You are on page 1of 12

INSTITUT PENDIDIKAN GURU

KAMPUS RAJA MELEWAR
SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN
GERKO (WAJ 3109)
KERTAS KERJA:
KURSUS KEPEGAWAIAN HOKI 2013
TARIKH :
**OKTOBER 2013

TEMPAT :
PADANG HOKI, IPG KAMPUS RAJA MELEWAR,
NEGERI SEMBILAN

1.0. PENGENALAN

[Type text]

PISMP TESL SJKT JANUARI 2013

Hoki adalah salah satu permainan yang tertua dan popular di Malaysia. 4. OBJEKTIF [Type text] PISMP TESL SJKT JANUARI 2013 . 3.0. Oleh yang demikian. Pertandingan hoki ini dijalankan secara berpasukan. Program ini akan dirancang dan dilaksanakan oleh guru-guru pelatih PISMP Tesl 2 Sjkt Ambilan Jan 2013. 2. pengadilan. Bermula daripada itu. Para peserta akan menjalani acara sukan ini secara bergilir-gilir dan memungut mata untuk pasukan. ia tidak popular seperti bola sepak.Sukan hoki mula sikenali sebagai sukan demonstrasi di Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan dijadikan salah satu sukan yang dipertandingkan pada tahun 1928. RASIONAL Kursus kepegawaian hoki ini dilaksanakan adalah untuk merealisasikan hasrat yang ingin dicapai oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) khususnya Bahagian Pendidikan Guru (BPG) dalam melahirkan guru-guru lepasan Institut Perguruan Malaysia (IPM) yang berkualiti. guru-guru tersebut dapat menimba pengalaman yang luas sebagai persediaan yang diperlukan dalam mendukung profession perguruan ini.0. Di samping itu. Namun begitu. guru-guru pelatih dapat memperoleh pelbagai pengetahuan dari pelbagai aspek seperti aspekaspek pentadbiran. badminton dan sepak takraw. kursus kepegawaian hoki ini amatlah berguan sebagai persediaan kepada guru-guru pelatih khususnya guru pelatih PISMP Ambilan Jan 2013 dan warga institut khususnya dan seterusnya dapat mempraktikkan segala kemahiran yang ada dan digunakan pada masa hadapan. Unit Kokurikulum Institut Pendidikan Guru Kampus Raja Melewar (IPRM) ingin menganjurkan Kursus Kepegawaian Hoki. MATLAMAT Kursus Kepegawaian hoki ini dapat memberikan pendedahan awal tentang permainan hoki kepada guru-guru pelatih mengenai suasana pengurusan hoki sebenar apabila berada di sekolah kelak. Menerusi kursus ini juga.0. Oleh itu. pengurusan pertandingan dan perkara-perkara lain yang berkaitan dengan pertandingan hoki ini. Ia dimainkan oleh semua peringkat umur. hoki mula dimainkan dalam Sukan Olimpik.

0. pengurusan pertandingan dan cara pengadilan dalam pertandingan hoki. pengalaman dan kemahiran asas dalam aspek teknikal dan penganjuran sesuatu pertandingan. JAWATANKUASA PELAKSANAAN Ahli Jawatankuasa Induk [Type text] PISMP TESL SJKT JANUARI 2013 . IPGKRM) Penyelaras : Encik Tamilchelvan a/l Periasamy (Pensyarah. Menambahkan ilmu pengetahuan. Unit Kokurikulum. 5. 3. Memahami tentang peraturan. 2. Menjana idea mengenai aktiviti yang boleh dilaksanakan oleh bakal guru ketika mereka berada di alam pekerjaan yang sebenar kelak. 5. IPGKRM) Bendahari : (Pegawai Ekskutif Kanan.0. Unit Kokurikulum.1. IPGKRM) 6. Mengeratkan lagi semangat persaudaraan dan semangat kesukanan dalam kalangan guru-guru pelatih PISMP Ambilan Jan 2013. Mahendar Singh a/l Nahar Singh (Timbalan Pengarah IPGKRM) Pengerusi : Encik Zulkifli bin Haji Zakaria (Ketua Jabatan. Memupuk nilai-nilai murni dalam kalangan anggota pasukan seperti saling berkerjasama dan tolong-menolong dalam mencapai objektif sesebuah pasukan. JAWATANKUASA INDUK Penaung : Tuan Haji Musa Abdullah (Pengarah IPGKRM) Penasihat : Dr. 4.

Tamilchelvan a/l Periasamy Pengerusi : Praveen Naidu a/l Kalai Selvem Naib Pengerusi : Vinothini a/p Linggam Setiausaha : Aurdie Sabrina ak Gon Bendahari : Nuramalina binti Zainal Abidin Ahli Jawatankuasa Kecil [Type text] PISMP TESL SJKT JANUARI 2013 .Pensyarah penasihat : En.

Kanasan .AJK Persiapan Padang AJK Alatan Nor Atikah bt Jasli (K) Indirakumar a/l Sathasivam (K) Hasliana bt Abu Hassan Hidayatul Eqmal bt Yusof Akmar Marlisa anak Luas Suthersan a/l Govindasamy Yustina anak Kulok AJK Pertandingan AJK Hadiah Kannah a/l Suresh (K) Syaeeza Liana bt Ramli (K) Stephanie Kiew Siti Farrah Aimie bt Mohamad Ali Racheal Lim Alvintony a/l Anttoneysamy AJK Makanan dan Minuman AJK Keselamatan & kecemasan Satriana bt Aras (K) Rexqal anak Traval (K) Nur Aisyah Amirah bt Onn Diyana bt Anuar Munirah bt Jamaluddin Navamalar a/p K.

4. Tempat : Padang Astaka.2. IPGKRM.30 petang 9. **9. 8. Senarai pasukan yang bertanding adalah seperti Lampiran A. Pra Sekolah dan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Tesl.1.2. 8.1. 9.3.0 CADANGAN MASA DAN TEMPAT PELAKSANAAN 9.0. **8. .7.2. Disertai oleh 6 kumpulan yang terdiri daripada Unit PPISMP Ambilan Jun 2011 iaitu Unit Penddikan Seni.0. 2 lagi terdiri daripada Unit PISMP Bahasa Melayu dan Matematik. ANJURAN Unit TESL 2 SJKT PISMP Ambilan Jan 2013 IPGKRM. Hari : Isnin 9. Butiran aktiviti adalah seperti berikut : 9.2. Masa : 4.00 petang – 6. IPGKRM.2.2.3. Tarikh : 03 September 2012 9.2. Aktiviti ini dijangka akan dijalankan pada minggu pertama bulan September iaitu 03 September 2012 bertempat di Padang Astaka.1. SASARAN PESERTA 8. Setiap kumpulan terdiri daripada 8 orang termasuk pemain simpanan.

PERTANDINGAN HOKI Pertandingan hoki kali ini dijalankan menggunakan sitem Liga 1 Kumpulan.30 petang - Taklimat oleh penyelaras 5.00 petang - Semua guru pelatih berkumpul di Padang Astaka. Rujuk Lampiran B untuk anggaran perbelanjaan : **11.1.30 petang - Pertandingan hoki tamat - Pengumuman keputusan dan majlis penyampaian hadiah - Bersurai 12.15 petang - Ketibaan para tetamu Ucapan Perasmian oleh Ketua Jabatan Unit Kokurikulum. Sistem ini membenarkan setiap pasukan menghabiskan beberapa pusingan permainannya sebelum disingkirkan daripada pertandingan seterusnya. kumpulan yang menjadi johan dan naib johan akan bertanding di bawah sistem kalah mati di dalam pertandingan separuh akhir seperti berikut : a) Johan A lawan Naib Johan B .**10. IPGKRM 4. KUMPULAN A Pasukan A1 Pasukan A2 Pasukan A3 KUMPULAN B Pasukan B1 Pasukan B2 Pasukan B3 Selepas pertandingan.00 petang - Guru pelatih bergerak ke tempat pertandingan dan pertandingan dimulakan.0 ATUR CARA MAJLIS Tentatif majlis diaturkan seperti di bawah : 4.0 ANGGARAN PERBELANJAAN 10.0. IPGKRM 4. 6.

b) Naib Johan A lawan Johan B Selepas pertandingan separuh akhir. Disemak oleh.0. PENUTUP Aktiviti ini diharapkan dapat memberi panduan kepada para guru pelatih yang menyertai program ini tentang pengurusan sesuatu aktiviti sukan dijalankan. **15.0 PERATURAN PERTANDINGAN Pertandingan hoki ini dijalankan mengikut undang-undang permainan hoki persatuan Hoki Malaysia (PHM) dan persatuan Hoki Antarabangsa(FIH) yang dikuatkuasakan sekarang dan peraturan am MSSM. Di samping itu. Disediakan oleh.0 MASA PERTANDINGAN Masa pertandingan hoki kali ini adalah mengikut persetujuan dalam mesyuarat pelarasan kursus Kepegawaian Hoki iaitu 7 minit masa pertama. 13. dapat memupuk semangat kerjasama dan berpasukan yang kuat yang menjadi tunggak dalam pendidikan di negara ini. Manakala pasukan-pasukan yang kalah dalam pertandingan separuh akhir akan bertandingan untuk merebut kedudukan ketiga dan keempat. 1 minit rehat dan 7 minit lagi untuk masa kedua iaitu 7:1:7. 14. JADUAL PERTANDINGAN Rujuk Lampiran C 16. _________________ ______________________ (Aurdie Sabrina ak Gon) (Praveen Naidu a/l Kalai Selvam) . pasukan Johan dalam setiap kumpulan akan bertanding merebut kedudukan Johan dan Naib Johan dalam pertandingan akhir.0.

Unit Kokurikulum. Disahkan oleh.Setiausaha. PPISMP Ambilan Jun 2011. ________________ (Encik Tamilchelvan a/l Periasamy) Penyelaras. Pertandingan Hoki. IPGKRM **Lampiran A . Pertandingan Hoki Pertandingan Hoki. PPISMP Ambilan Jun 2011. Pengerusi.

Bil. 11.00 Unit . 16. 2. **Lampiran B Perbelanjaan Mini Karnival Hoki PPISMP 2012 MAKANAN DAN MINUMAN a) makanan untuk pelajar . 3.Ic No. 6. 8. Nama No. 20. 9.00 x 1 hari RM RM 96. 19. 4.A ) Senarai peserta hoki. 18. 15. 7. 13 14. telefon 1.48 pelajar x RM 2. 5. 10. 17. 12.

Kayu hoki .tempat pertama = RM 15.00 Senarai peralatan dipohon dari stor IPRM Kuantiti Jenis barang Sijil .Alatan penjaga gol : pad : kickers : pelapik tangan : pelapik dada : pelapik bahu : pelapik punggung : pelapik siku : sarung tangan : topi keselamatan (helmet) - Marker pen Air mineral Selotip Gunting Piala pusingan **Lampiran C Jadual pertandingan Liga 2 Kumpulan.00 .Bola hoki .00 .00 RM 143.00 RM 37.Bendera pengadil (merah dan putih) .2 pensyarah bertugas x RM 5.b) makanan untuk pensyarah .tempat kedua = RM 12. Kumpulan A 48 keping 16 batang 2 biji 4 keping 2 x 2 set 2 x 2 set 2 x 2 set 1 x 2 set 2 x 2 set 2 x 2 set 2 x 2 set 2 x 2 set 1 x 2 set 3 batang 1 karton 2 2 1 .00 Jumlah RM 10.Penyertaan Bahan dan alatan .00 x 1 hari c) Hamper .tempat ketiga = RM 10.

Pasukan A1 A1 A2 A3 A1 VS A2 A1 VS A3 A2 A2 VS A1 A2 VS A3 A3 A3 VS A1 A3 VS A2 B1 B2 B3 B1 VS B2 B1 VS B3 Kumpulan B Pasukan B1 B2 B2 VS B1 B3 B3 VS B1 B2 VS B3 B3 VS B2 Pertandingan Separuh akhir. Akhir Johan A Pemenang P1 P1 Naib Johan B Pemenang P3 P3 Johan B Pemenang P2 P2 Naib Johan A .