You are on page 1of 9

Jonas Everaert

Ma1 Muziekproductie

Paper Alternatieve
mainstream

1/9

5 6........ Trends en tijdgeest.........6 8......................5 4..............6 7.................................................................8 sabam ....3 2........ kleinschalig vs grootschalig.......................6 7.............. Doelstelling festival ......................... verwarming & stroomgroepen .....................................................................................................................8 geluid en licht ........1 11.......6 11.........................5 5.........................3 11...............................8 overige kosten................................... podia.............................6 7.....7 9...... Besluit.................... Sponsoring en subsidies..................... Introductie..................................8 tenten.................................... programmatie...........................................................................................................5 11....................................7 11...............bedrijfsvoorheffing ..............9 2/9 ....... omgaan met onzekerheid........................................................................... Dunk!festival..........7 10........1 lokaal-Vlaams en nationaal niveau.....................................................................8 groepen ..................... details kosten .........................2 11.......... Digitalisering en selectiedruk........................................8 boekers fee .9 12...................... Persoonlijke smaak......................... selectiecriteria............4 11................3 Buiten Europa .................9 13...........................billijke vergoeding ..................4 3............2 Europees niveau ..................6 7........Jonas Everaert Ma1 Muziekproductie Inhoudsopgave 1...............................8 11.........................................................................7 promotie .

boekers e. ons laatste optreden was op de jubilee van de Fanfare Moed & Volharding. Velzeke. welke steun wij krijgen. Hoe het festival gegroeid is. Het lijkt me dus interessanter om deze paper te schrijven vanuit dit oogpunt dan vanuit mijn ervaringen als muzikant. Introductie Toen ik nadacht over hoe ik mijn paper voor dit master seminarie zou indelen wist ik niet echt hoe ik mijn eigen muzikale parcours in verband kon brengen met de geziene leerstof. Verder heb ik me gebaseerd op mijn eigen kennis en ik kon ook steeds vragen stellen aan Wout Lievens. Wat hieronder volgt is een beknopte uiteenzetting van Dunk!festival. Ook vond ik info op de website van het festival (www. in die mate zelfs dat we op de compilatie cd “music for undays” van het unday label terecht kwamen. Door enkele misverstanden en wat (soapwaardige) banddrama's ging de band echter uit elkaar en bleef er van de vele vooruitzichten niet veel meer over. In het verleden heb ik wel al een beetje succes geoogst met een band. welke kosten er zijn. wij hebben grootse plannen maar momenteel zit dit project nog teveel in zijn startfase om er een volledige paper aan te wijden. Verder maak ik ook deel uit van een net gestart collectief. agenten. Ik denk dat ik niet moet vertellen dat wij nog niet echt in contact zijn gekomen met labels.d. De informatie omtrent kosten en subsidies heb ik verzameld uit de internationale subsidie aanvraag van 2016 en de Vlaamse subsidie aanvraag van 2015. die ik mocht inkijken. De enige band waar ik momenteel actief mee optreed is een bluegrass groepje uit Horebeke. medeoprichter van het festival. etc. In samenwerking met NTG hadden we zelfs een heuse tour met een dertigtal data in België en Nederland voor ogen. Wel werk ik al sinds 2005 mee aan de organisatie van dunk!festival en sinds 2 jaar ben ik ook lid van vzw Lootgenot (die het festival organiseert). Intussen is dit toch al bijna zo'n 2 jaar geleden dus echt relevant vond ik dit niet meer. 3/9 . hierbij heb ik geprobeerd om verschillende aspecten van de cursus Alternatieve Mainstream te laten terugkomen.Jonas Everaert Ma1 Muziekproductie 1. managers.dunkfestival.be).

Bijv. Door zijn unieke werking en niche karakter stond Dunk!festival alreeds model voor vele buitenlandse festivals waarmee we ook een nauwe samenwerking onderhouden. Aloud Music (Barcelona). in een oude cinemazaal. Zo ontvingen we dit jaar zo'n 950 man per dag. Doognad (Oslo). Er kwamen samenwerkingen tijdens de week van de Amateurkunsten waarbij wij een eigen podium cureerden. Mexico. Dunk!charlatan. try-outs. Er is ook Stargazer. Hierin komen allerhande interviews met bands. Dunk! Trekt jaarlijks bezoekers uit heel Europa en ver daarbuiten (Japan. geheime concerten en concerten op locatie. en dit vooral ten opzichte van de relatieve onbekendheid bij het Vlaamse publiek.. textiel. Speciaal aan het festival is de internationale uitstraling ervan.Jonas Everaert Ma1 Muziekproductie 2. een vitrine in de Kortrijksepoortstraat waar telkens een band van het label en een andere artiest in de kijker wordt gezet. etc. Een webshop waar naast alle releases van het label ook releases van andere bands worden aangeboden alsook allerhande merchandise.tv en een jaarlijks Stargazer magazine. Naast het festival organiseren we nog tal van andere samenwerkingen. het magazine kan je zien als een soort van veredeld programmaboekje met naast de programmatie ook allerlei interviews en artikels over de organisatie en de bands. Whoneedslyrics (Bratislava). alternatieve genres en lokte vorig jaar nog een 500-tal bezoekers per dag. Dunk!chateau. sfeerbeelden alsook live streaming van het festival. Dunk!festival Dunk!festival was dit jaar alreeds aan zijn 11de editie toe. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om het aantal tickets te verhogen alsook de prijzen voor eten en drinken iets duurder te maken. Dunk!kapelle. Dit jaar hebben we voor het eerst in 7 jaar de Vlaamse subsidies mislopen. wat voor ons uiteraard heel ongelegen kwam. maar door een kickstarter campagne werd de jubileumeditie in 2015 opnieuw een heus succes. en nog vele andere. Na de editie van 2014 leek de toekomst van het festival even onzeker.. Stargazer begon als een productiehuis van 1 van de oprichters maar groeide snel uit tot een online video magazine en door de nauwe samenwerking met het festival werd dit al snel ook opgenomen binnen de vzw. Dit luik focust zich meer op schilderkunst. Sinds 2011 hebben we ook ons eigen Dunk!label waarmee we 5 tot 10 releases per jaar hebben. Dit eist natuurlijk wel een nog grotere inspanning van alle vrijwilligers. Dit label werkt nauw samen met de Stargazer Store. VS. fotografie.. Voor augustus 2017 is er zelfs een Dunk!festival in de Verenigde Staten (Boston) gepland! In Gent is er de “Stargazer Window”. 4/9 . Dit festival focust zich voornamelijk op instrumentale. Zo waren er eerder al Dunk!cinema. beeldhouwwerken. etc. Young team festival (Metz). Astral Space Fest (Hongarije).) Dit 3 daagse festival is misschien wel de belangrijkste maar niet de enige bezigheid van vzw Lootgenot.

Wat voor Dunk! neerkomt op zo'n 50% meer i. Toch heb ik het gevoel dat dit bij ons festival misschien iets minder relevant is ten opzichte van andere festivals. En het is ook deels het plezier van op zoek gaan naar deze bands wat alle bezoekers van het festival samenbrengt. e. Dit is iets waar ik de laatste jaren niet meer helemaal in mee ben. folk geïnspireerde ambient band perfect in onze affiche past en een andere metal band niet. En uiteraard polsen wij ook een heel jaar door naar wat er leeft bij onze bezoekers. We zijn ook minder onderhevig aan “geven & nemen” of illegitieme druk van agenten of boekers uit. wat ons minder kwetsbaar maakt voor eventuele kritiek. zij hebben het ontdekt en niet veel andere mensen kennen het.Jonas Everaert Ma1 Muziekproductie 3. Via Pitchfork en andere kanalen blijven we op de hoogte van wat er allemaal gaande is in post-rockland. Imago is heel belangrijk in deze scene. e. Toch is dit de laatste jaren nog veel meer aanwezig geworden in onze maatschappij. Door elkaar programmeert. 4. en ik denk dat dit voor vele fans ook een belangrijk aspect is aan de muziek. Vooral doordat post-rock al altijd een genre is geweest waar je naar op zoek moest gaan. De bands die wij programmeren zijn stuk voor stuk verborgen voor de mainstream luisteraar. Je moet er naar op zoek gaan. Dit gaat dan over een 300 personen per dag extra. ambient. omgaan met onzekerheid Onzekerheid is er uiteraard altijd als je 37 bands op 3 dagen programmeert. Dit ging ook niet voorbij aan de bezoekers die al meerdere jaren afzakken naar ons festival. Volgens mij is de selectiedruk die hierdoor ontstaat bij ons echter gevoelig lager dan in andere scenes. Zeker doordat het festival nu ook postmetal. kleinschalig vs grootschalig Hoewel de grootte van het festival niet te vergelijken valt met festivals als pukkelpop. wat we normaal toelaten. Welke genres horen bij elkaar en welke totaal niet.v. Voor mij is het soms minder duidelijk waarom een bepaalde elektronische. sludge. Wel is het aantal aan subgenres met de jaren ook een beetje geëxplodeerd. Het is steeds een balanceer oefening om financieel uit de kosten te geraken en ondertussen de kwaliteit van het festival niet in het gedrang te laten komen. Bepaalde zaken hebben we (deels) uit handen moeten geven omdat we met onze eigen vrijwilligers niet alles aankonden. Digitalisering en selectiedruk Digitalisering was al een feit nog voor Dunk!festival zelfs begonnen was.d. Dit maakt het extra belangrijk om bij te blijven met de scene. Hierdoor merkten we dat de kleinschalige sfeer soms iets moeilijker te bewaren was. Ten eerste doordat wij genieten van een redelijk toonaangevend imago binnen de scene. Door al deze bands op 1 affiche samen te brengen komen we dan ook elk jaar aan een heel divers en internationaal publiek. drone. Wordt het festival toch iets jaar wat groter. Doordat we dit jaar geen subsidies kregen hebben wij meer mensen toegelaten op ons festival. graspop. Ten tweede doordat wij steeds heel grondige research doen naar wie we op ons festival willen. 5/9 . Er was minder controle. voor een buitenstaander lijkt er soms geen samenhang in te zitten maar voor ingelijfden in de scene des te meer. En net als bij andere genres is het aanbod hierdoor aanzienlijk gegroeid.m. Desalniettemin blijven wij een kleinschalige productie. Gelukkig zijn de programmatoren hier wel nog steeds van op de hoogte.d. 5.

a. Deze bands zitten ook al genoeg in het alternatieve mainstream circuit dat je deze ook kan spotten in de AB of op Dour of Pukkelpop. 7.Jonas Everaert Ma1 Muziekproductie 6. Bijv. hoe sterker het festival.3 Buiten Europa De groei binnen het wereldwijde niveau gaat gestaag verder en in 2015 passeerden bands uit o. een klassiek geschoolde contrabassist die in zijn eentje soundscapes maakt. Mogwai zou bijvoorbeeld erg leuk staan op onze affiche maar dan is ons budget al voor een groot deel opgesoupeerd. Het publiek kent ook de organisatoren en vice versa. scoort het wereldwijd zeer goed. 6/9 . Wij moeten ook ieder jaar erg spelen met ons bandbudget. De gemoedelijke sfeer op het festival speelt hier echter ook een belangrijke rol in. die nog het best als een oldskool singer-songwriter kan worden omschreven. Bands uit de streek die binnen ons kader passen vinden meestal makkelijk een plaatsje binnen één van onze initiatieven 7. de Verenigde Staten (Caspian).2 Europees niveau Het Europees niveau is sinds 2011 alsmaar belangrijker geworden en de geografische spreiding wordt bij de selectie van de bands zo ruim mogelijk gehouden. programmatie 7. Telkens opnieuw worden deze erg gesmaakt door ons publiek. Ook dit jaar waren er weer enkele buitenbeentjes te zien. Hoewel het een klein festival is. dit zorgt ervoor dat onze keuzes meestal geapprecieerd of op zijn minst toch gerespecteerd worden door de bezoekers. bands van dezelfde bookers. Uiteraard is het belangrijk om niet al te veel buiten de lijntjes te kleuren. een band die misschien eerder al op een split-ep met één van onze bands stond. Of zelfs gewoon vrienden via via waar we vertrouwen in hebben. Maar ook Tom Wolf. Zo hadden we vorig jaar Innerwoud in een goedgevulde stargazer stage. Nieuw-Zeeland (Jakob) en Japan (Mono). Het festival moet het telkens hebben van het ruime aanbod aan bands binnen dit genre.1 lokaal-Vlaams en nationaal niveau Vlaamse bands krijgen de kans om zich te profileren voor een internationaal publiek. Brazilië (Labirinto). 7. Persoonlijke smaak Persoonlijke smaak is van groot belang binnen onze organisatie. Op deze manier tracht het festival bij te dragen bij de internationale profilering van Vlaamse kunst. maar voor ons publiek is het vooral een zekere authenticiteit die primeert. Hoe breder dit is. Tot nu toe is het ook al ieder jaar gelukt om binnen ons budget voor aantrekkelijke headliners te zorgen. Hier wordt ook vaak voorkeur gegeven aan bands die bij ons eigen label zitten of die hier iets mee te maken hebben. Het is ook duidelijk uit de programmatie op te maken dat deze smaak de laatste jaren mee geëvolueerd is met de organisatoren.

Hierbij zitten bijv. Wij krijgen steeds logistieke steun van de dienst cultuur.enz. van met de hand gerolde balletjes in tomatensaus tot de paella op zaterdag!).d. de koffie gratis geleverd. er is een grootkeuken aanwezig (alle catering gebeurt ter plaatse door vrijwilligers. Er is een groot bos aan waar wij ook verrassingsconcerten geven bij goed weer. 7/9 . De nieuwe locatie is interessant omdat het de sfeer van het festival erg versterkt. Brussel. En wij merken ook dat mocht dit evenement plaatsvinden in Gent. alsook grotere bedrijven die bepaalde kortingen geven zoals Boels. Qua subsidies rekenen wij steeds op steun van de provincie Oost-Vlaanderen. En het is wederom deze moeite die de mensen op ons festival samenbrengt. en op deze manier hebben wij iets meer controle over wie ons festival bezoekt. Daarbovenop is het domein ook gelegen tegenover het hoofdkwartier van vzw Lootgenot. merchandise. maar tegenwoordig is dit eerder een pluspunt voor ons. maar deze bleven tot nog toe onbeantwoord. De infrastructuur is ook ideaal. Ook ontvangen wij sponsoring in natura. Sponsoring en subsidies Dunk! Festival ontvangt sponsoring uit verschillende hoeken. Zo wordt bijv. Er zijn ook onderhandelingen met Brussels Airlines.Jonas Everaert Ma1 Muziekproductie 8. Er werden in het verleden ook alreeds internationale subsidies aangevraagd. gezien wij het gros van ons bandbudget hiermee financieren. Er waarschijnlijk een pak meer volk zou aanwezig zijn. zodat bands en publiek zouden kunnen profiteren van lagere vluchttarieven. e. In de eerste plaats zien we dit natuurlijk in de programmatie die meer subgenres omvat en steeds vaker en verder durft afwijken van postrock pur sang. 9. Maar ook in zaken zoals de livestream. Wat voor ons een enorme financiële klap was. catering. Het domein bevind zich midden in de natuur. ons publiek komt van over de hele wereld. Wat uiteraard minder interessant is. Velzeke is niet je typische metropool in Vlaanderen. is de locatie op zich. Dit jaar werd voor de eerste keer de subsidie van de Vlaamse gemeenschap niet toegekend. 4U-Renting en Topmen. selectiecriteria Sinds 2014 organiseren wij het festival op ons eigen terrein te Velzeke. lichttechniek. Trends en tijdgeest Ons festival probeert steeds mee te groeien met de trends en de tijdsgeest van ons publiek en van de scene. We zijn steevast uitverkocht. Net als bij onze bands moet je een beetje moeite vdoen om ons festival te leren kennen. plaatselijke zelfstandigen. Ook het stadsbestuur draagt zijn steentje bij. Ook bedden en sanitair zijn voldoende aanwezig. alsook van de Vlaamse Gemeenschap. Maar ook hiervoor organiseerden wij het festival steeds in Zottegem. Al is dit het ene jaar al meer als het andere. 10. In onze beginjaren heeft dit ons zeker parten gespeeld.

000 mensen en een ruim podium. RifRaf en Rock Tribune (afhankelijk of het qua programmatie past). 11. Of mag een band uit onze stal gaan spelen in het buitenland in ruil voor een plaatsje op ons festival.) in België maar ook in het nabije buitenland. Omdat het artiestenbudget vroeger steeds hoger lag dan de inkomsten van inkomgelden. etc . 8/9 .. De laatste jaren oversteeg de opbrengst van de tickets het artiestenbudget en veranderde Sabam het geweer van schouder. Het blijft echter een ondoorzichtige materie.billijke vergoeding .Jonas Everaert Ma1 Muziekproductie 11.3 boekers fee Tegenwoordig bepalen boekers de deals in tegenstelling met de vroegere directe onderhandelingen met de artiesten zelf. De Kreun.. TRIX. Dit brengt niet alleen hogere prijzen met zich mee. evenals de bedrijfsvoorheffing. AB. Magasin4. Het terrein waarop de grote tent komt heeft genoeg ruimte voor een tent voor 500 à 1. 11. Naast deze 2 kanalen is het belang van teasers en promofilmpjes niet te onderschatten.bedrijfsvoorheffing Dit zijn 3 moeilijk in te schatten kosten. Toch is er nog een investering voor drukwerk van affiches en flyers om promotie te maken bij gelijkgestemde concerten (Depot. Dit podium moet groot genoeg zijn om een vlotte opstelling en wissel toe te laten. De premie wordt nu berekend op basis van de inkomsten op tickets. 11. In 2013 was de temperatuur zodanig laag. Vaak krijgen we ook te maken met package deals. De billijke vergoeding is een bijkomende kost die voorlopig niet goed kan worden ingeschat.1 promotie De focus ligt in de eerste plaats op digitale promotie omdat de doelgroep heel verspreid is. waarvoor dan ook een deel van het budget is voorbehouden.5 geluid en licht Kwaliteit moet primeren. dat maatregelen om de tent op te warmen moesten worden voorzien.000. ook op gebied van de techniek zoals tot nu telkens het geval was. het Noord-Franse–Waalse Presto. Cactus. verwarming & stroomgroepen Tenten zijn niet goedkoop om te huren en zeker niet als een zekere kwaliteit vereist is én de hele zaak moet verduisterd zijn. Er worden ook advertenties geplaatst in Gonzo(circus).4 sabam . 11. podia. werd SABAM toen berekend op het totaal van de artiestenvergoedingen.6 tenten. Opnieuw moet de kwaliteit van deze installatie top zijn. 4AD. zowel wat de klank als het licht betreft. 11. Voor Dunk! Schommelt dit meestal rond de 3500 euro. maar ook bijkomende kosten voor deze tussenpersonen. De lijn wordt doorgetrokken en alle materiaal wordt geselecteerd en gehuurd bij verschillende firma’s en bediend door een zelf samengesteld team.2 groepen De raming van het budget voor de bands schommelt rond de 30. Botanique. Nijdrop. details kosten 11.

en vermijdt elke vorm van mainstream. en vooral. Duidelijk is dat hier allerlei zaken bij komen kijken. prospectie. huur en kosten van de locatie. camping. streaming. 12.Jonas Everaert Ma1 Muziekproductie 11. toiletwagens. groeit die ook in de hoogte hetgeen zijn gevolgen heeft. Hoewel sinds enkele jaren de programmering vooral in de breedte wordt gestuurd. catering. brandweer. polsbandjes. rode kruis. Besluit Bij deze heb ik een kort overzicht gegeven van de werking van ons festival. Bands van buiten Europa kunnen zich presenteren aan een Europees gespecialiseerd publiek. 9/9 . maar vooral ook krijgt een aantal Vlaamse bands de kans om zich voor te stellen aan dit internationale publiek waaronder collega-organisatoren. een flinke dosis enthousiasme. afvalcontainers. verblijfplaat voor de artiesten. Het festival is een 3-daagse ontdekkingsreis binnen de internationale alternatieve muziekscène. Zowel nationaal als internationaal wordt constant talent gezocht en opgevolgd.a. dat er heel veel kan mislopen. Doelstelling festival Het dunk!festival richt zich heel sterk op alternatieve muziek: indie – post-rock – post. oordoppen..metal – math-rock – ambient –drones – alternatieve folk – nieuw klassiek — etc. serverkosten. spreekt voor zich 13..7 overige kosten Andere kosten die gemaakt worden door het festival zijn: backline. Vanwege het kleinschalige karakter blijven de mogelijkheden beperkt qua artiestenbudget. security. Dat dit voor een verhoogd risico zorgt. Een goede voorbereiding is dus heel belangrijk. verzekeringen. maar nog belangrijker. e.