You are on page 1of 10

TEMPAT

MASA
JENIS AYAT YANG

UTM SKUDAI, Johor
12.15 tengah hari
PENGGUNAAN LOKER SILA DAPATKAN KUNCI DI KAUNTER

GRAMATIS

DENGAN BAYARAN DEPOSIT RM 10.00
Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan songsang.

ANALISIS

Subjek bagi ayat ini ialah PENGGUNAAN LOKER’ merupakan sejenis

KONSTITUEN

kata kerja yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek,

AYAT

iaitu kata kerja yang mengambil tugas kata nama. Predikat yang
digunakan dalam ayat ini pula ialah ‘SILA DAPATKAN KUNCI DI
KAUNTER DENGAN BAYARAN DEPOSIT RM10.00’ merupakan frasa
kerja. Ragam ayat yang digunakan ialah ayat aktif.
SUBJEK
Frasa kerja

PREDIKAT
Frasa kerja

PENGGUNAAN

SILA DAPATKAN KUNCI DI KAUNTER

LOKER

DENGAN BAYARAN DEPOSIT RM 10.00

merupakan sejenis kata kerja yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek. Johor 1. merupakan frasa nama SUBJEK Frasa kerja PREDIKAT Frasa nama SILA KEMBALIKAN KE KAUNTER HADAPAN SELEPAS TUALA SAUNA DIGUNAKAN . Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar.00 tengah hari SILA KEMBALIKAN TUALA SAUNA KE KAUNTER HADAPAN GRAMATIS SELEPAS DIGUNAKAN. iaitu unsur frasa KONSTITUEN subjek mendahului frasa predikat. Jenis ayat ini ialah ayat silaan kerana AYAT ayat ini menggunakan kata silaan. Subjek bagi ayat ini ialah ‘SILA KEMBALIKAN TUALA SAUNA’.TEMPAT MASA JENIS AYAT YANG UTM SKUDAI. iaitu ‘sila’ sebelum kata kerja dengan memepersilakan seseorang. Predikat bagi ayat ini ialah ‘KE KAUNTER HADAPAN SELEPAS DIGUNAKAN’.

iaitu unsur frasa KONSTITUEN subjek mendahului frasa predikat.00 tengah hari Tidak dibenarkan menggunakan kad matrik orang lain. Jenis ayat ini ialah ayat larangan AYAT kerana terdapat sejenis ayat larangan yang bersifat umum tidak menggunakan kata larangan dan tidak menerima partikel-. merupakan frasa kerja.TEMPAT MASA JENIS AYAT YANG IPG Kampus Sultan Abdul Halim 2. SUBJEK Frasa kerja PREDIKAT Frasa kerja Tidak dibenarkan menggunakan kad matrik orang lain . Subjek bagi ayat ini ialah ‘Tidak dibenarkan’. merupakan sejenis frasa kerja yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek. Predikat bagi ayat ini ialah ‘menggunakan kad matrik orang lain’. GRAMATIS Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar.

Ayat pertama adalah ‘SILA DAFTAR DI KAUNTER SEBELUM MENGGUNAKAN KOLAM RENANG’. merupakan sejenis kata kerja yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek. Predikat bagi ayat ini ialah ‘SEBELUM MENGGUNAKAN KOLAM RENANG’. manakala ayat kedua adalah ‘SILA BAYAR DI KAUNTER SEBELUM MENGGUNAKAN KOLAM RENANG’. Subjek bagi ayat ini ialah ‘SILA DAFTAR DAN BAYAR DI KAUNTER’. Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar.00 petang JENIS AYAT YANG SILA DAFTAR DAN BAYAR DI KAUNTER SEBELUM MENGGUNAKAN GRAMATIS KOLAM RENANG. merupakan frasa kerja. iaitu unsur frasa KONSTITUEN subjek mendahului frasa predikat.TEMPAT MASA Putrajaya 5. Jenis ayat ini ialah ayat majmuk AYAT gabungan kerana ayat ini terdiri daripada dua ayat yang dijadikan satu dengan cara menggabungkan ayat-ayat tersebut menggunakan kata hubung ‘dan’. SUBJEK Frasa kerja PREDIKAT Frasa kerja SILA DAFTAR DAN SEBELUM MENGGUNAKAN KOLAM BAYAR DI KAUNTER RENANG .

Predikat bagi ayat ini ialah ‘SEBANYAK RM50. GRAMATIS Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar. merupakan frasa kerja. iaitu unsur frasa KONSTITUEN subjek mendahului frasa predikat.00 AKAN DIKENAKAN UNTUK PEMBUKAAN RANTAI’.TEMPAT MASA JENIS AYAT YANG Pulau Pinang 5. Jenis ayat ini ialah ayat penyata AYAT kerana bertujuan menyatakan atau memberikan keterangan tentang sesuatu hal.00 akan dikenakan untuk pembukaan rantai.00 petang Denda sebanyak RM50. merupakan sejenis kata kerja yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek. SUBJEK PREDIKAT Frasa kerja Frasa kerja DENDA SEBANYAK RM50.00 AKAN DIKENAKAN UNTUK PEMBUKAAN RANTAI . Subjek bagi ayat ini ialah ‘DENDA’.

Jenis ayat ini ialah ayat penyata AYAT kerana bertujuan menyatakan atau memberikan keterangan tentang sesuatu hal. SUBJEK PREDIKAT Frasa nama Frasa nama SURAU ADALAH UNTUK IBADAT SOLAT SAJA SELAIN DARI ITU SILA TINGGALKAN TEMPAT INI . Selangor 7.TEMPAT MASA JENIS AYAT YANG Surau Darusalam Puchong. Subjek bagi ayat ini ialah ‘SURAU’. Predikat bagi ayat ini ialah ‘ADALAH UNTUK IBADAT SOLAT SAJA SELAIN DARI ITU SILA TINGGALKAN TEMPAT INI’. iaitu unsur frasa KONSTITUEN subjek mendahului frasa predikat. merupakan sejenis kata nama yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek.45 malam SURAU ADALAH UNTUK IBADAT SOLAT SAJA SELAIN DARI ITU GRAMATIS SILA TINGGALKAN TEMPAT INI Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar.

TEMPAT MASA Kota Tinggi. SUBJEK Frasa kerja PREDIKAT Frasa sendi nama SILA TUTUP SEMULA BAGI MENGELAKKAN ANJING LIAR PINTU PAGAR MEMASUKI KAWASAN SURAU . iaitu unsur frasa KONSTITUEN subjek mendahului frasa predikat.30 malam JENIS AYAT YANG SILA TUTUP SEMULA PINTU PAGAR BAGI MENGELAKKAN ANJING GRAMATIS LIAR MEMASUKI KAWASAN SURAU Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar. Predikat bagi ayat ini ialah ‘BAGI MENGELAKKAN ANJING LIAR MEMASUKI KAWASAN SURAU’. Johor 7. Jenis ayat ini ialah ayat silaan kerana AYAT ayat ini menggunakan kata silaan. merupakan sejenis kata kerja yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek. iaitu ‘sila’ sebelum kata kerja dengan mempersilakan seseorang. Subjek bagi ayat ini ialah ‘SILA TUTUP SEMULA PINTU PAGAR’.

. iaitu unsur frasa KONSTITUEN subjek mendahului frasa predikat. Jenis ayat ini ialah ayat penyata AYAT kerana bertujuan menyatakan atau memberikan keterangan tentang sesuatu hal.TEMPAT MASA JENIS AYAT YANG Pulau Pinang 3. merupakan sejenis kata nama yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek. GRAMATIS Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar. Predikat bagi ayat ini ialah ‘diletak ditempat yang tidak dibenarkan akan dirantai’. Subjek bagi ayat ini ialah ‘kenderaan’.00 petang Kenderaan yang diletak di tempat yang tidak dibenarkan akan dirantai. SUBJEK Frasa nama Kenderaan PREDIKAT Frasa kerja yang diletak di tempat yang tidak dibenarkan akan dirantai.

iaitu unsur frasa subjek mendahului frasa predikat. SUBJEK Frasa nama ANDA PREDIKAT Frasa kerja BERADA DI ZON TIDAK MEROKOK . merupakan sejenis kata kerja yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek.TEMPAT MASA JENIS AYAT YANG Pulau Pinang 3.00 petang ANDA BERADA DI ZON TIDAK MEROKOK GRAMATIS Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS KONSTITUEN AYAT binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar. Subjek bagi ayat ini ialah ‘ANDA’. Predikat bagi ayat ini ialah ‘BERADA DI ZON TIDAK MEROKOK’. Jenis ayat ini ialah ayat penyata.kerana ayat ini bertujuan menyatakan atau memberikan keterangan tentang sesuatu hal.

Jenis ayat ini ialah ayat tanya tanpa AYAT kata Tanya yang disertai partikel tanya ‘kah’. Puchong SelangoR 5. SUBJEK PREDIKAT Frasa nama Frasa kerja SUDAHKAH ANDA MENERIMA RESIT PEMBELIAN .TEMPAT MASA JENIS AYAT YANG Giant. Subjek bagi ayat ini ialah ‘SUDAHKAH ANDA’. Predikat bagi ayat ini ialah ‘MENERIMA RESIT PEMBELIAN’. iaitu unsur frasa KONSTITUEN subjek mendahului frasa predikat.50 petang SUDAHKAH ANDA MENERIMA RESIT PEMBELIAN GRAMATIS Bentuk susunan ayat di atas merupakan ayat susunan biasa kerana ANALISIS binaan ayat tersebut mempertahankan pola dasar. merupakan sejenis kata kerja yang penggunaannya dalam ayat berfungsi sebagai subjek. yang diletakkan pada unsur yang dijadikan fokus atau judul ayat.