You are on page 1of 8

SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST

31700 MALIM NAWAR
PERAK DARUL RIDZUAN

KERTAS KERJA
Projek Besar
MINGGU BAHASA CINA 2016

TARIKH
25 - 29 Julai 2016

TEMPAT
Sekolah Kebangsaan Methodist Malim Nawar

Masyarakat Cina di Malaysia juga kaya dengan warisan kesenian budayanya yang tersendiri. makanan. Orang Cina di Malaysia merupakan kaum yang kedua besar di negara ini. Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai masyarakat yang berbilang bangsa. Bahasa Cina merupakan bahasa utama bagi masyarkat Cina. penerangan dan kuiz.1. pembangunan ekonomi di negara China kebelakangan ini telah menyebabkan bahasa Cina menjadi bahasa yang berkembang dengan pesat di dunia. terutamanya pasaran di negara China yang mempunyai lebih daripada 1. 2. kaum dan agama. murid-murid dapat mempelajarai perkataan-perkataan yang berkaitan dengan budaya masyarakat Cina dari segi pakaian tradisional.0 Pengenalan Bahasa bukan sahaja memainkan peranan penting untuk kesinambungan budaya. . tetapi juga mampu menjadi alat penyebaran ilmu dan perpaduan. perayaan. Dengan mempelajari Bahasa Cina kita mampu mengenali identiti masyarakat Cina melalui budaya dan adat resam yang terdapat dalam kalangan masyarakat tersebut.3 bilion penduduk. Melalui persembahan. Ketika seseorang berusaha berkomunikasi dengan orang-orang yang berbeza budaya dan menyesuaikan perbezaannya.membuktikan bahawa budaya itu dipelajari. pameran. Keupayaan bertutur dalam bahasa Mandarin dapat meningkatkan daya saing seseorang di pasaran dunia. Selain itu. peralatan dan lain-lain. Kebudayaan mempunyai hubungan erat dengan masyarakat.0 Rasional Program minggu Bahasa Cina yang dirancangkan ini akan dapat membantu murid-murid agar lebih mengenali kebudayaan masyarakat Cina di Malaysia melalui pembelajaran perkataan-perkataan dalam Bahasa Cina. Dalam negara Malaysia kita didedahkan dengan pelbagai jenis bahasa.

4. penerangan dan kuiz. Mereka dapat mempelajari mendengar dan menyebut perkataan-perkataan dengan menggunakan Bahasa Cina melalui persembahan.0 Objektif Program minggu Bahasa Cina ini bertujuan untuk membantu murid-murid mempelajari pengetahuan Bahasa Cina secara bertema.0 Tempoh dan Tempat pelaksanaan Tempoh : 25 – 29 Julai 2016 Masa : Perhimpunan hari Isnin. 3.3. . waktu rehat Tempat : Tapak Perhimpunan SK Methodist Malim Nawar 5. Mendedahkan Bahasa Cina kepada murid yang tidak mengambil Bahasa Cina sebagai bahasa tambahan. Projek ini dijalankan agar warga Sekolah Kebangsaan Methodist Malim Nawar dapat: 1. 4. pameran. Mengisi masa terluang dengan perkara berfaedah. Mengukuhkan perbendaharaan kata murid terhadap budaya masyarakat Cina. 6. Minggu Bahasa Cina ini bertemakan Kebudayaan Cina.0 Sasaran Semua murid-murid. Menambahkan ilmu pengetahuan dalam Bahasa Cina. semasa aktiviti pagi. Menunjukkan kepekaan pihak sekolah tentang pentingnya Bahasa Cina kepada murid-murid. 5. Memupuk minat murid terhadap Bahasa Cina. 2.

Indhira a/p Thirunavukarasu (Guru Besar SK Methodist Malim Nawar) Pengerusi : Pn.6.0 Jawatankuasa Projek Penasihat : Pn. Ng Lee Shan Setiausaha : Wong Siew Chin (Guru Pelatih IPG Kampus Ipoh) Bendahari : Tan Yee Jing (Guru Pelatih IPG Kampus Ipoh) . Suhaila bt Ismail (Penolong Kanan Hal Ehwal Murid) Mentor : Pn.

2.7.2016 - Wong Siew Chin 28. Setiap darjah seorang  pemenang setiap hari.2016 Bahasa Cina (Isnin)  Persembahan Waktu perhimpuna  murid Sesi GURU BERT/J Semua guru n 26.7.7.7. AKTIVITI TARIKH Perasmian Minggu 25. Kuiz Bahasa Cina 26. 5.2016 Wong Siew Chin Perkataan Bahasa (Jumaat) Tan Yee Jing Cina Semasa (一、二、三、四、 aktiviti pagi 五、六、七、八、 Gimik perasmian – (Selasa - waktu rehat 4.7. 2.7.  nama keluarga penerangan Pameran dan  CATATAN dua kumpulan. 3 – Tan Yee Jing  Tahun 4.2016 Tan Yee Jing Perayaan (Selasa Khamis)  (26/7) Makanan  (27/7) Pakaian aktiviti pagi Semasa (28/7) 3. 6 – .7. Murid dibahagi kepada Sesi menulis 29.2016 - Wong Siew Chin penerangan 28.0 Tentatif Program Sasaran : Semua Murid Tempat : Tapak Perhimpunan BI L 1.  Tahun 1.2016 Tan Yee Jing  kaligrafi Persembahan murid –  tarian kipas Sesi penerangan –  Perayaan  Tahun Baru Cina  Perayaan Duan Wu  Perayaan Kuih Bulan  Makanan  Kuih Bakul  Bak Cang  Kuih Bulan  Tang Yuan  Pakaian  Cheong Sam  Sham Fu  Pakaian Dinasti  Ching Guru menyoal berdasarkan penerangan yang telah Khamis) diberi pada hari Semasa  berkenaan.

Hasil kerja dikutip dan dinilai mengikut dua kategori. Sesi membuat 29.2016 Wong Siew Chin Tang Lung (Jumaat) Tan Yee Jing  di papan kenyataan.  Murid kelas Bahasa Cina  Murid bukan kelas  Bahasa Cina Guru memaparkan hasil tulisan yang paling cantik bagi setiap darjah 5.九、十)  Wong Siew Chin Setiap murid akan diberi kertas yang mengandungi perkataan cina 1 hingga  10.7. . tali dan straw. Guru membimbing  murid menulis. Murid membuat Tang Lung yang mudah Sebelum dengan menggunakan pulang kertas warna.

50 2. Hadiah Kuiz 2. __________________________ (PN. SUHAILA BT ISMAIL) Penolong Kanan Hal Ehwal Murid SK Methodist Malim Nawar .0 Anggaran Perbelanjaan BI L PERKARA HARGA (RM) KUANTITI JUMLAH (RM) 1.00 JUMLAH KESELURUHAN 13.8.0 Penutup Adalah diharapkan program ini dapat memberikan pendedahan kepada warga sekolah mengenai kepentingan dan kegunaan Bahasa Cina pada masa kini dan masa akan datang.50 9. Kad Manila 0.70 5 3. ______________________ (WONG SIEW CHIN) Setiausaha Projek Minggu Bahasa Cina SK Methodist Malim Nawar Disemak oleh.00 1 4. Styrofoam 4.00 3 6.00 3. Disediakan oleh. Semoga progam ini dapat dijalankan dengan lamcar dan mencapai objektif yang telah ditetapkan.

_____________________________ (PN.Diluluskan oleh. INDHIRA A/P THIRUNAVUKARASU) Guru Besar SK Methodist Malim Nawar .