You are on page 1of 15

SET LATIHAN BERFOKUS UPSR 2016

BAHASA MELAYU – PEMAHAMAN 011
TAHUN 6
MASA : 1 1/4 JAM
BAHAGIAN A
[20 markah]
Nama : ________________________________________ TAHUN 6 : ______________
Soalan 1 hingga 13
Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai.
1 Jiran saya Encik Shahir. ____________ bertugas sebagai pensyarah di
Universiti Teknologi Malaysia.
A Dia
B Beliau
C Kalian
D Baginda
2 “____________ perlu berusaha bersungguh-sungguh untuk memperoleh
6A dalam UPSR”. Kata Cikgu Masyitah kepada murid tahun 6.
A Awak
B Beliau
C Kalian
D Engkau
3 __________ hujan turun dengan lebat, paras air sungai akan naik dan
kawasan sekitarnya banjir.
A Apabila
B Kerana
C Andai
D Agar
4 Umat Islam akan saling __________ dan __________ dengan ibu bapa serta
sanak-saudara pada hari raya.
A hadir…menghormati
B mengunjungi…bermaafan
C menghormati…mencintai
D mengasihi…bekerjasama

1

6 Emak __________ buah tembikai untuk dihidangkan kepada tetamu. A silau B malap C jernih D terang Soalan 6 berdasarkan gambar di bawah ini. A pemaju B memaju C kemajuan D memajukan 8 Plastik __________ akan memudahkan kita untuk melihat barangan yang ada di dalamnya. A lutsinar B kalis air C kedap sinar D kedap udara 2 . A menebuk B mengerat C memasak D memotong 7 Ayah berusaha untuk __________ perniagaannya dengan bersungguhsungguh dan menggunakan strategi yang betul.5 Penggunaan lampu yang __________ ketika membaca boleh menyebabkan kerosakan mata.

pencuri itu berjaya memecah masuk juga. A secebis B selembar C segelung D serawan 1 0 __________ tingkap rumah itu dipasang jeriji keselamatan. 9 Pak Bahar sedang memasang __________ kawat mata punai di sekeliling reban. Muhaimin meletakkan beberapa jenis batu yang cantik ke _________ 3 . A Walau bagaimanapun B Kendatipun C Lantaran D Jikalau 1 1 Soalan 11 berdasarkan gambar di bawah.Soalan 9 berdasarkan gambar di bawah.

A semua B separuh C segelintir D setengah Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. 1 5 “Kita perlu merancang kewangan dengan betul supaya senang pada kemudian hari. C Ayah menasihati abang supaya merancang kewangan dengan betul supaya senang pada kemudian hari. A Abang dan ayah sedang merancang kewangan supaya mereka senang pada hari kemudian. B Abang menasihati ayah sentiasa merancang kewangan dengan betul supaya senang pada kemudian hari. A sisi B sudut C dalam D pinggir 1 2 Pasukan penari zapin sekolah perlu berlatih dengan gigih sekiranya __________ memenangi pertandingan tarian itu.” kata ayah kepada abang.akauariumnya itu. A B C D 1 4 berpusar berserakan berguguran berterbangan Masih terdapat __________ penduduk Manjung Point yang tidak ambil peduli akan usaha gotong-royong memerangi nyamuk Aedes. A ingin B masih C dapat D perlu 1 3 Dedaun kering itu __________ ditiup angin. 4 . D Perancangan kewangan perlu dibuat kemudian supaya kita senang.

kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Beliau turut disenarai pendek dalam kategori Cef Tahunan Terbaik pada Anugerah Festival Makanan dan Minuman Manchester 2009. 1 6 I Menara Berkembar Petronas pernah menjadi menara tertinggi di Asia Tenggara. namun semangat patriotik tetap utuh di jiwanya. Norman juga tukang masak utama yang mengajarkan masakan Malaysia dengan menggunakan rempah-ratus dari Malaysia. Selain itu. Oleh sebab itu. IV Siapakah Menteri Pendidikan Malaysia sekarang? A I dan II B II dan III C II dan IV D I dan IV Soalan 17-20 Baca petikan di bawah. II Pemuda cantik itu pramugara pesawat MAS. Norman juga turut menyertai banyak pertandingan masakan pada peringkat antarabangsa. Nama Malaysia sentiasa dekat di hati beliau biarpun berada di perantauan. Pada tahun 2010 pula. Sebagai bukti. beliau dipilih selaku cef rasmi bagi pasukan Formula 1 Lotus. LONDON. Beliau bangga menjadi warganegara Malaysia. seorang rakyat Malaysia yang telah mengusahakan restoran makanan Malaysia di London. Semangat jati dirinya terserlah dalam masakan Malaysia. Beliau juga menggunakan rempah-ratus ini di restoran dan di kelas masakannya di London. roti canai dan masak lemak cili padi. III Murid tahun enam akan menduduki peperiksaan UPSR pada bulan September lepas. Antara kejayaannya termasuklah Cef Muda Asia dan Timur Tahunan Terbaik pada Anugerah Kari Asia 2012. Antara masakan Malaysia yang dijual di restorannya termasuklah sate. Walaupun Norman telah lama menetap di London. cintanya kepada tanah air jelas terpancar apabila Jalur Gemilang dikibar setiap kali demonstrasi masakan diadakan di luar negara. Beliau juga telah memenangi pelbagai anugerah sepanjang usahanya mengharumkan nama negara di persada dunia. beliau dikenali sebagai “Malaysian Chef 5 . Beliau tidak pernah menjual masakan Barat kerana jati diri Malaysianya yang tetap menebal. Norman juga sentiasa mempromosikan masakan Malaysia. 17 Mei – Norman bin Musa. Beliau juga pengeluar rempah-ratus yang terkenal pada peringkat antarabangsa.Pilih ayat yang betul.

Di samping itu. 1 7 Siapakah Norman bin Musa? A B C D 18 A B C D 1 9 Tukang masak Pengeluar rempah-ratus Tenaga pengajar masakan di London Pengusaha restoran makanan Malaysia di London Apakah yang diusahakan oleh Norman bin Musa? Mengusahakan rempah-ratus Mengajarkan masakan Malaysia Menyertai banyak pertandingan masakan di London Mengusahakan restoran makanan Malaysia di London Bagaimanakah Norman bin Musa mengajarkan masakan Malaysia? A Menjadi pengeluar rempah-ratus B Menggunakan rempah-ratus di restoran dan kelas masakannya di London C Memenangi pelbagai anugerah dalam usaha mengharumkan nama negara D Menyertai pertandingan rempah-ratus di restoran dan kelas masakannya di London 2 0 Mengapakah Norman bin Musa memiliki semangat patriotik walaupun berada di perantauan? A Jalur Gemilang berkibar setiap kali demonstrasi masakan diadakan di luar negara B Dikenali sebagai “Malaysian Chef Norman Musa” C Tetap berbicara dalam bahasa Melayu D Malaysia dekat di hati 6 . beliau tetap berbahasa Melayu apabila dikunjungi pelanggannya dari Malaysia.Norman Musa”.

Aku berfikir sejenak. Menjelang pagi itu. Cikgu Ang yang cantik bak bidadari itu meminta kami beratur semasa menaiki bas. aku ______________kawan-kawan telah diberi taklimat.” pesan Cikgu Syafik pula. akan atau dengan di supaya dan untuk yang Hatiku melonjak kegembiraan apabila ayah membenarkan aku menyertai lawatan ke Kuala Lumpur. Mungkin aku _______________ terjatuh jika tidak mematuhi arahan guru yang tampan seperti putera raja itu.BAHASA MELAYU PEMAHAMAN BAHAGIAN B [30 markah] Soalan 21 Pilih perkataan yang paling sesuai untuk diisi pada tempat kosong dalam petikan yang diberi. “Jangan sesekali naik ______________ turun semasa bas sedang bergerak. 7 .

Aku memasukkan beg ke dalam perut bas lalu menaiki bas itu _______________ berhati-hati. Jawapan: ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 8 . Tulis ayat tanya yang paling sesuai bagi jawapan yang diberi. Tulis dialog yang sesuai bagi watak di bawah. Ayat tanya: ______________________________________________________________ Jawapan : Bangunan warisan ini perlu dipelihara kerana mempunyai nilai seni dan estetik yang tinggi. [2 markah] b.Tidak lama kemudian. bas pun sampai. [4 markah] Soalan 22 a.

Pada tahun 1895 berlaku banjir besar di Teluk Intan menyebabkan tapak dan tingkat bawah menara 9 . beliau telah mendapat ilham membina reka bentuk Jam Tinggi sedemikian berdasarkan bangunan pagoda di negara China. Soalan berikut berdasarkan gambar di bawah. Menara ini asalnya dikenali sebagai Jam Tinggi kerana di bahagian atasnya terdapat sebuah jam. Orang yang bertanggungjawab membuat Menara Jam Tinggi ini ialah Leong Choo Cheong atau Ah Cheong.[2 markah] c. Sebagai arkitek. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Jawapan : ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ [2 markah] Soalan 23 Baca petikan di bawah. Tujuan asal pembinaan Jam Tinggi pada tahun 1885 adalah untuk menempatkan sebuah tangki air untuk kegunaan penduduk setempat pada musim kemarau atau apabila berlaku kebakaran. Menara Condong asalnya tidaklah condong sebagaimana sekarang. Hal ini kerana pada waktu itu tidak ada perkhidmatan bomba. Nyatakan peribahasa yang sesuai berdasarkan gambar di atas.

Pada zaman pemerintahan Jepun (1942-1945) bangunan Menara Condong ini dijadikan pusat kawalan untuk meninjau kedatangan musuh. Menara Condong ini mempunyai ketinggian 85 kaki dari aras bumi. bangunan ini mempunyai tiga tingkat. bangunan ini seolah-olah mempunyai tujuh tingkat. setiap aras mempunyai ketinggian 15. Namun begitu. 10 BETUL . a. Salah satu daripadanya telah ditunjukkan sebagai contoh. Menara Condong mempunyai 110 anak tangga yang diperbuat daripada kayu. Sepuluh tahun selepas Jam Tinggi siap dibina. banjir besar telah melanda pekan Teluk Intan. pandangan dari luar. Bangunan kayu ini digunakan sebagai bangunan ketenteraan oleh pihak Jepun telah menyebabkan kerosakan terutama pada bahagian atas.5 kaki.ini tenggelam. Padankan pernyataan di bawah berdasarkan petikan. Banjir yang berlaku serta bebanan air yang berat dipercayai punca menara ini condong ke arah barat. Menara Condong mempunyai 110 anak tangga yang diperbuat daripada kayu. Secara umum. Nama lain bagi bangunan Jam Tinggi ialah __________________________________ (1 markah) b. Apakah punca bangunan Jam Tinggi ini condong ke arah barat? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ (2 markah) c.

11 . (2 markah) Soalan 24 Baca memo di bawah. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. SALAH Hampir lapan tahun Jam Tinggi digunakan oleh askar Jepun sebagai pusat kawalan ketenteraan.Orang yang bertanggungjawab membuat menara Jam Tinggi ialah pemerintah Jepun.

a) Memo tersebut adalah untuk memberitahu murid-murid tentang _________________ ____________________________________________________________________ [1 markah] b) Nyatakan satu punca yang menyebabkan berlakunya pencemaran alam sekitar di negara kita. mengapakah proses pengumpulan barangan kitar semula mengambil masa selama sebulan? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ [2 markah] 12 . _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ [2 markah] c) Pada pendapat kamu.

Awasi Keselamatanmu Sahabatku 13 . kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.d) Sekiranya kamu tidak dapat membawa barangan terpakai untuk program tersebut. apakah sumbangan kamu dalam menjayakan program ini? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ [3 markah] Soalan 25 Baca sajak di bawah.

Kita perlu menjaga dompet dan pastikan 14 . Sahabatku Jika kamu hadapi masalah Usah kamu berasa gundah Pantang alah jangan pasrah Tenangkan diri elak marah. a) Apakah maksud rangkap pertama dalam sajak di atas? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ [2 markah] b) Tandakan (√) bagi penyataan yang betul dan (X) bagi pernyataan yang salah berdasarkan sajak tersebut. Kita boleh pergi ke mana sahaja secara bersendirian.Nasihatku jangan dilupa Kata-kata ini amat bermakna Walau di mana-mana kauberada Keselamatan diri tetap diutama. Sahabatku Awasi dompetmu Pastikan di sisimu Biarlah bersama-sama Takut nanti hilang entah ke mana Kelak pasti jiwa merana. Sahabatku Awasi keselamatanmu Usah leka akan nasihatku Demi kasih sayangku yang jitu. Sahabatku Bersendirian tanpa tuju Mungkin bahaya sedang menunggu Nanti diculik tak siapa yang tahu.

sentiasa berada bersama kita. [1 markah] c) Mengapakah kita dilarang berjalan bersendirian ? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ [2 markah] Jika kamu hadapi masalah d) Terangkan maksud baris dalam sajak di atas _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ [3 markah] KERTAS SOALAN TAMAT 15 .