusi dan Ketua Juruperunding UGMC, beliau mempunyai lebih 29 tahun pengalaman kerja termasuk lebih 17 tahun sebagai perunding serta penceramah motivasi dan pembangunan diri. Misi beliau adalah untuk menyumbang ke arah pembangunan dan kejayaan diri pesertapeserta program-program beliau dengan menyajikan maklumat dalam suasana yang membangunkan minda, saling bantu-membantu serta menyeronokkan.

17

Taidin Suhaimin in a Stress Management Training Programme at The Regional Training Centre for Public Administration Asia-Middle East Dialogue, based at the Institute of Administrative Development (IAD) in Doha, Qatar, 25-28 May 2009.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful