You are on page 1of 2

Language: Albanian (Kosovo)

Day: 1

E hn, 11 korrik 2016


Problem 1. Trekndshi BCF ka nj knd t drejt me kulm B. Le t jet A pika n drejtzn CF
e till q F A = F B dhe F shtrihet ndrmjet A dhe C. Pika D sht zgjedhur ashtu q DA = DC
dhe AC sht simetralia e DAB. Pika E sht zgjedhur ashtu q EA = ED dhe AD sht simetralia
e EAC. Le t jet pika M mesi i CF . Le t jet X pika e till q AM XE sht nj paralelogram
(ku AM k EX dhe AE k M X). T vrtetohet se BD, F X dhe M E kalojn npr t njjtn pik.
Problem 2. T gjenden t gjith numrat e plot pozitiv n pr t cilt secila qeliz e nj tabele
katrore n n mund t plotsohet me njrn nga shkronjat I, M dhe O n at mnyr q:
n secilin rresht dhe seciln shtyll nj e treta e qelizave prmbajn I, nj e treta prmbajn M
dhe nj e treta prmbajn O; dhe
n do diagonale, n qoft se numri i qelizave n diagonalen sht shumfish i 3, ather nj e
treta e qelizave prmbajn I, nj e treta prmbajn M dhe nj e treta prmbajn O.
Vrejtje: Rreshtat dhe shtyllat e nj tabele n n shnohen secila me 1 deri n n renditje t
natyrshme. Kshtu secila qeliz korrespondon me nj ift numrash t plot pozitiv (i, j) me 1 6
i, j 6 n. Pr n > 1 tabela ka 4n 2 diagonale dy llojesh. Nj diagonale e llojit t par prbhet nga
t gjitha qelizat (i, j) pr t cilat i + j sht konstant, dhe nj diagonale e llojit t dyt prbhet
nga t gjitha qelizat (i, j) pr t cilat i j sht konstant.
Problem 3. Le t jet P = A1 A2 . . . Ak nj shumkndsh konveks n rrafsh. Kulmet A1 , A2 ,
. . . , Ak kan koordinata numra t plot dhe shtrihen n nj rreth. Le t jet S syprina e P . sht
dhn nj numr i plot pozitiv n i till q katrort e gjatsive t brinjve t P jan numra t plot
t plotpjestueshm me n. T vrtetohet se 2S sht numr i plot i plotpjestueshm me n.

Language: Albanian (Kosovo)

Koha: 4 or e 30 minuta
Secili problem vlen 7 pik

Language: Albanian (Kosovo)


Day: 2

E mart, 12 korrik 2016


Problem 4. Nj bashksi numrash t plot pozitiv quhet aromatike n qoft se prmban s paku
dy elemente dhe secili element ka nj faktor t thjesht t prbashkt me s paku njrin nga elementt
tjer. Le t jet P (n) = n2 +n+1. Cila sht vlera m e vogl e mundshme e numrit t plot pozitiv b
ashtu q t ekzistoj numr i plot jonegativ a pr t clilin bashksia
{P (a + 1), P (a + 2), . . . , P (a + b)}
sht aromatike?
Problem 5. Ekuacioni
(x 1)(x 2) (x 2016) = (x 1)(x 2) (x 2016)
sht shkruar n tabel, me 2016 faktor linear n seciln an. Cila sht vlera m e vogl e k pr
t ciln sht e mundur t fshihen saktsisht k nga kta 4032 faktor linear ashtu q n seciln an
t mbetet s paku nga nj faktor dhe ekuacioni i fituar t mos ket zgjidhje reale?
Problem 6. Jan dhn n > 2 segmente drejtzash n rrafsh ashtu q do dy segmente priten
n pika t brendshme dhe asnj treshe segmentesh nuk kalojn npr t njjtn pik. Geoff duhet
t zgjedh njrin skaj t secilit segment dhe ta vej nj bretkos n t, me fytyr nga skaji tjetr.
Ather ai do t prplas shuplakt n 1 her. Seciln her q prplas shuplakt secila bretkos
do t krcej menjher para n pikprerjen e ardhshme n segmentin e saj. Bretkosat kurr nuk e
ndryshojn drejtimin e krcimeve t tyre. Geoff dshiron ti vendos bretkosat ashtu q asnj ift i
tyre asnjher nuk do t zj t njjtn pikprerje njkohsisht.
(a) T vrtetohet se Geoff gjithmon mund t plotsoj dshirn e tij n qoft se n sht tek.
(b) T vrtetohet se Geoff kurr nuk mund t plotsoj dshirn e tij n qoft se n sht ift.

Language: Albanian (Kosovo)

Koha: 4 or e 30 minuta
Secili problem vlen 7 pik