You are on page 1of 3

Current Affairs May 2016 (Part - I)

Question 1: Auto major Fiat is in talks with which of the following IT giants to develop self driving
cars? A. Google B. Microsoft C. Apple D. Oracle
ANS: A

Question 2: UJALA scheme is related to A. Distribution of LED bulbs B. Distribution of food C. Free
education D. Free health care services
ANS: A

Question 3: In a rare move, which of the following IPL teams has replaced its Captain mid season?
A. Delhi Daredevils B. Super Giants Pune C. Kolkata Knightriders D. Kings XI Punjab
ANS: D
Question 4: Which bank has come up with a mobile-only bank? A. Development Bank of Singapore
B. Reserve Bank of India C. State Bank of India D. Citi Bank
ANS: A

Question 5: Name the scheme launched by the PM to provide clean fuel to BPL families. A. Ujala
B. Ujjwala C. Roshni D. Urja
ANS: B
Question 6: Who has recently won the prestigious Nelson Mandela Award? A. Malala Yousafzai B.
Tabassum Adnan C. Saina Nehwal D. Mamta Banerjee
ANS: B
Question 7: Which of the following states has announced 10% reservation for General category on
economic grounds? A. Haryana B. Punjab C. Gujarat D. Kerala
ANS: C

Question 8: Which of the following controversial books was dropped by Delhi University for calling
Bhagat Singh a "Terrorist"? A. India After Gandhi B. India's Struggle for Independence C. Indian Polity
D. National Struggle for Freedom
ANS: B

Vidya Guru Institute (www.vidyaguru.in)

Question 9: The recently released Hollywood film "The Man Who Knew Infinity" is based on which
of the following mathematicians? A. Pankaj Kumar B. S Ramanujan C. Deep Jay Karmarkar D.
Ashutosh Mishra
ANS: B

Question 10: The recently coined term Green Funding represents _________ A. Financial
backing of a business considered environmentally sound & socially conscious. B. Financial backing of
afforestation C. Financial backing of forest businesses D. Financial backing of agriculture based
businesses
ANS: A

Question 11: Which of the following Olympic medalists has agreed to become the Goodwill
Ambassador for the Indian Olympic team? A. Vijender Singh B. Abhinav Bindra C. Rajyavardhan Singh
Rathore D. Gagan Narang
ANS: B

Question 12: Which of the following Bollywood actors was invited to have dinner with US President
Barack Obama? A. Kangana Ranout B. Priyanka Chopra C. Vidya Balan D. Kajol
ANS: B

Question 13: Name the exiled Chinese leader whose visa issue has created a controversy between
India & China? A. Dalai Lama B. Dolkun Isa C. Munjeb Jie D. Osaka Khuie
ANS: B

Question 14: Name the Indian pianist who was recently in news for creating a Guinness Book of
World Record by playing piano for more than 127 hours. A. Mritunjay Sharma B. Deepak Narwal C.
Amita Sinha D. Megha Dhameeja
ANS: A
Question 15: India has recently banned the import of milk products from which country? A. Sri Lanka
B. Japan C. America D. China
ANS: D

Question 16: According to HRD ministry, which of the following ancient languages is to be taught in
IITs? A. Prakrit B. Old Tamil C. Kannada D. Sanskrit
ANS: D

Question 17: Which of the following Bollywood actors has received Dinanath Mangeshkar Award
recently? A. Ranbir Kapoor B. Ranveer Singh C. Amitabh Bacchan D. Shah Rukh Khan

Vidya Guru Institute (www.vidyaguru.in)

ANS: B
Question 18: Which state is set to become the first state in the country to make all its urban areas
Open Defecation Free by October 2nd this year? A. Tamil Nadu B. Sikkim C. Andhra Pradesh D.
Karnataka
ANS: C
Question 19: International Dance Day is observed on A. April 27 B. April 25 C. April 29 D. April 20
ANS: C
Question 20: The capital of which state was recently declared a smoke-free city? A. Odisha B.
Assam C. West Bengal D. Nagaland
ANS: D
Question 21: Tobago batsman ___________ has created a record by scoring a 21-ball century in the
Tobago Cricket Associations T20 tournament. A. Bryan Davis B. Jack Noreiga C. Iraq Thomas D.
Inshan Ali
ANS: C
Question 22: India will be hosting the 2018 Commonwealth Judo Championship in A. Hyderabad B.
Chennai C. Jaipur D. Amristar
ANS: C
Question 23: Which city was named the noisiest city in India? A. Mumbai B. Delhi C. Chennai D.
Bengaluru
ANS: A
Question 24: World malaria day is observed on which of the following dates? A. April 22 B. April 24
C. April 25 D. April 20
ANS: C

Vidya Guru Institute (www.vidyaguru.in)

Related Interests