GONARTROZA

GONARTROZA
Definitie: afectiune degenerativa a articulatiei genunchiului in care in mod
propriu cartilajul articulatiei se distruge.

Genunchiul : articulatie sinoviala , bicondiliana , uniaxiala. Organizare : 3 oase – femur
- tibie - patela

Mijloace de unire:
- capsula - ligamente: cobliteu ; laterale si incrucisate.

Miscarile posibile: flexie – extensie
Flexie : - forta activa - 1350 sold flectat - 1200 sold intins - forta pasiva - 1600 Extensie – este relativa porneste la de pozitia de flexie activa - amplitudine 0 0 extensie pura 5-100 hiperextensie. Exista si miscari reduse de rotatie mediala si laterala asociate cu flexia si extensia. In mod pasiv se pot realiza si miscari de inclinare laterala si mediala . patologic pot aparea miscari „ de sertar” sau lateralitate .

Muschi efectori principali:
Flexie - muschii ischiocrurali; semimembranosul ( cel mai puternic); - gracilius si croitorul ( intervin secundar); Limitatori : contractii ale masei musculare , cvadriceps si capsula articulara. Extensie - muschiul cvadriceps ajutat de tensorul fasciei lata. Limitatori : tensionarea partii posterioare a capsulei ; tensionarea ligamentelor incrucisate si tensionarea ischiogambierilor. Rotatie interna - 300 activ ; - 400 pasiv. Muschii: laba de gasca, semimembranosul si popliteul.

Rotatie externa - 400 activ ; 45 0 pasiv variind cu gradul de flexie al genunchiului. Muschii : biceps femural si tensorul fasciei lata. Gonartroza se poate prezenta clinic in 3 stadii, datorita uzarii cartilajului articular mai ales articulatia femuro-patelara . 1. Stadiul initial care manifesta o incapacitate usoara si intermitenta de „inzavorare „ a genunchiului in mers , usoara hipotrofie a cvadricepsului , crepitatii moderate. 2. Stadiul evoluat cu dureri intense care apar in ortostatism si mers, limitarea mobilitatii pana la 900 cresterea in volum a genunchiuluiusor flexum , hipotrofie si hipotonie importanta a cvadricepsului , instabilitatea genunchiului in mers si uneori chiar si deviatii laterale ale sale. 3. Stadiul final cu dureri in repaos, frecvent inflamari , mobilitate sub 900 , deformari evidente ale articulatiei , flexum si deviatii in plan sagital, frontal, mers greu facand absolut necesara utilizarea bastonului. Kinetoterapeutul are urmatoarele obiective: - scaderea durerii; - cresterea stabilitatii; - crestereamobilitatii; - cresterea gradului de coordonare si echilibru la mers.

Etape:
1. 2. 3. 4. 5. Evaluarea; Terapia durerii; Posturari; Contractii izometrice ; Mobilizari active si stretching; 6. Masaj; 7. Tractiunile.

Evaluarea starii de sanatate.
In urma controlului clinic-anatomo- functional al bolii , radiografii vom stabili un program de recuperare in functie de evolutia, stadiul bolii si de starea psihica a pacientului prin care vom urmari starea pacientului , progresivitatea leziunilor. Acesta va trebui sa tina cont de urmatoarele reguli: - reducerea sau mentinerea greutatii corporale sub greutatea ideala;

- evitarea pozitiilor monotone prelingite atat in ortostatism cat si pe scaun sau pe genunchi ; - evitarea mersului prelungit ; - mers cu srijin pe un baston; - evitarea schiopatarii printr-un control al mersului; - respectarea perioadelor de repaos, asociata cu posturarea antidecliva a membrelor inferioare.

Terapia durerii .
- analgezice ; - compresii cu gheata.

Posturarea genunchiului afectat.
* Din decubit dorsal - membrul inferior afectat sprijinit la 400 pe un rulou – se mentine genunchiul in extensie prin propria greutate; - membrul inferior afectat sprijinit pe un rulou – se pune un saculet cu nisip favorizand extensia; * Din decubit lateral - piciorul de contact cu suprafata de sprijin fiind cel sanatos, o perna intre genunchiul - cel suferind flectat. - cu partea laterala a palmei , kinetoterapeutul executa neteziri usoare pe zona poplitee incalzind-o usor , genunchiul ajunge apoi in flexie de aproximativ 900 si se postureaza – o perna se aseaza sub genunchi si sac de nisip peste. Contractia izometrica * Pacientul in decubit dorsal - genunchii sunt in flexie si lipiti puternic unul de celalalt, talpile pe sol. Pacientul contracta muschii ca si cum ar vrea sa extinda genunchii ; - cu un sac de nisip sub genunchi ridica gamba si mentine cateva secunde; * Pacinetul asezat pe o bancheta – gambele atarnate in afara, calcaiele se sprijina pe picioarele banchetei astfel incat sa blocheze miscarea de flexie peste 900 a genunchiului. Pacientul contracta muschii ischiogambieri ca si cum ar vrea sa flecteze genunchii.

Mobilizari pasive , pasivo-active, active.

Pentru flexie – extensie ( prima se recupereaza extensia) - kinetoterapeutul executa miscari pasive de flexie - extensie cu genunchiul pacientului; - pacientul asezat in decubit dorsal , genunchii flectati, talpile pe sol - se lasa sa alunece usor picioarele – cu control;

- pacientul asezat in decubit dorsal – un saculet de nisip sub genunchi , pacientul incearca sa extinda genunchiul, kinetoterapeutul opune rezistenta – relaxeaza- si din nou flexie (hold – relax – hold); - pacientul asezat in decubit facial – pacientul executa flexia genunchiului afectat si kinetoterapeutul opune rezistenta pe gamba – relax – flexie - sprijin cu genunchiul salatos pe un scaun flexia si extensia genunchiului afectat; - pedalare la bicicleta – saua se coboara treptat - din asezat piciorul pe o rotila flexie- exesie. Pentru abductie – adductie - decubit lateral – ridicarea piciorului intins - sprijin cu genunchiul sanatos pe scaun abductie in lateral a piciorului intins - cu o minge mare intre picioare – o strange Stretchingul - metoda prin intermediul caraia poate fi exersata mobilitatea muschilor intr-o forma simpla, eficienta si fara a exista riscul fracturilor, care consta in izolarea unui grup particular de muschi. Beneficii: - atenueaza maladiile degenerative; - stimuleaza lubrifierea articulatiei; - mentine tineretea articulatiei; - miscroreaza tensiunea arteriala; - stimuleaza circulatia sangvina; - imbunatateste respiratia; - mareste capacitatea pulmonara. Masajul - are un rol principal chiar de la inceputul programului de recuperare, gratie efectului favorabil asupra stimularii tonsului muscular si prin mobilizarea rotulei in condrilii femurali. In plus efectul circulator nu poate fi neglijat. Tractiunile - cresc mobilitatea si refac alinierea. Pot fi : a. manuale – executate in axul membrului inferior la sfarsitul sedintei de masaj , se executa succesiv tractiuni (moderate) si compresiuni corelate cu ritmul respirator b. mecanice – prin tractiuni la nivelul gambei , practicate zilnic cu greutati de circa 3 kg pe membru perioade lungi de timp cu efect de reducere a presiunii intraarticulare si decontracturat.

• •

ZIUA 1
SEDINTA 1

GONARTROZA
SEDINTA 2 SEDINTA 3

- Pacientul in decubit dorsal, genunchii flectati, intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin (1x8) ; - Pacientul in decubit lateral , picioarul sanatos ia contact cu suprafata de sprijin , cu o perna intre picioare: kinetoterapeutul executa flexii- extensii pasive ale genunchiului afectat ( 1x8) ; - Pacientul in decubit lateral, kinetoterapeutul cu partea laterala a palmei executa neteziri usoare a zonei poplitee, incalzeste zona , genunchiul ajunge apoi in flexie de 900 si se postureaza – perna intre genunchi , sac de nisip peste.

- Masam usor genunchiul pentru incalzirea zonei, inclusiv coapsa si gamba; - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin (1x8); - Pacientul in decubit dorsal, genunchii sunt in flexie si lipiti puternic unul de celalalt, palpile pe sol, pacientul contracta muschii ca si cum ar vrea sa extinda genunchii (1x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin (1x8) ; - Pacientul in decubit lateral, kinetoterapeutul cu partea laterala a palmei executa neteziri usoare a zonei poplitee, incalzeste zona , genunchiul ajunge apoi in flexie de 900 si se postureaza – perna intre genunchi , sac de nisip peste.

- Masam usor genunchiul pentru incalzirea zonei, inclusiv coapsa si gamba; - Pacientul in decubit lateral , picioarul sanatos ia contact cu suprafata de sprijin , cu o perna intre picioare: kinetoterapeutul executa flexii- extensii pasive ale genunchiului afectat ( 1x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin (1x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 1x8) .

ZIUA 2 SI 3 - idem ziua 1 – fara sa se mai maseze zona poplitee , iar genunchiul este posturat alternativ – lateral cu genunchiul in flexie si din culcat dorsal – cu membrul inferior afectat sprijnit pe un rulou, genunchiul se mentine in extensie prin propria greutate.

ZIUA 4

SEDINTA 1

SEDINTA 2 - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 2x8) ; - Cu un sac de nisip sub genunchi , pacientul ridica gamba si mentine cateva secunde ( 2x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin (2x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 2x8) - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip .

SEDINTA 3 - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol, cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii ; - Pacientul in decubit dorsal – un saculet de nisip sub genunchi, pacientul incearca sa extinda genunchiul – kinetoterapeutul opune rezistenta – relaxare – rezistenta (1x8); - Posturarea genunchiului afectat : culcat ventral cu gambele in afara patului , pe treimea inferioara a gambei se aseaza un saculet cu nisip si se mentine in extensie. SEDINTA3 - Pacientul in stand , piciorul sanatos cu genunchiul in flexie , asezat pe un scaun, celalalt executa flexie- extensie (1x8); - Pacientul in decubit dorsal – un saculet de nisip sub

- Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati, intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 2x8) ; - Cu un sac de nisip sub genunchi , pacientul ridica gamba si mentine cateva secunde ( 1x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati, intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin (2x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 2x8) - Posturare – decubit dorsal sau lateral, perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip . ZIUA SEDINTA 1 5 - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului

SEDINTA 2 - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 2x8) ; - Cu un sac de nisip sub genunchi , pacientul ridica gamba si mentine

inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii ; - Pacientul in decubit dorsal – un saculet de nisip sub genunchi, pacientul incearca sa extinda genunchiul – kinetoterapeutul opune rezistenta – relaxare – rezistenta (1x8); - Posturarea genunchiului afectat : culcat ventral cu gambele in afara patului , pe treimea inferioara a gambei se aseaza un saculet cu nisip si se mentine in extensie. ZIUA 6 SEDINTA 1 - Cu un sac de nisip sub genunchi , pacientul ridica gamba si mentine cateva secunde ( 2x8); - pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii (2x8); - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip.

cateva secunde ( 2x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin (2x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 2x8) - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip .

genunchi, pacientul incearca sa extinda genunchiul – kinetoterapeutul opune rezistenta – relaxare – rezistenta (2x8); -Pacientul in decubit dorsal, genunchii sunt in flexie si lipiti puternic unul de celalalt, palpile pe sol , pacientul contracta muschii ca si cum ar vrea sa extinda genunchii (2x8); - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip . SEDINTA 3 - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii (2x8); - se lucreaza alternativ cu ambele picioare. - Pacientul in stand , piciorul sanatos cu genunchiul in flexie , asezat pe un scaun , celalalt executa flexie- extensie ( 2x8); - Pacientul in decubit facial executa flexia genunchiului

SEDINTA 2 - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 2x8) ; - Pacientul in decubit lateral , picioarul sanatos ia contact cu suprafata de sprijin , cu o perna intre picioare: kinetoterapeutul executa flexii- extensii pasive ale genunchiului afectat ( 2x8) ; - Cu un sac de nisip sub genunchi , pacientul ridica gamba si mentine cateva secunde ( 2x8); - Posturarea genunchiului afectat : culcat ventral cu gambele in afara patului, pe treimea inferioara a

gambei se aseaza un saculet cu nisip afectat – kinetoterapeutul opune si se mentine in extensie. rezistenta pe gamba – relax – flexie (1x8); - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip . ZIUA 7 SEDINTA 1 - Pacientul in decubit facial executa flexia genunchiului afectat – kinetoterapeutul opune rezistenta pe gamba – relax – flexie (1x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 3x8) ; - bicicleta 5 – 10 minute cu saua ridicata fara ingreuiere ; - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip. SEDINTA 1 - bicicleta cu saua mai coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - Pacientul in decubit facial executa flexia genunchiului SEDINTA 2 - bicicleta 5 – 10 minute - Pacientul in decubit dorsal – un saculet de nisip sub genunchi, pacientul incearca sa extinda genunchiul – kinetoterapeutul opune rezistenta – relaxare – rezistenta (3x8); - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip. SEDINTA 3 - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol, cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare – 5- 10 minute, - pacientul in decubit lateral – ridicarea piciorului intins (1x8) ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare - masajul picioarelor ; - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip. SEDINTA 3 - bicicleta cu saua mai coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - masajul picioarelor .

ZIUA 8

SEDINTA 2 - Pacientul in decubit lateral – ridicarea piciorului intins (2x8) - ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - Pacientul in decubit dorsal – un

afectat – kinetoterapeutul opune rezistenta pe gamba – relax – flexie (2x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 3x8) ; - Posturare – decubit dorsal sau lateral, perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip.

saculet de nisip sub genunchi, pacientul incearca sa extinda genunchiul – kinetoterapeutul opune rezistenta – relaxare – rezistenta (3x8); - Pacientul in decubit facial executa flexia genunchiului afectat – kinetoterapeutul opune rezistenta pe gamba – relax – flexie (3x8); - Posturarea genunchiului afectat : culcat ventral cu gambele in afara patului, pe treimea inferioara a gambei se aseaza un saculet cu nisip si se mentine in extensie. SEDINTA 2 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - pentru adductie cu o minge mare intre picioare se strange mingea cu forta (3x8); - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii 5 minute . SEDINTA 3 - pacientul in decubit lateral – ridicarea piciorului intins (3x8) ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - Pacientul in decubit facial executa flexia genunchiului afectat – kinetoterapeutul opune rezistenta pe gamba – relax – flexie (3x8); - Cu un sac de nisip sub genunchi , pacientul ridica gamba si mentine cateva secunde ( 3x8); - Masajul picioarelor.

ZIUA 9

SEDINTA 1 - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii 5 minute ; - pacientul asezat pe masa ridicarea piciorului cu ingreuiere , 1 kg (1x8) – se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - bicicleta cu saua mai coborata, fara ingreuiere 5-10’.

ZIUA 10

SEDINTA 1 - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii 5 minute ; - pacientul asezat pe masa ridicarea piciorului cu ingreuiere , 1 kg (1x8) – se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - bicicleta cu saua mai coborata, fara ingreuiere 5-10 minute. SEDINTA 1 - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii 5 minute ; - pacientul asezat pe masa

SEDINTA 2 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - pentru adductie cu o minge mare intre picioare se strange mingea cu forta (3x8); - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii 5 minute .

SEDINTA 3 - pacientul in decubit lateral – ridicarea piciorului intins (3x8) ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - Pacientul in decubit facial executa flexia genunchiului afectat – kinetoterapeutul opune rezistenta pe gamba – relax – flexie (3x8); - Cu un sac de nisip sub genunchi , pacientul ridica gamba si mentine cateva secunde ( 3x8); - Masajul picioarelor.

ZIUA 11

SEDINTA 2 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - pentru adductie cu o minge mare intre picioare se strange mingea cu forta (3x8); - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale

SEDINTA 3 - pacientul in decubit lateral – ridicarea piciorului intins (3x8) ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - Pacientul in decubit facial executa flexia genunchiului afectat – kinetoterapeutul opune rezistenta pe gamba – relax – flexie (3x8); - Cu un sac de nisip sub

ridicarea piciorului cu ingreuiere , 1 kg (1x8) – se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - bicicleta cu saua mai coborata, fara ingreuiere 5-10 minute. ZIUA 12 SEDINTA 1 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - pentru adductie cu o minge mare intre picioare se strange mingea cu forta (3x8); - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol , cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii 5 minute . SEDINTA 1 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - pacientul asezat pe masa ridicarea piciorului cu ingreuiere , 1.5 kg (2x8) – se lucreaza alternativ cu ambele

piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii 5 minute .

genunchi , pacientul ridica gamba si mentine cateva secunde ( 3x8); - Masajul picioarelor.

SEDINTA 2 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - Pacientul in decubit lateral – ridicarea piciorului intins (3x8) ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 3x8) .

SEDINTA 3 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - pentru adductie cu o minge mare intre picioare se strange mingea cu forta (3x8); - Pacientul asezat pe un scaun, piciorul sanatos asezat cu talpa pe sol, cel cu genunchiul afectat cu talpa sprijinita pe un dispozitiv cu role; pacientul executa intinderi ale piciorului inspre inainte si inspre inapoi in limita suportabilitatii 5 minute . SEDINTA 3 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - din decubit ventral cu saculetii de nisip fixati la nivelul gleznei , pacientul executa flexii ale genunchilor simultan si

ZIUA 13

SEDINTA 2 - Pacientul in decubit dorsal – un saculet de nisip sub genunchi, pacientul incearca sa extinda genunchiul – kinetoterapeutul opune rezistenta – relaxare – rezistenta (3x8);

picioare; - masajul picioarelor; - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip .

- Pacientul in decubit facial executa flexia genunchiului afectat – kinetoterapeutul opune rezistenta pe gamba – relax – flexie (3x8); - Pacientul in decubit lateral – ridicarea piciorului intins (3x8) ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - Pacientul in decubit lateral – ridicarea piciorului intins (1x8) ; se lucreaza alternativ cu ambele picioare – cu greutati de 1 kg - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip . SEDINTA 2 - mers pe banda de alergat 5- 10 minute; - din decubit lateral pacientul executa ridicararea piciorului intins cu ingreuiere 1kg (1x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor, talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 3x8) ; SEDINTA 2 - bicicleta cu saua coborata, cu ingreuiere 5-10 minute;

alternativ ; - din decubit lateral, pacientul executa rotatii ale picioarelor si ale gambelor cu genunchii in diverse unghiuri de flexie (1x8); - Posturare – decubit dorsal sau lateral , perna sub genunchi – pe genunchi un saculet de nisip .

ZIUA 14

SEDINTA 1 - bicicleta cu saua coborata, fara ingreuiere 5-10 minute; - pacientul asezat pe masa ridicarea piciorului cu ingreuiere , 2 kg (3x8) – se lucreaza alternativ cu ambele picioare; - pentru adductie cu o minge mare intre picioare se strange mingea cu forta (3x8); SEDINTA 1 - mers pe banda de alergat 510 minute;

SEDINTA 3 - bicicleta cu saua coborata, cu ingreuiere 5-10 minute; - din decubit lateral, pacientul executa rotatii ale picioarelor si ale gambelor cu genunchii in diverse unghiuri de flexie (1x8); - din decubit lateral pacientul executa ridicararea piciorului intins cu ingreuiere 1kg (1x8); - masaj SEDINTA 3 - cu fata la scara fixa , pacientul executa ridicari pe varfuri

ZIUA 15

- Din decubit lateral pacientul executa ridicararea piciorului intins cu ingreuiere 1kg (2x8); - Pacientul in decubit dorsal , genunchii flectati , intinderea cu control a picioarelor , talpile aluneca usor pe suprafata de sprijin ( 3x8) ; - bicicleta cu saua coborata, cu ingreuiere 5minute.

- mers pe banda de alergat 5minute; - Pacientul in stand , piciorul sanatos cu genunchiul in flexie , asezat pe un scaun , celalalt executa flexie- extensie ( 3x8);

simultan/ alternativ pe un picior – 2x8 pe fiecare picior si 1x8 simultan - pe o planseta balansoare (un suport oscilant care permite miscarea in toate planurile), pacientul incearca sa-si pastreze echilibrul 3-5 minute.

In urmatoarele 6 zile se reia programul din zilele 14 si 15 - la bicicleta se creste ingreuierea si greutatile cu care se lucreaza (saculetii de nisip) ajung pana la 3 kg .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful