You are on page 1of 6

SEKOLAH KEBANGSAAN LAGUNA MERBOK

08000 SUNGAI PETANI KEDAH

KERTAS KERJA
Program Senamrobik Sihat Selalu
Anjuran
Guru Pelatih
Institut Pendidikan Guru Kampus Sultan Abdul Halim
dan
Warga Sekolah Kebangsaan Laguna Merbok

Tempat
Dataran Perhimpunan Sekolah Kebangsaan Laguna Merbok

1.0

PENDAHULUAN

Di samping itu. kerajinan melakukan aktiviti bersenam juga dapat diterapkan kepada semua murid dan guru Sekolah Kebangsaan Laguna Merbok. Aktiviti kecergasan iaitu senamrobik yang bakal dilaksanakan di sekolah ialah satu program yang amat sesuai dijalankan bagi memupuk gaya hidup sihat dan cergas supaya dapat dipraktikkan dalam kehidupan seharian murid-murid sejak dari kecil hingga dewasa. Tambahan pula. . Matlamat program ini adalah untuk melahirkan generasi murid yang cergas dan sihat serta memupuk minat murid agar sentiasa bersenam di sepanjang minggu dan seterusnya sepanjang kehidupan mereka. pengetahuan dan amalan kesihatan dan kecergasan dalam kehidupan sehari-hari ke arah “rakyat yang sihat akan melahirkan negara maju”. setiap murid akan tertarik untuk melakukannya kerana senaman ini dilakukan dengan iringan muzik beserta dengan gaya senaman yang dapat menyihatkan tubuh badan. cergas dan produktif melalui pemupukan nilai. Kedah sekali gus melahirkan murid dan guru yang aktif dan sihat serta cergas. aktiviti senamrobik ini dapat dipraktikkan oleh murid semasa waktu lapang sebagai wahana untuk menjadi diri lebih sihat dan berkualiti.0 RASIONAL Matlamat program ini bertujuan untuk membolehkan pelajar menjadi sihat. Kami sebagai guru pelatih daripada IPG Kampus Sultan Abdul Halim sesuai menjalankan program ini bagi memberi pengalaman pengelolaan aktiviti yang sihat ini untuk dipraktikkan di sekolah. Taraf kecergasan ini dapat dilaksanakan melalui gaya hidup sihat dengan melakukan aktiviti-aktiviti bersenam dan bersukan secara teratur bagi menjamin taraf kecergasan warga sekolah yang optimum. Menerusi senamrobik. Sungai Petani. program ini juga bertujuan membina keyakinan diri murid tidak malu melibatkan diri di dalam aktiviti cergas seperti senamrobik dan sukan. sikap. 2. Di samping itu.Kementerian Pendidikan Malaysia mengharapkan agar setiap murid mengamalkan gaya hidup sihat. Kami juga berharap bahawa aktiviti senaman jenis ini menjadi rutin dan dilakukan tiga kali seminggu agar sihat selalu.

3. 3. 4.2 Menggalakkan murid untuk mempraktikkan gaya hidup yang sihat.10 Mempertingkatkan kardiovaskular. emosi dan sosial.6 Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek. 3. ketangkasan dan kelajuan. 3.3 Mengeratkan silaturahim antara murid dan guru. 3.0 OBJEKTIF 3. . 3. prinsip latihan dan langkah-langkah keselamatan yang perlu dipatuhi.15 – 7. rohani. jasmani kekuatan dengan daya tahan membina otot serta daya tahan meningkatkan kelenturan badan.3. 3.1 Memberi peluang kepada murid melakukan aktiviti cergas dan sihat di sekolah. 3. 3. toleransi kepimpinan dan disiplin.7 Menghargai diri sendiri serta bertindak untuk melahirkan dan mempertingkatkan kesihatan dan kesergasan.5 Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertai aktiviti yang disediakan.9 Memahami konsep kecergasan.11 Memperkembangkan sahsiah melalui interaksi yang sihat di dalam kegiatan kecergasan jasmani dan kerjasama.45 pagi sukan seperti semangat kesukanan. 3.0 TEMPOH PELAKSANAAN Hari : Selasa Jam : 7.8 Memperoleh pengetahuan asas tentang proses pertumbuhan dan perkembangan tubuh badan manusia serta keperluan kesihatan berkaitan.4 Mengisi masa terluang murid.

6.Tempat : Dataran Perhimpunan SK Laguna Merbok 5. Nazri bin Hassan Guru Pelatih: Nur Atiqah binti Ibrahim Nurul Azwa binti Ahmad Nur Syifa binti Amir Hamzah Nur Syahirah binti Mohd Saibon 7. Rosnah Binti Kassim (Pen.0 AHLI JAWATANKUASA Pengerusi: En. Kanan Pentadbiran) Pn.0 KUMPULAN SASARAN Semua warga Sekolah Kebangsaan Laguna Merbok. Zamuri Bin Ladening (Guru Besar SK Laguna Merbok) Naib Pengerusi: Pn. Sakdah Binti Zakaria Mentor Projek: En. Kanan Hal Ehwal Murid) En.0 TENTATIF PROGRAM . Muaini Binti Rasib (Pen. Mohd Razlan Bin Yaacob (Pen. Kanan Kokurikulum) Penyelaras: Pn.

saya memutuskan untuk melaksanakan projek ini seperti berikut : Bil.45 pagi 8.Masa 7.  Membuat penilaian kemampuan dan kebolehan untuk menguruskan projek.0 Aktiviti/Program Murid berkumpul di dataran perhimpunan Program Senamrobik Sihat Selalu Ucapan guru bertugas Bersurai STRATEGI PELAKSANAAN Bagi melicinkan perjalanan penyediaan projek ini.  Menyediakan kertas kerja untuk diluluskan oleh pihak 2. PELAKSANAAN Perancangan HURAIAN  Mencari idea melalui aktiviti sedia ada yang telah dijalankan oleh sekolah untuk dijadikan projek. Persediaan 3.  Menjalankan latihan pergerakan.  Membuat persediaan sistem audio bersama guru yang bertanggungjawab.15 pagi 7.  Memastikan kawasan menjalankan program selamat.  Penyediaan laporan bertulis untuk portfolio Internship.30 pagi 7.  Berbincang bersama guru mentor. . Pelaksaan sekolah.  Memilih muzik yang sesuai dengan klien. STRATEGI 1.  Memastikan murid berada dalam kedudukan yang selesa 4 Pelaporan untuk melakukan pergerakan.

...0 PENUTUP Diharapkan agar program yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. ZAMURI BIN LADENING) Guru Besar Sekolah Kebangsaan Laguna Merbok ..... Oleh itu............................................9.................... ... Semoga segala aktiviti yang akan dilaksanakan ini dalam program senamrobik ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian murid di samping memberikan keseronokan kepada murid...... (EN NAZRI BIN HASSAN) Mentor Guru Pelatih PISMP BM Sekolah Kebangsaan Laguna Merbok Disahkan oleh.... ...... (EN.. ……………………………. Disediakan oleh.... (NURUL AZWA BINTI AHMAD) Guru Pelatih PISMP BM IPG Kampus Sultan Abdul Halim Disemak oleh.................. kerjasama daripada pihak tuan amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih......