Jalan cerita

:

Rumah NO. 33

Scene1 : (Senja: Pengenalan & pembinaan cerita) Camera start dengan zoom pada no.33 dan zoom out. Then, memperkenalkan para pelakon yg tengah bermain bola kat laman rumah. Video akan stop setiap kali memperkenalkan setiap pelakon. (Amer, aket, pipi, kamil, apis, ijat, awie, Nan). Pada ketika ni, Nan berada di kampong. Dah penat main.. Kamil tiba-tiba ajak potong rumput. Sebabkan itu mmg hobi kamil, so kawan-kawan yg lain pun layan je la. Sume bekerjasama menebas semak dan rumput di halaman rumah mereka. Scene 2: (Senja: Permulaan cerita) Tengah menebas dan memotong rumput, Amer terjumpa something dalam tanah. Dia mengorek2 tanah, then terjumpa kotak. Amer pun bukak kotak tu, dalam tu ade sebijik bola dgn sekerat nota yang tinggal separuh. Amir terus menyimpan nota tu sebaik saja die membacanya (dalam masa yg sama pipi nmpk tingkahlaku amir yg menyorokkan something, tp die xsangkakan apa2 pun). Kemudian barulah die memanggil kawan2 yang lain untuk melihat bola tu. Kebetulan bola diorg pun dah pecah, so diorg sume sgt suke dgn bola tu. Dalam notes tu tertulis (rabbit……).

Scene 3: (Malam: keadaan seperti biasa) Keadaan normal, makan sambil tgk piala dunia. Main game, layan FB, gurau2. Main perut. Usik2. Gelak2…

Scene 4: (Malam: Waktu tidur) Amir dah masuk tidur.. pada ketika tu, yg lain belum tidur lagi. Ijat baru balik dari pasar malam n baru beli topeng hantu. Sume org time tu berpakat nak takutkan amir. Dalam masa yg sama, amir didatangi mimpi mengenai arnab, bola, dan lembaga yg seperti hantu meminta amir mengembalikan bola itu. Ijat yg memakai topeng hantu tu pun, menakot-nakotkan amir sambil memegang amir yg tgh tidor tu. Amir terjaga, dan sgt terperanjat, then tanpa berfikir panjang, amir terus bukak laci n ambil pistol dan menembak kepala ijat. Amir sgt takot sebb hantu dlm mimpi tu sama dgn topeng yg dipakai ijat…

Scene 5: (Malam: Menenangkan)

Selepas kejadian itu, kawan2 yg lain terkejut, sedeh kecewa, menyesal, dan amir pada ketika tu seperti sudah giler dan tidak terurus. Kawan2 cuba menenangkan amir. Aket ternampak bola itu disebelah katil amir, dan terus membuangnyer ke luar tingkap rumah. Scene 6: (Siang: Keesokan harinya) Setelah selesai pengebumian jenazah ijat, sume org duduk termenung di dalam rumah sambil memikirkan kejadian semalam. Sume org berada dalam keadaan bingung. (Pada ketika ni, ade sedikit discussion, marah2, tuduh menuduh.dll) setelah selesai sume tu, bola jatuh bergolek dari atas tangga menuju ke kawasan mereka duduk iaitu di ruang tamu. Sume tergamam. Aket berasa hairan sebb semalam die dah buang jauh ke luar tingkap rumah. Kali ni, aket menendang jauh ke luar rumah di tengah jalan besar.

Scene 7: (Malam: Waktu tidur) Apis sepeti biasa dengan komputernya. Apis tgh sibuk memformat laptop clientnye. Tengah dia nk format laptop guna pendrive, tiba-tiba penutup pendrivenyer jatuh ke atas lantai. Apis tunduk ke bawah katil mencari penutup tu, tapi tak jumper.(Sound effect seram bajet ade hantu bawah katil). Then apis mengabaikan jer penutup tu. Die teruskan dgn mengformat laptop clientnyer. Tak lama kemudian, tiba2 pulak letrik terputus. Apis memandang aket, tp aket dah lame dibuai mimpi… Apis pon tidor la jgk sbb dah blackout. Scene 8: (Malam: Terdengar bunyi) Kali ni, aket pula yang mimpi, mimpi yg sama seperti amer. Rabbit, lembaga dan cahaya. Lembaga itu mintak bola itu dikembalikan. Then aket terjaga sebb terdengar bunyi something kat bawah. Aket bgn n cuba bukak lampu, tp blackout. Die capai torchlight kecik die, dan mengejutkan apis untuk turun ke bawah. Apis sgt mamai dan malas giler nak turun tgk. Tp aket xtaulah nape smgt sgt nk turun bawah tgk. Dalam perjalanan turun ke bawah, aket dah pon berada di dapor (dalam masa yg sama, da kucing keluar) rupa-rupanya kucing jer. Tp time tu, kebetulan apis terpijak something. Apis pon tunduk meraba2 di lantai, apis terlanggar cawan tak basoh (kling3). Then aket pon menuju ke arah bunyi tu. Apis akhirnya terjumpa penutup pendrive yg terjatuh tadi. Aket menuju ke arah bunyi tu, then Nampak lembaga yg sedang mencangkong. Apis gembira dgn penemuan tu dan terus berpusing untuk mendapatkan aket. Tanpa disangka, Aket sgt terperanjat dan die seperti telah diracuni wajah hantu itu, dan menyangkakan apis adalah hantu itu. Die pon memukul2 apis dgn torchlight bertubi2. Apabila apis dah terkulai.. barula die tersedar itu apis. Then, die menangis ketakutan, dan tekad untuk membunuh diri dgn mengelar leher dgn pisau dapor di dapor. Die menjerit. (Arghhhhh!!!) Scene 9: (Malam: Tersedar)

Pipi tersedar kerana terdengar jeritan seseorang. Die berlari ke bawah melihat apa yg sedang berlaku. Belum Sempat berbuat apa2, aket sudah pun terkulai jatuh di dapur. Kemudian kamil pun menyusul dan juga baru bgn dari tidur. Awie pun menyusul juga. Pipi sgt marah dan die bertekad untuk menghentikan sume ini. Tanpa membuang masa, pipi terflashback apa yg amer telah buat ketika jumpa bola itu. Then, dia terus mengejutkan amir yg masih trauma dgn kejadian tu. Pipi mendesak amir dgn bertanya “Amir, ape yg benda tu nak dengan kita amir!, Amir baik kau ckp ape yg kau sorokkan dr pengetahuan kitorg huh?” amir tak mampu berkata apa2, die hanya menudingkan jarinya ke arah dinding biliknya sahaja. Kamil pipi awie, mencari2 disekitar dinding itu. Habis sume diselongkar mereka. Pipi terjumpa something kertas di dalam poket seluar amir. Dan die baca ape yg tertulis di situ… (rujuk lampiran A2). Scene 10: (Siang: Mencari-cari) Then diorg berempat pun mencari2 kedai-kedai arnab dan bertanyakan pasal keratan surat tu. Mereka menjumpai jalan buntu… ketika mereka hampir putus asa.. Nan call kamil dari kampong. Kamil pon ceritakan segala2 apa yg terjadi dgn budak rumah diorg. Kebetulan, nan mengenali penjual arnab yg sgt masyur di FB. Nan pun suggest friends kepada kamil. Mereka berempat kemudiannya, pulang ke rumah dan add galacticos superb. Alangkah terkejutnya amir, semasa diorg tgh view profile galacticos superb tu, ade gambar lembaga yg mirip dlm mimpi die tu. Dan alangkah terkejutnya, di ujung patong lembaga tu, ade separuh lagi surat yg sama seperti yd mereka ada. Tanpa berlengah, awie mengajak diorg sume terus ke rumah galacticos superb. Rupa-rupanya galacticos superb tu kawan awie, halim. Scene 11: (Siang: Penemuan dan penghabisan) Semasa mereka sedang menuju ke kereta, awie yg agak tergesa2 telah dilanggar oleh kereta kerana tidak sempat untuk menoleh kiri kanan. Semasa awie dalam keadaan nazak, awie sempat memberitahu “pangsapuri rumah no.33” dan die terus mati. Pipi dan kamil terus meluncur laju kerumah no.33 itu. Dan akhirnya segala-galanya telah terjawab. Halim menceritakan segala-galanya.(sambil menunjukkan sebahagian surat itu lagi. Rujuk lampiran A1) Dulu, bola ni dimiliki oleh arwah atoknyer yg juga peniaga arnab. Bola ini adalah tinggalan nenek moyangnyer dahulu. Bola ini, dipuja bertujuan untuk memudahkan arnab2 ini dijaga. Bola ini hanya boleh dimiliki oleh yang berdarah keturunannya sahaja. Sekiranya dimiliki oleh org lain, hidup mereka akan menerima padah. Pada suatu hari, ketika atoknya sedang nazak, atoknya mewariskan bola ini kepada halim. Tp pada ketika itu, halim tinggal di Melaka, iaitu di rumah no.33 ini. Semasa dalam proses penghantaran pos, alamat yg tertulis itu sudah terkoyak dan hanya tinggal separuh. Posmen itu kemudiannya mungkin sudah tersilap alamat dan menghantar ke rumah kamu semua. Jadi, itulah sebabnya…… dan hidup pipi dan kamil kembali normal… dan perniagaan halim semakin maju… the ends

Lampiran:
Lampiran A1

Lampiran A2