You are on page 1of 7

MANUAL PENGGUNA

MODUL PERTUKARAN GURU
(e-GTukar)

Hakcipta Terpelihara © 2014

Kementerian Pendidikan Malaysia

......3 - 5.............................................................................................................................................................6 - 7..............................................................................................................................................................................................6 - 6................................................0 Penyataan Penafian ....................3 - 5............................................................................................................................................................................5 - 5................1 Laman Utama e-GTukar ................................................2 - 2.............................................................................................4 - 5...................2 Pendaftaran Pengguna....................................3 Laluan Masuk .........2 Pentadbir Sistem ...........................................................................................................................0 Pengenalan...................................5 - 5..e-GTukar : Modul Pertukaran Guru Manual Pengguna KANDUNGAN 1...0 Log Keluar.........................2 - 2........................2 - 2.........................................................................................0 Antara Muka e-GTukar..............................0 Kategori Pengguna ................................................................................................................................................2 - 5..................................................................................................................................................................................................................................................................2 - 4.................................................0 URL dan Pelayar (Browser)................................................6 - -1- ..0 Log Masuk .......4 Lupa Kata Laluan ...............................1 Guru ...........5 Tukar Kata Laluan ................................................2 - 3..................................................

gov.1.18 ke atas.e-GTukar : Modul Pertukaran Guru Manual Pengguna 1. dan Sekolah). Daerah.1 Hanya pengguna yang telah DIDAFTARKAN oleh Pentabir Sistem sahaja dibenarkan untuk mendaftar dan menggunakan modul ini.my Paparan terbaik menggunakan pelayar (browser) Internet Explorer (IE) 7 ke atas.1 Hanya pentadbir sistem yang telah DILANTIK oleh KPM sahaja dibenarkan untuk menggunakan modul ini mengikut peranan yang telah ditetapkan. Negeri. 2. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di bawah Pengurusan Guru.moe. -2- . dan guru.0 Pengenalan e-GTukar merupakan salah satu modul bagi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS). Modul ini dibangunkan oleh Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM).0 2. Negeri. Bahagian Pengurusan Sumber Manusia (BPSM). Modul ini melibatkan pengurusan pertukaran guru di Malaysia yang melibatkan beberapa kategori pengguna iaitu pentadbir sistem (pengurusan KPM di peringkat Bahagian.1 Guru 2. Perincian adalah seperti berikut: 3. atau Chrome dengan paparan 1024 x 768. dan. KPM dan diseliakan oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Harian (BPSH). Mozilla Firefox 3.1. dan guru. 4. URL dan Pelayar (Browser) URL bagi e-GTukar ialah https://epgo. 2.0. dan Sektor Operasi Pendidikan (SOP) KPM. dan Sekolah).2 Pentadbir Sistem 2. Daerah. Kementerian Pendidikan Malaysia tidak bertanggungjawab kepada sebarang masalah yang timbul akibat pencerobohan pengenalan identiti pengguna dan kecuaian disebabkan oleh pihak pengguna.0 Penyataan Penafian PENAFIAN: Pengguna aplikasi web bertanggungjawab untuk merahsiakan pengenalan identiti pengguna masing-masing.0 Kategori Pengguna Sasaran pengguna utama modul ini ialah pentadbir sistem (pengurusan KPM di peringkat Bahagian.

semakan kekosongan. Bantuan & Info yang disediakan di e-GTukar adalah berkaitan borang manual.e-GTukar : Modul Pertukaran Guru Manual Pengguna 5. dan Kad Pengenalan yang telah didaftarkan.0 Antara Muka e-GTukar 5. Pengguna boleh memperoleh maklumat terkini dari ruangan pengumuman dan bantuan. guru tidak layak.1. panduan permohonan. Laluan Masuk ke e-GTukar adalah dengan memasukkan ID Pengguna. Bantuan & Info. Paparan mesej ralat bertujuan memaklumkan pengguna sekiranya butiran yang dimasukkan di Laluan Masuk tidak tepat. Kata Laluan. syarat pertukaran. analisa pertukaran.1. -3- .1 5.1 Laman Utama e-GTukar Paparan Mesej Ralat Bantuan & Info Laluan Masuk Pengumuman Hakcipta 5. dan senarai nombor telefon yang boleh dihubungi.2 5. soalan lazim. Paparan Ralat.1. Hakcipta dan Penafian. Laluan Masuk.3 Laman utama e-GTukar memaparkan beberapa maklumat penting iaitu Pengumuman.

Pastikan semua butiran adalah betul dan tepat terutama Nama.2 Pengguna perlu mengisi ruangan ini dengan teliti supaya tiada masalah ketika log masuk ke sistem. Kata laluan. dan Emel. Gaji. Klik butang SIMPAN untuk proses pendaftaran.2. soalan keselamatan dan jawapan perlu diingat oleh pengguna kerana medan ini diperlukan jika hendak menukar kata laluan. KP. No. Pengguna boleh terus ke ruangan LALUAN MASUK untuk menggunakan sistem dan butiran pendaftaran dihantar ke alamat emel yang telah diisi.1 5. No. -4- .e-GTukar : Modul Pertukaran Guru Manual Pengguna 5.2 Pendaftaran Pengguna Ruangan wajib diisi 5.2.

KP. Lupa Kata Laluan 1) Masukkan No.3. Masukkan No. Kad Pengenalan pada ruangan yang disediakan. -5- . Klik butang HANTAR.4. dan No. Kata Laluan.4 Setelah membuat pendaftaran. KP 2)Klik di sini 5. paparan MAKLUMAT LALUAN MASUK SALAH akan dipaparkan.1 Sekiranya terlupa kata laluan. pengguna boleh log masuk ke sistem dari LAMAN UTAMA dengan memasukkan butiran ID Pengguna. KP 2) Klik di sini 5. Pengguna perlu memastikan butiran adalah tepat seperti didaftarkan. Kata Laluan dan No.3 Laluan Masuk 1) Masukkan ID Pengguna.1 5. pengguna boleh mendapatkan semula kata laluan tersebut dengan memilih pautan Lupa Kata Laluan yang berada di laman utama e-GTukar. kata laluan pengguna akan dihantar melalui emel yang telah didaftarkan.e-GTukar : Modul Pertukaran Guru Manual Pengguna 5. Sekiranya maklumat yang dimasukkan tidak tepat.

klik butang OK untuk menggunakan sistem mengikut peranan yang telah ditetapkan.1 Pengguna diingatkan supaya sentiasa klik pada pautan Log Keluar bagi menamatkan sesi penggunaan sistem. Kemudian. Semua ruangan wajib diisi. Kata Laluan dan Kad Pengenalan adalah tepat di ruangan Laluan Masuk. Ini adalah langkah selamat agar tiada pihak yang cuba menyalahgunakan maklumat berkaitan.1 6. Log Keluar 7. Log Masuk Laluan Masuk 6.1 7. -6- . 2) Klik di sini 5.5 Tukar Kata Laluan 1) Semua ruangan perlu diisi.e-GTukar : Modul Pertukaran Guru Manual Pengguna 5.5.0 Pengguna perlu memastikan ID Pengguna.0 Pengguna boleh menukar kata laluan dengan memilih pautan Tukar Kata Laluan yang berada di laman utama e-GTukar. Maklumat berkaitan soalan keselamatan dan jawapan adalah sama seperti membuat pendaftaran pengguna.