You are on page 1of 7

INSTITUT PENDIDIKAN

GURU
KAMPUS RAJA MELEWAR
SEREMBAN
KERTAS KERJA

KARNIVAL KEUSAHAWANAN
TAHUN 2015

TARIKH:
2 - 3 OKTOBER 2015
TEMPAT:
DATARAN MELEWAR INSTITUT PENDIDIKAN
GURU KAMPUS RAJA MELEWAR
1.0 PENDAHULUAN

2 Memberi peluang kepada guru pelatih untuk meningkatkan kreativiti dan keyakinan diri dalam perancangan dan pengurusan GERKO Persatuan.0 PERINCIAN PROGRAM 4.3 Oktober 2015 4. berketerampilan.1 Tarikh : 2 . 2.3 Hari : Jumaat dan Sabtu 4.0 PENGELOLA Pengelola karnival ini terdiri daripada guru pelatih unit BC SK semester 6 dibawah pimpinan Unit Kokurikulum. bersatu padu serta tabah menghadapai segala cabaran. 3. (Senarai nama rujuk kepada Lampiran 1) .00 petang (Sabtu) 4. sejajar dengan saranan kerajaan untuk mewujudkan budaya keusahawan dalam kalangan guru pelatih.00 pagi – 12.3 Menghayati nilai-nilai murni serta mengamalkan sikap positif secara berterusan melalui penglibatan aktif dalam aktiviti berpersatuan. Program ini sangat bersesuaian dengan matlamat IPG Kampus Raja Melewar sebagai satu Institusi Pengajian Tinggi yang mahir melahirkan generasi guru yang bersifat keusahawanan untuk memupuk budaya keusahawanan dalam kalangan murid serta mewujudkan usahawan yang beretika dan mampu menguasai ilmu dan kemahiran keusahawan.Karnival keusahawanan merupakan program yang dirancang bagi memenuhi kehendak kursus WAJ 3113 Persatuan (Keusahawan).4 Tempat : Dataran Melewar Institut Pendidikan Guru Kampus Raja Melewar 5.2 Masa : 9.0 MATLAMAT Penganjuran program ini bermatlamat untuk memupuk dan membangunkan guru yang berjiwa keusahawanan dan berwawasan dalam kalangan warga IPG Kampus Raja Melewar. 3. 3. Melalui aktivititi yang bermakna ini.00 petang ( Jumaat) 8. guru-guru pelatih juga dapat dibangunkan menjadi lebih kreatif dan inovatif.4 Menjadi penasihat persatuan yang berkesan di sekolah kelak. kemahiran dan nilai profesionalisme keguruan dalam GERKO Persatuan. IPG Kampus Raja Melewar.1 Mendedahkan guru pelatih dengan pengetahuan. dan 3.00 pagi – 4.0 OBJEKTIF 3. 4.

IPG Kampus Raja Melewar....... Selain itu....3 Membuat anggaran perbelanjaan. ..0 PERANCANGAN 6. (LEE CHAI LIN) Setiausaha.... (Rujuk kepada Lampiran 2) 6. Semoga penganjuran program ini dapat dijalankan dengan jayanya dan mencapai objektif yang disasarkan dengan berkesan...... (Rujuk kepada Lampiran 4) 6...................... Negeri Sembilan.0 PENUTUP Pelaksanaan Karnival Makanan dan Permainan ini dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim dan kerjasama antara guru pelatih......... Kelab Keusahawanan IPG Kampus Raja Melewar.... (Rujuk kepada Lampiran 3) 6.............. Karnival Makanan Dan Permainan.0 PERUNTUKAN KEWANGAN 8.6.. (EN TAN BENG SIANG) Pensyarah Penasihat...............1 Melantik Jawatankuasa Program.... (Rujuk Lampiran 5) 7.. ..... Seremban.1 ANGGARAN PERBELANJAAN (Rujuk kepada Lampiran 5) 10.. Disemak oleh: Kerjasama Disediakandaripada oleh: semua pihak amatlah diharapkan dan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih. penyertaan yang menyeluruh dalam program ini akan memberi pengetahuan dan pengalaman kepada guru pelatih tentang proses keusahaawan di samping menerapkan nilai-nilai murni dalam kalangan guru pelatih............. Negeri Sembilan.... .4 Menentukan pelan program.... Seremban..0 JAWATANKUASA PROGRAM (Rujuk kepada Lampiran 2) 8...2 Menentukan bidang tugas.........

.......... Negeri Sembilan LAMPIRAN 2 JAWATANKUASA KARNIVAL MAKANAN DAN PERMAINAN BAHASA CINA SK AJK PROGRAM KARNIVAL PENSYARAH PENASIHAT : ENCIK TAN BENG SIANG PENGERUSI : TUNG CHOON HOW NAIB PENGERUSI : KHONG PEI NI SETIAUSAHA : LEE CHAI LIN NAIB SETIAUSAHA : CHONG YU MUI BENDAHARI : TEE DENG LENG AJK AKTIVITI : HONG SIAN NEE (KETUA) SAM MEI JIN WAI JIUN MAY JASMINE LOO AJK KECERIAAN/ TEMPAT : LEE PEI LING (KETUA) CHAN KAI PENG LOH NOAN PYNG AJK HADIAH : NGAN XIN JOU (KETUA) ....................... Seremban..........._______________________________________________________________________ Diluluskan oleh: ..... (ENCIK JAMHARI SAARI) Ketua Unit Kokurikulum IPG Kampus Raja Melewar...................... ..................

2) Menguruskan segala dokumen. 1) Mempromosikan aktiviti kepada guru pelatih lain. 1) Merakam gambar sebelum. semasa dan selepas aktiviti dijalankan. 1) Merancang dan mengendalikan aktiviti permainan yang akan dijalankan semasa karnival. AJK Dokumentasi AJK Tempat / Keceriaan AJK Publisiti AJK Aktiviti 1) Memastikan tempat program dalam keadaan bersih sebelum.HONG YI XIN AJK PUBLISITI : CHIA PUI LING AJK DOKUMENTASI : SHANIC LOH YEE CHERN (KETUA) PEK ANNA LAMPIRAN 3 BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KARNIVAL MAKANAN DAN PERMAINAN Jawatankuasa Program Ketua 1) Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas kesempurnaan semua mesyuarat. 2) Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya. 2) Membuat perancangan tentang barang atau . Setiausaha 1) Merekodkan minit mesyuarat yang telah dijalankan. Naib Setiausaha 1) Membantu setiausaha menguruskan segala kerja yang berkenaan. semasa dan selepas aktiviti berlangsung. 3) Membantu pengerusi merancang dan menyelaras aktiviti. 2) Dokumentasikan perjalanan dari awal hingga tamat aktiviti dijalankan. 3) Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pensyarah penasihat dari masa ke semasa.

makanan yang akan dijual semasa karnival.00 17 = RM 4 x 12 RM 7 x 5 RM 20 RM 3 x 2 RM 80 48.00 6.00 20.00 LAMPIRAN 5 TENTATIF PROGRAM . LAMPIRAN 4 ANGGARAN PERBELANJAAN SUMBER KEWANGAN PERBELANJAAN Air Cawan Plastik Hiasan Ais Hadiah RM 12 x RM204.00 35. 3) Membuat jualan semasa karnival.00 JUMLAH RM 189.00 80.

30 pg 4.30 pg 12.00 pg 8.00 pg 9.JUMAAT (2 OKTOBER 2015) MASA 9.00 tgh AKTIVITI Berkumpul di Dataran Pahlawan Karnival bermula Tamat .00 ptg AKTIVITI Berkumpul di Dataran Pahlawan Karnival bermula Tamat SABTU (3 OKTOBER 2015) MASA 8.