You are on page 1of 15

Chapter 1

What is Statistics?
True/False
1. A population is a collection of all individuals, objects, or measurements of interest.
Answer: True
Difficulty: Easy
Goal: 2

2. A sample is a portion or part of the population of interest.
Answer: True
Difficulty: Easy
Goal: 2

3. To infer something about a population, we usually take a sample from the population.
Answer: True
Difficulty: Easy
Goal: 2

4. The techniques used to find out something about a population, such as their average weight, based on a
sample are referred to as descriptive statistics.
Answer: False
Difficulty: Easy
Goal: 2
AACSB: MD

5. There are four levels of measurement-qualitative, quantitative, discrete, and continuous.
Answer: False
Difficulty: Easy
Goal: 5

6. Ordinal level of measurement is considered the "lowest" level of measurement.
Answer: False
Difficulty: Easy
Goal: 5

7. A store asks shoppers for their zip code to identify market areas. Zip codes are an example of ratio
data.
Answer: False
Difficulty: Easy
Goal: 5
AACSB: REF

8. Ordinal level of measurement implies some sort of ranking.
Answer: True
Difficulty: Easy
Goal: 5

9. Data that can only be classified into categories is nominal data.
Answer: True
Difficulty: Easy
Goal: 5

Statistical Techniques in Business & Economics Lind/Marchal/Wathen, 13/e

1

organization. The CIA World Factbook cited these numbers for the U.14 births per 1. The order that runners finish in a race would be an example of continuous data. The Union of Electrical Workers of America with 9. fair or poor. Answer: False Difficulty: Easy Goal: 2 15. Answer: False Difficulty: Easy Goal: 2 17.10. 5. The population is the 362 members. Answer: False Difficulty: Easy Goal: 5 18. Another name for inductive statistics is descriptive statistics. If we select 100 persons out of 25. Categorizing voters as Democrats. analysis and interpretation of information for the purpose of making better decisions. Statistics is defined as a body of techniques used to facilitate the collection. 2 Test Bank. Chapter 1 . Answer: True Difficulty: Easy Goal: 1 14. Consumers rated it outstanding. Answer: True Difficulty: Easy Goal: 5 AACSB: AS 12. A marketing research agency was hired to test a new DVD player. The level of measurement for this experiment is ordinal. Based on a sample of 3. Answer: True Difficulty: Easy Goal: 1 AACSB: CA 16. Answer: False Difficulty: Easy Goal: 2 11.S: Birthrate is 14. presentation.000 people.128 members polled 362 members regarding a new wage package to be submitted to management. The words descriptive statistics and inferential statistics can be used interchangeably.5%. the civilian unemployment rate in the United States was 5.5% is referred to as a statistic.000 population Average life expectancy for females is 80 years Approximately 290 million persons residing in the United States Each of these numbers is referred to as statistic. Answer: False Difficulty: Easy Goal: 2 13. the 100 persons are referred to as the population. Answer: False Difficulty: Medium Goal: 4 19. Republicans and Independents is an example of interval level measurement. very good.000 registered voters and question them about candidates and issues.

Answer: True Difficulty: Easy Goal: 1 Statistical Techniques in Business & Economics Lind/Marchal/Wathen. 13/e 3 .

20. The number of children in a family is a discrete variable. analysis and interpretation of numerical data is referred to as a statistic. D) Gather or collect data. presentation. Answer: True Difficulty: Medium Goal: 5 21. B) Make inferences about a population. The principal difference between the interval and ratio scale is that the ratio scale has a meaningful zero point. Answer: False Difficulty: Easy Goal: 1 22. organization. The branch of mathematics used to facilitate the collection. The incomes of a group of 50 loan applicants are obtained. Which of the following is an example of a continuous variable? A) Family income B) Number of students in a statistics class C) Zip codes of shoppers D) Rankings of baseball teams in a league E) None of the above Answer: A Difficulty: Easy Goal: 4 25. Which level of measurement is income? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: D Difficulty: Easy Goal: 5 4 Test Bank. The main purpose of descriptive statistics is to: A) Summarize data in a useful and informative manner. Answer: True Difficulty: Easy Goal: 5 Multiple Choice 23. C) Determine if the data adequately represents the population. Chapter 1 . Answer: A Difficulty: Easy Goal: 2 24.

the data gathered would be an example of which scale of measurement? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: A Difficulty: Easy Goal: 5 30. B) The sample of dentists is clearly explained. Republican or Independent. When TV advertisements report "2 out of 3 dentists surveyed indicated they would recommend Brand X toothpaste to their patients. average. Harris and other pollsters asked people to indicate their political party affiliation Democrat. If Gallup.26. Which level of measurement is this classification? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: B Difficulty: Easy Goal: 5 28. D) The conclusion is not illustrated with a graph Answer: C Difficulty: Medium Goal: 2 AACSB: EU 27. or poor. 13/e 5 . The members of each basketball team wear numbers on the back of their jerseys." an informed consumer may question the conclusion because: A) The sample was only 5 dentists. What scale of measurement are these numbers considered? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: A Difficulty: Easy Goal: 5 Statistical Techniques in Business & Economics Lind/Marchal/Wathen. A bank asks customers to evaluate the drive-thru service as good. What is a portion or part of a population called? A) Random survey B) Sample C) Tally D) Frequency distribution E) None of the above Answer: B Difficulty: Easy Goal: 2 29. C) The advertisement does not include the total number of dentists surveyed.

Chapter 1 .6 Test Bank.

and inferior. separated or widowed. A questionnaire contained a question regarding marital status. A) The instructor's performance was great!!! B) The instructor's performance was inferior. 45% poor. What is the scale of measurement for this question? A) Ratio B) Interval C) Ordinal D) Nominal E) None of the above Answer: D Difficulty: Easy Goal: 5 33. married. Respondents were asked. Answer: C Difficulty: Medium Goal: 2 AACSB: AS 32. 13/e 7 . divorced. C) Most students rated the instructor as poor or average. Which word is NOT part of the definition of descriptive statistics? A) Organizing B) Analyzing C) Presenting D) Predicting E) None of the above Answer: D Difficulty: Medium Goal: 2 35. The reported unemployment is 5. poor.31. The respondent checked either single. The descriptive summary showed the following survey results: 2% superior. "Do you now earn more than or less than you did five years ago?" What is this level of measurement? A) Interval B) Ratio C) Nominal D) Ordinal E) None of the above Answer: D Difficulty: Medium Goal: 5 AACSB: REF 34. and 0% inferior.5% of the population. D) No conclusions can be made. good. 45% average. 8% good. average. A marketing class of 50 students evaluated the instructor using the following scale: superior. What type of scale is used to measure unemployment? A) Nominal B) Ordinal C) Interval or ratio D) Descriptive E) None of the above Answer: C Difficulty: Medium Goal: 5 Statistical Techniques in Business & Economics Lind/Marchal/Wathen.

8 Test Bank. Chapter 1 .

What level of measurement are the Centigrade and Fahrenheit temperature scales? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: C Difficulty: Medium Goal: 5 38. What type of variable is the number of robberies reported in your city? A) Attribute B) Continuous C) Discrete D) Qualitative E) None of the above Answer: C Difficulty: Medium Goal: 3 Statistical Techniques in Business & Economics Lind/Marchal/Wathen.36. The Equal Employment Opportunity Act requires employers to classify their employees by gender and national origin. 13/e 9 . Which level of measurement is this? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: A Difficulty: Easy Goal: 5 AACSB: MD 37. What type of variable is the number of gallons of gasoline pumped by a filling station during a day? A) Qualitative B) Continuous C) Attribute D) Discrete E) None of the above Answer: B Difficulty: Medium Goal: 3 39. What type of variable is "projected return on an investment"? A) Qualitative B) Continuous C) Attribute D) Discrete E) None of the above Answer: B Difficulty: Medium Goal: 3 AACSB: CA 40.

What level of measurement is the price of an admission ticket to a movie theater? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: D Difficulty: Easy Goal: 5 44. The names of the positions on a hockey team.41. Your height and weight are examples of which level of measurement? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: D Difficulty: Medium Goal: 5 10 Test Bank. The final rankings of the top 20 NCAA college basketball teams are an example of which level of measurement? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: B Difficulty: Easy Goal: 5 45. such as forward and goalie. What level of measurement is the number of auto accidents reported in a given month? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: D Difficulty: Medium Goal: 5 42. are examples of what level of measurement? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: A Difficulty: Easy Goal: 5 43. Chapter 1 .

13/e 11 . Answer: A Difficulty: Medium Goal: 1 48. such as 7B.46. Age is what level of measurement? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: D Difficulty: Medium Goal: 5 AACSB: AS 49. E) None of the above. 10D and 12EEE. are examples of what level of measurement? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: C Difficulty: Medium Goal: 5 47. C) Number of miles between New York City and Chicago. B) Descriptive statistics. D) Number of members of the Denver Lions Club. Which of the following is an example of attribute data? A) Number of children in a family B) Weight of a person C) Color of ink in a pen D) Miles between oil changes E) None of the above Answer: C Difficulty: Easy Goal: 3 50. organizing. Shoe sizes. The general process of gathering. and interpreting data is called A) Statistics. Answer: C Difficulty: Medium Goal: 4 Statistical Techniques in Business & Economics Lind/Marchal/Wathen. Which one of the following is NOT an example of discrete data? A) Number of households watching the Home Shopping Network. summarizing. D) Levels of measurement. C) Inferential statistics. E) Number of family members. B) Number of employees reporting in sick. analyzing. The Nielsen Ratings break down the number of people watching a particular television show by age.

Answer: statistic Difficulty: Easy Goal: 1 54. A scale used to measure a quantitative variable is either _______________ or ________________. What level of measurement is a bar code? A) Ratio B) Ordinal C) Interval D) Nominal E) None of the above Answer: D Difficulty: Medium Goal: 5 52. What level of measurement is this? A) Nominal B) Ordinal C) Interval D) Ratio E) None of the above Answer: B Difficulty: Medium Goal: 5 Fill-in-the-Blank 53. The monthly Consumer Price Index is called a(n) ________________. What level of measurement is the prime rate of interest? ______________ Difficulty: Medium Goal: 5 Answer: ratio 58. A qualitative variable such as eye color is also referred to as a(n) _____________ variable. Difficulty: Medium Goal: 3 Answer: interval. ratio 56. A group of women tried five brands of hair spray and ranked them according to preference. Ranked data is an example of what level of measurement? ________________ Answer: ordinal Difficulty: Medium Goal: 5 57. Difficulty: Easy Goal: 3 Answer: attribute 55. The branch of statistics that does not involve generalizations is called ________________. Difficulty: Easy Goal: 2 Answer: descriptive statistics 12 Test Bank.51. Chapter 1 .

Answer: inductive Difficulty: Medium Goal: 2 66.59. The principal difference between the interval and ratio scale of measurement is that the ratio scale has a ____________________. 13/e 13 . The branch of statistics from which we draw conclusions from sample data is called _________________ statistics. The major advantage of ordinal data over nominal data is that it allows for ___________________. Answer: discrete Difficulty: Medium Goal: 4 63. analyzed and presented in a concise format is called _____________ statistics. or "greater than" relationship Difficulty: Medium Goal: 5 69. the small group is called a ______________. Another name for inferential statistics is ______________ statistics. Answer: ranking. Statistical Techniques in Business & Economics Lind/Marchal/Wathen. Answer: sample Difficulty: Easy Goal: 2 65. If we test a small number of light bulbs from a large group. Difficulty: Easy Goal: 5 Answer: nominal 67. The branch of statistics in which data is collected. ordering. your statistics class has been selected for a study. The "lowest" level of measurement is _____________. Among the many classes held at your college or university. When we make an estimate or prediction. Answer: sample Difficulty: Medium Goal: 2 64. we use ________________ techniques. This one class is referred to as a ______________. Answer: inferential or inductive Difficulty: Easy Goal: 2 60. Answer: inferential Difficulty: Easy Goal: 2 62. Answer: descriptive Difficulty: Easy Goal: 2 61. Difficulty: Easy Goal: 5 Answer: ratio 68. The "highest" level of measurement is ________________. The number of workers reporting sick in any particular week is considered to be _______________ data.

Answer: meaningful zero point 14 Difficulty: Medium Goal: 5 Test Bank. Chapter 1 .

Describe the difference between a population and a sample. A New York newspaper reported the average gasoline prices in four metropolitan areas and used a bar chart to illustrate the differences. Answer: A population is the entire set of individuals or objects that could be observed or measured.70. annual income. analyzing. 4. continuous. Difficulty: Easy Goal: 5 Answer: ordinal 73. and presenting the data. ratio Age: quantitative. ordinal. Answer: population Difficulty: Medium Goal: 2 72. 13/e 15 . nominal Credit rating: qualitative. high). ratio Difficulty: Medium Goal: 3. or ratio. The lowest level of measurement that has some sort of ranking is ____________. Answer: ordinal Difficulty: Easy Goal: 5 71. Categorizing students as freshmen. continuous. sophomores. The science of collecting. The statistical activities use to make the report were collecting data. ordinal Annual income: quantitative. organizing. credit rating (low. A company was studying the demographics of their customers. discrete or continuous. Answer: gender: qualitative. nominal Marital status: qualitative. As part of the study they collected the following variables: gender. and interpreting of data is called ____________________. Difficulty: Easy Goal: 2 76. discrete. A sample is a subset or portion of a population. Difficulty: Medium Goal: 4 Answer: continuous 74. Difficulty: Medium Goal: 2 77. discrete. Label each variable as qualitative or quantitative. A variable that can have any value within a specific range is called _________________. interval. What type of statistics was shown? What activities did the newspaper use to make the report? Answer: The newspaper used descriptive statistics. summarizing the data. discrete. juniors and seniors is an example of the ______________ level of measurement. presenting. medium. and nominal. 5 Statistical Techniques in Business & Economics Lind/Marchal/Wathen. Answer: statistics Difficulty: Easy Goal: 1 Essay 75. The collection of all possible objects of interest is referred to as the ______________. marital status. and age.