BIODATA DIRI NAMA SEBENAR NAMA PENA TEMPAT LAHIR TARIKH LAHIR NO.

K/P ALAMAT TETAP : NORNI BINTI FAUZI : LAVENDAR : KELANTAN : 23 MEI 1983 : 830523-03-5126 :LOT 1907, NO.5 KAMPUNG JINTAN,CHETOK ,17060 PASIR MAS, KELANTAN. PENDIDIKAN :IJAZAH SARJANA MUDA KEPUJIAN KAUNSELING -UMT

PENGALAMAN KERJAYA : KERANI AKAUN PENGALAMAN PENULISAN : TIADA SEKOLAH PEDALAMAN : SK.POS PIAH

RENTASAN KEHIDUPAN Oleh: NORNI BINTI FAUZI KPLI ( SR ) JUN 2009 B&K

Hari pertama berada di Sk.Pos Piah membuatkan hati ku rasa tenang dan damai. Di tambah lagi dengan suasana pagi yang dingin, angin sepoi-sepoi bahasa serta kabus yang menyelubungi bukit menyejukkan mataku memandang, badanku menggigil kesejukan menahan kedinginan pada pagi ini. Pada ketika itu, aku melihat ke arah sekumpulan murid. Aku terpegun melihat mereka, walaupun pakaian sekolah mereka nipis tetapi mereka dapat melawan angin kesejukan itu, mungkin mereka sudah biasa dengan keadaan sebegini. Aku dapat membayangkan bahawa betapa kentalnya badan mereka kerana dapat menerima cuaca yang sejuk dan dingin ini. Ini bukan menjadi satu masalah kepada mereka demi menuntut selautan ilmu di sekolah. Pemakaian mereka yang lusuh dan nipis,kasut yang kuning, rambut yang kering tidak mematahkan semangat mereka untuk menuntut ilmu walaupun jauh dari kampung mereka. Lalu aku terfikir, “ Ke manakah arah tuju mereka ini sekiranya bukan aku yang akan membantu mereka dalam mengubah cara kehidupan seharian?”. Satu semangat baru timbul dalam diri aku setelah melihat anak-anak kecil ini.. Setelah melihat gelagat mereka, aku terus masuk ke bilik gerakan

memandangkan waktu bertugas sudah berlalu dan loceng telah lama memanggil.

Pada saat ini juga, aku membayangkan, “ Bagaimanakah agaknya andai kata masa dapat di putar kembali dan aku yang sekarang ini berada di tempat mereka!”. Aku rasakan tidak mungkin aku akan alami keadaan demikian kerana cara kehidupan aku berbeza dengan mereka kerana kemudahan asas terlalu banyak. Sekali lagi aku berbisik kepada diriku, “ Alangkah bertuahnya sekiranya muridmurid ini dapat menikmati seperti apa yang aku perolehi semasa bersekolah dahulu”. Aku rasa sedih melihat kedaifan yang terpaksa mereka alami. Tiba-tiba aku terdengar satu suara, “ Noni, apa yang kau tengah fikirkan sorangsorang tu? Lalu aku menjawab, “ Tak, aku tengah fikirkan murid-murid di sini lah, aku fikirkan macam mana lah cara hidup mereka, bagaimana mereka datang ke sekolah dan siapa yang menyediakan pakaian dan kasut mereka.” Itu je yang aku fikirkan Sue.. Oooh, aku ingatkan dah fikir nak balik Perlis dah….sambil berlalu keluar bilik.. Aku rasa cukup sedih melihat keadaan murid-murid di sini. Perasaan ini aku bawa sehinggalah keesokan harinya pula menjelma. Hari ini aku berjumpa dengan Cikgu Khai untuk mengetahui lebih lanjut tentang murid-murid di sini. Apa yang paling aku nak tanya ialah bagaimana mereka datang ke sekolah? Aku nak tau sangat-sangat kerana dengan ini aku boleh mendekati murid-murid dengan lebih dekat lagi dan menyelami sendiri perasaan mereka.

Lalu aku pun bertanya kepada Cikgu Khai, “ Cikgu, bagaimana mereka ini semua datang ke sekolah kerana pa yang saya tau mereka ini datang dari kampung yang berhampiran?”. “ Betul tu Cik Noni, mereka ini datang dari beberapa buah kampung dan mereka ini datang ke sekolah dengan jalan kaki je”. Aku terkejut mendengarnya kerana kampung yang paling jauh ialah Kampung Gentes yang mengambil masa selama 4 jam perjalanan. Lalu aku terfikir, “ Bagaimanalah mereka datang ke sekolah merentas hutan belantara dan anak-anak sungai hanya dengan berjalan kaki? Sedangkan mereka masih kecil lagi! Aku rasa nak menangis bila memikirkan keperitan hidup yang terpaksa mereka tempuhi. Lalu aku bertanya kepada cikgu Khai lagi, “ Cikgu boleh tak kalu saya dan rakanrakan nak pergi ke Kg.Gentes tu? “ Boleh, nanti pihak kami akan uruskan macam mana dan bila nak pi sana ia!. Ok Cikgu, jawab aku. Hari demi hari, aku sudah mula boleh menerima keadaan di sini. Aku juga sudah makin mesra dengan murid-murid dan guru-guru di sini. Aku mula rasa seronok berada di sini walaupun disini hanya ditemani bukit-bukit yang menghijau dan kicauan burungburung. Namun dengan penerimaan murid-murid dan masyarakat di sini, aku makin selesa dengan keadaan ini. Maka, hari yang di tunggu untuk pergi ke Kampung Gentes telah pun tiba.

Perasaan aku berkecamuk. “ Adakah aku gembira atau sedih bila mendengar berita ini? Aku pun tidak tahu…tapi apa pun aku nak teruskan juga walau terpaksa jalan kaki demi untuk mendapatkan pengalaman. Seawal pagi lagi aku dan rakan-rakan sudah bersiap untuk pergi ke kampung. Aku tidak sabar lagi kerana aku nak merasai sendiri pengalaman murid-murid datang ke sekolah hanya dengan berjalan kaki. Pada mulanya aku rasa seronok sangat kerana dapat merasai sendiri pengalaman ini. Sampai pertengahan jalan, kaki aku terasa penat sangat.. Jalan ke kampung ini betul-betul membuatkan hati ku rasa sedih. Aku dapat rasa sendiri macam mana kaki- kaki anak kecil ini dapat menahan jalan yang berbatu besar dan berselut hanya dengan berselipar sedangkan aku yang dewasa ini tidak dapat menahan kesakitan tatkala memijak batu-batu yang besar ini. Perjalanan juga mengambil masa yang lama. Aku betul-betul rasa pilu apabila merasai sendiri. Aku melihat kepada rakan-rakan yang lain, mereka pun sama seperti ku terasa penat dan sakit. Salah seorang bertanya, “ Kak Nor x sakit ke? “ Mana da sakit, orang yang dah da anak dua pun tahan, macam mana orang muda macam korang dah mula rasa sakit kaki!”. Aku gelak apabila dengar kata-kata mereka akan tetapi dalam hatiku sedih mengenangkan keperitan yang anak-anak kecil alami . Aku lihat jam pun dah melebihi satu jam tapi aku dan rakan-rakan tidak juga sampai lagi. Lalu aku pun bertanya kepada Cikgu Khai dan Uzair, “ Cikgu lambat lagi ke nak sampai?.”

“ X lama lagi kita sampai lah!. Setelah itu, kami sampai. Aku rasa terkejut lagi bila salah seorang daripada cikgu memberitahu bahawa kita hanya baru sampai di persimpangan jalan ke Kg.Gentes bukan sampai betul-betul kampung. Saat itu, aku rasakan bagai nak menjerit kerana baru 2 jam hanya sampai di persimpangan masuk kampung sahaja. Aku terfikir “ Bagaimana kaki anak-anak kecil boleh tahan kesakitan dan kepedihan melalui jalan-jalan yang berbatu dan berselut untuk pergi ke sekolah dengan mengambil masa selama 4 jam dan tanpa ditemani oleh ibu atau bapa pun?”. “Aku rasakan tidak adil bagi anak yang sekecil ini terpaksa menempuhi jalanjalan yang berliku demi mendapatkan ilmu .Tidak munasabah langsung!”. Aku di beritahu lagi, untuk sampai ke kampung itu kita perlu menyeberangi tiga buah lagi anak sungai untuk sampai ke sana. Pada ketika ini lah, aku berasa sedih. Aku berbisik di dalam hati, “ Kenapa lah mereka ini di berikan ujian sedemikian rupa?”. “Mereka masih lagi kecil dan sudah diajar berdikari”. .Pengalaman merasai sendiri berjalan kaki ini memang sukar untuk aku lupakan kerana ia betul-betul menyentuh hati aku sebagai seorang bakal guru di kawasan pedalaman. Waktu balik, aku hanya berjalan terus tanpa mempedulikan rasa sakit lagi dan penat. Setelah sampai ke sekolah, aku merenung kembali bukit-bukit yang telah aku rentasi..Air mata aku mengalir bila terkenangkan jalan-jalan yang berbatu semasa merentasi bukit tadi. Betapa besarnya keperitan yang terpaksa murid-murid galas demi menuntut selautan ilmu.

Keesokan harinya aku tidak sabar lagi untuk menantikan kehadiran murid-murid dari Kampung Gentes. Setelah mereka sampai, aku memandang dari jauh gelagat mereka. Aku dapat melihat sendiri kepenatan yang jelas terpancar di wajah mereka, keadaan pakaian yang basah ekoran dari peluh. Mereka betul-betul kelihatan penat. Aku dapat merasai apa yang mereka alami sekarang. Sungguh besarnya pengorbanan mereka yang lakukan untuk mendapatkan ilmu pelajaran. Semasa berjalan ke kantin, aku terserempak dengan Manje yang baru sampai tadi. Manje menegur cara aku berjalan, “ Cikgu-cikgu, kenapa cikgu jalan macam tu?”. “Kaki cikgu sakit sebab semalam pergi ke kampung kamu lah, tapi x juga sampai sebab jauh !. Ohh, macam tu.Lalu aku bertanya kepada Manje, “ Manja x penat ke berjalan kaki datang ke sekolah tadi ? “ Dah la jauh!. “ Cikgu, penat tu tak lah sangat tetapi kaki saya ini memang terasa sakit juga sebab lalu ikut jalan yang berbatu-batu.” Perasaan aku sebak ketika itu…air mata ku mengalir lagi.. Sehingga ke hari ini, aku sering teringatkan peristiwa ini kerana banyak pengajaran yang telah di perolehi oleh aku setelah menjalani pengalaman berasaskan sekolah di kawasan pedalaman. Apabila aku melihat jalan raya je, aku teringatkan keperitan hidup murid-murid yang terdapat di kawasan pedalaman. Jiwa aku betul-betul tersentuh. Melalui pengalaman ini, aku belajar tentang erti kesusahan dan keperitan hasil dari merasakan sendiri peristiwa itu. Sejak itu lah, aku semakin berani dan

mempunyai semangat keyakinan yang tinggi untuk terus menjadi seorang pendidik di

kawasan pedalaman yang seperti mereka semua perlukan. Kehidupan di pedalaman menggamitkan memori yang terindah dalam hidup aku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful