You are on page 1of 119

SENTUL

Site Analysis

KEY
PLAN

LRT

Bandar Baru
Sentul

KTM

Sentul

Jalan Ipoh

LRT

LOCATION PLAN

JALAN HAJI SALLEH

Morpholog
y
Jalan Haji Salleh

SENTUL WORKS

tin mining

agriculture land

1905 Malaysian Railway


Sentul Works

Morpholog
y
Jalan Haji Salleh

1941 Post War Routes


Land Prices

Morpholog
y
Jalan Haji Salleh

1995 KTM + LRT

Modern

Morpholog
y
Jalan Haji Salleh

1997 CAPITALISM
YTL Development

Edge

Jalan Haji Salleh

EDGE

Edge

Jalan Haji Salleh

EDGE

Edge

Jalan Haji Salleh

EDGE

Edge

Jalan Haji Salleh

EDGE

Edge

Jalan Haji Salleh

EDGE

Edge

Old vs New

OLDvs NEW

EDGE

Edge

Old vs New

Kaki Lima

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Kaki Lima

Kaki Lima

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Kaki Lima

Kaki Lima

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Overhang

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Kaki Lima

Overhang

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Kaki Lima

Vertical Fins

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Concrete Vents

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Kaki Lima

Concrete Vents

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Kaki Lima

Egg Crete Design

Vernacular Influence

Edge

Old vs New

Glass

Steel

Materials Used

Concrete

District

Jalan Haji Salleh

DISTRICT

District

Jalan Haji Salleh

RESIDENTIAL

District

Jalan Haji Salleh

DISTRICT

District

Jalan Haji Salleh

EDUCATIONAL

District

Jalan Haji Salleh

DISTRICT

District
User Group

User Group
morning

District
User Group

User Group
afternoon

District
User Group

User Group
night

District
User Group

morning

afternoon

User Segregation

night

Landmark
Jalan Haji Salleh

Petron
Public Bank
D7, Capers

KTM & LRT

LANDMARK

Node

Jalan Haji Salleh

School Garden

Junction

KTM & LRT

NODES

Path

Jalan Haji Salleh

PATHS

Path

Jalan Haji Salleh

ACCESSIBILTY

Path

duke highway

Jalan Haji Salleh

bandar baru sentul

jalan sultan azlan shah


aka
jalan ipoh

ACCESSIBILTY

Path

Jalan Haji Salleh

Primary Path
Secondary Access

Bandar Baru Sentul

Jalan Ipoh

ACCESSIBILTY

Path

Jalan Haji Salleh

main road --> short cut

ACCESSIBILTY

Path

Jalan Haji Salleh

one way road

Bandar Baru Sentul

Jalan Ipoh

ACCESSIBILTY

Path

Jalan Haji Salleh

one way road

ACCESSIBILTY

Path

Jalan Haji Salleh

Bandar Baru Sentul

Jalan Ipoh

ACCESSIBILTY

Path

Jalan Haji Salleh

no right turn

ACCESSIBILTY

Path

Jalan Haji Salleh

ACCESSIBILTY

pedestrians - students

Microsite
Jalan Haji Salleh

Microsite
Jalan Haji Salleh

MICROSITE

Microsite
Jalan Haji Salleh

Building
Setback

20Ratio
ft.
Plot
1:4

Commercial
Zone

MICROSITE

Microsite
Jalan Haji Salleh

SITE

Microsite
Jalan Haji Salleh

SITE SECTION

Microsite
Jalan Haji Salleh

SITE SECTION

Microsite
Jalan Haji Salleh

SITE SECTION

Jalan Haji Salleh

Microsite
Jalan Haji Salleh

TREES

Microsite
Jalan Haji Salleh

TREES

Microsite
Jalan Haji Salleh

TREES UNAPPRECIATES

Microsite
Sun Shading

9AM

TREES AS SHADING

Microsite
Sun Shading

12PM

TREES AS SHADING

Microsite
Sun Shading

3PM

TREES AS SHADING

Microsite
Smell and Nosie
Mapping

NOISE AND SMELL

Conclusion
Issue

Conclusion
Issue

DORMANT

Conclusion
Issue

NEGLECTED

Conclusion
Issue

COMMUNITY

Conclusion
Issue

ENVIRONMENTAL

Conclusion
Issue

Day Culture

Conclusion
Issue

Night Culture

Conclusion
User

Conclusion
User

MIXED COMMUNITY

Conclusion
User

SCHOOLING STUDENTS

Conclusion
User

MULTI RACES

Conclusion
Opportunities

Conclusion
Opportunities

SURROUNDED BY GREENS

Conclusion
Opportunities

EASILY ACCESSIBLE

Conclusion
Opportunities

VACANT LANDS

Conclusion
Opportunities

VACANT LANDS

Precedent

Precedent
Urban Infill

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Urban Infill

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Urban Infill

Open Space

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Urban Infill

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Urban Infill

Compact
Interior Spaces

Lower Ground

Ground

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

1st-3rd Floor

Precedent
Urban Infill

Interstitial Space

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Urban Infill

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Urban Infill

Land Reuse

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Urban Infill

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Urban Infill

Lagere School, Sint Gillis, Belgium

Precedent
Community Library
Massing Studies

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Community Library
Massing Studies

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Community Library
Massing Studies

open and easily accessible

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Community Library
Massing Studies

connector between an
existing community
house & public square

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Community Library
Massing Studies

facades of the existing


structures used
-minimize total surface of
the exterior wall

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Community Library
Massing Studies

shaped according to the


specific requirements of
the site

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Community Library
Massing Studies

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Community Library
Massing Studies

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Community Library
Massing Studies

glass faade eliminates


barriers

Vennesla Library & Community House,


Norway.

Precedent
Future Library

Public Library and Reading Park, Murcia

Precedent
Future Library

Public Library and Reading Park, Murcia

Precedent
Future Library

Public Library and Reading Park, Murcia

Precedent
Future Library

spaces between the new building and the surrounding land creates a
layout of different general areas for common use between them
expand the space of actual use and enjoyment for the whole city.

Public Library and Reading Park, Murcia

Precedent
Future Library

sports

indoor sports

Public Library and Reading Park, Murcia

Precedent
Future Library

brings the library out of its walls


free use of the roof as an area of
public interaction.

Public Library and Reading Park, Murcia

Precedent
Future Library

brings the library out of its walls


free use of the roof as an area of
public interaction.

Public Library and Reading Park, Murcia

Massing

Massing

To Allow Natural Lighting And Ventilation

more sustainable and


environmental
responsive
to solve the
minimum exposure
to natural sunlight
more pleasant
experience

ENVIRONMENTAL RESPONSE

Massing

To Extend The Street Relationship

create public space


encourage pedestrian
movement
increase street
vibrancy
create node

SOCIAL RESPONSE

Massing

To Be A Landmark

have more distinct


visual presence
give the site an
identity
increase natural
lighting from
perimeter of the
building
infill site

PHYSICAL RESPONSE

Design
Approach

Design
Approach

CORE LIBRARY PROGRAM

Design
Approach

FUTURE LIBRARY PROGRAM

Design
Approach

COMMMUNITY PROGRAM

Design
Approach

COMMERCIAL PROGRAM

Design
Approach

COMMERCIAL PROGRAM

Design
Approach

COMMERCIAL PROGRAM