You are on page 1of 4

Rancangan Pengajaran Harian KSSR Tahun 3

Mata pelajaran

: Pendidikan Jasmani

Kelas

: 3 Hijau

Bil. Murid

: 30 orang (14 lelaki, 16 perempuan)

Tarikh

: 18 Ogos 2014

Masa

: 7.30 pagi-8.00 pagi

Standard Kandungan

: Berkebolehan melakukan kemahiran guling belakang dengan lakuan yang betul

Standard Pembelajaran

: 1.4.1 Melakukan guling belakang
2.4.1 Mengenalpasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang
5.2.3 Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti

Objektif pembelajaran
1. Psikomoto
2. Kognitif
3. Afektif

: Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid dapat:
: Melakukan tiga daripada lima percubaan kemahiran guling belakang dengan lakuan yang betul.
: Menyatakan satu posisi badan yang betul semasa melakukan guling belakang.
: Seronok semasa melakukan guling belakang.

Element Merentas Kurikulum : keusahawanan
Bahan bantu mengajar
: papan anjal, pundi kacang dan tilam gimnastik

Bahagian/Masa

Aktiviti

Fokus Pembelajaran

Pengelolaan/Strategi PdP

Alatan/Catatan

Murid berpasangan. badan dan kaki untuk elakan daripada kecerceraan  meningkatkan julat pergerakan 1. 1. Murid berbaris mengambil giliran membuat guling belakang di atas papan anjal. 2. Murid B menghayun murid A ke depan dan kebelakang. 5.1. Permulaan (3 minit) 1. Ulang beberapa kali dan tukar peranan. Berbaris dan murid A akan dakap. Lutut dan dagu murid A harus rapat ke dada. Ulang aktiviti 4 sebanyak dua kali dan tukar peranan. Ulang sehingga semua murid dapat melakukan guling belakang menggunakan papan anjal. Ulang beberapa kali. 2. Perkembangan (12 minit) Regangan otot: Kepala Badan kaki Aktiviti 1: Buai Daku Aktiviti 2 : Guling belakang dari aras tinggi    meningkatkan suhu badan untuk aktiviti regangan meningkatkan kadar degupan jantung mewujudkan keseronokan   kedudukan guru dan murid dalam kawasan yang telah ditetapkan. 2) a) b) c) 2. Murid A dalam kedudukan dakap dan murid B membantu mengayun murid A ke depan dan ke belakang. Tilam gimnastik 1. Melakukan guling belakang di atas papan anjal yang beralaskan tilam gimnastik. Pilih pasangan sama jantina sahaja. Murid berpasangan. 4. 3. 3. Papan anjal Tilam gimnastik . 2. Bergumpul secara kelas. 6. 7. Memanaskan badan a) Lari setemapat selama 1 minit mengikut kelajuan dari perlahan ke laju dan ke perlahan semula. guru  regangan oto di bahagian kepala.

5. 9. Berdiri tegak di atas tilam. Ulang berapa kali 1.Aktiviti 3: Guling belakang atas tilam. 4. 1. Bawa tangan ke telinga sambil fleksi lutut. Melakukan guling belakang bergilir-gilir sambil menyepit pundi kacang. 6. Murid dalam kumpulan kecil membentuk barisan. 3. Luruskan tangan dan pindahkan berat badan dari kepala ke leher. Kemuncak (10 minit) Permainan kecil: Guling Tenggiling. 2. Murid bersedia 3. Murid berbaris mengambil giliran membuat gulingan belakang di atas tilam. Aplikasikan kemahiran guling belakang dalam permainan. Mencangkung dan melakukan guling belakang di atas tilam. Kumpulan yang paling banyak mengumpul pundi kacang dikira pemenang. Guling ke belakang dengan dagu menyentuh dada. Angkat pinggul dan tolak tangan. 1. 8. 2. 1. Letakkan tapak tangan di atas lantai dengan jari tangan menghala ke bahu. Tilam Pundi kacang . 7. 2. 3. luruskan kaki dan berdiri. Apabila kaki menyentuh lantai. 3. Rendahkan badan ke posisi mencakung dan rebahkanbadan ke belakang.

Pengukuhan : murid diberikan peluang melakukan aktiviti guling belakang di atas tilam. 2. a. Pengayaan : murid diminta melakukan pertandingan guling belakang di atas tilang dengan menyepit pundi kacang. Penutup: (5 minit) Aktiviti Gerak Kendur: 1. b. Borang penilaian. c. Refleksi: 1) 25 orang daripada 30 orang murid dapat mencapai standard yang lengkap. 1. Penilaian pengajaran dan pembelajaran: a. 2) Tindakan susulan. Mengembalikan sistem fisiologi beransur-ansur selepas digunakan secara aktif. Merehatkan dan memulihkan degupan jantung.4. 3. 3. Pemulihan : melakukan aktiviti dengan penyokong dengan bantuan tunjuk cara. b. 2. Buat refleksi dan soal jawab berkaitan dengan kemahiran yang telah dipelajari. Membuat regangan pada otot yang banyak digunakan semasa aktiviti dan permainan. Mengendurkan oto yang telah diregangkan secara aktif ketika bermain. Berjalan sekeliling kawasan permainan sambil menarik nafas. Lembaran kerja-memadankan otot-otot yang terlibat semasa melakukan guling belakang. .