Usaha Mengurangkan Kemalangan Jalan Raya ialah Tanggungjawab Bersama

Salam sejahtera kepada semua,

Saban hari, kita dihujani berita-berita menyedihkan yang menimpa pengguna jalan
raya di negara ini. Lebih melukakan hati apabila mereka tergolong dalam kumpulan rakan
taulan atau sanak saudara kita. Mungkin perkara ini satu lumrah yang sudah melalikan minda
kita, mungkin perkara ini satu kebiasaan yang sudah membekukan hati kita dan mungkin juga
perkara ini satu kelaziman yang sudah membutakan mata kita. Walau apa jua kemungkinan
yang ada ataupun alasan yang diberi, hakikatnya ialah isu peningkatan kemalangan jalan raya
di negera kita tidak boleh dipandang ringan. Ia harus diberi perhatian yang serius. Setiap
lapisan masyarakat, tua dan muda, perlu berganding bahu menyumbang ke arah usaha
mengurangkan kemalangan jalan raya.

Saudara dan saudari yang dihormati,

Memang tidak boleh dinafikan bahawa negara kita Malaysia merupakan salah sebuah
negara yang merekodkan kadar kemalangan jalan raya yang tinggi. Menurut sumber analisis
kematian Jabatan Keselamatan Jalan Raya yang dilaporkan pada April 2011, kira-kira 6,800
nyawa melayang di jalan raya setiap tahun. Selain itu, statistik Kementerian Pengakutan juga
menunjukkan kemalangan jalan raya di seluruh negara setiap tahun mengakibatkan kerugian
RM9 bilion, yang meliputi kos perubatan, bayaran insurans, baik pulih kenderaan dan
kerugian pengeluaran. Keadaan ini sangat membimbangkan dan harus dibendung dengan
segera. Justeru itu, siapakah yang harus dipersalahkan dalam soal ini? Adakah jalan raya di
negera ini tidak lagi selamat untuk digunakan?

kempen kesedaran. Terdapat banyak punca yang membawa kepada peningkatan kes kemalangan jalan raya di negara ini. pihak polis. dan Jabatan Kerja Raya harus membuat pemantauan dari semua aspek untuk mendisiplinkan para pemandu dan menyediakan laluan jalan raya yang selesa demi keselamatan pemandu. Langkah-langkah yang efektif perlu diambil oleh semua pihak dan tanpa kerjasama semua. Sesetengah pemandu juga menggunakan lesen memandu yang palsu. swasta dan rakyat harus bekerjasama demi memastikan keselamatan semua. Sektor swasta juga memainkan peranan penting dalam menangani masalah ini dengan menyiarkan iklan yang dapat memberi kesedaran kepada pengguna jalan raya yang lain. Pertama sekali. Penguatkuasaan undang-undang. apabila tidak memiliki lesen yang sah. Saudara dan saudari yang dihormati. Mereka tidak harus mementingkan diri sendiri sebaliknya sikap toleransi perlu dipupuk dan bertolak ansur dengan pengguna jalan raya yang lain. dan pelaksanaan denda atau saman bagi kesalahan jalan raya adalah antara langkah yang wajar diambil untuk menyedarkan pengguna jalan raya. Pihak kerajaan khususnya Jabatan Pengangkutan Jalan.Masalah kemalangan jalan raya di negara ini bukan satu perkara yang boleh diselesaikan dalam jangka masa yang pendek. Jangan gopoh gapah semasa memandu kerana kecuaian menjadi punca nyawa sendiri dan orang lain yang tidak bersalah turut terancam. masyarakat harus sedar tentang peranan masing-masing di jalan raya. Antara punca utama lain ialah kebanyakan pemandu tidak mempunyai lesen memandu. Peraturan jalan raya haruslah dipatuhi untuk memastikan keselamatan semua pihak. masalah ini akan terus berlarutan. maka pemandu tersebut sudah semestinya tidak cekap . Pihak kerajaan. Oleh itu. Kenderaan perlulah diperiksa terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan.

Banyak pengguna jalan raya tidak mengambil serius soal kesihatan diri sewaktu memandu. aspek kenderaan. Pengguna jalan raya juga cuai dalam memastikan kenderaan mereka berada dalam keadaan yang baik. Sebagai langkah untuk mengatasi jalan raya. tayar ataupun lampu kenderaan sebelum menggunakannya. Kedua. Sikap ini bukan sahaja boleh membahayakan diri.dan tidak biasa memandu kenderaan. Pemeriksaan kenderaan jarang dilakukan demi untuk menjimatkan masa dan kos. mengantuk dan juga tidak sihat. ini termasuk memandu dalam keadaan mabuk. Pertama. Saudara dan saudari yang dihormati. Malah apabila mereka lulus ujian pemanduan barulah mereka dianggap layak memandu kenderaan. mereka telah didedahkan dengan teknik pemanduan yang betul. Setiap pemandu harus mempunyai lesen kenderaan kerana sebelum seseorang itu memperoleh lesen memandu. Kebanyakan kemalangan jalan raya berlaku akibat daripada keadaan fizikal dan kesihatan pengguna jalan raya yang tidak optimum. aspek fizikal dan kesihatan diri. kebanyakan kes kemalangan jalan raya juga berpunca daripada kecuaian pengguna jalan raya sendiri. Hal ini akan mengakibatkan kemalangan. Oleh itu. seseorang yang masih tidak mempunyai lesen memandu dinasihatkan agar tidak memandu kenderaan di jalan raya. Selain itu. Kecuaian-kecuaian ini boleh dirangkumkan dari dua aspek. Mereka beranggapan bahawa ia masalah kecil yang tidak akan mengganggu tahap penumpuan mereka ketika di jalan raya. pihak polis trafik telah mengadakan pelbagai usaha bagi mengurangkan lagi kadar kemalangan jalan raya terumatanya melalui . Ada sesetengah pengguna jalan raya yang tidak pernah memeriksa keadaan brek. malah meletakkan nyawa pengguna jalan raya dalam keadaan bahaya.

Antara usaha lain yang telah diambil pihak Kementerian Pengangkutan ialah penggunaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang mampu mengesan kecuaian dan kesalahan pesalah trafik sehingga 95 peratus. justeru kamera perangkap kelajuan ini akan merakam gambar kereta dan pemandunya. Dengan adanya usaha sebegini. Kempen-kempen melalui media elektronik seperti di televisyen mampu mendidik pengguna jalan raya tentang undang-undang jalan raya dan mengingatkan mereka tentang akibat kegagalan mematuhi undang-undang tersebut.Ops sikap ketika musim perayaan dan juga kempen-kempen kesedaran melalui media massa yang menekankan kepentingan mematuhi peraturan lalu lintas semasa berada di jalan raya. Visual-visual ngeri akibat kemalangan jalan raya boleh menimbulkan rasa simpati dalam diri pengguna jalan raya supaya lebih berhatihati kerana nyawa mereka dan pengguna jalan raya amat berharga. Di sekolah-sekolah pula. Modul ini diajar sebagai satu subjek di sekolah bermula dari darjah satu. Cara ini telah dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya . dan didapati mereka telah melanggar had kelajuan yang dibenarkan. Selepas disemak oleh pegawai polis. Bak kata pepatah. “melentur buluh biarlah dari rebungnya”. pihak Kementerian Pelajaran dengan kerjasama Jabatan Keselamatan Jalan Raya telah memulakan modul kurikulum keselamatan jalan raya. Sistem AES sudah digunakan di kebanyakan negara luar menggunakan kamera litar tertutup dikawal oleh robot yang boleh mengesan pesalah trafik serta melampirkan gambar sebagai bukti kesalahan. Jika mereka memandu dengan kelajuan melebihi 110 km sejam. anak-anak kecil boleh diasuh dan dipupuk tentang kepentingan keselamatan di jalan raya. pihak polis akan menghantar surat saman kepada pemiliknya. Nilai-nilai murni ketika berada di jalan raya juga boleh disemai dalam subjek kesedaran sivik atau moral sebagai penambahbaikkan.

Di samping itu. atau penderitaan akibat kecacatan yang kekal sepanjang hayat. Kita harus sedar bahawa nilai nyawa manusia begitu berharga. Walaupun negara kita mempunyai undang-undang untuk mengawal pemandu yang tidak bersopan. masalah kemalangan jalan raya di negara kita bukanalah satu masalah yang boleh diselesaikan dalam jangka masa yang pendek. usaha yang berterusan dalam mengurangkan kes- . tetapi juga memberi peringatan kepada pengguna jalan raya untuk lebih berhemah dan mematuhi peraturan jalan raya. namun kesedaran dalam diri pemandu itu sendiri merupakan langkah yang paling berkesan untuk mengelakkan kemalangan. Langkah ini bukan sahaja dalam memudahkan pihak polis. pasukan polis trafik bertugas selama 24 jam di sekitar jalan raya utama di negara ini. Banyak saman telah dikeluarkan oleh pasukan polis trafik melalui cara sebegini terutamanya di sekitar bandaraya besar Kuala Lumpur. semua itu tidak setimpal dengan keseronokan yang bersifat sementara akibat menurut hawa nafsu. Dalam erti kata lain. Justeru itu. Pulau Pinang. pengguna jalan raya hendaklah mempunyai kesedaran sivik dalam diri masing-masing.terutama di Lebuh Raya Utara-Selatan. Jika para pemandu memandu kenderaan mereka dengan laju. Tamsilnya. isteri yang kehilangan suami. Mereka akan memastikan agar pemandu tidak membawa kenderaan mereka dengan laju atau secara berbahaya. Bayangkanlah seorang anak yang kehilangan ibu bapa. Mereka sepatutnya sedar sikap mereka yang tidak bersopan ketika di jalan raya itu akan menyebabkan keluarga mereka menanggung sengsara. dan di Johor Bahru. mereka boleh disaman ataupun kenderaan mereka boleh ditahan. Saudara dan saudari yang dihormati.

Ia tidak harus dipandang enteng dan usaha berlu digembling untuk memupuk kesedaran dalam diri pengguna jalan raya agar lebih berhati-hati. Adakah kita mahu masalah kemalangan jalan raya ini terus menghantui kita? Tepuk dada. Membawa pulang khabar berita. Sentiasa berhemah di jalan raya. . tanya selera. terima kasih. Sekian. Kemalangan sifar boleh menjadi nyata. Marilah kita sama-sama memikul tanggungjawab untuk menjadi pengguna jalan raya yang berhemah. Sebagai penutup bicara. izinkan saya akhiri dengan serangkap pantun: Sang pegar terbang melintasi paya.kes kemalangan jalan raya amatlah penting.