You are on page 1of 4

Rancangan Pengajaran Harian KSSR Tahun 3

Mata pelajaran

: Pendidikan Jasmani

Kelas

: 3 Hijau

Bil. Murid

: 30 orang (14 lelaki, 16 perempuan)

Tarikh

: 18 Ogos 2014

Masa

: 7.30 pagi-8.00 pagi

Standard Kandungan

: Berkebolehan melakukan kemahiran guling belakang dengan lakuan yang betul

Standard Pembelajaran

: 1.4.1 Melakukan guling belakang
2.4.1 Mengenalpasti kedudukan badan semasa melakukan guling belakang
5.2.3 Menerima cabaran dan berasa seronok semasa melakukan aktiviti

Objektif pembelajaran
1. Psikomoto
2. Kognitif
3. Afektif

: Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid dapat:
: Melakukan tiga daripada lima percubaan kemahiran guling belakang dengan lakuan yang betul.
: Menyatakan satu posisi badan yang betul semasa melakukan guling belakang.
: Seronok semasa melakukan guling belakang.

Element Merentas Kurikulum : keusahawanan
Bahan bantu mengajar
: papan anjal, pundi kacang dan tilam gimnastik

Bahagian/Masa

Aktiviti

Fokus Pembelajaran

Pengelolaan/Strategi PdP

Alatan/Catatan

Murid berpasangan. 3. 1. Ulang beberapa kali dan tukar peranan. Murid A dalam kedudukan dakap dan murid B membantu mengayun murid A ke depan dan ke belakang. badan dan kaki untuk elakan daripada kecerceraan  meningkatkan julat pergerakan 1.1. skit Tilam gimnastik . Permulaan (3 minit) 1. Perkembangan 1 (4 minit) Regangan otot: Kepala Badan kaki Aktiviti 1: Buai Daku    meningkatkan suhu badan untuk aktiviti regangan meningkatkan kadar degupan jantung mewujudkan keseronokan Guru murid  regangan oto di bahagian kepala. 2) a) b) c) 2. Memanaskan badan a) Lari setemapat selama 1 minit mengikut kelajuan dari perlahan ke laju dan ke perlahan semula. 2.

Aplikasikan kemahiran guling belakang dalam permainan. Permainan kecil: Guling Tenggiling. Penutup: (5 minit) Papan anjal Murid dalam kumpulan kecil membentuk barisan. Merehatkan dan memulihkan degupan jantung. Melakukan guling belakang di atas papan anjal yang beralaskan tilam gimnastik. Ulang berapa kali Peraturan permainan 1. 1. Kemuncak (10 minit) Aktiviti 2 : Guling belakang dari aras tinggi Aktiviti 3: Guling belakang atas tilam. Berdiri tegak di atas tilam. 1. Mengendurkan oto yang telah Tilam Pundi kacang . 2. Kumpulan yang paling banyak mengumpul pundi kacang dikira pemenang. 4. Buat refleksi dan Tilam gimnastik 2. Ulang beberapa kali. Melakukan guling belakang bergilir-gilir sambil menyepit pundi kacang. 2. 1.(4 minit) (4 minit) 3. Mencangkung dan melakukan guling belakang di atas tilam.    Aktiviti Gerak Kendur: 1. 3.

soal jawab berkaitan dengan kemahiran yang telah dipelajari. 3. Refleksi: diregangkan secara aktif ketika bermain. . Mengembalikan sistem fisiologi beransur-ansur selepas digunakan secara aktif.