You are on page 1of 4

Fantana tineretii - cinci exercitii

tibetane pe care e bine sa le faci zilnic
Pe langa yoga, un set de exercitii care poate mari flexibilitatea sunt cele Cinci
ritualuri tibetane, denumite si "Fantana tineretii," pentru ca sunt o metoda practica si
eficienta de intarire si mobilizare a principalilor muschi din corp. Ajuta si la dezvoltarea
echilibrului. Multe femei cu varste peste 80 de ani se mentin in forma exersand aceste
ritualuri zilnic. Le poti invata si tu si le poti practica zilnic, pentru ca nu dureaza mai mult
de zece minute.
Este mai bine sa fie facute dimineata, nu seara, pentru ca revigoreaza corpul. Incepe cu
cinci repetari si mareste numarul treptat pana ajungi la 21 de repetari.

Exercitiul 1
Stai in picioare cu bratele intinse lateral, paralele cu podeaua, cu palmele orientate in
jos. Bratele sa fie in continuarea umerilor. Talpile sa fie pozitionate la nivelul soldurilor.
Din crestetul capului imagineaza-ti o linie care uneste tavanul. Fixeaza un punct in fata
ta, pe care sa-l poti numara in timp ce te rotesti. Invarte-te in sensul acelor de ceasornic
pana incepi sa ametesti. Mareste treptat numarul rotirilor pana la 21.
Respiratia: Inspira si expira adanc in timp ce te rotesti.
Sfat: Daca te simti foarte ametit, uneste degetele in dreptul inimii si fixeaza cu privirea
degetele mari. Tine aproape de tine un scaun ca sa poti sa te asezi cand simti ca iti pierzi
echilibrul.
Exercitiul 2

Intinde mainile pe langa corp si aseaza palmele pe podea. In acelasi timp ridica si picioarele. lasa mainile sa alunece in jos pe coapse pe masura ce ridici capul spre tavan. Daca ai probleme cu spatele. Respiratia: Inspira cand iti arcuiesti spatele si expira cand revii la pozitia initiala. Nu uita sa arcuiesti partea superioara a spatelui mai mult decat cea inferioara. Inspira si ridica capul de pe podea. in pozitie verticala. si expira cand le cobori. Respiratia: Inspira adanc in timp ce ridici capul si picioarele. Exercitiul 3 Aseaza-te in genunchi. Pe cat se poate. Misca-ti capul spre spate ca si cum ai desena o linie cu nasul pe tavan. Trage barbia in piept. cu barbia in piept. Trage umerii in spate. coborand picioarele si capul pe podea. . aseaza degetele sub sezut. Revino la pozitia initiala incet si repeta. mentinand genunchii drepti si talpile lipite. intinde picioarele peste corp pe deasupra capului. Expira usor. genunchii drepti.Aseaza-te pe podea. Pozitioneaza mainile pe partea posterioara a coapselor.

Exercitiul 5 Aseaza-te pe burta cu palmele in jos si degetele orientate in fata. Bratele trebuie sa ramana drepte. tine-ti respiratia cand incordezi muschii si expira complet cand revii la pozitia initiala. intinzand bine coloana vertebrala. Impinge apoi soldurile in fata si ridica-le in sus. expira cand te impingi in brate si te sprijini pe picioare. Practic arati ca ca o masa. tragand umerii in spate. Impinge usor capul pe spate. Revino incet la pozitia initiala.Exercitiul 4 Stai pe jos cu picioarele drepte in fata ta si la o distanta de 30 cm unul de altul. ridica pieptul si indoaie genunchii. Aseaza palmele pe podea cu degetele orientate spre sezut. Odihneste-te cateva secunde si repeta exercitiul. Priveste drept in fata. daca esti ceva mai flexibil. Respiratia: Inspira cand te ridici cu sprijin pe brate. Respiratia: Respira cand te ridici. Exercitii de rulare (Body rolling) . tinand bratele drepte. lasandu-se pe cele din spate. Pozitia seamana cu cea a unui caine care isi intinde labele din spate lasandu-se pe cele din fata. orientand privirea in sus. Impinge in palme pentru a ridica bustul in sus. Balanseaza-te intre cele doua pozitii. poti trage capul usor pe spate. sau. similar cu pozitia cainelui care isi intinde bine picioarele din fata.

o activitate ce poate intari fermitatea si flexibilitatea corpului . se recomanda un rulou din spuma. Sursa utilizata: http://www.Si. Avantajele acestui tip de exercitii: intine muschii si tendoanele si elibereaza fascia (structura tesuturilor conective din jurul muschilor.mindbodygreen. la final. a articulatiilor si tendoanelor). Exercitiile de rulare inainte de antrenamentele sportive maresc circulatia sangelui spre tesuturile moi. dar poti folosi si un rulou din PVC sau orice alt model din cele gasite pe net.exercitii de rulare a corpului cu ajutorul unui rulou de gimnastica (roller). iar rularea dupa antrenament relaxeaza muschii. ajuta semnificativ la mentinerea muschilor moi si flexibili. Desi rularile nu sunt exercitii sportive in sine. Pentru persoanele sensibile.html .com/0-17551/fountain-of-youth-5-tibetan-exercises-youshould-be-doing-every-day.exercitii spate .