You are on page 1of 24

Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamt

LUCRARE PENTRU CERTIFICATUL COMPETENTELOR
PROFESIONALE

DOMINTE ANDREEA
COORDONATOR

PROFESOR
BUTNACIUC ELENA

SESIUNEA IUNIE 2015

1

TEMA LUCRARII:

MIXUL DE MARKETING LA
SC.DOMO RETAIL. SRL

2

1 Analiza sistemului decizional de marketing la Domo 1.4.C.1 Politica de service si garantie Capitolul III. Scurt istoric 1. Politica si strategia de marketing a S.1. Domo Retail S. Analiza mediului de marketing al firmei 1.2 Reclama si publicitatea 1. Informatii generale despre firma.2. Capitolul II: Politica de produs 1.3.CUPRINS Argument Capitolul I: Aspecte generale privind compania 1. Piata firmei 1.4 Relatiile publice si forta de vanzare Capitolul VI: Analiza SWOT Capitolul VII: Concluzii si propuneri Bibliografie Anexe 3 . Politica de pret Capitolul IV: Politica de distributie Capitolul V: Politica de promovare 1.A.3 Marketing-ul direct si marchandising-ul 1.

deşi valorile în termeni absoluţi sunt încă relativ mici. Creşterea de anul trecut în privinţa vânzărilor de bunuri de folosinţă îndelungată s-a datorat în principal evoluţiei din ultimul trimestru. în 2015. surclasând evoluţia din majoritatea ţărilor din regiune. GfK TEMAX Romania este un indicator dezvoltat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza piata produselor de folosinta indelungata. românii nefiind obişnuiţi să plătească pentru astfel de servicii. mai spun reprezentanţii firmelor din domeniu. numărul lor a ajuns la 750. care a ajuns anul trecut la aproape 50%. creşterea a fost dată de cererea tot mai mare pentru aparate de fotografiat.4 miliarde de lei. Studiul GFK s-a axat şi pe evoluţia gradului de penetrare a internetului în România.1%.000 de angajati si 115 subsidiare situate in peste 100 de tari. potrivit Business Monitor International (BMI). în continuare. de aproape cinci ori. 4 . creşteri pe acest segment. Panelul de retail include date de vanzari de la peste 190. iar una din cinci persoane chestionate de GFK plănuieşte să-şi cumpere un astfel de dispozitiv în următoarele şase luni. Raportul GfK TEMAX este publicat la nivel international. Grupul GfK are mai mult de 10.000 de magazine din intreaga lume. IT-vanzarile de notebook-uri sunt in continua crestere Piaţa de IT din România va creşte în acest an cu 9. în timp ce internetul mobil este utilizat de numai 36% dintre români. când piaţa a urcat cu 10% faţă de perioada similară din 2014. smartphone. iar valoarea reprezentând circa un sfert din piaţa totală de telefoane mobile. sub valorile înregistrate în alte ţări europene. la 5. Piaţa telefoanelor inteligente. Potrivit experţilor prezenţi la o conferinţă de specialitate.Concluziile se bazeaza pe studiile efectuate in panelul de retail al GfK Retail and Technology.000 anul trecut. subliniindu-se că se aşteaptă. Nivelul vânzărilor de electrocasnice rămâne destul de scăzut. s-a vorbit şi despre piaţa platformelor on-line. În ceea ce priveşte televizoarele cu ecran plat. În cadrul conferinţei privind evoluţiile noilor tehnologii. o treime din valoarea totală a pieţei de tv. iar televizoarele inteligente ocupau. telefoane mobile şi alte produse de telecomunicaţii. numărul acestora apropiindu-se de un milion de unităţi. care oferă contra cost conţinut video şi audio. cu o valoare totală de un sfert de miliard de euro. a urcat în 2015 cu 37%.Argument Piaţa produselor electrice şi electrocasnice a crescut sensibil în 2014 faţă de anul precedent. Cea mai mare creştere au înregistrat-o anul trecut tabletele. avansul fiind susţinut de creşterea economică puternică şi de statutul de centru regional pentru profesionişti IT.

IT si telecomunicatii. originalitate. este principalul distribuitor al marcilor Freewind.C. pâna la produse IT&C şi gadgeturi de ultimã generaţie. urmat imediat de al doilea in Brasov (decembrie 1996) Noiembrie 1997 . Secuiesc.1.lansarea conceptului si marcii DOMO – Expertul in electrocasnice. Designul noii locaţii. Domo Retail S. Scurt istoric: Decembrie 1994 – infiintarea companiei. care susţin autoritatea brandului DOMO în categoria de electronice şi electrocasnice şi construieşte o relaţionare pe termen lung cu consumatorii. Astfel Domo este cel care a lansat si promovat pe piata din Romania produsele firmelor Electrolux.A. Marca Decembrie 2003 – lansarea unui nou concept care marcheaza deschiderea primului magazin specializat in electrocasnice si electronice de peste 1500 mp din Romania. electronice. este o societate pe acţiuni avand ca obiect de activitate initial importul si distributia unor marci internationale de electrocasnice. Magazinul Domo din Brasov. Domo are si un brend. Spaţiul recent decorat comunicã accesibilitate şi convenienţã şi oferã o experienţã pozitivã de cumpãrare. de la electrocasnice şi electronice. culorile folosite. Produsele şi ofertele îşi propun sã facã mai uşor accesul consumatorului la tot ceea ce are nevoie pentru acasã. specificã DOMO.200 mp) Marca Octombrie 2005 – Noua sigla DOMO apare pentru prima data in noul magazine DOMO 5 . Bosch. armonie şi confort. Reteaua formata din 4 magazine preia denumirea Domo.C. Europastyle. nr. Elta.Capitolul I. in Militari Shopping Center . elementele de decorare. atitudinea prietenoasã a personalului.primul magazin specializat deschis in Tg. vitalitate şi un plãcut sentiment de „acasã”. Aspecte generale privind compania 1. toate susţin ideea de cãmin. Informaţii generale despre firmă S. Domo Retail S. avand ca si activitate initiala importul si distributia unor marci internationale de electrocasnice de renume precum : ZANUSSI ELECTROLUX. Aprilie 2004 – Reteaua de magazine DOMO deschide magazinul cu numarul 100 Septembrie 2004 – Reteaua lanseaza in Constanta si Craiova noul concept “DOMOLAND” pentru magazinele pe spatii largi (> 1.A. si anume Westwood. 16 este unul din punctele de lucru ale firmei S. BOSCH –SIEMENS Octombrie 1996 –primul pas in retail . cu sediul in strada Crisului. apoi extinzandu-si activitatea si in vanzarea cu amanuntul de produse electrocasnice.o combinatie de show-room ( pe orizontala ) cu depozitare ( pe verticala ).

 2 sedii administrative: Bucuresti (vanzari. furnizorii de servicii de securitate. Analiza mediului de marketing al firmei Componentele mediului extern cu care magazinul Domo intra in relatii directe. acesta fiind cel care face comenzile la firmele furnizoare. Craiova)  Parc propriu de mijloace de transport. furnizorii de servicii. marketing) si Tg. compus din peste 150 vehicule. electronice. 6 . a acordarii de reduceri. permanente si puternice dictate de necesitatea atingerii obiectivelor sale (prezente si in perspectiva) sunt reprezentate de clienti. acestea neavand libertate de decizie asupra modului de desfasurare a unei campanii promotionale.2. Bucuresti. Constanta.din cadrul complexului Kaufland.000 mp (Tg.  130 magazine in 69 orase. a continutului pliantelor promotionale. cel catre care magazinele din tara unde nu sunt depozite Domo efectueaza comenzi si de unde sunt repartizate stocurile. Timisoara. intre 200 – 3. IT şi telecomunicatii. dezvoltare retea) si 112 puncte de lucru  1200 angajati  Gama de produse comercializate : 3000 articole din cca 60 marci  Cifra de afaceri 112 milioane Euro net in 2009 În cadrul firmei Domo exista un compartiment specializat de marketing care organizeaza si supravegheaza toate activitatile de marketing. Secuiesc (financiarcontabil. iar compartimentul de marketing se gaseste la Bucuresti.500 mp in Romania si Bulgaria  75. Secuiesc. Furnizorii de servicii pentru magazinele Domo din Brasov sunt furnizorii de servicii de telecomunicatie. 1. Firma Domo are 2 sedii administrative : la Bucuresati si la Targu Secuiesc. furnizorii de forta de munca si intr-o masura mai mica de furnizorii de marfuri deoarece furnizorii principali intra in contact direct cu sediul firmei.000 de metri pãtraţi şi peste 1200 angajaţi. Cluj Napoca.Acesta ia decizii pentru toate punctele de lucru. logistica. IT. achizitii.000 mp net – suprafata de vanzare  6 depozite regionale cu o suprafata totala de depozitare de 16. concurenti. firmele ce furnizeaza apa potabila si energie electrica. Domo azi in cifre: DOMO este dupã cifra de afaceri al doilea retailer specializat în electrocasnice. cu o reţea naţionalã formatã din 130 magazine ce însumeazã aproximativ 75.

În sfera furnizorilor de forta de munca se pot include universitatile din orasul Brasov. promovând spiritul lor creator şi suflul proaspãt. Mediul economic este alcatuit din ansamblul elementelor ce compun viata economica a spatiului in care actioneaza firma. cererii si preturilor. gradul de ocupare a fortei de munca. repartizarea teritoriala si pe medii a populatiei. Flanco. perseverenţã. a carui “deviza” este “Abordeaza clientul!” .cu o pregatire profesionala deosebita. situatia financiar – valutara etc. Secţia Modã – Design vestimentar. “explozia” produselor noi. Mai mult decât atât. In caracterizarea lui intra in consideratie structura pe ramuri a activitatilor economice. ce trebuie ajutat sã se dezvolte. rata natalitatii etc. Îşi propune sã fie un ajutor şi o inspiraţie în viaţa de zi cu zi şi pentru a realiza aceste lucruri nu se dã în lãturi de la investiţii importante. Intenţioneazã sã se implice activ în viaţa studenţeascã. Factorii de mediu se oglindesc in situatia pietei: ei determina volumul si structura ofertei de marfuri. Cu toate aceste noutãţi pe care le implementeazã în magazinele sale de dimensiuni mari. performanţã şi crezând în ele este hotãrât sã le sprijine. dar si firme. persoanele aflate in cautarea unui loc de munca (acestia fiind intr-un numar considerabil in judetul Brasov). Mediul tehnologic este constituit din componente care explica “cum” se obtin produsele de care se foloseste societatea la un moment dat. nivelul de dezvoltare pe ansamblu si pe fiecare ramura. Domo este un brand dinamic. in principal prin intermediul pietei. cu creativitatea. Domo a pus bazele unui parteneriat cu Universitatea de Artã. având convingerea cã aici existã un mare potenţial. un loc aparte ocupa evidentierea factorilor care determina marimea si dinamica cheltuielilor de consum: distributia veniturilor. Clientii magazinului Domo sunt atat oameni obisnuiti din toate categoriile de venituri. nivelul veniturilor banesti si marimea cererii de marfuri. economiile. perfectionarea produselor traditionale. Aceasta deoarece mutatiile produse in cadrul tehnologiilor conduc la modificari corespunzatoare in volum. Facultatea de Arte Decorative şi Design. prietenos. Principalii concurenti ai magazinului Domo in orasul Brasov sunt reprezentati de AltexMegastore. reglementarile vizand eliminarea produselor poluante etc. Magazinul Domo se diferentiaza de concurentii sai prin atmosfera placuta din cadrul acestuia.Firma se implica in dinamica mediului tehnologic atat ca beneficiat cat si ca furnizor. Indicatorii specifici ai mediului demografic ce prezinta o semnificatie deosebita sunt : numarul populatiei. liceele cu profil economic. Astfel in gama de produse pe care le comercializeaza 7 . Domo regãseşte în rândul studenţilor valorile sale: ambiţie. cu originalitatea. nivelul concurentei etc. In cercetarea mediului economic dintr-o zona. Astfel in Bucuresti. numarul de familii si dimensiunea medie a unei familii. dinamica si structura ofertei. marimea si orientarea fondurilor destinate cercetarii-dezvoltarii. structura pe sexe si grupe de varsta. datoriile si posibilitatile de creditare. prin personalul foarte amabil. ce doreşte sã se asocieze cu tinerii. Evolutia mediului tehnologic dobandeste o exprimare concreta prin intermediul unor elemente specifice. DOMO face paşi importanţi în a deveni o autoritate de necontestat în categoria sa. miscarea preturilor. cum sunt: investitiile si inovatiile. MediaGalaxy. în urma cãruia a susţinut activitãţile studenţilor la aceastã secţie.

iar daca acestea nu se gasesc in magazin la un moment dat acestea pot fi comandate fara a suporta costuri suplimentare si astfel se poate intra in posesia produsului dorit foarte repede. Elementele mediului cultural intervin uneori cu rol decisiv in delimitarea segmentelor de piata. de vârste şi cu dorinţe diferite şi sã ofere o experienţã de cumpãrare pozitivã. Mediul cultural este format din ansamblul elementelor care privesc sistemul e valori. Relatiile bune dintre Romania si tarile din zona centrala a Europei a permis extinderea lanturilor de magazine Domo si peste hotare si anume in Bulgaria. fortele politice si relatiile dintre ele. conditiile naturale determina modul de localizare. DOMO vrea sã fie un loc plin de viaţã. Mediul natural intra tot mai mult in consideratie in perioada actuala. facilitarea actelor de piata cum sunt : norme tehnice. puse in evidenta de numerioase studii de specialiate ce in mod cert vor marca activitatea majoritatii firmelor. ale mesajelor transmise pietei. gradul de implicare a statului in economie. in proiectarea si desfasurarea activitatilor economice. Mediul cultural contribuie in acelasi timp la exprimarea exigentei unei anumite piete. în peisajul unei pieţe 8 . inclusiv in tara noastra au fost adoptate o serie de acte normative care protejeaza concurenta. Domo cautand permanent sa obtina o pozitie mai buna in raport cu concurentii sai. credintele si normele care guverneaza statutul oamenilor in societate. În majoritatea tarilor. obiceiurile. Ele urmaresc asigurarea cadrului legal pentru desfasurarea unor acte de piata corecte. Aceste complonente constituie factori stimulativi sau restrictivi ai unor activitati de piata. cresterea gradului de poluare. cat si continutul si forma comunicatiilor intreprinderii cu piata.magazinele Domo produsele se innoiesc foarte repede. Îşi propune sã fie un ajutor şi o inspiraţie în viaţa de zi cu zi. Pe baza acestor comportamente se formeaza. traditiile. cresterea costului energiei. Domo în mai bine de 10 ani a reuşit sã-şi clãdeascã o afacere sãnãtoasã şi de succes. in conturarea unei anumite tipologii a cumparatorilor. Si in cadrul natural se manifesta o serie de tendinte. comportamentul de cumparare si de consum de care va trebui sa tina seama firma. Relaţiile de concurenţă sunt relatii de confruntare. cresterea rolului guvernelor in asigurarea protectiei mediului inconjurator. Cu toate aceste noutãţi pe care le implementeazã în magazinele sale de dimensiuni mari. recomandari. intre altele. Acestea sunt : criza materiilor prime. in spatiu a activitatilor umane. gradul de stabilitate a climatului politic intern. Mediul politic reflecta structurile societatii. Mediul institutional este constituit din ansamblul reglementarilor de natura juridica prin care este vizata direct sau indirect activitatea de piata a firmei. clasele sociale si rolul lor in societate. DOMO face paşi importanţi în a deveni o autoritate de necontestat în categoria sa. În toate cazurile. zonal si international. În acelasi cadru se inscriu si reglementarile elaborate de organisme interne si internationale vizand armonizarea practicilor comerciale. pe gustul fiecãruia. de distributie. conventii etc. ceea ce conditioneaza atat felul produselor si maniera distributiei lor. Pe o linie similara se inscriu si reglementarile privind protectia consumatorilor ori cele privind protectia intereselor societatii. capabil sã atragã cât mai multe segmente de consumatori.

odata cu deschiderea acestuia a fost impusa o reamenajare. atitudinea prietenoasã a personalului. specificã DOMO. Prin activitatea desfasurata. Începând cu 1 februarie 2006 DOMO Retail a externalizat serviciile de logisticã cãtre compania olandezã KLG (Kuijken Logistics Group)Europe. Timişoara şi Târgu Secuiesc. culorile folosite. vitalitate şi un plãcut sentiment de „acasã”. preţuri accesibile.L. Din perspective acestor raporturi. rezulta clar ca marketingul si activitatile concrete desfasurate in optica sa sunt indisolubile legate de sfera economica a pietei. Astfel acesta este impartit pe cele 2 etaje de care dispune in: audio-video. video. precum şi livrãrile la domiciliu pentru clienţii DOMO. intreprinderea va cauta sa-si mentina sau chiar sa-si imbunatateasca pozitia detinuta la un moment dat. Domo îşi întâmpinã clienţii cu o gamã largã de produse. dimensiunile si mecanismul sau de functionare.L.3. ce externalizând în totalitate activitãţile logistice a decis sã se concentreze pe core business-ul sãu. calculatoare. de natura. a preluat 180 de angajaţi dintre cei peste 1200 din DOMO. wide TV. fiecare in parte urmareste ocuparea unei anumite pozitii in ansamblul pietei. Abordarea de marketing a pietei porneste de la continutulce i-a fost atribuit de teoria economica. care susţin autoritatea brandului DOMO în categoria de electronice şi electrocasnice şi construieşte o relaţionare pe termen lung cu consumatorii.. aparate incorporabile. amplasate strategic în Bucureşti. o noua impartire a raioanelor. aparate foto. Designul noii locaţii. Cluj-Napoca. din strada Crisului.KLG Europe Logistics S.KLG Europe a înfiinţat în România o companie nouã – KLG Europe Logistics S.Aceastã decizie se datoreazã nivelului de dezvoltare a businessului şi de profesionalism. pe care DOMO l-a construit în ultimii ani şi ea va genera o îmbunãtãţire a performanţelor în relaţia cu clienţii. toate susţin ideea de cãmin. accesorii. oferte promoţionale şi atmosferã plãcutã. Din aceste centre KLG coordoneaza transportul între depozite. home cinema. televizoare. care sa-i asigure realizarea eficienta a produselor (serviciilor) oferite spre vanzare. birou credit ( la etaj ). monitoare. DOMO devine singurul retailer specializat din piaţa româneascã. pentru a susţine nevoile logistice ale DOMO Retail. accesorii IT ( la parter ) si electrocasnice mari. notebook-uri. GSM. Constanţa. acesta directorului regional si abia apoi aceste propuneri sunt comunicate sediului central.R. ingrijire corporala. 1. home confort. Spaţiul recent decorat comunicã accesibilitate şi convenienţã originalitate. aparate mici de bucatarie.extrem de competitive. precizarea raporturilor in care se afla intreprinderea si produsele sale cu ceilalti participanti la activitatea de piata. Parteneriatul strategic DOMO-KLG conferã lui DOMO un avantaj competitiv în domeniul retailului de electronice şi electrocasnice. Piaţa firmei Piata reprezinta terenul valorificarii activitatii unui cerc larg si eterogen de intreprinderi. elementele de decorare. armonie şi confort. respeciv:”categorie economica a productiei de marfuri in care isi gaseste expresia 9 . magazine. accesorii. şi anume eficientizarea şi dezvoltarea reţelei de magazine! Datorita concurentei cu Altex Megastore. Angajatii de pe fiecare raion in timpul liber sau in timpul programului de lucru merg si studiaza ofertele concurentilor. realizarea unui asemenea obiectiv presupune delimitarea propriilor coordonate in cadrul pietei. Craiova. modul de abordare si in urma datelor obtinute fac diferite propuneri directorului de magazin.R. Astfel acesta are o noua organizare a spatiului. o reorganizare a magazinului Domo Magnolia. precum şi 6 depozite regionale.

astfel incat raportarea la piata a activitatii economice sa capete sens si substanta. Aceasta cale este pusa in aplicare prin 2 metode: identificarea unor noi utilizatori sau descoperirea si promovarea unor noi utilizari. O definitie mai completa a pietei o reprezinta drept “sfera economica in care productia (de bunuri materiale si servicii) apare sub forma de cerere de marfuri. oferte. si anume in Bulgaria. electronice. Urmãtoarele douã magazine Domo în Bulgaria s-au deschis la Sofia şi Haskovo în luna mai. în clãdirea primului hypermarket Kaufland din ţara vecinã. de vârste şi cu dorinţe diferite şi sã le ofere o experienţã de cumpãrare pozitivã. Noul magazin DOMO are 500 mp şi îşi propune sã atragã cât mai multe segmente de consumatori. o abordare practica. prin gama de produse.”Aceasta definitie adduce in prim-plan modul de finalizare a activitatii de piata. care face acest pas important şi se transformã într-un brand multinaţional. IT-multimedia: 10 . Acest lucru face necesara intregirea acceptiunii generale a pietei. Avand un asemenea punct de plecare. electrocasnice şi IT&C.000 de euro. ea va fi. Imaginea pietei ramane insa incompleta. inainte de toate. Calea de dezvoltare a pietei firmei Domo este calea extensiva. Oferta DOMO – Mărci Include mai mult de 1600 de produse ale urmatoarelor marci de electrocasnice. abordarea marketing a pietei nu poate ramane totusi in limitele unor coordonate teoretice generale.totalitatea actelor de vanzare-cumparare privita in unitatea organica cu relatiile pe care le genereaza si in conexiune cu spatial in care se desfasoara. Primul magazin DOMO din Bulgaria se deschide la Plovdiv. Piata firmei Domo de curand s-a extins peste hotare. DOMO devine astfel primul retailer din categoria sa. şi a adus o patã de culoare în peisajul retailului de electrocasnice şi electronice din Bulgaria. schitata in randurile anterioare. Într-o piaţã provocatoare DOMO a implementat un concept de retail modern. iar pânã la sfârşitul anului sunt programate alte 6 deschideri. Aceasta cale se concretizeaza prin abordarea unei noi zone geografice. fie din randul clientilor unor firme concurente. cu elemente noi. preţuri şi servicii. DOMO trece graniţa şi deschide în Bulgaria. aceasta atragandu-si noi cumparatori pentru produsele sale. fara lucrarea in consideratie a celor doua categorii ale sale – cererea si oferta. a realizarii lor prin intermediul actelor de vanzare-cumparare”. fie din randul nonconsumatorilor relativi. Investiţia în magazinul DOMO din Plovdiv se ridicã la aproximativ 200. primul sãu magazin de electronice. sa serveasca unor actiuni practice. a unor noi piete externe. cunostintele despre piata trebuind sa fie operante. piata reprezinta sfera manifestarii si confruntarii ofertei si cererii.

Flanco. Printre obiectivele firmei se numara: cresterea cotei de piata. In competentele conducerii strategice intra 3 dimensiuni de baza: definirea domeniului de activitate a firmei. pozitia pe care firma trebuie sa si-o asigure in interiorul mediului pentru a-si realiza 11 . Strategia de piata reprezinta o componenta a strategiei generale de dezvoltare a intreprinderii. este disponibil sistemul de vanzare in rate. Politica si strategia de marketing a S.A. acesta fiind principala forma sub care se achizitioneaza produse electrocasnice. electronice care se practica in tara noastra. Intre Domo si Altex Megastore. si se adreseaza acelorasi categorii de consumatori. cresterea volumului vanzarilor. in plus. cu produse similare sau chiar identice.Domo ofera produse accesibile pentru consumatori din toate categoriile de venituri si. MediaGalaxy exista o concurenta directa deoarece toate se adreseaza acelorasi nevoi. 1. Domo Retail S.4.C. atingerea unor segmente de piata. cucerirea unor noi piete atat interne cat si externe. Prin acestea se stabileste in mod sintetic raportul dintre intreprindere si mediul ambiant. stabilirea indicatorilor de performanta (obiectivelor) ai acestuia si elaborarea ansamblului strategiei de dezvoltare care sa conduca la realizarea obiectivelor stabilite.

Domo adopta de asemenea o strategie de dezvoltare a pietei ce orienteaza firma spre gasirea unor noi segmente de cumparatori care sa-i solicite produsele actuale carora sa le dea utilitati noi. Showroom-ul ALNO este în acest moment 12 . în magazine se oferã şi consiliere în alegerea celor mai potrivite echipamente incorporabile. DOMO oferã clienţilor sãi o experienţã de cumpãrare complexã şi servicii unice pe piaţa de retail. faz care ii perminte expansiunea cu produsele sale atat pe cale intensiva. Avantajul diferential pe care il are firma Domo este acela ca este printre primele firme care au pornit aceasta afacere de comercializare a produselor electrocasnice si care a promovat in Romania marci cunoscute in afara cum ar fi Bosch. carora li se adreseaza cu produsul potrivit. o strategie de piata adecvata este aceea conform careia firma face o selectie corecta a segmentelor spre care isi concentreaza eforturile de marketing. Domo are un comportament activ in conformitate cu dinamica mediului deoarece acesta face studii permanente pentru cunoasterea modificarilor in perspectiva ale mediului ambiant. costul şi siguranţa cã tot ceea ce au comandat se va produce pentru ei în scurt timp şi la o calitate ireproşabilã. sporindu-si ponderea pe un anumit segment de piata. fidelitatea acestora de-a lungul timpului prin atmosfera placuta specifica tuturor magazinelor Domo si prin personalul calificat. care s-a deschide pentru public în data de 16 martie. rolul marketingului fiind de regularizare.finalitatea in conditiile unei eficiente corespunzatoare. cea mai mare companie germanã producãtoare de mobilã. În urma parteneriatului pe care l-a încheiat cu ALNO. urmarind sa-si realizeze astfel obiectivele stabilite pentru o anumita perioda. Capitolul II. Clienţii care vin în magazinele DOMO şi doresc o bucãtãrie complet mobilatã şi utilatã beneficiazã de ajutorul personalului specializat. care simuleazã pe computer bucãtãria. fie o cerere fluctuanta. Politica de produs Faza in care se gaseste firma Domo este faza de dezvoltare.Printre alte avantaje diferentiale se numara si faptul ca a castigat increderea. la pretul potrivit si insotit de o promovare corespunzatoare. prietenos. iar strategia adoptata este sincromarketing. Strategia adoptata in functie de segmentarea pietei este o stategie diferentiata. adoptand astfel a strategie de dezvoltare. Aceştia pot pleca acasã cu schiţa. Produsele comercializate se adreseaza tuturor segmentelor identificate. Domo a adoptat o strategie de diversificare laterala prin contractul pe care l-a semnat cu ALNO. adresandu-se unor noi segmente ale pietei. ţinând cont de spaţiul şi dorinţele clienţilor. depistarea oportunitatilor si influentarea evolutiei acestuia printr-un proces continuu de innoire a gamei de produse comercializate caracterizate de un grad ridicat de inovativitate (in special la produsele IT. cat si pe calea extensiva. Primele rezultate ale acestui parteneriat sunt vizibile în magazinul DOMO din galeriile Real Timişoara.multimedia si GSM). mereu dispus sa te ajute sa gasesti produsul de care ai nevoie si care sa se potriveasca cel mai bine nevoii tale. pe care-l ofera in cel mai potrivit loc. motiv pentru care in magazinele Domo la fiecare produs Bosch exista o placuta rosie care sa atraga atentia asupra acestuia. Pe lângã mobila de bucãtãrie executatã la comandã în Germania. Cererea cu care se confrunta Domo este fie o cere latenta rolul marketingului fiind de dezvoltare a acesteia. La DOMO poti gãsi şi un shop-in-shop specializat în bucãtãrii modulare. amabil.

privitor la functionarea unui echipament sau bun industrial. Facilitatile acordate pe perioada de garantie sunt elemente de natura a spori gradul de incredre al cumparatorului potential fata de o anumita marca de produs sau serviciu. contribuind la fidelizarea clientelei proprii si la sporirea notorietatii firmei. la produsele de ingrijire corporala garantia este de 2 ani sau 1 an in functie de firma producatoare. Politica de preţ Firma Domo adopta preturi atat psihologice.1. dincolo de momentul vanzarii. respectiv veniturile consumatorilor si puterea lor de cumparare. norme interne sau alte acte normative de natura a reglementa calitatea unei marfi. adica insensibil. un interval de timp determinat.765 Constanta: 0241/624.58. iar DOMO îşi propune ca pânã la sfârşitul anului sã deschidã alte 4-5 magazine de prezentare ALNO în principalele oraşe.Acesta se imparte in service tehnic si service comercial.840 Timisoara: 0256/227. Service la Domo: Pentru orice problema legata de functionarea produselor cumparate din magazinele Domo clientii trebuie sa consulte certificatele de garantie iar in lipsa acestora Domo sta la dispozitia clientilor la adresa: service@domo.singurul din România. in raport cu elementele stipulate in standarde. printre care se numara si urmatoarele: - poate conduce la segmentarea pietei in functie de criterii strict economice si controlabile. spre exemplu la calculatoare garantia este in general de 1 an. 13 .012 Bucuresti: 021/232. Aceasta strategie este menita sa valorifice existenta unor categorii de consumatori care sunt dispusi sa plateasca preturi mai ridicate decat alti cumparatori pentru produse sau servicii care ii intereseaza in mod deosebit. Capitolul III.104 Craiova: 0251/416.ro sau la numerele de telefon: Tg Secuiesc: 0267/363. la unele accesorii pentru calculator aceasta poate fi si de 3 ani. se plaseaza pe ramura rigida. Domo a adoptat o strategie de pret inalt. Aceasta strategie prezinta avantaje certe. Termenul de garantie nu este fixat de firma Domo. 1. Politica de service si garantie Service-ul reprezinta un pachet de servicii complementare prestatiei de baza oferite de produs sau de ansamblul de bunuri pentru valorizarea deplina a acestuia in consum sau in utilizare.36 Cluj: 0264/415.444 Garantia reprezinta prelungirea responsabilitatilor producatorului marfii. Segmentul cel mai important este cel al consumatorilor care. ci de firmele producatoare. pe curba sensibilitatii la pret. de atragere cat si peturi neunitare.

deoarece a pornit la un pret ridicat. Depozitarea se realizeaza in reteaua de depozite de care dispune Domo. corelatiile dintre preturile unei game de produse etc. care reprezinta centre zonale de unde sunt aprovizionate magazinele din apropiere. cerintele clientilor si compozitia existenta se realizeaza prin decizii specifice privind rabaturile.) preturi psihologice: se utilizeaza preturile impare. care se bazeaza in deosebi pe strategia de pret stabilita si cota de piata care se doreste a fi atinsa de firma. acesta avand depozite in principalele orase din tara. iar de la depozitele proprii ale firmei Domo catre punctele de lucru din tara se realizeaza doar de catre resursele de care dispune firma. reducerea temporara a preturilor : in anumite perioade se aplica si o astfel de politica preturi orientate dupa competitie: la majoritatea produselor s-a ales politica pretului peste nivelul concurentei. daca reactia pietei este nefavorabila. servicii de promovare ( sunt realizate de firme specializate la propunerile compartimentului de marketing ). Adancimea canalului de distributie nu 14 . constituie politica preturilor. preturile mai ridicate inca de la inceputul prezentei pe piata a unui produs sau serviciu genereaza. eventual. profit. Deciziile referitoare la politica preturilor sunt decizii tactice. servicii de comunicare ( Domo are contracte semnate cu Romtelecom si Vodafone ). comparativ cu practicarea unor preturi mai scazute. implicit. Principalele componentele ale politicii preturilor si politicile care sunt adoptate de firma Domo sunt: a.) pozitia geografica a clientilor: strategia adoptata este strategia preturilor de livrare zonale. pretul unic/ pretul variabil : Domo a ales ca strategie pretul unic. Acest avantaj este notoriu. e. directe intre producator si firma Domo si mai departe apoi de la sediul acestuia la punctele de lucru. evident. Preluarea si onorarea comenzilor de la punctele de lucru se realizeaza la sediul central sau la depozitele cele mai apropiate de acestea. servicii de cercetari de marketing si consultanta ( aceste servicii sunt realizate in principal de compartimentul de marketing din cadrul firmei insa se apeleaza si la serviciile unor firme specializate ). obtinerea de profit. intrucat s-a dovedit ca este mult mai dificil de marit un pret initial. Adaptarea sistemului de proiectare a preturilor la diferite situatii impuse de oferirea produsului pe piata. si .) b. mai multe venituri.- - firma poate sa reduca pretul initial cu multa usurinta. Canalele de distributie sunt in general scurte.) c.) d. alegerea clauzei FOB sau CIF. Politica de distribuţie Transportul produselor comercializate de la producator la depozitele proprii ale firmei Domo se realizeaza atat de firma producatoare cat si de Domo prin potentialul sau de mijloace de transport de care dispune.) politica preturilor ofertelor speciale: in anumite perioade se aplica si o astfel de politica Capitolul IV. f. care s-a dovedit prea mic pentru acoperirea costurilor si. Principale servicii de sprijin sunt : servicii financiare si de asigurari ( Domo se afla intrun parteneriat cu GE Money (pentru sistemul de rate).

sau chiar mai bune in cazul ofertelor speciale lansate numai prin Internet. Progresele inregistrate in domeniul calculatoarelor si telecomunicatiilor. de persoane. inre firme si indivizi care se pot afla in puncte diferite ale globului. care se gaseste doar in orase. solicitate de clienti. intrucat: mesajele publicitatii nu sunt transmise unui singur individ. un canal direct. in mod special. Domo dispune si de un magazin virtual. dupa dimensiunile canalului: distributia se realizeaza prin canale scurte. Acest magazin virtual se adreseaza celor care prefera navigarea pe Internet in locul modalitatilor traditionale de informare si cumparare. 15 . in perioada actuala. este facilitata de noul mod de desfsurare a tranzactiilor 24 de ore din 24. radio. ). formei de realizare.) f. utilizarea marcilor. in general.) d. cu preturi cel putin la fel de bune ca si in celelalte magazine Domo. manifestarile promotionale. promovarea vanzarilor.) dupa numarul canalelor utilizate: un singur tip de canal. vitrine. Activitatile promotionale se pot structura astfel: publicitatea. televiziune etc. Intreaga activitate promotionala se stabileste de sediul central al firmei si se realizeaza de acesta. ci se stabilesc prin intermediul unui canal de comunicatie in masa (presa. Caracteristic publicitatii este faptul ca ea reprezinta un mijloc de comunicatie in masa. relatiile publice. in functie de gradul de elasticitate: distributia are o flexibilitate scazuta. www.ro. Variantele strategiei de distributie sunt: a. clientul trebuind sa se deplaseze pana la cel mai apropiat magazin.domo.ro are oferta cea mai larga si mai bine structurata. In forma lor moderna. dupa gradul de participare a firmei: distributia se realizeaza prin aparatul propriu. mecanismele publicitatii corespund criteriilor de comunicatie de masa. ci unui intreg grup. Politica promoţională Activitatea promotionala cunoaste.este una foarte mare ca la produsele alimentare. variabila importanta a politicii promotionale a firmei moderne. celor care vor sa se convinga singuri. Oferirea utilitatii de timp si loc. o mare varietate sub raportul continutului.) e. Cea mai recenta formula de distributie utilizata pe plan mondial este distributia realizata prin intermediul Internetului. raporturile intre emitatorul mesajului (firma) si destinatarii acestuia nu sunt directe.) c. si produse prezente fizic in display. reprezinta unul din mijloacele cele mai utilizate in activitatile de piata si constituie unul din mijloacele prin care firma se implica si se raporteaza la evolutia pietei. rolului. de performantele si caracteristicile produselor dorite. dupa amploarea distributiei: aceasta este o distributie exclusiva. domo. Capitolul V. fortele de vanzare. software-ului si tehnologiei informatiei au revolutionat marketingul. dupa gradul de control: Domo se caracterizeaza printr-o distributie cu un control total. mai mult sau mai putin numeros.) b. fara ajutorul personalului comercial. in centrul acestora in general sau in zone cu o trecere foarte mare. Publicitatea. Raportat la celelalte magazine cu vanzatori. Sloganul adoptat pentru acest mod de vanzare este “de acasa pentru acasa”. si distributia.

verde si alb. a magazinului virtual prin reducerea de 5% acordata pentru comenzile realizate pe internet.Accentul se pune pe oamenii din imagini care sunt imbracati de asemenea in aceleasi culori. publicitatii i se atribuie a actiune intarziata. b. cat si o publicitate corporativa astfel incercand sa castige fidelitatea clientilor fata de marca Domo. pliantul. g.) in functie de influenta exercitata asupra cererii: publicitatea este destinata influentarii unei cereri selective. in functie de raion si de produsele comercializate in acea zona a acestuia sunt scrise mesaje publicitare. Promovarea se face prin mesaje ca: “ Domo vine la tine atunci cand tu nu poti veni la Domo. cat si cea periodica. restul imaginii fiind alb-negru pentru crearea unui impact mai mare asupra clientilor. f. Aseazate comod acasa sau la serviciu in fata calculatorului si intra pe www. contribuind la deplasarea curbei cererii pentru marca Domo.Formele publicitatii utilizate de firma Domo: a.) in functie de obiect: publiciatea de produs este una de informare si de conditionare.) dupa tiul mesajului difuzat: publicitatea este emotionala. cadourile promotionale. vizand exploatarea unor trasaturi si resorturi emotionale ale individului. se incearca crearea unei atmosfare de “acasa” in cadrul magazinelor pentru a sustine sloganul pe care il are firma “Pentru acasa”). ce vizeaza obiectivul firmei de crestere a volumului vanzarilor. Publicitatea se realizeaza atat prin mijloace de transmisie in masa cat si in cadrul magazinelor unde pe ecranele televizoarelor si monitoarelor expuse se difuzeaza reclame cu firma Domo. cu livrare la domiciliu si cu plata in momentul livrarii sau chiar si in rate. pentru stimularea cererii utilizandu-se sloganul “Pentru acasa”. aceasta punand accentul pe unitatea de desfacere. e. la randul ei aceasta fiind de informare si de conditionare. beneficiezi de oferte speciale si poti localiza cel mai apropiat magazin Domo. care au rolul de atrage atentia. iar pe pereti. Mijloacele publicitare utilizate de Domo sunt: presa atat cea cotidiana (in marile orase). bazatã pe poziţionarea actualã a mãrcii DOMO. rezultatã în urma unui proces de rebranding încheiat de curând). televiziunea. acesta reprezentand locul de refugiu si de reimprospatare a fortelor.domo. d. Sa ne vedem cu bine!” Promovarea vanzarilor se realizeaza prin reducerea preturilor.) dupa aria geografica de raspandire a mesajului: publicitatea adoptata este cea nationala. Sloganul utilizat pentru magazinul virtual este ”De acasa pentru acasa“. vanzarile grupate.ro.) dupa natura obiectivelor urmarite: Domo adopta atat o publicitate comerciala. publicitatea directa (realizata prin distribuirea de pliante la locul vanzarii). c. publicitatea institutionala (se incearca cultivarea in randul publicului a unei atitudini favorabile si de atasament fata firma si fata de oferta sa. 16 . publicitatea exterioara (prin panouri publicitare si insemne luminoase).) dupa efectul intentionat. publicitatea la locul vanzarii. Iar dupa ce ai intrat poti sa alegi din cea mai larga gama de produse. publicitatea de marca ( Domo continuã implementarea noului concept de magazin. Aceste mesaje sunt scrise doar in culorile specifice firmei: verde crud. Domo promoveaza atat imaginea magazinului cat si a site-ului sau.) dupa natura publicului tinta: Domo realizeaza o publicitate orientata catre consumatorii finali.

microsistem audio LG 429 Ron.299 Ron. Chiar si afisele.TV Philips cadou un tricou.) dupa sediul activitatii promotionale: atat cu forte proprii cat si prin institutii specializate.camera video digitala Canon 899 Ron.2. b. toate produsele au aceasi preturi.299 Ron. idei insa acestea nu au posibilitatea luarii unor decizii proprii. în vederea influenţării consumatorilor pentru cumpărarea produsului sau serviciului prezentat. sunt anumite oferte. PC Ultra Select + monitor Ultra + imprimanta Lexmark Z 735 la ptreul de 1. Reclama prin servicii şi prime acordate reţelei comerciale şi cumpărătorului.) dupa obiectevele globale ale activitatii promotionale:strategia de promovare a imaginii globale a intreprinderii si de extindere a imaginii firmei. TV Samsung LCD 1949.Reclama comercială a apărut înaintea publicităţii. la robotul de bucatarie Bosch cadou un şorţ si o bonetă. Analiza sistemului decizional de marketing la Domo Toate deciziile in cadrul firmei se iau la nivel central in centrele administrative din Bucuresti si Tg Secuiesc. motiv pentru care poate fi privită ca o formă specifică de acţiune promoţională. Deciziile sunt luate in general pentru toate punctele de lucru si doar cu anumite exceptii in unele produsele au preturi diferite sau se acorda anumite cadouri. e.) dupa modul de desfasurare in timp: strategia activitatii promotionale permanente.) in functie de pozitia fata de structurile pietei: strategia diferentiata. d. În cazul reclamei predomină obiectivele pe termen scurt. 17 . vitrine. 1.Reclama si publicitatea Reclama este un procedeu adecvat pentru a atrage atenţia asupra unui produs. in general. Cadouri promotionale acordate: la masina de spalat Bosch cadou Calgonit. Reclama audio. 1.) dupa rolul activitatii promotionale: strategia ofensiva. legate de influenţarea şi atragerea clienţilor.1.099 Ron. târguri.199 Ron. Reclama combinată. TV Toshiba LCD 1399 Ron.Oferte speciale disponibile la Domo: masina de spalat cu uscator Indesit la pretul de 1. c. Tipologia strategiilor promotionale adoptate de firma Domo: a. In toate magazinele Domo. Daca un client doreste un anumit produs care nu se afla in stocul magazinului se poate face comanda la depozite si clientul poate obtine intr-un timp destul de scurt produsul dorit. Punctele de lucru din tara pot propune directorului zonal anumite situatii. spre exemplu privind acorarea unor cadouri promotionale. in special la campionatul de fotbal. aragaz Beko 899 Ron. masina de spalat + aspirator Beko la 1. Vanzarile grupate se realizeaza aproape in cadrul tuturor raioanelor: aragaz Artic + hota Artic la pretul de 599 Ron. serviciu. Domo a realizat dese sponsorizari. frigider cu 2 usi Westwood la pretul de 749 Ron. de către vânzătorul mărfii. reducerea unor preturi.Se desprind mai multe categorii de reclame: Reclama grafică (în special poligrafică). si tot ce tine de desing-ul magazinelor este hotarat de sediile centrale. masina de spalat Artic+ televizor Artic 1. Reclama prin expoziţii. imprimanta multifunctionala Canon la pretul de 479 Ron. fiind prima modalitate de informare a consumatorilor prin mijloace obişnuite.90 Ron. Reclama prin efecte luminoase.

Mesajul publicitar reprezintă conţinutul informaţiei de publicitate. Publicitatea exterioară. de a-şi întreţine imaginea. Publicitatea indirectă. publicitatea urmăreşte să influenţeze indirect comportamentul cumpărătorilor. Maling-ul este foarte utilizat deoarece permite: 18 . Publicitatea axată pe produs este publicitatea care constă în transmiterea de informaţii către consumatorii şi cumpărătorii potenţiali spre a-i convinge de avantajele alegerii produsului avut în vedere. Adresarea directă către consumatori se poate realiza prin: expedierea de scrisori personale. vizând un grup identificabil de consumatori şi urmăreşte un răspuns imediat la mesajul adresat.Conceptului de publicitate îi asociem mesajul publicitar. respectiv cumpărarea produsului.3. de a-şi forma sortimente bogate. b. a unei mărci de fabrică fără a implica nici un intermediar. în scopuri publicitare. Se disting mai multe forme de astfel de publicitate şi anume: publicitatea de introducere a produsului. Vânzările prin catalog. în scopul de a menţine interesul publicului pentru o anumită marcă sau firmă d. cu un conţinut general sau special folosit ca instrument de prezentare a activităţii unei firme. Principalele forme de publicitate sunt: a. Spre deosebire de reclamă. radio. care constau în arta întreprinderii de a gestiona stocurile. Marketingul direct si marchandising-ul Marketingul direct presupune realizarea publicităţii pentru formarea unui produs. b. Publicitatea axată pe furnizor urmăreşte sporirea prestigiului comercial al firmei şi crearea unui climat favorabil acţiunilor ei e. televiziunea. distribuirea de pliante. care include utilizarea. 1. Principalele sale instrumente sunt: a. care se realizează prin acţiuni şi mijloace de adresare directă către persoanele interesate în achiziţionarea produselor respective. altele decât cele de propagandă personală. panourilor şi însemnurilor luminoase. broşuri sau prospecte. publicitatea competitivă şi publicitatea de reamintire. folosite pentru a face cunoscute şi apreciate de către cumpărători produsele sau serviciile propuse spre vânzare sau pentru formarea unei atitudini favorabile faţă de o idee. care se adresează tuturor consumatorilor reali şi potenţiali c.Publicitatea reprezintă totalitatea acţiunilor şi mijloacelor. Catalogul reprezintă un suport publicitar de dimensiuni variabile. ziarele. Publicitatea directă. a afişelor. realizate cu intenţia de a produce o schimbare în atitudinea şi comportamentul publicului faţă de un anumit produs. vizitarea magazinului sau expoziţiei.

1.televânzările – se realizează atunci când un mesaj sau un anunţ publicitar este însoţit de un număr de telefon care permite preluarea imediată a comenzii. Acordarea unei importanţe deosebite factorului vizual în vânzare. Acordarea de interviuri. Marchandising – ul cuprinde tehnicile utilizate în procesul comercializării cu un rol promoţional unanim acceptat care se referă la prezentarea în cele mai bune condiţii a produselor şi serviciilor oferite pe piaţă. fie pe biroul de lucru. efectuarea de anchete. Editarea unor tipărituri si publicaţii de întreprindere. liderii de opinie.4.telemarketingul – este o creaţie a telefoniei care permite oferirea diverselor servicii. 19 . în scopul determinării unei atitudini favorabile a acestora faţă de firmă şi interesele acesteia. Modalităţile optime de amplasare a produselor în spaţiul de vânzare pe suporturile lor materiale. mass-media. Căi şi mijloace de acţiune utilizate pentru promovarea relaţiilor cu publicul 1. . reprezentanţii administraţiei publice locale şi centrale. fie în cutia poştală. 4.Relatiile publice si forta de vanzare Conceptul de relaţii publice presupune totalitatea contactelor direct şi sistematic realizate de firmă. 6. Utilizarea unor purtători de cuvânt ai managerului general şi. culturale. respectiv.personalizarea – prin intermediul ei destinatarul găseşte corespondenţa adresată pe numele său. care să prezinte periodic informaţii în legătură cu activităţile. 2. .. Organizarea unor conferinţe de presă. c. misiunea şi obiectivele firmei. 5. ai Consiliului de Administraţie. Înfiinţarea sau colaborarea la înfiinţarea unor fundaţii. în felul acesta destinatarul acordând o atenţie mai mare corespondenţei primite decât unei reclame dintr-un cotidian oarecare. preluarea de comenzi. Organizarea unor manifestări ştiinţifice.selectivitatea – corespondenţa respectivă trebuie să ajungă la anumite persoane – selectate în urma dialogului direct – care sunt interesate de produsele sau serviciile ce se comercializează. În esenţă marchandising-ul se referă la: a. cu publicul. 3. sportive sau sponsorizarea unor acţiuni de acest gen. b. . Sprijinirea produselor între ele în procesul de vânzare. conducerea altor firme.

cota sa de piata atinge valoarea de 30% 2) Domo detine o retea de distributie foarte dezvoltata. castigata in anul 2008 si mentinuta in 2009. Asigurarea asistenţei de specialitate pentru produsele vândute. DVD). Negocierea ofertelor şi încheierea contractelor. Ariete. pentru a ajuta la proiectarea unei viziuni de ansamblu asupra firmei.Căile şi mijloacele utilizate se diferenţiază pe categoriile principale de public şi diferă de la o firmă la alta. Contactarea clienţilor potenţiali şi schimbul de informaţii cu aceştia. se concretizează în acte de vânzare-cumpărare: - Identificarea pieţelor potenţiale. Culegerea informaţiilor privind concurenţa. Cata. Aceste persoane au atribuţii multiple care. putem afirma urmatoarele: Punctele forte ale companiei Domo Retail sunt urmatoarele: 1) Domo ocupa pozitia de lider pe piata electrocasnicelor din Romania. Davio (linie PC & medii de stocare) 6) Domo este distribuitor exclusiv al marcilor Sanyo. Cata (hote si calorifere). 20 . ce cuprinde peste 125 de magazine specializate 3) Domo dispune de o oferta foarte diferentiata de produse 4) Domo are cel mai mic pret de pe piata la majoritatea produselor comercializate 5) Domo comercializeaza pe piata din Romania 3 marci proprii: Teletech (TV. Analizand componentele de mediu intern si rezultatele Domo Retail din ultimii ani. extinsa la nivel national. Toate persoanele angajate sau care colaborează cu întreprinderea în scopul realizării vânzării personale sunt descrise prin expresia forţa de vânzare. precum și poziția acesteia pe piață sau în raport cu ceilalți competitori cu scopul de a pune în lumină punctele tari și slabe ale unei companii. Rotel. în relație cu oportunitățile și amenințările existente la un moment dat pe piață. Capitolul VI. Analiza SWOT Analiza SWOT este o metodă folosită în mediul de afaceri. Forţele de vânzare se referă la persoanele care vând sau care fac să se vândă produsele sau serviciile firmei. Ea funcționează ca o radiografie a firmei sau a ideii de afaceri și evaluează în același timp factorii de influență interni și externi ai unei organizații. Petra. în final. Iner.

si cu un design deosebit. limitarile pietei. desi acestia din urma au fost supusi unui proces de instruire foarte strict si meticulous Luand in calcul tendintele. electrocasnice si de IT&C la intervale tot mai scurte de timp. reduceri de pret si alte avantaje promotionale pentru clienti 14) Existenta programelor de training pentru angajati Am considerat ca puncte slabe urmatoarele: 1) existenta a prea multe case de marcat in interiorul marilor complexe Domo Megastore si Media Galaxy. am socotit drept oportunitati urmatoarele elemente: 1) cresterea cererii de produse electrocasnice si mai ales de produse ce apartin de domeniul de IT&C 2) cresterea puterii de cumparare a romanilor 3) preferinta oamenilor pentru aceste tipuri de magazine. consiliere tehnica 10) Existenta unui site foarte complex. elementele de macromediu si de micromediu ce influenteaza activitatea companiei Domo Retail pe piata.7) Sistem unic de creditare prin cardul de credit BCR. care afecteaza in mod negativ perceptia consumatorilor asupra brandului Domo 3) probleme ale consumatorilor in comunicarea cu personalul firmei. in care se gasesc toate informatiile necesare consumatorilor. care nu sunt folosite 2) conflictele repetate cu Consiliul National al Audiovizualului. evolutia pietei. mutarile strategice din anul 2009. aerisite. cu suprafata mare si oferta foarte variata 13) Oferirea de promotii. mari. site-ul ofera si posibilitatea cumparaturilor On-line 11) Serviciu performant de Relatii cu Clientii 12) Conceptul Media Galaxy infiintat pentru segmental premium de consumatori. cat si alte servicii de tipul: transport gratuit. pentru a fi in pas cu tehnologia 21 . in defavoarea micilor magazine de electrocasnice 4) tendinta tot mai accentuata a consumatorilor de a-si innoi produsele electronice. care poate fi folosit atat in tara cat si in afara ei 8) Cardul de fidelitate transmisibil BonusCard 9) Service gratuit pentru produsele in garantie.

care face obiectul prezentei lucrări. Deci cele mai multe sunt punctele forte si oportunitatile. Evoluţia firmei Domo este specifică firmelor româneşti care s-au confruntat cu probleme cauzate de trecerea prea lentă la economia de piaţă. amplasare care are un rol important în creşterea 22 . dezvoltand pentru aceasta strategii orientate spre client foarte greu de egalat de concurenta. care este intr-o continua crestere. cu posibilitati (si proiecte) de penetrare a pietei externe. cu fomarea unui gigant de retail in ce ceea priveste extinderea retelei de magazine 3) inasprirea conditiilor de acordare a creditelor. 2) fuziunea Flanco-Flamingo. asta a facut si pana acum Domo. 4 oportunitati si 3 amenintari. A riscat si a castigat. puncte slabe. perioada de dezvoltare fiind stopată de una de regres. cu impact direct asupra practicii devenita comuna printre retaileri “credit doar cu buletinul” Analizand cele 4 elemente. propunem ca strategia Domo sa fie SW adica strategie agresiva. Fiind un brand cunoscut in toata tara. Domo este de asemenea inovatorul pietei. Concluzii si propuneri Apariţia pe piaţa românească a reţelei de magazine Domo a reprezentat începutul procesului de transformare a activităţii comerciale într-una modernă. prin care sa isi consolideze pozitia de pe piata si sa incerce noi modalitati de extindere nu ridica nici un semn de intrebare. este amplasat într-o zonă de interes – nodul feroviar Ploieşti Vest. 3 puncte slabe. Magazinul Domo Ploieşti Billa. a investit enorm in extindere zonala si in promovare. a dus preturile la un nivel cat mai scazut cu putinta. oportunitati si amenintari. De altfel. Concluzia este ca Domo este intr-o continua ascensiune. a incercat sa intampine cat mai efficient nevoile clientilor. macar datorita spoturilor captivante. care i-ar putea diminua din cota de piata: Altex a incheiat o intelegere cu Kaufland de a-si deschide cate un magazin in fiecare din unitatile noi deschise de lantul Kaufland. Capitolul VII. puncte forte. caracterizată printr-o mai bună satisfacere a cerinţelor consumatorilor şi totodată o eficientizare a activităţii. daca nu datorita produselor si srviciilor detinute. Domo Retail se bucura de o clientela foarte variata. Faptul ca Domo este “sfatuit” sa adopte o strategie agresiva. deoarece avem 14 puncte forte.Amenintarile pentru Domo pe piata electrocasnicelor ar fi: 1) miscarile concurentei.

Magazinul acordă o importanţă deosebită publicităţii pe care o realizează prin sumele cheltuite în acest scop şi prin alegerea modalităţilor de publicitate. personalul cunoaşte foarte bine : . Siemens. . Astfel. Braun. Zanussi. Bosch. În vederea desfăşurării unei activităţi eficiente la nivelul magazinului Domo Billa Ploieşti. Personalul magazinului este calificat şi are un rol important în luarea deciziei de cumpărare a clientului. prin firme de renume internaţional precum: Panasonic.modernizarea tehnologiei.asortimentul de mărfuri aflat în magazine.  creşterea eficienţei tehnicilor de recrutare. Philips. Whirlpool.caracteristicile tehnico-funcţionale ale produselor. .păstrarea poziţiei de lider pe piaţa românească. pliante şi cataloage de produse. alegerea şi sortarea mărfurilor în funcţie de marcă. Daewoo. . se propun:  creşterea volumului desfacerilor pentru produsele bine vândute în scopul creşterii profitului. . Rowenta. Modalităţile de publicitate sunt reprezentate de: publicitatea în presă. Tefal. vehicularea rapidă a mărfurilor pe sortimente comerciale către clienţi.  minimizarea consumului de resurse sau raţionalizarea diferitelor categorii de cheltuieli. în paralel cu perfecţionarea personalului de vânzare prin evaluarea calităţii activităţii acestuia.numărului clienţilor. publicitatea pe vehicole. Alături de dezvoltarea sistemelor informaţionale este nevoie de dezvoltarea în sistemului de urmărire a mişcării mărfurilor asistat de calculator. Indesit. prin utilizarea sistemului de evidenţă a mărfurilor după principiile şi instrumentele informaticii şi progresului informaţional. În viitor reţeaua de magazine Domo îşi propune următoarele obiective: . Sortimentul de mărfuri este foarte variat pentru a acoperi o gamă cât mai largă de nevoi ale consumatorilor. Sony.deschiderea de noi magazine regionale. 23 . prin calitate şi simplitate.  perfecţionarea metodelor de depozitare şi vânzare prin: constituirea unor stocuri optime de mărfuri.  perfecţionarea tehnologiilor comerciale prin modernizarea metodelor de stocare a mărfurilor în depozite. .condiţiile şi normele de utilizare. Toate elementele utilizate la obţinerea ambianţei magazinului au rolul de a atrage cât mai mulţi vizitatori.elementele de identificare a produselor.

24 .Ca direcţii de îmbunătăţire a activităţii este primordial să se dea importanţă procesului de cercetare a pieţei şi procesului de informare şi educare a consumatorilor.