You are on page 1of 5

7/8/2016

SolutionsofPercentage(Profit&Loss)relatedMathProblemsBCSMathSchool

HOME

ABOUT

Average

CONTACT

Ages

PRIVACYPOLICY

Percentage

Friday,July08,2016

DMCA

ProfitAndLoss

Interest

TimeAndDistance

GO

Entersearchkeyword

BoatsAndStreams

Trains

Numbers

BCSMathSchool
MathpreparationforBCSExamination,IBABBA&MBAadmissiontest,BankRecruitmentandother
Exams

TimeAndWork

PipesAndCisterns

RatioAndProportion

RecruitmentExamQuestions

BCSExam

BPSC

Results
HomeProfitAndLossPrimarySchoolSolutionsofPercentage(Profit&Loss)relatedMath

TRANSLATEINTOANYLANGUAGE

Problems

SelectLanguage

SolutionsofPercentage(Profit&Loss)relatedMath
Problems
Question 01: 6% more is gained by selling a radio for Tk. 475 than by

Translate

Poweredby

Get Free Updates in your Inbox


Enter your email...

Subscribe

sellingforTk.451.Thecostpriceoftheradiois:
Solution:

Follow us on:

Differencebetweentwosellingprices=TK.24.

So,6%ofC.P.=TK.24
Then,C.P.=Tk.(24*100)/6
=TK.400
Question 02: A man sold 2 houses for Tk. 7.81 lakhs each. On one he
gained5%andontheotherhelosthelost5%.Whatpercentistheeffect
ofthesaleonthewhole?
Solution:
Loss%=(5/10)*(5/10)
=1/4%
=0.25%
Question 03: Toffees are bought at the rate of 8 for a taka. To gain 60%,

BCSMATH
PercentageRelatedMathSolutionsforAny
WrittenAptitudeTest
Question01:Thevalueofamachine
depreciates10%annually.Ifitspresentvalueis
Tk.4000,itsvalue2yearshencewillbe:
Soluti...
Arithmetic(Average)mathproblemsforBCS,
BBA,MBAExam
ArithmeticAveragepartmathematicssolution
forBCS,MBABankJobandOtherExamination
Question01:Findtheaverageoffirst25...

theymustbesoldat:
Solution:
Supposehebuys8toffees.
Then,C.P.=Tk.1.
Gain=60%
So,S.P.=Tk.(160*1/100)=TK.8/5.
Fortaka8/5,toffeessold=8:
ForTk.1,toffeessold=(8*5/8)=5
So,hemustsellthemat5foraTaka.
Question04:Therewouldbe10%lossifriceissoldatTK.5.40perkg.At

SolutionofPercentageRelatedProblemsforAny
AptitudeTests
Question01:Afterdeductingacommissionof
5%ofT.V.setcostsTk.9595.Itsgrossvalueis:
Solution:95%ofx=9595Or,x=(...
ComplicatedPercentageRelatedProblem
Solutions
Question01:Mr.HassanArifsbasicpayfora40
hoursweekisTk.20.Overtimeispaidforat
25%abovethebasicrate.Inacertainwee...

whatpriceperkgshoulditbesoldtoearnaprofitof20%?

SolutionsofPercentage(Profit&Loss)related
MathProblems

Solution:

Question01:6%moreisgainedbysellinga
radioforTk.475thanbysellingforTk.451.The
costpriceoftheradiois:Solution:...

90:10.80::120:x
So,x=(5.40*120)/90=7.20
Then,thericemustbesoldatTk.7.20perkg.

PercentageRelatedQuestionsofMBAAdmission
andBankExam

Question05:BysellingawatchforTk.1140,amanloses5%.Inorderto

Question01:Inasurveyofthepeoplein
Chittagong,itwasfoundthat65%ofthepeople
surveyedwatchedthenewsontelevision,40%

gain5%,thewatchmustbesoldfor:

http://bcsmathschool.blogspot.com/2013/07/solutionsofpercentageprofitloss.html#.V3bTV97IU

1/5

7/8/2016

SolutionsofPercentage(Profit&Loss)relatedMathProblemsBCSMathSchool
re...

Solution:
95:1140::105:x
So,x=(1140*105)/95=1260.
Question 06: The cost price of an article is 40% of this S.P. The percent

ProfitLossrelatedMBA/EMBAadmissiontest
questions
Question01:Atradernormallymakesaprofitof
40%onitemshesells.Ifhereducestheprice
by10%,hissalesincreaseby40%.Letx...

thattheS.P.isofC.Pis:
Solution:
LetS.P.=Tk.100
ThenC.P.=Tk.40.
So,requiredpercent=(100*100/40)%=250%

Profit&LossRelatedSolutionsofBCS,MBA,and
BBAExamMathQuestions
Question01:AmansoldanarticleforTk.161,
gaining1/6ofhisoutlayFindthecostpriceof
thearticle.Solution:LetC.P....
Profit&LossrelatedProblem'sSolutions

Question 07: There would be 10% loss if a toy is sold at Tk. 10.80 per
piece.Atwhatpriceshoulditbesoldtoearnaprofitof20%?
Solution:
90:10.80::120:x
So,x=(10.80*120)/90=14.40
Hence,thetoymustbesoldforTk.14.40.
Question 08: Mr. Aslam bought paper sheets for Tk. 7200 and spent TK.

Question01:Ifbooksboughtatpricesranging
fromTk.200totk.250aresoldatprices
rangingfromTk.300toTk.425,whatisthe
g...
Solutionofsimpleinterestrelatedeasyproblems
Question01:AshopkeeperborrowedTk.25000
fromtwomoneylenders.Foroneloanhepaid
12%perannumandfortheother14%per
annum....

200ontransport.PayingTk.600hehad330boxesmade,whichhesoldat
TK.28each.Determinehisprofitpercentage.

RECENTUPDATES
Solution:
C.P.of330boxes=(7200+200+600)=Tk.8000
S.P.of330boxes=Tk.(330*28)=Tk.9240.
Gain%=(1240*100/8000)%=15.5%.
Question 09: A man sold a radio for Tk. 1980 and gained 10%. The radio
wasboughtfor:
Solution:
S.P.=Tk.100,
Loss=10%
So,C.P.=Tk.(100*1980)/110
=TK.1800.
Question 10: A cloth merchant who lives in Rajshahi has announced 25%
rebate in prices. If one needs to have a rebate of Tk. 40, then how many
shirts,eachcostingTk.32,hesoldpurchase?
Solution:
Supposethenumberofshirts=x.
Then,rebate=(25*32x/100)=8x
So,8x=40
Or,x=5.
Question11:AcowandahorseweresoldforTk.12000each.Thecowwas
sold at a gain of 20% and the horse at a loss of 20%. The entire
transactionresultedin:
Solution:
Loss%=(20/10)*(20/10)
=2*2
=4%
TotalS.P.=Tk.24000.
Question12:Whatisthecostpriceofanarticle,whichissoldatalossof

http://bcsmathschool.blogspot.com/2013/07/solutionsofpercentageprofitloss.html#.V3bTV97IU

2/5

7/8/2016

SolutionsofPercentage(Profit&Loss)relatedMathProblemsBCSMathSchool

25%forTk.150?
Solution:
S.P.=Tk.150,
Loss=25%,
So,C.P.=Tk.(100*150)/75
=Tk.200
Question 13: Suppose 2 mixers and 1 Television cost Tk. 7000, while two
TVsandonemixercostTk.9800,whatisthevalueofonetelevision?
Solution:
2x+y=7000.(i)
X+2y=9800...(ii)
Solvingequation(i)and(ii),
Weget,y=4200.
Question 14: A dealer sold two TV sets for TK. 3700 each. On one he
gained 10% and on the other he lost 10%. The dealers loss or gain
percentis:
Solution:
Loss%=(Commongainorloss/10)*(Commongainorloss/10)
=(10/10)*(10/10)
=1%
Question 15: An umbrella marked at Tk. 80 is sold for Tk. 68. Determine
therateofdiscount.
Solution:
Discount=(12*100/80)=15%
Question16: The percent profit when an article is sold for TK. 78 is twice
aswhenitissoldforTk.69.Determinethecostpriceofarticle.
Solution:
LettheC.P.beTk.x.
Then,2(69x)/100=(78x)/100
So,C.P.=Tk.60.
Question17:AdealerofBangladeshmarkshisowngoods20%abovecost
price. He then allows some discount on his goods and makes a profit of
8%.Determinetherateofdiscount:
Solution:
LetC.P.=Tk.100.
Markedprice=Tk.120,
S.P.=Tk.108.
Discount=(12*100/120)%=10%
Question 18: The ratio of the prices of three different types of cars is
4:5:7. If the difference between the costliest and the cheapest cars is
Tk.60000,thepriceofthecarofmodestpriceis:
Solution:
Letthepricesbe4x,5xand7xTaka.
Then,7x4x=60000
Or,x=20000
So,requiredprice=5x=Tk.100000
Question19:Amanbuys10articlesforTk.8andsellsthemattherateof

http://bcsmathschool.blogspot.com/2013/07/solutionsofpercentageprofitloss.html#.V3bTV97IU

3/5

7/8/2016

SolutionsofPercentage(Profit&Loss)relatedMathProblemsBCSMathSchool

Tk.1.25perarticle.Hisgainis.
Solution:
C.P.of10articles=Tk.8S.P.of10articles=Tk.(1.25*10)=Tk.12.50
So,Gain=(4.5*100/8)%=56(1/4)%
Question 20: Profit after selling a commodity for Tk. 425 is same as loss
aftersellingitforTk.355.Thecostofthecommodityis:
Solution:
LetC.P.=Tk.x.
Then,425x=x355
Or,2x=780
Or,x=390.
Kindergarten PrimarySchool JuniorSchool HighSchool ExamQuestions

Category:ProfitAndLoss,ProfitAndLossPrimarySchool

Sharethisarticle:

Like

30

Tweet

STAYTUNEDWITHOURNEWSLETTER

RELATEDPOSTS

Profit&LossrelatedProblem's
Solutions
Profit&LossRelatedSolutionsof
BCS,MBA,andBBAExamMath
Questions

Don'tmissoutonthelatest
news,signupforourNewsletter.

Enteryouremail...

SignUp

ProfitLossrelatedMBA/EMBA
admissiontestquestions
SolutionofProfit&Lossrelated
complicatedProblems

0comments:
PostaComment
Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

Unknown(Google)

Preview

Signout

Notifyme

http://bcsmathschool.blogspot.com/2013/07/solutionsofpercentageprofitloss.html#.V3bTV97IU

4/5

7/8/2016

SolutionsofPercentage(Profit&Loss)relatedMathProblemsBCSMathSchool

PREFERREDLIST

LIVEGUEST

GUEST

BangladeshPublicServiceCommission
BangladeshEducationBoardResult

BD
PK
GB
FI
SG
AE
MY
GH
PT
MU

EducationBoardBangladesh
BangladeshTechnicalEducationBoard
TechnicalEducationBoardResult

4574
321
53
34
25
17
13
8
6
6

IN
PH
EU
DE
CA
SA
IE
BG
TR
CN

2456
100
41
29
23
15
12
8
6
6

US
BR
RU
NP
AU
NG
NL
ID
HK
TH

965
92
37
25
18
14
11
6
6
6

Newest:
FJ You:
BD
Today:
3
Month:
38
Total:
9259
Supercounters.com

BritBlog

Freebacklink

Copyright2016.BCSMathSchool||ExactSeek.com

http://bcsmathschool.blogspot.com/2013/07/solutionsofpercentageprofitloss.html#.V3bTV97IU

Pingyourblog,website,orRSSfeedforFree

ThankstoGeorgeRobinson||ProudlyPoweredbyBlogger

5/5