You are on page 1of 53

PROGRAMIT I P?BASHK?T I PEDAGOGJIS?, PJESA E PAR?

BLLOKU I KURRIKUL?S
Pyetja 1
Cila sht metoda m e vjetr e kurrikuls:
A) Metoda biheviriste B) Metoda humaniste C) Metoda menaxheriale D) Metoda aka
demike
Pyetja 2
Cila nga metodat e mposhtme vazhdon t jet ende metoda kryesore e kurrikuls:
A) Metoda humaniste B) Metoda menaxheriale C) Metoda biheviriste D) Metoda aka
demike

Pyetja 3
Cils nga metodat e mposhtme i prkasin kto karakteristika?
sht metod e drejtimit mjet-qllim. Mbshtetet n parime teknike e shkencore. Synimet dhe
objektivat e saj jan t konkretizuara, prmbajtja dhe veprimtarit renditen pr t iu prgj
gjur
objektivave, kurse rezultatet e t msuarit vlersohen n lidhje me synimet dhe objektiv
at .
A) Metods humaniste B) Metods biheviriste C) Metods menaxheriale D) Metods akademi
ke

Pyetja 4
Cils nga metodat e mposhtme i prkasin kto karakteristika?
Kjo metod e merr shkolln si sistem shoqror, ka t kujton teorin organizative. Arsimtar
mbshteten n kte metod, e planifikojn kurrikuln n drejtim t programeve, orareve,
hapsirs, burimeve, pajisjeve dhe personelit. Vmendje u kushtohet proceseve n komitet
dhe n grup, marrdhnieve njerzore, stileve dhe metodave t drejtimit, si dhe vendim-mar
rjes .
A) Metods humaniste B) Metods biheviriste C) Metods menaxheriale D) Metods akademi
ke
Pyetja 5
Cils nga metodat e mposhtme i prkasin kto karakteristika?
Ndonjher e quajtur me emrin inxhinieri kurrikulare,kjo metod
prfshin proceset e domosdoshme t planifikimit t kurrikuls nga
inxhinier t till si inspektort, drejtort dhe bashkrenduesit: fazat (zhvillimi, hart
imi,
zbatimi dhe vlersimi) dhe strukturat (lndt, kurset, planet e njsive dhe planet e orve
t msimit) .
A) Metods humaniste
B) Metods biheviriste C) Metods s sistemeve
D) Metods aka
demike

Pyetja 6
Ciln nga teorit e mposhtme Xhorxh Boshamp e ndau n pes teori
t mdha me rndsi t barabart si: (1) administrimi, (2) kshillimi, (3) kurrikula, (4) ms
hnia dhe (5) vlersimi.
A) Teorin humaniste B) Teorin e sistemeve C) Teorin biheviriste D) Teorin rikonce
ptualiste

Pyetja 7
Cils nga metodat e mposhtme i prkasin kto karakteristika?
Ndonjher e quajtur edhe si metoda tradicionale, enciklopedike, parashikuese, intele
ktuale ose e orientuar nga njohja.
Kjo metod priret drejt natyrs historike ose filozofike dhe m pak sociale. Diskutimi
pr modelin e kurrikuls zakonisht
sht akademik dhe teorik dhe merret meshum aspekte t gjera t shkollimit, prfshir studim
n e arsimit .

A) Metods humaniste B) Metods biheviriste C) Metods s sistemeve D) Metods akademike

Pyetja 8
Cils nga metodat e mposhtme i prkasin kto karakteristika?
Nga kjo metod kan lindur nj sr veprimtarish pr kurrikulat, kryesisht n arsimin tetvj
fshir msimet e
mbshtetura n prvojat jetsore, lojrat n grupe, projektet n grupe,
veprimtarit artistike, dramatizimin, udhtimet n terren .
A) Metods humaniste B) Metods biheviriste C) Metods s sistemeve D) Metods akademike

Pyetja 9
Cils nga metodat e mposhtme i prkasin kto karakteristika?
sht e prqndruar n shtjet m t mdha ideologjike dhe morale t arsimit dhe edukimit (
rikuls)
dhe prpiqen t hulumtojn, madje edhe t ndikojn n institucionet ekonomike dhe politike t
shoqris. Prqndrohen m shum
tek t kuptuarit e kurrikuls se sa tek zhvillimi i saj .
A) Metods humaniste B) Metods biheviriste C) Metods rikonceptualiste D) Metods aka
demike

Pyetja 10
Plani msimor prmban:
A) Sasin javore t orve msimore pr do klas dhe lnd. B) Listn e lndve dhe sasin
imore pr do klas.
C) Listn e lndve dhe sasin javore t orve msimore pr do lnd. D) Listn e lndve d
t orve msimore pr do klas dhe pr do lnd

Pyetja 11
Plani msimor prmban:
A) Listn e lndve dhe sasin javore t orve msimore pr do klas dhe pr do lnd. B)
sasin mujore t orve msimore pr do klas dhe pr do lnd
C) Listn e lndve dhe sasin semestrale t orve msimore pr do klas dhe pr do lnd
he sasin vjetore t orve msimore pr do klas dhe pr do lnd
Pyetja 12
Kush e harton Planin msimor?
A) Ministria e Arsimit dhe e Shkencs B) Drejtoria Arsimore Rajonale/Zyra arsimo
re
C) Drejtoria e shkolls D) Vet msuesi
Pyetja 13
Kush e harton programin msimor t lndve prkatse t shkollave t arsimit baz?
A) Vet msuesi B) Ministria e Arsimit dhe e Shkencs
C) Drejtoria Arsimore Rajonale/Zyra arsimore D) Drejtoria e shkolls

Pyetja 14
Kush e harton programin msimor t lndve prkatse t shkollave t arsimit t mesm t lart
A) Drejtoria e shkolls B) Drejtoria Arsimore Rajonale/Zyra arsimore
C) Ministria e Arsimit dhe e Shkencs D) Vet msuesi
Pyetja 15
Kush e harton planifikim ditor t puns s msuesit?
A) Drejtoria e shkolls B) Drejtoria Arsimore Rajonale/Zyra arsimore
C) Ministria e Arsimit dhe e Shkencs D) Vet msuesi

Pyetja 16
Cili nga pohimet e mposhtme sht i vrtet?
A) Metoda tekniko-shkencore n kurrikul sht mnyr planifikimi e kurrikuls, pr t arritur
ksimumin e t msuarit t nxnsve dhe pr t rritur ndikimin e tyre.

B) Metoda tekniko-shkencore n kurrikul e v theksin n subjektiven, vetjaken, esteti


ken, heuristiken dhe transaksionalen.
C) Metoda tekniko-shkencore n kurrikul u kushton vmendje jo aq rezultateve t prodh
imit se sa nxnsit, sidomos nprmjet metodave msimore t orientuara nga veprimtaria.
D) Metoda tekniko-shkencore n kurrikul nnvizon se jo t gjitha qllimet prfundimtare t
arsimit mund t dihen, madje as nevojitet t dihen n do rast.

Pyetja 17
Cili nga pohimet e mposhtme sht i vrtet?
A) Metoda joteknike-joshkencore n kurrikul sht mnyr planifikimi e kurrikuls, pr t arr
r maksimumin e t msuarit t nxnsve dhe pr t rritur ndikimin e tyre.
B) Metoda joteknike-joshkencore n kurrikul e v theksin n subjektiven, vetjaken, es
tetiken, heuristiken dhe transaksionalen.
C) Metoda joteknike-joshkencore n kurrikul shfrytzon nj paradigm t llojit mjet-qllim,
e cila sugjeron q, sa m t rrepta mjetet, aq m e mundshme arritja e qllimeve t dshirua
a.
D) Sipas metods joteknike-joshkencore zhvillimi i kurrikuls sht nj plan ose program pr
strukturimin e mjedisit t t msuarit dhe pr bashkrendimin e elementeve personel,
materiale dhe pajisje.

Pyetja 18
Ralf Tiler tregoi se planifikuesit e kurrikuls duhet t i identifikojn objektivat e
prgjithshm duke mbledhur t dhna nga tre burime. Kto burime jan:
A) Msuesit, nxnsit dhe specialistt e kurrikuls , B) Msuesit, nxnsit dhe drejtuesit e
kolls,
C) Prmbajtja, nxnsit dhe shoqria, D) Nxnsit, drejtuesit e shkolls dhe specialistt e
rrikuls.
Pyetja 19
Modelet e ndryshme tekniko-shkencore shfaqin at q Xheims Mekdonald do ta quante:
A) Racionalitet estetik
B) Racionalitet teknologjik
C) Racionalitet artstik
D) Racionalitet shkollor
Pyetja 20
Racionalja e bazs ishte nj model i zhvillimit t kurrikuls i hartuar nga:
A) Ralf Tiler B) Hilda Taba C) Francis P. Hunkins D) Ronald Doll
Pyetja 21
Modeli i vendim-marrjes i hartimit t kurrikuls sht hartuar nga:
A) Ralf Tiler B) Hilda Taba C) Francis P. Hunkins D) Ronald Doll

Pyetja 22
Kush ishte prfaqsuesi i metods tekniko-shkencore t zhvillimit t kurrikuls apo t quajtu
ndryshe si modeli administrativ: nga lart-posht,
A) Ralf Tiler B) Hilda Taba C) Francis P. Hunkins D) Ronald Doll

Pyetja 23
Kush ishte prfaqsuesi i metods tekniko-shkencore t zhvillimit t kurrikuls apo t quajtu
ndryshe si metoda e bazs: nga posht- lart,
A) Ralf Tiler B) Hilda Taba C) Francis P. Hunkins D) Ronald Doll
Pyetja 24
Hilda Taba prshkroi etapat n modelin e saj t bazs, ku rolin kryesor do ta luanin:
A) Politikbrsit B) Specialistt e kurrikuls C) Drejtuesit e shkollave D) Msuesit

Pyetja 25
Qarko cili nga pohimet e mposhtme sht i vrtet.
A) Heuristika sht metod msimore q i ndihmon nxnsit e studentt t msojn duke i zbulu
et dhe t msojn m tepr nga prvojat e tyre se sa duke u treguar msuesi
pr to.

B) Heuristika sht metod msimore q prdoret n kuptimin e nj veprimi ose veprimtarie ko


ikimi ndrmjet dy palve q ndikojn tek njra-tjetra n mnyr t ndrsjell.
C) Heuristika sht metod msimore sipas s cils nxnsit msojn duke u mbshtetur te pun
ur e tyre.
D) Heuristika sht metod msimore sipas s cils nxnsit msojn duke u mbshtetur te
shpjegimi cilsor i msuesit.
Pyetja 26
Kush ishte prfaqsuesi i modeli natyralist, apo t quajtur ndryshe si qndrimi i mesm, pr
zhvillimin e kurrikuls:
A) Ralf Tiler B) Hilda Taba C) Allan Glatthornit D) Francis P. Hunkins
Pyetja 27
Cila nga pohimet e mposhtme i prket metods teknike-shkencore?
A) Zhvillimi i kurrikuls sht nj proces dinamik, plot me pasiguri
B) Zhvillimi i kurrikuls sht bised e specializuar
C) Zhvillimi i kurrikuls sht subjektiv, individual, estetik, transaksional
D) Zhvillimi i kurrikuls prfshin vendimet kryesore, sht racional
Pyetja 28
Cila nga pohimet e mposhtme i prket metods joteknike?
A) Fazat kryesore mund t identifikohen, t administrohen
B) Zhvillimi i kurrikuls sht nj proces dinamik, plot me pasiguri
C) Zhvillimi i kurrikuls prfshin vendimet kryesore, sht racional
D) Zhvillimi i kurrikuls ka shkall t lart objektiviteti, logjike
Pyetja 29
Cila nga alternativat e mposhtme nuk i prket kritereve pr zgjedhjen e prmbajtjes s ku
rrikuls?
A) Rndsia B) Vrtetsia C) Sasia D) Interesi
Pyetja 30
Cila nga alternativat e mposhtme nuk i prket kritereve pr zgjedhjen e prmbajtjes s ku
rrikuls?
A) Dobia B) Vet-mjaftueshmria C) Prvetsueshmria D) Vshtirsia

Pyetja 31
Cila nga alternativat e mposhtme nuk i prket komponentve t hartimit t kurrikuls t auto
it
Henri Xhails (Henri Xhails trajton natyrn dhe organizimin e pjesve themelore t kurr
ikuls)?
A) Planifikimi B) Prmbajtja C) Metoda dhe organizimi D) Vlersimi
Pyetja 32
Cila nga alternativat e mposhtme nuk i prket komponentve t kurrikuls t autorit Henri
Xhails (Henri Xhails trajton natyrn dhe organizimin e katr pjesve themelore t kurrik
uls)?
A) Prmbajtja B) Metoda dhe organizimi C) Vlersimi D) Rivlersimi

Pyetja 33
Cili nga shembujt e mposhtm i prket organizimit horizontal t kurrikuls?
A) Vendosja e familjes n studimet sociale pr klasn e par, dhe e komunitetit n studim
ciale pr klasn e dyt
B) Koncepti i bashksis prezantohet n klasn e par dhe rimerret ose prmendet n do vit
ardhs n kurrikuln e arsimit nntvjear
C) Marrja e prmbajtjes nga matematika (Psh. formulave t matematike) dhe prfshirja
e saj n lndn e fiziks (n zgjidhjen e problemave t fiziks)
D) Marrja e njohurive fillestare mbi drejtshkrimin n klasn e par dhe thellimi i tyr
e ne klasat pasardhse.

Pyetja 34
Cili nga shembujt e mposhtm i prket organizimit vertikal t kurrikuls?
A) Marrja e koncepteve n gjuhs shqipe dhe prdorimi i tyre pr msimin e koncepteve t gju
hs angleze
B) Koncepti i bashksis prezantohet n klasn e par dhe rimerret ose prmendet n do vit
ardhs n kurrikuln e arsimit nntvjear
C) Marrja e prmbajtjes nga matematika (Psh. formulave t matematike) dhe prfshirja
e saj n lndn e fiziks (n zgjidhjen e problemave t fiziks)
D) Marrja e prmbajtjes nga fizika dhe prfshirja e saj n lndn e kimis
Pyetja 35
Cilit nga aspektet e hartimit t kurrikuls i prket pohimi:
e ndrlikuara ?
A) Shtrirja B) Renditja C) Vazhdimsia D) Integrimi

T msuarit nga e thjeshta te

Pyetja 36
Cilit nga aspektet e hartimit t kurrikuls i prket pohimi: T msuarit sipas prdorimit ?
A) Shtrirja B) Renditja C) Vazhdimsia
D) Integrimi

Pyetja 37
Cilit nga aspektet e hartimit t kurrikuls i prket pohimi: Kurrikula e prqndruar tek fm
ja dhe tek lnda ?
A) Shtrirja B) Renditja C) Vazhdimsia D) Baraspesha
Pyetja 38
Cilit nga alternativat e mposhtme, t prezantuara nga Smith, Stenli dhe Shors, nuk
i prket parimeve t t msuarit,?
A) T msuarit nga m e thjeshta n m t ndrlikuarn B) T msuarit sipas prdorimit
C) T msuarit e s trs dhe pastaj t msuarit e pjesve D) T msuarit kronologjik

Pyetja 39
Cilit nga alternativat e mposhtme, t prezantuara nga Posner dhe Straik, nuk i prket
organizuesve si prcaktues t renditjes?
A) T msuarit sipas konceptit B) T msuarit sipas prdorimit C) T msuarit sipas hulumti
it
D) T msuarit e s trs dhe pastaj t msuarit e pjesve

Pyetja 40
Cilit nga alternativat e mposhtme, nuk i prket vazhdimsis si aspekt i hartimit t kurr
ikuls?
A) Nj ndr tiparet kryesore t hartimit t kurrikuls sht t prafroj t gjitha pjest e
yra q e aftsojn individin ta kuptoj dijen m mir si t njsuar se sa t copzuar, si dhe
n e t gjitha llojeve t njohurive dhe t prvojave n planin e kurrikuls
B) Kurrikula duhet t organizohet sipas lidhjeve t ndrsjella ndrmjet strukturs s ideve
themelore t do disipline kryesore. Q nxnsi t i prvetsoj kto struktura dhe ide theme
o duhen zhvilluar dhe ri zhvilluar sipas nj modeli spiral
me thellsi dhe gjersi n rri
tje, n raport me prshkallzimin e programit.
C) sht e sigurt se nxnsit do t ken raste t riprdorin shprehi dhe koncepte themelore
her t jet e nevojshme.
D) Prsritjen ose prdorimin vertikal t prbrsve t kurrikuls, si dhe rishfaqjen n kurr
hprehive ose ideve t caktuara kryesore.
Pyetja 41
Cila nga alternativat e mposhtme, nuk i prket modeleve prfaqsuese t kurrikuls?
A) Modelet e prqendruara tek lnda B) Modelet e prqendruara tek nxnsi
C) Modelet e prqendruara tek prvoja e msuesve D) Modelet e prqendruara tek problemi

Pyetja 42
Cila nga alternativat e mposhtme, nuk i prket modeleve prfaqsuese t kurrikuls t prqen
ar tek nxnsi?

A) Modele t prqendruara te fmija B) Modelet e lnds C) Modele t prvojs D) Modelet hu


iste

Pyetja 43
Cila nga alternativat e mposhtme, nuk i prket modeleve prfaqsuese t kurrikuls t prqen
ar tek problemi?
A) Modeli i situatave jetsore B) Modeli brtham
C) Modeli i disiplins D) Modeli i problemeve sociale/rikonstruksioniste

Pyetja 44
Cilit model t modelit t prqendruar te lnda i prket pohimi i mposhtm?
sht modeli m i vjetr dhe m i njohur si nga msuesit ashtu dhe nga njerzit e zakonshm.
jihet kaq mir, sepse tradicionalisht msuesit dhe njerzit e zakonshm jan arsimuar dhe/
ose jan formuar n shkollat q e kan prdorur at
A) Modeli i lnds B) Modeli i disiplins, C) Modeli i fushave t gjera D) Modeli i
procesit

Pyetja 45
Cilit model t modelit t prqendruar te lnda i prket pohimi i mposhtm? Modelet kurrikul
duhet t trajtojn mnyrn si t msojn nxnsit .
A) Modeli i lnds B) Modeli i disiplins C) Modeli i fushave t gjera D) Modeli i pr
ocesit
Pyetja 46
Cilit model t modelit t prqendruar te nxnsi i prket pohimi i mposhtm?
Hajnrih Pestalozi dhe Fridrih Frwbel argumentuan se fmijt do ta arrinin vet-realizim
in nprmjet pjesmarrjes n shoqri; ata parashtruan parimin e t msuarit duke br .
A) Modele t prqendruara te fmija B) Modele t prvojs C) Modele radikale D) Modele hum
aniste

Pyetja 47
Cilit model t modelit t prqendruar te nxnsi i prket pohimi i mposhtm?
Shkollat i kan prdorur kurrikulat e tyre m tepr pr t kontrolluar dhe pr t indoktrinu
dividt q t pranojn nj pikpamje t caktuar kulturore, se sa pr t i arsimuar dhe emancip
ta .
A) Modele t prqendruara te fmija B) Modele t prvojs, C) Modele radikale D) Modele hu
maniste
Pyetja 48
Cilit model t modelit t prqendruar te nxnsi i prket pohimi i mposhtm?
Ky orientim i ri psikologjik theksoi se veprimi njerzor ishte shum m tepr se reagim n
daj nj ngacmimi; kuptimi ishte m i rndsishm se metoda. Prandaj epiqendra e vmendjes du
hej t ishte m tepr n natyrn subjektive se sa n at objektive t ekzistencs njerzore.
tr ishte se ndrmjet t msuarit dhe ndjenjs ka nj lidhje .
A) Modele t prqendruara te fmija B) Modele t prvojs, C) Modele radikale D) Modele h
umaniste
Pyetja 49
Cilit model i prket pohimi i mposhtm?
Kurrikula e Herbert Spenserit e vinte theksin n veprimtari q zgjasin jetn, lartsojn je
tn, ndihmojn n rritjen e fmijve, etj..., .
A) Modele t situatave jetsore B) Modele brtham C) Modele t problemeve sociale/rikon
struksioniste D) Modele radikale
Pyetja 50
Cilit model i prket pohimi i mposhtm?
Xhorxh Kaunts besonte se shoqria duhej riorganizuar trsisht, pr t realizuar t mirn e
shkt. Koht krkonin nj rend t ri shoqror dhe shkollat duhej t luanin nj rol madhor n
delim .
A) Modele t situatave jtsore B) Modele brtham C) Modele t problemeve sociale/rikonst

ruksioniste D) Modele radikale

Pyetja 51
Cila nga kategorit e mposhtme nuk i prket lmit njohs? (Objektivat jan t klasifikuara n
bjektiva t lmit njohs, lmit emotiv dhe lmit psikomotor. do lm sht i ndar n katego
A) Njohja B) T kuptuarit C) Zbatimi D) Reagimi

Pyetja 52
Cila nga kategorit e mposhtme nuk i prket lmit njohs? (Objektivat jan t klasifikuara n
bjektiva t lmit njohs, lmit emotiv dhe lmit psikomotor. do lm sht i ndar n katego
A) Analiza B) Sinteza C) Organizimi D) Vlersimi

Pyetja 53
Cila nga kategorit e mposhtme nuk i prket lmit emotiv? (Objektivat jan t klasifikuara
n objektiva t lmit njohs, lmit emotiv dhe lmit psikomotor. do lm sht i ndar n ka
A) Pranueshmria B) Sinteza C) Reagimi D) Organizimi

Pyetja 54
Cila nga kategorit e mposhtme nuk i prket lmit emotiv? (Objektivat jan t klasifikuara
n objektiva t lmit njohs, lmit emotiv dhe lmit psikomotor. do lm sht i ndar n ka
A) Pranueshmria B) Organizimi C) Analiza D) Karakterizimi

Pyetja 55
Cila nga kategorit e mposhtme nuk i prket lmit psikomotor? (Objektivat jan t klasifiku
ara n objektiva t lmit njohs, lmit emotiv dhe lmit psikomotor. do lm sht i ndar n
A) Reagimi B) Lvizjet refleksive C) Lvizjet themelore D) Aftsit perceptive

Pyetja 56
Cila nga kategorit e mposhtme nuk i prket lmit psikomotor? (Objektivat jan t klasifiku
ara n objektiva t lmit njohs, lmit emotiv dhe lmit psikomotor. do lm sht i ndar n
A) Aftsit fizike B) Lvizjet e kualifikuara C) Komunikimi i vijueshm D) T kuptuarit
Pyetja 57
Sa her q hartohet nj program i ri, kanalet e komunikimit duhet t mbahen t hapura. Kom
unikimi ndodh n nivele t ndryshme. Cili nga nivelet e komunikimit mendohet se do t
jet drejtimi i s ardhmes?
A) Komunikimi nga lart posht B) Komunikimi nga posht lart C) Komunikimi ansor D)
Komunikimi zyrtar
Pyetja 58
Me qllim q planifikimi i kurrikuls t realizohet (sipas Metju Maills dhe Karen Luis)
n
leksikun e administrimit, vetm koht e fundit po flitet shum pr:
A) Qllime B) Synime C) Vizion D) Objektiva
Pyetja 59
Cilido qoft orientimi ndaj kurrikuls, nuk mohohet q zbatimi dhe/ose realizimi krkojn
planifikim dhe planifikimi prqndrohet n tre faktor. Cila nga altrnativat e mposhtme nu
k i
prket ktyre tre faktorve?
A) Njerzit B) Programet C) Proceset D) Financat

Pyetja 60
Q ndryshimi n kurrikul t realizohet me sukses, duhet t zbatohen pes udhzime, t cilat n
ihmojn n shmangien e gabimeve. N prej udhzimeve sht risia. Cila nga alternativat e
mposhtme sht e sakt?
A) Risia duhet t jet e administrueshme dhe e realizueshme nga ideatort e risis B) R
isia duhet t jet e administrueshme dhe e realizueshme nga msuesi i nivelit fillesta
r
C) Risia duhet t jet e administrueshme dhe e realizueshme nga msuesi i nivelit mes

atar D) Risia duhet t jet e administrueshme dhe e realizueshme nga msuesi i nivelit
t lart
PROGRAMIT PEDAGOGJIS?, PJESA E DYT?
METODAT E MSIMDHNIES DHE MENDIMI KRITIK
Pyetja 1
Tipari dallues dhe mbizotrues i msimdhnies, si veprimtari e organizuar, sht procesi i
:
A) Organizimit B) Planifikimit C) Menaxhimit D) Koordinimit

Pyetja 2
Fjalt msimdhnie dhe e nxn, paraqesin dy:
A) Veprimtari t ndryshme t procesit t msimdhnies B) Veprimtari t njjta t procesit t
hnies
C) Veprimtari t njjta q kan shum lidhje me njra-tjetrn D) Veprimtari t ndryshme q k
m lidhje me njra-tjetrn

Pyetja 3
Njohurit pr qllimet dhe objektivat msimore, pr nxnsin dhe lndn si edhe pr metodat m
i duhen msuesit pr t qn nj:
A) Organizator i mir B) Lider i suksesshm C) Menaxher i aft D) Vendimmarrs i drejt
Pyetja 4
Nj lloj veprimtarie, e cila nuk merret n konsiderat nga ana e msuesit pr planifikimin
e msimit, sht edhe:
A) Prcaktimi i qllimeve t msimit B) Problematika e konsultimit t nxnsve
C) Prcaktimi i nevojave t nxnsve D) Przgjedhja e prmbajtjes s materialit t ri
Pyetja 5
Aktivitete t tilla si: trheqja e vmendjes, komunikimi i objektivave, aktivizimi i k
ujtess dhe rikujtimi i njohurive t mparshme, paraqitja e materialit, formimi i sjel
ljes s dshirueshme, sigurimi i komenteve dhe informacionit si edhe vlersimi i sjell
jes, jan pjes prbrse t:
A) Dosjes s shkolls B) Planit t klass C) Planit ditar D) Programit lndor

Pyetja 6
Nj metod msimdhnie, q kryhet me qllim q nxnsit t njohin objektet, dukurit, procese
arjet n mjedisin e tyre natyror, sht edhe:
A) Praktika B) Eksperimenti C) Demonstrimi D) Ekskursioni
Pyetja 7
Parashikimi i msimit, q e ndihmon msuesin t przgjedh q m par mjetet msimore, sht
A) Planit t aktiviteteve t klass B) Planit ditar t msuesit
C) Programit lndor t lnds D) Menaxhimit t klass gjat msimit

Pyetja 8
Secila prej veprimtarive t t nxnit q msuesi prdor n klas, gjat nj ore msimi, duhet
aktn:
A) Organizimin e nxnsve n klas B) Zhvillimin e shprehive t t menduarit t nivelit t u
C) Zhvillimin e shprehive t t menduarit t nivelit t lart D) Nj nga objektivat e msimi

Pyetja 9
N rastet kur msimi nuk shkon si duhet, dika ngjet para ose pas msimit ose nxnsit e kr
n vet ndryshimin, msuesi mund t:
A) Ndryshoj metodat e msimdhnies B) Trheq vmendjen e nxnsve problematik
C) Merret vetm me nxnsit problematik D) Dal jasht kornizave t planit ditar
Pyetja 10

Vrtetsia, przgjedhshmria, llojshmria e msimit t ri jan pjes e:


A) Komunikimit t objektivave B) Trheqjes s vmendjes s nxnsve C) Paraqitjes s materi
t t ri msimor. D) Rikujtimi i njohurive t mparshme

Pyetja 11
Msuesi, prpara se t prdor nj mjet didaktik apo nj mjet laboratorik pr demonstrimin e
it, duhet:
A) Ta provoj nse funksionon prpara msimit B) Ta vendos n pun gjat ors s msimit
C) Ta provoj dhe ta kontrolloj prpara msimit D) Ta provoj, kontrolloj dhe ta provoj p
i prpara msimit.

Pyetja 12
Elementt, t till si: qndrimi i msuesit n klas, problemi i kohs si edhe prgatitja e m
e dhe materialeve t tjera ndihmse, jan:
A) Elementt baz t paraqitjes s materialit t ri msimor B) Elementt e trheqjes s vme
nxnsve
C) Elementt ndihmse n paraqitjen e materialit t ri msimor D) Elementt e rikujtimit t
nformacionit
Pyetja 13
Msuesi duhet t marr parasysh natyrn e materialit msimor, tipin e t nxnit t nxnsve,
dhe nevojat e nxnsve, gjndjen baz materiale didaktike t klass/shkolls, prpara se t
dh:
A) Veprimtarit e t nxnit B) Mjetet didaktike C) Mnyrn e testimit D) Objektivat msimo
r

Pyetja 14
Procesi, ku gjat ors s msimit do nxns duhet t vihet n nj pozit q t prfshihet n
po n ndonj mnyr tjetr duke br prmbledhje, perifrazime, zbatime dhe zgjidhje t proble
ka t bj me:
A) Procesin e rikujtimit t informacionit t ri. B) Aktivizimin e kujtess nga ana e
nxnsit
C) Formimin e sjelljes s dshiruar nga ana e nxnsit. D) Procedurat e msimdhnies gjat o
s msimit
Pyetja 15
Mbajtja e shnimeve nga ana e msuesit n klas mbi ecurin e nxnsve duhet t jet:
A) Sipas dshirs s msuesit B) N varsi nga situata q krijohet n klas
C) Norm e detyrueshme e puns s msuesve D) Vetm kur nxnsit nuk kan ecuri t mir
Pyetja 16
N vendimet q merr msuesi pr prcaktimin e metodave msimore q do t prdoren gjat ors
k mban parasysh:
A) Nivelin e zhurmave n klas B) Mnyrn e paraqitjes s materialit t ri C) Organizimin
dhe menaxhimin e klass D) Ritmin e materialit q do t msohet
Pyetja 17
Sjellja e dshirueshme gjat procesit t t nxnit n klas arrihet ather kur nxnsit:
A) Arrijn t kuptojn saktsin e prgjigjeve t tyre B) Komunikojn mir me msuesin
C) Komunikojn mir n grup me njri-tjetrin D) Zgjidhin nj detyr q u ngarkohet

Pyetja 18
Aktivizimi i kujtess, pr t rikujtuar informacionin e mparshm, sht kusht fillestar pr:
A) Prsritje kapitulli B) T nxnin e kuptimshm C) Zgjidhjen e nj situate problemore D)
Provimin prfundimtar

Pyetja 19
Veprimtaria bisedore e msuesit, ku shpjegimi i msimit nga ana e msuesit z rolin qndro
r gjat ors s msimit, sht pjes prbrse e metods s:
A) Msimdhnies s drejtprdrejt B) Parashikimit me terma paraprak C) Prmbledhjes Pohim

htetje D) Msimdhnies jo t drejtprdrejt

Pyetja 20
Rezultatet e t nxnit t cilat klasifikohen si fakte, rregulla dhe veprime zbatuese p
araqet nj sjellje:
A) T nivelit t ult dhe t mesm t fushave njohse, emocionale dhe psikomotore B) T nive
t ult dhe t lart t fushave njohse, emocionale dhe psikomotore
C) T nivelit t ult dhe t thjesht t fushave njohse, emocionale dhe psikomotore D) T n
lit t mesm dhe t lart t fushave njohse, emocionale dhe psikomotore

Pyetja 21
Msuesi zgjedh strategjit e prshtatshme t msimdhnies, pr zhvillimin e t menduarit t n
t t lart te nxnsit, pr t:
A) Realizuar nj or t suksesshme msimi B) Arritur prfundimet e dshiruara t t nxnit
C) Menaxhuar si duhet klasn gjat ors s msimit D) Pr t vn rregullin n klas prpara
msimit

Pyetja 22
Rezultatet e t nxnit, t cilat klasifikohen si koncepte, modele dhe abstraksione, pa
raqesin nj sjellje t nivelit:
A) T mesm dhe t lart t fushave njohse, emocionale dhe psikomotore B) T ult dhe t me
shave njohse, emocionale dhe psikomotore
C) T lart dhe t ndrlikuar t fushave njohse, emocionale dhe psikomotore D) T ult dhe
jesht t fushave njohse, emocionale dhe psikomotore

Pyetja 23
T dhnat krkimore, mbshtesin iden se qartsia e shpjegimit, q shpesh quhet edhe qartsia
msuesit, jep nj ndihmes shum t rndsishme n:
A) Arritjet e prgjithshme t nxnsve n at lnd B) Realizimin e suksesshm t nj ore m
C) Planifikimin e planit ditar pr orn e msimit D) Prthithjen e njohurive nga ana e
nxnsve
Pyetja 24
Komunikimi i objektivave n fillim t ors s msimit nga ana e msuesit prfshin informimin
nxnsve pr:
A) Ritmin e materialit t ri q do t msohet B) Sjelljen q ata duhet t prvetsojn
C) Prcaktimin e qllimeve t msimit D) Przgjedhjen e prmbajtjes s materialit t ri
Pyetja 25
Procesi, i cili ndihmon nxnsin pr t kuptuar konceptet, lidhjet shkak-pasoj, procedura
t, qllimet dhe objektivat, quhet:
A) Shpjegim B) Demonstrim C) Eksperiment D) E nxn e qllimshme

Pyetja 26
Gjat procesit t msimdhnies, trajtimi dhe shpjegimi i termave t reja me nj gjuh t prs
hme dhe t sakt nga ana e msuesit, arrihet prmes:
A) Organizimit t nxnsve gjat ors s msimit B) Theksimit t ideve dhe ngjalljes s inte
C) Prdorimit t shembujve gjat ors s msimit D) Qartsis dhe rrjedhshmris gjat proce
hnies

Pyetja 27
Prdorimi i mir i zrit, gjesteve, materialeve ndihmse dhe perifrazimit nga ana e msues
it arrihet prmes:
A) Analizs dhe komentit gjat shpjegimit B) Trheqjes s vmendjes s vazhdueshme t nxns
C) Menaxhimit t konflikteve n klas D) Theksimit t ideve dhe ngjalljes s interesit

Pyetja 28
Foljet, q i korrespondojn objektivave q jan t prshtatshme pr msimdhnien e drejtprdr
A) Folje vepruese B) Folje aktive C) Folje pasive D) Folje jovepruese

Pyetja 29
Marrja, disponueshmria si edhe aktivizimi nga ana e nxnsve, jan kushtet themelore pr:
A) T nxnin e kuptimshm B) Motivimin e nxnsve C) Aktivizimin e nxnsve D) Punn n gr
nxnsve

Pyetja 30
Mendimi kritik ka t bj me:
A) Mnyrn e t kritikuarit t nxnsve rreth ideve t tyre B) Disa aftsi intelektuale t n
jat procesit t t msuarit
C) Kompetencat analitike dhe prshkruese t nxnsve gjat ors s msimit D) Nj proces int
ual t disiplinuar q prfshin nivelet e larta t t menduarit

Pyetja 31
Modelet e prqndruara n msimdhnien e shprehive t veuara dhe msimin e fakteve:
A) Rrisin zhvillimin e t menduarit kritik t nxnsve B) Nuk ndikojn n procesin e t mend
arit kritik t nxnsve
C) E zvoglojn zhvillimin e t menduarit kritik t nxnsve D) Rrisin shprehit praktike t
ve gjat ors s msimit
Pyetja 32
Prcaktime t plota pr t nxnin dhe t menduarin mbshteten nga studiuesit e:
A) Psikologjis organizacionale dhe psikologjis s puns B) Psikologjis kognitive, filo
zofis dhe edukimit shumkulturor
C) Psikologjis klinike dhe psikologjis s kshillimit D) Psikologjis s personalitetit d
he psikologjis sociale

Pyetja 33
Shprehit pr t nxn, t ndara nga detyrat dhe qllimet e bots reale, u japin mundsin nx
ejn nj test objektiv, por ata jan:
A) T paaft t i zbatojn kto shprehi n situata t reja B) T aft t i zbatojn kto shpre
t reja
C) T paaft t i zbatojn kto shprehi n situata t njohura D) T aft t i zbatojn kto sh
ituata t njohura ashtu edhe n situata t reja
Pyetja 34
Prdorimi nga msuesi i strategjive, t cilat zhvillojn shprehit e t menduarit t nivelit
lart pr t msuarin:
A) Nuk ndikon n t nxnt e nxnsve B) E zgjeron t nxnn e nxnsve
C) E ngushton t nxnn e nxnsve D) Varet edhe nga nxnsi
Pyetja 35
Pyetje t tilla si: far prisni t msoni rreth ksaj teme? far dini rreth saj? - bhen
i n fazn e:
A) Kontrollit frontal B) Reflektimit C) Realizimit t kuptimit D) Evokimit

Pyetja 36
Pyetje t tilla si: far msuat rreth ksaj teme? Pse mendoni kshtu? - bhen nga msuesi n
A) Realizimit t kuptimit B) Evokimit C) Kontrollit frontal D) Reflektimit

Pyetja 37
Gjat procesit t t nxnit, nxnsit arrijn t bhen t vetdijshm dhe kontrollojn proces
anjohse, nse ata bhen t aft pr t kuptuar ide dhe skema t reja dhe gjithashtu interpre
n:
A) Vetm informacionin q kan msuar n klas B) Situata t thjeshta problemore q i kan
hur s bashku
C) Mnyrat e reja t vendosjes s bashku t informacionit dhe t koncepteve D) Rezultatet
e eksperimenteve q kan zhvilluar n klas
Pyetja 38
Procesi, n t cilin nxnsit mendojn rreth t menduarit t tyre, sht:

A) Njohs B) Eksplorues C) Vrojtues D) Metanjohs

Pyetja 39
Gjat nj ore msimi, n rastet kur duhet t prvetsohen nj numr i vogl faktesh, rregulla
veprimesh zbatuese, prpara se t fillohet me nj koncept, model apo abstragim, msuesi
mund t prdor:
A) Modelin e msimdhnies jo t drejtprdrejt B) Modelin e msimdhnies s drejtprdrejt
C) Modele t kombinuara t msimdhnies D) Modelin e leksionit interaktiv

Pyetja 40
Prforcimi i t nxnit t ri, apo rindrtimi i skemave pr t prshtatur konceptet e reja, re
zohet gjat fazs s:
A) Evokimit B) Reflektimit C) Realizimit t kuptimit D) Zgjidhjes s nj situate pro
blemore

Pyetja 41
Struktura ERR sht nj struktur:
A) E nxjerr nga prvoja e gjat n fushn e msimdhnies B) E improvizuar gjat ors s ms
C) E nxjerr nga prvoja, studimet dhe eksperimentimet e shumta D) E nxjerr nga teor
ia dhe e mbshtetur nga praktika

Pyetja 42
Etiketimet q ne u vendosim ideve, q mund t jen t thjeshta ose q mund t ken nj komple
ptimesh, jan:
A) Konceptet B) Abstragimet C) Rrjedhimet D) Faktet
Pyetja 43
Organizuesit e informacionit n mnyr grafike jan edhe:
A) Sistemet ndrvepruese t shnimeve B) Organizuesit grafik t analogjis
C) Rishikimet n dyshe D) Mbajtja e strukturuar e shnimeve

Pyetja 44
Kontakti me idet apo me informacionin e ri q mund t realizohet gjat ors s msimit, me a
t leximit t tekstit, shikimit t nj filmi apo brjes s nj eksperimenti, realizohet gjat
zs s:
A) Evokimit B) Reflektimit C) Realizimit t kuptimit D) Zgjidhjes s nj situate pro
blemore
Pyetja 45
Msimi i fakteve, rregullave dhe veprimeve zbatuese sht objektiv i:
A) Msimdhnies s drejtprdrejt B) Msimdhnies jo t drejtprdrejt
C) Msimdhnies s drejtprdrejt dhe asaj jo t drejtprdrejt D) T nxnit interaktiv

Pyetja 46
Nxnsit zgjerojn kuptimin e tyre pr fjalorin kryesor dhe konceptet prtej prkufizimeve t
thjeshta me an t:
A) Organizuesve grafik B) Pyetje autorit C) Parashikimit me terma paraprak D) Ma
rrdhnies pyetje-prgjigje

Pyetja 47
Modeli i msimdhnies i cili realizohet prmes strategjive q nxisin procesin e prgjithsi
mit dhe dallimit, pr qllimin e formimit t koncepteve, medeleve dhe abstragimeve sht m
odeli i:
A) Msimdhnies jo t drejtprdrejt B) Msimdhnies s drejtprdrejt
C) Msimdhnies s drejtprdrejt dhe asaj jo t drejtprdrejt D) Mbajtjes s strukturuar t
ve

Pyetja 48
Gjallrimi i t menduarit t nxnsve, sigurimi i nj diskutimi t pasur, motivimi i t nxni
ve, nxitja e ndryshimeve dhe reflektimeve dhe vetshprehjes, realizohet me an t:

A) Shpjegimit B) Demonstrimit C) Leksionit D) Strukturs ERR


Pyetja 49
Prdorimi i hartave njohse-konjitive, gjat procesit t msimdhnies, jan nj ndihm shum
pr zhvillimin e:
A) Aftsive kinestetike B) Kujtess dhe koncepteve C) Aftsive motorike D) Aftsive af
ektive
Pyetja 50
Struktura pr msimdhnien dhe zhvillimin e t menduarit kritik prmban fazat e:
A) Kontrollit frontal, kontrollit t dijes dhe shpjegimit t informacionit t ri B) Pr
sritjes, paraqitjes s materialit t ri dhe praktiks s drejtuar
C) Shpjegimit, praktiks s drejtuar dhe praktiks s pavarur D) Evokimit, realizimit t
kuptimit dhe reflektimit
Pyetja 51
Klasifikojm sipas nivelit t ult ato pyetje q krkojn:
A) Riprodhim informacioni B) Qartsim dhe zgjerim C) Prgjithsim D) Prfundim

Pyetja 52
do formulim, me shkrim ose me goj, q nxit t menduarit dhe krkon nga nxnsit nj prgjig
o ta quajm:
A) Hipotez B) Krkes C) Pyetje D) Prgjigje
Pyetja 53
Klasifikojm sipas nivelit t lart ato pyetje q krkojn:
A) Riprodhim dhe zbatim t informacionit B) Qartsim, zgjerim dhe prfundim t informac
ionit
C) Njohje dhe analiz t informacionit D) Kuptim dhe rivlersim t informacionit

Pyetja 54
Gjat brjes s pyetjeve n klas, msuesi nuk ka qllim q t:
A) Trheq vmendjen dhe t nxis interesin e nxnsve B) Diagnostikoj dhe t strukturoj n
e nxnsve
C)Strukturoj dhe riorientoj t nxnn e nxnsve D) Deprivoj nxnsit nga procesi i t nx

Pyetja 55
Sasia e pyetjeve q msuesi zhvillon n klas:
A) Ndikon n cilsin e pyetjeve B) Nuk ndikon n cilsin e tyre C) Varet nga msuesi D) V
ret nga nxnsit

Pyetja 56
Nse msuesit do t kualifikoheshin m tepr pr t prdorur teknikat e t pyeturit:
A) Do t rritet sasia dhe cilsia e pyetjeve t nivelit t lart t prdorura n klas B) D
et sasia e pyetjeve t nivelit t lart t prdorura n klas
C) Nuk do t ndikoj n tipin e pyetjeve t prdorura n klas D) Do t ulet cilsia e pyetj
nivelit t lart t prdorura n klas

Pyetja 57
Pyetjet, t cilat i ftojn nxnsit t reflektojn, t mendojn, t rindrtojn, t prfytyro
n:
A) Ulin nivelin e t menduarit t nxnsve gjat ors s msimit B) Ngrejn nivelin e t men
t nxnsve n prgjithsi
C) Nuk ndikojn n nivelin e t menduarit t nxnsve D) Bjn q nxnsit t besojn q niv
t t tyre sht i teprt
Pyetja 58
Pyetjet q realizohen n klas nga ana e msuesit duhet t jen:
A) T prgatitura q m par B) T paprgatitura
C) T improvizuara n klas D) N varsi t situats q krijohet n klas

Pyetja 59
Pyetjet t cilat kan n baz t tyre procesin e njohjes s gabimeve logjike n arsyetim:
A) Krijojn njohuri B) Abstragojn njohuri C) Analizojn njohuri D) Zbatojn njohuri

Pyetja 60
Burime t mdha pyetjesh, q ndodh shpesh q t neglizhohen nga ana e msuesit, vijn edhe ng
:
A) Literatura B) Nxnsit C) Kolegt e tjer D) Prindrit

Pyetja 61
Gjat paraqitjes s materialit t ri msimor gjat ors s msimit nuk sht pjes kryesore e
A) Vrtetsia e materialit msimor B) Przgjedhshmria e materialit msimor
C) Llojshmria e materialit msimor D) Natyra e materialit msimor
Pyetja 62
Pyetjet, t cilat ojn n nxjerrjen e prgjigjeve t shumfishta, jan pyetje:
A) Divergjente B) Konvergjente C) Pyetje e vrtet e gabuar D) Pyetje plotsuese
Pyetja 63
Nse msuesi merr prgjigje t ndryshme nga nxnsit, ather ai:
A) Duhet t i neglizhoj kto prgjigje B) Duhet t i argumentoj kto prgjigje
C) Ka nj detyrim profesional q t i pranoj ato D) Duhet t i interpretoj kto prgjigje

Pyetja 64
Faza, n t ciln nxnsi sht n gjndje t marr vendime rreth vlerave apo metodave t vle
e, njerzve apo produkteve, sipas kritereve t prdorura m pare, ka t bj me:
A) Njohjen B) Vlersimin C) Analizn D) Sintezn

Pyetja 65
Nj folje q prdoret pr pyetjet t cilat krkojn t kuptuarin e fakteve q nxnsi i ka t
n kujtesn e tij sht edhe folja:
A) Emrto B) Demonstro C) Bashko D) Argumento

Pyetja 66
Faza, n t ciln nxnsi sht n gjndje t kombinoj pjest pr t formuar nj zgjidhje t
blem, ka t bj me:
A) T kuptuarin B) Zbatimin C) Sintezn D) Gjykimin

Pyetja 67
Nj folje q prdoret pr pyetjet t cilat krkojn nga nxnsit q t formojn gjykime dhe t
ime duke u bazuar n kritere t vendosura q m par, sht folja:
A) Krahaso B) Shpjego C) Zbato D) Vendos

Pyetja 68
Pyetja n t ciln nga nxnsit krkohet q t bhen dallime midis fakteve dhe prfundimeve k
fazn e:
A) Njohjes B) Analizs C) Sintezs D) Zbatimit
Pyetja 69
Kubimi sht nj teknik e bazuar n nivelin e:
A) Pyetjeve B) Prgjigjeve C) Eksperimentit D) Demonstrimit
Pyetja 70
Nxnsit i krijohet mundsi pr t menduar rreth prgjigjes s pyetjeve gjat fazs s:
A) Shpjegimit B) T pyeturit C) Kohs s pritjes D) Demonstrimit
Pyetja 71
Rregullat t tilla si: bj pyetjen-bj nj pauz-pastaj drejtoju nj nxnsi, jan rregullat
A) Shtrimit t nj situatae problemore B) Drejtimit t nj pyetjeje C) Leksionit D) Sh

pjegimit
Pyetja 72
Msuesi duhet ta nxis nj nxns disa her gjat nj seance pyetjesh, n mnyr q:
A) T marr nj prgjigje t argumentuar B) T marr nj prgjigje t plot
C) T marr nj prgjigje sa m t plot dhe logjike D) Ta mbaj nxnsin t aktivizuar
Pyetja 73
Msuesi, n reagimin ndaj prgjigjeve jo t sakta nga ana e nxnsve, duhet t jet:
A) Neglizhent por i kujdesshm B) I vmendshm dhe tolerant C) I matur dhe i vmndshm D)
I duruar, i matur dhe i qet
Pyetja 74
Msuesi, prpara se t bj przgjedhjen e veprimtarive t t nxnit, nuk merr parasysh:
A) Fokusimin te sjellja individuale e nxnsit B) Natyrn e materialit t ri msimor q do
t paraqes
C) Tipin e t nxnit t nxnsve n klas D) Nivelin dhe nevojat e nxnsve n klas

Pyetja 75
Msuesi, i cili ngre n msim vetm nj numr t kufizuar nxnsish, zakonisht ata nxns q
hm dhe me oratori t lart, paraqet:
A) Nj nxits negativ tek shumica e nxnsve t klass B) Nj nxits pozitiv tek shumica e n
t klass
C) Nj aktivizim t plot t nxnsve t klass D) Komunikim t mir me nxnsit n klas
Pyetja 76
Pyetjet nga ana e msuesit duhet t zhvillohen me nj gjuh:
A) T ndrlikuar dhe nxitse B) T qart dhe jo shum t thjesht
C) Motivuese dhe jo shum t ndrlikuar D) T thjesht dhe nxitse

Pyetja 77
Pr t krijuar nj atmosfer ku t gjith nxnsit dgjojn n mnyr aktive, msuesi duhet:
A) T pyes gjat msimit vetm nxnsit aktiv n klas B) T pyes her pas here pr rifor
jeve nga ana e nxnsve
C) T aktivizoj gjat msimit t gjith nxnsit n klas D) T aktivizoj vetm nxnsit m

Pyetja 78
Pyetje t tilla si: Pse sht ky prfundim? Pse kan dal kto rezultate? etj, ndihmojn q
A) Argumentoj do prgjigje B) T njoh faktet C) T dij prgjigjet D) T dij t zgjidh
problemore

Pyetja 79
Nj pyetje e suksesshme q realizohet nga msuesi n klas varet m shum nga:
A) Shprehja e fytyrs e msuesit B) Konteksti n t ciln ajo bhet
C) Intonacioni i zrit dhe konteksti n t ciln ajo bhet D) Gjuha kinestetike me t cil
ajo shoqrohet

Pyetja 80
Teknika e t pyeturit ndrveprues:
A) Rrit komunikimi n klas duke nxitur prgjigjet e shumfishta B) Nuk i l fush t lir
primit t nxnsve
C) Zhvillon vetm shprehit e nivelit t ult t t menduarit t nxnsve
D) I l fush t
primit t msuesit n klas

Pyetja 81
Shprehia, n baz t t cils kalohet nga standartet, tek vlersimi dhe tek msimdhnia dhe q
en pr zhvillimin e t menduarit, gjuhs dhe prmbajtjes, sht nj nga shprehit baz:
A) T msuesve B) T nxnsve C) T prindrve D) T drejtuesve t institucioneve arsimore
Pyetja 82

Msuesi duhet t prdor gjuhn e duhur, pr t i br nxnsit t prdorin dhe t kultivojn


or:
A) Vetm gjat shpjegimit t informacionit t ri B) Vetm kur bn pyetje n klas
C) Gjat gjith ushtrimit t detyrs s tij si msues D) Vetm gjat ndrtimit t artikujv
es
Pyetja 83
sht shprehi e t menduarit shkollor:
A) Kompetenca analitiko-prshkruese B) Identifikimi i shkak-pasojs
C) Inteligjenca emocionale D) Inteligjenca hapsinore

Pyetja 84
Msuesi gjat puns s tij t prditshme duhet t krijoj nj fond t praktikave m t mira d
A) Rishoh her pas here B) Zhvilloj ato vazhdimisht
C) Ndaj me kolegt D) Konservoj ato me shum kujdes

Pyetja 85
Nxnsit t cilt gjat msimit shtrojn pyetje t tilla si: Cili sht qllimi i tekstit?,
te mbshtetse t besueshme?, A mbshteten prfundimet n faktet e dhna? , jan ata nxns q
A) T shtrojn pyetje mbi nj situat t caktuar B) T zgjidhin si duhet nj situat problem
C) T nxjerin faktet e duhura nga nj tekst D) T bjn mir analizat kritike t teksteve
Pyetja 86
Mbajtje shnimesh me kode t t menduarit sht nj mnyr pr t:
A) Shkruar nj tekst t dhn B) Analizuar nj tekst t dhn
C) Argumentuar nj tekst t dhn D) Redaktuar nj tekst t dhn

Pyetja 87
Krahasimi, ku prfshihet edhe kontrasti apo prqasja, do t thot q nxnsi t:
A) Gjej ngjashmrit dhe dallimet midis dy apo m shum sendeve B) Zbrthej nj ngjarje a
koncept n cilsit e tij prbrse
C) Bj pyetje gjat riprforcimit t njohurive D) Prdor konceptet n kontekste t reja

Pyetja 88
Procesi i t nxnit bashkpunues, q i aftson nxnsit t punojn n grupe t vogla t larmi
terogjene n prbrje, realizohet me an t prdorimit t tekniks:
A) Rrjeti i diskutimit B) Ditaret e t nxnit C) Pyetja sjell pyetjen D) Pyetje d
rejtuar autorit

Pyetja 89
Sigurimi i komenteve dhe informacionit gjat procesit t bashkbisedimit t msuesit me nxn
it n klas, q ju tregon nxnsve saktsin e prvetsimit t prgjigjeve t tyre mbi t gjit
on:
A) Prkrahjen pr t msuar m mir B) Ritmin e prvetsimit t informacionit t ri
C) Krijimin e nj klime miqsore n klase D) Vlersimin individual t nxnsve n klas

Pyetja 90
Shprehia e t menduarit t nivelit t lart, e cila sht nj piknisje shum e mir pr t b
ra m t thella pr prmbajtjen, ka t bj me:
A) Zgjidhjen e problemave
B) Identifikimin e shkakut dhe t pasojs
C) Kategorizimin dhe klasifikimin
D) Analizn e nj problemi praktik

Pyetja 91
Zgjidhja e problemave krijuese ju krkon nxnsve q:
A) T zbatojn zgjidhjet edhe n rrethanat e jets s prditshme
B) T japin prgjigje t
ta
C) T bjn analiz pr t gjetur zgjidhjen
D) T kategorizojn konceptet pr t gjetur z
n

Pyetja 92
N shprehit mbshtetse pr argumentimin dhe t menduarin binds prfshihen sidomos edhe:
A) Njohja, kuptimi i njohurive t reja dhe zbatimi
B) Vnia e vehtes n pozicionin
e tjetrit dhe vlersimi
C) Analiza, krahasimi, vlersimi dhe sintetizimi
D) Ristrukturimi i ideve dhe
skemave konceptuale

Pyetja 93
Nj nga nnshprehit m t rndsishme pr zgjidhjen e problemave krijuese nuk sht:
A) Kmbngulja dhe vnia nn kontroll e impulsivitetit B) T menduarit fleksibl dhe brja e
pyetjeve t mira C) Zbatimi i njohurive t mparshme n situata t reja D) Procesi i t vep
ruarit dhe t menduarit si t tjert
Pyetja 94
Mbshtete n prova sht nj teknik e cila zhvillon te nxnsit shprehin e:
A) Kategorizimit dhe klasifikimit
B) Argumentimit/T menduarit binds
C) Vnies s vehtes n pozicionin e tjetrit D) Zgjidhjes s problemave krijuese

Pyetja 95
Vnia e vehtes n vndin e tjetrit jo vetm prmirson shprehit sociale t nxnsit, por pr
e:
A) Aftsin e tij t pr t menduar n nivel m t lart dhe pr t arritur sukses B) Komp
shkruese t nxnsit gjat procesit t t nxnit
C) Zhvillimin e tij motor gjat aktiviteteve shkollore dhe jasht saj D) Kompetenca
t analitike dhe interpretuese t nxnsit n jet

Pyetja 96
Aftsia pr t br lidhje dhe pr t krijuar kndvshtrime gjithnj e m t gjera, sht shp
it t nivelit t lart q ka t bj me:
A) Analizn B) Zgjidhjen e problemave C) Sintezn D) Empatin
Pyetja 97
Interpretimi sht ajo shprehi q bn q nxnsit t kuptojn shum nga mesazhet t cilat:
A) Nuk thuhen n mnyr t drejtprdrejt B) Thuhen n mnyr t drejtprdrejt
C) Nuk thuhen fare gjat komunikimit D) Lihen t nnkuptohen gjat komunikimit
Pyetja 98
Deshifrimet dhe prdorimet e gjuhs figurative, si analogjit, metaforat, simbolet dhe
fjalt me shum kuptime, jan n funksion t:
A) Analizs B) Sintezs C) Argumentimit/T menduarit binds
D) Interpretimit

Pyetja 99
Aftsia informacion - prpunuese dhe q sht nj nga nivelet m t larta t t menduarit nga
nxnsve, sht aftsia e:
A) Identifikimit t shkakut dhe t pasojs
B) Vlersimit
C) Argumentimit/T menduarit binds D) Interpretimit
Pyetja 100
Zgjidhja e problemeve nga ana e nxnsve duke zgjedhur dhe prdorur teknikat m t mira ka
t bj me shprehin e:
A) Empatis B) Krahasimit C) Zbatimit D) Analizs

Pyetja 101
Metoda e msimdhnies, e cila ka n qndr nxnsin dhe karakterizohet nga nj procedur form
paraqitjen e argumentave pr nj shtje, ku njri prej grupeve sht pro problemit, tjetri
t kundr, konsiderohet si:
A) Debat konstruktiv B) Ditaret e t nxnit C) Rrjet i diskutimit D) Rishikim n dys
he
Pyetja102

Metoda ku nxnsit nxiten t hulumtojn dhe t gjejn nj zgjidhje pr problemin e paraqitur,


t bj me:
A) Rrjetin e diskutimit B) Prvijimin e t menduarit C) Pyetja sjell pyetjen D
) Zgjidhjen e problemit

Pyetja 103
Stuhia e mendimeve, metoda q prdoret gjat msimdhnies me n qndr nxnsin, nuk i ndihmo
t:
A) Zhvillojn iden e t menduarit sa m t gjr B) Zhvillojn iden e t menduarit t th
ytyrues
C) Zhvillojn t menduarin lateral D) Zhvillojn aftsit e tyre motorike
Pyetja 104
Gjat diskutimeve t cilat dalin n klas, nxnsit mund ti vendosin pyetjet e tyre n:
A) Tabel t zez B) N banka C) Tabeln e pyetjeve D) Npr mure
Pyetja105
Shkrimi i shpejt, nj metod e cila prdoret nga msuesit, ka t bj me:
A) Nxjerrjen e argumentave B) Reflektimin e shkurtr pr nj tem
C) Organizimin formal gjuhsor t thnieve D) Shkrimin e ideve kryesore

Pyetja106
Nse msuesi pr procesin e vlersimit ka ndjekur hapa t till si: ka vzhguar se si sht p
rja e nxnsve n veprimtarin msimore, ka vlersuar t nxnn e prmbajtjes dhe sa jan kup
ka vlersuar aftsin e nxnsve pr t mbajtur nj qndrim dhe pr ta mbshtetur at me pro
hvilluar:
A) Nj or msimdhnie me n qndr nxnsin
B) Nj or msimdhnie me n qndr msuesin
C) Nj or leksioni bashkveprues me t gjith nxnsit
D) Nj or paratestimi diagnostikues pr nxnsit
Pyetja 107
T dgjuarit kritik sht zbatimi i shprehive t:
A) Argumentimit B) Vnies s vehtes n pozitn e tjetrit C) Sintezs D) T menduarit kr
itik

Pyetja 108
Prdorimi i metodave t tilla nga msuesi n klas, Mendo/Krijo n dyshe/Diskuto, gjat zhvil
imit t msimit, ndihmojn q nxnsit t:
A) Kuptojn argumentat B) Zhvillojn kompetencat afektive C) Zhvillojn kompetencat
relacionale D) Zhvillojn shprehit motore

Pyetja 109
Nse msuesi gjat msimit prdor metodn D.D.M (Di-Dua t di-Msova), ka aktivizuar te nxn
A) T menduarin induktiv B) T menduarin deduktiv C) T menduarin abstragues D) T m
enduarin kritik

Pyetja 110
Pjesa e ors s msimit n t ciln nxnsit mendojn prsri pr at q kan msuar, zbatojn
a dinin m par, nn dritn e asaj q ata kan msuar, sht pjes e:
A) Msimdhnies s drejtprdrejt B) Msimdhnies jo t drejtprdrejt C) Msimdhnie
D) Msimdhnies tradicionale

Pyetja 111
Element t till si: njohuri pr qllimet dhe objektivat msimore, njohuri pr karakteristik
t e nxnsve, njohuri pr lndn, njohuri pr metodat msimore, jan t domosdoshme pr msue
A) Planifikimin e msimdhnies B) Menaxhimin e kohs C) Menaxhimin e klass D) Organ
izimin e veprimtarive msimore
Pyetja 112

Teknika e msimdhnies, e cila ndrtohet me qllimin q nxnsit t fitojn shprehi q t nxj


h se far ka dashur autori t thot, nisur nga kndvshtrime t ndryshme n tekst, sht:
A) Pyetja sjell pyetjen B) Sistemi ndrveprues i shnimeve C) Rrjeti i diskutim
it D) Teknika e pyetjeve drejtuar autorit
Pyetja 113
Fazat e interpretimit, prshkrimit dhe arsyedhnies nga ana e msuesit jan pjes e:
A) Zgjidhjes s nj problemi B) Ndrtimit t nj modeli demonstrues C) Shpjegimit t i
nformacionit t ri D) Reflektimit

Pyetja 114
Evokimi, si faz e par e strukturs pr zhvillimin e t menduarit t nivelit t lart nga an
nxnsit, nuk ka pr qllim kryesor:
A) Njohjen me njohurit duke i mbshtetur n njohurit paraprirse B) Shkmbimin e fuqishm
t ideve midis nxnsve
C) Rritjen e veprimtarive t nxnsit
D) Zhvillimin e arsyetimit t vijueshm nga ana
e nxnsve
Pyetja 115
Prdorimi i metodave pr zhvillimin e t menduarit kritik dhe krijues nga ana e nxnsve,
si sht edhe metoda e organizuesit grafik, nuk i ndihmon nxnsit pr:
A) Nxitjen pr t prsosur t shkruarin B) Formimin, zgjerimin dhe t kuptuarin e konce
pteve
C) Paraqitjen pamore t koncepteve D) Integrimin e plot t njohurive q ata kan marr

Pyetja 116
Pyetjet konvergjente jan pyetje q:
A) Nuk prqndrohen n nj objekitv t ngusht B) ojn n nj grup t prbashkt prgjigj
C) Nuk plotsojn kriterin e kufizimeve t prgjigjeve t nxnsve
D) Krkojn shprehi t
t t menduarit nga ana e nxnsv
Pyetja 117
Msuesi duhet t prdor shum n klas pyetje q krkojn:
A) Vetm memorizim B) Vetm fakte C) Prgjigje t shumfishta D) Vetm zbatim

Pyetja 118
Procesi, gjat t cilit nxnsit duhet t bjn prgjithsime dhe t nxjerrin parime mbi bazn
meve dhe t analizs, sht nj proces:
A) Deduktiv B) Abstragues C) Induktiv D) Krijues
Pyetja 119
Modeli me katr pjes, i cili prdoret pr formulimin e pyetjeve pr zhvillimin e t menduar
it kritik, nuk prfshin t kuptuarin:
A) E prgjithshm B) Interpretues C) Vetjak dhe kritik D) Afektiv

Pyetja 120
Pyetjet e nivelit t sintezs q realizohen n klas gjat procesit t msimdhnies dhe t nx
i krkojn nxnsit q t:
A) Shkruaj nj tem t organizuar mir B) Interpretoj grafik dhe diagrama
C) Propozoj planin e nj projekti shkencor D) Formuloj nj skem t re pr t klasifikuar
jarje ose ide
PROGRAMI I P?RBASHK?T I PEDAGOGJIS? PJESA E TRET?
BLLOKU I AFTSIVE NDRKURIKULARE

Pyetja 1
Cila nga alternativat e mposhtme sht e sakt?
A) Prfshirja e prindrve n edukim ka pr qllim t ndihmoj prindrit t kuptojn far sh
B) Prfshirja e prindrve n edukim ka pr qllim t ndihmoj prindrit t marrin nj profes
C) Prfshirja e prindrve n edukim ka pr qllim t ndihmoj prindrit n ndrtimin e marr

ira me komunitetin
D) Prfshirja e prindrve n edukim ka pr qllim t ndihmoj prindrit n rritjen e financav
iljare

Pyetja 2
Cila nga alternativat e mposhtme nuk sht e sakt?
A) Prfshirja e prindrve n edukim ka pr qllim t ndihmoj prindrit t kuptojn far sh
B) Prfshirja e prindrve n edukim ka pr qllim t u jap prindrve informacion rreth sht
und t ndikojn n jetn e fmijve t tyre
C) Prfshirja e prindrve n edukim ka pr qllim t ndihmoj prindrit t marrin nj profes
t
D) Prfshirja e prindrve n edukim ka pr qllim t ndihmoj prindrit n gjetjen e rrugve
tetur fmijt n shkoll

Pyetja 3
Prindrit kan role t ndryshme n edukim. Cila nga alternativat e mposhtme nuk sht e sakt
lidhur me rolet e prindrve n edukim?
A) Prindrit si partner B) Prindrit si zgjidhs t problemeve t shkolls C) Prindrit s
hgues D) Prindrit si msimdhns

Pyetja 4
Prindrit kan role t ndryshme n edukim. Cila nga alternativat e mposhtme nuk sht e sakt
lidhur me rolet e prindrve n edukim?
A) Prindrit si hartues t programeve msimore. B) Prindrit si kshillues dhe partner n v
ndimmarrjen e shkolls
C) Prindrit si vullnetar D) Prindrit si partner

Pyetja 5
Cila nga alternativat e mposhtme nuk sht e sakt?
A) Prindit duhet t i krkohet t jap mendimin e tij para se t hartohen politikat pr shkol
ln dhe t bhen planifikime
B) Edukimi sht nj rol jo i prshtatshm pr prindin, ai duhet t u lihet n dor vetm pro
stve
C) Prindrit duhet t jen pjes e procesit t zgjedhjes s teksteve msimore
D) Prindrit duhet t marrin pjes n aktivitetet q organizohen n shkoll

Pyetja 6
Cila nga alternativat e mposhtme sht e sakt?
A) sht prgjegjsi e prindrve vendosja e disiplins s nxnsve n klas B) sht prgjeg
rtimi dhe rishikimi i programeve msimore
C) sht prgjegjsi e prindrve aktivizimi i nxnsve n orn e msimit D) sht prgjegj
ijimi i kushteve t prshtatshme pr studim t nxnsit

Pyetja 7
Cila nga alternativat e mposhtme nuk duhet t prfshihet n marrveshjen midis prindit dh
e shkolles?
A) Un si prind marr prsipr t krijoj nj mjedis ku fmija im t studioj i qet dhe t kuj
ai t msoj sistematikisht
B) Un si prind marr prsipr t flas me fmijn pr veprimtarit e tij do dit
C) Un si prind marr prsipr t i shpjegoj detyrat e shtpis fmijs tim sa her q ai ka v
i bj ato
D) Un si prind marr prsipr t marr pjes n takimet me prindr sa her q ato organizohen

Pyetja 8
Cila nga alternativat e mposhtme nuk duhet t prfshihet n marrveshjen midis prindit dh
e shkolles?
A) Un si prind marr prsipr t angazhohem n punt e shkolls B) Un si prind marr prsip
a im t jet i vmendshm n do or msimi
C) Un si prind marr prsipr t inkurajoj fmijn t lexoj D) Un si prind marr prsipr t
fmijn tim q t shoh programe t prshtatshme televizive

Pyetja 9
Cila nga alternativat e mposhtme nuk duhet t prfshihet n marrveshjen midis msuesit dhe
prindit?
A) Un si msues marr prsipr t i siguroj do nxnsi tekstet dhe materialet e tjera individ
e t domosdoshme pr msim
B) Un si msues marr prsipr t motivoj nxnsit duke br msim sa m interesant
C) Un si msues marr prsipr t u bj t qart nxnsve dhe prindrve synimet dhe mnyrat e
mit
D) Un si msues marr prsipr t prdor metoda dhe materiale msimore q jan t prshtatshm

Pyetja 10
Cila nga pralternativat e mposhtme nuk duhet t prfshihet n marrveshjen midis msuesit d
he prindit?
A) Un si msues marr prsipr t u shpjegoj nxnsve dhe prindrve rregulloren e shkolls
B) Un si msues marr prsipr t punoj me do prind pr t siguruar nj arsimim sa m t mi
yre
C) Un si msues marr prsipr t krijoj n klas nj mjedis t prshtatshm pr t msuar
D) Un si msues marr prsipr t krijoj nj mjedis ku nxnsi t studioj i qet dhe sistema

Pyetja 11
Cila nga alternativat e mposhtme nuk duhet t prfshihet n marrveshjen midis msuesit dhe
prindit?
A) Un si msues marr prsipr t njoftoj vazhdimisht prindrit pr prparimin e fmijve t
B) Un si msues marr prsipr t i bj t qarta gjrat q shpjegoj n mnyr q nxnsi t i
C) Un si msues marr prsipr t siguroj q nxnsi t vij n shkoll n kohn e duhur dhe
D) Un si msues marr prsipr t krijoj nj mjedis t msuari sa m t sigurt pr nxnsin

Pyetja 12
Cila nga alternativat e mposhtme nuk duhet t prfshihet n marrveshjen midis drejtorit
t shkolls dhe prindit?
A) Un si drejtor i shkolls marr prsipr t krijoj nj mjedis mikprits pr nxnsit
B) Un si drejtor i shkolls marr prsipr t inkurajoj lidhjet midis nxnsve, prindrve dh
uesve
C) Un si drejtor i shkolls marr prsipr t krijoj nj ambient t sigurt pr nxnsit n s
D) Un si drejtor i shkolls marr prsipr t organizoj nj sistem trajnimi pr prindrit

Pyetja 13
Cila nga alternativat e mposhtme nuk duhet t prfshihet n marrveshjen midis nxnsit dhe
hkolles?
A) Un si nxns marr prsipr t zbatoj rregulloren e shkolls
B) Un si nxns marr prsipr t msoj rregullisht do dit
C) Un si nxns marr prsipr t respektoj t drejtn e t tjerve pr t msuar pa i shqet
ndrprer
D) Un si nxns marr prsipr t i shpjegoj msimin shokut t banks sa her q ai nuk e kupt
Pyetja 14
Nj prind vullnetar n shkoll nuk mund t ndihmoj msuesin n detyrn e mposhtme:
A) Pr t mbledhur materiale pr punn msimore
B) Pr vlersimin e nxnsve n klas
C) Pr organizimin e bisedave n klas
D) Pr organizimin e ekskursioneve apo vizit
ave

Pyetja 15
Cila nga sjelljet e mposhtme nuk sht tipike pr nj njeri t motivuar?
A) Sjellja e tij vazhdon t jet e qndrueshme B) Sjellja e tij sht e drejtuar dhe e or
ientuar C) Patjetr ka filluar t bj dika D) Shoqrohet nga nj gjendje e ult emocional
Pyetja 16

Cila nga teorit e mposhtme pr motivacionin nuk sht e sakt?


A) Motivacioni si reagim ndaj nevojs B) Motivacioni si reagim ndaj eksitimit t b
rendshm
C) Motivacioni si reagim ndaj pritshmris q ka njeriu pr t tjert D) Motivacioni si pr
jekje konjitive pr t kuptuar e realizuar qllimet q ka njeriu
Pyetja 17
Me ciln nga teorit e mposhtme pr motivacionin shpjegohet sjellja e mposhtme: Energjizi
mi dhe ndrtimi i sjelljeve q mundsojn sigurimin e ushqimit kur njeriu sht i
uritur .
A) Motivacioni si reagim ndaj nevojs B) Motivacioni si reagim ndaj eksitimit t
brendshm
C) Motivacioni si reagim ndaj pritshmris q ka njeriu pr veten D) Motivacioni si prp
jekje konjitive pr t kuptuar e realizuar qllimet q ka njeriu
Pyetja 18
Me ciln nga teorit e mposhtme pr motivacionin shpjegohet sjellja e mposhtme: Prpjekja
bn nj nxns i klass s par t arsimit fillor pr t qen i pari i klass .
A) Motivacioni si reagim ndaj nevojs B) Motivacioni si reagim ndaj eksitimit t b
rendshm
C) Motivacioni si reagim ndaj pritshmris q ka njeriu pr veten D) Motivacioni si prp
jekje konjitive pr t kuptuar e realizuar qllimet q ka njeriu

Pyetja 19
Me ciln nga teorit e mposhtme pr motivacionin shpjegohet sjellja e mposhtme Prpjekja
bn, n lndn e matematiks, nj nxns i klass s par gjimnaz,
me qllim q n vitin e fundit t gjimnazit t marr pjes dhe t marr nj mim n olimpiad
A) Motivacioni si reagim ndaj nevojs B) Motivacioni si reagim ndaj eksitimit t b
rendshm
C) Motivacioni si reagim ndaj pritshmris q ka njeriu pr veten D) Motivacioni si prp
jekje konjitive pr t kuptuar e realizuar qllimet q ka njeriu

Pyetja 20
Me ciln nga motivet q jan aktive n shkoll shpjegohet sjellja e mposhtme: Nxnsi i cil
frik se merr not negative n matematik shton prpjekjet pr t msuar .
A) Dshira pr t fituar miratimin e msuesit B) Dshira pr t qen i pari i klass
C) Dshira pr t hequr qafe pasigurin D) Dshira pr kontroll, pushtet dhe status

Pyetja 21
Me ciln nga motivet q jan aktive n shkoll shpjegohet sjellja e mposhtme: Prpjekjet q
i pr t u zgjedhur senator i shkolls .
A) Dshira pr t fituar miratimin e msuesit B) Dshira pr t qen i pari i klass
C) Dshira pr t hequr qafe pasigurin D) Dshira pr kontroll, pushtet dhe status

Pyetja 22
Me ciln nga motivet q jan aktive n shkoll shpjegohet sjellja e mposhtme: Prpjekjet q
i pr t arritur nj standard t lart n nj lnd t caktuar .
A) Dshira pr t fituar miratimin e msuesit B) Dshira pr t qen i pari i klass
C) Dshira pr t hequr qafe pasigurin D) Dshira pr kontroll, pushtet dhe status

Pyetja 23
Ciln nga veprimet e mposhtme nuk duhet ta bjn prindrit me qllim q t nxisin ambicien p
kses te fmijt?
A) T inkurajojn fmijt t zgjidhin detyra t vshtira B) I vlersojn fmijt pozitivisht
he u japin shprblime
C) Priren t zgjidhin vet detyrn e vshtir D) I nxisin fmijt t hedhin hapa edhe m t

Pyetja 24
far nuk duhet t bjn msuesit me qllim q t rrisin besimin e nxnsit n zotsit perso
A) T jap detyra t vogla e t nivelit mesatar B) T prdor kritere t njohura q m par

pr vlersimin e prformancs
C) T ofroj feedback rregullisht gjat kryerjes s detyrs dhe n fund t saj D) T ndshk
nxnsi nuk realizon detyrn

Pyetja 25
far nuk duhet t bjn msuesit me qllim q t rrisin besimin e nxnsit n zotsit perso
A) T u ofroj nxnsve detyra t nivelit t lart t vshtirsis B) T i ofroj nxnsit i
imet e tij
C) T i prfshij nxnsit n planifikim pr realizimin e detyrave dhe kaprcimin e pengesave
D) T u ofroj nxnsve shprblim pr performancn e kryer

Pyetja 26
far nuk duhet t bjn msuesit lidhur me mnyrn si i shpjegon sukseset dhe mos sukseset e
it?
A) Msuesi duhet t reagoj n radh t par ndaj prpjekjeve q bn nxnsi dhe m pak ndaj
ai arrin
B) Msuesi duhet t reagoj ndaj rezultateve konkrete t nxnsit dhe t i krahasoj ato me r
ltatet e nxnsve t tjer
C) Msuesi duhet t theksoj m shum shtjen e feedback-ut pr saktsin apo pasaktsin e
t nxnsit e m pak me vlersimin me not t arritjeve t tij
D) Msuesi duhet t reagoj m shum ndaj performancs s nxnsit e m pak ndaj personalitet
Pyetja 27
Msuesi mund t ua ul nxnsve motivacionin nse:
A) Nxit konkurrencn midis tyre B) Pakson konkurrencn midis tyre
in kooperues D) Nxit t msuarin n grupe

C) Nxit t msuar

Pyetja 28
Nisur nga teknikat prforcuese, cili duhet t jet reagimi i msuesit n situatn e mposhtme
Nxnsit sa jan kthyer nga pushimi n klas. Hyn msuesi n klas dhe disa nxns i gjen u
et e tyre dhe disa t tjer jan duke ndjekur njri-tjetrin ose duke biseduar me z t lart
A) U trheq vmendjen nxnsve q bisedojn B) U trheq vmendjen nxnsve q jan duke ndj
etrin
C) Vlerson nxnsit q kan zn vendet e tyre D) Injoron sjelljet e nxnsve

Pyetja 29
Nisur nga teknikat prforcuese, cili duhet t jet reagimi i msuesit pr situatn e mposhtm
? Gjat diskutimeve n klas, nxnsve u sht krkuar q, nse e duan fjaln duhet ta krko
r dorn. Ndrkoh nj pjes e nxnsve thrrasin pr t marr fjaln.
A) U trheq vmendjen nxnsve q thrrasin B) Injoron nxnsit q thrrasin dhe i jep fja
q ka ngritur dorn
C) Pret t vendoset qetsia n klas pastaj ju jep fjaln nxnsve D) Injoron nxnsit q
tur dorn

Pyetja 30
Nisur nga teknikat prforcuese, cili duhet t jet reagimi i msuesit pr situatn e mposhtm
? Ka rn zilja pr pushim dhe nxnsit po dalin nga klasa n oborr. Disa ecin qetsisht t
rapojn duke shtyr edhe shokt
A) U trheq vmendjen nxnsve q vrapojn dhe shtyhen
B) Pret datn e takimit me prindr
e e diskuton me ta
C) Injoron nxnsit q vrapojn dhe vlerson nxnsit q ecin qetsisht
D) Injoron nxns
qetsisht

Pyetja 31
Nisur nga teknikat prforcuese, cili duhet t jet reagimi i msuesit pr situatn e mposhtm
? Nxnsit n klas jan duke kryer nj detyr me shkrim. Njri prej tyre kopjon.
A) Vlerson me not negative nxnsin q kopjon B) I trheq vmendjen nxnsit q kopjon
C) Pret datn e takimit me prindr pr ta diskutuar me prindrit sjelljen e nxnsit q kopj
i D) Injoron nxnsin q kopjon dhe vlerson shokun e tij t banks q punon me forcat e ve
a

Pyetja 32
Cili e rrit m tepr motivacionin e nxnsit? A) Ndshkimi B) Qortimi C) Shprblimi D) Kor
rigjimi

Pyetja 33
Cili lloj shprblimi pr t motivuar nxnsit,jep m tepr rezultat?
A) I menjhershm B) I dhn n fund t ors s msimit C) I dhn n fund t dits s ms
semestrit

Pyetja 34
Sipas parimit t Premakut:
A) Nxnsi q ka qejf t msoj, ka qejf edhe t luaj
B) Nxnsi q nuk ka qejf t msoj, por ka qejf t luaj, vihet t msoj me kusht q pasi
het duke u lejuar t luaj
C) Nxnsi q ka qejf t msoj, por nuk ka qejf t luaj, vihet t luaj me kusht q pasi t
lehet duke lejuar t msoj
D) Nxnsi q nuk ka qejf t msoj, nuk ka qejf as t luaj

Pyetja 35
Cilit nga rolet e msuesit i prket veprimtaria e mposhtme: Zhvillimi profesional i msu
esit
A) Roli i msuesit si msimdhns B) Roli i msuesit si shprehs i sjelljeve pozitive n k
as
C) Roli i msuesit si administrator D) Roli i msuesit si qytetar

Pyetja 36
Cilit nga rolet e msuesit i prket veprimtaria e mposhtme: Ndalimi i sjelljes poshtrue
se ndaj nxnsit
A) Roli i msuesit si msimdhns B) Roli i msuesit si shprehs i sjelljeve pozitive n k
as
C) Roli i msuesit si administrator
D) Roli i msuesit si qytetar

Pyetja 37
Cilit nga rolet e msuesit i prket veprimtaria e mposhtme: Shmangia e manive personal
e
A) Roli i msuesit si msimdhns B) Roli i msuesit si shprehs i sjelljeve pozitive n k
as
C) Roli i msuesit si administrator D) Roli i msuesit si qytetar

Pyetja 38
Cilit nga rolet e msuesit i prket veprimtaria e mposhtme: Vendosja e nj ure bashkpunim
i t msuesit me nxnsit nprmjet sjelljes konfidenciale
A) Roli i msuesit si msimdhns B) Roli i msuesit si shprehs i sjelljeve pozitive n k
as
C) Roli i msuesit si administrator
D) Roli i msuesit si qytetar
Pyetja 39
Cilit nga rolet e msuesit i prket veprimtaria e mposhtme: Ruajtja me kujdes e dokume
ntacionit mbi t dhnat e prgjithshme t nxnsit
A) Roli i msuesit si msimdhns
B) Roli i msuesit si shprehs i sjelljeve pozitive n
las
C) Roli i msuesit si administrator D) Roli i msuesit si qytetar

Pyetja 40
Cilit nga rolet e msuesit i prket veprimtaria e mposhtme: Mnjanimi i ndjenjs s zemrim
A) Roli i msuesit si msimdhns B) Roli i msuesit si shprehs i sjelljeve pozitive n kl
s
C) Roli i msuesit si administrator D) Roli i msuesit si qytetar

PROGRAMIT PEDAGOGJIS? PJESA E KAT?RT VLERESIMI NXENESVE


Pyetja1
Testet q mundsojn sigurimin e informacionit pr modele t sjelljes nn procedura uniforme
jan edhe:
A) Testet e prgatitura nga msuesi B) Testet e shpejtsis C) Testet e arritjeve
D) Testet diagnostikuese

Pyetja 2
Testet e prgatitura nga msuesi, q ndryshe quhen edhe teste t pastandartizuara, nuk k
an pr qllim t:
A) Motivojn t nxnt pr shtje t prgjithshme dhe t veanta B) Sigurojn informacion
motive-afektive t nxnsve
C) Sigurojn nj informacion pr qllim raportimi D) Masin prparimin e nxnsve n lidhje
objektivat specifike
Pyetja 3
Shkalla e suksesit t msuesit n kryerjen e msimit dhe t detyrave t tjera t prcaktuara
ntrat dhe t krkuara nga natyra e puns s tij, ka t bj me:
A) Vetprmbajtjen e msuesit B) Prgatitjen e tij profesionale C) Prgatitjen e tij ped
agogjike D) Efektivitetin e msuesit
Pyetja 4
Komponentt m t rndsishm t vlersimit kur vlersojm msuesin jan:
A) Kompetencat e tij analitiko-prshkruese B) Kompetencat e tij interpretuese dh
e kritike
C) Kompetencat e tij krijuese D) Kompetencat gjat msimdhnies q zhvillon
Pyetja 5
Mbikqyrja si nj dukuri bihevioriste, teknike ose racionale, sht sipas pikpamjes:
A) Pozitiviste B) Fenomenologjike C) Teoris kritike D) Pragmatike
Pyetja 6
Vlersimi i msuesit realizohet nprmjet nj sr mnyrash, ku m kryesorja sht:
A) Mbikqyrja B) Konsultimi C) Kshillimi D) Rekomandimi
Pyetja 7
Mbikqyrja si nj dukuri q reflekton interesimin humanist sht sipas:
A) Pikpamjes pozitiviste B) Pikpamjes fenomenologjike C) Teoris kritike D) Pi
kpamjes pragmatike
Pyetja 8
Procesi, gjat t cilit realizohen gjykime pr veten ose pr disa karakteristika t vetes,
quhet:
A) Analiz B) Reflektim C) Vetvlersim D) Vetgjykim

Pyetja 9
Procesi i analizs kritike i msuesit ndaj msimdhnies, q prfshin si elementin njohs edhe
at afektiv, cilsohet si:
A) Analiza e msimdhnies B) Reflektimi ndaj msimdhnies
C) Vetvlersimi pr msimdhnien D) Vetgjykimi pr metodat e prdorura
Pyetja 10
Testet e shpejtsis dhe testet e fuqis kan t prbashkt faktorin e:
A) Prgjigjes ndaj krkesave B) Vshtirsis s pyetjeve C) Kohs s paprcaktuar
etjeve

D) Leht

Pyetja 11
Pr t kryer vlersimin e msuesit dhe t msimdhnies nuk prdoren:
A) Vzhgimet n klas dhe rezultatet e testimeve e t provimeve B) Mbikqyrjet klinike
dhe dosja e msuesit

C)

Dosjet me punimet m t mira t nxnsve D) Vlersimet nga kolegt, nxnsit dhe prind

Pyetja 12
Vzhgimet n klas, q prbjn edhe mnyrn m natyrale pr vlersimin e msuesit, mund t j
A) T strukturuara dhe t improvizuara B) T paplanifikuara ose t planifikuara C) T st
rukturuara ose t pastruktururara D) T improvizuara dhe t paplanifikuara

Pyetja 13
Element t till pr vlersimin e msuesit si: nj takim paraprak, vzhgimi i msimdhnies n
aliza e t dhnave t vzhguara dhe nj takim i shkurtr pas vzhgimit jan parametra t:
A) Mbikqyrjes klinike
B) Vzhgimit t strukturuar C) Vzhgimit t pastrukturuar D
) Kshillimit

Pyetja 14
Vlersimi i msuesit, i cili realizohet me an t vzhgimit t disa orve t msimit, nga nj
tor apo administrator i cili plotson pikt n nj formular standart q prmban listn e krit
reve pr efektshmrin e veprimtaris s msuesit n klas:
A) Jep gjith informacionin e nevojshm q duhet pr vlersimin e msuesit B) Siguron info
rmacion pr procesin e planifikimit t msimit
C) Jep t dhna se si msuesi punon me kolegt, me nxnsit dhe me prindrit D) Nuk jep gji
h informacionin e nevojshm q duhet pr vlersimin e msuesit

Pyetja 15
Elementt e till pr vlersimin e msuesit si: hapi paravlersues, vzhgimi n klas, interv
vlersuese dhe veprimi konkret jan element t vlersimit:
A) Nga ana e administratorit ose inspektorit B) Nga ana e drejtuesit t instituc
ionit arsimor
C) Nga ana e prindrve apo e nxnsve D) Nga ana e nj kolegu n shkoll
Pyetja 16
Msimet e regjistruara nga ana e msuesit jan nj burim shum i vlefshm pr:
A) Plotsimin e dosjes s msuesit B) Vetanalizn nga ana e msuesit
C) Zhvillimin e kompetencave krijuese t msuesit D) Zhvillimin e kompetencave ana
litike dhe prshkruese t msuesit
Pyetja 17
Testet objektive nuk prdoren n matjen e:
A) Personalitetit B) Inteligjencs C) Shpejtsis D) Arritjeve

Pyetja 18
Kur flasim pr efektshmrin e msuesit gjat realizimit t puns s tij nuk diskutojm pr:
A) Aftsin e msuesit pr t realizuar nj lidhje midis interesave t nxnsve me prmbajtje
s dhn msimore.
B) Aftsin e msuesit pr t lidhur veprimtarin e nxnsit me procesin e zhvillimit t tij
C) Zhvillimin e tij afektiv dhe relacional n prgjithsi
D) Sjelljen e msuesit n klas n lidhje me grupin

Pyetja 19
Procesi, t cilin e zhvillon msuesi dhe q ka t bj me hartimin e evidencave se n far n
prparimi sht klasa, si ndahen nxnsit pr nga niveli i prparimit etj, ka t bj me:
A) Hartimin e evidencave pr takimin me prindr B) Plotsimin e karakteristikave t sj
elljes s nxnsve
C) Vetvlersimin e plot t msimdhnies D) Plotsimin e evidencave prfundimtare pr nxje
e notave
Pyetja 20
Procesin e grumbullimit dhe t organizimit t rregullt t informacionit msimor dhe eduk
ativ do ta quajm:
A) Vlersim n arsim B) Gjykim n arsim C) Matje n arsim D) Parashikim n arsim

Pyetja 21
Testet objektive t tipit plotsues kan t prbashkt me testet objektive t tipit przgjedh
ktin q prdoren gjersisht pr matjen e:
A) Inteligjencs, arritjeve dhe aftsive t nxnsve B) Shkmbimeve sociale, afektive dhe
relacionale t nxnsve
C) Prvojave ndijore dhe perceptive t nxnsve D) Funksioneve eksploruese, konstrukti
ve dhe komunikative t nxnsve
Pyetja 22
Testet me alternative t shumta, si nj lloj i testeve objektive, synojn t mundsojn matj
en n nivelet e:
A) Sintezs dhe vlersimit B) Zbatimit dhe analizs C) Njohjes dhe zbatimit D) Kupt
imit dhe analizs
Pyetja 23
Vlersimi i cili prcakton arritjet n prfundim t kapitullit, apo t vitit akademik pr t
dosur notat, sht vlersimi:
A) Vlersim i jashtm B) Vlersim i brndshm C) Prmbledhs D) Objektiv
Pyetja 24
Pr fmijt e moshs parashkollore prdoren testet:
A) Subjektive B) Verbale C) Joverbale D) E shpejtsis
Pyetja 25
Testet me prgjigje t shkurtra dhe me plotsim jan teste:
A) Objektive B) Subjektive C) Joverbale D) Ese

Pyetja 26
Testet t cilat jan t bazuara n norm dhe q testojn aftsi t prgjithshme t nxnsve j
A) Formuese B) T shpejtsis C) Diagnostikuese D) T standartizuara

Pyetja 27
Mjeti vlersues i cili prdoret kur msuesit i duhet t bj nj dallim t imt midis nxnsv
A) Buletini i diskutimit B) Shkalla vlersuese C) Listkontrolli D) Dshmia anektod
ike
Pyetja 28
Nj mjet, i
e nxnsit,
A) Fletorja
detyrave t

cili mund t prdoret pr t treguar modele t puns s nxnsit, t cilat dshmo


aftsit e tij dhe nivelin e punimeve, sht edhe:
e detyrave t shtpis B) Stenda e klass C) Dosja e nxnsit D) Fletorja e
kontrollit

Pyetja 29
Testi q ndihmon msuesin t prcaktoj se far din nxnsit dhe q sht nj test formues
ohurive, t gatishmris dhe t aftsis t nxnsve, sht:
A) Testi diagnostikues i standartizuar B) Testi prmbledhs n fund t kapitullit
C) Testi ese n fund t vitit akademik D) Paratesti para fillimit t msimit
Pyetja 30
Prdorimi i metodave analitike dhe globale prdoren pr vlersimin e testeve:
A) Subjektive B) Objektive C) T standartizuara D) T njohurive
Pyetja 31
Procesi i cili bazohet n grumbullimin sistematik t t dhnave dhe rezulton n nj informac
ion tepr objektiv sht:
A) Vlersimi B) Gjykimi C) Prshkrimi D) Analiza
Pyetja 32
Procesi, i cili prmban prshkrimin sasior dhe cilsor si dhe gjykimin pr vlerat, sht:
A) Standarti B) Vlersimi C) Matja D) Prshkrimi

Pyetja 33
Nse vlersimi bazohet n matjen objektive, t sakt, t vlefshme dhe t besueshme, ather a
A) Etik B) I vlefshm C) I qndrueshm D) I vrtet
Pyetja 34
Vlersimi dhe krkimi kan nj tipar kryesor t prbashkt i cili sht:
A) Motivimi B) Hulumtimi C) Prgjithsimi D) Strukturimi
Pyetja 35
Nse krkimi nuk mund t prgjithsohet dhe t prdoret n nj shkall t gjr ather ai:
A) Ka vlera shum t pakta B) Ka vlera t konsiderueshme C) Nuk ka fare vlera D)
Ka vlera t shumta

Pyetja 36
Para fillimit t procesit msimor, msuesit e kryejn vlersimin pr t njohur:
A) Kompetencat analitike dhe prshkruese t nxnsve B) Zhvillimin motor, afektiv dhe r
elacional t nxnsve C) Karakteristikat, nevojat dhe aftsit e nxnsve D) Zhvillimin kon
itiv t nxnsve
Pyetja 37
Koncepti i moshs mendore pr her t par sht futur gjat epoks s:
A) Reforms B) Profesionalizmit C) Ekspansionit D) Efiencs dhe Testimit

Pyetja 38
Duke qn se, vlersimi sht nj shtje e rndsishme e politiks publike, sepse ai vazhdon
ol shum t madh n jetn e prditshme, n arsim dhe n punsim, ather themi q, interesimi
ut pr vlersimin sht:
A) Gjithmon dhe m tepr n rritje B) Gjithmon dhe m tepr n ulje
C) I pandryshueshm pr nj koh t gjat D) I ndryshueshm sipas rrethanave t caktuara
Pyetja 39
Prdorimi i gjr dhe i vazhdueshm i testeve dhe i vlersimeve:
A) Nuk shkakton stres t vazhdueshm B) Shkakton stres t vazhdueshm
C) Mund t shkaktoj stres D) Shkakton vetm ankth

Pyetja 40
Mungesa e njohjes s avantazheve dhe disavantazheve t testeve dhe t instrumenatve t t
jer mats, mungesa e njohjes s prparsive dhe t kufizimeve t vlersimit:
A) sht nj proces i cili tashm sht i ezauruar n sistemin arsimor B) Nuk krijojn pro
me n ecurin e vlersimit arsimor
C) Krijojn mjaft probleme n ecurin e vlersimit arsimor D) Krijojn probleme q nuk ka
n t bjn me sistemin arsimor
Pyetja 41
Synimet e prgjithshme afatgjata q duam t arrijm n t ardhmen jan:
A) Qllimet arsimore B) Objektivat arsimor C) Objektivat msimor D) Synimet

Pyetja 42
Taksonomia e objektivave msimor m e njohur dhe m e prdorshme q prdorim sot sht takso
e:
A) Gagne-s B) Hogben-it C) Ebel-it D) Bloom-it

Pyetja 43
Nxnsit i msojn strategjit pr suksesin n klas sapo ata provojn disa nga proceduarat e
it pr procesin e:
A) Planifikimit B) Vlersimit C) Eksperimentimit D) Demonstrimit
Pyetja 44
Gjat procesit t msimdhnies dhe t t nxnit n klas msuesi nuk mat:

A) Nivelin e t vepruarit t nxnsve sipas nj plani B) Nivelin e gjith sjelljeve t shfaq


ara t nxnsit C) Nivelin e t kuptuarit nga ana e nxnsit D) Nivelin e sjelljes s drejt
drejt t nxnsit

Pyetja 45
Msuesi ndr njohurit e tjera, sht e domosdoshme q t ket edhe njohuri t plota pr sjel
ipike ose simptomat e shmangies nga sjellja normale pr t realizuar n mnyr sa m t efekt
hme procesin e:
A) Kuptimit t prirjeve q kan nxnsit B) Matjes dhe vlersimit t nxnsve
C) Trajtimit t grupeve gjinore q ka klasa D) Moderimit t sjelljeve t nxnsve

Pyetja 46
Objektivat e fushs afektive, q formulohen pr interesimin e nxnsve ndaj ngacmuesit, bjn
pjes n kategorin e:
A) Pranimit B) Organizimit C) Nxjerrjes s vlerave D) Prgjigjes
Pyetja 47
Kur msuesi formulon objektivat msimor, ai duhet t i formuloj si arritje t:
A) Drejtuesit B) Msuesit C) Nxnsit D) Nxnsit dhe msuesit

Pyetja 48
Objektivat e fushs psikomotore, q synojn aftsit e prsosura n saj t t cilave nxnsi
jojn produkte t reja, bjn pjes n nivelin e:
A) Familjarizimit B) Prshtatjes C) Zhvillimit D) Perfeksionimit

Pyetja 49
Tetstet t cilat nuk prdorin asnjher udhzimin me shkrim, por prdorin udhzimet me goj j
estet:
A) Verbale B) Joverbale C) Objektive D) Subjektive
Pyetja 50
Sistemi i pyetjeve, krkesave, detyrave t lidhura logjikisht ndrmjet tyre, t cilat ka
n t bjn me nj fush t caktuar q duhen zgjidhur quhet:
A) Provim B) Projekt C) Test D) Detyr kursi

Pyetja 51
Procesi i gjykimit t meritave dhe t arritjeve n baz t nj standarti ose kriteri t caktu
r quhet:
A) Analiz B) Argumentim C) Vlersim D) Zbatim

Pyetja 52
Vlersimi i msuesit sht procesi i prshkrimit dhe gjykimit t meritave dhe t vlerave t m
it mbi bazn e njohurive, t aftsive, t sjelljes dhe t:
A) Rezultateve t msimdhnies B) Korrektess s tij n detyr C) Disiplins s tij n pun
is shkencore dhe pedagogjike

Pyetja 53
Vlersimi, vetvlersimi dhe reflektimi jan procese q shoqrojn jetn dhe veprimtarin e:
A) Msuesve dhe drejtuesit t shkolls B) Msuesve dhe t nxnsve C) Nxnsve dhe t pri
) Msuesit dhe t shkolls

Pyetja 54
Procesi, i cili prmbledh analizn e hartimit t planit ditar, t prcaktimit t objektivave
, t diagnostikimit t nevojave t nxnsve, t parashikimit t kohs msimore dhe t krijimi
teve pr msim, ka t bj me:
A) Analizn e msimit B) Analizn e metodave t msimdhnies C) Analizn e prparimit t
D) Vetanalizn e planifikimit t msimdhnies
Pyetja 55
Vlersimi i cili synon t zbuloj shkaqet njohse, fizike, emocionale, shoqrore t probleme

ve q kan nxnsit, n mnyr q t prcaktohen teknikat korrigjuese, sht vlersimi:


A) Diagnostikues B) Formues C) Prmbledhs D) Objektiv
Pyetja 56
Procesi i vlersimit t nxnsve nuk prdoret pr qllime:
A) Msimore B) Joetike C) Administrative D) T politiks arsimore
Pyetja 57
Pr hartimin e testeve me alternativa t shumta duhet t shkruhen pyetje pr t cilat:
A) Nuk ekziston nj prgjigje e caktuar B) Ka disa prgjigje t praftrta C) Ekziston n
j prgjigje e vetme dhe e sakt D) Ka disa prgjigje t mundshme
Pyetja 58
Testet, t cilat prdoren pr nxitjen dhe prsosjen e t shkruarit si nj nga mnyrat pr t
luar t menduarit, jan edhe testet:
A) Objektive B) T prgatitura nga msuesi C) E arritjeve D) Subjektive
Pyetja 59
Testet me prgjigje t shkurtra dhe me pohim nuk masin aftsi t:
A) Interpretimit t t dhnave B) Gjykimit t nj situate problemore
gullave D) Manipulimit t simboleve

C) Zbatimit t rre

Pyetja 60
Nprmjet testeve subjektive me prgjigje t kufizuar nuk mund t maten dhe vlersohen aftsi
pr t:
A) Shpjeguar marrdhniet shkak-pasoj B) Demonstruar prdorim t sakt t procedurs
C) Paraqitur prkatsin e argumentave D) Formuluar prfundime t vlefshme

Pyetja 61
Karakteristika t tilla si: marrin koh pr t u vlersuar apo llogaritja e pikve nuk sht e
sueshme, jan:
A) Kufizime t testeve subjektive B) Eprsi t testeve subjektive C) Kufizime t tes
teve objektive D) Eprsi t testeve objektive

Pyetja 62
Nse gjat procesit t testimit, personi q po testohet shpenzon m shum koh pr t lexuar
t menduar sesa pr t menduar dhe pr t shkruar, ky faktor shrben si nj dallim midis tes
eve:
A) T standartizuara dhe t pastandartizuara B) Individuale dhe testeve t grupit C
) Objektive dhe subjektive D) Joverbal dhe verbale

Pyetja 63
Teknikat dhe instrumentt t cilt ndihmojn n vrojtimin e drejtprdrejt t veprimtaris s
he prdoren pr vlersim:
A) Jan shum t leht pr tu planifikuar B) Jan t vshtir pr tu planifikuar C) Kan
i t konsiderueshme t t dhnave D) Mund t prdoren sistematikisht

Pyetja 64
Nj teknik vrojtimi, q mund t prdoret nga msuesi n klas pr t vrojtuar nxnsit n pu
vogla ose gjat diskutimit, sht edhe:
A) Analiza e tipareve semantike B) Sistemi ndrveprues i shnimeve C) Marrdhnia
pyetje -prgjigje D) Buletini i pjesmarrjes

Pyetja 65
Dshmia anektodike, q mund t prdoret si teknik vrojtimi e msuesit n klas, nuk prmban:
A) Informacion identifikues B) Datn e vrojtimit C) Ndodhi t parndsishme D) Prshk
rimin e ndodhis

Pyetja 66
N praktikn e prditshme shkollore pr qllime t ndryshme msimore dhe vlersimi pr nxns

doret tipi i dosjes:


A) Aplikuese B) S puns C) Dokument

D) Ekspozuese

Pyetja 67
Punt m t mira dhe t prfunduara t nxnsve depozitohen n:
A) Dosjen e puns s nxnsit B) Dosjen dokument t nxnsit C) Dosjen private t nxnsit
sjen ekspozuese t nxnsit

Pyetja 68
Aftsi t tilla si: t zotroj shum mir lndn, t njoh nxnsit, t ket aftsi t shkru
j t przgjedh instrumentin m t mir, jan aftsi q i duhen msuesit pr t:
A) Planifikuar msimdhnien B) Shkruar teste t mira C) Organizuar msimdhnien D)
Shkruar objektiva t mira
Pyetja 69
Grupet e sistemeve t vlersimit, t cilat praktikohen nga msuesit n klas, nuk duhet t:
A) Jen subjektive dhe t mbushura me paragjykime B) Jen objektive dhe t liruara nga
paragjykimet
C) Ndjekin objektivat msimor apo ato t vlersimit D) Interpretohen apo t raportohen

Pyetja 70
Prdorimi i notave pr t paraqitur rezultatin e arritjeve dhe prparimin akademik t nxnsv
:
A) Nuk ndryshon sipas klasave n t cilat kalon nxnsi B) Nuk ka lidhje me klasn n t ci
sht nxnsi
C) Ndryshon sipas klasave paralele t shkolls s mesme t ult D) Ndryshon nga klasat f
illore me ato t klasave t tjera t shkollimit

Pyetja 71
Gjat vlersimit t testeve subjektive nga ana e msuesit elementt e t shkruarit zn nj p
um t rndsishme dhe:
A) Duhet t vlersohen s bashku me prmbajtjen B) Duhet t vlersohen veant nga prmbajt
) Nuk duhet t vlersohen fare D) Vetm ato duhet t vlersohen
Pyetja 72
Listkontrolli sht nj teknik e cila shrben pr t matur:
A) Performancn gjat nj testi subjektiv B) Punn n grup t pjesmarrsve
uale t nxnsit D) Performancn gjat nj testi objektiv

C) Punn in

Pyetja 73
Projektet e nxnsve, jan punime t kryera gjat nj periudhe t caktuar kohe t cilat nuk p
ijn:
A) Vlersimin e t dhnave B) Organizimin e t dhnave C) Prezantimin e t dhnave D) Ana
izn sasiore t t dhnave
Pyetja 74
Notat nga ana e msuesit duhet t prdoren:
A) Vetm si rezultante t arritjeve akademike
B) Edhe si rezultante t arritjeve a
kademike C) Si rezultante t arritjeve akademike dhe t sjelljeve D) Vetm si rezul
tante e sjelljes s nxnsit

Pyetja 75
Msuesi, pr t br vlersimin e puns n grup t nxnsve, nuk merr parasysh element t ti
A) Ndarjen e informacionit me t tjert dhe ndihmesn n ide B) Dgjimin e t tjerve dhe
djekjen e udhzimeve
C) Kompetencat analitike individuale t nxnsve D) Pranimin dhe kryerjen e detyrave
t prcaktuara n grup

Pyetja 76
Cilsia e raportimit periodik formal t prindrve pr ecurin e fmijve t tyre nga ana e m

e:
A)Nuk sht shum e rndsishme pr ecurin e nxnsve B)Ka pak rndsi pr procesin e ecuri
C)Ka rndsi pr procesin e ecuris s nxnsve D)Ka shum rndsi pr procesin e ecuris s

Pyetja 77
Nse vlersimi i projektit prqndrohet te produktet, ather ai prdoret nga ana e msuesit
A) Vlersimin e vazhdueshm B) Vlersimin prmbledhs C) Vlersimin e prditshm D) Vlers
n proces

Pyetja 78
Formulimi i objektivave t mir msimor:
A) Nuk luan rol n vlersimin e arritjeve t nxnsit B) Luan rol n vlersimin e arritjev
t nxnsit
C) Luan rol shum t rndsishm n vlersimin e arrtijeve t nxnsit D) Nuk ka fare lidhj
ersimin e arritjeve t nxnsit

Pyetja 79
Msuesi, kur bn hartimin e objektivave t prgjithshm msimor pr testim, duhet t i prcak
A) N terma t matshm B) N terma jo t matshm C) Sipas rndsis s materialit q ko
t D) Sipas cilsis s materialit q kontrollohet

Pyetja 80
Testet subjektive vn theksin m shum te:
A) E veanta se te e tra B) E tra se n pjes t veanta C) Organizimi D) Mnyra e t
uarit

PROGRAMI I P?RBASHK?T PEDAGOGJI


PJESA E PEST?
KAPITULLI I-r, T NXNT
Pyetja 1
Nga karakteristikat e mposhtme, cila mbshtetet n teorin konstruktiviste t t nxnit:
A) Prforcimi strikt i rregullores
B) Mundsia pr nxnsit q t bjn zgjedhje C) Nj
fokusuar tek grupmosha D) T gjitha

Pyetja 2
T nxnt biheviorist siguron q nxnsit:
A) T msojn prmes lojs B) T prdorin materiale q ofrojn mundsi t shumta
C) T punojn s bashku dhe t kujdesen pr njeri-tjetrin D) T msojn sipas objektivave t
acaktuara nga msuesi

Pyetja 3
Q msuesi t krijoj mundsin e t nxnit sipas hapave t Ganjes:
A) T marr gjith prgjegjsin mbi vete B) T respektoj mendimet e sugjerimet e nxnsv
C) T marr leje n Drejtorin e shkolls D) T gjitha

Pyetja 4
far efektesh negative kan injorimi i influencave kulturore sipas kndvshtrimit konstru
ktivist t t nxnit?
A) Vshtirsi komunikimi t grupit t nxnsve
B) Ngadalson t nxnt e t gjith fmij
C) Shton problemet e sjelljes t grupit t margjinalizuar D) T gjitha

Pyetja 5
lloj t nxni prfshin teoria e Vygotskyt?
A) T nxnt me n qendr drejtorin B) T nxnt me n qendr shkolln C) T nxnt me n q
e n qendr msuesin

Pyetja 6
Cila karakteristik nuk sht pjes e t nxnit humanist sipas Rogers?
A) Nxnsit zhvillojn individualitetet e tyre B) Nxnsit ndihen t respektuar nga msues
C) Prindrit nuk marrin pjes n procesin msimor D) T gjitha

Pyetja 7
T nxnt shpjegues sipas Ausubelit duhet t prfshij:
A) Prdorimin e organizuesve paraprak B) Prcaktimin e rregullave t paracaktuara
C) Dhnien e shpjegimeve n lidhje me paqartsit e mundshme D) Dhnien e dnimeve nse nx
nuk binden
Pyetja 8
Metodat e komunikimit n klas sipas kndvshtrimit sociokonstruktivist prfshijn:
A) Inkurajimin e pjesmarrjes B) Prcaktimin e rregullave nga msuesi
C) Pavarsin nga programi lndor D) Diskutimin e pyetjeve t vshtirsis n rritje

Pyetja 9
Cilat karakteristika NUK mund t gjenden n nj klas ku zhvillohet t nxnt ndrveprues?
A) Objektiva e piksynime t qarta, realiste e t arritshme B) Materiale e aktivite
te pa interes pr nxnsit
C) Aktivitete q knaqin aftsit, interesat dhe prjetimet e ndryshme t fmijve D) Prj
aktive q angazhojn trsisht fmijt

Pyetja 10
Ndryshimet e sugjeruara t organizimit t klass pr t lejuar msimnxnien sociokognitive p
hijn:
A) Objektiva e piksynime t qarta, realiste e t arritshme B) Materiale me interes
t lart pr nxnsit
C) Aktivitete q knaqin aftsit, interesat dhe prjetimet e ndryshme t fmijve D) T g

Pyetja 11
Cila nga teknikat e mposhtme t t nxnit mund t prdoret m shpesh n nj klas q nxit t
ktivist?
A) T nxnt me bashkpunim
B) Lektrimi nga ana e msuesit
C) Rregullat strikte t prcaktuar nga drejtoria D) Marrja e shnimeve nga drrasa e
zez

Pyetja 12
Bledi sht nj msues rishtar n gjeografi. Ai po mbikqyr grupe t vogla nxnsish t klass
t, q po punojn s bashku n hartn memece. Ai v re me knaqsi q pothuajse t gjith duk
uar n pun. Ai i krkon t heshtin vetm dy djemve n nj cep t klass q jan prfshir n
all. Duke aplikuar gjetjet e studimit t Housner dhe Griffey, si do t i vlersonit vepr
imet e Bledit?
A) Ka t drejt t fokusohet n interesat e nxnsve, pasi ky sht nj tregues i fuqishm i
ancs s tyre
B) Ka t drejt t fokusohet n interest e nxnsve , por duhet t u jape m shum prforcime
ve nxnsve q tregojn prgjigjet e sakta
C) Duhet t fokusohet m pak n interesat e nxnsve dhe m shum n at q nxnsit po i m
ptet
D) Duhet t fokusohet m pak n interesat e nxnsve dhe t mbikqyr m pak, n mnyr q nx
n pavarsi n t nxn

Pyetja 13
Nse nj msues ka planifikuar koh q nxnsit t punojn n klas me ushtrimet e matematik
duken se jan t prfshir n detyr, kjo do t quhej:
A) T nxnt e planifikuar B) T nxnt n detyr C) T nxnt e nevojshm D) T nxnit
Pyetja 14
Modelet racionale lineare q planifikojn t nxnt biheviorist mund t paraqiten sipas cili
tdiagram:
A) veprimet ?arritjet? qllimet B) qllimet ? veprimet ? arritjet C) arritjet ? qll
imet ? veprimet D) qllimet ? arritjet ? veprimet

Pyetja 15
Cila nga pohimet e mposhtme duket se sht nj pasoj negative e planifikimit sipas model
it biheviorist?
Msuesit bhen
A) M pak t ndjeshm ndaj ideve t nxnsve B) M t ndjeshm ndaj ideve t nxnsve
C) M pak krijues n msimdhnie D) M pak t interesuar mbi lndn

Pyetja 16
N planifikimin e aktiviteteve pr prcaktimin e rutins sipas qasjes socio-kognitiviste
, msuesi duhet t:
A) shkruaj detajet e rutins, si t folurit me leje apo mbledhjen e detyrave t shtpisB)
konsideroj interesat e nxnsve n planifikimin m t mir t t nxnit
C)prcaktoj materialet q i duhen pr t realizuar t nxnt e suksesshm D) identifikoj gr
nxnsve me vshtirsi n t nxnt

Pyetja 17
Modelet e planifikimit jolinear pr t mundsuar t nxnt konstruktivist mund t paraqiten s
pas cilit diagram:
A) veprimet ?arritjet? qllimet B) qllimet ? veprimet ? arritjet C) arritjet ? qll
imet ? veprimet D) qllimet ? arritjet ? veprimet

Pyetja 18
Cila nga pohimet e mposhtme duket se sht nj pasoj pozitive e planifikimit t msuesve p
t nxitur t nxnt biheviorist t nxnsve?
Planifikimi i msuesit tenton t eliminoj .
A) Mrzitjen e nxnsve B) Shum probleme menaxhimi C) Disiplinimin e nxnsve D) Dshti
in e nxnsve

Pyetja 19
Cila nga pohimet e mposhtme nuk sht prbrs i prshtatshm pr nj objektiv t nxni kogn
A) sht i bazuar mbi nxnsin B) sht i ndryshueshm C) Prcakton situatn e testimit
hkruan kriteret e performancs
Pyetja 20
Cila nga t mposhtmet sht nj shembull i
drtuar bashkrendimin e grupit t nxnsve
A) Nj msim javor mbi ngjarjet aktuale B)
C) Listimi i objektivave javore n drras
t zez

nj aktiviteti klase i planifikuar qllimisht pr


pr nj t nxn konstruktivist?
Nj takim javor mbi progresin e klass
t zez D) Listimi i aktiviteteve javore n drra

Pyetja 21
Dimensioni i njohurive n taksonomin e rishikuar t Bloom ka katr kategori. Cila nga k
ategorit e mposhtme nuk bn pjes n kto kategori?
A) Faktike B) Metakognitive C) Analitike D) Konceptuale

Pyetja 22
Cili motiv njerzor plotsohet kur msuesit ndihmojn nxnsit t punojn drejt qllimeve sfi
por t arritshme sipas kndvshtrimit humanist t Maslout?
A) Arritja B) Influenca C) Prkatsia D) Sqarimi

Pyetja 23
Lexoni transkriptin e mposhtm t ors s edukimit qytetar n klas t nnt:
Msuesi: Sandra, cili ishte lajmi kryesor n gazet sot?
Sandra: Ishte pr Parlamentin, q aprovonte emrimin e Presidentit pr Avokatin e Shteti
t.
M: Cili sht vlersimi yt pr kualifikimet e kandidatit?
S: Epo, ai duket se ka pak eksperienc n juridik dhe m shum duket se ka status politi
k, q nuk m duket vendimi m i mir pr vendin.
M: Cilat ishin veprimet apo thniet e kandidatit q t shtyn t arrish kt konkluzion?
N baz t ktij transkripti cilat nga pohimet e mposhtme ka m shum gjasa t jet i vrtet

met q ka msuesi pr t nxnt sipas kndvshtrimit kognitiv?


A) Ky sht nj msim i paplanifikuar, i sajuar n moment
B) Ky msues ka planifikuar n mnyr rigoroze objektivat specifike t prmbajtjes, mbi t c
lt fokusohet msimdhnia e tij
C) Ky msues mund t ket planifikuar qllimet e arritjes s nxnsve dhe stilin e msimdhn
por sht n gjendje t i prgjigjet ideve t nxnsit
D) Ky msues ka planifikuar tej mase dhe nuk sht i kujdesshm ndaj ideve t nxnsit

Pyetja 24
Mira, nj msuese e klass s tret, po punon mbi planin e lnds T njohim vendlindjen . Aj
ndosur, duke u bazuar n udhzimet e Drejtoris Arsimore Rajonale, q prmbajtja duhet t je
t mbi kulturn n Tiran dhe ajo do t ngul kmb n mnyr t veant mbi faktin se n Tir
rejardhje t ndryshme, si pjes e bukuris s njohjes s kulturave t prejardhjes. Ajo po pr
atitet duke detajuar teknikat motivacionale q do t prdor dhe hapat e
aktivitetet specifike q do t ndjek. Sipas studimit t Yinger, lloj t nxni po inkurajon
ra?
A) Socio-konstruktivist B) Biheviorist C) Humanist D) Kognitivist

Pyetja 25
Nga lista e mposhtme, zgjidhni procesin q nuk sht i prfshir n fushn kognitive t Tak
is s rishikuar t Bloom :
A) Kuptoj B) Mbaj mend C) Aplikoj D) Vlersoj

Pyetja 26
Msues Bashkimi po planifikon pr javn n vazhdim. Ai sigurohet q t prcaktoj kohn pr d
n grup t madh, pun me grupe, detyra t pavarura dhe detyra n kompjuter. Sipas
teorive t t nxnit, Msues Bashkimi synon:
A) Q nxnsit t nxn n mnyr t sekuencuar B) Q nxnsit t nxn n mnyr t larmish
D) Q nxnsit t msojn sipas interesave individuale

Pyetja 27
Msuese Bardha po planifikon nj njsi hyrse t rubriks T shkruajm pr nxnsit e klas
mi kombtar krkon q nxnsit t aftsohen n dymbdhjet standarde sa i prket t shkruarit
dhe disa qllime q mendon se jan thelbsore. Por ajo zgjedh t punoj vetm me programin k
mbtar. Duke patur parasysh studimin e Duchastel dhe Brown,
far parashikoni se do t jen efektet mbi t nxnt e nxnsve?
A) Nxnsit do t ken arritje m t mira n t dyja grupet e qllimeve B) Nxnsit do t k
t mira n qllimet e msueses dhe arritje m t dobta n standardet kombtare
C) Nxnsit do t ken arritje m t mira n standardet kombtare dhe m t dobta n qllim
D) Nuk do t ket efekt n arritjet e nxnsve

Pyetja 28
Sipas krkimit t Housner dhe Griffey cili nga pohimet e mposhtme prshkruan m mir mnyrn
planifikojn msuesit rishtar dhe ata me prvoj pr t nxitur t nxnt kognitiv tek
nxnsit e klass s tyre?
A) Msuesit me prvoj kan tendencn t harxhojn m shum koh pr t planifikuar si t jap
goj, ndrkoh q msuesit rishtar fokusohen n mnyrat si t vlersojn t nxnt e nxns
back
B) Msuesit rishtar kan tendencn t harxhojn m shum koh pr t planifikuar si t japi
e goj, ndrkoh q msuesit me eksperienc fokusohen n mnyrat si t vlersojn t nxnt e
in feedback
C) Msuesit me eksperienc kan tendencn t harxhojn m shum koh pr t menduar si t p
esa msuesit rishtar
D) Msuesit rishtar kan tendencn t mendojn m pak mbi menaxhimin e klass ku planifikojn
a msuesit me prvoj

Pyetja 29
Nga lista e mposhtme, zgjidhni procesin q nuk sht i prfshir n taksonomin afektive t
m.
A) Sinteza B) Dhnia vler C) Organizimi D) Marrja

Pyetja 30
Msuese Elma msim me nxnsit e klass s gjasht. Gjat ors s msimit, drejtori vjen pr
jesmarrsit n nj konkurs dhe harxhon 12 minuta. Minutat q mbetn mund t
jen?
A) Koh reale t nxni B) Koh e impenjuar t nxni C) Koh e alokuar t nxni D) Koh e pl
ar t nxni

Pyetja 31
Q nxnsit t ken nj proces m efikas t nxnit sipas Kirshenbaum ...
A) Nxnsit duhet t jen n t njejtn mosh zhvillimore B) Klasa duhet t jet e organizua
eshta
C) Nxnsit duhet t veshin uniform D) Klasa duhet t ket ngjyra te qeta
Pyetja 32
Q klasa t inkurajoj t nxnt sipas Schunk ...
A) Mjedisi duhet t prdoret nga dy grupe nxnsish B) N mure nuk duhet t ket punime t
e
C) Klasa duhet t ket ndriim t mjaftueshm natyral D) T gjitha
Pyetja 33
Antecedentt q mund t ojn n sjellje t papranueshme t nj nxnsi sipas bihevioristve
en:
A) Pr shkaqe fizike B) Pr shkak t marrdhnieve me individ t tjer
C) Pr shkaqe kulturore D) Pr shkaqe t nnvetdijes

Pyetja 34
T folurit n nj klas mbshtet t nxnt konstruktivist
A) sht i larmishm dhe pranon dhe prdorim t dialektalizmave B) sht zyrtar dhe i mbsh
ur tek teksti
C) Bhet vetm me leje t msuesit D) T gjitha

Pyetja 35
Q klasa t mund t inkurajohet t nxr sipas modelit biheviorist ...
A) Rregullat jan t shkruara qartsisht n dosjen e msuesit B) Rregullat jan pr prdori
rofesional t msuesit
C) Rregullat mund t jen t shoqruara me ilustrime pr fmijt e shkolls fillore D) T g
Pyetja 36
far efektesh kan injorimi i influencave kulturore n aftsin dhe gatishmrin e nxnsve
sipas teoris social konstruktiviste?
A) Ul cilsin e komunikimit B) Ngadalson t nxnt C) Shton problemet e sjelljes D)
T gjitha

Pyetja 37
Maria, nj msuese e klass s par u ka dhn nxnsve letra bixhozi pr t luajtur, me qll
veprimet e mbledhjes. Qasja e Maries mbshtetet nga:
A) Humanizmi B) Socio-kognitivizmi C) Biheviorizmi D) Kognitivizmi
Pyetja 38
N nj klas q prdor shpesh t nxnt socio-konstruktivist
A) Msuesit e din q fmijt zhvillohen n mnyr t veant, kan stadet e tyre kohore, si
e tyre individuale B) T msuarit sht nj proces i vazhdueshm
C) Msuesit vlersojn idet dhe informacionin q marrin nga prindrit D) T gjitha
Pyetja 39
Sipas bihevioristve,
A) Nga pjesmarrja n
C) Nga interpretimet
rumbulluara
D) Nga

sjellet e paprshtatshme nuk lindin


aktivitete n grup B) Nga nj dshir e brendshme pr t u grindur
vetiake t individit lidhur me eksperiencat e tij t g
vlerat e familjes

Pyetja 40
Q klasa t mund t inkurajoj t nxnt sipas kndvshtrimit kognitivist ...
A) Mjedisi duhet t pengoj shkputjen e vmendjes B) Ambjenti krijon hapsire pr t vepru
r lirshm
C) Fmijt duhet t ken rrugkalimi t lirshm pr t mos penguar t tjert D) T gjitha

Pyetja 41
Nxnsit e msuese Pranvers e din se nse arrijn t i prgjigjen sakt t gjitha pyetjeve t
t nuk do t marrin detyra shtpie pr at lnd. Msuese Pranvera po prdor:
A) Prforcimin pozitiv B) Prforcimin negativ C) Ndshkimin D) Injorimin
Pyetja 42
Nj nxns nuk po prqendrohej n procesin msimor. Msuese Besa i jep nj paralajmrim, si
sht vendosur n rregullat e klass. Msuese Besa po prdor cilin prforcues negativ:
A) Izolimin shoqror B) Qortimin C) Humbjen D) Asnjrn

Pyetja 43
Sipas cils teori njohurit ndrtohen nga vet nxnsi nprmjet proceseve t brendshme, si o
zimi, prvetsimi dhe prshtatja?
A) Humanizmi B) Socio-kognitivizmi C) Biheviorizmi D) Kognitivizmi

Pyetja 44
Pr msimin mbi ujin, msues Dritani ka vendosur t i organizoj nxnsit n grupe q bhen e
ha specifike, si uji dhe mjedisi, uji si nevoj shoqrore, shprndarja gjeografike e u
jit etj. M pas ekspertt do t rigrupohen dhe do t i msojn shokve t tyre mbi shtjen
usuan. Msues Dritani po prdor far teknike t nxni konstruktivist?
A) Pyetje t ndrsjellta B) Debati i strukturuar C) Rebusi D) Loj me role

Pyetja 45
Nse nj nxns q ka mendim pozitiv pr efikasitetin e tij dhe nuk arrin rezultat t mir, a
uk ia atribuon dshtimin:
A) Mungess s prpjekjeve B) Mungess s aftsis C) Moskuptimit t udhzimeve D) Studi
pamjaftueshm

Pyetja 46
Nxnsit po dorzojn detyrat e klass. Msuesja thot: Pasi ta mbaroni, duhet ta kontrollon
paktn pr 1 minut, ka do t thot ta shikojm me kujdes . Msuesja po prdor strategji
motivimi t t nxnit:
A) Q nxnsit t ken prgjegjsi dhe pritshmri t lart B) Q nxnsit t bjn lidhje m
tjera C) Q nxnsit t i trhiqet vmendja n privatsi D) Q nxnsit t zhvillojn mend
Pyetja 47
Nse nj nxns prdor figurat pr t mbajtur mend msimin, ai sht duke prdorur:
A) Kujtesn procedurale B) Kujtesn episodike C) Kujtesn imazherike D) Kujtesn imp
licite

Pyetja 48
Nse i msojm nxnsve teknika kognitive pr t msuar prmendsh, jemi duke i ndihmuar t m
A) Metodn loci B) Metodn zinxhir C) Metodn mnemonike D) Metodn e fjalve kye

Pyetja 49
Sipas modelit t msimdhnies q nxit mendimin kritik e krijues, msuesit duhet t ndjekin k
o hapa pr organizimin e cikleve msimor:
A) eksplorimi ? krkimi ? prdorimi?njohja B) njohja ? eksplorimi ? krkimi ? prdorimi
C) krkimi ? prdorimi ?Njohja ? eksplorimi D) t gjitha
Pyetja 50
T nxnt q ofron mundsin pr t eksploruar aktivisht me t gjitha shqisat pr nxnsit e

me t ult ...
A) Nuk sht i kshilluar: nxnsit jan t rritur tashm B) Nuk sht i mundshm: kemi pak
e e shum nxns
C) sht fortsisht i inkurajuar, duke qn mnyra m e mir e t nxnit D) T gjitha
PJESA E PEST?
KAPITULLI II-t, MENAXHIMI I KLASS
Pyetja 1
Msuesit mund t ndryshojn sjelljet prolematike me an t:
A)
Shtimit t prdorimit t metodave ndshkuese t kontrollit
B)
Mos
kuptimit dhe respektimit t ndryshimeve kulturore/etnike
C)
Prcaktimit t rregullave t qarta pr sjelljen e nxnsve
D)
Mos-trajtimin e dshtimeve msimore t nxnsve

Pyetja 2
Mungesa e shprehive t rndsishme sociale sjell:
A) Mos bashkveprim n mnyr pozitive me moshatart B) Paaftsi pr t`u prshtatur ndaj ndr
imeve
C) Menaxhim i keq i kritikave t t rriturve dhe ngacmimet nga moshatart D)T gjitha

Pyetja 3
Monitorimi i klass gjat ors s msimit mund t bhet duke:
A) Qndruar ulur n nj vend pr nj koh t gjat B) Shprblyer ose lavdruar nxnsit q
ullat n klas
C) Duke mos kontrolluar punn e nxnsve D) Monitorojm sjelljen e nxnsit duke e ndshku
r

Pyetja 4
Nj nga mnyrat kryesore pr t mbajtur rregullin n klas sht:
A)
Gjat hartimit dhe prcaktimit te rregullave q do t ndiqen n klas, t mos prfs
en nxnsit.
B)
Rregullat duhen prcaktuar n form negative dhe jo pozitive.
C)
Rregullorja e klass t komunikohet qart dhe hert tek nxnsit
D)
Rregullat s`jan t nevojshme t riprsriten me intervale t rregullta

Pyetja 5
Cilt nga shmbujt e mposhtm mund t prdoren si rregulla n klas:
A) T jeni t ulur n bankn tuaj kur t bjer zilja B) Dgjoni me kujdes
C) Mos u vononi n klas D) T jeni t ulur n bankn tuaj kur t bjer zilja dhe t dgjon
jdes

Pyetja 6
Nj prforcues sht:
A) Nj objekt ose ndodhi q pason nj sjellje t caktuar, q ruan n t njjtin nivel ose e r
shpeshtsin e prsritjes s ksaj sjellje
B) Nj objekt ose ndodhi q pason nj sjellje t caktuar, q nuk sjell asnje ndryshim t ri
.
C) Nj objekt ose ndodhi q pason nj sjellje t caktuar, q e ul shpeshtsin e prsritjes
sjellje
D) Nj objekt ose ndodhi q pason nj sjellje t caktuar, q nuk sjell asnje ndryshim t ri
dhe e ul shpeshtsin e prsritjes s ksaj sjellje

Pyetja 7
Nj ndshkues sht:
A) Nj objekt ose ndodhi q pason nj sjellje t caktuar, q ruan n t njjtin nivel ose e r
shpeshtsin e prsritjes s ksaj sjellje
B)Nj objekt ose ndodhi q pason nj sjellje t caktuar dhe pakson mundsin e prsritjes s
jes ose ul frekuencn e saj
C)Nj objekt ose ndodhi q pason nj sjellje t caktuar, q ruan n t njjtin nivel ose e rr
shpeshtsin e prsritjes s ksaj sjellje dhe rrit frekuencn e ksaj sjellje

DNj objekt ose ndodhi q pason nj sjellje t caktuar dhe rrit frekuencn e ksaj sjellje

Pyetja 8
Trajtimi i ndryshm i nxnsve i ndihmon duke:
A) I dhn materiale t ndryshme pr t mesuar, t prshtatshme me nivelet e tyre t funksion
t B)Trajtuar nxns q shfaqin sjellje problematike
C)I trajtuar t gjith njlloj, efekti mbi sjelljen nuk do t ishte prfituese n mnyr unif
e D)T gjitha

Pyetja 9
Strategjit pozitive t menaxhimit t klass ndikojn n:
A)Nxnsi prmirson mendimin pr veten B)Rrit aktivizimin n klas
C)Keqson qndrimin ndaj shkolls dhe puns n shkoll D)Nxnsi prmirson mendimin pr ve
t aktivizimin n klas
Pyetja 10
Procedurat ndshkuese t menaxhimit t klass ndikojn n:
A)Ndalon menjher sjelljen
B)Shkakton trheqje C)Keqson mendimin pr veten
tha

D)T gji

Pyetja 11
Me an te shprehjes Shum mir! Ke integruar materialin me shmbuj prkats! Keni prdorur
A)Prapaveprim B)Prforcues pozitiv C)Lavdrim specific D)Procedur ndshkuese
Pyetja 12
ertifikatat dhe shperblimet pr arritjet prdoren me sukses pr t:
A)motivuar nxnsin
B)menazhuar klasn
C)ndshkuar nxnsin
jet n sjelle

D)reduktuar shkel

Pyetja 13
Cilat nga aktivitet e mposhtme mund t prdoren pr t motivuar nxnsit:
A)T jet komandant klase B) T prdor kompjuterin C) T ulet n tavolinn e msuesit
gjitha
Pyetja 14
Me fenomenin e rastisjeve konkurruse kuptojm:
A)Prforcimin e sjelljeve problemtaike B)Prforcimin e dy detyrave t kundrta C)Prforcim
in e do reagimi D)Asnjra

Pyetja 15
Sipas principit t Premarkut sjelljet t cilat nxnsit i bjn shpesh dhe pa asnj imponim m
nd t prdoren pr t:
A)Motivuar nxns specifik B)Prforcuar sjelljet me probabilitet t ult
C)Pr t ndshkuar nxnsit D) Motivuar nxns specifik dhe pr t ndshkuar nxnsit

Pyetja 16
Tek kategoria e t dhnit msim mir dhe motivues, cili nga aktivitetet e mposhtme prfsh
t:
A) Prdor aktivitete t njohura nga nxnsit
B) T mos prfshihen gjat msimit ilustrime t gjrave q u interesojn nxnsve
C) Inkurajo t marrin pjes dhe t prgjigjen n mnyr aktive
D) Krijo mundsin q vetm nxnsit m t talentuar t arrijn suksesin
Pyetja 17
Kur vleresojm publikisht brjen e detyrave t shtpis kemi prdorur strategjine e:
A)modelimit B)rastisjeve konkurruse C)imitimit D)modelimit dhe imitimit
Pyetja 18
Tek avantazhet e prdorimit t strategjis s modelimit prfshihet:
A)
Mundsia q i jepet nxnsit pr t qn dshmitar q sjellja e mir vlersohet

B)
Minimizon efektet negative q mund t sjell ndshkimi n klas
C)
Nuk nj mjet q funksionon menjher
D) Mundsia q i jepet nxnsit pr t qn dshmitar q sjellja e mir vlersohet dhe minimi
teve negative q mund t sjell ndshkimi n klas
Pyetja 19
Tek disavatazhet e prdorimit t strategjis s modelimit prfshihet:
A)
Msuesit harrojn t vn n dukje dhe t vlersojn aktin e imitimit
B)
sht nj mjet q funksionon menjher
C)
Nuk mund t prdoret ndaj sjelljeve problematike serioze q duhen kontrollu
ar menjher
D) Msuesit harrojn t vn n dukje dhe t vlersojn aktin e imitimit dhe kjo strategji
t prdoret ndaj sjelljeve problematike serioze q duhen kontrolluar menjher
Pyetja 20
Cilat nga lojrat e mposhtme mund t prdoren pr ti msuar nxnsit si t sillen n klas:
A)Loja Kapi ata
B)Tabelat e mbrekullushme C)Zare n nj qyp D)T gjitha
Pyetja 21
Shprehit
A)
B)
C)
D)

sociale q kan ndikim n rezultatet msimore jan:


Shprehit e mbijetess msimore
Imitimi dhe modelimi
Shprehit e marrdhnieve me moshatart
Shprehit e mbijetess msimore dhe shprehit e marrdhnieve me moshatart

Pyetja 22
Cila nga shprehit e mposhtme nuk prfshihet tek shprehit e mbijetess msimore:
A)
T bindesh ndaj krkesave dhe udhzimeve t msuesit
B)
T bsh gjithka vet pa krkuar ndihm
C)
T krkosh mendimet dhe sugjerimet e t tjerve
D)
T tundsh kokn pr t komunikuar se ke kuptuar
Pyetja 23
Shprehit sociale q mungojn tek nxnsi mund ti identifikojm me an t:
A)Ushtrimeve specifike B) Duke ngritur zrin C) Shkallve t vlersimit D) Krkuarit ndihm
Pyetja 24
Tek nxnsit popullor vm re kto shprehi t marrdhniet me moshtart:
A)
Kujdesja pr pastrtin dhe pamjen e jashtme
B)
Identifikimi i interesave t prbashkta me t tjert
C)
Prezantimi me an t emrit
D)
T gjitha

Pyetja 25
N przgjedhjen e shprehive zvendsuese duhen ndjekur kritere si:
A)
T shrbej si alternativ e mir n krahasim me sjelljen e paprshtatshme
B)
T krijoj nj reputacion pozitiv pr nxnsin
C)
T shrbej si alternativ e mir n krahasim me sjelljen e paprshtatshme dhe t k
oj nj reputacion pozitiv pr nxnsin
D)
Asnjra
Pyetja 26
Tek metodat informale pr t prvetsuar shprehit sociale prfshihen:
A)
Programe pr t ndshkuar sjelljet e paprshtatshme
B)
Msimi i shprehive sociale n mjedise t ndryshme
C)
Przgjedhja e shprehive q do t prvetsojne nga vet nxnsit
D)
Msimi i shprehive sociale n mjedise t ndryshme dhe przgjedhja e shprehive
q do t prvetsojne nga vet nxnsit
Pyetja 27

Mnyrat sesi t msojn nxnsit sistematikisht shprehite sociale jan:


A)
Przgjedhja e dy ose tre shko klase si modele pr t demostruar shprehit socia
le
B)
Disktutimi rreth sjelljes n klas t mos prfshihet n orn e msimit
C)
Mos-prfshirja e tyre n przgjedhjen e shprehive q do t diskutohen
D)
Asnjra
Pyetje 28
Strategjit e msimdhnies dhe materialet duhen t zgjidhen n mnyr t till q:
A)
T prshtaten me objektivat e msmit
B)
T prshtaten me stilin e t nxnit
C)
T prshtaten me objektivat e msmit dhe me stilin e t nxnit
D)
T kalojn nivelet e ndryshme t nxnsve
Pyetja 29
Me stilin kinestetik t t nxnit kuptojm:
A)
T nxnit prmes veprimit
B)
C)
Inkurajimin e kreativiteti
D)

Zhvillimin e aktiviteve konkrete


T gjitha

Pyetja 30
Prdorimi i tekinkave auditive si kaseta, lexime n grup bjn pjes tek:
A)Stili primar
B)Stili auditiv
C)Stili auditiv dhe vizual
D) Stili
vizual dhe kineestetik
Pyetja 31
Nxnsit e gjinis mashkullore n stilin e tyre t t nxnit tentojn t jen :
A)T stilit vizual
B)T stilit kinestetik
C)T stilit vizual dhe kinestetik
D)T stilit auditiv dhe visual

Pyetja 32
Nse nxnsi fillon t shfaq dridhje, tension muskulor, munges t prfshirjes sociale kemi
m me:
A) Nivelin e motivimit B) Shprehit e mbijetess msimore C)Prforcues negativ D)
Asnjra
Pyetja 33
Kartat Flesh prdoren n grupe t vogla ose n ifte pr t:
A)Praktikuar prgjigjet e sakta B)Motivuar nxnsit e mir
C)Ulur nivelin e ankthit D)Motivuar nxnsit e mir dhe pr t ulur nivelin e ankthit
Pyetja 34
N mnyr q programi pr nxnsin si tutor t jet i sukseshm msuesit duhet t:
A)Przgjedhin materialet e duhura B)T rishikojin procedurat siaps nevojs
C)Prforcojn nxnsit tutor D)T gjitha

Pyetja 35
Vetmenaxhimi i shprehive t t msuarit sht i rdsishm sepse:
A)Nxnsit e kan t vshtir t msojn shprehi t reja
B)I ndihmon t prdorin njohurit n situata t ndryshme
C)Do t prfitojn nga t msuarit n grup
D)I ndihmon nxnsit t prdorin njohurit n situata t ndryshme msuarit n grup dhe t pr
t
Pyetja 36
Tek strategjit e msimdhnies mund t prfshihen:
A)
Brja e komenteve negative n vend t atyre pozitive
B)
Koncepte baz duhen prezantuar n fund n mnyr q t rrisim t kuptuarin
C)
Ofrimi i udhzimeve shume t qarta lidhur me far pritet prej tyre nga detyr
at e shtpis
D)
T anashkalohen eksperiencat e mparshme t nxnsve

Pyetja 37
Prfshirja e prindrve n edukim i ndihmon t kuptojn m mir se far:
A)
Rrugsh duhet t ndjekin pr t mbshtetur fmijt n shkoll
B)
Shprehish duhen pr t edukuar fmijt
C)
Informcionet q ndikojn n jetn e tyre
D)
T gjitha
Pyetja 38
Tek roli i prindrit si vzhgues, msuesit duhet t kene parasysh q t:
A)Organizojn mbledhje duke vendosur nj plan t alternuar pr orarin B)Marrin pjes n plan
ifikimin dhe njoftimin e veprimtarive t shkolls
C)Organizojn mbledhje duke vendosur nj plan t alternuar pr orarin dhe te marrin pjes
n planifikimin dhe njoftimin e veprimtarive t shkolls D)Asnjra

Pyetja 39
Hartimi i nj plan ti mir pr zhvillimin e partneritetit shkoll
familje krkon:
A)
Msimin sesi e kuptojn antart e bordit t prindrve dhe vet stafi i shkolls p
rjen e prindrit n edukim
B)
Rishikimin e programit t ktij partneriteti
C)
Vlersimin e perfomancs s nxnsve
D)
Inkurajimin e sjelleve pozitive te fmijt
Pyetja 40
Roli i prindrit si mbshtets pr fmijn dhe shkolln ka t bj me:
A)
Prforcimin e rolit t tij si prindr n krahsim me shkolln
B)
Krijimin e kushteve pr zhvillim t mir fizik dhe emocional t fmijs
C)
Ndjekjen e t gjitha veprimtarive t shkolls
D)
Krijimin e kushteve pr zhvillim t mir fizik dhe emocional t fmijs dhe ndjekj
en e t gjitha veprimtarive t shkolls
Pyetja 41
Efektet negative t prfshirjes s prindrve/kujdestart me detyrat e shtpis jan:
A) Inkurajon nxnsit t msojn edhe jasht klass B)Ul sasin e puns pr msuesit
C)Rrit diferencat mes nxnsve t mir dhe jo t mir D)Asnjra

Pyetja 42
N cilin nga komponett analitik duhen t fokusohen msuesit, pr t vlersuar shkaqet e nj
lje jo t mir:
A) motivimi n klas B) sjella dhe percipituesit C)ankthi dhe pasojat D)familja e
nxnsit

Pyetja 43
Kur nj nxnsi q nuk sht mir n matematik, i jepet kjo detyr, ai mund t prgjigjet me
A)
Agresion
B)
Ankesa pr dhimbje barku
C)
Qndrimin me shokt
D)
Agresion dhe ankesa pr dhimbje barku

Pyetja 44
Disa nga ndrhyrjet e msuesit tek nxnsit q kryejn sjellje t prsritura q kan efekt v
jan:
A)
T ndrpres sjelljen e nxnsit
B)
Prdorimi i dnimeve ose gjobave
C)
Dhnia e prforcuesve pozitiv pr t shmangur sjelljen
D)
I kushton m shum vmendje nxnsit

Pyetja 44
Qllimi q i shrben sjellja agresive tek nxnsi sht:
A) Pr t humbur dika B)Pr t ulur nivelin e krkesave C)Pr t fituar prestigj D) Asnj
Pyetja 45

Tregimi me gisht ose shikimi i fiksuar tek nxnsi, jan shmbuj t:


A)
Prshkallzimit t agresionit B)
Evetimit t prplasjes pr pushtet
C)
Rregullave t shkolls pr raste emergjente D)
Qetsimit t situats

Pyetja 46
Teknika ndshkuese e kohs bosh funksionon vetm nse mjedisi ku vendoset nxnsi nuk sht:
A)
Ndshkues B)
Prforcues C)
Krkues D)
I kndshm

Pyetja 47
N mnyr q t jen sa m efektive procedurat ndshkuese ndaj sjelljeve problematike, msues
et q t i:
A)
Qndroj vetm tek proedurat ndshkuese
B)
Prdori n mnyr graduale
C)
Kombinoj me situata jo prforcuese
D)
Prdori n mnyr graduale dhe t i kombinoj me situata jo prforcuese

Pyetja 48
Tek ndrhyrjet pr t rritur ndershmrin dhe paksuar gnjeshtrat e nxnsit prfshihen:
A) Prdorimi i prforcuesit me korenspondimet mes asaj se fare thot ose premton dhe a
saj q bn
B)
Diskutimi ne klas me temn pse sht e rndsishme t thuash t vrtetn dhe t m
C) Prdorimi i prforcuesit me korenspondimet mes asaj se fare thot ose premton dhe asa
j q bn dhe
diskutimi ne klas me temn pse sht e rndsishme t thuash t vrtetn dhe t mos gnjesh
D)
Asnjra
Pyetja 49
Roli i msuesit n parandalimin dhe uljen e abuzimit me drograt dhe alkoolin kons
iton n:
A)
Ndrgjegjsimin pr shenjat, treguesit dhe efektet e prdorimit t drograve dhe
alkoolit
B)
Zhvillimi i programeve pr edukimin e nxnsit
C)
Krijimi i nj sistemi referimi pr nxnsit dhe familjet e tyre
D)
T gjitha

Pyetja 50
Cilat nga sferat e mposhtme sht prekur, kur nxnsi shfaq sjellje t tilla si: munges pr
gjsie, sjelle t uditshme pa asnje shkak, ankth t vazhdushm, etj.
A)
Sfera emocionale/ mendore
B)
Sfera sociale
C)
Sfe
ra fizike
D)
Asnjra
PROGRAMI I P?RBASHK?T PEDAGOGJI
PJESA E GJASHT?
PSIKOLOGJI ZHVILLIMI
Pyetja 1
Psikologjia e zhvillimit studion:
A)Ndryshimet q ndodhin natyrshm n lidhje me moshn , n trup, n t menduar,
ellje, n marrdhnie dhe n role gjat gjith hapsirs jetsore
B)Ndryshimet q ndodhin n mnyr jo t natyrshme n lidhje me moshn, n trup,
ione, n sjellje, n marrdhnie dhe n role gjat gjith hapsirs jetsore
C)Ndryshimet q ndodhin natyrshm n lidhje me moshn , n trup, n t menduar,
ellje, n marrdhnie dhe n role nga fmijria deri n adoleshenc
D)Ndryshimet q ndodhin natyrshm n lidhje me moshn , n trup, n t menduar,
ellje, n marrdhnie dhe n role gjat adoleshencs

n emocione,

n t menduar
n emocione,
n emocione,

Pyetja 2
Psikologjia e zhvillimit synon t prshkruaj ndryshimet q ndodhin gjat gjith hapsirs je
e n mnyr q:

A)T jap nj pamje t detajuar t zhvillimit pr nj mosh t caktuar B)T jap nj pamje
eve biologjike q ndikojn zhvillimin
C)T shpjegoj m mir procesin e plakjes D)T jap nj pamje t prgjithshme t zhvillimit
Pyetja 3
Parashikimi i ndryshimeve q mund t ndodhin ndihmon q:
A)T parandalohen sjelljet q mund t ndodhin n t ardhmen B)T kontrollohen sjelljet e a
rdhshme, t trajtohen problemet dhe t prmirsohet jeta e individve
C)T prshpejtohet zhvillimi i individit D)T ngadalsohet zhvillimi i individit
Pyetja 4
T gjitha jan synim i psikologjis s zhvillimit, me prjashtim t :
A)Krahasimit B)Influencimit C)Prshpejtimit D)Prshkrimit
Pyetja 5
Zvillimi sht nj proces q prfshin:
A)Zhvillimin biologjik dhe social B)Zhvillimin fizik dhe kognitiv
C)Zhvillimin emocional dhe t personalitetit D)zhvillimin biologjik, fizik, kogni
tiv, social, emocional dhe t personalitetit.
Pyetja 6
Studimi i zhvillimit biologjik, fizik, kognitiv, social, emocional dhe t personal
itetit tregon se zhvillimi sht :
A)I organizuar B)Shumdimensional C)I vazhdueshm D)I diferencuar
Pyetja 7
Zhvillimi sht holistik (trsor), do t thot se :
A)Ndryshimet ndodhin t izoluara B)Zhvillimi studion ant m t komplikuara t individit
C)Ndryshimet nuk ndodhin kurr t izoluara D)Zhvillimi ndikohet nga mjedisi
Pyetja 8
Zhvillimi sht i organizuar do t thot se :
A)Shprehit e ndryshme fillojn t integrohen B)Ne nuk ndryshojm m pasi kemi arritur nj
stad t caktuar t pjekuris
C)Zhvillimi reflekton m s shumti vazhdimsi se mosvazhdimsi D)Zhvillimi reflekton st
abilitet

Pyetja 9
Zhvillimi sht relativ do t thot se:
A)Ne nuk ndryshojm m pasi kemi arritur nj stad t caktuar t pjekuris B)Ne vazhdojm prs
ndryshojm edhe kur kemi arritur nj stad t caktuar t pjekuris.
C)Ne ndryshojm n varsi t ndryshimeve q ndodhin n mjedis D)Zhvillimi sht nj proces i
ikuar

Pyetja 10
Mesatarja e zhvillimit pasqyron :
A)Diferencat e shumta individuale n zhvillim. B)Peshn dhe gjatsin mesatare pr nj mos
h t caktuar
C)Aftsit intelektuale pr nj mosh t caktuar. D)Peshn, gjatsin mesatare , fjalorin me
pr nj mosh t caktuar.

Pyetja 11
Meqnse jo t gjitha dimensionet e personalitetit zhvillohen n t njjtin nivel dhe ritm a
er zhvillimi sht :
A) Individual B) Kompleks C) Variabl D) Akumulativ
Pyetja 12
Rritja, maturimi dhe t msuarit jan procese q e bjn zhvillimin :
A) T varuar nga prbrja gjenetike e individit B) T pavarur nga prbrja gjenetike e indi
vidit C) Nj proces t thjesht D) Nj proces kompleks

Pyetja 13
Sipas psikologjis s zhvillimit, mosha e rritur e hershme prfshin periudhn :
A) 12-21 vje B) 18-40 vje C) 18-30 vje D) 21-45 vje

Pyetja 14
Mosha e rritur e von sht periudha kur njeriu:
A) Prshtatet me rnien e forcave, rnien mendore dhe t shndetit. B) Prjeton krizn e mesi
t jets.
C) Prshtatet me disa ndryshime fizike, emocionale. D) Arrin kulmin e prgjegjsive s
ociale.
Pyetja 15
Fmijria e hershme prfshin priudhn nga :

A)0-2 vje B)0-6 vje C)2-6 vje D)3-6 vje

Pyetja 16
Detyrat kryesore t moshs s rritur t hershme jan :
A)Zhvillimi i identitetit, t menduarit abstrakt dhe logjik. B) Zgjedhja e partner
it, profesioni, pavarsia ekonomike.
C)Prshtatja me ndryshimet fizike, emocionale D)Arritja e kulmit t suksesit profes
ional dhe prballimi i largimit t fmijve nga shtpia.

Pyetja 17
Sipas Frojdit ndrgjegja e njeriut ka disa nivele :
A) Nivelin e vetdijshm dhe nivelin e pavetdijshm B) Nivelin e paravetdijshm dhe nive
lin e vetdijshm
C) Nivelin e vetdijshm, paravetdijshm dhe pavetdijshm D) Nivelin e paravetdijshm dh
ivelin e pavetdijshm

Pyetja 18
Niveli i vetdijshm i ndrgjegjes njerzore sipas Frojdit, ka t bj me:
A)Kujtimet q mund t bhen t vetdijshme B)Ndrgjegjen imediate dhe prfshin nj porcion t
t mendjes
C)At pjes t mendjes q sht prtej ndrgjegjes imediate D)Mekanizmat mbrojts q prdor i
Pyetja 19
Sipas teoris psikoanalitike Ego sht :
A)Pjesa primitive e mendjes q operon sipas parimit t knaqsis B)Ajo pjes e mendjes q
faqson perfeksionizmin
C) Ajo pjes q operon me an t proceseve sekondare ose proceseve t realitetit. D)Ajo pj
es e mendjes q sht trsisht e vetdijshme

Pyetja 20
Kur superego zhvillohet shum, sipas psikanalizs:
A)Njeriu nuk sht n gjendje q t kontrolloj sjelljen. B)Njeriu sht n gjendje q t kon
elljen.
C)Njeriu kthehet n nj qnie trsisht instiktive D)Njeriu nuk mund t veproj mbi bazn e
rimit t moralitetit.
Pyetja 21
Moszhvillimi i nj egoje t fort vjen si pasoj e :
A) Mjedisit B) Gjenetiks
C) Mosruajtjes s balanacave midis idit, egos, supe
regos
D) Ndshkimeve prindrore
Pyetja 22
Moszhvillimi i nj egoje t fort shpie n :
A)Sjellje t paprshtatshme, ndjenja faji, turpi B)Mungesn e ndjejave t fajit, turpi
t
C) Prjetimin m t shpesht t krizave gjat zhvillimit D)Rritjen e kontrollit moral mbi
sjelljen

Pyetja 23
Mekanizmat mbrojts jan :
A)Procese t vetdijshme q shrbej pr t liruar ankthin B)Procese q nuk kan lidhje me n
ankthit
C)Procese q ndihmojn zhvillimin D)Procese automatike, t pavetdijshme q shrbejn pr t
ar ankthin
Pyetja 24
Introjeksioni sht mekanizmi mbrojts nprmjet t cilit :
A)Mendime, tipare t tua ua mvesh t tjerve B)Adapton standartet dhe vlerat e dikuj
t tjetr q keni frik ta kundrshtoni
C)Kundrshton ndjenjat e papranueshme D) Mohon situatn aktuale

Pyetja 25
Fiksacionet sipas Frojdit jan :
A)Ndalesa n zhvillim, t cilat bjn q nj i prshtatshme pr fmijt rritur t krkoj k
e t
B)Probleme q ndodhin kur zonat erogjene stimulohen mesatarisht
C)Probleme q shfaqen kur individi fiksohet n stadin e latencs
D) Ndryshime n sjellje q nuk ndikojn zhvillimin
Pyetja 26
Kompleksi i Edipit dhe i Elektrs shfaqen n stadin:
nt

A)Oral B)Anal C)Fallik D)Late

Pyetja 27
Sipas psikanalizs gjat stadit t latencs:
A)Rizgjohet n mnyr t pavetdijshme dshira seksuale B)Djemt prjetojn zilin e penisit
o vendoset n kavitetin anal D)Dshira seksuale bhet e fjetur
Pyetja 28
Nj ndr kritikat kryesore ndaj teoris psikanalitike sht q:
A)V theksin n prvojat e kaluara dhe mbivlerson rolin e instiktit seksual B) Vuri th
eksin pr her t par tek mendja e pavetdijshme
C)Nuk e vlerson sa duhet rolin e instiktit seksual D)Mbivlersimi i mekanizmave m
brojts
Pyetja 29
Principi epigjenetik nnkupton :
A)Personaliteti nuk zhvillohet duke u bazuar n ndonj plan t paravendosur
B)Personaliteti zhvillohet n baz t disa fazave t paracaktuara, t organizuara biologji
kisht
C)Qniet njerzor nuk jan t organizuara biologjikisht
D)Mjedisi sht faktori kryesor q ndikon zhvillimin
Pyetja 30
Rregullsia dhe parashikueshmria e mjedisit jan dy kushtet mjedisi, n mnyr q fmija t
oj: kryesore q duhet t plotsoj
A)Besimin B)Autonomin C)Iniciativn D)Zellin pr pun
Pyetja 31
Iniciativ kundrejt ndjenjs s fajit, sht nj stad q sipas Eriksonit prfshin moshn :
A)0-2 vje B)3-5 vje C)1vje e gjysm -3 vje D)5-12 vje
Pyetja 32
Sipas Eriksonit individi mund t zhvilloj nj sens izolimi n qoft se nuk zgjidh si duhet
konfliktin e moshs:
A)12-18 vje B)35-65 vje C)18-35 vje D)65 vje e lart

Pyetja 33
Vlera kryesore e teoris s Eriksonit sht :
A) Mund t provohet eksperimentalisht
B) Nuk bazohet n interpretime subjektive
C) Zhvillimi mbaron n adoleshenc D) Theksonrndsin e socializimit dhe e zgjeron zhvi
llimin gjat gjith jets
Pyetja 34
Fitimi i informacionit t ri duke prdorur strukturat mendore ekzistuese realizohet
nprmjet proesit t :
A)Asimilimit B)Adaptimit C)Organizimit D)Mohimit
Pyetja 35
Sipas Piazhes Ekuilibri sht :
A) Prdorimi me kriter i mekanizmave mbrojts B) Tendenca q ka njeriu pr t sistemuar
proeset
C) Prpjekje pr t ruajtur balancn midis asimilimit dhe akomodimit D) Kompesimi i n
j defiiti real ose imagjinar
Pyetja 36
Sipas Piazhes sistemimi dhe kombinimi i logjikisht kryhet prmes : proceseve n siste
me koherente dhe t ndrlidhura
A)Ekuilibrit
B)Racionalizimit C)Asimilimit D)Organizimit
Pyetja 37
Gjat stadit sensorimotorik fmija e njeh objektin :
A) Duke ia prshkruar prindi B) Nprmjet gjesteve
D) Prmes logjiks

C) Prmes veprimit direkt mbi t

Pyetja 38
Fmija bhet i aft pr t menduar sesi gjrat ndryshojn nga nj gjndje n tjetrn, pra fit
konservimit n stadin e :
A) Operacioneve formale
B) Paraoperacional
C) Sensorimotorik
D) Opera
cioneve konkrete
Pyetja 39
Nj nga vlerat e teoris kognitiviste t Piazhes sht :
A) V n dukje se fmija sht nj qnie aktive B) Mbivlerson ndikimet e t msuarit
C) Ka prdorur metodn e vzhgimit D) T gjith studjuesit mendojn se zhvillimi kalon n
o stade
Pyetja 40
Sipas Piazhes fmija n moshn 5 vje sht n stadin e:
A) Sensorimotorik B) Paraoperacional C) Operacioneve konkrete
neve formale

D) Operacio

Pyetja 41
Sipas Vigotskit zona e zhvillimit proksimal sht :
A) Zona prgjegjse pr zhvillim fizik
B) Diferenca midis asaj q fmijt mund t bjn vetm dhe asaj q mund t bjn me ndihmn
C) Zona prgjegjse pr zhvillimin kognitiv
D) Zona ku fmijt nuk mund t veprojn pa ndihmn e t tjerve
Pyetja 42
Teorit bihejvioriste bazohen n parimin se :
A) Sjellja nuk mund t studjohet objektivisht
B) Sjellja mund dhe duhet t studjohet objektivisht
C) Individi nuk mund t shikohet si makin
D) N shum raste sjelljet nuk jan funksion i prforcimeve apo ndshkimeve.

Pyetja 43
Termi kushtzim prdoret pr t emrtuar nj lloj t msuari ku :
A)Mjedisi nuk ndikon sjelljen B)Sjelljet nuk mund t parashikohen C)Personaliteti
kushtzon sjelljet
D)Disa sjellje q ndikohen nga mjedisi bhen t mundshme dhe t parashikueshme
Pyetja 44
Sipas kushtzimit klasik, stimuli i pakushtzuar sht :
A)Stimuli q sht fillimisht neutral, por bhet efektiv m pas B)Stimuli q shkakton reagi
min e kushtzuar
C)Stimuli q shkakton nj reagim automatik D)Nj stimul i panevojshm q edhe mund t hiqe
t
Pyetja 45
Gjat stadit t kushtzimit:
A)Nj stimul i pakushtzuar shkakton nj reagim t pakushtzuar B)Stimuli i pakushtzuar sho
qrohet me stimulin e kushtzuar
C)Paraqitet vetm stimuli i kushtzuar D)Reagimi i pakushtzuar ndodh vetm n prani t sti
mulit t kushtzuar

Pyetja 46
N kushtzimin klasik stadi i pas kushtzimit vjen menjher pas:
A)Stadit t parakushtzimit B)Stadit t kushtzimit C)Veprimit t stimulit t pakushtzuar
D)Reagimit t pakushtzuar

Pyetja 47
Sapo nj person apo kafsh t ket msuar t reagoj ndaj nj stimuli t kushtzuar ather d
e tjer t ngjashm me t shkaktojn t njjtin reagim. N kt rast themi se ka ndodhur :
A)Kushtzimi operant B)Organizimi C)Gjeneralizimi i stimulit D)Shoqrimi i stimujve
Pyetja 48
N kushtzimin e rendit m t lart:
A)Shoqrimi i stimulit t kushtzuar me stimulin neutral bn q stimuli neutral t shkaktoj
njjtin efekt si stimuli i kushtzuar
B)Asnj stimul neutral nuk mund t shkaktoj efektin e stimulit t kushtzuar
C)sht e vshtir t kuptosh rolin e stimulit neutral
D)Nuk ka rndsi shoqrimi n koh i stimujve
Pyetja 49
Nse dikush mson t reagoj me frik ndaj nj stimuli kur sheh dik tjetr q sht duke
me frik ndaj ktij stimuli,kjo dukuri njihet me emrin :
A)Kushtzim klasik B)Kushtzim operant C)Stimul i pakushtzuar D)Kushtzim imagji
nativ

Pyetja 50
N kushtzimin operant :
A)Individi bn dika n mjedis dhe ndrkoh dika ndodh ndaj tij B)Individi operon n mjedisi
e tij por ndaj tij nuk ndodh asgj
C)Nuk ka asnj lidhje midis individit dhe mjedisit D)Vepron vetm mjedisi

Pyetja 51
N themel t kushtzimit operant qndron parimi :
A)Q nj sjellje t prsritet nuk ka asnj rndsi stimuli
B)Sjellja q pasohet nga nj stimul pozitiv ka t ngjar t ndodh prap, ndrsa sjellja q p
t nga nj stimul negativ ka t ngjar t mos prsritet
C)Sjellja q ndshkohet ka prirjen t prsritet
D)Nj prfrocues nuk sht e njjta gj si nj stimul
Pyetja 52
Prforcim pozitiv quhet kur:

A)Dika e pakndshme i hiqet dikujt B)Dika e kndshme i hiqet dikujt C)Dika e pakndshme i
jepet dikujt D)Dika e kndshme i jepet dikujt
Pyetja 53
Kur individi ose kafsha prforcohet pasi t ket kryer nj numr t caktuar reagimesh, kemi
t bjm me :
A)Kushtzim klasik B)Prforcim me raporte t fiksuara
C)Prforcim me raporte t ndryshueshme D)Prforcim me intervale t ndryshueshme kohore

Pyetja 54
N jetn reale sjelljet nuk prforcohen n mnyr t vazhdueshme, athere themi se prforcohe
r :
A)T pjesshme
B)T fiksuar
C)T ndryshueshme D)T thjesht
Pyetja 55
N prforcimin me raporte t ndryshueshme :
A) Individi e di se kur do t prforcohet B) Individi nuk e di se kur do t prforcoh
et
C) Individi prforcohet pas nj numri t caktuar reagimesh D) Individi ndshkohet

Pyetja 56
Nj nga dallimet midis kushtzimit klasik dhe kushtzimit operant sht se :
A)N kushtzimin klasik individi ose kafsha sht aktiv, ndrsa n kushtzimin operant indivi
i ose kafsha sht pasiv
B)N kushtzimin operant nuk kan rndsi pasojat
C)N kushtzimin klasik individi ose kafsha sht pasiv, ndrsa n kushtzimin operant indivi
i ose kafsha sht aktiv
D) N kushtzimin operant reagimet nuk shoqrohen me asnj pasoj

Pyetja 57
Teoria sociale t msuarit e Bandurs mund t prmblidhet :
A)Imitimi nuk prforcohet B)Sjelljet formohen prmes vzhgimit t sjelljeve t t tjerve d
e imitimi prforcohet
C)Sjelljet nuk formohen prmes vzhgimit t sjelljeve t t tjerve D)T gjitha reagimet ja
t lindura
Pyetja 58
Nj nga efektet e imitimit n sjellje sht efekti nxits. Kjo do t thot se :
A)Sjellja q prvetsohet sht identike me sjelljen e modelit
B)Sjellja q prvetsohet nuk ka asnj lidhje me sjelljen e modelit
C)Sjellja q prvetsohet nuk sht identike me sjelljen e modelit por thjesht e lidhur me
t
D)Sjellja q prvetsohet sht gjithmon negative

Pyetja 59
Besimet e individit lidhur me efikasitetin vetjak prcaktohen nga :
A)Efektet e krahasimeve q i bjm vetes n lidhje me t tjert dhe efektet direkte t sjellj
s son
B) Efektet indirekte t sjelljes ton C)Mekanizmi mbrojts i mohimit D)Reagimet e
msuesve

Pyetja 60
Nj nga ant pozitive t teorive bihejvioriste sht q :
A)I kushtojn rndsin e duhur proceseve t larta mendore
B)Jan kronologjike
C)Nuk kan nj natyr rigoroze shkencore D)Na bjn t vetdijshm pr rndsin q ka prs
thanave t ndryshueshme mjedisore
Pyetja 61
Nj nga dobsit e teorive bihejvioriste sht q :
A) Jan teori q e thjeshtzojn zhvillimin B) Kan nj natyr rigoroze shkencore

C) Theksojn rndsin e rolit t mjedisit

D) Nuk jan teori mekanistike

Pyetja 62
Periudha m e frytshme e puns profesionale dhe kreative, sipas Sharlota Bahler prkon
me fazn e :
A) Par t zhvillimit B) Dyt t zhvillimit C) Tret t zhvillimit D) Katrt t zhvillimit
Pyetja 63
N hierarkin e nevojave t Maslou, nevoja pr vlersim vjen menjher pas nevojs pr :
A)Siguri B)Dashuri dhe prkatsi C)Nevojave fiziologjike D)Vetaktualizimit
Pyetja 64
Terapia e fokusuar tek klienti e Karl Rogers :
A) sht e njjt me psikanalizn B) Bazohet tek kritikat
C) Bazohet tek mbshtetja emocionale, mjedisi pranues dhe inkurajimi
i bihejvioriste

D) sht terap

Pyetja 65
Qndrimi pozitiv i pakushtzuar sht :
A) Kur individi konformohet me standartet prindrore dhe sociale B) Kur individ
i ndshkohet nse nuk prmbush standartet e t tjerve
C) Kur shoqria merr prsipr t zgjidh problemet e individit D) Aprovim dhe vlersim pr
individin pavarsisht nga sjellja e tij
Pyetja 66
Periudha sensitive sht nj koncept i :
A)Psikanalizs B)Etiologjis C)Kognitivizmit

D)Bihejviorizmit

Pyetja 67
Teorit Etiologjike jan teori q theksojn:
A)Rolin e pavetdijs n zhvillimin human B)Rolin e prforcimeve dhe ndshkimeve n zhvilli
m
C)Rolin e evolucionit dhe biologjis n zhvillim D)Rolin e mekanizmave mbrojts n zhv
illim
Pyetja 68
Sindroma Daun sht :
A)Rasti kur kombinimi kromozomik sht Xo
B)Rasti kur kombinimi kromozomik femror prmban kromosome X m tepr se normalja
C)Dmtimi i pjess s fundit t kromosomit X
D)Rasti kur ifti i 21-t i kromosomeve ka nj kromosom shtes.

Pyetja 69
Futja e nj shiringe t holl n barkun e nns pr t marr lngun amniotik gjat javs s 1
t shtatzanis, quhet:
A)Sonografi ultrasonike B)Amniocenteza C)Testii villit korionik D)Fetoskopi
a
Pyetja 70
Trsia e instruksioneve gjenetike quhet:
A) Fenotip B) Trashgimi C) Gjenotip

D) Alele

Pyetja 71
Periudha e embrionit zgjat nga :
A) Java e dyt e konceptimit deri n javn e tet pas konceptimit
B) Konceptimi deri
n 2 jav
C) 3-4 dit pas konceptimit D) Konceptimi deri n 4 muaj pas konceptimit
Pyetja 72
Zhvillimi proksimodistal sht ai lloj zhvillimi q ndodh :

A)Nga koka tek kmbt B)Nga qndra n periferi t trupit C)Vetm n shtresat e lkurs D)N
lngut amniotik
Pyetja 73
Nj nga organet q zhvillohet m shum n periudhn e fetusit sht :
A)Zemra B)Mlia C)Truri D)Mushkria

Pyetja 74
Teratogent jan :
A)T gjitha substancat e dmshme q arrijn t kaprcejn murin e placents dhe t dmtojn e
ose fetusin
B)T gjitha substancat q prdoren pr t mbrojtur embrionin ose fetusin
C)Antibiotik q mund t prdoren gjat shtatzanis
D)Defekte gjenetike
Pyetja 75
sht provuar se prapambetja brendauterine e rritjes shkaktohet nga :
A) Alkooli B) Duhani C) Ilaet mjeksore D) Mosha e babait
Pyetja 76
Vendosja e menjhershme e fmijs n gjoksin ose barkun e nns sht praktik e metods:
A) Kisinger B) Lamaz C) Laboyer D) Cezariane
Pyetja 77
Fmija kalon rreth 1/3 e dits n gjndjen e :
A) Gjumit t rregullt B) Prgjumjes C) T qarave D) Gjumit t parregullt

Pyetja 78
Nse ledhatoni shputn e kmbs s t sapolindurit n drejtim nga thembra drejt gishtave, gi
htat hapen dhe kmba kthehet prbrenda. N kt rast kemi t bjm me :
A) Refleksin moro B) Refleksin e kapjes C) Refleksin babinski D) Refleksin pu
pilar
Pyetja 79
I sapolinduri :
A) sht i aft t familjarizohet dhe t mrzitet ndaj tingujve t prsritur B) Nuk sht i
j mes nj tingulli t fort dhe t dobt
C)sht i aft t shikoj objekte q ndodhen m larg se 25 cm larg syve D)Nuk qetsohet prej
gujve ritmik

Pyetja 80
Sindroma e vdekjes s papritur fminore ndodh:
A) rreth moshs 2 vje B) gjat javs s par pas lindjes C) nga 3 jav deri n 1 vit D)
at shatzanis
Pyetja 81
Dy shprehit madhore motorike q zhvillohen n fmijri jan :
A) Rregullimi i temperaturs dhe tretja B) Perceptimi i fytyrs dhe i thellsis C)
Rregullsia e gjumit dhe prshtatshmria D) Kapja dhe lvizja e objekteve nga nj vend
n tjetrin
Pyetja 82
Frika shfaqet tek fmijt n moshn :
A) 4 muajsh B) 8 muajsh C) 2 vje D) 2 muajsh
Pyetja 83
Reagimet cirkulare parsore jan:
A)Ato reagime q fmija i kryen m par me trupin e vet, sesa me objekte n mjedisin prreth
B)Ato reagime q fmija i kryen duke u fokusuar mbi objektet dhe ngjarjet prreth
C)Ato reagime kur fmija prdor rrug t reja pr arritjen e qllimeve

D)Ato reagime kur fmija mendon pr objektet prmes formimit t pikturave mendore

Pyetja 84
Aftsia pr t prfaqsuar s brndshmi ngjarje q nuk jan duke vepruar aktualisht n shqis
quhet :
A)Vazhdimsi e objektit B)Projeksion C)T menduarit simbolik D)Konservim
Pyetja 85
Shpikja e mnyrave t reja pr t arritur qllimet prmes eksplorimit dhe eksperimentimit ak
tiv quhet:
A) Reagim cirkular parsor B) Reagim cirkular dytsor C) Reagim cirkular tretsor D)
Reagim cirkular i thjesht
Pyetja 86
Foshnjet e vshtira karakterizohen nga:
A) Niveli i ult i aktivitetit B) Reagime n mnyr intensive C) Afrueshmria ndaj nj
erzve t panjohur D) Rregullsia n fjetje
Pyetja 87
Foshnjet e ngadalta dhe foshnjet e lehta kan karakteristik t prbashkt :
A)Afrueshmrin ndaj njerzve t panjohur B)Prshtatjen me lehtsi ndaj ndryshimeve C)Irritu
eshmrin D)Reagimet me intensitet t ult
Pyetja 88
Atashimi tek foshnjat shfaqet :
A)N muajin e par B)N muajin e 9-t deri n muajin e 12-t C)N muajin e tret t jets
ajin e 12-t deri n muajin e 18-t
Pyetja 89
Foshnjat shfaqin elemente t zhgnjimit dhe frustracionit n stadin :
A) e par t zhvillimit emocional B) e dyt t zhvillimit emocional C) e tret t zhvillim
it emocional D) e katrt t zhvillimit emocional
Pyetja 90
Sipas Boulby, foshnja gjat fazs s para atashimit sht:
A) n gjendje t dalloj konceptin e vazhdimsis s objektit B) i buzqesh dhe i vokalizon
ujdestarit primar
C) i paintersuar pr asnjeri n dukje D) duke prjetuar ankthin e ndarjes
Pyetja 91
Foshnja prjeton ankth ndaj njerzve t panjohur gjat fazs:
A) para atashimit B) atashimit n formim e sipr C) atashimit t fiksuar
shimit me modifikimin e synimit

D) ata

Pyetja 92
Fohnjet e atashuar n mnyr t pasigurt t tipit rezistent ( Tipi C) sipas Mari Einsuorth
jan foshnje :
A) T cilat qetsohen n pranin e prindrve B) Nuk qetsohen edhe kur kan prindrit pran
C) I injorojn fare prindrit kur kthehen
D) E kan t leht t prdorin prindrit si baz
urie
Pyetja 93
Nga studimet pr vetdijen, konstatohet se foshnjat zhvillojn konceptin pr veten, rret
h moshs:
A) 1 muajsh B) 2 muajsh C) 16 muajsh D) 18 muajsh

Pyetja 94
Loja simbolike sht :
A) Loja gjat s cils fmija sht indiferent
B) Loja kur fmija ka nj imazh mendor t asaj q ka par dikur por q tani nuk sht e prani

e
C) Nj aktivitet n t cilin prdoren simbolet pr t prfaqsuar realitetin
D) Loja gjat s cils duket sikur fmija dialogon me veten
Pyetja 95
Fokusimi vetm n nj aspekt t nj objekti ose situate dhe prjashtimi i aspekteve t tjera
uhet :
A)Centracion B)Konservim i volumit C)Konservim i mass D)Egocentrizm
Pyetja 96
Mendimi se do gj sht krijuar nga njerzit quhet:
A)Realizm B)Animizm C)Artificializm D)Arsyetim sinkretik

Pyetja 97
T nxjerrsh nj konkluzion pr dika t veant, duke u bazuar n nj dika tjetr t veant
A) Arsyetim sinkretik B) Arsyetim transduktiv C) Artificializim D) Animizm
Pyetja 98
T folurit telegrafik shfaqet n moshn :
A) 1 vje B) 2 vje C) 18 muajsh
D) 4 vje

Pyetja 99
Holofraza sht :
A) fjala e par q shoqrohet me gjeste dhe prcjell kuptimin e fjalis B) njsia baz ting
llore e gjuhs
C) kombinimi i dy ose m shum tingujve D) fjali me kuptime t ndryshme
Pyetja 100
Fmijt bhen t vetdijshm pr gjinin n moshn :
A) 1 vje B) 18 muajsh C) 2-3 vje D) 5 vje