You are on page 1of 4

TIPS FOR SURGERY POSTING AT RESPECTIVE HOSPITALS (In their own words

)
[Manjung]
1.

Aku suggest korg bermati-matian tuntut ilmu dkt sini....dtg every night buat on call even though
bukan waktu korg on call....ktorg semua pon every night ktorg on call...weekends pon pagi2 ktorg
pergi wad..

2.

SEMUA specialist (esp. Mr. Rizal), MO HO NURSES EVEN PT. sangat sporting!

3.

Gunakan sehabis2 mungkin Mr. Rizal sebab dia kalau buat ward round memang best! Dia muntah
kan habis2an kat korg semua and very friendly and pandai buat lawak..

4.

Sini bnyak beds and patients.

5.

Jadual:

isnin & rabu = Clinics

selasa & khamis = OT

isnin & jumaat = endoscopy.

6.

Leader, pandai2 divide jadual among your subgroups. Make sure adil and saksama.

7.

BST session mainly korg akan dgn Mr. Ayman. Dia okay jugak cuma x sebest Mr. Rizal..
Cumanya, waktu BST, JANGAN LANGSUNG BERSEMBANG/TANYA SOALAN DKT ORG
SEBELAH. Sebab dia benci org bising. Dia nak bunyi kipas je. Except bila korg nak tanya Q then
its okay.

8.

HO sini Nampak jer garang, padahal diorg semua friendly!. Dah bnyak diorg ajar ktorg mcm2 kat
sini. Tapi korg kene BUKAK MULUT and TANYA kat diorg.

. Make sure ada knowledge to avoid her from being too irritated. Ground floor opposite ER or kalau booked buat jer dkt RC dekat resort. 4. 11.alasann. Case presentation. 2. Tahu basic knowledge of conditions in and out especially Anatomy.. tutup lampu kereta. Make sure sorg 1 pt. So kena clerk hari Ahad." 10. Nurse sister yg lagi sporting dekat ward lelaki compare dgn wad pmpuan. Beware dgn dr salleh. Paeds) janji ada patient. dkt guard. Dr Yuga sporting nak mati. Masa nak kasi IC and ambik pass.ortho and ent sekali.. So buat baik ah nnti bnyk procedure boleh buat. sama max 4 org. For BST with Mr Salleh. maksudnye ada patient surgery. 9. Medical Ward. Korang mainly akan guna ward lelaki. TBL boleh buat dkt bilik CME. 6. Wad lelaki and perempuan multidisciplinary. Wad Perempuan tingkat 3.. 12. Patients surgical biasa xramai. Leader pandai2 bahagi. Patients are mostly cooperative especially armies. kalau patients surgery tak cukup sorang satu. discuss and lepak dekat bilik rehat wad lelaki. 5. Dr Lily baru masuk. clerk jer patients lain from any fields (i. ENT.e. ORTHO. 8. and tempat letak beg. . Scopy Jumaat. Leader introduce yourself and your group to Wad Lelaki and OT tingkat satu. this is to avoid the strong light and prevent them from seeing who’s inside the car. 7. She’s very serious so not as awesome as Dr Yuga but she’s willing to teach. nanti kena marah. Malam2 during oncall masa nak masuk and keluar. After intro dia akan buat orientation. inform dulu Sergeant Gloria dkt bilik Sel Kualiti. make sure parking elok2. Army jaga benda2 ni. Dia cop sign je semua benda. First time dtg hosptial. 1 operation max 4 org. even though buat ramai2 isi jer dalam logbook dia akan sign . OT Isnin. clerking SOPD and etc. Kau jgn bagi ruang untuk dia cakap "hm. 3. Dia amat faham students.[Terendak] 1.

12. Pt surgical lelaki sgt ramai so make use la and dorg sgt sporting. Kat sini busy so tolg2 lah ho tu. OT ada hari2 tapi most of the time students takleh masuk unless korg dah bgtaw surgeon awal2. Rabu and Jumaat. 14. Sbb procedure slalunya ptg kul 5 or pagi kul 11. And surgeons suka tya soalan basic. Ward round follow je lg2 klu ada Mr Andre Dass. Kat sini ada 4 org lecturer -Mr Salleh ok je. 4. and you'll learn a lot camne dorg ambik hx and buat PE semua la tp dorg suka tya soalan so be prepared. Projector utk TBL kena ambik dari PJRC (contact Kak Shiha) . Kena pergi max 4 org sekali masuk and sister dia sgt awesome. be specific. And Mr Salleh and Mr Hazem kalau bab2 case presentation tu kena ikut the template and be organized. 9. Walaupun kau duduk dkt blkg sekali dia boleh tya soalan kat kau. Kat sini xde specific bilik or tempat utk korg melepak so pepandai la korg nak stay alive and jgn give up sbb kat sni sgt ramai org and kau mcm semut yg menyibuk je kekadang. Minyak kat sni pepandai korg car pool from cyber to kjg ada ala dlm 25 mins and pls smpi before 8 so that boleh join ward round and review by MO dlu lg2 case baru. Esp Mr Salleh. Dorg sgt2 sporting semua benda nak kongsi dgn korg. Mr Johan and Miss Hafizah. And kena rapat with HO sbb mostly HO yg ada kat ward and boleh tolg dorg. pt perempuan skit klu xde case korg boleh clerk dari ward surgical lelaki gak. Semua best lg2 Mr Johan. Its your own initiative. SOPD kena buat kat sini. Tapi mmg kau kena clerk ptient ikut je template dia bg. Nurse and sister semua baik2 kat sini. -Mr Ahmed dia akan round all the group members and prepare utk semua present. Kalau nak buat banyak procedure baiklah dgn houseman. So pandai2 la ya. Scope ada hari Isnin. Max: 2 students per surgery. And korg just buat PE je utk jadikan case korg case presentation tp dia tak suka case post op. KJRC is the best sbb semua benda baru. 13. 7. -Mr Hazem lebih kurg dgn Mr Salleh template dia sama dlm buku tp make use of Mr Hazem klu nak blaja byk benda. Dia nak summary case je. Kat sini korg belaja mcm2 jenis wound yg ada tgk dressing and klu dah tgk semua clerk patient skit. 10.[Kajang] 1. 2. 8. Kajang is a little pack lg2 for the men ward so kena pandai2 take opportunity sendiri. Dia suka case pre op. Make used of all the patient jgn balik awal sgt. Sorg attach to one MOs. Putrajaya Wound Care. 3. 5. 11. -Mr Umaparan is so specific and detailed lg2 utk korg punya history and PE. 6. Kat sini xde on call and the sister plg lambat dia bg korg kat ward pun smpi kul 9 mlm so pndi2 korg.

6. 5.. Lpas kau kelas dgn mr salleh ni.boleh tak nak clerk pt ke.. Tanya org kat situ.) 1..kene make sure semua pt korang dah clerk and takkesah ah pt ape.kau ajak ah dia minum2 or mkn2.nnt dia yg tetiba ajak korang. Klau korang dgn mr.tgk point okay tak. .. 2. Esp for terendak.lol.sbb kdg2 diorang xbg clerk pt kat emergency.lantakla dia krik2 cmne pun. Since mr salleh ni nak korang ckp semua bnda.dia okay je. Mr Salleh ni mmg bnyk sikit dia nak for bst compared to other lecturers.korang kene try sembang dgn dia.. Masa before bst make sure korang present kat kwn korang... 3.tapi in a very small group.hopi and systemic review semua.klau korang selalu dah lpak dgn dia. Ckup tak.. 4..mcm 3 org ke kat emergency..salleh ni. Klau terpaksa emergency pun okay je. Before bst make sure u guys karang essay psl c/o.ni klau xde pt sgt.TIPS MR SALLEH (when applicable..atleast xde la mcm merepek dpan mr salleh tu.